Dodaj do ulubionych

Miłosierdzie wg Chazana

03.04.16, 10:02
wiem, że było tysiąc razy, ale trzeba upubliczniać nawet i sto tysięcy razy
(nie siedem, ale i siedemdziesiat siedem razy)
serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/878315,rodzice-dziecka-ktorym-prof-chazan-odmowil-aborcji-po-urodzeniu-lekarze-bali-nam-sie-je-pokazac.html
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 10:30
      Obrzydliwy typ, a NIL nie jest lepsza.
    • morekac Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 10:42
      Straszne. Niestety, nie od dzisiaj wiadomo, że prolajferzy są tak ideologicznie oczadziali, że pozbawieni są miłosierdzia i serca mają z kamienia.
      • maadzik3 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 10:47
        nie wszyscy, spotkałam fajnych, naprawdę. ale ten typ jest @#$%^
      • ichi51e Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 10:57
        Nie dziwi mnie ze Zlota Lyzka ma serce z kamienia - malo sie namordowal? Jak ten czlowiek moze w lustro patrzec?
    • maadzik3 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 10:47
      nie napiszę co myślę o Chazanie, bo podlegałoby to pod paragrafy, ale mam nadzieję, że ta karma do niego wróci
    • najma78 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 10:57
      Koszmar, nie do wiary ze w cywilizowanym wydawac by sie moglo kraju doszlo do czegos takiego. Czemu wlasciwie nie mogli terminowac coazy w innym szpitalu?
      Inna sprawa to jak matka tego dziecka opisala terminacje plodu po 22 tyg. Wywolanie porpdu i dziecko umiera. Moze umarlo by szybciej niz po 10 dniach ale przeciez zanim sie porod wywola to dostaje srodek na ustanie pracy serca, do tego dochodzi dosc szybko, potem wywoluje sie porod i rodzi sie martwy plod/dziecko. Czy lekarze jej tego nie powiedzieli?
      Nastepna rzecz to dlaczego tak powazne wady wykryto tak pozno? Przeciez dziecko nie mialo mozgu, kosci nosowej, to sa wady ktorw widac wczesnien na usg 12-14 tydzien.
      Moze jej zdrowie fizyczne nie bylo zagrozone ale psychiczne owszem, a co rownie wazne to bylo akt znecania sie nad plodem/dzieckiem. Tu nie zastosowano terapi, a przeciez sa sytauxje gdy odstepuje sie od uporczywej terapii wlasnie po to aby przerwac cierpienie a tu organzim zostal pozostawiony na 10 dni i ciepial bol potworny do wyobrazenia fizyczny, a jego rodzice, rodzina psychiczny.
      • black_halo Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 11:40
        Bo prolajferscy lekarze czekaja az pacjentka przyjdzie prywatnie. Ot cala tajemnica tej szopki. Prywatnie usuneliby i w siodmym miesiacu jakby odpowiednio posmarowala. Tak samo bylo z tym chlopczykiem co to sie bez rak i bez nog urodzil. 7 razy usg i nikt nie widzial a lekarze podobno na usg potrafia wykryc wade serca w 3 czy 4 miesiacu albo zajecza warge a brak rak i nog jakos uszedl ich uwadze.
        • praca.zawodowa Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 15:47
          O tego chłopczyka chodziło ?

www.google.pl/search?q=Nick+Vujicic&biw=1280&bih=862&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi0n7ezzfLLAhWpQpoKHbrTA-4Q_AUIBigB
          • ichi51e Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 16:08
            Nie. O tego www.tvn24.pl/katowice,51/oliwier-z-zawiercia-urodzil-sie-bez-rak-i-nog,517088.html 6 lekarzy nie zauwazylo zwspolu tasm owodniowych albo nie uwazali za stosowne rodzicow poinformowac. Sledztwo chyba trwa.
            • praca.zawodowa Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 16:24
              Wicemistrz swiata w plywaniu niepelnosprawnych urodzil sie w podobnym stanie.
              • ichi51e Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 16:47
                Nie w tym problem - masa ludzi bez rak czy nog swietnie funkcjonuje. Pytanie czemu 5 lekarzy nie powiedzialo rodzicom co sie dzieje...
                • black_halo Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:34
                  Bo tak juz jest, ze ludzie lubia jak inni maja gorzej. Bo matka jakby moze sie dowiedziala to by wolala ciaze usunac bo to skazywanie dziecka na bardzo, bardzo trudne zycie. Bez jednej reki czy nogi mozna normalnie zyc, bez wszystkiego jest bardzo ciezko.
              • cosmetic.wipes Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 16:59
                Pokaż mi jakiegokolwiek zawodnika w pływaniu niepełnosprawnych z akranią i anencefalią.
                Pokaż mi jakiegokolwiek zyjącego człowieka z akranią i anencefalią.

Bo dziecko Chazana miało (oprócz wielu innych) takie właśnie wady.
                • praca.zawodowa Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:06
                  Rozumiem, ze nalezy zawczasu w niepełnosprawnych "przebierać" ?
                  • cosmetic.wipes Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:08
                    Brak pokrywy czaszki i szczątkowy mózg to nie jest niepełnosprawność. To jest wada letalna i twoje zaklinanie rzeczywistości niczego ty nie zmieni.
                    • praca.zawodowa Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:11
                      Net jest pelen doniesien o ludziach, ktorzy zyja bez czaszki i mozgu. W latach 40 uwazano,ze gruzlica jest wskazaniem do aborcji.
                      • cosmetic.wipes Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:16
                        Net jest pełen doniesien o UFO i o tym , że Elvis żyje.

Zalinkuj poważne źródło medyczne potwierdzające, ze taki zespół wad pozwala na życie.
                      • triss_merigold6 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:18
                        Czytałam w necie doniesienia, że rządzą nami pradawne jaszczury z kosmosu - reptilianie.
                        • najma78 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:22
                          triss_merigold6 napisała:

> Czytałam w necie doniesienia, że rządzą nami pradawne jaszczury z kosmosu - rep
                          > tilianie.

A to wlasciwie sadzac po tym co sie dzieje na swiecie jest mozliwe.
                      • iskierka3 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:29
                        I o takich zyjacych po dekapitacji zapewne tezwink
                      • chicarica Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:38
                        W ten mózg to swobodnie uwierzę, jesteś tego dowodem. Z czaszką już gorzej.
                      • morekac Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 03:06
                        >W latach 40 uwazano,ze gruzlica jest wskazaniem do aborcji.

Bo w latach 40tych była. Streptomycyna weszła do użytku pod koniec lat 40tych właśnie. Ciąża bardzo pogarszała stan kobiety z gruźlicą.
                        Może doucz się najpierw, a potem pisz.
                      • goodnightmoon Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 09:11
                        praca.zawodowa napisał(a):

> Net jest pelen doniesien o ludziach, ktorzy zyja bez czaszki i mozgu.

To prawda. Kilka z nich nawet aktywnie udziela sie na tym forum suspicious
                        • paskudek1 Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 09:12
                          i całkiem sporo w naszym parlamencie smile
              • triss_merigold6 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:02
                W takim razie jest pierwszym w historii człowiekiem, który żyje bez mózgu i czaszki.
              • redheadfreaq Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:27
                Mistrz jest jeden. A setki ludzi z podobną wadą czeka na śmierć w domach opieki, bo ich rodzice nie mieli funduszy lub możliwości, by dziecku dać jakąkolwiek przyszłość.
    • paniwaz Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 15:34
      Choc nie wyglaszam tak skrajnych pogladow anonimowo, w przypadku dr Chazana i jego kompana Bolka Piechy, nie moge powstrzymac sie od radykalnego komentarza- malpy z brzytwa!
      Pani Waz
    • mamma_2012 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 15:57
      Pokazać dziecko w telewizji, to zbyt drastyczne dla normalnych, obcych ludzi. Pokazać je rodzicom, to "mołosierdzie"
      • gama2003 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 16:03
        Otóż to, pokazać i skazać na 10 dni współumierania, bo przecież ci biedni ludzie przechodzili tortury psychiczne towarzysząc dziecku w jego cierpieniach. Profesor Chazan nie przyszedł nawet ze strzykawką z miłosirną morfiną. Może też przeciwny narkotykom, zeby pacjent się nie uzależnił przecież. Wyjątkowo oślizły typ.
      • praca.zawodowa Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 16:30
        Czasem pokazuja...

www.google.pl/search?q=Denise+legrix&biw=1280&bih=862&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwitmfmJ1vLLAhXGDpoKHdTKCP0Q_AUIBigB#tbm=isch&q=Denise+legrix+photo&imgrc=hocMJS-Pf3fbWM%3A
        • cosmetic.wipes Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:07
          Te zdjęcia są bliższe omawianemu przypadkowi:

(wrażliwi nie wchodzić)

s1.fotowrzut.pl/G48ZVCRDYG/3.jpg
          es.atlaseclamc.org/images/__files/images/1305110057-680x400.jpg
          x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_SZ365vfSSX6UObOM4YG1jfZyRK1yszJ3.jpg
          • praca.zawodowa Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:12
            No i co z tego wynika ? Ze nalezalo te plody zaciukac kilka miesiecy wczesniej ?
            • triss_merigold6 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:18
              Zdecydowanie tak.
            • gama2003 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:22
              Tyle wiesz, ile Cię sprawdzono....
            • redheadfreaq Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:25
              Nie, lepiej jak "zgodnie z wolą bożą" dogorywa podłączone do pierdyliona rurek i nasączane morfiną przez godziny, dni, tygodnie na oczach rodziców. Oto wasze miłosierdzie!
            • cosmetic.wipes Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:51
              Z tego wynika:
              a) nie wiesz o jakim zespole wad jest tu rozmowa
              b) aborcja pozwoliłaby temu płodowi umrzeć szybko i o wiele mniej boleśnie niż po urodzeniu.
            • claudel6 Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 22:58
              tak! brawo ;p
          • owczarkini Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 08:40
            > (wrażliwi nie wchodzić)
            A to jest chyba przyszłość tej dyskusji. Słucham, czytam i dochodzę do przekonania, że batalia rozegra się o przypadki usuwania ciąży ze względu na wady płodu. Obstawiam, że na kolejnych protestach pojawią się takie i inne zdjęcia.
            • fornitta69 Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 08:54
              Tez mi sie tak wydaje. jesli chodzi o ciaze z gwaltu/kazirodcze/zagrazajace zdrowiu matki zawsze pada argument o dobru dziecka. W przypadku ciezkich wad plodu (nie mowie tu o ZD tylko o dzieciach i tak skazanych na smierc wkrotce po porodzie) ustawa jest i przeciwko matce i przeciwko dziecku. Tego sie nijak wytlumaczyc nie da.
              A nie niby sie da ale juz wylacznie religijnie-dziecko musi sie urodzic zeby byl chrzest,inaczej nie pojdzie do nieba.
              • owczarkini Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 09:59
                > nie mowie tu o ZD tylko o dzieciach i tak skazanych na smierc wkrotce po porodzie)
                Na ten punkt też przyjdzie czas. I trzeba będzie odpowiedzieć na pytanie czy kościół rękami posłów ma prawo zmuszać kobiety - i ich rodziny - do opieki do końca życia nad dzieckiem, które może być lekko upośledzone umysłowo i poza tym w całkiem dobrym zdrowiu, ale może też być obarczone szeregiem poważnych wad rozwojowych (jak sama nazwa wskazuje) i być całkowicie niezdolne do samodzielnej egzystencji. Nie zawsze ZD wygląda jak w "Klanie", wbrew temu, co się wydaje Patryczkowi J. czy kto tam jeszcze ostatnio o tym mówił. W jednym ze szpitali był taki pomysł, żeby rodzice stojący przed decyzją czy utrzymać ciążę mogli odwiedzić przedszkole dla dzieci z ZD i zobaczyć, jak to wygląda w praktyce. Okazało się, że ułatwiało im to decyzję o terminacji ciąży.
                Taki zakaz w praktyce doprowadzi do tego, że Nowakowa pojedzie na Słowację, a Kowalska, której nie stać, popełni samobójstwo kalkulując, że posiadane już dzieci przynajmniej dostaną rentę po matce, ale za to cała rodzina nie będzie wtrącona w biedę i konieczność zapewnienia opieki także po śmierci rodziców.
                • fornitta69 Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 10:41
                  Jesli chodzi o ZD to sprawa jest bardzo trudna. Takie dziecko moze zyc i byc szczesliwe. Moze nawet zostac adoptowane jesli rodzice go nie chca. Ale jezeli bedzie ciezko uposledzone to szanse na adopcje sa znikome. Akurat dla mnie plod do pewnego momentu NIE jest czlowiekiem wiec bylabym za usuwaniem wszystkich niechcianych ciaz do 12 tygodnia. I z ZD i calkiem normalnych. Ale jesli dla kogos czlowiek zaczyna sie od poczecia...
                  Dlatego trzeba zostawic obecny kompromis w spokoju. Dla nikogo nie jest idealny ale jest ustepstwem kazdej ze stron.
        • mamma_2012 Re: Miłosierdzie wg Chazana 03.04.16, 17:10
          Wybacz, ale o ile to dramatyczny problem, bo czasem chciałaby się podrapać w czoło, kiedy jesteś sama, skorzystać samodzielnie z toalety, zadzwonić po pomoc, to można trafić jeszcze duuuużo gorzej.
          To był przypadek dziecka tych rodziców. Możesz sobie wygooglać w jakim stanie rodzą się dzieci.
          • raczek47 A to czytałyście? 03.04.16, 19:03
            www.fakt.pl/polska/bogdan-chazan-o-calkowitym-zakazie-aborcji,artykuly,622772.html
            "Wspaniałomyślnie kobieta dotknięta tym strasznym przeżyciem (gwałtem) mogłaby darować życie swojemu dziecku - przecież to jest też jej dziecko w połowie, a nie tylko gwałciciela. "

Pójdę siedzieć, jak to skomentuję.I co zrobią moje biedne dzieci?
            Co za...oślizgły, ohydny typ.
            Co za kreatura.
            • samawsnach Re: A to czytałyście? 03.04.16, 21:19
              Praca.zawodowa, czy wiedząc w jakim stanie jest twoje dziecko (tzn. porównywalnym w pokazanym na zdjęciach cosmetic.wipe), naprawdę skazałbyś je (!) na urodzenie się? W imię czego? Skazałbyś swoje dziecko na krótkie paskudne "życie" ze swojego chorego , wynaturzonego egotyzmu? Żeby być w zgodzie z sobą? Warto? Prolajferskie teksty i przede wszystkim zdjęcia to manipulacja. Dzieci z wadami genetycznymi nie wyglądają jak słodkie noworodki na tych zdjęciach.
              • samawsnach Re: A to czytałyście? 03.04.16, 21:23
                Ten "chory, wynaturzony egotyzm" nie ciebie dotyczy personalnie, chodziło mi o porównanie. Bo w głowie mi się nie mieści, jak można coś takiego zrobić dziecku, skazać na takie cierpienie, podobno z miłości.
              • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 08:52
                Widzac w "jakim stanie jest moj maz, moje dziecko, moja matka, mój brat..." nie zdecydowalabym sie na przyspieszenie smierci. Mam prawo uwazac, ze eutanazja jest niemoralna. Ze jest zabojstwem. Nie jestem przeciwna zmniejszania bólu chorego środkami, które prawdopodobnie przyśpieszą jego śmierć (kwestia morfiny i "rurek"). Nie jestem egotystka, przeciwnie. Uwazam matke "dziecka Chazana" za skrajna egotystke.
                • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 08:58
                  "Uwazam matke "dziecka Chazana" za skrajna egotystke."
                  możesz rozwinąć tę myśl??? Bo tak analizuję ten przypadek i nijak nie widzę egoizmu czy egotyzmu w poczynaniach tej kobiety.
                  Chciała, bardzo chciała mieć dziecko ale deo licha nie tak chore. To dziecko NIE MIAŁO ŻADNYCH SZANS na życie. Odmowa aborcji czyli terminacji ciąży w 22 tygodniu i później oznaczała li i jedynie: drogie i inwazyjne zabiegi na płodzie zeby donosić ciążę, obciążenie psychiczne i fizyczne dla matki oraz .. 10 dni agonii w cierpieniach. No rzeczywiście - uratowane życie.
                  • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:03
                    Wlasnie dlatego,ze ktos zastrzega "chce dziecko, ale nie chore". Infantylizm. A jakby jej dziecko zachorowalo w drugim tygodniu zycia, tez by prosiła, zeby "cos z tym zrobić" ? Terminacja ciazy (zabicie dziecka) w 22 tygodniu ciazy tez jest droga i inwazyjna orazi niesie obciążenie psychiczne i fizyczne dla matki .
                    • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:07
                      czy do ciebie dotrze wreszcie że rozmawiamy tu nie o zwykłej chorobie, nawet nie o ZD ale o bezmózgowiu, braku czaszki??? To nie jest wada typu zajęcza warga, do skorygowania. To jest wada letalna WYKLUCZAJĄCA jakiekolwiek szanse na życie. Dr Chazan łgał jak pies mówiąc o hospicjum dla tego dziecka, o możliwości operacji itp. On doskonale WIEDZIAŁ że to dziecko szans na życie nie ma. I o takich wadach mówimy w kontekście zmuszania do rodzenia chorych dzieci. Min. o takich. Nie pier..ol więc "chciała dziecko ale nie chore" dobrze? Bo najwyraźniej g..no na ten temat wiesz, a gębę masz pełną frazesów.
                      • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:13
                        wyborcza.pl/piatekekstra/1,140950,16777995,Ile_mozgu_trzeba_miec__by_normalnie_zyc_.html?disableRedirects=true
                        wiedzoholik.pl/czy-da-sie-zyc-bez-mozgu/

www.google.pl/search?q=brak+czaszki&biw=1280&bih=862&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiToI2et_TLAhXE3SwKHQn1AfEQsAQIQw
                        wiadomosci.onet.pl/nauka/czy-mozna-zyc-bez-mozgu/ehj1m
                        www.google.pl/search?q=sw.+Dionizy&biw=1280&bih=862&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjwmrGJt_TLAhVE3CwKHRNTB4wQ_AUIBygC
                        itd... itp...
                        • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:15
                          możesz mi łaskawie powiedzieć co ma do tego wszystkiego św. Dionizy? tak z ciekawości pytam smile
                          co do reszty już nie komentuję bo nadal nie rozumiesz o jakim przypadku rozmawiamy.
                          • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:17
                            Przeczytaj zyciorys.
                            • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:20
                              ale co mi to da? Nie chce mi się hagiografii studiować, wybacz. Życiorys żadnego świętego mnie nie przekona do zmuszania kobiet aby rodziły takie dzieci. TY chcesz zmuszać, ja chcę dać prawo wyboru. Taka subtelna różnica.
                        • lokitty Re: A to czytałyście? 04.04.16, 15:01
                          No, ty chyba w ogóle nie potrzebujesz mózgu do życia, sądząc po tych mądrościach, jakie wypisujesz wink.
                    • cosmetic.wipes Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:11
                      Nadal do ciebie nie dotarło o jakich wadach mówimy?

Wytłumacz mi racjonalnie co ZYSKAŁO to dziecko donoszeniem i dziesiecioma dniami bolesnej agonii? Wprost, bez pitolenia o filozofowania. Co zyskało?
                      • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:13
                        no nie dotarło jak wiać. Naczytała sie w internecie głupot i teraz pitoli.
                      • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:22
                        Nic nie zyskalo. Chodzi o normę postepowania. Nie zabija sie kogos, dlatego ze "i tak niedługo umrze" .
                        • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:24
                          i w imię tej normy chcesz zmuszać kobiety do kontynuowania takich ciąż, skazywać je na cierpienie, ich dzieci zresztą też. Zaiste - miłosierdzie godne podziwu. Szkoda że cudzym kosztem.
                          • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:34
                            Co zyskanoby wczesniejsza terminacja w 22-23 tygodniu ciazy ? Terminacja ciazy nie wywolalaby cierpienia dziecka i matki ? Jaki na to jest sposób, konkretnie ? Matka tak samo by cierpiała, dziecko tez , na pewno krócej, z racji wieku płodowego.

Co do Dionizego, facet spacerowal sobie z wlasna odcieta glowa po średniowiecznym Paryzu. Jest nawet "szlak sw. Dionizego", do przejscia dla chetnych , glowy scinac nie potrzeba sobie.
                            • mamma_2012 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:44
                              Skąd masz takie informacje?
                              Znasz stan kliniczny tego dziecka?
                              Znasz emocje matki, wiesz, że świadomość, dziecko już nie cierpi nie pomogłaby jej? Wiesz jak donoszenie ciąży wpłynęło na jej organizm?
                              • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:52
                                1. Z netu, zyciorys sw. Dionizego jest dostepny w necie, nie wymyslilam sama tego, ze istnial gosc, ktory spacerowal z wlasna glowa w rekach.

Dziecko nie moglo urodzic sie naturalnie, czy w 22 czy w 40 tygodniu ciaze zakonczonoby cesarka.

Nie wiem, jak donoszenie ciazy wplynelo na jej organizm, od tego sa lekarze. I Debski i Chazan nie widzieli niebezpieczenstwa dla jej zdrowia w kontynuowaniu ciazy do konca. Gdyby istnialo, to wykonanoby cesarke wczesniej, logiczne.

• mamma_2012 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:09
                                  No popatrz, a Chazan zdziwił się, że było cc przy wodogłowiu, może dlatego, że narażono kobietę na związane z nim komplikacje, a proces jakiś będzie.
                                  W tej sprawie nic nie jest logiczne.
                                  Skoro nic też nie wiesz o kobiecie i jej dziecku, to dlaczego rościsz sobie prawo do określania, co było dla ich zdrowia bez znaczenia, a co było szkodliwe.
                                  Dla normalnych ludzi świadomość tego jak i jak długo cierpi własne dziecko nie jest bez znaczenia, kilka miesięcy ze świadomością, że za chwilę urodzi się bardzo chore dziecko, może zniszczyć psychikę kobiety.
                                  Mogła zakończyć ciążę bez konfrontacji z brutalną rzeczywistością, kiedy urodziła już nie mogła myśleć o swoim dziecku, jak o słodkim bobasku. Poza tym sama biologia powoduje, ze po porodzie kobieta ma już inną więź z dzieckiem i pojawiają się inne emocje.
                                • paskudek1 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 20:09
                                  no dobrze, to skoro rozmawiamy sobie na takim poziomie absurdu - chyba jednak NIE URODZIŁ SIĘ bez tego łba tylko mu po iluś latach żywota świętego ten czerep odrąbali nieprawdaż?
                                  Abstrahuję tu już zupełnie od idiotyzmu takiego argumentu.
                                • morekac Re: A to czytałyście? 04.04.16, 22:12
                                  >1. Z netu, zyciorys sw. Dionizego jest dostepny w necie, nie wymyslilam sama tego, ze istnial gosc, ktory spacerowal z wlasna glowa w rekach.

Jakby to objaśnić... To, że sama tego nie wymyśliłaś i jest to w necie, nie oznacza , że tak istotnie było. Zresztą cała ta opowieść nosi nazwę legendy...
                            • franczii Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:54
                              >dziecko tez , na pewno krócej, z racji wieku płodowego.

Czyli jednak nie tak samo.
                              Dziecko cierpialoby krocej to oczywiste.
                              Matce zostaloby oszczedzone oczekiwanie na i tak nieunikniona smierc dziecka. Strata dziecka to wystarczajacy bol dla matki, przedluzanie meczarni dziecka to bol jeszcze wiekszy.
                              • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:00
                                Na pewno dziecko zyłoby krocej. Czy cierpialoby wiecej i dluzej to sprawa lekarzy.
                            • cosmetic.wipes Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:00
                              Prosiłam, żebys nie pisała pierdół, a zwłaszcza pierdół o sredniowiecznych zombie.
                              Rozmawiamy tu o konkretnej wadzie rozwojowej, chcesz rzucać argumentami, to przytocz wiarygodne żródło medyczne, najlepiej współczesne.

I nadal nie doczekała sie odpowiedzi o zysk dziecka.
                            • iskierka3 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:00
                              Mysle, ze wszelka dyskusja z osoba, ktora wierzy w spacery z odcieta glowa jest bezprzedmiotowa.
                            • lokitty Re: A to czytałyście? 04.04.16, 15:02
                              Obydwoje cierpieliby krócej.
                            • sitniczek Re: A to czytałyście? 04.04.16, 20:37
                              Znam taki przypadek osobiście. Ale to nie był żaden święty, tylko kura.
                              • fornitta69 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 20:43
                                big_grin
                        • cosmetic.wipes Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:47
                          Dla normy skazałabyś własne dziecko na cierpienie?
                          Dość diaboliczna ta wasza moralność uncertain
                          • praca.zawodowa Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:53
                            To po co je na swiat powoływac, jesli sie cierpienia nie wlicza w ogolny rozrachunek zycia. I przed tym cierpieniem kogos chroni przez zabicie ?

Wierze w zasade "nie zabijaj".
                            • cosmetic.wipes Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:01
                              Co zyskało dziecko?
                            • lokitty Re: A to czytałyście? 04.04.16, 15:04
                              Tak, czasem szybka śmierć jest lepsza niż cierpienie.
                              Dlatego nieuleczalnie chorzy i bardzo cierpiący walczą o prawo do eutanazji.
                              Dlatego usypia się ukochane zwierzęta, kiedy nie można im ulżyć w cierpieniu i także nieuleczalnej chorobie.
                            • anorektycznazdzira Re: A to czytałyście? 04.04.16, 21:27
                              żebyś ty taka cwana była jak sama będziesz cierpieć
                        • maadzik3 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:00
                          jak norma bierze górę nad człowiekiem mamy totalitaryzm. ten który kazał kościołowi katolickiemu w czasach inkwizycji palić na stosie, bo nie mógł być winny rozlewowi krwi ale na stosie krwi nie ma (dlatego stosy wymyślono)
                        • kura17 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 10:23
                          > Chodzi o normę postepowania. Nie zabija sie kogos, dlatego ze "i tak niedługo umrze" .

kurcze, wierze w "swietosc zycia", ale to zdanie mnie zmrozilo.
                          jesli NORMA przyslania indywidualnego czlowieka i jego cierpienie, to do kosza z taka norma!
                          po to czlowiek ma sumienie i WOLNA wole, zeby umial z niej skorzystac, chocby w takich dramatycznych sytuacjach.
                          humanitarnie to nawet wrogow na wojnie dobijano, a co dopiero mowic o malenstwie z gnijacym mozgiem sad
                    • mamma_2012 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 09:14
                      To jest sytuacja, gdzie nie ma dobrego wyjścia, jedna z najbardziej intymnych i dramatycznych, przed jakimi stają ludzie.
                      Dlatego pod żadnym pozorem, ktoś kto nie może pomóc dziecku i matce, nie powinien choćby pisnąć.
                      Jeszcze rozumiem, że można wychodzić z argumentami, że dziecko zdolne do samodzielnego życia, może trudnego, ale jednak życia powinno się urodzić i np. trafić do sierocińca prowadzonego przez jakąś siostrę Bernadettę, ale takie ględzenie o życiu w przypadku wad letalnych jest jakimś sadyzmem.
                    • sitniczek Re: A to czytałyście? 04.04.16, 19:57
                      IMO większą traumą dla kobiety będzie donoszenie TAKIEJ ciąży, zmuszenie do urodzenia warzywka (szczerze, ale tak to jest), patrzenie na jego męczarnię niż aborcja. Po aborcji jeszcze można chcieć mieć dzieci, po czymś takim... trauma do końca życia, koszmary pod powiekami.
                      Przekonaj mnie do swoich poglądów, że tak się da żyć-łobetniemy łepek na wysokości, no nie wiem, uszu? i zobaczymy ja się żyje. Boli? Powinno, przecież cierpienie uszlachetnia.
                      • claudel6 Re: A to czytałyście? 04.04.16, 23:02
                        potworka, nie tylko warzywka, no nie bójmy sie tych słow.
    • anorektycznazdzira Re: Miłosierdzie wg Chazana 04.04.16, 21:26
      Odpowiedzialność moralną ponoszą wszyscy oczadziali fanatycy katoliccy, którzy robią takie rzeczy jeśli tylko mogą (jak chazan) a ludziom niezorientowanym wciskają skrajną ciemnotę lub zastraszają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka