Dodaj do ulubionych

Oceńcie jadłospis

11.04.16, 21:43
2 małe kromki chleba bez mąki (twaróg, jajka, otręby, płatki owsiane, nasiona dyni i słonecznika, siemię) z pastą twaróg, suszone pomidory, świeża bazylia, kawa z mlekiem

2 Wasa Sport z wędliną drobiową, ogórek, papryka

jogurt naturalny z 3 łyżkami płatków gryczanych i małym bananami

filet z kurczaka zamarynowany w oleju z przyprawami, usmażony bez dodatkowego tłuszczu, 3 łyżki pęczaku owsianego, surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki z olejem rzepakowym nierafinowanym

40 minut rower dosyć szybko

pasta z makreli z jajkiem, kiszonym ogórkiem, cebulą, jogurt, musztarda, kilka kostek twarogu w zalewie olejowej z przyprawami, kilka orzechów włoskich

Może być?
Chcę schudnąć. Dodać coś, ująć?
Obserwuj wątek
    • ina_nova Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:07
      Nie piszesz ile czego, ale na pierwszy rzut oka za mało kcal. Zwolni Ci metabolizm i dopadnie jojo. Wywal Wasę i daj chleb żytni na zakwasie.
      • stara-a-naiwna Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 16:10
        podobnie uważam
        za mało ilościowo i kalorycznie (ja bym była głodna zwyczajnie)

dodała bym zupę i np. zamiast wasy czy tego chleba z ziaren cos z typowego ciężkiego chleba np. oskroby (są takie pakowane w paczkach po kilka kromek), i nie bój się wypełniaczy - 2-4 nieduże ziemniaki czy garśc ryżu nie spowoduje,z e nagle spuchniesz

jesli masz możliwość zamiast autem czy autobusem spróbuj chodzić więcej na piechotę (a nie tylko jeździc rowerem)
    • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:14
      Orzechy są tłuste więc nie możesz sobie na nie pozwalać zbyt często.
      Pozbądź się oleju rzepakowego i zastąp go oliwą, olejem lnianym etc
      Banany są tuczące, mają wysoki indeks glikemiczny, bo ok 50-70. Jeden dojrzały banan dostarcza ok 100 kcal. Plusem jest to że ma dużo witaminy C, B6, błonnik pokarmowy i trochę przeciwutleniaczy. Więc też bym zważała na ilośc spożywanych bananów.
      Podczas odchudzania powinno się jeść tylko drób i ryby, więc filety z piersi są ok.
      • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:15
        Absolutnie nie. Bardzo dobra i wskazana jest także wołowina dobrej jakości.
      • kalina_lin Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:21
        Czemu oliwa zamiast oleju rzepakowego?
      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:22
        > Orzechy są tłuste więc nie możesz sobie na nie pozwalać zbyt często.

Bzdura. Orzechy, migdały zawierają zdrowe tłuszcze i iwarto je jeść. Także przy odchudzaniu.

> Pozbądź się oleju rzepakowego i zastąp go oliwą, olejem lnianym etc

Kolejna bzdura, do smażenia olej rzepakowy jest bardzo dobry. Lniany i oliwa do jedzenia bez podgrzewania, a już na pewno nie smażenia.

> Banany są tuczące, mają wysoki indeks glikemiczny, bo ok 50-70. Jeden dojrzały
        > banan dostarcza ok 100 kcal. Plusem jest to że ma dużo witaminy C, B6, błonnik
        > pokarmowy i trochę przeciwutleniaczy. Więc też bym zważała na ilośc spożywanych
        > bananów.
        Banany są świetne, najlepiej w połączeniu z jakimś białkiem, jako posiłek potreningowy.

> Podczas odchudzania powinno się jeść tylko drób i ryby, więc filety z piersi są
        > ok.

Kolejna bzdura. Podczas odchudzania warto jeść różnorodnie. Łatwiej na diecie wytrzymać
        Najważniejsze to ustalić swoje zapotrzebowanie, obciąć o 300 - max 500 kcal. Ustalić odpowiedni stosunek białek/węgli i tłuszczy i tyle.
        • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:25
          I przede wszystkim jak najmniej gotowców i śmieciowych produktów. Jak najmniej przetworzonego jedzenia.
        • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 23:47
          <Bzdura. Orzechy, migdały zawierają zdrowe tłuszcze i iwarto je jeść. Także przy odchudzaniu.

Zawierają NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) jednak nie nalezy pochłaniać ich w dużej ilości na raz. Kilka sztuk dziennie jak Autorka chce stosować byłoby ok. Żeby nie za dużo na raz, gdyż te tłuszcze zapewne dostarczy także z innych źródeł.

<Kolejna bzdura, do smażenia olej rzepakowy jest bardzo dobry. Lniany i oliwa do jedzenia bez podgrzewania, a już na pewno nie smażenia.

Trzeba zwracać uwagę na temperaturę dymienia, olej rzepakowy tłoczony na zimno ma 110st.
          Pod wpływem rozpadu kwasów tłuszczowych, na skutek wysokiej temperatury, powstają szkodliwe związki, które mogą mieć działanie rakotwórcze (akroleina i akryloamid). Można to rozpoznać po charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu przypalonego tłuszczu. O to mi chodzi. Zresztą jak wiadomo smażone rzeczy nie są zbyt zalecane podczas odchudzania, zalecałabym bardziej patelnie grillowe jak coś.

<Banany są świetne, najlepiej w połączeniu z jakimś białkiem, jako posiłek potreningowy.

Przecież nie napisałam, że są złe.

<Kolejna bzdura. Podczas odchudzania warto jeść różnorodnie. Łatwiej na diecie wytrzymać

Podczas odchudzania powinno się jeść ryby, chudy drób(najlepiej piersi właśnie) i wołowinę.
          Nie zaleca się wieprzowiny.

<Najważniejsze to ustalić swoje zapotrzebowanie, obciąć o 300 - max 500 kcal. Ustalić odpowiedni stosunek białek/węgli i tłuszczy i tyle.

Z tym się zgadzam.
          • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 07:41

Olej rzepakowy ma temp. dymienia ok 200 stopnie i dlatego polecany jest do smażenia. Ten tłoczony na zimno jest też świetny do sałatek.
            Orzechy można jeść, oczywiście nie w nadmiarze, ale jak brakuje w diecie tłuszczy to dobry i zdrowy sposób na ich uzupełnienie.Chuda wieprzowina nie jest wcale zła. Wszystko z głową.
            • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 11:58
              Wszystko z głową jeśli chcesz mieć zróżnicowaną dietę, a nie jeśli chcesz schudnąć.
              Nie pisz mi, że piszę bzdury, bo jak na razie to Ty je piszesz.
              W szkole mnie uczono jak powinna wyglądać dieta osoby pracującej fizycznie, diabetyka etc
              Punkt dymienia oleju rzepakowego to oczywiście 205 st, ale tylko rafinowanego. Tłoczony na zimno ma 110 st.
              Orzechy można jeść ale nie w nadmiarze. Owszem i trzeba też brać pod uwage, że te "zdrowe tłuszcze" są też w migdałach, pestkach słonecznika, dyni, sezamu, rybach, mleku i przetworach mlecznych, żółtkach jaja, oliwie oliwek, oleju rzepakowym (ale szczególnie właśnie na zimno).
              Więc trzeba jednak uważać na i te tłuszcze. I przeliczyć kaloryczność potraw i dzienne zapotrzebowanie.
              • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 12:12
                A kto pisze o jedzeniu w nadmiarze? Ale na pewno nie o 15 g, bo to raptem kilka orzechów.
                Owszem dieta powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana, wtedy odpada ochota na słodkie i podjadanie.
                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:30
                  Dokladnie to jest 8 nerkowców czy 10 migdałow.To jest mala ilosc?
                  100kcal mniej wiecej.
                  • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:52
                    Mała
                  • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 08:20
                    10 migdałów to ok 10 g - 57 kcal
                    • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:06
                      To ja mam jakies wyjatkowo duze zatem, bo waza 15 g
                      • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:12
                        A jak inne waza tylko 10 g to oznacza, ze dziennie mozna zjesc ich 15 sztuk.To jest niby mało?
                        • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:32
                          Wiesz, ja nie mam obsesji liczenia kalorii. Dietę ustawiam rozkładem makroskładników a nie tak jak Ty licząc migdały na sztuki. Zatem do owsianki wrzucam garść migdałów i rodzynek, czy innych orzechów i zjadam bez wyrzutów sumienia, że zjadłam 20 migdałów a nie 10.
                          • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:40
                            To wszystko zalezy od celu jaki sobie stawiasz.
                            Ja mam taki a nie inny i pod to przygotowany jadłospis.
                            Niedługo go zmienie i migdałow tez bedzie wiecej niz 10smile.
                            U mnie ta metoda sie sprawdza,ja sie czuje swietnie.
                            I nie chodzi o zadna obsesje, tylko przestrzeganie pewnych zasad.
                            Wyeliminowałam np cukier, w tym te wszystkie rodzynki, bo rozbudzały apetyt na słodkie.
                            Odstawiam cukry i mijam ciastka obojetnie.
                            • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:53
                              Rodzynki nie rozbudzały apetytu na słodkie, tylko źle ustawiona dieta. A z kimś, kto uważa, że można ćwiczyć intensywnie 5 dni w tygodniu i żyć na 1600 kcal nie ma sensu rozmawiać.
                              • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:28
                                Chyba lepiej wiem.Ta sama dieta i rodzynki oraz ta sama dieta i brak suszonych owoców.Roznica w łaknieniu na słodkie.
                                Dieta 1600 kcal jest ustawiona na czas redukcji, a nie na całe zycie. myslalam ze to oczywiste?
                              • sfornarina Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 16:24
                                > A z kimś, kto uważa, że można ćwiczyć intensywnie 5 dni w tygodniu i żyć na 1600 kcal nie ma sensu rozmawiać.

Zacznijmy od pojęcia 'ćwiczyć intensywnie', bo tutaj co druga ćwiczy intensywnie 5 razy w tygodniu smile

Dla mnie ćwiczenie intensywne wygląda tak, że po zjedzeniu wielkiej miski owsianki z rodzynkami i bananem idę ćwiczyć przez 1.5-2 godziny. Jeśli jakieś pół godziny po skończeniu ćwiczeń nic nie zjem i wejdę pod prysznic, to po 10 sekundach mycia włosów (!) brakuje mi tchu, tak mam wyczerpane zapasy glikogenu smile
                                I nie jestem na żadnej diecie, wręcz przeciwnie - pochłaniam 2500-3000 kcal dziennie smile

To dla mnie jest ćwiczenie intensywne. I mimo, iż jestem bardzo wytrenowana, nie jestem w stanie ćwiczyć tak przez pięć dni z rzędu. To znaczy jeśli muszę, to się zmuszę, ale to jest po prostu za dużo.
                                • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 16:40
                                  A to jest osobna kwestia.
                                  U mnie to wygląda podobnie jak u Ciebie. Też rano micha owsianki z rodzynkami orzechami a potem rower. Jeżdżę z mężem i kuzynem, a oni nadają ostre tempo i w godzinę czy 1,5 robimy tyle kilometrów ile inni przez 2-3 godziny.
                                  I też nie codziennie bo organizm potrzebuje regeneracji.
                                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 16:49
                                  No wiec własnie- ja cwicze 5 dni w tygodniu,ale nie jest to cwiczenie intensywne,bo wiem jak takowe wyglada i póki co to w zyciu nie powiem, ze to taki poziom.Jak na srednia ematkowa preferujaca marsze i callanetics pewnie cwicze mocno,no ale to nie sa treningi po których padam na pysk.
                                  Stad nijak nie zamierzam wchłaniac nawet 2300 kcal, bo bym sie tylko otłuscila.
              • ewbal Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 13:58
                Ale ja nie smażę na zimnotłoczonym
              • zuleyka.z.talgaru Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:57
                Weź idź do innej szkoły, bo w tej co byłaś niewiele Cię nauczyli.
                • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:14
                  Ale co Twoim zdaniem napisałam źle?
                  Nauczyli mnie dużo.
                  Jeśli autorka nie smaży na zimnotłoczonym i bez całej otoczki z panierek to ok.
                  Poza tym nie każde mięso można jeść. Poczytajcie sobie, np to:

www.mojanowafigura.pl/dieta/jakie-produkty-wybierac-bedac-na-diecie-cz-3-mieso-ryby-i-bialkowe-zamienniki-tluszcze-dodane/
                  • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 08:26
                    No jak Ty polecasz strony, na których w zaleceniach jest dieta 1500 kcal i smarowanie pieczywa margaryną, to nie dziwię się, że masz taką wiedzę. W dodatku strona z reklamą suplementów i środków odchudzających.
                    • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 13:29
                      To był tylko przykład odnośnie mięs, całą resztę wsadźmy w buty smile
                      Btw Właśnie jestem na diecie 1500kcal(czasem wyjdzie mnie ciut mniej) i mam się super, waga spada, mam duzo energii i nie chodzę głodna.
                      Ułożyłam go sobie sama konsultując się z znajomą z poradni dietetyki.
                      Zresztą kalorie kaloriami, ale kluczowe znaczenie ma (jak ktoś juz tu wspomniał) ilość aktywności fizycznej, jej intensywności, a nawet płeć i wiek.
                      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 13:34
                        OK, żyj na tym max 1500, tylko nie mów, że to zdrowe, bo tak nie jest.
                        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 13:39
                          Alez skad, to nie jest zdrowe.W przeciwienstwie do sposobu odzywiania wiekszosci spoleczenstwa, które jest otłuszczone, nawet jak jest szczuple.
                          • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 13:44
                            Pięknie potrafisz manipulować. Chcesz się głodzić, proszę bardzo, chcesz bredzić, że nie można zjeść więcej niż 1500 kcal, żeby schudnąć, proszę bardzo.
                            Ale nie wmawiaj innym, że ktoś kto intensywnie ćwiczy powinien być na takiej diecie, bo to brednie i prosta droga do kłopotów zdrowotnych.
                            Na 1500 kcal może żyć mimoza, która leży na kanapie.
                            • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:31
                              No tak, pomiary klamia.Przy 1800 waga stoi, przy 1500 spada- jak nic trzeba trzymac to mityczne 1800 i zwalac na metabolizm.BMR na poziomie 1400kcal -jak nic trzeba przyjmowac te dodatkowe 400 kcal,bo sie cwiczy..To znaczy,ze cwiczenia pochłaniaja jakies 800 kcal dziennie.Akurat.A ,zapomnialam, bo tak w internecie napisano.
                              • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:38
                                Ćwiczysz i masz BMR na poziomie 1400? smile ok. to wszystko wyjaśniasmile
                                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:29
                                  Tak, BMR wzrasta jak sprawdzilam.Czyli wszystko sie zgadza.Im dłuzej cwicze tym ten wskaznik jest wyzszy.
                              • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:48
                                Hmm, a ja ćwiczę dużo mniej od Ciebie, 3 x 1,5 godziny tygodniowo, siłowo i kondycyjnie i mam BMR na poziomie 1700 kal. Jak to się dzieje?
                                • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:00
                                  BMR pokazuje minimalną ilość kalorii do utrzymania podstawowych funkcji życiowych.
                                  A to wcale nie oznacza, że aby schudnąć trzeba tyle jeść.
                                  • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:23
                                    A gdzies napisalam, ze jest inaczej?
                                    Tylko ze skoro na podstawowe funkcje potrzeba 1400 kcal to mozna mniej wiecej policzyc ile trzeba dodac ze wzgledu na aktywnosc.I teraz obcinajac w celu schudniecia 400 kcal i utrzymujac te magiczne 1800 kcal wychodzi,ze dodac trzeba az 800 kcal.Ile z tego idzie na treningi, na codzienna aktywnosc, gdy ma sie prace siedzaca i jezdzi samochodem?
                                    • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:32
                                      Tego się tak nie liczy. Poczytaj o CPM i sobie je wylicz. I dopiero od tego obcina się kcal do redukcji. Zobacz ile Ci wyjdzie.
                                      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:33
                                        Oczywiście to w duuuużym uproszczeniu.
                                      • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:49
                                        Domyslam sie, ze nie tak dokladnie sie liczy.
                                        Natomiast- nie opieram sie na kalkulatorach z netu, bo przyjmuja tylko podstawowe dane.Dietetyk i trener maja moich danych wiecej i sa w stanie dokladnie skalkulowac co mi potrzeba.
                                        • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:59
                                          A gdzie ja napisałam o kalkulatorach z netu? Ale ok.
                                          Odpadam. Nie chce mi się dłużej tego tematu ciągnąć. Wszystko ma swoje granice.
                                          • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 16:01
                                            CPM sprawdzilam za Twoja rada- w necie- podalam tylko wiek wzrost i wage.
                                            • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 16:13
                                              Nie wiem gdzie i co sprawdzałaś,. Do wyliczenia CPM istotna jest aktywność i jej intensywność. Można ją wyliczyć ze wzoru nie potrzeba kalkulatorów z netu.
                                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:25
                                  BMR mam wyliczony na podstawie pomiarów -mojej wagi, masy miesniowej, tkanki tłuszczowej, wieku, wzrostu.
                                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:32
                                  A gdzie sprawdzałas?
                                  • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:46
                                    Trener mi liczył.
                                    • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:47
                                      Na podstawie czego?
                                      • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:49
                                        Wszystkiego. Dokładnie tak jak tobie. Pomiarów, aktywności itp.
                                        • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:52
                                          *Tobie
                                        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:55
                                          To znaczy, ze duzo nas rozni, ty potrzebujesz wiecej, a ja mniej.Sama kwestia ilosci treningów to tylko jeden parametr.
                        • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 13:52
                          To jest zdrowe. I zdrowo się czuję.
                          Mam wrażenie, że tak piszą osoby, które mają problem ze sobą i nie bardzo sobie z nim radzą...
                          Moja dieta jest ułożona specjalnie dla mnie, biorąc pod uwagę fakt, że nie pracuję fizycznie (bo mam obecnie wychowawcze) i ćwiczę 4 razy w tygodniu (głównie ćwiczenia cardio). Jest zbilansowana-odpowiednia ilość białek, tłuszczy i węgli. Z tym, że totalnie wyeliminowałam cukry tym samym ucięłam bardzo dużo kalorii. Mam 4 posiłki dziennie, pije 1,5-2 litry czystej wody i nie czuję głodu.
                          Jest bardzo dużo produktów które są zdrowe i syte, a maja niewiele kalorii, np w 100 g sałaty jest tylko 15 kcal. Więc zjadam sałatkę z dodatkiem pomidora, sera twarogowego chudego, lub gotowanej piersi kurczaka (bez skóry oczywiście) i odrobiną oliwy z oliwek, szczypiorkiem. Fajny posiłek i wyjdzie 300 kcal. Więc tak mam wszystko ułożone, że nie przekraczam 1500 kcal.
                          Kwestia tego co jemy, a nie tylko ile...
                          • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:00
                            Och, to i diagnozę psychologiczną stawiasz przez net?
                            Reszty nie skomentuję, bo szkoda klawiatury.
                            • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:11
                              Żadna diagnoza, nie napisałam w prost, że mam na mysli Ciebie.
                              Po prostu dziwi mnie fakt, iż nie wiesz dokładnie jak wygląda mój dzień, co dokładnie jem, w jakich proporcjach, jak często ćwiczę i jak długo.
                              A mówisz, że żyję nie zdrowo. Nie zdrowo to kebaby jeść i przy kompie cały czas siedzieć etc.
                              Mam dostosowana dietę do mojego obecnego trybu życia. Jest zbilansowana i nie chodzę głodna. Nie wiem w czym masz problem...
                              Napisałam do Autorki kilka porad co można jeść a co nie, jednak konkretnie tego co ma w jadłospisie nie skomentowałam. Jeśli zjada nawet 1800 kcal i dużo ćwiczy to tez ok. Ważne jakie to są produkty i w jakich proporcjach...
                              • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:19
                                Naucz się czytać ze zrozumieniem. Ja nie mówię, że żyjesz niezdrowo, tylko, że niezdrowo jest ćwiczyć intensywnie kilka razy w tygodniu i się głodzić. I nie pisz o bilansowaniu diety, bo z tego co piszesz wynika, że nie masz o tym pojęcia.
                                • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:30
                                  Nie mam ochoty się spierać, czytać ze zrozumieniem jak najbardziej potrafię.
                                  Z tym, że ostry trening i głodówka są nie zdrowe, to rzeczywiście masz rację.
                                  Po raz kolejny się pytam na jakiej podstawie twierdzisz, że nie mam pojęcia o bilansowaniu diety?Skąd wiesz jaką mam dietę i co ona zawiera?
                                  Wolę zaufać sobie, swojemu organizmowi i dietetykom niż anonimowym forumowiczom.
                                  • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:36
                                    Choćby na postawie Twojego obiadu - brakuje w nim węglowodanów złożonych.
                                    Ktoś kto jak piszesz ćwiczy cardio -potrzebuje węglowodanów złożonych, nie tylko prostych. Nie mówiąc o tym, że intensywne ćwiczenia kilka razy w tygodniu zwiększają znacznie zapotrzebowanie energetyczne.
                                    • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:41
                                      To nie było z obiadu tylko z kolacji smile
                                      Na obiad dziś mam: makaron pełnoziarnisty z szpinakiem i jogurtem naturalnym i ugotowana pierś kurczaka- 510 kcal.
                                      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 14:45
                                        Dobra licz te swoje kalorie, ja odpadam.
              • edelstein Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 17:18
                Kiedy ta szkole konczylas,w latach 80?
                • sfornarina Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 17:25
                  Też się zastanawiam, w jakiej szkole, kiedy i gdzie takich bzdur uczono big_grin
        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 23:53
          Owszem, warto jesc orzechy.Kwestia ilosci w dziennym menu.
      • ewbal Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:31
        Olej rzepakowy to oliwa północy. Kupuję nierafinowany do surówek, sałatek. Używam też oliwy, oleju z orzechów. Lniany jest dla mnie wstrętny
      • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 23:53
        A i jeszcze dodam, że zielone warzywa można jeść do bólu smile
      • edelstein Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 17:16
        Nie doradzaj juz.Olej rzepakowy jest b.zdrowy.Powinno sie jescmiesa najmniej faszerowane.Wolowina lepsza niz napchany hormonami drob
    • lisciasty_pl Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:22
      To jakaś katorga dla modelek chyba, jak dla mnie masakra i wieczny głód suspicious
      • raczek47 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 22:48
        A mnie się twoja dieta podoba.Tylko Wasy bym nie jadła.Nie jest zdrowa.
        • tomato.soup Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:28
          Dlaczego wasa jest niezdrowa?
    • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 23:51
      Mam przed soba jadłospis osoby odchudzajacej sie i cwiczacej.1500 kcal.Obciete 400 kcal.
      4 posiłki, sniadania białkowo tłuszczowe,ale ogolnie mniej tłuszczu niz u ciebie (dziennie 2 łyzeczki plus czasem orzechy 15g).Z owoców tylko jabłko czasem i owoce jagodowe.Zadnych bananów, jesli zboza to okazjonalnie wieczorem lub obiadowo, np. 3 łyzki płatkow jaglanych.Nie na sniadanie.
      Twój jadłospis wydaje mi sie na jego tle zbyt tłusty (ta zalewa olejowa, marynowany filet, pestki i nasiona plus jeszcze olej rzepakowy- a to wszystko w jeden dzien) i zbyt kaloryczny- zawiera cukry.To tylko z pozoru wyglada na mało, jak sie podliczy kalorycznosc to wyjdzie za duzo.Chyba ze planujesz chudnąc mocno rozkladajac ten proces w czasie.
      Ja sama zwątpiłam ile to faktycznie jest 1500 kcal.:
      -3 jaja plus warzywa
      -serek wiejski plus jabłko
      -150 g piersi z kurczaka z polowa torebki ryzu basmati i 200 g warzyw dwa razy dziennie- na obiad i kolacje.
      I koniec- jakby dołozyc pieczywo, ziarna,płatki to wyszłoby z 2000 kcal.

Widze, ze ten sposób zywienia dziala, nie ma uczucia głodu oraz problemu ze spadkiem energii.Waga idzie w dól.
      Wywalilabym zboza ze sniadania stawiajac na posilek bialkowo tłuszczowy(jajecznica z warzywami czy omlet), zamiast jogurtów serek wiejski czy twaróg plus warzywa(jogurt ma mniej białka , a wiecej cukrów).Wasa wynocha i chleb takze.
      • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 11.04.16, 23:56
        A my kiedyś robilismy na praktykach jadłospisy białkowo węglowodanowe, z tym, że węglowodany tylko na śniadanie, żeby energia była. Zboża=węglowodany
        Potem same białka, połączone z warzywami. I duzo wody do picia.
        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 00:04
          Jest teoria, wedle której wegle ze zboz na sniadanie owszem, ale dopiero po minimum godzinie- dwóch od wstania z łozka-inaczej hamuja chudniecie(chodzi o cos co sie wydziela po nocy w organizmie i wegle przerywaja ów proces).Stad sniadania przed szkola/praca lepsze bialkowo tłuszczowe.
          Obserwuje jeden przypadek i ta teoria sie potwierdza.
      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 08:06
        Ja sama zwątpiłam ile to faktycznie jest 1500 kcal.:
        -3 jaja plus warzywa
        -serek wiejski plus jabłko
        -150 g piersi z kurczaka z polowa torebki ryzu basmati i 200 g warzyw dwa razy dziennie- na obiad i kolacje.
        I koniec- jakby dołozyc pieczywo, ziarna,płatki to wyszłoby z 2000 kcal.

policzmy:

3 jajka plus warzywa 200 g - 218 kcal + 70 kcal
        serek wiejski 200 g - 194 kcal
        jabłko duże 100 g - 46 kcal
        pierś kurczaka bez skóry - 150 g - 146 kcal x2
        ryż basmati połowa woreczka 50 g - 177 kcalx2
        warzywa (dla łatwiejszego rachunku wzięłam mrożone bukiet 9 warzyw) 400 g (kolacja plus do obiadu) - 139 kcal

RAZEM:1311 kcal - białko 127 g, węglowodany 128 g, tłuszcze 32 g

Dla osoby ćwiczącej codziennie i odchudzającej się, to jest za mało! o jakieś 500 kcal, białko ok, ale ile można jeść tylko kurczaka i ryż, brakuje węglowodanów i tłuszczy. To nie jest zdrowe odchudzanie.
        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 12:01
          Mam inne przeliczniki kalorycznosci tych posilkow, nie liczysz w ogole tłuszczu, a w kazdym posiłku oprócz serka on jest dodawany do potrawy.Plus orzechy czy pestki.I podałam tylko przyklad z jednego dnia ,jadłospis jest urozmaicony.
          1800 kcal to mozna sobie spozywac chcac utrzymac wage, ale nie przy diecie redukcyjnej.
          • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 12:06
            Dokładnie.
          • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 12:14
            Bzdura.
            Sama będąc na diecie redukcyjnej jadłam 1800 kcal, nie wliczając jedzonych warzyw zielonych. Zatem razem wychodziło więcej i pięknie waga leciała.
            Tłuszczów nie podałaś, nie liczyłam.
            • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:24
              Pozwolisz, ze bardziej zaufam dietetykowi oraz temu co widze.
              Nawet nie wiesz jaki wiek i waga wyjsciowa oraz intensywnosc treningów- a to ma kluczowe znaczenie dla ustalenia zapotrzebowania.
              • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:32
                Oczywiście, że jest kluczowe, co nie przeszkadza Tobie oceniać, że autorka je za dużo i za tłustosmile
                Brak konsekwencji.
                Tak tak dietetycy. Gdyby faktycznie wszyscy byli skuteczni, to nie byłoby otyłoścismile
                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:19
                  Nie oceniam czy za duzo, bo nie podała gramatury.Ale widze roznice- przede wszystkim przez cały dzień zboza i nadmiar tłuszczu-ser w olejowej zalewie, kurczak w olejowej marynacie plus olej do surówki. No niestety, ale to jest duzo tłuszczu.
                  A otyłosc to nie wina dietetykow, tylko osób, które nie potrafia zmienic na stałe nawykow zywieniowych.Dietetyk swoja robote odwali dobrze, a taki schudniety za chwile wraca do zywienia sprzed kuracji.Z batem nad nimi stac nie bedzie.
          • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 14:16
            Przy diecie redukcjnej jak najbardziej, zależy tylko ile się ćwiczy. 1700 -1800 to zdrowa ilość kalorii do odchudzania się.
            • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:25
              Nie dla osoby, która ten jadłospis ma stosowac.Przy 1800 kcal waga stała w miejscu przez 4 miesiace.
              • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:52
                U kogo ta waga stała? U autorki? Nic takiego nie pisze. A że przy 1800 kalorii waga stoi, to znaczy, że za mało się rusza i ma rozwalony metabolizm, a nie że to dla niej za dużo. I warto się zastanowić. jak podkręcić metabolizm, a nie obcinać kalorie.
                • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 16:06
                  Może też być tak, że przy tym 1800 powinna mieć inny rozkład tłuszczów/białek i węgli.
                  • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 16:13
                    Dokładnie. Ale łatwiej jest obcinać niż modyfikować.
                    • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:24
                      Jesli ma sie ruszac wiecej to by oznaczało, ze musi trenowac 7 dni w tygodniu.Bo trenuje obecnie 5.Faktycznie- mało..
                      A metabolizm podkrecił wlasnie ten jadłospis, wczesniej były te wszystkie zdrowe posiłki- owsianki, orzechy, jogurty.I zero chudniecia.Zatem jadłospis został zmodyfikowany-nie tylko obnizono kalorycznosc, ale przede wszystkim zmieniono sposób zywienia-zadnego pieczywa, płatki okazjonalnie i nie na sniadanie.Białko zwierzece i warzywa.I efekty sa.A co najwazniejsze- nie ma uczucia głodu.
                      • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:41
                        Ale Ty podobno się nie odchudzałaś, tylko zmieniłaś żywienie na zdrowsze.
                        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:53
                          Ale to przeciez nie mnie dotyczy.

Ale jak juz piszesz o mnie- tez schudłam o rozmiar- bo zaczelam regularnie cwiczyc i lekko zmodyfikowałam jadłospis, ktory do tej pory był i tak bardzo dobrze skomponowany, przy czym spozywałam za duzo cukrów- te wszystkie suszone owoce, syropy klonowe, miody..Poszły w odstawke.
                          • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:56
                            Ale autorka nie ćwiczy. Ćwiczyła, w zeszłym roku. więc może zamiast obniżać kalorie, powinna zacząć ćwiczyć.
                            • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 23:02
                              Napisala w poscie startowym o cwiczeniach.
                              Powinna jedno i drugie.
                              Cwiczyc, ale przede wszystkim ustawic sobie wlasciwa diete, bo same cwiczenia załatwiaja sprawe tylko po czesci.
                              • milka_milka Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 23:05
                                A tak, faktycznie. Doczytałam, że biegała i przestała.
                      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 07:58
                        No przecież, że jak zaczniesz się głodzić, to schudniesz. Tyle, że to niezdrowe. Zdrowiej jest na danym bilansie kalorycznym zmodyfikować dietę i np. zwiększyć ilość białek w diecie, a obciąć węgle, albo i odwrotnie, zależy od konkretnej osoby.
                        Nie można intensywnie ćwiczyć i jeść jak ptaszek, bo w dłuższym okresie metabolizm siądzie, nawet po pierwszych dobrych efektach.
                        • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:10
                          Ale ja sie wcale nie głodzę.Jem 4 posiłki dziennie, pije 2 kawy,2 l wody i mam wrazenie ze nic nie robie tylko jem.Regularnosc daje takie wrazenie.
                          Jem tyle co wczesniej tylko wyeliminowałam cukier, czyli tym samym obnizyłam dzienną podaz kalorii.Za to zwiekszylam podaz białka, obnizyłam podaz wegli i tłuszczy.
                          • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 13:37
                            Mam podobnie...
          • zuleyka.z.talgaru Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:59
            1800 to minimum jesli masz treningi....chyba, że jest życzenie spalania mięśni i zwolnienia metabolizmu.
            • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:13
              Metabolizm ruszył, masa miesniowa wzrasta,zas tkanka tłuszczowa maleje.
              Sa robione pomiary i czarno na białym widac efekty.
            • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:33
              A, sama tez ostatnio robilam pomiary i waga spada, miesni wiecej, tkanki tłuszczowej mniej- a jem ok. 1600kcal.Treningi 5 razy w tygodniu.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 23:29
                Gratuluje. Predzej czy pozniej padniesz.
                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:06
                  No jakby jednak nie.
                  Moj organizm widac jest przystosowany do takiej podazy kcal i mu to w zupełnosci wystarcza.
              • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 08:00
                Informacja, że jesz 1600 kcal, wcale nie oznacza, że dieta jest dobrze skomponowana. O tym czy tak jest decyduje rozkład białek/węgli i tłuszczów. A przy treningach 5 razy w tygodniu 1600 kcal to zdecydowanie za mało.
                • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:03
                  Alez ja mam rozpisany pod siebie rozklad BWT - nigdy wczesniej nie dostarczalam organizmowi tych skladnikow w lepszej proporcji.
                  1600 kcal zamierzam utrzymywac jeszcze przez 2-3 tygodnie,nastepnie przejde na troche wyzszy próg kaloryczny.Natomiast-ja ogolnie nie jem duzo.Od dawna.Nie chodze głodna, mam mnostwo energii,zdrowy organizm.
                  • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 09:51
                    Oczywiście. Grunt to wiara w to co się robi i pisze.
                    • lola211 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 10:06
                      Gdyby wiara załatwiała sprawe nie byłoby tylu watkow dotyczacych chudniecia.
                      Ja sie opieram na mierzalnych faktach i liczbach.
                      • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 10:18
                        Oczywiście smile
    • ana119 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 12:45
      Waza z drugiego śniadania aut. Znowu chleb! Tu powinny być owoce, warzywa surowe albo jogurt.
      Z czym ta pasta z makrela? To jest kolacja? Poza tym jest OK
      • ewbal Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 13:52
        Pasta była solo
    • zabka141 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 14:36
      Fajny jadlospis. Dodac wiecej ruchu.
      • ewbal Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:22
        Dodam. W zeszłym roku biegałam 6 km 2-3 razy w tygodniu, ale zimą odpuściłam niestety.
        • kim5 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:32
          Za mało warzyw.
        • oqoq74 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:36
          Chcesz schudnąć, to poczytaj potreningu.pl tam jest też forum. Dziewczyny się redukują, zdrowo jedzą, nie głodzą się dietami.
          • zabka141 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 17:31
            No wlasnie. Jadlospis fajny o ile porcje w normie. Nie powinnas chodzic glodna. Wtedy niema energii na dobrze wykonany sport.
    • stephanie.plum Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 15:42
      umarłabym z głodu
    • zuleyka.z.talgaru Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 16:02
      To co przedstawiasz autorko to jest głodówka. Z taką dieta moze i schudniesz ale przede wszystkim sflaczejesz...
    • kaz_nodzieja Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 16:04
      Nasiona mogą wzdymać i drażnić jelito. Tak samo otręby. Po śniadaniu nie wychodziłabym profilaktycznie 2 godziny z domu. Wasą się nie najesz. Filet z kurczaka tak przyrządzony smakuje jak kupa niemowlęcia. Zwłaszcza z tymi pożal się Boże dodatkami. Pasta może być, wygląda na smaczną i jadalną, bez zapowiedzi dolegliwości jelitowych.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 16:05
        W jakim celu jadasz kupę niemowlęcia?
        • angeika89 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 22:21
          big_grin
    • sfornarina Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 17:22
      To jest głodówka, nie jadłospis. A już na pewno nie jadłospis dla osoby ćwiczącej.
      Owszem, schudniesz, przez pierwsze 2-3 tygodnie. Potem waga stanie w miejscu, roreguluje Ci się metabolizm, braknie Ci energii do ćwiczeń i za 6 tygodni będziesz miała takie jojo że hej - przypuszczam że skończysz z wyższą wagą niż wyjściowa.

Wybierz się do dietetyka. Pomoże Ci właściwie oszacować wartość kaloryczną posiłków i ułożyć sensowną dietę, a nie opartą na chrupkach, po których zaraz będziesz głodna (to że na Wasie napisano "sport" wcale nie oznacza, że Wasa jest dobra. To chrupkismile )
      Jeśli ćwiczysz, potrzebujesz mimimum 1800kcal dziennie. Twoja dieta to 1000-1300kcal. O wiele za mało.
    • nangaparbat3 Re: Oceńcie jadłospis 12.04.16, 23:45
      .filet z kurczaka zamarynowany w oleju z przyprawami, usmażony bez dodatkowego tłuszczu, 3 >łyżki:pęczaku owsianego, surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki z olejem rzepakowym >nierafinowanym

>40 minut rower dosyć szybko

>pasta z makreli z jajkiem, kiszonym ogórkiem, cebulą, jogurt, musztarda, kilka kostek twarogu w >zalewie olejowej z przyprawami, kilka orzechów włoskich

A ten rower to na parze czy z grilla?
      Poza tym jak chcesz schudnąc, musisz jesć powoli smile
      • ewbal Re: Oceńcie jadłospis 13.04.16, 15:20
        Z grilla big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka