Dodaj do ulubionych

Samochod na 18-stke

20.04.16, 09:50
Ktos z Waszej bardzo bliskiej rodziny (w tyn konkretnym przypadku mam na mysli dziadkow) chce podarowac waszemu dziecku na 18 samochod. Osiemnastka dopiero za kilka miesiecy, ale wy juz teraz zostajecie o takich planach poonformowane. Co robocie? Godzicie sie na taki prezent? Staracie sie przekonac te osoby, zeby lepiej nie kupowaly auta 18-latkowi? Czy nic nie mowicie i zostawiacie to w rekach tych osob?
Nie, to nie moi rodzice, bo oni nie uznaja takich prezentow na osiemnastke, tylko rodzice bylego meza.

Prosze o konkretne odpowiedzi: jak reagujecie na taki prezent i czy sie zgadzacie.
Obserwuj wątek
    • mamaoskarka18 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 09:54
      Skoro ich stać niech dadzą. A 18 stawiasz warunek ty oplacach i dajesz na paliwo ale jeździ rozsądnie i..... ( jakie tam masz zastrzeżenia.)
      • shell.erka Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 09:59
        Stać? Dzisiaj można auto kupić za 1000 zł. Pytanie, czy obdarowanego stać na utrzymanie takiego kłopotu?
    • shell.erka Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 09:57
      Zależy czy stać mnie na utrzymanie tego auta, bo zakładam ze 18 latek sam nie opłaci OC ani benzyny, o naprawach nie wspominając.
      jesli mnie stać, nie protestuje, o ile a) samochód to nie rzęch, w którego trzeba ładować kasę, b) 18 latek ma prawo jazdy.
      • 3liliana1971 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:03
        Tego sie nie obawiam: grata nie kupia. Na grata to na pewno bym sie nie zgodzila.
        Finansowo nie byloby problemu.
        O co innego mi chodzi: czy to troche nie za wczesnie na wlasny samochod?
        • shell.erka Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:07
          Za wcześnie? Chyba wolałabym żeby miał swój, niż pożyczać mu mój wink
          • chocolate_cake Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:37
            shell.erka napisała:

> Za wcześnie? Chyba wolałabym żeby miał swój, niż pożyczać mu mój wink

Ja tak samo wink
            Swój pożyczałam bardzo rzadko więc kupił sobie własny

• isa1001 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:08
          To zależy od 18-latka. Jeśli masz zaufanie i wiesz, że mu na widok samochodu nie odwali, nie rozpędzi przy pierwszej lepszej okazji do 250 na godzinę i nie wyląduje na słupie albo na drzewie, zabijając przy okazji kogoś, to się zgódź.
        • cosmetic.wipes Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:22
          > O co innego mi chodzi: czy to troche nie za wczesnie na wlasny samochod?

Jeśli nie ma prawa jazdy to faktycznie za wcześnie. Natomiast jeśli ma (lub własnie robi) to chyba po to żeby jeździć, a nie żeby dokument gnił w szufladzie.
          • 3liliana1971 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:33
            Ja mam dwa. Nowe, w dobrym stanie. Mowilam synowi, ze z tego jednego bedzie mogl korzystac na swobodnie, bo przeciez dwoma samochodami naraz nie jezdze. Przystal na to. Jednak jak uslyszal, ze dziadkowie chca mu kupic auto, to sie bardzo ucieszyl, proste.
        • ichi51e Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 10:39
          jak ma prawo jazdy to chyba nie za wczesnie
        • segregatorwpaski Re: Samochod na 18-stke 09.03.21, 14:10
          Nie, nie za wszcześnie na własny samochód. Jak macie taką możliwość - brać smile
          • heca7 Re: Samochod na 18-stke 09.03.21, 14:40
            Moja córka samochód dostała od razu z prawem jazdy. Tzn czekał już ze dwa tygodnie wcześniej na nią. Kia Rio, 9 letnia, po ciotce. Miała wtedy 18 lat i 9 miesięcy. Wsiadła od razu, to był ten grudzień, jeździ właściwie codziennie albo co kilka dni. Z jednej strony Wawy na drugą. Ale ona nerwy ma jak postronki- egzamin zdawała 3 godziny po tym jak dowiedzieliśmy się o śmierci naszego ukochanego kota (zabity przez samochód). Ja spuchłam od płaczu i byłam na lekach uspokajających a ona...zdała egzamin. Samochód utrzymujemy my, dostała kartę paliwową więc nie musi płacić gotówką.
            Oczywiście żeby nie było tak cudownie to Kia Rio jej się nie bardzo podoba. Ona marzy o Dodge'u Challengerze wink
            • ludborka Re: Samochod na 18-stke 09.03.21, 21:40
              Ona ma 19 lat?! 😯 kiedy?! Przecież całkiem niedawno jej kieckę w rozmiarze na 10 lat kupowałam i z Krk wysyłam...
              Poczułam się nagle tak staro 🥺
              • heca7 Re: Samochod na 18-stke 09.03.21, 22:54
                Matko! Pamiętam! Nigdzie u nas nie mogłam tej sukienki dostać. Dzięki Tobie się udało smile Tak, 19 lat, skończyła 4 marca. Ja to dopiero staro się czuję wink
          • taki-sobie-nick Re: Samochod na 18-stke 10.03.21, 01:43
            Znowu się dałyście nabrać, tajemniczy aktywista podrzucający podrzucił wątek z 2016.
      • spanish_fly Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 10:49
        100/100
    • julita165 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:02
      Kupić samochód to pikuś, potem trzeba go jeszcze utrzymać więc chciałabym najpierw ustalić czy koszty paliwa/eksploatacji auta mają spaść na mnie czy dziadkowie zamierzają dalej zakup finansować. Jeżeli miałoby to spaść na mnie to zastanowiłabym się czym stać mnie/chcę za to płacić. Jeżeli sprawy kosztów eksploatacji zostałyby pomyślnie rozwiązane to byłabym zadowolona z prezentu, moim zdaniem 18-latek spokojnie może mieć samochód, tylko wygoda dla wszystkich
    • liz.corps Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:10
      dla mnie taki prezent jest nieporozumieniem, za wcześnie. Dziecko ma w ogóle prawko? Lubi jeździć? Samochód ma być nowy czy po przejściach, do zajeżdżenia? Na 18 lepiej dać konkretną sumę, którą dziecko będzie mogło dysponować, a nie stawiać przed faktem dokonanym "masz jeździć, ma ci się podobać".
      • beata985 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 12:56

liz.corps 20.04.16, 10:10
        dla mnie taki prezent jest nieporozumieniem, za wcześnie. Dziecko ma w ogóle prawko?
        tu bym dyskutowała,
        prawko moze zacząć robić przed urodzinami-moj syd odebrał chyba 2-3 tyg po skonczonych urodzinach, od razu zaczął jeżdzić, jeździ chyba wiecej niz ja i chyba pewniej niz ja czuje się za kierownicą, niestety ja jak z nim jadę czuję się niepewnie big_grin
        Przydało się, bo w tej chwili odpadł problem dojazdu na praktyki, wsiada i jedzie bez proszenia kogokolwiek-no chyba ze wlac trzeba do baku....
        ale ma też kolegów którzy podchodzą do egzaminu 6-7 raz...
        więc to nie kwestia za wcześnie tylko tego jak jeździ, jak będzie jeździł oraz kto będzie ponosił opłaty związane z pojazdem....
    • aankaa Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:13
      zastanów się nad kosztami ubezpieczenia
      jeśli zarejestrujesz samochód na siebie - automatycznie obejmą cię zniżki (pewnie je masz), warto dokupić opcję "młodego kierowcy"
      jeśli na syna - chłopak zaczyna od pełnej stawki ale pracuje na swoje zniżki
      • effka454 Re: Samochod na 18-stke 09.03.21, 16:57
        aankaa napisała:

> zastanów się nad kosztami ubezpieczenia
        > jeśli zarejestrujesz samochód na siebie - automatycznie obejmą cię zniżki (pewn
        > ie je masz), warto dokupić opcję "młodego kierowcy"
        > jeśli na syna - chłopak zaczyna od pełnej stawki ale pracuje na swoje zniżki

Mogą jeszcze zarejestrować na dwóch właścicieli: matka+syn.
        Wtedy ubezpieczenie uwzględnia wszystkie zniżki matki, a po roku zniżki przechodzą na syna i można przerejestrować samochód tylko na niego.
        Minusem jest sytuacja, kiedy syn bedzie miał jakąś stłuczkę, bo wtedy matka traci 10% zniżek
        • effka454 Re: Samochod na 18-stke 09.03.21, 17:00
          Kurła! nie zauważyłam, że ktoś wywciągnął starocia tongue_out
    • joa66 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:13
      Chyba nie da się skomentować bez znajomości kontekstu. Dwie najważniejsze sprawy to odpowiedzialność młodego człowieka, druga to jego stosunek do dóbr materialnych, pieniędzy i stopień "roszczeniowości". Ewentualnie praktyczność pomysłu - jak często by z niego korzystał - czy tam gdzie by jeździł często jest strefa bezpłatnego parkowania, a jeżeli tylko na imprezy, to czy ma świadomość, że nie może się napić nawet piwa?
      • joa66 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:17
        p.s. nie wiem w jakiej sytuacji finansowej jesteście, ale moim zdaniem priorytetem jest własne mieszkanie (niekoniecznie w tej chwili). Jeżeli młody/młoda nie ma jeszcze takiego w perspektywie, wolałabym większe kwoty przeznaczać na pomoc w zakupie mieszkania w całkiem bliskiej przyszlości)
    • rafalzalu Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:15
      Jeśli samochod nie jakiś trup do ktorego trzeba bedzie ciagle doplacac i stać cię /masz ochotę płacić za ubezpieczenie to ok. Ustaliłbym tylko z 18latkiem że sam płaci za paliwo ew że ma jakiś limit od ciebie plus sam zarabia jak potrzebuje więcej.
      Zależy też od 18latka, na ile jest dojrzały i masz zaufanie że nie będzie jeździł po alkoholu lub jak wariat żeby znajomym zaimponować.
      No i spytalbym się dziecka czy w ogóle chce taki prezent a jeśli tak to dać mu możliwość wyboru marki/modelu w wyznaczonych granicach ceny/mocy silnika.
      • 3liliana1971 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:30
        Chciec samochod to on chce. Co prawda ja mam dwa, i mowilam mu, ze z jednego bedzie mogl swobodnie korzystac, ale jak uslyszal, ze dziadkowie chca mu kupic, to sie ucieszyl
        Nie, to nie bedzie grat
        • rafalzalu Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:50
          To w tej sytuacji zupełnie bez sensu prezent. Jeśli syn ma dostęp do auta kiedy chce i może używać bez ograniczeń to po co ci następne blaszane pudło na podjeździe i dodatkowe koszty?
    • cosmetic.wipes Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:18
      Kto będzie ponosił koszty utrzymania prezentu (paliwo, przeglady, naprawy, ubezpieczenie)?
      • 3liliana1971 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:27
        Ja. Syn pozniej, jak prace znajdzie.
        Problemow finansowych, na szczescie, nie mamy
        • cosmetic.wipes Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:04
          Problemów finansowych może i nie masz, ale za to twój syn ma ogromne problemy z odpowiedzialnością. W tym przypadku dawanie mu samochodu (nieistotne czy od dziadków czy twojego) jest skrajną głupotą i działaniem wybitnie niewychowawczym.
    • isa1001 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:19
      To ten młody człowiek, a którym już parę razy miałaś problemy:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,159993773,159993773,Panikuje_czy_jednak_slusznie_sie_martwie_.html?so=1

W takiej sytuacji nie miałabym zaufania, że nie wsiądzie za kierownicę pijany albo po narkotykach.
      • lokitty Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:24
        Miałam napisać dokładnie to samo. W takiej sytuacji wstrzymałabym ten prezent i uzależniłabym go od rozsądnego zachowania młodego człowieka i rozsądnego stosunku do używek.
        • ichi51e Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 10:43
          lol i tak do 30 czy az sie ozeni?
      • 3liliana1971 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:26
        Nie prosilam o wyciaganie moich watkow. Po jakiego kija niektorzy to robia?
        Prosilam o KONKRETNE odpowiedzi na KONKRETNE pyt dot. auta na osiemnastke, a nie o wywlekanie starych watkow. Dziekuje
        • cosmetic.wipes Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:29
          Konkretna odpowiedź zależy od wielu czynników. I w związku z tymi czynnikami odpowiem konkretnie: w przypadku twojego syna za żadne skarby świata nie zgodziłabym sie na taki prezent. Mało masz przez niego siwych włosów?
        • isa1001 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:31
          Bo to ważny kontekst całej sytuacji. Na dodatek twój 19-letni siostrzeniec zabił się w ubiegłym roku jadąc samochodem. Naprawdę w tej sytuacji zastanawiasz się nad tym, czy twój 18-letni syn (który do tej pory nie był specjalnie odpowiedzialnym młodym człowiekiem) powinien mieć samochód? Gdybym była w takiej sytuacji, jak twoja, to powiedziałbym "Never!". Niech młody człowiek sam zarobi na samochód. A nim do tego dojdzie, to być może nabierze rozumu i nauczy się odpowiedzialności. Do tej pory niech jeździ tramwajem.
          • 3liliana1971 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:39
            Prosilam o to, zeby nie wywlekac starych postow. Myslalam, ze moje ostatnie zdanie w pierwszej wypowiedzi da wszystkin do zrozumienia, ze maja odpowiadac na ten konkretny watek, bez dodatkowego wklepywania w wyszukiwarke mojego nicku i szukania moich wczesniejszych postow. Niestety, mylilam sie.
            Tym bardziej nie rozumiem wywlekania watku o siostrzencu, choc przyznaje: o tym mysle non stop od dnia, w ktorym uslyszalam, ze dziadkowie maja synowi kupic auto
            • mikams75 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:55
              nie obrazaj sie tak o wywlekanie, bo odpowiedz na pytanie w tym watku jest zalezna od wielu czynnikow jak wlasnie te omawiane w wywleczonym watku.
              Nie da sie odpowiedziec wprost na pytanie czy taki prezent to ok. Dla jednego bedzie ok, dla innego nie. Trzeba wziac pod uwage charakter obdarowanego i jego potrzeby.
              Rozsadnemu i mieszkajacemu na zadupiu malolatowi - jak najbardziej samochod sie przyda i ulatwi zycie (choc i tak uwazam, ze nie do konca, ale niech bedzie... prezent jest drogi i generuje koszty), nierozsadnemu i mieszkajacemu w miejscu dobrze skomunikowanym samochod jest niepotrzebny i zbyt ryzykowny.
            • isa1001 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:04
              Sorry, ale nie byłaś uczciwa wobec nas. Przedstawiłaś sprawę w taki sposób, aby uzyskać odpowiedzi, na jakich ci zależało. A zależało ci, żebyśmy rozwiały twoje bardzo słuszne wątpliwości i obawy i napisały, że auto dla 18-latka jest jak najbardziej odpowiednim prezentem.
            • aankaa Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:11
              ale jakie "stare posty" ? minęły zaledwie 3 miesiące...
            • peonka Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 13:27
              A jak proponowałas mu swój samochód, to o tym nie myślałaś? Co to zmienia, że to dziadkowie mu kupią auto?
              Ano właśnie, to bardzo dużo zmienia. Twój syn nie chce Twojego samochodu, chce mieć swój. Nie będzie musial Cie prosić o kluczyki ani mówić, gdzie jedzie, z kim i kiedy wraca. Moim zdaniem dlatego woli samochód od dziadków, niż Twoj.
              To w sumie normalne zachowanie osiemnastolatka, pytanie tylko, czy Twoj syn zasługuje na takie zaufanie.
              • aankaa Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 14:11
                Nie będzie musial Cie prosić o kluczyki ani mówić, gdzie jedzie, z kim i kiedy wraca. Moim zdaniem dlatego woli samochód od dziadków, niż Twoj.
                To w sumie normalne zachowanie osiemnastolatka, pytanie tylko, czy Twoj syn zasługuje na takie zaufanie
                ===
                i tu jest pies pogrzebany...
          • ichi51e Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 10:46
            no ale co z tego? jej syn i tak ma do dyspozycji auto ktorego nikt mu nie limituje. co za roznica czy jezdzi wlasnym(o ktore jeden bedzie bardziej dbal bo swoje a drugi mniej bo jego suspicious)czy tym zapasowym?
        • lokitty Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:49
          Ale tu nie chodzi o wywlekanie i złośliwości. Raczej o szerszy kontekst. Bo na auto u takiego małolata zgodziłabym się jedynie pod warunkiem, że to osoba odpowiedzialna, bardzo rozsądna i nie wyprawiająca ekscesów na imprezach. W każdym innym wypadku bojkotowałabym taki pomysł do czasu, aż zmądrzeje albo sobie zarobi wink. I tak chyba zrobiłby każdy rozsądny rodzic - znając swoje dziecko i jego możliwości co do różnych wyskoków.
          • hermenegilda_zenia Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:58
            O tak, pomimo tego co napisałam poniżej w takiej sytuacji jak założycielki wątku to raczej zastanowiłabym się dwa razy, czy jest to akurat rozsądne, skoro dziecko do najbardziej godnych zaufania nie należy.
    • heca7 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:22
      No nie wiem. Dla mnie słowa -samochód, 18-latek i rozsądnie rzadko się komponują wink
      • kwietniowka2011 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:04
        heca7 napisała:

> No nie wiem. Dla mnie słowa -samochód, 18-latek i rozsądnie rzadko się komponują ;

o to to

kupowanie samochodu na 18-tkę uważam za grubą przesadę
        ja sobie pierwszy samochód kupiłam za pieniądze zarobione na saksach na studiach
        ale znałam jednego któremu ojciec kupił nową toyotę na 18-tkę, bardziej rozwydrzonego goowniarza od niego nie widziałam uncertain na ślub pewnie zażądał mieszkania...
        • ichi51e Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 10:50
          bezczelny! big_grin
      • sanrio Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:41
        dlaczego? Mam auto właśnie od 18 r.ż, pierwszy był Maluch - jak znalazł na moje drogowe, a właściwie parkingowe perypetie. Dużo lepiej, aby uczył się jeździć młody człowiek z chłonnym umysłem niż zestresowana 30-latka, faceta bez prawa jazdy w tym wieku w ogóle nie rozpatruję w kategoriach mężczyzny. Dużo zależy od tego w jaki sposób dziecko uczy się jeździć - nie tylko kurs i fruuuu! Mnie przez dobry rok asystował tata, nie cierpiałam tego ale dzięki temu uniknęłam wielu trudnych sytuacji drogowych. 18latek nie musi mieć nieograniczonego dostępu do auta to raz, a dwa wiele zależy od dziecka. Co innego, że syn Liliany to w ogóle nie powinien z domu wychodzić bo ma głupie pomysły, a matka nieudolna wychowawczo więc pewnie jazd syna też nie dopilnuje.
        • foringee Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 20:38
          Moi znajomi dawali synowi samochód już jak miał 17 lat. Ze 4 razy go rozbił o pomniejszych stłuczkach nie mówiąc, bawili się z kolegami w szybką jazdę na bocznych uliczkach .. dobrze, że nikt im pod koła nie wlazł. Rodzice zamożni stać ich było na naprawy.
    • hermenegilda_zenia Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 10:56
      Ja chcą niech kupują - ja jako rodzić mogłabym ewentualnie opłacić ubezpieczenie, ale na benzynę ten 18-tolatek musiałby sam sobie zarobić. Nie ma nic za darmo. Nie jestem przeciwna pomysłowi jako takiemu, bo sama zaczęłam jeździć jako 17-latka i miałam do swojej dyspozycji samochód.
    • mary_lu Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:04
      Dla mnie idealna sytuacja to zrobić prawo jazdy jak najwcześniej, od razu dostać auto i jeździć nim codziennie. Nie ma potem problemów, jak ktoś ma dzieci, pracę i konieczność jeżdżenia, a tutaj prawa jazdy brak, albo nawet jest, ale nieuźywane i strach dzieci wozić albo w trasę pojechać.

Oczywiście kwestie finansowe i charakter dziecka to też bardzo ważne aspekty. U mnie w rodzinie szybko dostawaliśmy samochody, szybko mieliśmy prawa jazdy, całe nastoletnie czasy byliśmy sadzani obok kierowców i godzinami wysłuchiwaliśmy wykładów na temat bezpiecznej jazdy. Jeden ogromny stres miałam szybko z głowy, moje koleżanki uczące się jeździć dopiero jak miały małe dzieci miały gorzej.
    • gama2003 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:05
      Trudno, możecie powiedzieć, że kwoczę i dziecku nie dam dorosnąć - jestem przeciwna takiemu prezentowi. Jeśli w rodzinie są samochody i chłopak/ dziewczyna mogą z niego okazyjnie korzystać - proszę bardzo. Ale nie osobisty samochód, młodzieży, zwłaszcza męskiej ufam nieprzesadnie. Wolę mieć obrażone dziecko, dorośnie, głowa mu osiwieje, to zrozumie. Odłożyłabym na konto, na przyszłe mieszkanie.
      W tym wieku własny samochód to z reguły narzędzie szpanu, robienia za kierowcę dla całej paczk. I innych sytuacji, gdzie rozum śpi. Pewnie, że w urodziny wielkie WOW. I tak, wiem, że istnieją megaodpowiedzialne, rozumujące dorosło dzieciaki. Nawet zakładam, że moje takie za chwilę będą. Ale samochodów na osiemnastkę nie dostaną.
      • agni71 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:29
        gama2003 napisała:

Jeśli w rodzinie są samochody i chłopak/ dziewczyna mo
        > gą z niego okazyjnie korzystać - proszę bardzo. Ale nie osobisty samochód, młod
        > zieży, zwłaszcza męskiej ufam nieprzesadnie.

No i tu właśnie ważny jest kontekst. Ja napisałam niżej, że jak najbardziej uważam to za odpowiedni prezent, ale DLA MOJEGO dziecka. Rozsądnego i rozważnego. Szczególnie, że rodzinny mamy jeden samochód, więc dziecko by z niego samodzielnie nie korzystało.

A w sytuacji autorki wątku, to chyba jednak byłabym na nie.
    • biala_ladecka Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:17
      Jak sobie przypomne, co wyprawialam w tym wieku za kierownica, to mi sie zimno robi.
      Coz, moim zdaniem kwestia do zalatwienia miedzy twoimi doroslymi extesciami, a doroslym synem. Jak na moje, za wiele nie masz do powiedzenia w kwestii, czy przyjac prezent. W kwestii, czy utrzymywac, to tak.
    • agni71 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:22
      Jeśli wiem, że ofiarodawcę stać, to się cieszę i nie oponuję. Podsuwam typy, lub pomagam wybrać z zaproponowanych.
    • solejrolia Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:23

Zgadzam się.

Uznaję, ze skoro kogoś stać na taki prezent, to ja nie protestuję.
      Ponieważ w mojej rodzinie zawsze było tak, że (młody) własciciel samochodu partycypuje w kosztach utrzymania auta, to gdyby moja córka miała otrzymać taki prezent od dziadków to stworzyłabym jej okazje i mozliwości, by mogła na niego "zapracować", na paliwo, myjnie czy oc.

Ja nie dostałam stricte na 18, bo nieco póxniej, ale jednak dostałam, jeździłam maluchem i od początku było wiadomym że ten samochód to będzie w pewnym sensie pomoc dla rodziny i na siebie z pewnością zarobi. (m.in.woziłam towar z firmy rodziców do klientów, czy pomagałam mamie w rozładunku na giełdzie, a po rozładunku mogłam wrócić do domu, i takie tam).
      jeden z bliskich członków rodziny dostał samochód po rodzicach własnie na 18-tkę, bo auto było w wypasionej wersji a na giełdzie nie osiągnęliby ceny, jaką oni chcieli otrzymać za ten samochód, więcej by starcili i w ogóle byłoby szkoda pozbywać się tak dobrego samochodu. więc go nie sprzedali, nadal jeździ w rodzinie ale jest pod opieką młodego.
      a sprawa najbardziej aktualna- 18latek dostanie terenówkę, nie nową , z drugiej ręki, ale auto mozna powiedzieć do zadań specjalnych. bo młody fascynuje się rajdami, jeździ na crossach, czy jak im tam, i rodzice fundują mu taki własnie samochód- rodzice starali się od poczatku wspierać w zainteresowaniach (chociaż wożąc na zawody, rajdy etc), a skoro zainteresowania poszły w tym kierunku i stać ich na taki prezent, no to pomysł z terenówką jest moim zdaniem super.
      • biala_ladecka Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:30
        Bylam kiedys na slubie, gdzie mlodzi dostali w prezencie absolutnie niepraktycznie, dwuosobowe, raczej luksusowe auto. Widuje od czasu do czasu te dziewczyne, jak popyla po parku z blizniaczym wozkiem i tak sie zastanawiam, co zrobili z tym cudenkiem wink
    • sanrio Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:33
      wiele moich znajomych w latach 90. dostawało auta na osiemnastki, nie widzę problemu. Wtedy posiadaliśmy prawa jazdy od 17 r.ż więc jeśli rodzice się spisali to był czas na naukę jazdy pod ich kontrolą , nikt nie dawał dziecku auta w momencie, kiedy nigdy jeszcze nie prowadziło samodzielnie w ruchu ulicznym. Sama myślę aby córce zrobić taki prezent, ale pod kilkoma warunkami: prawo jazdy od co najmniej roku, korzysta z auta na naszych warunkach tj. wiemy dokąd się udaje i my płacimy OC, na paliwo musi zarobić (choćby pomagać w drobnych acz uciążliwych pracach domowych), sama o nie dba pod względem czystości, sprawy mechaniczne musi zgłaszać i pilnować a jeździć do mechaników w naszej asyście, pilnować przeglądu i sama na niego jeździć. Jak w czymś zawali to szlaban na auto. I żadnego jeżdżenia po nocach, z/na imprezy etc. Dla 18-latka wystarczy, że pojedzie do szkoły czy na zakupy.
    • chocolate_cake Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:34
      Nie wiem co bym zrobiła, nie mam takich rodziców, to nie jest dobry pomysł moim zdaniem.
      Mój syn zrobił prawo jazdy w wieku 18 lat a niedawno, w wieku 19 lat kupił sobie kilkunastoletni samochód, całkiem fajny i zadbany. Zarobił w wakacje plus prawie połowę mu dołożyliśmy. OC zapłaci sam, paliwo sam. Mieszkamy poza miastem i czasem naprawdę przyda się samochód, rozumiem go. Dziadkowie dają mu jakieś pieniądze, on to odkłada, ma potem na opłaty, na zaplanowaną naprawę samochodu itp
    • marianna72 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 11:43
      A kto bedzie auto utrzymywal jak juz bedzie w sumie to jest koszt. Ja bym raczej protestowala w zeszlym roku wymienialismy nasz stary i moglismy zostawic dla syna zeby mial swoj ale po przemysleniu oddalismy go na zlom. Utrzymanie 3 samochodow to duzy wydatek jesli synowi nie jest niezbedny i nie moze w zamian uzywac Twojego
    • volta2 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 12:44
      zbyt wielu w rodzinie straciłam kuzynów/narzeczonych/kolegów w okolicach 20 tki by rozważać dla własnych synów takie prezenty. nawet motoryny nie dostaną, nie po to kupiliśmy mieszkanie przy metrzesmile

jak se zarobią to se będą jeździć, inaczej jeszcze bym musiała z kaski na paliwo wyskakiwać(o naprawach nie wspominam) - kupione za własne zakładam że będzie przynajmniej szanowane(mam nadzieje, zresztą to już mi nic do tego nie będzie)

• k1234561 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 13:45
        Mam na stanie dwójkę 20 latków (bratanica i bratanek męża) dzieciaki dostały na 18-nastkę samochody.Może nie stricte w dzień urodzin,ale zaraz po maturze i po dostaniu się na studia.Ale to rozsądne,odpowiedzialne dzieci.
        Natomiast wracając do autorki wątku,w jej sytuacji,kiedy ma syna nieodpowiedzialnego,który ma pstro w głowie absolutnie nie zgodziłabym się na auto dla takiego chłopaka.Bo nie chciałabym mieć syna kaleki albo syna odwiedzać na cmentarzu tudzież nie chciałabym aby mój rozwydrzony,nieogarnięty i nieodpowiedzialny syn pozabijał albo uczynił kalekami niewinne osoby.
    • joaaa83 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 13:56
      Jeśli to dziadkowie dziecka, to się zgadzam. Chyba, że utrzymanie samochodu za bardzo nadwyrężałoby mój budżet - paliwo, ubezpieczenia, naprawy, opony. Najlepiej jeśli kwestie samochodu zostałyby w rodzinie ex męża, czyli ex mąż ustala ile daje dziecku na utrzymanie samochodu.

No chyba, że 18-latek byłby naprawdę jakiś nieodpowiedzialny.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 20:46
      Cieszę się jak dzika i godzę się. Przynajmniej mojego nie będzie pożyczać a jak poobija to nie szkoda smile
      • k1234561 Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 07:12
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Cieszę się jak dzika i godzę się. Przynajmniej mojego nie będzie pożyczać a jak
        > poobija to nie szkoda smile

Daj Boże,żeby TYLKO poobijał.Nie ma to jak huraoptymizm.A niech ma dzieciak,jak r....dzieli auto i siebie w drobny mak to dopiero mamcia z dziadkami po rozum do głowy może pójdą,albo jak pozabija ,albo okaleczy postronne,niewinne osoby to będzie tragedia i płacz i zgrzytanie zębów mamusi i gdzie ja rozum miałam.....uncertain
        Ale co tam,niech się dzieciak bawi,przynajmniej mamusi autko nie ucierpi.Przecież od razu się nie zabije....:/Nie ma co wybiegać w przód...Ktoś kiedyś powiedział,że lepiej zapobiegać niż leczyć,ale kto by tam na to zważał.Najważniejsze żeby dzieciak się dobrze bawił.Tylko dziecko autorki wątku wyjątkowo dzikie,nieodpowiedzialne i mimo 18-lat ma nadal pstro w głowie.Ale co tam, niech się mamusia cieszy jak dzika i godzi się natychmiast na taki prezent.Niech się synuś cieszy.
        • solejrolia Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 10:36
          k1234561 mowę mi odjęło

...lecz się dziewczyno ...
          • k1234561 Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 11:07
            solejrolia napisała:

> k1234561 mowę mi odjęło
            >
            > ...lecz się dziewczyno ...

Po pierwsze ja Ciebie nie obrażam,po drugie nie odnosiłam się do Twojej wypowiedzi,po trzecie chyba mało jeszcze się nasłuchałaś ilu już młodych ludzi straciło życie bo udawali supermanów za kierownicą a praktyki zero i ilu jest z tego powodu kalekami.Po czwarte nie uważam,że absolutnie wszyscy młodzi ludzie siadający za kierownicą to potencjalni zabójcy.Wiadomo,że odpowiedzialnemu 18-latkowi też bym chętnie dała samochód,ale w tym konkretnym przypadku syn autorki wątku,który jest nieodpowiedzialny o czym świadczą jej inne posty, moim zdaniem nie powinien posiadać teraz własnego auta,bo jest wielkie prawdopodobieństwo ,że albo sam się rozbije, bo będzie pajacował na drodze,albo jeszcze przy okazji niewinne osoby z nim jadące czy będące akurat na jezdni/chodniku pozabija albo zrobi z nich kaleki.
    • alexa0000 Re: Samochod na 18-stke 20.04.16, 20:50
      Pelen rozwój kory przedczolowej następuje po 20 roku życia. Używki jeszcze go opozniaja. Konkretnie zatem odpowiadam -na Twoim miejscu bedac, reaguję zle i nie zgadzam się.
    • mw144 Re: Samochod na 18-stke 21.04.16, 09:39
      Cieszę się i przyjmuję, bo inaczej ja musiałbym ten samochód kupićbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka