Dodaj do ulubionych

Prezent-Nauczycielka pomocy !!

02.04.16, 11:14
Koniec roku szkolnego,juz zaraz.

Chcemy (rodzice),wykupić dla p.Wychowawczyni,pakiet spa. Na łikend.

Ale może lepiej wykupić tydzień w ośrodku,a jak Pani bedzie chciała sama dokupi?zabiegi ?

Wykupimy-pobyt,śniadania,obiadokolacje i niech robi co chce tam sobie-bo zmuszać do sauny?do kąpieli w błocie ?Tylko dlatego że zapłacone? hymmm
Pytam o zabiegi bo-Pani od trzech lat jet wychowawca naszej klasy, i to chyba wszystko wyjaśnia.Klasa 1-3.
Ja po godzinie -odpadam smile,z ilością,dzieci itp
Szukam ośrodka w górach !

Co lepsze ? wek? czy tydzień?
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:21
      Moim zdaniem prezent jest zbyt kosztowny, zbyt zobowiązujący, i nie wszyscy lubią spa. Pani nauczycielka ma męża, dzieci? Bo jeśli tak, to czy będzie miała je z kim zostawić?
      Ja bym się naprawdę nie ucieszyła. Wolałabym dostać np książkę, a jak już musicie wydać więcej, to Kindle.
    • isa1001 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:30
      Sorry, ale wyjątkowo głupi pomysł. Zbyt kosztowny i podpadający pod łapówkę. Na dodatek pani może nie lubić ani spa, ani gór i mieć inny pomysł na spędzanie weekendów. Postawicie ją w bardzo niezręcznej sytuacji. A jeśli nie zgodzi się przyjąć prezentu (mam nadzieję), to sami będziecie mieli kłopot, co zrobić z wykupionym pakietem.
    • grave_digger Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:33
      Chyba żartujesz...
      W życiu nie przyjęłabym takiego prezentu.
      • corka.bossa Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:03
        Pani ma dzieci dorosłe już-ot babeczka 40 +,czyli jak każda e matka smile
        drogi? no przyznaje ze że tak-ale-to zbierane trwa już trzy lata..
        • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:08
          corka.bossa napisała:
          > drogi? no przyznaje ze że tak-ale-to zbierane trwa już trzy lata..

Trzy lata zbierania?
          To przecież można jej kupic złoty bidet big_grin
        • little_fish Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:47
          Pani ma dzieci dorosłe już-ot babeczka 40 + - ja mam 40+ a młodsze dziecko ma 6 lat big_grin bardzo dorosłe jest...
        • anty_nick Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:14
          corka.bossa napisała:

> Pani ma dzieci dorosłe już-ot babeczka 40 +,czyli jak każda e matka smile
          > drogi? no przyznaje ze że tak-ale-to zbierane trwa już trzy lata..
          >

jesteście poyebani i tyle w temacie. Idioci!
    • ichi51e Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:39
      Wow. Po ile sie zrzucacie? o_O wasz zakup nie naraza nauczycielki na koszty? Musi tam dojechac (i to w wybranym przez was (?) terminie? Musi tam wykupic jakies zabiegi? Czy ma gapic sie w sciane?
    • slonko1335 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:41
      jesteście pewni, że ona bedzie taki kawał jechać do spa, że ma na to czas i możliwości? kurcze nie widzi mi się kompletnie taki prezent...i w ogóle jakoś tak głupio i zobowiązująco...
    • europadasielubic Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:41
      Ten post to chyba prowokacja... the next shitstorm in about 3...2....1....
      • anty_nick Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:16
        europadasielubic napisał(a):

> Ten post to chyba prowokacja... the next shitstorm in about 3...2....1....

pewnie tak, ale prawda jest taka,że tacy debilni rodzice istnieją i co roku na zakończenie roku szkolnego jest fesiwal prezentów.Chodzą i myślą te głupie mamuśki, co by tu kupić człowiekowi, który wybrał taki a nie inny zawód i jak każdy inny człowiek dostaje za niego wynagrodzenie.Plus dwa mce wakacji. No...az mnie bierze, nawet jeśli to prowokacja.
    • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:44
      corka.bossa napisała:
      > Koniec roku szkolnego,juz zaraz.

To w tym roku wakacje zaczynają się na początku kwietnia?

A jeśli wszyscy rodzice mają takie głupie pomysły, to współczuję waszym dziecią.
    • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:48
      Pakiet so spa to chyba zbyt konkretne - bo może nie lubi?

My ukochanej wychowawczyni mojego syna swego czasu daliśmy voucher do zaprzyjaźnionego biura podróży ( oni rezygnowali ze swoich prowizji i po kosztach było)
      Nie znała kwoty, jak tam poszła dostała kilka ofert np. na tydzień za granicę lub na 2 tygodnie do Polski lub tydzień do Polski z osobą towarzyszącą. Oczywiście miejsc też kilka do wyboru. Grecja, Hiszpania, Turcja lub w Polsce góry, mazury, morze.
      Tyle, że to szkoła prywatna, składaliśmy się po 100 zł.

Więc może coś takiego? Dogadać się ze spa i dać voucher na konkretnąkwote ( tzn żeby nauczycielka jej nie znała ) i jak sie do nich zgłosi to jej dadzą wybór - albo tydzień pobytu i zabiegi opłaca sama, albo zabiegi A,B,C czy X,Y do wyboru w weekend? Albo zabiegi g, h, i, j do wyboru przy pobycie od poniedziałku do czwartku ( często pobyt w tych dniach jest tańszy, zeby ludzi zachecić )

• ichi51e Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:49
        Wo jezu... jedno lepsze od drugich...
      • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:57
        arwena_11 napisała:
        > Nie znała kwoty, jak tam poszła dostała kilka ofert

I oczywiście nie zapytała o cenę.

Dogadać się ze spa i dać voucher na konkretnąkwote ( tzn
        > żeby nauczycielka jej nie znała )

I zakazać nauczycielce pytać o cenę, jak już będzie w tym spa big_grin

Skąd się biorą tacy głupi rodzice?
        • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:06
          nie dostałaby ceny nawet jakby zapytała. Cena jej wycieczki nie miała nic wspólnego ze standardowymi cenami tego biura. Oni rezygnowali ze swojej prowizji, więc miała do wyboru wycieczki zazwyczaj dużo droższe.
          Składaliśmy się po 100 zł. Klasa 16 osobowa.
          • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:14
            arwena_11 napisała:
            > nie dostałaby ceny nawet jakby zapytała. Cena jej wycieczki nie miała nic wspól
            > nego ze standardowymi cenami tego biura. Oni rezygnowali ze swojej prowizji, wi
            > ęc miała do wyboru wycieczki zazwyczaj dużo droższe.

Przecież cena konkretnej wycieczki jest wszystkim znana.
            No ale nauczycielka widocznie jest taka tępa, że nie potrafi sprawdzić wysokości prowizji w biurze turystycznym big_grin
            • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:29
              A może po prostu nie ma na to ochoty? Sprawdzasz cenę każdego prezentu jaki dostajesz?

A może ktoś kupi ci coś na gruponie na 1/2 ceny, a może za nic, bo da cos co sam dostał?

My wiedzieliśmy, że ona sama sobie nie kupi takiej wycieczki, bo każdy grosz odkładała na zakup mieszkania. A odpoczynek był jej potrzebny, dawała z siebie dużo więcej tej klasie niż wynikało to z jej obowiązków.
              • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:36
                arwena_11 napisała:
                A odpoczynek był jej potrzebny

I wy oczywiście wiecie jaki odpoczynek lubi pani nauczycielka.

> My wiedzieliśmy, że ona sama sobie nie kupi takiej wycieczki, bo każdy grosz od
                > kładała na zakup mieszkania.

Na wywiadówkach wam to powiedziała?
                • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:24
                  A co ciebie to obchodzi. Twoje pieniądze? Pani sama wybrała termin i miejsce.

Moje pieniądze i mogę z nimi zrobić to co chcę. Nikt nikogo do składki nie zmuszał.

Wprawie 10 letniej edukacji mojego syna była to jedyna nauczycielka tak obdarowana. U córki żadna do tej pory. Ale możliwe że za 2 lata obecna wychowawczyni dostanie fajny prezent bo jest też super
          • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:54
            To jest demoralizacja nauczyciela a nie dowód wdzięczności.
            • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:27
              Chyba musiałabym na głowę upaść jako matka, żeby składać się po stówie na jednorazowy prezent dla 1 nauczyciela - a jako nauczycielka spaliłabym się ze wstydu i zażenowania, gdyby gorliwe mamusie wręczyły mi nadmiernie kosztowny prezent wink.
              Z drugiej strony rozumiem, że wspaniałego nauczyciela chciałoby się uhonorować szczególnie na zakończenie etapu edukacji.
              Na sam koniec nauki można dać coś fajniejszego, bo nie będzie to już odczytywane jako łapówka - ale nie aż tak zobowiązujący prezent (np. duży album o interesującej nauczyciela tematyce, eleganckie filiżanki, fajne pióro - jeśli wie się, że nauczyciel będzie zadowolony z takiego prezentu). Ale równie dobrze można kupić piękny, obfity kosz kwiatów i od każdego ucznia ładną kartkę z podziękowaniem od serca.
              • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:49
                Prezent nie został wręczony w szkole, ale na prywatnym spotkaniu. W szkole nauczycielka dostała kronikę z życia klasy - upamiętnione zdjęciami wydarzenia z trzech lat.
                • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 14:05
                  arwena_11 napisała:
                  > Prezent nie został wręczony w szkole, ale na prywatnym spotkaniu.

A dlaczego nie w szkole?
                  • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:12
                    Bo to było takie kółko wzajemnej adoracji wink.
                  • isa1001 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:16
                    Bo prawdopodobnie pani ma zakaz przyjmowania prezentów od uczniów i ich rodziców. Gdyby to dotarło do dyrektora, wyleciałaby na twarz. Ale nikt przecież nie zabroni jej przyjmowania prezentów od "przyjaciół" i "znajomych", którzy zupełnie przypadkowo są rodzicami jej uczniów. Zupełnie przypadkowo. wink
                    • ichi51e Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:13
                      Arwena nawet pisala w innym warku ze sie zaprzyjaznili z nauczycielka po zakonczeniu edukacji...
                      • isa1001 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:17
                        No tak, jakby jej nie wykupili wycieczki to może nie chciałaby się z nimi przyjaźnić. wink
                        • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:59
                          a nie widzisz, że to był wyraz naszej wdzięczności za serce jakie okazała dzieciom? Sama by sobie na pewno nie kupiła, nie dlatego, że by nie miała tylko oszczędzała każdy grosz na inny cel.
                      • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:20
                        Nie ma nic złego w zaprzyjaźnieniu się z nauczycielem PO zakończeniu edukacji.
                        Ja sama po maturze przez pewien czas bardzo serdecznie przyjaźniłam się z moją polonistką, dzieliło nas raptem 6-7 lat. No i miałyśmy wspólne tematy, bo poszłam na ten sam kierunek.
                        Ale - drogie prezenty, nawet dawane poza szkołą, są po prostu niestosowne.
                        • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:35
                          Spotkanie wszystkich rodziców i dzieci wraz z nauczycielką odbyło się zaraz po zakończeniu roku, po prostu nie było warunków w szkole, żeby mogli przyjść wszyscy. A wszyscy chcieli być.
                          Zjedliśmy pizzę, wypiliśmy kawę dzieciaki poszalały na pobliskim placu zabaw
                    • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:33
                      No coś ty. Wiedział o tym szef fundacji prowadzącej szkołę. Nawet nie mam pojęcia, czy oni się składali.
                      Wiem tylko, że jak coś marudził, to się dowiedział, że rodzice ze swoimi pieniędzmi mają prawo zrobić co chcą i to nie jego sprawa.
                      Zresztą to prywatna szkoła i nie odważyliby się tej nauczycielki wyrzucić. Ją uwielbiały wszystkie roczniki i rodzice stanęliby za nią muremsmile
          • biala_ladecka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:19
            arwena_11 napisała:
            Cena jej wycieczki nie miała nic wspól
            > nego ze standardowymi cenami tego biura. Oni rezygnowali ze swojej prowizji

Tak, tak, z pewnością big_grin
            • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:29
              sądzisz po sobie? To byli znajomi jednych rodziców. Mieli jakieś rozliczenia między sobą.
              • biala_ladecka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:14
                To fajnie, że znajomi, dali zarobić znajomym.
                • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:51
                  A może tylko w takim biurze mieliśmy możliwość załatwienia tego tak, aby kwota nie była znana? I mieliśmy dodatkowo rabat w postaci ich marży? Mało mnie obchodziło kto zarobi, jeżeli w tej kwocie co zebraliśmy dziewczyna miała do wyboru różne opcje. I to nie po cenach katalogowych. Wszędzie indziej ceny tego samego były wyższe.

I jak ktoś za mnie coś załatwia i pozwala mi tylko zapłacić składkę to mało mnie obchodzi gdzie kupuje. Ma się zmieścić a kwocie i wybrać najlepszą opcję. On poświęca swój czas a ja mam spokój. Cos za cos
      • corka.bossa Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:05
        dobre poszukam
      • capa_negra Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:15
        Idiotyzm
    • vi_san Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:52
      Pomysł mocno niefortunny. Już nawet nie dlatego, że rodzi podejrzenia łapówkowe, ale przede wszystkim:
      a/. wy wybieracie termin wizyty - a co, jeśli nauczycielka ma w tym czasie ślub siostry, chrzest w bliskiej rodzinie, zawody sportowe swojego dziecka, cokolwiek innego zaplanowanego od dawna i wyczekiwanego?
      b/. wy wybieracie ośrodek - nauczycielka ma ponosić koszt dojazdu i ewentualnych zabiegów, albo też tylko dojazdu i siedzieć gapiąc się w ścianę?
      c/. a jeśli nauczycielka nie lubi gór, w związku z pobytem w górach ma problemy zdrowotne itp?
      d/. prezent zbyt kosztowny i zobowiązujący - nie sprawicie nim nauczycielce wielkiej przyjemności,a raczej wprawicie w zakłopotanie.
      e/. co jeśli nauczycielka nie lubi spa i zabiegów? Znam całkiem sporo osób, które nie lubią...
    • kadfael Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:56
      Chyba żartujesz? Weekend? Co najmniej dwa tygodnie. W końcu użera się z bachorami przez cały rok szkolny.
    • ophelia78 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 11:58
      Stawiacie Panią w fatalnej sytuacji...
      Po pierwsze, prezent jest bardzo kosztowny i zobowiązujący... Jeśli Pani ma klasę, powinna odmówić przyjęcia go. A jeśli ma klasę - to będzie jej trudnp odmówić, żeby nie zobić Wam przykrości.
      Po drugie: termin, dojazd - to są rzeczy, które dla Pani mogą stanowić problem. Bo może nie ma auta? może ma rodzinę i nie chce/nie lubi jeździć sama? moze ma schorowaną matkę / psa / kota i problem z zapewnieniem opieki?
      Dla mnie np. taki prezent byłby utrapieniem: nie nawidzę wyjeżdżać sama. Mam dziecko, ludzbię jeździć z dzieckiem - ale na boga, nie do spa!

Ja bym pewnie prezent przyjęła - mało asertywna jestem. A potem komuś oddała albo po prostu nie wykorzystała.

Jestem nauczycielką i taki prezent uważam za absolutnie poroniony pomysł.

• ophelia78 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:00
        nienawidzę, oczywiście wink
        • corka.bossa Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:07
          KOSZTOWNY?
          Ha,ha zbieramy na to 3 lata !! to jest 30 miesięcy nauczania!!
          • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:21
            corka.bossa napisała:
            > Ha,ha zbieramy na to 3 lata !!

Rodzice z całej klasy zbieraja trzy lata na spa?
            Musicie byc bardzo biedni. Współczuję waszym dziecią.
            • ichi51e Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:32
              Moze zbieraja na jakies wypasione spa? No ale w takim to sam masaz 200 wiec pani raczej jak pies w studni uzyje...
          • ophelia78 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:42
            > to jest 30 miesięcy nauczania!!

Za pani to, przepraszam, za darmo pracuje czy jak, że tak jej każdy miesiąc wyliczacie?
            Rozumiem, że jak - niedajboże - pójdzie na miesiac na zwolnienie to jej pobyt w spa skrócicie, bo za 29 miesięcy nalezy się mniej niż a 30...

• lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:29
              Logicznie by tak z tego wszystkiego wynikało wink.
              Ja bym jeszcze odliczyła dni świąteczne, przedłużone weekendy itp. big_grin big_grin big_grin.
          • peonka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:42
            Ale się uczepilas... Wszyscy, absolutnie wszyscy piszą Ci, że to zły pomysł. Jeśli się uprzecie, to oczywiscie kupicie, ale nikt tu ci nie doradzi co i jak, bo wszyscy twierdzą, że sam pomysł z założenia jest niefortunny.
      • corka.bossa Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:11
        Pani ,dziecko jedno lat 23 ?
        Pani na 100 %odpocząć chce,w górach-już ją uczniowie przsłuchali ")
      • corka.bossa Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:13
        Nie ma -sprawdziliśmy wcześniej !!!
        termin -wolny-czas-całe wakacje !
    • beata985 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:00
      SŁABO, ZRZUTKA NA TYDZIEN ALL INCLUSIVE na jakichś malediwach czy tym podobnie conajmniej
    • kanna Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:16
      Ale wiesz, prima-aprilis było wczoraj....
    • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:34
      Dostałam dwa razy prezent na koniec szkoły od maturzystów. Raz kupon na 500 zł a raz na masaż i manicure/ pedicure w bardzo fajnych miejscach ( dwóch różnych) w Sopocie ( mieszkam w okolicy). To było coś w rodzaju Day Spa. Dla mnie to były super prezenty, ten na zabiegi do wyboru lepszy. Cena dla rodziców chyba też akceptowalna.
      To było raz na 3 lata. Normalnie na koniec roku dostaję bukiet kwiatów i uważam że jest to bardzo miły prezent. Inaczej czułabym się skrępowana.
      • kanna Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:49
        Na koniec 3 klasy kupiliśmy pani Kindla. Dodatkowo, został naładowany książkami.
      • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:56
        I nie miałaś oporów, żeby przyjąć takie prezenty??
        • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:13
          To do mnie?
          Jeden prezent kosztował 500 zł a drugi nie wiem ale pewnie mniej.
          Pracuję w szkole ponad 20 lat a takie prezenty były dwa. Zwykle dostaję bukiet kwiatów. Koleżanki dostają raz na kilka lat prezent typu kupon wart 350-400 zł do znanej perfumerii.
          To Day Spa było od moich ukochanych klas smile i potem we wrześniu byli dopytać czy na pewno byłam. Zresztą nadal po latach przychodzą do mnie pogadać, poopowiadać jak tam na studiach albo gdy dziewczyny urodzą dziecko. Wiem że maturzystki chciały mi po prostu sprawić przyjemność tego typu prezentem i naprawdę sprawiły. Absolutnie nie czułam się skrępowana. Spędziłam bardzo miło czas. To było w dowolnym terminie, w miarę blisko domu, bez noclegu i posiłków.
          Każdy złożył się po 25 zł raz na 3 lata. Gdyby składali się po 100 zł to byłabym w trudnej sytuacji ale szczerze mówiąc nie słyszałam o takich prezentach o jakich piszą w tym wątku a pracuję w szkole bardzo długo. To jest ogromna przesada i zgadzam się z wami w stu procentach.
          • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:39
            Dla mnie to nie jest normalne.
            Nie przyjęłabym tak kosztownego prezentu od nikogo poza mężem.
            I zawsze byłam zdania, że dowód wdzięczności powinien być symboliczny.
            • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 14:12
              Każdy ma swoje zdanie smile

Wiem że uczniowie bardzo chcieli sprawić mi przyjemność.
              Gdybym oddała im prezent zaraz po zorientowaniu się czym jest, byłoby im bardzo przykro. Oddałabyś po zajrzeniu do środka do koperty gdzie były ich podpisy i serdecznie życzenia i podziękowania na pięknej kartce?
              • wielceszanownypan Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 14:22
                hocolate_cake napisała:
                > Wiem że uczniowie bardzo chcieli sprawić mi przyjemność.

Orgazm?
                Grupowo??
                • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 14:26
                  Są różne rodzaje przyjemności smile
    • niktmadry Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 12:49
      Laurki niech dzieci zrobią, do tego kwiaty i w zupełności wystarczy. Mam nadzieję, że ten wątek to prowokacja.
    • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:06
      Ale musicie mieć kasy na duperele... wink
    • morgen_stern Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:11
      Jak wiele osób tutaj uważam, że takie drogie prezenty dla nauczycieli są demoralizujące, niesmaczne i jako takie powinny być piętnowane. Prezenty powinny być symboliczne i związane z nauczaniem, uczniami - spa, wycieczka, kindle? Co to w ogóle za poronione pomysły?
      • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:41
        Dokładnie. I uważam, że o ile młodzież czy rodzice mogą mieć różne durnowate pomysly, o tyle pedagog powinien je zweryfikować a kiedy trzeba po prostu odmówić.
        A nie licytować się później w pokoju nauczycielskim która co dostała.
        Żenująceuncertain
        • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 14:16
          Słyszałaś coś takiego w pokoju nauczycielskim bo ja przez 23 lata nie. Nigdy. Chociaż nieraz faktycznie podziwiałyśmy piękną filiżankę albo długopis fajnie zapakowany
          • morgen_stern Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 14:45
            Panie nauczycielki się nie chwalą, żeby nie wzbudzać zazdrości i plotek?
            Nie wiem, z czego jesteś taka zadowolona, wstyd byłoby mi przyjąć takie drogie prezenty od dzieci i ich rodziców. Takie rzeczy powinno się wiedzieć, to jest coś więcej, niż brak kultury.
            • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:35
              Pracuję chyba w nietypowej szkole. Nikt się nie chwali i nie plotkuje. Pewnie w mojej pierwszej pracy tak by było
              • kub-ma Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:03
                U mnie też nikt się nie chwali smile
          • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:05
            Przecież to są Twoje slowa:
            "Pracuję w szkole ponad 20 lat a takie prezenty były dwa. Zwykle dostaję bukiet kwiatów. Koleżanki dostają raz na kilka lat prezent typu kupon wart 350-400 zł do znanej perfumerii. "
            Czyli tajemnicy z tego, co która dostaje nie robią.
            • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:27
              Wiem o może 5 najbliższych koleżankach. Nie. To nie tajemnica. Gdyby była to bym o tym nie wiedziała.

O ile prezent za 400-500 zł od wspaniałych maturzystów raz na kilka lat, z miłymi życzeniami, ich zdjęciem, podpisami, nie wydaje mi się przesadzony ( nie co roku) to spa na tydzień za 1500 zł to dla mnie kosmos i szok
              • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:51
                Ale to spa, to też raz na trzy lata, dokładnie za 30 miesięcy pracy. Żadna różnica, tylko kwota większa.
                • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:04
                  Parę. Ja tego w ogóle nie przeliczam, proszę cię. Nie wiem jak to wyjaśnić. Jak pisałam, w ciągu dokładnie 23 lat pracy dostałam prezenty warte 400-500 zł dwa razy. To były wyjątkowe klasy, wspaniali młodzi ludzie. Dostałam to w szkole, na oficjalnym zakończeniu, z laurkami, serduszkami, piękną kartką z życzeniami wspaniałego odpoczynku. Byłam z nimi bardzo zżyta. Były łzy i wspomnienia, nie chcieli wyjść z sali. Wiem że to może dziwnie brzmieć ale dwa razy w całej historii miałam takich wspaniałych uczniów i naprawdę w tych konkretnych dwóch sytuacjach byłoby gorzej im ten prezent oddać.

• chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:05
                    *pade
                  • ichi51e Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:16
                    Wspaniali i jakie prezenty dawali big_grin
                    • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:31
                      Cóż. Nie wiedziałam że dadzą a wspaniali byli. Niektórych uczyłam 6 lat. Wiem, nie każdy ma takie doświadczenia z pracy nauczyciela i wychowawcy. Może po prostu pracuję w takim środowisku gdzie nauczyciel nie jest wrogiem tylko kimś komu się ufa. A może po prostu mnie lubili skoro dostałam taki prezent i nadal często mnie odwiedzają? smile
                      • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:58
                        Nie jest problemem to, że ci uczniowie dali Ci ten prezent, tyko to, że go przyjęłaś. Skoro wiedziałaś po ile się składali, prezent trafił dokładnie w Twoje gusta, to znaczy, że wcześniej była na ten temat rozmowa. Moim zdaniem to jest nieetyczne, po prostu.
                        Byłam ostatnio na zebraniu rodziców i nauczycieli. Nauczyciele byli prowadzącymi i na samym wstępie uprzedzili rodziców, że uroczyste zakończenie szkoły będzie ich sporo kosztowało i zaczęli wymieniać: kwiaty dla nauczycieli, ..etc.
                        Rodzice wyszli z tego zebrania zażenowani. Dlaczego? Bo to nieładnie się upominać o kwiaty, o dowody wdzięczności. Szkoda, że nauczyciele tego nie wiedzą, a przecież duzo czasu spędzają z naszymi dziećmi.
                        Ja mam ogromny szacunek do nauczycieli, którzy z góry uprzedzają, ze żadnych prezentów nie przyjmą, mogą być kwiaty i laurka. Wtedy mam chęć kupić największy bukiet jaki można zrobić, a taka nauczycielka zostaje w naszej pamięci na zawsze.
                        • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:17
                          Umiem sobie policzyć wink
                          Dopiero po jakiś dwóch godzinach po przyjęciu prezentu uczennica powiedziała mi na jaką sumę jest kupon. Wszyscy już poszli. Nie miałam pojęcia wcześniej o tym prezencie. A powiedziała żebym w tym spa miała orientację.
                          Dobra. Wiem czemu to dostałam aż dwa razy w życiu i to w ciągu ostatnich 6 latach. Pewnie tak źle wyglądałam, byłam zmęczona i miałam nie straszyć następnych roczników wink
                          Dobrze że po latach poprosiłam dyrekcję o przerwę w wychowawstwie smile
                          Pade. Każdy ma swoje zdanie i swoje życie. Czasem trzeba się nauczyć zaakceptować fakt że ludzie na tym świecie są różni i mają różne poglądy. Przyjmuję twoje zdanie ale nadal uważam że w tych dwóch konkretnych sytuacjach zachowałam się stosownie bo tylko ja znam kontekst sytuacji. Nadal prezent za 1500 zł uważam za bardzo przesadzony, jakiś szok. A przypominam że o tym jest wątek.
                          A teraz wracam do sprawdzania próbnych matur i egzaminów gimnazjalnych bo jestem przez to forum daleko w polu wink
                        • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:18
                          Przykro mi że masz takie doświadczenia ( opis zebrania). Ja takich nie mam.
                          • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:31
                            Dobra jeszcze raz. Zaglądam i widzę kupon do Day Spa albo ( wcześniej) na manicure i masaż. Widzę uśmiechnięte twarze. Dziewczyny przytulają, wszyscy stoją i ryczą że to już koniec. Miła atmosfera. Oni mi dziękują i mają nadzieję że prezent mi się podoba. Tak mówią. A ja na to...że nie wezmę bo za drogi. Nie mogłam tego zrobić. To by dopiero było niegrzeczne.
                            • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:03
                              Nie wiem, może ja jestem dziwna, ale nigdy nie byłam tak blisko z nauczycielką, żeby jej kupon na manikiur ofiarować. To dość osobisty prezent.
                              Poza tym skoro raz zostałaś tak obdarowana, to przy następnym wychowawstwie miałaś przecież możliwość poprosić o nie robienie takich prezentów, prawda?
                              No chyba, że uważasz, że zawód nauczyciela tak jak i lekarza jest wyjątkowy, inny od pozostałych i dopuszcza dowody wdzięczności ze strony uczniów/pacjentów.
                              • kub-ma Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:20
                                Jakoś dziwnie oceniasz ludzi.
                                Odnośnie tego, że mogła poprosić przy następnym wychowawstwie: ja na przykład mam w tej kwestii okropną cechę charakteru - zupełnie zapominam o tych kwiatach na koniec roku. Żyję w błogiej nieświadomości, biegam ze świadectwami, nagrodami, dyplomami, sprawdzam czy wszystko jest dopięte i dopiero jak przychodzę ostatniego dnia to widok jakiegoś dziecka z kwiatem przypomina mi, że jest jeszcze inny aspekt zakończenia roku. Na szczęście ja nie dostaję drogich prezentów.
                                • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:25
                                  W jakim sensie dziwnie?
                                • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:33
                                  Kub ma, mam tak samo smile
                                  Pade, wiem że kiedyś były inne relacje z uczniami. Sama pamiętam. Dla mnie ten masaż czy manicure nie był dziwny. Pracuję w niewielkiej i przyjaznej szkole.
                                  Chodzi o rodzaj prezentu?
                              • saphire-2 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:46
                                Jesteś pade bardzo dziwna
                                • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:56
                                  E, bez przesady z tym dziwna. Każdy ma prawo do własnego zdania
                                  • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 22:16
                                    To moja psychofankabig_grin
                                    Od czasu kiedy napisałam w jej wątku jaki procent pensji na siebie wydaję, łazi za mną i się czepiasmile
                              • peonka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 20:43
                                Ja się z Pade zgadzam. Dla mnie manicure czy pedicure, a nawet spa, to prezent osobisty, odpowiedni tylko dla bliskiej osoby. Tak tak rajstopy czy bielizna. Fajnie, że chocolate_cake się ucieszyła a nie obraziła, ale moim zdaniem świadczy to o tym, że maturzystki nie mają wyczucia, co wypada... Jest wiele neutralnych prezentów na różne okazje, ale pedicure dla nauczycielki...jak dla mnie zdecydowanie nie sad
                            • isa1001 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:00
                              Gdybyś chciała, to znalazłabyś sposób, żeby oddać ten prezent. Nie wtedy, ale np. dwa dni później. Przyznaj się lepiej, że go wcale oddać nie chciałaś.
                              • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:14
                                tylko dlaczego ma robić przykrość komuś,kto chciał jej zrobić przyjemnosć?
                                • morgen_stern Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:36
                                  W ten sposób można uzasadniać nawet wręczenie łapówki.
                                  • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:47
                                    łapówkę dajesz przed. Po zakonczeniu kontaktów to już dowód wdzięczności. Nie każdy dostaje, bo nie każdy zasługuje.
                                    Za wykonywanie swojej pracy prawidłowo nie należa się dowody wdzięczności. Ale jak ktoś robi dużo więcej niż się powinno, to dlaczego mu nie podziękować?
                                    • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:59
                                      Bo ktoś uważa że nie wypada. Każdy ma prawo się wypowiedzieć. Ja też i mam inne zdanie smile ale rozumiem że ludzie mają różne doświadczenia życiowe. I dobrze, świat nie jest nudny wink
                                      • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 20:10
                                        Powiem ci że na swojej drodze edukacyjnej nie spotkałam żadnego nauczyciela wyróżniającego się na plus. Tych wyróżniających się na minus bardzo wielu.

Na szczęście w edukacji dzieci mam inne doświadczenia. Ale takiej wychowawczyni jaką syn miał w klasach 1-3 więcej nie spotkałam. I sprawienie jej przyjemności było frajdą dla nas rodzicówsmile
                                        • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 22:22
                                          Dla mnie w tym wszystkim najsmutniejsze jest to, że nauczyciela/lekarza/księdza wychwala się pod niebiosa wtedy, gdy wykonuje swój zawód właściwie. Jakby to było czymś niezwykłym.
                                          • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 22:28
                                            No właśnie nie. Jak robią co powinni to jest ok i na specjalne podziękowania nie zasługują. Jak robią coś więcej niż wynika z ich obowiązków to już tak
                                            • pade Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 22:33
                                              Co to jest coś więcej?
                                              • arwena_11 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 23:10
                                                Poświęcanie dzieciom swojego wolnego czasu i nie wiem jak to określić, dawanie serca? No albo jesteś rzemieślnikiem, który wykonuje swoją pracę poprawnie, ani źle ani dobrze. Albo mistrzem, który cię porywa.
                                                Inaczej nie umiem tego wytłumaczyć. Wychowawczyni córki była takim właśnie rzemieślnikiem - nie miałaś do czego się przyczepić ale też i nie było za co wychwalać. Wychowawczyni syna była tym mistrzem, do którego lgną wszystkie dzieci, ona zawsze się zainteresuje, przytuli, wesprze, pomoże.
                                • isa1001 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:58
                                  Jakby któryś z uczniów powiedział, że z wdzięczności zafunduje jej orgazm stulecia, też by się zgodziła? Bo po co ma chłopakowi robić przykrość? wink
                                  • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:59
                                    Robi się ciekawie wink
                        • saphire-2 ciocia dobra rada 02.04.16, 19:45
                          w swoim żywiole

Może lepiej synka wychowaj żeby nie siedział w nocy z komputerem. Może jakaś nauczycielka chce mu pałę postawić. Dziewczynko, niezła jesteś z tym ciągłym doradzaniem.
                          • saphire-2 Re: ciocia dobra rada 02.04.16, 19:47
                            pade oczywiście
                          • pade Re: ciocia dobra rada 02.04.16, 22:18
                            wygaszam cię chora psychicznie osóbko
                            możesz się już nie produkować
          • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:16
            U mojej mamy, ale to ładne kilka lat temu, panie chwaliły się biżuterią i wyrobami ze skóry wink. A jej samej jedna mamusia chciała na koniec, przed maturą, sprezentować dość drogą garsonkę, Deni Cler czy coś w tym guście wink.
            Z kolei najśmieszniejszy prezent po rozpakowaniu - zegar wiszący z kukułką wink.
            Opakowany był jak filiżanki i matka przyjęła...
            • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:09
              Filiżanki też mogły kosztować 500 zł a w nich mógłby być złoty pierścionek wink

Zegar też pewnie był drogi wink

Uważam że wszystko zależy od sytuacji. Sukienka od deni cler to jakiś kosmos smile
              • ichi51e Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:18
                Pewnie matka miala dostep wink przed swietami byl watek "co byscie sobie pomysleli o b. drogiej sukience w prezencie"
                • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:17
                  Nie czytałam wink.
                  Ale podejrzewam, że pani pewnie miała możliwość kupić to z odpowiednim rabatem albo kupiła już dla siebie i okazało się np. za małe big_grin.
              • lokitty Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:25
                No, nikt nie chciał kupować filiżanek od Rosenthala, raz matka dostała komplecik na dwoje - i to były takie w granicach 30-40 zł za sztukę, bo wiem, z jakiego sklepu i jakiej firmy wink.
                Co do zegara, miałyśmy podejrzenie, że ci rodzice sami zostali nim przez kogoś obdarowani i pozbyli się grata, bo jako prezent to było naprawdę dziwaczne.
                Garsonka była hitem. Pani bardzo się obraziła, że matka nie chciała wink.
                (a te prezenty były z okazji, że mama miała też indywidualne i doprowadziła do dobrze zdanej matury dzieciaki na wózkach albo po operacji, faktycznie wkładała mnóstwo pracy w przygotowanie im materiałów i wyłożenie wszystkiego w przystępny sposób, kiedy czas naglił - podejrzewam, że od klasy nie dostawałaby takich dziwactw wink).
    • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 13:36
      Kiedyś dostałam piękne pióro a innym razem bardzo ładne dwie filiżanki. To też są sympatyczne prezenty
      • crea.tura Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:07
        Wyżej pisałaś, że tylko dwa razy prezenty dostałaś a tak to bukiety kwiatów. A odnosząc się do tematu, moim zdaniem też niezbyt trafiony ale nie o to autorka wątku pyta smile jeśli klamka już zapadła, to wykupiłabym weekend. Raz, że nie będzie musiała nic dokładać, a dwa, że łatwiej będzie jej znaleźć osobę towarzyszącą jeśli nie chciałaby jechać sama. Takie samotne tygodniowe spa dla mnie to byłyby straszne nudy smile
        • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:30
          Dwa tak drogie. Oczywiście że kiedyś dostałam filiżankę za 20 zł czy długopis. Zresztą bardzo ładne smile
        • kub-ma Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:02
          Klamka nie zapadła i lepiej teraz wyperswadować autorce ten pomysł niż wpakować nauczycielkę w coś takiego.
    • anty_nick Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:13
      no zaraz mnie coś trafi... przez takich popie...nych starych jak wy odbija nauczycielom. To jest ich praca. Czy szef wam kupuje spa jak idziecie na urlop???
      co za.... yyyggghhhh ugryze sie w język.
      • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 15:32
        Nie wierzę że dużo osób kupuje nauczycielom wycieczki i spa na tydzień za 1,5 tysiąca. Szok jakiś
      • kub-ma Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 18:00
        Nauczycielom nie odbija, nauczyciele są w szoku w takiej sytuacji i mocno niezadowoleni
      • saphire-2 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:50
        pade szef daje premię a ma dobrą pracę za 1500 zł
    • wegatka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 16:01
      Spa w prezencie na koniec roku w trzeciej klasie, to dziadowanie. Umarłabym ze wstydu, gdybym miała taki nędzny prezent podarować nauczycielce. Wolałabym dołożyć parę groszy i kupić jakiś fajny samochód.
    • klaviatoorka Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:48
      Dziwny pomysł i za drogi. Zawsze znajdzie się ktoś w klasie dla kogo składka bedzie za wysoka. Kupcie lepiej za 100-300 zł talon do Empiku/Douglasa/Apartu/Home&You/Decathlonu- co tam wasza pani preferuje i do czego macie blisko. Taką składkę każdy udźwignie a i pani wybierze sobie na pewno coś, co będzie ją cieszyło i co bedzie miłą pamiątką po Waszej klasie.
      Możecie też zakupić KOSZ- słodkości, albo kosmetyków, albo produktów ze sklepu ze zdrową żywnością.
      • saphire-2 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 19:49
        za 300 zł
        a nie za drogo?
    • kub-ma Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 17:57
      Mocno kiepski pomysł choć można go nazwać dosadniej. Postawicie Panią w głupiej sytuacji: nie przyjąć - źle, przyjąć jeszcze gorzej. Czy nie można inaczej podziękować? Później krążą historie jakie to wielkie prezenty nauczyciele przyjmują a kobieta bogu ducha winna.
    • stara-a-naiwna Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 20:07
      bezpieczniejszy był by według mnie voucher do spa albo voucher do biura podroży jesli już chcecie coś z tej dziedziny
      sama zadecyduje na jak długo (i czy nie z kimś!) i jakie pakiety dodatkowe wybrać i czy ma ochotę dopłacać

ps. prezent trochę drogi ale jeśli pani sobie "zasłużyła" (ogólną postawą, zaangażowaniem itd) i naprawdę chcecie podziękować a nie macie poczucia obowiązku to dlaczego nie?
      kiedyś pracowałam w szkole i jedna z nauczycielek (właśnie wykańczała mieszkanie / dom) i na pytanie co chce odpowiedziała, ze jakiś ładny dodatek - dostała zegar / obraz ze skóry z malowanymi sprayem czymś... jejku ale to było bez gustowne i szkaradne! (koszmar który pamiętam do dziś)
      I jakoś to wspomnienie mnie uprzytomnia za każdym razem, ze o gustach się nie dyskutuje - więc jestem zwolenniczką "bonów podarunkowych"
      • chocolate_cake Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 20:16
        Widzisz a ja dostałam taki voucher i też źle wink
        Nie wiem o jakiej sumie piszesz ale jeśli do spa czy biura podróży to pewnie masz na myśli coś bliżej 400-500 zł niż 30 zł.
        Też uważam, że jeśli już to voucher to taki, aby sobie wybrać jakąś książkę, kosmetyk, kubek czy manicure/masaż smile
    • naomi19 Re: Prezent-Nauczycielka pomocy !! 02.04.16, 22:44
      bardzo niestosowny prezent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka