Dodaj do ulubionych

Jak robicie bitki?

12.03.16, 21:11
Czy zawsze je najpierw obsmażacie czy od razu dusicie?
Poproszę o fajny przepissmile.
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 21:18
      Zawsze obsmażam (inaczej mięso smakuje jak trociny), dodaję mocno zrumienioną cebulę, podlewam gorącym bulionem, a jak nie mam bulionu to wrzątkiem i dodaję włoszczyznę. Duszę na granicy wrzenia aż zmięknie. Z przyprawami - zależy od chciejstwa wink. Czasami robię "czyste", czasami pod koniec duszenia dodaję różne warzywa.
    • wielceszanownypan Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 21:19
      karme-lowa napisała:
      Jak robicie bitki?

Najpierw z kolegami pijemy a potem trzaskamy się po mordach.
    • e-kasia27 Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 21:24
      Biję, omączam, obsmażam szybko na bardzo gorącym oleju, wkładam do gara, dodaję surową pokrojoną cebulę, przyprawy jakie mi się akurat pod rękę nawiną i czasem jakieś grzyby, zalewam wrzątkiem, nakrywam pokrywką i do pieca, aż będą mięciutkie.
      Czasem robię z wołowiny, a częściej ze schabu.
    • baltycki Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 21:38
      Obsmazam w glebokiej patelni, dodaje roztrzepany fix do gulaszu firmy na K, po godzinie lekkiego "bulgotania" gotowe.. i jak malo do zmywaniasmile.
      • karme-lowa Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 22:16
        No właśnie tego obsmażania nie cierpię. Myślałam, że da się tego uniknąć.
        • klamkas Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 22:27
          Możesz próbować wrzucić rozbite mięso do wrzącego bulionu, ale to jednak nie to samo...
        • baltycki Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 22:34
          Sprobuj bez obsmazania, unikniesz jesli beda smakowaly.
    • eliszka25 Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 22:40
      przeczytalam "jak robicie ODBITKI" i przez chwile sie zastanawialam, o co chodzi big_grin. chyba musze isc spac.
    • jaskiereczka Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 23:54
      Do środka ładuję 1/wzdłuż krojonego oogórka kiszonego. Leciuchno smaruję środek musztardą i obsmazam koniecznie. Pozniej na tym tluszczu cebulę
      • jaskiereczka Re: Jak robicie bitki? 12.03.16, 23:59
        I z bulionetka i przyprawami i woda do gara to wszystko.
        P.S. hormony mi zwariowaly i są w trakcie regulacji więc jak dobrze pójdzie to kwiecień. Uch!
        kiss
        • karme-lowa Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:50
          Około 15 marca miałam do Ciebie pisać (bo mówilas o takim terminie ). Kciuki ciągle zaciśnięte smile.
          Pamiętaj, co się odwlecze to nie uciecze.
          To Stare przysłowie się sprawdza.
          Pamiętam jaka byłam zła na los bo się dziecko pochorowała, a my miałyśmy iść na ważne badania do szpitala.
          Wtedy lekarka mi powiedziała : tak miało być. To nie był jej termin.
          I wiesz co? W tamtym terminie zepsuł się rezonans, który miał zrobić badanie.
          Więc Wam pisany jest kwiecień, który mnie zawsze kojarzy się z budzącą się do życia przyrodąwink. A to dobry znak, prawda?
          • jaskiereczka Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 15:26
            Taką mam nadzieję, że się juz nie rozchrzani bardziej. smile nigdy niebprzepadalam za wiosną Ale może tym razem... smile
            • karme-lowa Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 15:36
              .....ale tym razem napewno się udawink
      • isa1001 Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 09:56
        To nie są bitki, ale zrazy zawijane.
        • jaskiereczka Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:33
          Masz rację. Bitki robię tak samo, tylko bez ogórka smile A boczku plasterki, kilka dosłownie wkładam do pyrkajacego sosu.
          • jaskiereczka Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:34
            A ja mam potrzebę zagęszczenia sosu to miksuję tę rozdyźdaną cebulę i zapraszam kaszą manną.
            • karme-lowa Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:51
              I nie czuć tej kaszy?
              • jaskiereczka Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 15:25
                Nie bo ja daje ze 2 łyzki. Ona znika smile
    • kamunyak Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 03:24
      ja robie tradycyjne bitki.
      Czyli, mieso rozbijam, przyprawiam, obtaczam w krupczatce (to lepsze niz zwykla mąka) a potem obsmażam. Czynnosci wstępne nie sa zbytnio uciazliwe, biorąc pod uwagę, że przez pozostałe 1-2 godziny mięso dusi się "samo".
      Po obsmażeniu bitek, wrzucam na te samą patelnię cebule pokrojoną w piórka i dorzucam do gara z bitkami. Dodaję też liscie laurowe, ziele, grzybki suszone (jak mam) i dusze. Na koniec sole i pieprzę. Można dodac śmietanę, sosu raczej nie trzeba zagęszczać bo cebula juz zagęściła. Chyba, że masz wyjątkowo sosolubne towarzystwo i musi być go duzo to wtedy nie zostaje nic innego, jak dolać wody i zagęścić mąka (zwykłą tym razem).
      Miesa nie może być za duzo w garze bo przywiera, cięzko go przewracać, żeby właśnie nie przywarło. Czasem robię to na dwa gary, jak mięsa więcej, to jest zdecydowanie wygodniejsze.
      Jesli mięso zostanie to następnego dnia robie placek węgierski.
      Kiedyś trafiłam na jakis przepis z obcej kuchni, gdzie był gulasz, obsmażany co prawda ale bez mąki. Gulasz wyszedł fajny nawet, gdyby nie mięso, twarde i suche.
      Tak, że nie tylko obsmażanie ale i mąka ma tu znaczenie.
      • aagnes Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:29
        i to są prawdziwe bitki.
        podstawa jest absolutnie pierwszorzedne mieso wołowe, kazde inne zrobi ci z bitek podeszwe ktorej nie mozna pogryzc, ani przeżuć.
        zawsze robie spory gar, i jak juz zjemy podstawowe mieso, to zostaje niezwykle smakowity sos, do ktorego wrzucam jakiekolwiek kluchy i jem ze smakiem, najlepiej prosto z gara.
      • karme-lowa Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:53
        Czyli mąka jest tu tajemnicą. To dziś obtoczę w mące.
        Dzięki wszystkim.
      • szarsz Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 12:08
        O, to są bitki rzekłabym: klasyczne.

U mnie towarzystwo zabić jest gotowe za sos, którego musi być DUUUUUŻO, więc zawsze daję więcej wody i zagęszczam kromką chleba razowego. Bardziej tak lubię niż zagęszczane mąką.
    • kura17 Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:25
      hehe, wlasnie sie dowiedzialam, ze u nas w rodzinie uzywamy nazwy "bitki" niepoprawnie wink
      u nas to sa p prostu nieopanierowane kotlety, zmazone z cebulka.
      nic sie juz nie dusi.
      wlasnie byly wczoraj na obia smile
      • klamkas Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 10:45
        To się chyba poprawnie nazywa bryzol? smile
        • szarsz Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 12:06
          Bryzol to z polędwicy, wołowej najchętniej.
          • kura17 Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 12:15
            haha, zagadka na niedziele - co bylo na obiad w sobiete big_grin
            • szarsz Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 14:07
              I czy wszyscy przeżyli? wink
              • kura17 Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 15:45
                haha, wszyscy zdrowi smile
                a dzis bylo sushi (nie-domowe), wiec nie ma problemu!
    • olena.s Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 12:19
      Dla wielbicieli zupek jarzynowych albo osób które muszą redukować tłuszcz: mozna utrzeć włoszczyznę na grubej tarce, podlać wodą, włożyć warstwami bitki i jarzyny, dodać odrobinę masła, pieprz, sól i robic na wolnym ogniu pod przykryciem. Mieso wychodzi delikatne, ale dla wielu będzie zbyt łagodne w smaku. Ja lubię - zwłaszcza z ziemniaczkami puree.
    • mama303 Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 13:43
      lekko posypuje mąką, obsmażam i do gara + podsmażona cebula + ew. włoszczyzna i duszę. Dawno nie robiłam sad
      • karme-lowa Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 14:04
        Dziewczyny dziękuję. Wyszły pyszne! Obtoczyłam w krupczatce, fajnie od razu sos zagęścił. Nigdy tak dobre mi nie wyszły.
    • ivaz Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 19:23
      warto też po ubiciu mięso skropić sokiem z cytryny ewentualnie octem wtedy będzie mięciutkie.
      • konwalka Re: Jak robicie bitki? 13.03.16, 22:24
        a która robiła bitki w szybkowarze? podobno sa swietne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka