Dodaj do ulubionych

Gliński i audyt IAM

16.05.16, 15:43
W 2013 r. 1/4 całego budżetu instytucji została wykorzystana na podróże pracowników, w tym 8,5 mln na podróże dyrektora - wyliczał Piotr Gliński

Po liście Potoroczyna Gliński wyjaśnia, że się przejęzyczył:

A propos tego audytu, chciałem powiedzieć o jednej sprawie. Ja tam się przejęzyczyłem odnośnie wyjazdów szefa IAM, chciałbym to wyjaśnić. Te dane, które podałem, dotyczyły oczywiście wszystkich pracowników i instytucji współpracujących z IAM, nie tylko szefa - mówił.

i dalej:

- Natomiast dyrektor tego Instytutu faktycznie w 2013 roku potrafił wydać 200 tys. złotych na same wyjazdy i spędził prawie połowę swojego czasu pracy zagranicą. Ja nawet nie byłbym taki krytyczny wobec tego gdyby nie fakt, że IAM powinien pełnić inne funkcje niż funkcje agencji wyjazdowej - ocenił

Statut IAM
Celem Instytutu Adama Mickiewicza jest prezentacja kultury polskiej za granicą
i inicjowanie międzynarodowej współpracy i wymiany kulturalnej w zgodzie
z założeniami polityki zagranicznej i zagranicznej polityki kulturalnej Rzeczypospolitej Polskiej.

Mam wrażenie, że minister nie znał statutu audytowanej jednostki...
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: Gliński i audyt IAM 16.05.16, 15:48
      Rozumiem, ze w takim razie ktores z medium nie-niepokornych moze jutro napisac, ze np. Krystyna Pawłowicz zwineła ze sklepu mortadelę i trzy banany, a pojutrze zamiescic (małą czcionką) sprostowanie, ze tak naprawde to nie ukradła, tylko kupiła i nie banany a pomarancze - i wszystko bedzie gicior, zero problemu, przechodzimy do porzadku dziennego.
      • mid.week Re: Gliński i audyt IAM 16.05.16, 15:50
        Można też powiedzieć, że włamała się do państwowej instytucji i trwać w tym stanowisku ignorując fakt, że jej przebywanie na terenie tejże wynika z pełnionej funkcji.
    • iwoniaw Re: Gliński i audyt IAM 16.05.16, 15:48
      Oj, spodziewałaś się po tej ekipie znajomości czegokolwiek? Przecież ten ministrzyna z tableta ma wykonywać polecenia, a nie znać się na tym, co robi uncertain
      • mid.week Re: Gliński i audyt IAM 16.05.16, 15:53
        No nie wiem. Jest jakby nie patrzeć człowiekm wykształconym. Jakoś tam świat ogarnia. Pierwsze co bym spradziła to fakt, czy zarzut wydawania kasy na dany cel nie koliduje przypadkiem z sensem istnienia danej firmy, placówki, organizacji. To nie jest wiedza fachowa, to informacja ze strony internetowej... Po co robić z siebie idiotę, drugi raz w tej samej sprawie?
        • iwoniaw Re: Gliński i audyt IAM 16.05.16, 16:00
          Tak, mógłby służyć za ilustrację do stwierdzenia, że można mieć wykształcenie, a pozostawać idiotą. Sama widzisz - Tobie przyszło do głowy, jemu nie - mimo że to on się tym zajmował zawodowo i mając właściwie pewność, że w razie jakiejś wtopy będzie na widelcu mediów.
    • rorzrzutny Dwa linki. Naprawdę warto posłuchać 16.05.16, 17:15
      Pisoza już w lutym zapowiedziała wymierzenie rewolucyjnej sprawiedliwości dyrektorowi IAM:

Chopin i Kopernik? O promocji polskiej kultury za granicą

Jednak wulgarne, lepperowskie wręcz prostactwo pisowskiego wiceministra SZ zrobiło wtedy wrażenie nawet na red. Schabowskiej, która w kręgach dobrej zmiany czuje się jak ryba w wodzie. I na tę okoliczność umożliwiono dyrektorowi IAM ustosunkowanie się do zarzutów:

IAM nie służy do zabawiania Polonii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka