dziennik-niecodziennik 22.06.16, 23:14 Dziewczyny, czy w Anglii pieciolatke, 18kg, 115cm, bede mogla wozic na przednim siedzeniu, przodem do kierunku jazdy, z wlaczona poduszka powietrzna? I czy na foteliku czy na podkladce juz?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inguszetia_2006 Re: Mamy z Uk, pomocy 22.06.16, 23:57 Witam Masz tu tabelki różne.Tekst linka Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 00:03 Tabelki widzialam. Chce zyciowych doswiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 00:34 Foteliki sa bezpieczniejsze podczas zderzen bocznych. Z tego samego powodu poleca sie sadzenie dzieci z tylu. Generalnie dopoki jakis policjant nie zauwazy dziecka, ze np. ma niewlasciwy fotelik, nic sie nie stanie. Ja jednak dla bezpieczenstwa dzieci podczas dalszych podrozy nadal je woze z tylu i w dobrych fotelikach (oboje prawie 30 kg, ale za to niecale 130 cm). Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 01:03 Podroze beda bliskie, w obrebie miasta. Z tylu bedzie trudno, bo bedzie troje dzieci - trzy foteliki na kanape nie wejda po prostu. Dwa foteliki i podstawka wejda, ale wolalabym jednak fotelik. Dlatego kombinujemy czy jedno dziecko moze jechac z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 01:07 Co sie znow chrzani z tym forum?... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 01:06 Z tyłu nam trzy foteliki nie wejda, dlatego zastanawiamy sie nad przesadzeniem jednego dziecka do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 08:17 Woza dzieci z przodu. Widuje bardzo czesto. Dla tak malego dziecka lepiej fotelik z plecami. Na podkladke na pewno jest za mala. Wiem, ze ludzie juz 3 latki na podkladkach woza, ale to na pewno nie jest bezpieczne dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 09:54 no wlasnie przyjaciółka mowi że ona swoją czterolatke juz od dosc dawna wozi na podkładce, ale mi jakos tak nie teges. chce wziąc fotelik, ale trzy foteliki (no, dwa i podkładka) z tyłu sie nie pomieszczą. dwie podkładki + fotelik najmłodszego dziecka się zmieszczą, ale juz bym wolała moją puścić na przednie siedzenie, byle w foteliku - ale przyjaciółka nie wie czy mozna wozić w foteliku przy włączonej poduszce powietrznej, a wyłączyc jej tez się nie da. no i szukamy teraz rozwiązania sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 10:05 Dzieci powyżej 3 roku życia do ukończenia 12 lat lub do momentu osiągnięcia 135 cm wzrostu (cokolwiek nastąpi pierwsze) podróżując samochodem również, powinny być przypięte do właściwego fotelika umocowanego za pomocą odpowiednio dopasowanych pasów bezpieczeństwa ? bez względu na to, czy podróżują z tyłu czy z przodu. Odstępstwo od tej reguły jest dopuszczalne tylko w kilku sytuacjach: w taksówce, gdy brak odpowiedniego systemu zabezpieczeń; gdy niespodziewanie konieczne jest odbycie podróży na niewielką odległość; gdy zainstalowane już uprzednio dwa foteliki uniemożliwiają montaż trzeciego. Wówczas dziecko powinno podróżować na tylnym siedzeniu przypięte normalnym pasem bezpieczeństwa. Ponadto prawo dopuszcza przewożenie dzieci na tylnych siedzeniach w starszych modelach samochodów, w których brak jest pasów bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 08:24 Moja sasiadka wozi czteroletniego syna na foteliku (duzy Britax) na przednim siedzeniu. Nie wiem, jak z poduszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 08:44 Ja woze moja mloda z przodu odkad skonczyla 2 lata. Najpierw w foteliku, potem na podkladce, teraz juz bez niczego. Wiekszosc znanych mi rodzicow tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 13:39 Przeciez to logiczne - poduszka nie moze byc wlaczona gdy fotelik jest tylem do kierunku jazdy - poduszka wysadzi fotelik po prostu. Jak dziecko jedzie przodem to nie m znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 13:47 No popatrz a specjaliści twierdzą coś zupełnie innego. Oczywiście mówimy o małych dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 09:13 dziennik-niecodziennik napisała: > Dziewczyny, czy w Anglii pieciolatke, 18kg, 115cm, bede mogla wozic na przednim > siedzeniu, przodem do kierunku jazdy, z wlaczona poduszka powietrzna? I czy na > foteliku czy na podkladce juz?? > A nie powinnaś się przypadkiem zastanowić, czy to na pewno bezpieczne dla 5 latki? W necie jest sporo na ten temat. Poczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 09:49 ja pytam tylko o przepisy. kwestię bezpieczeństwa rozpatrze sama, bez pomocy forum Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 09:52 dziennik-niecodziennik napisała: > ja pytam tylko o przepisy. kwestię bezpieczeństwa rozpatrze sama, bez pomocy fo > rum > Sorry. Założyłam fałszywie, że kluczowa jest kwestia bezpieczeństwa dziecka a nie ewentualność otrzymania mandatu. Nie, mandatu nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 10:01 Wozic mozesz z przodu-jezeli fotel jest przodem do kierunku jazdy to poduszke zostawiasz wlaczona. Jzeli jest to fotel tylem do kierunku jazdy (a sa takie dla starszych dzieci tez) to poduszka musi byc wylaczona. Co do fotelika-na dzis mozesz uzywac poddupnika,ale w koncu roku wejda nowe przepisy i poddupniki beda dopuszczalne dla dzieci powyzej 22kg dopiero. Tyle przepisow. A rodzicw-coz-jak tak popatrze pod szkola mojego syna wjak jezdza dzieciaki to sie wlos na glowie jezy-nie zadko dziecko i owszem siedzi w foteliku,ale nie ma zapietych zadnych pasow... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 10:07 "Wozic mozesz z przodu-jezeli fotel jest przodem do kierunku jazdy to poduszke zostawiasz wlaczona. Jzeli jest to fotel tylem do kierunku jazdy (a sa takie dla starszych dzieci tez) to poduszka musi byc wylaczona." i to jest zgodne z przepisami? to jedną kwestię byśmy mialy wyjaśnioną. zawsze cos. "A rodzicw-coz-jak tak popatrze pod szkola mojego syna wjak jezdza dzieciaki to sie wlos na glowie jezy-nie zadko dziecko i owszem siedzi w foteliku,ale nie ma zapietych zadnych pasow..." przyjaciółka pytała w przedszkolu u swojej córki i tez wszyscy mowili że jaki problem, dzieci na podkładki i jezdzic. no ja mam opory jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 13:43 Tak, jeśli jest fotelik montowany tyłem, to obowiązkowo poduszka wyłączona. Jesli natomiast dziecko jedzie przodem, to poduszkę zostawiasz, bo chroni ona dziecko na foteliku tak samo, jak dorosłego. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 13:31 Wg mojej wiedzy zgodnie z przepisami-nigdzie nie znalazlam innej informacji-gdyby ktos cos innego wiedzial to prosze o info,bo sama woze syna z przodu. Co do podkladek to akurat te przepisy maja sie zmienic i beda z nich mogly kozystac tylko dzieci powyzej 22kg i (chyba) 125cm wzrostu. Dzieci mniejsze maja miec obowiazkowo fotele z plecami. Aczkolwiek widzac jak dzis sa przestrzegane przepisy dotyczace wozenia dzieci to watpie by faktycznie cos sie zmenilo... Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Mamy z Uk, pomocy 23.06.16, 13:45 I jeszcze takie cos znalazlam: No room for a third child seat Children under 3 must be in a child car seat. If there?s no room for a third child seat in the back of the vehicle, the child must travel in the front seat with the correct child seat. Children aged 3 or older can sit in the back using an adult belt. Odpowiedz Link Zgłoś