Dodaj do ulubionych

podwyżka VAT

15.03.16, 17:04
Jak obstawiacie - podniosą podstawową stawkę do 24 % czy maksymalnie?
Bo że podniosą to raczej pewne i pewne też, że będzie to wina PO (to nie my, to oni pierwsi podnieśli z 22 na 23smile
Akurat temu przyglądam się bez emocji (moje pińcet *3 powinno to i inne podwyżki zrekompensować), nawet się cieszę, że przejawiają odpowiedzialność budżetową.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: podwyżka VAT 15.03.16, 17:25
      paloma_blauwinder napisał(a):

> Akurat temu przyglądam się bez emocji (moje pińcet *3 powinno to i inne podwyżk
      > i zrekompensować), nawet się cieszę, że przejawiają odpowiedzialność budżetową.

Ale wiesz, że wcześniej czy później pińcet skasują, a dobrze zmieniony VAT zostanie już na zawsze...
      • lusitania2 Re: podwyżka VAT 15.03.16, 17:41
        dyzurny_troll_forum napisała:

> a dobrze zmieniony VAT zostanie już na zawsze...

Pewnie zostanie.
        "Dobra zmiana" kosztuje, szkoda tylko, że za głupotę wyborców pis będzie równo płacić cały naródsad, a nie tylko oni.
        • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:25
          Analogicznie jak za głupotę wyborców PO, gdy oni podnieśli vat, zapłacił równo cały naród. Wielkie odkrycie, gratuluję.
          • mid.week Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:35
            O ile dobrze pamiętam to podniesienie vatu z 22 do 23% wynikało z sytuacji zewnętrznej - kryzys. Podniesienie z 23 do 24 jest efektem kupienia głosów wyborczych za 500zł od drugiego dziecka. To jednak różnica...
            • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:43
              O ile dobrze pamiętam kryzys dawno minął, a podwyższony vat pozostał.
              • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:51
                lauren6 16.03.16, 09:43
                O ile dobrze pamiętam kryzys dawno minął, a podwyższony vat pozostał.

skutki kryzysu nie mijają w 2 tygodnie ,a zresztą skoro go nie ma to co uzasadnia ,plany nie zmniejszenia VAT w 2017 przez obecny rząd ?
                • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:58
                  Zauważyłeś, że 6 lat to nie są 2 tygodnie?
                  • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:58
                    * 8 lat
                    • mid.week Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:04
                      5 lat jeśli już tak skrupulatnie liczymy. Vat podniesiono w 2011.
                      • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:14
                        8 lat od początku kryzysu. Wiem kiedy podniesiono vat. Rozumiem, że skoro nie potrafisz się odciąć merytorycznie pogadamy sobie teraz o datach smile
                        • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:16
                          lauren6 16.03.16, 10:14
                          8 lat od początku kryzysu. Wiem kiedy podniesiono vat. Rozumiem, że skoro nie potrafisz się odciąć merytorycznie pogadamy sobie teraz o datach smile

matematyka nie był twoim ulubionym przedmiotem ? VAT wprowadzono w 2010 roku, a kryzys w 2009 jakby nie spojrzał nie ma tam 8
                          • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:17
                            Za początek kryzysu uważa się lata 2007-2008. Wyższy VAT obowiązuje od 2011 roku.

Mówienie o matematyce, jeśli samemu jest się matematycznym ignorantem, jest żałosne.
                            • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:20
                              lauren6 16.03.16, 10:17
                              Za początek kryzysu uważa się lata 2007-2008. Wyższy VAT obowiązuje od 2011 roku.

Mówienie o matematyce, jeśli samemu jest się matematycznym ignorantem, jest żałosne.

panienka niech nie myli pomyłkę w dacie rozpoczęcia kryzysu ,od nieznajomości matematyki
                              • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:23
                                Panienkować możesz swojej starej.

Widzę, że skrupulatnie pomijasz ten fragment mojej wypowiedzi:

"Rozumiem, że skoro nie potrafisz się odciąć merytorycznie pogadamy sobie teraz o datach"

Czyli potwierdza się moja teoria, że POwcy potrafią tylko szczekać, zamiast pogadać merytorycznie. Wiesz, jakoś mnie to specjalnie nie dziwi.
                                • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:26
                                  lauren6 16.03.16, 10:23
                                  Panienkować możesz swojej starej.

Widzę, że skrupulatnie pomijasz ten fragment mojej wypowiedzi:

"Rozumiem, że skoro nie potrafisz się odciąć merytorycznie pogadamy sobie teraz o datach"

Czyli potwierdza się moja teoria, że POwcy potrafią tylko szczekać, zamiast pogadać merytorycznie. Wiesz, jakoś mnie to specjalnie nie dziwi.

zacznij od tego ze zacytuj mój jakikolwiek post w którym deklarowałem się jako POwiec
                                  poza tym szczekasz ty padalcu
                                  • salinas Re: podwyżka VAT 17.03.16, 20:49
                                    kolter napisał:

> zacznij od tego ze zacytuj mój jakikolwiek post w którym deklarowałem się jako
                                    > POwiec

A ty znajdź mój, w którym deklaruje się jako pisowiec, a potem zacznij mnie rozliczać na jakich szkoleniach partyjnych byłam tongue_out

> poza tym szczekasz ty padalcu

A to standardowy tekst na twoich kursach big_grin ?

• kolter Re: podwyżka VAT 17.03.16, 21:18
                                      salinas napisała:

> A ty znajdź mój, w którym deklaruje się jako pisowiec, a potem zacznij mnie roz
                                      > liczać na jakich szkoleniach partyjnych byłam tongue_out

salinas 03.08.10, 21:58
                                      Figurt zgadzam się z Tobą , z tym, że jestem elektoratem prawicy. Kiedyś
                                      głosowałam na Pis, po ich rządach mam serdecznie dość tej partii
                                      pseudoreligijnych oszołomów. W ostatnich wyborach głosowałam na PO i p.
                                      Komorowskiego, dałam im swój kredyt zaufania. Jak się nie sprawdzą to albo
                                      przestanę chodzić na wybory, albo będę oddawać nieważny głos.

> > poza tym szczekasz ty padalcu
                                      >
                                      > A to standardowy tekst na twoich kursach big_grin ?

sorry to pozostałości katolicyzmu jaki we mnie pozostał big_grin
                          • lusitania2 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:27
                            kolter napisał:

> matematyka nie był twoim ulubionym przedmiotem ?
                            >
                            Ani matematyka, ani tym bardziej, logika.
                            Lauren6 od lat się tu kompromituje.
                            • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:35
                              lusitania2 16.03.16, 10:27
                              kolter napisał:

> matematyka nie był twoim ulubionym przedmiotem ?
                              >
                              Ani matematyka, ani tym bardziej, logika.
                              Lauren6 od lat się tu kompromituje.

niech pozna co to wolność wypowiedzi , ja raz wpadłem do frondzi napisałem nikogo nie obrazając o ich kosciele kilka słów , z mety mi bana na IP dali big_grin
                        • mid.week Re: podwyżka VAT 17.03.16, 14:49
                          lauren6 napisała:

> 8 lat od początku kryzysu. Wiem kiedy podniesiono vat. Rozumiem, że skoro nie p
                          > otrafisz się odciąć merytorycznie pogadamy sobie teraz o datach smile

To nie ja zaczęłam wyliczankę z datami...
                          Merytorycznie się wypowiedziałam. Powyżej. NIe - skutki kryzysu nie minęły wcześniej. Poprzedni rząd zapowiadał obniżenie vatu za 2 lata. Ten podniesie aby zebrać kasę na wypłacenie kasy za głosy wyborców. Jeśłi chcesz teraz merytorycznie dochodzić wyższości drugiego rozwiązania nad pierwszym to proszę. Popatrzę sobie na te wigibasy pojęciowe, ale dykutować nie będę. Za to bardzo merytorycznie oddam głos w kolejnych wyborach. I wszystkie wyc....ane grupy społeczne - emeryci, rolnicy, samotni rodzice, przedsiębiorcy, płatnicy podatku rtv w prądzie. W sumie jak na kilka miesięcy rządów lista dopracowanych się wrogów jest ambitna. (Tak wiem, wiem - sondaże... pożyjemy, zobaczymy)
                  • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:18
                    lauren6 16.03.16, 09:58
                    Zauważyłeś, że 6 lat to nie są 2 tygodnie?

No a masz problem ze zrozumieniem mojego pytania ?

"skutki kryzysu nie mijają w 2 tygodnie ,a zresztą skoro go nie ma to co uzasadnia ,plany nie zmniejszenia VAT w 2017 przez obecny rząd ?"
                    • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:21
                      Nie siedzę w głowie Kaczora to skąd mam znać jego plany na 2017? Powróżyć z fusów czy kryształowej kuli?

• szarsz Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:06
                > O ile dobrze pamiętam kryzys dawno minął, a podwyższony vat pozostał.

Zatem nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić dobrą zmianę i VAT obniżyć, nie?
                • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:13
                  PIS może obniżyć vat, tak samo jak mogło go obniżyć PO.
                  • szarsz Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:14
                    Ale jakoś nie obniża, nieprawdaż?
                    • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:16
                      PO też go nie obniżyło, a miało na to 4 lata. To mało czasu? Przecież to partia liberalna, powinni jak najszybciej uchwalać niskie podatki. Nieprawdaż?
                      • szarsz Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:23
                        Powinni i nie zrobili tego. Dlatego przyszła dobra zmiana i co? A no jajco.
                        • araceli Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:32
                          szarsz napisała:
                          > Powinni i nie zrobili tego. Dlatego przyszła dobra zmiana i co? A no jajco.

No ale właśnie zrobili. Brak nowelizacji ustawy o VAT wprowadzający przedłużenie obowiązywania podwyższonych stawek powoduje, że zgodnie z ustawą wrócą one do pierwotnych wysokości 1 stycznia 2017 roku.

To nie PiS je 'obniży' - wręcz przeciwnie. Albo wrócą do poprzednich wysokości automatycznie albo PiS je ZNÓW podwyższy.
                      • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:59
                        Ale teraz jest ta dobra zmiana. Paskudne i złodziejskie PO już sobie poszło. Straszyć PiSem - źle, przywoływać wiecznie PO - dobrze.
                        Czekamy na dobrą zmianę a nie na TO SAMO, tylko w kolorowym papierku i z fajerwerkiem w du.ie.
                        • kai_30 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:10
                          Zaraz Cię zamkną za obrazę majestatu. Mówi się w dudzie! wink
                          • zlotarybka_1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:12
                            big_grin
                          • szarsz Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:19
                            Ale że słowniki też będą przerabiać? wink
                          • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:31
                            W czarnej dudzie? To może lepiej w poogoniu wink Przynajmniej kota zamkną.
                            Choć nie, kota zamknąć nie wolno. To już lepiej niech będzie moja czarna d.pa. Choć fakt, jak by tu nie ujmować rzeczy, zawsze do mojej d.pu się dobiorą.
                            Takie czasy nadeszły, że jakby nie patrzeć, wszędzie d.pa.
                        • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:44
                          pitahaya1 16.03.16, 10:59
                          Ale teraz jest ta dobra zmiana. Paskudne i złodziejskie PO już sobie poszło. Straszyć PiSem - źle, przywoływać wiecznie PO - dobrze.
                          Czekamy na dobrą zmianę a nie na TO SAMO, tylko w kolorowym papierku i z fajerwerkiem w du.ie.

przyznam sie bez bicia ze pomyliłem pierwszy rok kryzysu w Polsce na 2009 zamiast na 2008 ale dzięki PISiemu dziecku lauren6 temat mnie zainteresował i zrozumiałem czemu kaczor spieprzał ze stołka premiera w 2007 !!! wszyscy znający i opisujący prezesa mówią ze prezes to kompletny ignorant w kwestiach gospodarczych, jak pamiętamy prezes podał się do dymisji w 2007 roku kilka miesięcy po wybuchu w USA kryzysu bankowego , ta mała postać po prostu w panice spieprzała od odpowiedzialności za ojczyznę w bezpieczne ławy opozycji big_grinbig_grinbig_grin
                      • pade Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:10
                        Rozumiem, ze te 500zł, które dostaniesz Cię zaślepia, ale skoro nie wiesz, to doczytaj o procedurze nadmiernego deficytu a potem się wypowiadaj, a nie na odwrót.
                        Wykazujesz się taką samą ignorancją jak Black_halo.
                        Plujesz na PO, a to dzięki ich działaniom jest wzrost gospodarczy i dzięki nim Polska wyszła z procedury.
                        Ale kogo to obchodzi skoro PIS kasę daje??
                        • araceli Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:29
                          pade napisała:
                          > Rozumiem, ze te 500zł, które dostaniesz Cię zaślepia, ale skoro nie wiesz, to d
                          > oczytaj o procedurze nadmiernego deficytu a potem się wypowiadaj, a nie na odwr
                          > ót.
                          > Wykazujesz się taką samą ignorancją jak Black_halo.
                          > Plujesz na PO, a to dzięki ich działaniom jest wzrost gospodarczy i dzięki nim
                          > Polska wyszła z procedury.
                          > Ale kogo to obchodzi skoro PIS kasę daje??

Wyprana prawicową propagandą Lauren pluje, że 'złe peło' nie obniżyło VAT a tymczasem to rząd 'złego peło' określił datę powrotu do poprzednich stawek na 1 stycznia 2017 roku i jest to termin zapisany ustawowo (wynika z ustawy o VAT). Nie wiem po co kłamać w sprawach, które można wyguglować w 1 minutę.
                          • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:32
                            Wrzucaj, wrzucaj, Jeszce kilka takich wrzutek i Ci nagle net wetnie wink A rankiem ciemnym do drzwi zapukają wink
                            • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:50
                              https://pbs.twimg.com/media/CdprM6iW8AQUEFc.jpg
                      • araceli Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:17
                        lauren6 napisała:
                        > PO też go nie obniżyło, a miało na to 4 lata. To mało czasu? Przecież to partia
                        > liberalna, powinni jak najszybciej uchwalać niskie podatki. Nieprawdaż?

Czy naprawdę prawicowa propaganda piorąc mózg nie podpowiada innych argumentów niż 'złe peło'?
              • araceli Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:16
                lauren6 napisała:
                > O ile dobrze pamiętam kryzys dawno minął,

To źle pamiętasz.

---
                Gdzie wszyscy myślą tak samo - nikt nie myśli zbyt wiele.
          • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:49
            lauren6 16.03.16, 09:25
            Analogicznie jak za głupotę wyborców PO, gdy oni podnieśli vat, zapłacił równo cały naród. Wielkie odkrycie, gratuluję.

radziłbym sięgnąć pamięcią kiedy wybuchł światowy kryzys i kiedy rząd PO podniósł o ten jeden procent VAT
            • lauren6 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:11
              Kryzysu już od dawna nie ma, a ustawy uchwalone przez PO godzące w zwykłych ludzi (liberalizacja rynku pracy, podwyżka VAT) nie zostały wycofane.

Powiem więcej: gdyby PO wygrało wybory to planowało iść dalej i całkowicie zlikwidować kodeks pracy i jeszcze bardziej dowalić etatowym pracownikom, choć kryzysu brak i wg ich kampanii wyborczej Polska była w rozkwicie.

Oburzajcie się dalej, że wasze kochane PO to PIS w nieco innym opakowaniu.
              • zlotarybka_1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:35
                "Kryzysu już od dawna nie ma"

masz nieaktualne dane. Kryzys trwa i ma sie dobrze.
              • araceli Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:18
                lauren6 napisała:
                > Powiem więcej: gdyby PO wygrało wybory to planowało iść dalej i całkowicie zlik
                > widować kodeks pracy i jeszcze bardziej dowalić etatowym pracownikom, choć kryz
                > ysu brak i wg ich kampanii wyborczej Polska była w rozkwicie.

Tak, tak - Zależna.żal.peel opublikowała sensacyjne plany 'złego peło' i Lauren łyknęła jak młody pelikan big_grin
              • szarsz Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:26
                > a ustawy uchwalone przez PO godzące w zwykłych ludzi (liberalizacja rynku pracy,
                > podwyżka VAT) nie zostały wycofane.

Dopiszmy dalszy ciąg tej historii:

Ludzie wściekli na zue PO postanowili w kolejnych wyborach pokazać im środkowy palec i wybrać władzę, która owe niedoróbki naprawi. Obniży VAT, poprawi warunki pracy i jeszcze da po pięćset. Przyjdzie dobra zmiana.

A tymczasem całkiem blisko, w Polsce, nowa władzunia niszczy porządek prawny w Polsce, zawłaszcza media, wprowadza nowe podatki, zapowiada podwyższenie starych, dosysa się do koryta w stopniu niewyobrażalnym wcześniej. Niszczy wizerunek Polski na arenie międzynarodowej i tak dalej i tak dalej. Tylko na obniżki podatków jakoś czasu brakuje...
    • klubgogo Re: podwyżka VAT 15.03.16, 18:27
      > Akurat temu przyglądam się bez emocji (moje pińcet *3 powinno to i inne podwyżk
      > i zrekompensować), nawet się cieszę, że przejawiają odpowiedzialność budżetową.

Uważasz? 500 zabiorą, vat zostanie, wtedy wejdą emocje.
      • kolter Re: podwyżka VAT 15.03.16, 22:32
        klubgogo 15.03.16, 18:27
        > Akurat temu przyglądam się bez emocji (moje pińcet *3 powinno to i inne podwyżki zrekompensować), nawet się cieszę, że przejawiają odpowiedzialność budżetową.

>Uważasz? 500 zabiorą, vat zostanie, wtedy wejdą emocje.

do tego dojdzie co miesiąc haracz piętnastu złotych na abonament RTV w rachunku na prąd, na to żeby jacuś kusrki miał za co PISiętom ww łbach siać propagandę big_grin
        • szarsz Re: podwyżka VAT 15.03.16, 22:41
          > haracz piętnastu złotych

na głowę.
          • kolter Re: podwyżka VAT 15.03.16, 22:44
            szarsz 15.03.16, 22:41
            > haracz piętnastu złotych

>na głowę.

nie ,od zdaje się zarejestrowanego odbiornika
            • paloma_blauwinder Re: podwyżka VAT 15.03.16, 23:28
              Chyba właśnie ani nie od głowy, ani odbiornika tylko od każdego rachunku za energię (bo każde domostwo takowy płaci, w przeciwieństwie do posiadania zarejestrowanych odbiorników).
              • szarsz Re: podwyżka VAT 16.03.16, 08:42
                Ostatni projekt, jaki ogłosili, w grudniu, mówił o czymś w rodzaju podatku, od każdego człowieka:
                www.polskieradio.pl/42/276/Artykul/1560505,KRRiT-abonament-RTV-zastapi-podatek-audiowizualny-85-zl-miesiecznie-od-kazdego
                • paloma_blauwinder Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:50
                  To by było tak na osłodę dla bezdzietnych i małodzietnych.
            • paloma_blauwinder Re: podwyżka VAT 17.03.16, 13:32
              Dzisiaj pojawiła się w tej kwestii nowość - 15 złotych miesięcznie razem z rachunkiem za energię. Oczywiście jest to "obniżka", bo w tej chwili opłata wynosi 22 złsmile Taki tylko szczegół, że teraz jest dla zainteresowanych, a będzie dla wszystkich. #dobrazmiana
              wyborcza.biz/biznes/1,147881,19779532,oplata-audiowizualna-15-zl-i-placona-z-rachunkiem-za-prad.html
              • kolter Re: podwyżka VAT 17.03.16, 13:49
                paloma_blauwinder 17.03.16, 13:32
                Dzisiaj pojawiła się w tej kwestii nowość - 15 złotych miesięcznie razem z rachunkiem za energię. Oczywiście jest to "obniżka", bo w tej chwili opłata wynosi 22 złsmile Taki tylko szczegół, że teraz jest dla zainteresowanych, a będzie dla wszystkich. #dobrazmiana

no musza jakoś dla setek PISiorków wywalanych za 3,5 roku z TVPis nazbierać kasy na odprawy
        • kaz_nodzieja Re: podwyżka VAT 15.03.16, 22:46
          Ja od kilku lat płacę abonament RTV, to zależy od uczciwości. Dla mnie nic to nie zmieni, dla osób którym do tej pory udawało się nie płacić to faktycznie zmiana, będą musieli płacić za coś za co uczciwi ludzie od dawna płacili.
          • kolter Re: podwyżka VAT 15.03.16, 22:54
            kaz_nodzieja 15.03.16, 22:46
            Ja od kilku lat płacę abonament RTV, to zależy od uczciwości. Dla mnie nic to nie zmieni, dla osób którym do tej pory udawało się nie płacić to faktycznie zmiana, będą musieli płacić za coś za co uczciwi ludzie od dawna płacili.

nie uczciwi a durni , bo niby czemu społeczeństwo ma płacić za to ze jakaś partia bierze w łup w postaci mediów publicznych a normalnych ludzi zmusza do płacenia za ich nachalną propagandę ??
            poza tym zdziwię się bo płace ten haracz ale nie w Polsce
            • norra.a Re: podwyżka VAT 16.03.16, 08:55
              Do tej pory społeczeństwo płaciło kosmiczne stawki dla red. Lisa. Co za różnica?
              • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 09:18
                norra.a 16.03.16, 08:55
                Do tej pory społeczeństwo płaciło kosmiczne stawki dla red. Lisa. Co za różnica?

dlatego jak cos nie wydala na wolnym rynku , to musi splajtować , a nie ze obywatel musi płacić za coś czego wprost nie znosi
            • dyzurny_troll_forum Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:08
              kolter napisał:

> nie uczciwi a durni , bo niby czemu społeczeństwo ma płacić za to ze jakaś par
              > tia bierze w łup w postaci mediów publicznych a normalnych ludzi zmusza do pła
              > cenia za ich nachalną propagandę ??

Dokładnie! Cenne treści emitowane przez TVPiS powinny być zakodowane i Ci, którzy chcą mieć do nich dostęp zapłacili by abonament i dostali rozkodowywacz. Niestety ukochana władza się na takie rozwiązanie nie zgodzi, bo okazałoby się, że oglądaczy TVPiS jest z 5% albo i mniej.

Podobnie ma się sprawa z podatkiem kościelnym, obecnie można opowiadać bzdury o 95% katolików w imieniu których państwo ma kopsnać, a to na Świątynie Wiecznych Wiatrów, a to na Ojca Tranzystora. Gdyby ktoś odważył się powiedzieć sprawdzam i okazałoby się, że płacących na kościół z własnej woli jest 20 czy 25% to cały obecny system społeczno - polityczny by runął jak domek z kart.

• kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:24
                dyzurny_troll_forum 16.03.16, 10:08

Podobnie ma się sprawa z podatkiem kościelnym, obecnie można opowiadać bzdury o 95% katolików w imieniu których państwo ma kopsnać, a to na Świątynie Wiecznych Wiatrów, a to na Ojca Tranzystora. Gdyby ktoś odważył się powiedzieć sprawdzam i okazałoby się, że płacących na kościół z własnej woli jest 20 czy 25% to cały obecny system społeczno - polityczny by runął jak domek z kart.

niestety państwo płaci haracz terroryście ,tylko za to ze ten trzyma ryj plebanów na wodzy
                • arwena_11 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:32
                  Myślę, że niekoniecznie. Jeżeli od tego czy płacisz uzależnią np pogrzeby kościelne, ludzie będą płacić
                  • dyzurny_troll_forum Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:35
                    arwena_11 napisała:

> Myślę, że niekoniecznie. Jeżeli od tego czy płacisz uzależnią np pogrzeby kości
                    > elne, ludzie będą płacić

Ja mogę sobie leżeć na komunalnym. Wydaje mi się, że będzie mi wszystko jedno....
                    • arwena_11 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:59
                      ty tak, ale wiesz ile wątków było, że ksiadz nie chce odprawić katolickiego pogrzebu, bo zmarły nie przyjmował po kolędzie, nie chodził do kościoła itd? Jak będzie podatek kościelny, to jak ie będziesz płacił, znaczy nie jesteś członkiem kościoła, więc nie należą ci się żadne profity
                  • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:01
                    Żartujesz? Ocknięcie się nad grobową deską jest dla mnei tym samym, czym branie ślubu po latach mieszkania na kocią łapę big_grin Taka sama hipokryzja.
                  • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:31
                    arwena_11 16.03.16, 10:32
                    Myślę, że niekoniecznie. Jeżeli od tego czy płacisz uzależnią np pogrzeby kościelne, ludzie będą płacić

ciekawe za co płacić plebanowi ,skoro z biblii wynika ze żadne modły nie pomogą nieboszczykowi ???
                    • lusitania2 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 11:47
                      kolter napisał:

> ciekawe za co płacić plebanowi ,skoro z biblii wynika ze żadne modły nie pomogą
                      > nieboszczykowi ???

żeby miał codziennie tłuste cielęcrying na śniadanie, obiad i kolację no i nie musiał się wstydzić, że tylko dacią czy inną kia pomyka.
                      • kolter Re: podwyżka VAT 16.03.16, 12:34
                        lusitania2 16.03.16, 11:47
                        kolter napisał:
                        > ciekawe za co płacić plebanowi ,skoro z biblii wynika ze żadne modły nie pomogą
                        > nieboszczykowi ???

żeby miał codziennie tłuste cielęcrying na śniadanie, obiad i kolację no i nie musiał się wstydzić, że tylko dacią czy inną kia pomyka.

czasem przechodzę koło plebani ,stoi tam Toyota Avensis , nowa ze 100 tys kosztowała
                        stoi tez Golf VI TDi ma ze 130 koni to też 90 tys kosztował nowy
                        • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 13:03
                          To dla wikarego i gosposi. Nie godzi się mięsiwa byle czym z bazaru wozić.
    • hermenegilda_zenia Re: podwyżka VAT 15.03.16, 21:46
      A ja mam dosyć jako przedsiębiorca być dojną krową dla grupy psycholi nazywających się rządem, zresztą każdy kolejny coraz bardziej przykręca śrubę tym, którym chce się jeszcze pracować w tym kraju. Coraz częściej i poważniej myślę o wyprowadzce z firmą za granicę - postąpię według znanych i sprawdzonych standardów PIS, np. unikającej opodatkowania w Polsce Arciszewskiej-Mielewczyk.
      • kaz_nodzieja Re: podwyżka VAT 15.03.16, 22:48
        A to racja. Polskim pracodawcom żaden rząd nie służył. Żadna partia nie miała sensownego programu skierowanych do pracodawców, jak wiadomo w Polsce pracodawca to wróg nr 1. I zwykłego człowieka, i partii zarówno z prawa, jak i z lewa, słowem element podejrzany.
    • martishia7 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:00
      Moim zdaniem nie. Albo obniżą podstawową do jakichś 20%, ale przerzucą do niej sporo tego, co jest obecnie w niższych widełkach - bilety, może jedzenie, prasę, książki. Z resztą taki pomysł obiegł media dzień albo dwa temu - został co prawda zdementowany. Albo wprowadzą, o zgrozo, liniowy VAT na poziomie ok. 17%.
      • dyzurny_troll_forum Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:11
        martishia7 napisała:

> Albo wprowadzą, o zgrozo, liniowy VAT na poziomie ok. 17%.

Za mało. Jeżeli liniowy to właśnie koło 20%....
      • martishia7 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:13
        Mam nadzieję, że nie big_grin Ale możesz mieć rację. Jedno jest pewne, muszą zrobić tak, żeby wpływy z tytułu VAT nie spadły - przynajmniej według ich kalkulacji. Czyli, jak mawia młodzież - hajs się musi zgadzać.
        • lusitania2 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 10:23
          martishia7 napisała:

Czyli, jak mawia młodzież - hajs się musi zgadzać.

no i właśnie dlatego nie ma szans na obniżkę vatu, za to spore na podwyżkę.
          Btw. dziś słyszałam, że kwotę wolną mają podnosić co roku o 1000.
          Tak, że do obiecywanych przed wyborami 8000 mamy dojść w którym roku? Ano w 2023.
          A tu masz kolejny przykład ich "zdolności finansowych":
          wyborcza.biz/biznes/1,147875,19772560,franki-przydusza-banki-prezydencki-projekt-bardzo-ryzykowny.html#MTstream
          Bal na Titanicu trwasad.
      • paloma_blauwinder Re: podwyżka VAT 16.03.16, 12:32
        > Moim zdaniem nie. Albo obniżą podstawową do jakichś 20%, ale przerzucą do niej
        > sporo
        To jest niestety bardzo prawdopodobne - i jak pięknie wpisuje się w ideologię "dalszej obniżki podatków" big_grin
        W ogóle rozczulają mnie wszelkie "obniżki" podatków, w wyniku których wpływy budżetowe z podatków rosną. A że wzrosnąć muszą to przecież wszyscy doskonale wiemy, ileż można zarobić na tej sprzedaży drewna z Puszczy Białowieskiej, nie tak przecież dużo.
        • martishia7 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 12:47
          Moim zdaniem to jest wariant, który najłatwiej wcisnąć ludowi. No przecież obniżamy stawkę. Ale że realnie podwyższamy, to już niekoniecznie się przebije.
          • dyzurny_troll_forum Re: podwyżka VAT 16.03.16, 13:00
            martishia7 napisała:

> Moim zdaniem to jest wariant, który najłatwiej wcisnąć ludowi. No przecież obni
            > żamy stawkę. Ale że realnie podwyższamy, to już niekoniecznie się przebije.

Dokłądnie! Liczyć umie z 7%, z użyciem palców może z 10% w sumie...
          • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 13:05
            Wiele osób nie potrafi policzyć oprocentowania pożyczki a Ty im tu każesz łamać sobie głowę stawką vat?
          • araceli Re: podwyżka VAT 16.03.16, 13:08
            martishia7 napisała:
            > Moim zdaniem to jest wariant, który najłatwiej wcisnąć ludowi. No przecież obni
            > żamy stawkę. Ale że realnie podwyższamy, to już niekoniecznie się przebije.

Stawka się nie przebije ale 15% podwyżki cen w warzywniaku już jak najbardziej.
            • martishia7 Re: podwyżka VAT 16.03.16, 13:11
              Ale to już będzie po wszystkim. Wtedy się wytłumaczy, że to z VATem nie ma nic wspólnego, tylko wina Tuska.
        • spanish_fly Re: podwyżka VAT 16.03.16, 13:09
          Zamierzają też zarabiać na odbieraniu ludziom ich prywatnych nieruchomości po cenie ustalonej przez Agencję Nieruchomości Rolnych. Niech nazwa agencji nie myli - chodzi nie tylko o nieruchomości rolne, ale też wszystkie dla których nie ma planu zagospodarowania.
          • martishia7 Re: podwyżka VAT 17.03.16, 15:01
            Och znam, znam. Interesuje się. Ja obstawiam nacjonalizację notariuszy i powrót do państwowych biur notarialnych. Genialne w swej prostocie. Naród już się przyzwyczaił, że notariusz kosztuje całkiem sporo. Biura się zorganizuje w budynkach sądów lub innych publicznych, notariuszom da pensje jak komornikom, a taksa pozostanie bez zmian. Piękne wpływy dla budżetu.
    • pitahaya1 Re: podwyżka VAT 17.03.16, 14:53
      Podniosą vat. Potem niektórym grupom po prostu tę podwyżkę zrekompensują. W postaci 500+ i innych dodatków (może dla seniorów, dla innych). W ten sposób podniosą tak naprawdę podatki i pewnej grupie nie zrekompensują. Tym najlepiej zarabiającym big_grin Taki cichy próg, bo niby wszystkim a jednak części zwrócą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka