taki-sobie-nick Dwie zagadki 03.06.16, 18:21 1. krawat pląs tron 2. Tym Panom środkowego ryzalitu przedstawia Napoleona jako geniusza Francji Obie trudne, przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Dwie zagadki 03.06.16, 18:47 taki-sobie-nick napisała: Co? > 1. krawat pląs tron > 2. Tym Panom środkowego ryzalitu przedstawia Napoleona jako geniusza Francji > > Obie trudne, przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 03.06.16, 18:53 panterarei napisała: > taki-sobie-nick napisała: > Co? To są te przypadki, w których piszący napotkał nieznany sobie wyraz i zamiast sprawdzić, co on znaczy, przerobił go na wyraz/wyrazy sobie znane. Chodzi o to, by zgadnąć, jakie słowo/słowa zostały przerobione. Tak jak "fiszbiny" na "świerzbiny". Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dwie zagadki 03.06.16, 19:30 To drugie to ?tympanon?, pierwsze nie wiem A w temacie watku, nikt jeszcze nic nie wspominal o zamierzaniu ? Pamietam moje wlasne zaskoczenie gdy million lat temu ekspedientka w Domach Centrum zapytala mnie czy chce ?zamierzyc te spodnie? ? mialam wizje, ze oczekuje ode mnie zamierzenia sie nimi na nia ? a ja przeciez taki spokojny czlowiek, eh Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dwie zagadki 03.06.16, 19:32 To pierwsze to plastron. Poprosimy jednak trudniejszy zestaw pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 03.06.16, 22:50 z_lasu napisała: > To pierwsze to plastron. Poprosimy jednak trudniejszy zestaw pytań. Niestety chwilowo nie mam więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dwie zagadki 04.06.16, 00:00 To ja mam zacmienie, sorry, co dokladnie znaczy "krawat plastron"? To jest jakies fachowe okreslenie na cos zwiazanego z meskim fashion? Prosze o kaganek oswiaty Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 04.06.16, 00:42 bi_scotti napisała: > To ja mam zacmienie, sorry, co dokladnie znaczy "krawat plastron"? To jest jaki > es fachowe okreslenie na cos zwiazanego z meskim fashion? Prosze o kaganek oswi > aty To właśnie. Jakieś fachowe określenie nietypowego rodzaju wiązadła okołoszyjnego męskiego. Nawet usiłowałam ci wyszukać jakiego, ale wychodzą różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dwie zagadki 04.06.16, 02:16 A a propos krawata (choc chyba nie byl to plastron ), pamietasz moze "zwis meski ozdobny"? Tudziez np. "przymiar szkolny prosty"? Inny gatunek przerostu formy nad trescia ale wciaz unforgettable Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Dwie zagadki 04.06.16, 10:54 A, to miało głębokie uzasadnienie. Krawat widniał na liście wyrobów do opodatkowania (lej prywaciarza!), a zwis męski nie. Tamże gondola dziecięca nośna Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dwie zagadki 04.06.16, 18:42 bi_scotti napisała: > A a propos krawata (choc chyba nie byl to plastron ), pamietasz moze "zwis m > eski ozdobny"? Tudziez np. "przymiar szkolny prosty"? Inny gatunek przerostu fo > rmy nad trescia ale wciaz unforgettable Cheers. Zwis pamiętam raczej z legend. Przymiaru wcale. A co to jest plastron, możesz się dowiedzieć u niejakiego MrVintage, Szarmanta albo na blogu MilerSzyje - gdybyś bardzo pragnęła wiedzieć, co to takiego. Oni się znają. Ja za przerost formy nad treścią uważam salony i centra. Salon sukien ślubnych, salon samochodowy, centrum tego i owego. Na dworcach w Berlinie można spotkać WC Center i zapewniam, że jest to toaleta jak każda inna. Bo ja liczyłam na to, że mają tam prysznic dla podróżnych*, a guzik. A najlepsze są różne "centra" na wygwizdowach, nie mam tu na myśli małych miejscowości, tylko peryferie miast. I takie, na przykład, "centrum tańca" ma trzy sale i dwie pary instruktorów. *Jest takie zjawisko, nie rechotać. Płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
za_mszowe Re: Dwie zagadki 04.06.16, 19:06 "Instytut manicure" mi sie przypomnial, no żesz , instytut radełkowania skórek u paznokci . Salon/studio prezentuje sie w tym kontekscie OK. Instytut w nazwie podchodzi pod zaawansowana medycyne estetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Dwie zagadki 04.06.16, 22:27 O, tak, przepadam za tym: studio paznokcia i salon rynien. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dwie zagadki 05.06.16, 05:25 Skojarzylo mi sie muzycznie: www.youtube.com/watch?v=p_NSXfEdOHg Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 20:05 Chyba już kiedyś pisałam: termin na marca. Albo na października. "Zapisałaś się do okulisty?" "Tak, ale dopiero na grudnia są terminy". Słyszę i nie wierzę, że to się dzieje naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
ola766 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 20:59 W życiu nie słyszałam. Ale milion razy szlag mnie trafia na np."czwarty styczeń". Czyli co, czwarty w tym roku czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:15 ola766 napisał(a): > W życiu nie słyszałam. Ale milion razy szlag mnie trafia na np."czwarty styczeń". > Czyli co, czwarty w tym roku czy jak? No nie - czwarty styczeń dwutysięcznego szesnastego, nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:22 "Witaj maj, trzeci maj..." Odpowiedz Link Zgłoś
ola766 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:49 Więc otóż przeczytałam cały tekst, i czy ktoś mógłby mi powiedzieć o co chodzi w zwrotce "Na ustroniu jest ruina, W której Polak pamięć chował, Tam za czasów Konstantyna Szpieg na nasze łzy czatował" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:22 Ja slyszalam takie stwierxzenie w Poznaniu wielokrotnie. Ciekawy jest tytul watka, naprawde nie wiesz co to oznacza? To chyba masz wiekszy prpblem niz ten, ktory uzywa takiego zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:32 phantomka napisała: > Ciekawy jest tytul watka Czego? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:33 Zaraz się dowiesz, że masz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:33 To le troll. Niż ten, który (piękne) Odpowiedz Link Zgłoś
ola766 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:41 Matko, myslałam, ze rozumiem polski. Co to znaczy "troll, niż ten, który"??? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:49 Ola_dom trolluje - znaczy podpuszcza do niekoniecznie merytorycznej dyskusji Niż ten, kto - tak powinno być po polsku (tu ja jestem winna, że się daje podpuszczać) Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:53 To ja też się napiję. Odpowiedz Link Zgłoś
za_mszowe Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 04.06.16, 19:08 "Le troll"? A trollujaca forumka to niby "la trolla"? Co Was tak na paryski szyk wzieło? Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 21:34 Ola, jak to: "Czego?" Wątka. Jak torta Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 23:39 W lato zawsze chodze na dworzu na krotki rekaw. Co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 23:41 Dziwne byłoby, gdybyś ubierała swetr. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 03.06.16, 23:43 Mnie dziwi jak ktos 'robi sobie oko' albo 'maluje wlosy'. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 04.06.16, 18:43 21mada napisał(a): > Mnie dziwi jak ktos 'robi sobie oko' albo 'maluje wlosy'. Ja sobie daję w oko. Jest to nawiązanie do dawnego określenia "dać sobie w płuco" (zapalić papierosa) i oznacza zakroplenie lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 04.06.16, 22:24 Trzęsie mnie jak widzę na Fb wyrażenie "ktoś?coś?" CO TO K.U.Ź.W.A. jest ? !!! Co Ci ludzie robili na lekcjach języka polskiego ? Jak pytam takiego człeczka co chciał przez to wyrażenie powiedzieć, zapytać to przeważnie milknie i jest koniec konwersacji. Co oznacza takowy dziwny słowotwór "ktoś, coś ?" Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 06:05 Nie wierzę, że nie wiesz. To takie pójście na skróty. Przykłady: Poszukuję wygodnych butów. Ktoś coś? Inaczej: Czy ktoś może coś polecić? Teraz możecie zadawać pytania. Ktoś coś? Inaczej: Czy ktoś chce o coś zapytać? Zbieramy informacje o tym zdarzeniu. Ktoś coś? Inaczej: Czy ktoś może coś powiedzieć o tym zdarzeniu? Proste, prawda? Można wyrażenia "ktoś coś?" nie lubić, ale co mają do tego lekcje polskiego? Używa się go z przymrużeniem oka (podobnie jak "tak że ten tego") i tak też należy do niego podchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 09:39 Nie, dla mnie nie jest to proste. Dla mnie takie kaleczenie języka ojczystego powinno być karalne. Zawsze mam wrażenie , że tego hm...."czegoś - ktoś coś " używa gimbaza, porozumiewająca się między sobą dziwnymi skrótami. Ja, nawet jeśli interesuje mnie cokolwiek w wypowiedzi lub ogłoszeniu, ale jest tam zamieszczone "ktoś coś" nie reaguję na nie. Jeżeli mam nawet rzecz do sprzedania której szuka kupujący i dopisuje "ktoś coś? " również nie reaguję na tak napisany anons. NIE BEDĘ powiększała grona idiotów w tym kraju, którzy nie umieją wysławiać sie poprawnie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 10:03 Mieszasz pojęcia. To jest skrót, ale nie kaleczenie -oba słowa są poprawne i użyte zgodnie z kontekstem. Brakuje pozostałych części zdania i może się to nie podobać, ale nie ma powodu wpadać w histerię, dopóki zwrot pojawia sie tylko w wypowiedziach nieoficjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 17:30 > NIE BEDĘ powiększała grona idiotów w tym kraju, którzy nie umieją wysławiać > sie poprawnie po polsku. No cóż... Jestem wykształcona, oczytana, poprawnie mówię i piszę (przepraszam za ten żenujący brak skromności), i, podobnie jak Ty, dostrzegam postępujące kaleczenie języka ojczystego i ubolewam nad tym. A jednak zwrotu "ktoś coś?" zdarza mi się używać. Szok, nie? No, ale ja lubię bawić się językiem i generalnie cechuje mnie duży luz. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: co to jest "na krótki rekaw"?? 05.06.16, 09:50 Pierwszy raz słyszę, serio. Odpowiedz Link Zgłoś