Dodaj do ulubionych

likwidacja sieciowych aptek

18.05.16, 11:00
czy popieracie pomysł likwidacji aptek sieciowych i wprowadzenie zasady ze właścicielem apteki może być tylko farmaceuta?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 11:03
      Nie!
    • lauren6 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 11:05
      Nie
    • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 11:59
      eeech
      to nie jest tak prosto jak piszesz.

1. nie chodzi o likwidację aptek sieciowych, tylko o DOSTOSOWANIE SIĘ DO OBOWIĄZUJĄCEGO PRAWA. od 12 lat naciągany lub lamany jest PRZEPIS PRAWNY mówiący o tym że w obrębie województwa dany podmiot gospodarczy moze miec tylko 1% aptek. jesli tak stanowi prawo, to nalezy je egzekwowac, nieprawdaz? starczy juz 12letniej samowolki.
      2. nie "właścicielem ma być tylko farmaceuta", tylko - w przypadku spólki - 51% udziałów ma mieć farmaceuta. sytuacja kiedy właścicielem apteki jest handlowiec, a jego podwładnym-kierownikiem apteki jest farmaceuta - jest niekorzystna, bo generuje konflikt między chęcią maksymalizacji zysków a koniecznością dostosowania się do wymogów prawa i etyki zawodu (kierownik). to tak jakby właścicielem kancelarii prawnej był - powiedzmy - taksówkarz, ktory by swoim podwładnym prawnikom dyktowal jakie wyniki muszą wywalczyć w sądzie. "no co z tego ze ukradl, zrób tak żeby był niewinny, bogaty jest, duzo zapłaci, potem bedzie miał kolejną sprawę, to znow przyjdzie do nas i nam zapłaci, bedzie super, haha!" - "szefie, ale on jest winny, sam to mowi, są dowody, ja z tym nie wygram" - "masz wygrac, a jak nie to Cię zwolnię i zniszczę". czy to jest ok? nie mówiąc o tym że ODPOWIEDZIALNOŚĆ prawną i zawodową za to co się dzieje w aptece ponosi kierownik apteki - czy jest sprawiedliwe obciążanie go tą odpowiedzialnoscią, skoro nie jest osobą odpowiedzialną za kształtowanie sposobu pracy apteki (bo to robi właściciel)? czy jest sprawiedliwe to że za niezgodne z wymogami prowadzenie apteki mozna i trzeba ukarac kierownika, ktory jako marionetka właściciela nie ma z tymi uchybieniami nic wspolnego? czy sprawiedliwe jest to ze jesli wlasciciel apteki nie zaprzestanie kombinowania, to kierownik prowadzacy aptekę moze stracic prawo wykonywania zawodu?... Kierownik apteki powinien być autonomiczny, bo ponosi za dużą odpowiedzialność zeby być wyłącznie wykonawcą poleceń, a tym sa kierownicy w aptekach sieciowych.
      3. sa OGROMNE braki leków na rynku - nieraz pojawiały się tu wątki o niemożności zakupu Clexane, różnych insulin, leków wziewnych itd - leków, ktore przez wlascicieli sieci aptek są wywożone za granicę, bo tam się za nie dostanie lepsze ceny. tego nie zrobi pojedyncza apteka, przekręt tego typu moze ukryc tylko wlasnie siec, bo i ma po temu zasoby finansowe (mnie nie stac na kupienie sobie TIRa Clexanu, siec stac jak najbardziej), i ma po temu instrumenty finansowo-ekonomiczne (u mnie księgowośc jest prosta i przejrzysta, w tonie papierow generowanych przez siec aptek ta faktura z TIRem Clexanu bez wiekszych problemów się "rozpłynie". ja rozumiem że kazdy moze sobie kupic i sprzedac gdzie sobie chce, ale do cholery to są leki a nie spodnie dresowe, jak nie uda mi się zamówić leku dla pacjenta bo całość wyjechala za granicę, to mi ten pacjent zejdzie śmiertelnie. i mi się to nie podoba. ograniczenie monopolistycznych zagrywek sieci aptecznych pomoze choc trochę ograniczyc ten proces.
      4. jeszcze nie tak dawno tak było że wlascicielem apteki mógł byc tylko farmaceuta i było ok, i dla aptek i dla pacjentów.
      • morekac Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 12:35
        >to tak jakby właścicielem kancelarii prawnej był - powiedzmy - taksówkarz, ktory by swoim podwładnym prawnikom dyktowal jakie wyniki muszą wywalczyć w sądzie.

Akurat analogia niezbyt trafiona. Zadaniem prawnika jest wywalczenie możliwie najkorzystniejszego rezultatu dla swojego klienta, bez względu na to, czy winny czy nie.
        • esme83 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 12:56
          To prawda, ale można ująć to inaczej: adwokata obowiązuje kodeks etyki jego zawodu, może m.in. odpowiadać dyscyplinarnie. A tymczasem hipotetyczny szef-taksówkarz wywiera na nim presję, by działał na szkodę swego klienta, bo ma interesy ze stroną przeciwną...
          • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 13:00
            O, dobrze napisane. Generalnie chodzi mi o zmuszanie kogos do dzialanie wbrew etyce zawodowej.
            • hellenamiu Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 08:30
              W takim razie trzeba by zlikwidować wszystkie prywatne przychodnie, gdzie właścicielem jest osoba bez dyplomu.
              Dotyczy to zresztą wszystkich instytucji, gdzie pracują ludzie, których obowiązuje kodeks zawodowy.
              Czy farmaceuta, właściciel apteki, będzie mniej zainteresowany zyskiem niż osoba z innym wykształceniem?
              • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 08:53
                Nie spotkalam sie z tym zeby w przychodni wlasciciel dyktowal lekarzom jak maja pracowac.
                • hellenamiu Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 09:03
                  Właściciele klinik czy przychodni namawiają lekarzy, żeby zalecali dużo rehabilitacji, badań, dodatkowych konsultacji. Zaskoczona?
                  • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 09:21
                    No patrz, a tyle jest gadania ze nie wypisuja skierowan na dodatkowe badania. To wypisuja czy nie wypisuja?
                    • hellenamiu Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 09:51
                      No, ale chyba zdajesz sobie sprawę, że różnica w podejściu zależy od formy własności. Nigdy nie zastanawiałaś dlaczego dentysta na dzień dobry chętnie powymieniałby wszystkie stare wypełnienia?
                      • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 10:19
                        noz kurde, nie. moze dlatego ze nikt mi nigdy nie chciał na dzień dobry wymieniac starych wypełnien, pomijając wymianę amalgamatow daaaaaaaaaaaaawno temu. moja ukochana dentystka to w ogole chyba głupia jest, bo w swoim własnym gabinecie zakłada plomby ktore siedzą w zębie po 10-12 lat (do tej pory, bo pewnie pociągną dłużej - nie zanosi sie żeby miały się spsuć). jakas dziwna, zarobić nie chce, zamiast tego robi tak zeby było dobrze, kto by pomyślał że na swoim tak się da...
                        btw - od lat wiekszosc NZOZów jest w prywatnych rękach.
          • antychreza Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 13:28
            Adwokat nie mógłby pracować u taksówkarza. Oni w ogóle nie mogą pracować na umowę o pracę. Radca z resztą też nie może pracować u taksówkarza i pod szyldem taksówkarza reprezentować klientów. Tak nam wynika z zasad etyki. Analogia ad dupum smile
            • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 20:05
              No widzisz, wam tak wynika z zasad etyki. Nam zasadniczo tez, tylko prawo pozwala otwierac apteki komukolwiek. Czemu prawnicy moga w spokoju kierowac sie etyka, a farmaceuci nie?...
        • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 12:58
          Zakładam (możliwe ze optymistycznie) ze moralny prawnik ma prawo - o ile nie jest wziety 'z urzedu' - decydować o tym czy chce dana sprawe prowadzic czy nie, a jesli nawet wezmie to moze z niej zrezygnowac. Przynajmniej powinien miec.
          Tak, ja wiem, to z lekka teoretyczne,bo zawsze znajdzie sie ktos kto za pieniądze bez tykniecua brewki zrobi wszystko, ale przyznasz ze to wcale nie jest dobry kierunek i nie to powinno byc standardem.
          Ja nie chce miec takich dylematow - wydac leki lamiac przepisy lub choćby moje poczucie przyzwoitości czy nie wydac i zostac zwolnionym. Bo ja nie po to studiowalam zeby sie zabawiac ludzkim zdrowiem.
          • rylik11 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 13:11
            Oczywiście, ze nie to powinno być standardem, ale ile znasz zawodów gdzie młody pracownik (nawet adwokat), który chce zaistnieć w palestrze będzie szedł na "udry" z swoim szefem.
            Niestety wielu pracowników niezależnie od zawodu wykonuje polecenia szefa czy im się podobają czy nie.
            • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 13:34
              Co nie zmienia faktu ze to uklady patologiczne i nalezy je publicznie raczej pietnowac niz akceptowac.
          • miedzymorze Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 13:57
            No ale przeciez tak samo szef -farmaceuta może mieć przepisy w poważaniu i zmuszać pracowników do ich naginania/łamania.
            A co chodzi z tym poczuciem przyzwoitości ? Jeśli farmaceuta uważa że np środki antykoncepcyjne sa dla puszczalskich i on nie sprzeda bo nie, to szef ma to tolerować ? Czy coś innego masz na myśli ?

pozdr,
            mi
            • esme83 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 14:02
              Szef-farmaceuta za łamanie przepisów może stracić prawo do wykonywania zawodu.
            • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 14:15
              1. Wlasciciel farmaceuta podlega pod Izbe Aptekarska ktora go moze zdyscyplinowac. Czyli rozrabia na wlasne konto, a nie na konto kierownika. W razie czego to wlasciciel straci prawo wykonywania zawodu, a nie kierownik. Przy wprowadzeniu przepisu "apteka dla aptekarza" utrata prawa wykonywania zawodu wyklucza Cie z branzy calkowicie, nie mozesz ani w aptece pracować, ani jej prowadzić, ani jej otworzyc. To bardzo duzo do stracenia, taki wlasciciel solidnie sie zastanowi zanim zlamie przepisy.
              2. Z poczuciem przyzwoitosci chodzi o to ze farmaceuta ma się w swojej pracy kierowac dobrem pacjenta, a nie wyrobieniem 'koszyka sprzedazy' czy odpowiedniego obrotu.
              • maadzik3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:01
                aptekarze też chcą zarabiać. apteka zatrudniająca wszak farmaceutów (nawet jeśli właściciel to też farmaceuta) wywiera nacisk na pracowników. Co do tego poczucia przyzwoitości to pono są np. tacy którym przyzwoitość nie pozwala sprzedawać w jedynej aptece w danej miejscowości tabletek antykoncepcyjnych. Przyzwoitość wiele ma twarzy.... z niektórymi się zupełnie jako klient nie zgadzam
          • maadzik3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 15:52
            no i mylisz się, bo właśnie kodeks etyczny zawodu nie pozwala odmówić przyjęcia sprawy bez ważnych powodów. Inaczej jest jakieś ryzyko że spraw klientów niebogatych a przegranych albo zwyrodniałych przestępców nikt by specjalnie nie chciał. Zmarły wczoraj doskonały adwokat-legenda Devirion bronił i opozycjonistów i Adama Humera bo każdy ma prawo do obrony
            • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:18
              Ale to chyba tylko w sprawach 'z urzedu'. W prywatnej kancelarii prawnik moze chyba decydowac czy dana sprawe bierze czy nie.
              • antychreza Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 13:35
                Może, ale w ograniczonym zakresie. Tzn. może odmówić jak się nie zna. Jak przypuszcza, że klient jest niewypłacalny to szczerze mówiąc nie pamiętam jakie jest stanowisko na gruncie nowego kodeksu etyki, całkiem możliwe, że nie może odmówić - pisze o radcach, mnie problem nie dotyczy, bo pracuję w firmie. Co do adwokatów to z jednej strony mają etos, patos i aramis i jeszcze na dodatek misję i godność zawodu, ale z drugiej co po niektórzy dalej chcieliby robić za stawki jak 15 lat temu, więc pewnie rozjeżdża im się praktyka z etyką.
            • martishia7 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 17:02
              Dubois.
              • maadzik3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 17:47
                masz rację, zgrzytnęło mi jak pisałam, ale zlekceważyłam zgrzyt. Dzięki
      • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 23:55
        I Twoim zdaniem to sieci odpowiadają za eksport równoległy? O naiwności...
        • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 00:57
          TEZ sieci. I lewe przychodnie lekarskie. I jeszcze kilka czynnikow, ale nie chcialam rozwlekac tematu.
    • fifiriffi Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 12:56
      nie!

ale dobra, zmiana musi trwać k. mać
    • mynia_pynia Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 13:42
      Wystarczająco mnie wq... z likwidacją karty stałego klienta która uprawniała mnie do promocji.
      • dancio.k Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 15:47
        w takim razie pytanie zasadnicze czy apteki powinny konkurować między sobą ceną?
        • mynia_pynia Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:01
          Przecież tak jest, często robię zakupy w aptekach internetowych, bo leki nawet na receptę są dużo tańsze.
          Jakby wszystkie leki były w jednakiej cenie to patrz materiały budowlane i wysokie wyroki za zmowy cenowe, myślisz, że leki kosztowałyby taniej nie chcąc zarobić dużo lek byłby w jednej cenie - tej wysokiej, bo po co zarobić mniej.
          • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:13
            Leki na recepte z cena urzedowa maja ceny stale, takie same w kazdej aptece na terenie calego kraju.
          • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:23
            A ja bym wolala zeby LEKI - wszystkie - mialy stałe ceny. A konkurowac to by mozna cenami suplementow i kosmetykow. A najlepiej zeby suple w ogole wywalic z aptek...
            • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 23:57
              A kto ci karze handlować suplementami w aptece. Możesz wywalić, przecież to Twoja apteka. Ale tego nie zrobisz, bo marżę na suplementach masz o wiele większą niż lekach, nawet tych otc.
              • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 00:59
                Nikt mi nie każe i dlatego mam ich niewiele. Nie wiem skad lekarskie przeswiadczenie ze wiedza cokolwiek o marzy aptecznej.
                • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 10:31
                  Nie jestem lekarzem.
        • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:19
          Nie powinny. Apteki powinny konkurowac ze soba jakością swiadczonych uslug, kompetencjami personelu itp.
          • maadzik3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 16:38
            big_grin wiesz do której apteki chodzi większość ludzi? do najbliższej. a w przypadku stałych cen to w ogóle. Ceny urzędowe a ktoś miałby jechać pół godziny metrem w jedną stronę bo tam jakaś uprzejma pani ponoć na którejś zmianie jest?
            • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 17:11
              Moze w miastach gdzie sie komunikujesz metrem tak jest. Ja znam raczej perspektywe małego miasteczka, gdzie z jednej strony na druga przejedzie sie samochodem w 20 minut.
              I owszem, tu sie widac nawiazuje inne relacje z pacjentami.
              • landora Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 17:17
                Do niedawna mieszkałam w małym mieście i chodziłam tam, gdzie bliżej. Tylko szczepionki kupowałam tam, gdzie najtaniej. Właśnie - jak to jest? Przecież szczepionki są na receptę.
                • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 17:21
                  Ale nie maja ceny urzedowej. Nie sa refundowane.
                  • landora Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 22:52
                    Aha.
      • vindicenullo Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 12:36
        Akurat karty w aptekach zdelegalizował Arłukowicz już w 2012 r
    • maadzik3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 15:58
      Nie! Apteki nie mogą się reklamować (podobno chodzi o nadmiar spożywanych leków) ale leki wolno reklamować (i reklamuje się do wyrzygu). Apteki nie mogą brać udziału w programach dużej rodziny ani dawać zniżek stałym klientom, ani reklamować promocji (a właściwie ich mieć). Nie mówcie że cierpi aptekarz (właściciel apteki) bo jednak uważam że klient.
      A 51% własności, ekhm, no może byłoby o czym dyskutować gdyby nie było w Polsce w ogóle aptek. A tak - masz sieć która np. jest spółką akcyjną, giełdową. Aptekarze mają mieć obowiązek kupowania akcji? Spółkę trzeba rozwiązać? akcje rozdać? sprzedać przymusowo (wywłaszczyć) apteki? A odszkodowania dla właścicieli? Rozumiem że z podatków? Co to w ogóle za dziwny pomysł....
      Aha, właścicielem szpitala/ przychodni nie musi chyba być lekarz?
      A właścicielem firmy transportowej zawodowy kierowca? (bo inaczej będzie zmuszał kierowców do jeżdżenia z ominięciem tahometrów albo brania dodatkowych dniówek na innych pojazdach i machlojek danymi, wiadomo że jak nie kierowca to nieetyczny).
      A farmaceucie który jest właścicielem apteki nie zależy na zysku? Wszystko mu jedno czy zarobi 800 zł. (nie ma minimalnego dla właściciela) i dołoży do ZUS czy 8.000?
      • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 23:51
        Zakaz reklamy aptek wywalczyli sobie sami aptekarze. Nie wpadli na to że strzelają sobie w kolano i teraz płacz i zgrzytanie zębów. To właśnie sieci wymusiły konkurencje cenową. Jakby ich nie było aptekarze najchętniej dowalali by marże z kosmosu bez większego wysiłku.
        Jak słyszę o opiece farmaceutycznej to mnie pusty śmiech ogarnia. Za pierwszym stołem stoją technicy , którzy leku od suplementu nie odróżniają, a my mówimy ze ktoś na poważnie ma coś doradzić pacjentowi. Żarty.
        • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 01:01
          I po raz kolejny - skąd u Ciebie taka znajomosc marzy aptecznych?...
          • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 10:28
            Bo pracuję w tym biznesie od kilkunastu lat
            • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 10:35
              Z tego co pamietam nie pracujesz w aptece.
              • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 13:21
                Nigdy tego nie twierdziłam. Ale aby wiedzieć na jakich marżach pracują apteki naprawdę nie trzeba jej prowadzić.
                • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 15:00
                  Dopoki nie siedzisz w biurze aptecznym to tyle wiesz o marzach aptecznych co wlasnie ten przyslowiowy taksowkarz.
                  • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 19:45
                    Nie moja droga. Wystarczy wiedzieć po ile apteka kupuje i sprzedaje.
                    • dziennik-niecodziennik Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 20:08
                      I co, jakie marze Ci z tego wychodza? Ciekawam bardzo big_grin
        • vindicenullo Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 12:38
          Opieką farmaceutyczną ma zajmować się mgr farmacji ze specjalizacją min I stopnia .
    • 1unia4 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 20:31
      Tak
      Ale po co o tym dyskutować .Nic sie nie zmieni
      Dziś dla nas pacjentów jest najlepszy okres.Konkurencja cenowa-bieganie od apteki do apteki w celu kupna najtańszego produktu.
      Wkrótce sieci skutecznie wykończą pojedyńcze apteki.Na rynku zostana 3-4 sieci.Panowie Prezesi dogadaja sie co do cen i wtedy dopiero będziemy płacić krocie za leki
      • dorek3 Re: likwidacja sieciowych aptek 18.05.16, 23:54
        Będzie dokładnie odwrotnie. Wyższe ceny masz poza siecią w aptekach indywidualnych. To sieci są w stanie wywalczyć rabaty na hurtowniach i producentach, nie pojedyncza apteka. Na tej samej zasadzie może chciałabyś aby pozamykać wszystkie biedronki i inne hipermarkety. Tez będzie taniej zaopatrywać się w lokalnym sklepiku, prawda?
        • 1unia4 Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 08:11
          Przeczytaj co napisałała.Oczywiście ,że w sieciach jest taniej.Z powodu o którym pisałaś.
          Jaki będzie finał-pisałam
          Zostana 3-4 sieci.Prezesi sie dogadaja co do cen.Dopiero wtedy zapłacisz.
        • 1unia4 Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 08:15
          AAAAA i ceny sa tańsze tylko tam gdzie masz wyraźnie PROMOCJA.Pozostałe mają baardzo duzą marże i ceny niejednokrotnie wyższe niz u "Kowalskiego"
    • czar_bajry Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 01:05
      Likwidacja aptek sieciowych-nie
      Farmaceuta właścicielem -tak....zresztą już kiedyś tak było, aptekę mógł otworzyć tylko farmaceuta.
    • handzia.kaziukowa Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 07:21
      Nie,
      trzęsie mnie, kiedy pospolitą walkę o pieniądze przykrywa się hasłami o "trosce o zdrowie pacjenta".
      Porównanie do prawników bardzo trafne - oni też zamykanie rynku dla "nieuprzywilejowanych" tłumaczą potrzebą "podniesienia jakości usług". Wiadomo, o co chodzi.
      • antychreza Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 13:40
        W tym roku w samej krakowskiej OIRP na listę radców prawnych wpisze się ponad 200 osób. OIRP-ów w Polsce jest kilkanaście, a są jeszcze adwokaci. Gdzie tu masz zamykanie rynku?
        Jestem z tych nieuprzywilejowanych i zauważam drastyczny spadek poziomu usług, czasem jak czytam pisma, to chce się zadzwonić do przeciwnej strony i poradzić zmianę pełnomocnika. Ale nie mogę, etyka mi zabrania.
    • biala_ladecka Re: likwidacja sieciowych aptek 19.05.16, 08:54
      Z jednej strony jestem na nie, ponieważ duże sieciowe apteki są najlepiej zaopatrzone. Ja chodzę do apteki po LEKI, a nie marsjanki i inne gówna, którymi obłożone są półki w moich "lokalnych" aptekach, gdzie praktycznie wszystko trzeba sprowadzać na zamówienie.
      Z drugiej strony nie raz, nie dwa odbiły się na moim dziecku kłopoty z dostępnością pewnej grupy leków i w tym podobno duża zasługa sieciówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka