Dodaj do ulubionych

Zagwozdka językowa

15.05.16, 21:09
Witam emamy smile
Taką mam zagwozdkę: jeśli mąż ma nazwisko Jary to żona jak i dlaczego? Nazwisko tak naprawdę inne, ale końcówka taka sama. Znam dwie rodziny : Adam Jary i Ola Jary oraz Michał Jary i Małgosia Jara. Więc jak ta żona ma się nazywać i co najważniejsze dlaczego??? Gdzie szukać odpowiedzi?
Napisałam do "Mówiąc inaczej" ale zero odzewu sad
Obserwuj wątek
    • eve-lynn Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 21:13
      Chyba zależy od osoby - jak ona chce.
      pamiętam kiedyś pisałam pismo z pracy "do pana Kozła" i facet zadzwonił do mnie, że jego nazwisko odmienia się Kozioła. Znałam tez dziewczynę o nazwisku Biały-nie-Biała. Tak się przedstawiała co mi przypominało "nazywam się Ania, nie Andzia" wink Wydaje mi się ze to w obu przypadkach kwestia "prestizu"
      • fin-dus Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 21:24
        Od posiadacza nazwiska zależy, jak się ono odmienia. I jak się czasem nawet wymawia. Często jest to tradycja rodzinna - od zawsze tak było, od zawsze się tak odmieniało, od zawsze wymawiało. Ogromne zdziwienie we mnie wzbudziło to, że Ania Powierza wymawia "rz" w swoim nazwisku jak "powierzać". W rodzinnym mieście mojego męża jest sporo osób o tym nazwisku i wszyscy wymawiają je jak "marznąć"
        • zuleyka.z.talgaru Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 21:26
          Ania Powier-za - masakrycznie brzmi.
          Ania Powierza - normalnie smile
        • ichi51e Re: Zagwozdka językowa 16.05.16, 10:01
          Dokladnie. Z tym ze nazwiska odrzeczowe/odzwierzece omienia sie z zalozenia nietypowo -
          "Ad 1. Nazwiska o formie takiej samej jak rzeczowniki pospolite, np. Gołąb, Kocioł, Kozioł, mogą mieć dwojaką odmianę:
          a) identyczną z rzeczownikami pospolitymi, a więc: pana Gołębia, Kotła, Kozła itd.,
          b) specyficzną, z pominięciem oboczności występujących wewnątrz nazwiska, to znaczy: do pana Gołąba, Kocioła, Kozioła itd. Uwaga: w nazwiskach mających więcej niż jedną sylabę zachowujemy tzw. ruchome e, np. Wróbel, pana Wróbla.
          Wiadomo, iż na ogół posiadacze takich nazwisk preferują drugi wzorzec odmiany (przyczyny nietrudno zrozumieć), z tego m.in. względu opowiadam się za tym, żeby uznać go za podstawowy."
          (OT "Nazwisko Samojeden powinno się odmieniać według deklinacji rzeczownikowej, podobnie jak wyrazy blondyn, Stefan, to znaczy: pana Samojedena, panu Samojedenowi, z panem Samojedenem, o panu Samojedenie.")

A w temacie watku - porownaj z "Batory"
    • a.va Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 21:20
      www.poradniajezykowa.pl/baza_archiwum.php?POZYCJA=340&AKCJA=&TEMAT=Nazwy%20w%B3asne%20%28pisownia%20i%20odmiana%29&NZP=&WYRAZ=
      • katmiller Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 21:32
        O rany, jak ja tego nie znalazłam? ??? Bardzo dziękuję! !
      • fusun1804 Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 21:33
        Ja znam panie o nazwisku Kaczka i Ryba. Przedstawiaja sie Kaczkowa i Rybowa.
        Wiec moze Jarowa ?
        • alpepe Re: Zagwozdka językowa 15.05.16, 22:46
          Jary to przymiotnik jak biały, więc raczej Jara a nie Jarowa, nie mówiąc o tendencji do nieodmieniania nazwisk w zależności od płci, niestety, Czesi nie mają z tym problemu, a my mamy.
          • kochamruskieileniwe Re: Zagwozdka językowa 16.05.16, 08:59
            a może?

Jarowa - żona Jarego
            Jarówna - córka Jarego
    • ada1214 Re: Zagwozdka językowa 16.05.16, 09:02
      JA na czuja odpowiem- takiego nazwiska bym nie odmieniala. A wiec Michal Jary i Malgosia Jary.
      • miliwati Re: Zagwozdka językowa 16.05.16, 09:56
        ada1214 napisała:

> JA na czuja odpowiem- takiego nazwiska bym nie odmieniala. A wiec Michal Jary i
        > Malgosia Jary.

Michał Jary i Małgorzata Ozima.
        A odmiana, podejrzewam, zależy w dużym stopniu od zrozumienia znaczenia słowa, które jest nazwiskiem. Jak się wie, co to jest "jary", to odmiana jest naturalniejsza. Jak to dla kogoś po prostu zbitka dźwięków, to zostawi bez odmiany.
        Ale kluczowe są chyba poglądy nosicielek takiego nazwiska.
        • ada1214 Re: Zagwozdka językowa 16.05.16, 10:09
          A odmiana, podejrzewam, zależy w dużym stopniu od zrozumienia znaczenia słowa,
          > które jest nazwiskiem. Jak się wie, co to jest "jary", to odmiana jest naturaln
          > iejsza. Jak to dla kogoś po prostu zbitka dźwięków, to zostawi bez odmiany.

Nie jestem pewna 100 % ale wydaje mi sie ze nazwisk zakonczonych na "y" sie nie odmienia. To nie to samo co "i"/"ski".
          Zielinski- Zielinska
          ale Jary- Jary
          Malowany- Malowany (a nie Malowana)
    • dziennik-niecodziennik Re: Zagwozdka językowa 16.05.16, 11:46
      niby jakies reguły sa, ale tak naprawdę panuje uznaniowość. jak ktoś nie chce żeby jego nazwisko odmieniać to należy to uszanowac.
      Jary to pół biedy, a jak masz nazwisko typu Gruby czy Brzydki?... to ja bym wolała nie odmieniać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka