Dodaj do ulubionych

co to jest "na krótki rekaw"??

• taki-sobie-nick Dwie zagadki 03.06.16, 18:21
      1. krawat pląs tron
      2. Tym Panom środkowego ryzalitu przedstawia Napoleona jako geniusza Francji

Obie trudne, przyznaję.
      • panterarei Re: Dwie zagadki 03.06.16, 18:47
        taki-sobie-nick napisała:
        Co?
        > 1. krawat pląs tron
        > 2. Tym Panom środkowego ryzalitu przedstawia Napoleona jako geniusza Francji
        >
        > Obie trudne, przyznaję.
        • taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 03.06.16, 18:53
          panterarei napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          > Co?

To są te przypadki, w których piszący napotkał nieznany sobie wyraz i zamiast sprawdzić, co on znaczy, przerobił go na wyraz/wyrazy sobie znane.

Chodzi o to, by zgadnąć, jakie słowo/słowa zostały przerobione.

Tak jak "fiszbiny" na "świerzbiny".
          • bi_scotti Re: Dwie zagadki 03.06.16, 19:30
            To drugie to ?tympanon?, pierwsze nie wiem sad
            A w temacie watku, nikt jeszcze nic nie wspominal o zamierzaniu ? Pamietam moje wlasne zaskoczenie gdy million lat temu ekspedientka w Domach Centrum zapytala mnie czy chce ?zamierzyc te spodnie? ? mialam wizje, ze oczekuje ode mnie zamierzenia sie nimi na nia ? a ja przeciez taki spokojny czlowiek, eh wink
            • z_lasu Re: Dwie zagadki 03.06.16, 19:32
              To pierwsze to plastron. Poprosimy jednak trudniejszy zestaw pytań.
              • taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 03.06.16, 22:50
                z_lasu napisała:

> To pierwsze to plastron. Poprosimy jednak trudniejszy zestaw pytań.

Niestety chwilowo nie mam więcej.
                • bi_scotti Re: Dwie zagadki 04.06.16, 00:00
                  To ja mam zacmienie, sorry, co dokladnie znaczy "krawat plastron"? To jest jakies fachowe okreslenie na cos zwiazanego z meskim fashion? Prosze o kaganek oswiaty smile
                  • taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 04.06.16, 00:42
                    bi_scotti napisała:

> To ja mam zacmienie, sorry, co dokladnie znaczy "krawat plastron"? To jest jaki
                    > es fachowe okreslenie na cos zwiazanego z meskim fashion? Prosze o kaganek oswi
                    > aty smile

To właśnie. Jakieś fachowe określenie nietypowego rodzaju wiązadła okołoszyjnego męskiego. tongue_out Nawet usiłowałam ci wyszukać jakiego, ale wychodzą różne rzeczy.
                    • bi_scotti Re: Dwie zagadki 04.06.16, 02:16
                      A a propos krawata (choc chyba nie byl to plastron tongue_out ), pamietasz moze "zwis meski ozdobny"? Tudziez np. "przymiar szkolny prosty"? Inny gatunek przerostu formy nad trescia ale wciaz unforgettable big_grin Cheers.
                      • yoma Re: Dwie zagadki 04.06.16, 10:54
                        A, to miało głębokie uzasadnienie. Krawat widniał na liście wyrobów do opodatkowania (lej prywaciarza!), a zwis męski nie.

Tamże gondola dziecięca nośna smile
                      • taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 04.06.16, 18:42
                        bi_scotti napisała:

> A a propos krawata (choc chyba nie byl to plastron tongue_out ), pamietasz moze "zwis m
                        > eski ozdobny"? Tudziez np. "przymiar szkolny prosty"? Inny gatunek przerostu fo
                        > rmy nad trescia ale wciaz unforgettable big_grin Cheers.

Zwis pamiętam raczej z legend. Przymiaru wcale. A co to jest plastron, możesz się dowiedzieć u niejakiego MrVintage, Szarmanta albo na blogu MilerSzyje - gdybyś bardzo pragnęła wiedzieć, co to takiego. Oni się znają.

Ja za przerost formy nad treścią uważam salony i centra. Salon sukien ślubnych, salon samochodowy, centrum tego i owego.

Na dworcach w Berlinie można spotkać WC Center i zapewniam, że jest to toaleta jak każda inna. Bo ja liczyłam na to, że mają tam prysznic dla podróżnych*, a guzik.

A najlepsze są różne "centra" na wygwizdowach, nie mam tu na myśli małych miejscowości, tylko peryferie miast. I takie, na przykład, "centrum tańca" ma trzy sale i dwie pary instruktorów. tongue_out

*Jest takie zjawisko, nie rechotać. Płatne.
                        • za_mszowe Re: Dwie zagadki 04.06.16, 19:06
                          "Instytut manicure" mi sie przypomnial, no żesz , instytut radełkowania skórek u paznokci big_grin. Salon/studio prezentuje sie w tym kontekscie OK. Instytut w nazwie podchodzi pod zaawansowana medycyne estetyczna.
                          • zona_mi Re: Dwie zagadki 04.06.16, 22:27
                            O, tak, przepadam za tym: studio paznokcia i salon rynien.
                            • bi_scotti Re: Dwie zagadki 05.06.16, 05:25
                              Skojarzylo mi sie muzycznie: www.youtube.com/watch?v=p_NSXfEdOHg
    • viridiana73 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 20:05
      Chyba już kiedyś pisałam: termin na marca. Albo na października. "Zapisałaś się do okulisty?" "Tak, ale dopiero na grudnia są terminy".

Słyszę i nie wierzę, że to się dzieje naprawdę.
      • ola766 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 20:59
        W życiu nie słyszałam. Ale milion razy szlag mnie trafia na np."czwarty styczeń". Czyli co, czwarty w tym roku czy jak?
        • ola_dom Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:15
          ola766 napisał(a):

> W życiu nie słyszałam. Ale milion razy szlag mnie trafia na np."czwarty styczeń".
          > Czyli co, czwarty w tym roku czy jak?

No nie - czwarty styczeń dwutysięcznego szesnastego, nie wiesz?
        • viridiana73 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:22
          "Witaj maj, trzeci maj..."smile
          • ola766 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:49
            Więc otóż przeczytałam cały tekst, i czy ktoś mógłby mi powiedzieć o co chodzi w zwrotce

"Na ustroniu jest ruina,
            W której Polak pamięć chował,
            Tam za czasów Konstantyna
            Szpieg na nasze łzy czatował"

???
    • phantomka Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:22
      Ja slyszalam takie stwierxzenie w Poznaniu wielokrotnie. Ciekawy jest tytul watka, naprawde nie wiesz co to oznacza? To chyba masz wiekszy prpblem niz ten, ktory uzywa takiego zwrotu.
      • ola_dom Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:32
        phantomka napisała:

> Ciekawy jest tytul watka

Czego?
        smile
        • lady-z-gaga Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:33
          Zaraz się dowiesz, że masz problem. big_grin
        • bialeem Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:33
          To le troll. Niż ten, który (piękne)
          • ola766 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:41
            Matko, myslałam, ze rozumiem polski. Co to znaczy "troll, niż ten, który"???
            • bialeem Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:49
              Ola_dom trolluje - znaczy podpuszcza do niekoniecznie merytorycznej dyskusjisuspicious
              Niż ten, kto - tak powinno być po polsku (tu ja jestem winna, że się daje podpuszczać)
              • lady-z-gaga Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:53
                To ja też się napiję.
          • za_mszowe Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 04.06.16, 19:08
            "Le troll"? A trollujaca forumka to niby "la trolla"? Co Was tak na paryski szyk wzieło? wink
        • viridiana73 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:34
          Ola, jak to: "Czego?" Wątka. Jak tortasmile
    • 21mada Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 23:39
      W lato zawsze chodze na dworzu na krotki rekaw.
      Co w tym dziwnego?
      • niennte Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 23:41
        Dziwne byłoby, gdybyś ubierała swetr.
        • 21mada Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 23:43
          Mnie dziwi jak ktos 'robi sobie oko' albo 'maluje wlosy'.
          • taki-sobie-nick Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 04.06.16, 18:43
            21mada napisał(a):

> Mnie dziwi jak ktos 'robi sobie oko' albo 'maluje wlosy'.

Ja sobie daję w oko. Jest to nawiązanie do dawnego określenia "dać sobie w płuco" (zapalić papierosa) i oznacza zakroplenie lekarstwa.
    • kitty4 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 04.06.16, 22:24
      Trzęsie mnie jak widzę na Fb wyrażenie "ktoś?coś?" CO TO K.U.Ź.W.A. jest ? !!! Co Ci ludzie robili na lekcjach języka polskiego ? Jak pytam takiego człeczka co chciał przez to wyrażenie powiedzieć, zapytać to przeważnie milknie i jest koniec konwersacji. Co oznacza takowy dziwny słowotwór "ktoś, coś ?"
      • emigrantkaaa Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 06:05
        Nie wierzę, że nie wiesz. To takie pójście na skróty. Przykłady:

Poszukuję wygodnych butów. Ktoś coś? Inaczej: Czy ktoś może coś polecić?
        Teraz możecie zadawać pytania. Ktoś coś? Inaczej: Czy ktoś chce o coś zapytać?
        Zbieramy informacje o tym zdarzeniu. Ktoś coś? Inaczej: Czy ktoś może coś powiedzieć o tym zdarzeniu?

Proste, prawda? wink

Można wyrażenia "ktoś coś?" nie lubić, ale co mają do tego lekcje polskiego? Używa się go z przymrużeniem oka (podobnie jak "tak że ten tego") i tak też należy do niego podchodzić.
        • kitty4 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 09:39
          Nie, dla mnie nie jest to proste. Dla mnie takie kaleczenie języka ojczystego powinno być karalne. Zawsze mam wrażenie , że tego hm...."czegoś - ktoś coś " używa gimbaza, porozumiewająca się między sobą dziwnymi skrótami. Ja, nawet jeśli interesuje mnie cokolwiek w wypowiedzi lub ogłoszeniu, ale jest tam zamieszczone "ktoś coś" nie reaguję na nie. Jeżeli mam nawet rzecz do sprzedania której szuka kupujący i dopisuje "ktoś coś? " również nie reaguję na tak napisany anons. NIE BEDĘ powiększała grona idiotów w tym kraju, którzy nie umieją wysławiać sie poprawnie po polsku.
          • lady-z-gaga Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 10:03
            Mieszasz pojęcia. To jest skrót, ale nie kaleczenie -oba słowa są poprawne i użyte zgodnie z kontekstem. Brakuje pozostałych części zdania i może się to nie podobać, ale nie ma powodu wpadać w histerię, dopóki zwrot pojawia sie tylko w wypowiedziach nieoficjalnych.
          • emigrantkaaa Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 17:30
            > NIE BEDĘ powiększała grona idiotów w tym kraju, którzy nie umieją wysławiać
            > sie poprawnie po polsku.

No cóż... Jestem wykształcona, oczytana, poprawnie mówię i piszę (przepraszam za ten żenujący brak skromności), i, podobnie jak Ty, dostrzegam postępujące kaleczenie języka ojczystego i ubolewam nad tym. A jednak zwrotu "ktoś coś?" zdarza mi się używać. Szok, nie? No, ale ja lubię bawić się językiem i generalnie cechuje mnie duży luz.
      • nutella_fan Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 09:50
        Pierwszy raz słyszę, serio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka