Dodaj do ulubionych

Cos o mnie

19.05.16, 19:27
Nie wyszlo mi.Nie przedluzaja ze mna umowy.W Szwajcarii bede do sierpnia,pozniej wracam do Polski.

Smutne ale prawdziwe choc praca przy sprzataniu nie byla szczytem moich marzen.
Mam 34 lata i zastanawiam sie, co dalej ze soba robic.8 a nie ciagle umowe zlecenia,prace na okres probny,za darmo)
Gdzie w Polsce znalezc prace, w ktorej bede miala i skladki i lata pracy ?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Cos o mnie 19.05.16, 19:33
      A to jedyne miejsce pracy w Szwajcarii?
    • triismegistos Re: Cos o mnie 19.05.16, 19:36
      Uuuuu, współczuję. Może szukaj w tej Szwajcarii czegoś póki masz czas?
      • karme-lowa Re: Cos o mnie 19.05.16, 19:43
        Przykro mi. Może spróbuj poszukać czegoś innego w Szwajcarii? Czy wolisz wrócić do PL?
    • kk345 Re: Cos o mnie 19.05.16, 19:45
      Stanelabym na głowie, zeby dowiedzieć się, dlaczego nie przedłużają, co zdecydowało, co ich zmiechęciło. I nie po to, zeby się biczowac, ale żeby popracować nad słabymi punktami i wykorzystać to doświadczenie, nie powtarzać błędów w kolejnej pracy.
      • ichi51e Re: Cos o mnie 19.05.16, 20:24
        To chyba jasne - watek o czepliwej szefowej polecam.
        Mi sie wydaje ze bardziej bym UK na twoim miejscu obstawiala dopoki jeszcze mozna...
        • kk345 Re: Cos o mnie 20.05.16, 22:37
          Sugerujesz, ze problemem była szefowa? W poprzednich miejscach pracy tez?
          • ichi51e Re: Cos o mnie 21.05.16, 07:47
            Nie szefowa ale brak zrozumienia miedzy szefowa a paniszelka wynikajacy z roznic kulturowych
            • sanrio Re: Cos o mnie 21.05.16, 20:01
              w Polsce jej też nie wychodzi, więc nie różnice kulturowe a z paniszelką jest coś niestety nie halo
              • za_mszowe Re: Cos o mnie 21.05.16, 20:16
                Zagramanica z mc-pracy za biedapieniadze (moze niekoniecznie "bieda",ale inne warunki na start w porownaniu np do autochtonow czy lepiej wykwalifikowanych) przewegetuje lub nawet cos tam odlozy, tu(=w PL)-nie. Duze trzydziestoczeteroletnie dziecko we mgle z rodziny dysfunkcyjnej. Na jej historie trafilam przy watku z jęz niemieckim,myslalam ze ona /po sposobie pisania sądzac/ ma z 18lat max, a nie 2 razy tyle. W PL w duzych miastach terapia DDA jest darmowa(panstwowe osrodki terapii uzaleznien i wspoluzaleznien); nie wiem jak gdzie indziej.

Ona moze sobie wyemigrowac nawet do innej galaktyki,ale osobowosci i problemow ze soba nie zostawi niestety.
                • peonka Re: Cos o mnie 21.05.16, 20:31
                  Ale oprócz terapii trzeba mieć pieniądze na życie. A ludziom niezaradnym i niezbyt przebojowym łatwiej jest na przykład w Anglii, przynajmniej z moich doświadczeń tak wynika. Oczywiście na początku ktos musi im pomóc znaleźć pracę, jeśli nie znają języka.
    • dziennik-niecodziennik Re: Cos o mnie 19.05.16, 20:12
      Szukaj innej pracy, poki tam jestes.
    • joa66 Re: Cos o mnie 19.05.16, 20:30
      A potrafisz coś poza sprzątaniem? Jest coś co lubisz robić, coś co mogłoby wskazać nową ścieżkę?
    • asmarabis Re: Cos o mnie 19.05.16, 20:37
      Zatrudnij sie w tym hotelu, w ktorym pracuje forumka ashraf. Praca nie wysokich lotow i pewnie zle platna, ale przynajmniej kontakt z jezykiem bedziesz miala i jakies perspektywy na znalezienie lepszej.
      • mid.week Re: Cos o mnie 21.05.16, 07:52
        Niemożliwe... Nie polecasz powrotu do wspaniałej polski pod rządami cudownej partii?
        • asmarabis Re: Cos o mnie 21.05.16, 08:04
          Nie zalecam bo przez rzady PO nie nastapily zadne zmiany a nie da sie tych zaniedban w kilka miesiecy naprawic. Na zachodzie czy jestes sprzataczka czy lekarzem zarabiasz mniej wiecej tyle samo, nie ma takich przepasci w pensjach jak u nas.
          W zadnym wypadku paniszelka nie powinna wracac, dlaczego nie moze poprosic o pomoc forumki ktora pracuje w branzy gdzie mozna sie wkrecic bez zadnych kwalifikacji?
          • sylwus34 Re: Cos o mnie 21.05.16, 08:39
            To, dopiero nowina. A gdzież to zarobki sprzątaczki są choć zbliżone do zarobków lekarza? W ZSRR? I stamtąd wieje wiatr dobrej zmiany?
            • mid.week Re: Cos o mnie 21.05.16, 08:51
              Wchorej głowie dobrej zmiany
          • mid.week Re: Cos o mnie 21.05.16, 08:53
            Czyżbyś nie wierzyła że PIS w ciągu kolejnych 6 miesięcy naprawi wszelkie szkody? Partia, która jedną uchwała sprawia, że w końcu Polska jest suwerenna powinna cieszyć się twoim znacznie większym zaufaniem. Więcej wiary abrakadabra.
    • lokitty Re: Cos o mnie 19.05.16, 20:48
      Skoro znalazłaś jedną pracę za granicą, odważyłaś się, wyjechałaś, to myślę, że znajdziesz i następną.
      Na miłość boską, nie traktuj jako porażki życiowej faktu, że nie przedłużają z Tobą umowy o pracę przy sprzątaniu.
      Może spróbuj w kraju, którego język lepiej znasz? Będziesz czuła się mniej wyobcowana i łatwiej dogadasz się z szefostwem.
      • joa66 Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:17
        Może się mylę, ale odniosłam wrażenie, że paniszelka uczyła się tylko niemieckiego. Pobieżnie czytałam jej poprzedni wątek , bo nie mam pojęcia o języku niemieckim, ale odniosłam wrażenie, że szwajcarska jego odmiana jest trudna. Być może Niemcy lub Austria byłyby lepszą opcją?

Paniszelko - zazdroszczę Ci wieku smile jednak jest to wiek, w którym lepiej już decydować się na system ubezpieczeniowo-emerytalny itp., w którym chce się funkcjonować (rozumiem, że do tej pory były tylko zlecenia itp.). Dowiadywałaś się w który system byłoby Ci najłatwiej (i najsensowniej) wejść? Pozostając przy krajach niemieckojęzycznych - Szwajcaria, Austria, Niemcy?
        • za_mszowe Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:22
          Chyba uczyla sie tego niemieckiego doslownie pół zycia temu -po maturze nic,a wczesniej na odtrabione, podstawy na kazdym etapie edukacji (sp,lo)
    • aquella Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:05
      wchodisz na poloniusz.pl i szukasz dalej, doświadczenie już masz, może teraz Niemcy?
    • bergamotka77 Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:08
      Paniszelka nie załamuj się i tak cię tam źle karmiono i przytyłas wiec teraz może być tylko lepiej wink A tak serio to działaj może coś innego znajdziesz. Do Polski nie wracalabym.
      • bergamotka77 Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:10
        Paniszelka zna się na zwierzętach i koniach wiec może farma albo zoo?
        • aquella Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:21
          albo dziadek do opieki za 6tysi mies.
        • mikams75 Re: Cos o mnie 19.05.16, 23:34
          zoo jest nieglupie - jest np. w Rapperswil male zoo i tam pracuja glownie Polacy. Maja tez cyrk Knie i tez zatrudniaja Polakow.
    • za_mszowe Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:14
      Nie wracaj do PL, w ogole nie masz ani po co, ani dokad. Szukaj gdziekolwiek, gdzie w obcym jezyku (-niekoniecznie niszowym dialekcie) bedziesz w stanie dogadac sie w podstawowych sprawach.
    • iwoniaw Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:25
      Zgadzam się z dziewczynami - teraz lepiej poszukać pracy gdzieś, gdzie ludzie posługują się normalnym niemieckim, a pracodawca nie jest wredny. Nawet gdyby miało to być kolejne sprzątanie. Ale przecież ty miałaś coś ze zwierzętami do czynienia, więc może rzeczywiście coś w tym kierunku? Powrót do PL w twoim przypadku miałby sens, gdybyś miała perspektywę jakiejś pracy, a przede wszystkim - kogoś wspierającego i życzliwego z rodziny. A tak to szukałabym innej pracy w Szwajcarii (albo Niemczech czy Austrii, jeśli znasz tylko niemiecki, a angielskiego nie) - zwłaszcza, że w PL przy takich prostych pracach (a zdaje się, że takie wchodzą w grę) w życiu nie zarobisz tyle, żeby się samodzielnie utrzymywać na porównywalnym poziomie.
      • joa66 Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:38
        A ja powtórzę - jeżeli możesz liczyć tylko na siebie, szukaj systemu ubezpieczeniowo-emerytalnego, w który najłatwiej wejdziesz. Nie wiem jak zwykle zatrudnia się sprzątaczki, opiekunki w każdym ze wspomnianych państw, które formy zatrudnienia gwarantują ubezpieczenie, prawo do lokalnej opieki medycznej, zasiłków na wypadek uraty pracy itd. Ale jeżeli nie masz wsparcia , to są bardzo ważne sprawy. Na forum są kobiety z różnych państw, może one doradzą jakiej formy zatrudnienia najlepiej szukać.
        • iwoniaw Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:51
          Tak, to też jest b. ważne.
    • lady-z-gaga Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:37
      Pewnie macie wszystkie rację, że kolejna praca za granicą byłaby lepsza, ale to nadal takie tymczasowe życie.... dziewczyna znow trafi na jakieś zadupie, bez znajomej i życzliwej duszy, nie będzie miała życia poza pracą... widocznie ma tego dość i trudno jej się dziwić.
      • za_mszowe Re: Cos o mnie 19.05.16, 21:48
        W pl tez imalaby sie tymczasowo dorywczych zajec. Rodzine ma dysfunkcyjna,o znajomych nie wspominala tu chyba.
      • dziennik-niecodziennik Re: Cos o mnie 21.05.16, 00:03
        Zawsze bedzie tak miala, dopoki nie zacumuje gdzies na stale. Czy bedzie w Polsce, czy w innym kraju - bedzie tak samo. Wiec skoro juz jest tam, to niech szuka - co jej szkodzi, jak wroci do Polski to tez bedzie szukac.
    • rosapulchra-0 Re: Cos o mnie 19.05.16, 22:04
      Szukaj pracy w UK, masz tam naprawdę wiele możliwości.
      • rosapulchra-0 Re: Cos o mnie 19.05.16, 22:05
        Jakby co, daj znać na priw.
      • peonka Re: Cos o mnie 21.05.16, 08:17
        Popieram. W UK jest naprawdę łatwo pracować i żyć, i znam wielu nieudaczników (sorry), którzy w Polsce nie robili nic, a tu pracują i sobie radzą dobrze.
        Znasz choć podstawy angielskiego, Paniszelko? (jeśli nie, to tez można coś znaleźć, tyle że trudniej jest żyć, szukać mieszkania itp)
    • mikams75 Re: Cos o mnie 19.05.16, 23:32
      szukaj innej pracy poki tam jestes i masz oplacony dach nad glowa.
      Szukaj chociazby firm sprzatajacych - niby grosze ale jest to legalna placa i nie maja zbyt wysokich wymagan jezykowych, a sprzatanie biur nie jest chyba najgorsze.
      Poza tym mialas oplacane wszystkie skladki, wiec mozesz sie zarejestrowac w RAV (biuro posrednictwa pracy, dla bezrobotnych) i powinnas to zrobic jak najszybciej. Moze ci przysluguje jakis zasilek dla bezrobotnych, i moze sie tez zalapiesz na kurs jezykowy czy podpowiedza jak i gdzie zaczac poszukiwania.
    • piepe Re: Cos o mnie 21.05.16, 00:13
      Trolu, nie wiesz, że w Polsce lata pracy nie będą miały znaczenia? Zrobią emeryture ogólną na poziomie 500 zł, z pominięciem oczwiście uprzywilejowanych, przeciez jakoś trzeba będzie te 10-15 lat śmieciówek gdzieś upchnąć w systemie.
      To wszyscy wiedzą, nawet tutejsze lemingi.
      Chyba ze po prostu trolujesz by zobaczyć, co światłe ematki mają na ten temat do powiedzenia big_grin
    • norge.noreg Re: Cos o mnie 21.05.16, 20:23
      Ale po co w Polsce? Szukajw Niemczech, w Wielkiej Brytanii, w Austrii, może w Norwegii. Jest mnóstwo roboty przy starszych ludziach. Ciężka, upierdliwa, niewdzięczna, ale siłą rzeczy douczysz się języka i będziesz miała chwilę, żeby zastanowić się co dalej. Poza tym prawdopodobnie sama będziesz odpowiedzialna za kuchnię wink
    • rosapulchra-0 Re: Cos o mnie 21.05.16, 20:47
      Poszukaj w Niemczech lub UK. Np. do opieki nad starszymi osobami. Często gęsto jest to zapewnienie towarzystwa takiej osobie.
      W UK pracę dostaniesz w byle warehousie od ręki, podstawa to znajomość języka i przejście przez testy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka