Dodaj do ulubionych

zatoki, ach zatoki

17.06.16, 13:35
Już dawno dałam sobie spokój z publiczną służba zdrowia, z której skorzystam tylko w przypadku śmiertelnej choroby lu wypadku.

Możecie mi powiedzieć jakie wymazy robi się aby określić co wywołuje zatoki?
Z nosa? gardła? jakieś konkretne.
Szkoda mi kasy na prywatnego zeby mi TO powiedział. Pójdę z kompletem badań, tak się bardziej opłaca tym bardziej że leczenie w ciemni mnie nie interesuje..

J.w
Obserwuj wątek
    • shige Re: zatoki, ach zatoki 17.06.16, 14:18
      >Możecie mi powiedzieć jakie wymazy robi się aby określić co wywołuje zatoki?

Trzeba wykonać punkcję zatoki szczękowej lub endoskopowo założyć na kilka minut sączek. Jednak bez wyraźnej przyczyny nikt Pani takich badań nie zleci, nie zrobi nawet prywatnie. Inne "wymazy" nie
      mają sensu, bo flora bakteryjna z nosogardła, zwykle jest odmienna od flory bakteryjnej występującej w zatokach przynosowych.
      RTG nie ma sensu, bo nie wskazuje zwykle na chorobę, a na dającą pełny obraz sytuacji tomografię komputerową zatok wykonaną w płaszczyźnie czołowej i tzw. oknie kostnym trzeba skierowanie od specjalisty.
      To co Pani może sprawdzić samodzielnie od razu to poziom wit. D (25OHD3) oraz wykluczyć alergię. Są to obecnie najczęstsze przyczyny zapalenia zatok. Wbrew pozorom bakteryjne zapalenie zatok zdarza się nie tak często jak sądzą pacjenci.
      • 1matka-polka Re: zatoki, ach zatoki 17.06.16, 14:50
        W jaki sposób można wykluczyć alergię?
        • shige Re: zatoki, ach zatoki 17.06.16, 14:57
          Może Pani zrobić testy skórne, testy z krwi w kierunku alergii,wprowadzić dietę eliminacyjną, obserwować czy zapalenie zatok nie jest związane z sezonem pylenia lub grzewczym.
    • sayyida Re: zatoki, ach zatoki 17.06.16, 14:28
      Złotym standardem w leczeniu zapalenia zatok są glikokortykosteroidy donosowe. 90% schorzeń dotyczących śluzówki nosogardła i zatok wywołują wirusy, a wymaz pokaże najczęściej gronkowca złocistego, którego mamy wszyscy.
      Idziesz więc do lekarza, pierwszego kontaktu, i dostajesz sterydy do nosa. One działają szybko i skutecznie. Płuczesz zatoki solą z butelki, bierzesz sterydy długo - aż się buteleczka skończy (kilka tygodniu) i masz spokój na pół roku albo i dłużej. Jeśli nie masz spokoju, rozważasz laryngologa i korektę przegrody albo inne leczenie operacyjne.
      Budesonid ma być podobno niedługo lekiem OTC, czyli dostępnym bez recepty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka