Dodaj do ulubionych

Rower dla dwulatki

20.04.16, 11:07
Jaki polecacie rowerek dla 20 miesięcznego szkraba?

Młoda chyba lubi rowerki, w sklepach próbuje wsiadać na wszystkie. Chciałam jej kupić jakiś rowerek na pole i alejki parkowe, przymierzałam się do Puky Wutch, który okazał się za mały - kolanka wydają mi się za blisko kółek przednich. Na takie "zwykłe" rowerki jest jeszcze za malutka, te z pedałami odpadają zupełnie. Po domku ma zwykły plastikowy jeździk na którym sobie fajnie radzi ale to nie opcja na pole.

Jaki rowerek/jeździk/trójkołowiec polecacie? Nie chce takich ogromnych do pchania z daszkiem i innymi bajerami bo nie będzie miał kto tego nosić.

Widziałam takie trójkołowce serii "Bug" - na nich się jej lepiej jeździ bo na wysokość akurat. Ale nie wiem jak to się sprawdzi na kostce brukowej itp. Miała któraś mama taki?

Młoda ma teraz jakieś 88cm. Jaki rowerek polecacie? Co myślicie o biegówkach, poradziłaby sobie już?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 11:11
      Tylko rowerek biegowy, żadnych trójkołowców. Biegowiec to wspaniała rehabilitacja i nauka odpowiednich odruchów.

Konkretnego modelu nie polecę, bo mój syn miał dość ciężkiego kettlera, i choć uwielbiał go i byliśmy zadowoleni z możliwości regulacji, to czasem widywałam fajniejsze biegowce, ale teraz już nie pamiętam jakie.
      • consponsa Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 11:13
        Jakby ktoś mi polecił jakiś lekki rowerek biegowy (i najlepiej gdzie go przetestować w Krakowie) byłabym wdzięczna.
        • panna.z.wilka Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 12:03
          myśmy 2 lata temu kupili synowi kettler speedy 10' (w krakowie właśnie, w ich firmowym sklepie na Pilotów33) - lekki, minimalna wysokość siodełka 34cm (mi wyszło nawet 33cm).
          młody jeździ na nim do dziś, już na najwyższym ustawieniu siodełka, ale nadal wygodnie.
        • gromola Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 23:17
          My mamy z Decathlonu (także spokojnie możecie przetestować w sklepie) ROWEREK BIEGOWY10" Run Ride 500 dla dzieci B'TWIN, lekki, można dostosować wysokość siodełka i kierownicy do dziecka, cena ok (199zł). Mój zaczynał jako 21 miesięczniak właśnie, załapał jak miał równo 2 lata. Teraz (2,5roku) śmiga tak, że biegiem trzeba gonić wink
    • kochamruskieileniwe Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 11:46
      jezdzik.com.pl/pl/2w1-hulajnoga-i-rowerek-biegowy-w-jednym.html

ten jest fajny!
      (tylko cena dość wysoka)
      • consponsa Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 11:51
        "Przeznaczona dla dzieci w wieku 3-5 lat"

Chyba będzie za wysoka da nas.
        • kochamruskieileniwe Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 12:10
          no fakt.... nie linkowałam tego Scoot @ride, bo tam cena jeszcze wyższa... ale oni mają model dla dzieci 1-3 lata: model Highwaybaby

generalnie, bardzo mi sie to podba i swietny to pomysł...
    • edelstein Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 12:24
      Moge polecic ten:
      www.amazon.de/gp/aw/d/B004LUO6BE/ref=mp_s_a_1_4?qid=1461147701&sr=8-4&pi=AC_SX236_SY340_QL65&keywords=laufrad+ab+2+jahre&dpPl=1&dpID=518ubWq84SL&ref=plSrch

Moj syn go mial.Nie wiem czy mozna go obejrzec w Pl w sklepach.
    • rulsanka Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 12:31
      Oczywiście rowerek biegowy.
      Przede wszystkim zmierz wysokość w kroku stojącego dziecka. W tym wieku nóżki są krótkie i prawdopodobnie od razu zawęzi ci się wybór. Do do konkretnego modelu to możesz kupić cokolwiek, firmowe są droższe, ale można później sprzedać. Niefirmowe za to są tańsze a wcale nie gorsze. Waga rowerka nie powinna przekraczać 3kg na tym etapie. Hamulec jest zbędny do wieku 3 lat, a wtedy kupuje się inny rowerek, z pierwszego się szybko wyrasta, bądź na to przygotowana.
    • alpepe Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 12:33
      Moja miała poprzedni model tego, był lżejszy z małymi kółkami, obie uwielbiałyśmy, bo był superlekki.
      microscooter-shop.de/kidz-und-teens/g-bike-laufrad/1278/micro-g-bike-200-mm-air?c=84
    • leyla76 Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 13:31
      prawie wszyscy polecają rowerek biegowy, my mamy ale mój mały nie specjalnie go lubi. na początku hitem okazała się taka oto hulajnoga
      www.micro-scooters.co.uk/mobile/mini-micro-3in1-scooter-blue-with-seat-and-o-bar-handle-1.html używana naprzemiennie jako biegowka lub hulajnoga. teraz już tylko jako hulajnoga.
      u nas sam rowerek biegowy nie zdał egzaminu, mały go specjalnie nie lubi chociaż sporadycznie używa, za to uwielbia rower, zwykły ze stabilizatorami jeszcze. kupiłam jak miał 2,5 roku , szybko zalapal pedałowanie i od tego czasu biegowka łapie kurz.
    • mama.gucia Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 23:06
      Mysle, ze sprawdzi sie rowerek biegowy. My mamy drewniany. Maly bierze go pod pache jesli ma jakies trudnosci. Kupilismy go ok 2 tyg temu I jest w ciaglym uzyciusmile Starszy dostal biegowke jak mial ok 1,5 roku I rowniez byla w pernamentnym uzyciu az do ok 4go roku zycia, do zmiany na tradycyjny rower. Biegowka byla zajechana I mlodszemu musialam kupic nowysmile.
      Maly jezdzi na rowerku baby design B-happy, a starszy korzystal z rowerka kinderkraft green (drewnianego). Moim chlopakom rowerki z pedalami przeszkadzaly, a biegowki okazaly sie strzalem w dziesiatke.
    • marcowa_aprilla Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 23:18
      ja mialam wishbone, jest swietny bo mozna zaczac od 3 kolek, potem przerobic na 2 a jak dziecko podrosnie to jeszcze odwrocic rame i starczy nawet do 5 lat, chyba ze dziecko wysokie to do 4
      jest dosc drogi ale swietny, mlody na nim jezdzi non stop od kiedy skonczyl 1,5 roku i nic sie z nim nie dzieje
      regulacja wyokosci siodelka 28? 46 cm
    • wodadobra Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 23:27
      Puky to nie tylko Wutsch. Zerknij sobie na stronę. Są biegowce dostosowane do wzrostu dziecka. My zaczynaliśmy od Puky Wutsch od razu jak dziecko zaczęło chodzić. Chciałam wymienić na LRM, ale wujo nas ubiegł i kupił Chicco. Przesiadka nastąpiła ok. 18tego miesiąca. Szału nie ma, ale jest lekki, ma regulowaną wysokość siedziska. Wkurza mnie to, że ma dość wystające osłony na śruby tylnego koła. Ale to taka "wadka". Młodzież jeździ jak szalona. Muszę biegać za nią, żeby nadążyć. Rozpędza się na maksa i podnosi nogi. Umie już utrzymać równowagę, więc przesiadka na zwykły rower to tylko kwestia kilku miesięcy. Przy czym to taki tym - hop do przodu.
      Nie ma co się pakować w jakieś bugi i inne, bo to na krótką metę. Puky można celować używane. Właściciele zwykle o nie dbają, a i z odsprzedażą nie ma kłopotu. Kupuj!
      Nie ma się co zastanawiać.
    • mikams75 Re: Rower dla dwulatki 20.04.16, 23:47
      moja corka miala jdbug i polecam, ale musisz wymierzyc dlugosc nog i szukac wg tego odpowiedniego rowerka biegowego. I z normalnymi kolkami, zadne tam malutkie koleczka jak to z ta hulajnoga.
      Pompowane kola sa lepsze na nierownosciach.
    • consponsa Re: Rower dla dwulatki 21.04.16, 10:22
      Dziękuję za wszystkie rady. Zrobiłam dziecku pomiary i mamy: 32cm wewnętrzna długość nogi (w pieluszce i na boso) 86cm wzrostu (to chyba nieważny parametr w biegówkach).

Jak teraz do tego dobrać wstępnie rowerek?

Nie mam jednego sklepu w którym mogłabym przymierzyć wszystkie rowerki, wołałabym wiedzieć czy celować w puky, kettler czy dcathlon.

Konkretyzując pytanie - jaki rowerek na maluszka o takich wymiarach w takim raze?
      • kura17 Re: Rower dla dwulatki 21.04.16, 10:30
        a nie przywiezc Ci jeszcze do domu??? wink
        po prostu wez corke do dowolnego sklepu, poprobuj co tam jest i czy jej sie spodoba.
        przez siec tego nie sprawdzisz.
        my tak kupilismy - na oko i na dziecko i sprawdzal sie idealnie.
        niektore maja regulowana wysokosc siodelka, pewnie taki bylby praktyczny.
      • mikams75 Re: Rower dla dwulatki 21.04.16, 11:55
        tu masz przeglad, na pewno nie sa to wszystkie ale stronka fajna:
        www.aktywnysmyk.pl/8-rowerki-biegowe

• zabka141 Re: Rower dla dwulatki 21.04.16, 12:34
        Puky ten pierwszy lrm rozmiar
    • mancipi Re: Rower dla dwulatki 21.04.16, 12:24
      polecam najmniejszego pukego 2 kołowego-syn zaczynał jak miał ok 20 m-cy, zaleta-jest ciężki, na tym z decathlonu nie dał rady (ale moze zmienili wagę). ketller jest wyższy, nie kupuj drewnianego bo jest za ciezki
    • zabka141 Re: Rower dla dwulatki 21.04.16, 12:30
      Oczywiscie biegowy puki. Moje dziecko uwielbia. Zaczela w wieku 1,5 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka