thaures 24.06.16, 06:24 Nie spodziewałam się ze jednak przeciwników jest więcej.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_i_p Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:26 No, też jestem w szoku, raptem trzy godziny nie pilnowałam - szłam spać o 3-ciej, to było Bremain, wstałam o 6-tej i mąż mi mówi, że Brexit. A widziałaś mapkę? - cała Szkocja była za pozostaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:42 Ciekawe, czy wobec tego UK się rozpadnie. Całe szczęście mój mąż ma prawo stałego pobytu w Polsce. Ale nie wygląda to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:34 Tu czeka robota! Aż za 12 PLN za godzinę... Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:27 Też jestem jednak zaskoczona. Tym bardziej, że wczoraj mówili, że po danych z City wydaje się, że Brexitu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:27 A mieszkasz w UK? Moim zdaniem to było pewne. Tu w polskiej telewizji dominuje zdziwienie, że jednak Brytyjczykom Unia sie nie podoba, a w UK to jest bardzo wyraźne. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:31 Z tego, co piszą, to na Wall Street też było zdziwienie, więc ja się polskiemu zdziwieniu nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:36 Kwestia Brexitu, moim zdaniem, wygląda zupełnie inaczej z punktu widzenia przeciętnego Brytyjczyka, a przeciętnego np. Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:11 Jak w Polsce wygrywał Duda i PIS to też się wszyscy dziwili. Tak to jest gdy oczekiwania społeczne rozmijają się z propaganndą. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:00 lauren6 napisała: > Jak w Polsce wygrywał Duda i PIS to też się wszyscy dziwili. Tak to jest gdy oc > zekiwania społeczne rozmijają się z propaganndą. Nie propagandą tylko wiarą w zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:09 Wytłumacz Polakowi z prowincji pracującego na śmieciówce za 5zł/h, że zdroworozsądkowo powinien zagłosować na PO, a nie na PIS, który mu da pieniądze na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:14 lauren6 napisała: > Wytłumacz Polakowi z prowincji pracującego na śmieciówce za 5zł/h, że zdroworoz > sądkowo powinien zagłosować na PO, a nie na PIS, który mu da pieniądze na dzieci. ZDROWOROZSĄDKOWO się nie da. Ale to nie znaczy, że wybór oparty na emocjach jest dobry. Brytyjczycy - postanowili strzelić sobie w stopę, emocje wzięły górę nad myśleniem o ekonomii. Otrzeźwienie przyjdzie razem z konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:53 Dla ciebie zdrowy rozsądek to myślenie o ekonomii. Nie mieszkasz w UK, nie stykasz się na codzień z wielkimi grupami imigrantów ekonomicznych z całego świata. Dla nich zdrowy rozsądek może oznaczać ratowanie kultury i wartości ich kraju, nawet kosztem tej całej ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:08 lauren6 napisała: > Dla ciebie zdrowy rozsądek to myślenie o ekonomii. Nie mieszkasz w UK, nie styk > asz się na codzień z wielkimi grupami imigrantów ekonomicznych z całego świata. > Dla nich zdrowy rozsądek może oznaczać ratowanie kultury i wartości ich kraju, > nawet kosztem tej całej ekonomii. O to to. Polska jest ciągle krajem jednorodnym, a UK niestety nie. I nie ma co się dziwić, że wielu Brytyjczyków obawia się o swoją tożsamość narodową. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:21 szpil1 napisała: > O to to. Polska jest ciągle krajem jednorodnym, a UK niestety nie. I nie ma co > się dziwić, że wielu Brytyjczyków obawia się o swoją tożsamość narodową. No ja cię proszę, ale co się z Brexitem zmieni? Owszem, znikną może rzesze Polaków i Rumunów, ale arabski czy inne egzotyczne języki zostaną, bo UK był, jest i będzie krajem multi-kulti. Nie wydaje mi się też, że temat emigrancki był decydującym argumentem dla Brytyjczyków za głosowaniem przeciwko EU. Przecież przeciwnicy Europy przedstawiali plany orientacji na kraje Commonwealth, a to oznacza napływ nowych emigrantów ze słabszych ekonomicznie regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:22 Ale imigranci w UK to nie jest kwestia ostatnich kilku, kilkunastu lat! Oni ich tam maja od wieków... i teraz nagle zaczęli się bać? Wygrały emocje i straszenie w tabloidach. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:34 morgen_stern napisała: > Ale imigranci w UK to nie jest kwestia ostatnich kilku, kilkunastu lat! Oni ich > tam maja od wieków... i teraz nagle zaczęli się bać? Od wieków? Aż tylu? Nieprawda. I nie zaczęli nagle się bać, to narastało. Moim zdaniem dużo dały informacje o planach bezwizowego ruchu dla Turków. Przysłowiowa kropla przepełniająca kielich. Wygrały emocje i straszen > ie w tabloidach. > na pewno było dużo straszenia i wyolbrzymiania. Ale zrozum, że jak ktoś ma za sąsiadów obcokrajowców, wszędzie słyszy obce języki, widzi szyldy w obcych językach - to już nie jest fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:49 Niespecjalnie mi żal dawnych imperialistów, którzy przez setki lat rządzili się nie u siebie i czerpali z tego ogromne korzyści... nadszedł czas zapłaty, tylko szkoda, że i my będziemy musieli za to zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:13 lauren6 napisała: > nawet kosztem tej całej ekonomii. Pytanie brzmi czy to rzeczywiście było świadome 'nawet kosztem ekonomii'. Bo jednak mam wrażenie, że równie świadome jak 'PiS da'. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:15 A jak wytłumaczysz, że Irlandia Północna i Szkocja są za pozostaniem w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:54 Irlandia Polnocna, Szkocja i Walia czerpaly calymi garsciami z programow pomocowych Unii dla malych regionow. Poza tym wlasnie w Unii widza sojusznika w walce o niezaleznosc. Wyniki Walii maja troche inne korzenie. Walijczycy (zwlaszcza na Polnocy ale nie tylko) sa dosyc ksenofobiczni i majac na swoim terenie najmniesza ilosc imigrantow ze wszystkich czesci UK, sa najbardziej przeciwni imigracji. Do tego przecietny Walijczyk na ogol nie wie, ze droge obok wyremontowano przy pomocy funduszy z UE, a jego corka skonczyla bezplatny kurs dzieki temu samemu. Mnie tam wyniki referendum nie dziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:21 A Sinn Fein już zapowiedziało, ż będzie dążyło do zjednoczenie obu Irlandii jeżeli do brexitu dojdzie. Zaczyna być ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:36 joa66 napisała: > A Sinn Fein już zapowiedziało, ż będzie dążyło do zjednoczenie obu Irlandii jeż > eli do brexitu dojdzie. Zaczyna być ciekawie... I rodzi się pytanie KTO w zasadzie wyjdzie z UE... Anglia z Walią? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:54 W czasie debaty w BBC Boris odmawiał odpowiedzi na pytanie czy brexit zmniejszy imigrację. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:37 boris nie jest idiota, mimo ze takiego od czasu do czasu udaje, i wie doskonale ze brexit nie bedzie mial zadnego zauwazalnego wplywu na emigracje. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:40 Ależ oczywiście, że nie jest idiotą. Raczej małym sku...synem Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:03 Polakowi pracującemu na śmiecówce to obojętne bo jemu pensji nie podnieśli Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:26 100/100! Mieszkam w Warszawie i większość ludzi tutaj właśnie nie rozumiała wyników wyborów. Bo przeciez praca jest, zarobki fajne, jest na zakupy w Zarze i kawę w Costa Coffee... A moja przyjaciółka z "prowincji", nauczycielka - zarabia 1200zl i za tydzień wylatuje za granice na zmywak Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:40 >A moja przyjaciółka z "prowincji", nauczycielka - zarabia 1200zl i za tydzień wylatuje za granice na zmywak I co jej wyniki wyborów dały? Brytyjczycy też się podobnie wkopali. Brytyjski emeryt nie skorzysta na Brexicie, a raczej straci. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:40 no i to jest wlasnie ironia idei pokazywania palca establismentowi - establishment, city i ludzie ktorzy ogolnie dobrze zyja na brexicie straca niewiele. ci ktorzy kupili kampanie leave i glosowali zeby 'odzyskac kontrole' beda tymi ktorzy za to zaplaca. ot zycie ciemnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:50 princess_yo_yo napisała: > ci ktorzy kupili kampanie leave > i glosowali zeby 'odzyskac kontrole' beda tymi > ktorzy za to zaplaca. ot zycie ciemnego ludu. No ale jak napisała Dośka 'oni tak nie uważają' Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 18:29 Prekariat chce pokazać władzy fucka. Nawet własnym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:39 Ja też. Czuję się zszokowana, bo jak szłam wczoraj spać, wyniki sondażowe dawały przewagę zwolennikom pozostania. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:51 Hehe, to wlasnie dowod na to jak inna jest perspektywa. Ja mieszkam tu i innego wyniku sie nie spodziewalam. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:56 Owszem, nastroje były za wyjściem, ale to nic dziwnego dla politycznego stylu komunikacji w UK. Takie rąbanie w talerze, robienie na silnego przeciwnika i aroganckie wygrażanie się bez jakiegokolwiek realnego zaplecza. Dlatego wielu może być w tym kraju zaskoczonym, bo pewnie nie przewidywali, że silni w gębie przeciwnicy EU nie dostaną na koniec w portki. No cóż, spełnili swoje groźby i ja im życzę szczęść Boże na drogę. Odpływają właśnie jak Titanic, ale co tam, brytyjski fason będą pewnie trzymać jak zawsze, do gorzkiego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:14 Wszyscy moi mieszkający w UK znajomi są w szoku. I to są Anglicy, Szkoci i Walijczycy, a nie polscy imigranci. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:32 Jasne Landora. Z perspektywy to wlasnie tak wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:14 Z jakiej perspektywy? Widać po prostu mam rozsądnych znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:59 Albo maja kiepski kontakt z tzw. szara rzeczywistoscia. Moi znajomi z dobrze platna praca i wyksztalcenie tez byli za pozostaniem, ale bardzo wiele innych np. tzw. fachowcy (elektrycy, budowlancy) czy bez dobrego zawodu glosowali za opuszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:05 Mam w większości młodych znajomych z wyższym wykształceniem. Jak widać, za wyjściem głosowali głównie starsi i bez wykształcenia. www.telegraph.co.uk/news/2016/06/24/eu-referendum-how-the-results-compare-to-the-uks-educated-old-an/ Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:46 Tu wklejam kilka komentarzy młodych naprawdę ludzi: Jeremy Corbyn and David Cameron have utterly betrayed his country. Having nightmares of Ian Duncan Smith as PM now that Cameron has resigned. im sorry, but if you voted out, and you call me a friend, i can't trust you. my chances of transitioning, getting a good job, being protected as a transgender man (yes my rights might be taken away whoop whoop) and thriving in this country have all been stopped. let's start a fucking revolution. the 48% of people who voted remain will not go quietly. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:36 Tu jeszcze jeden komentarz młodej osoby: racist older generation people actually terrify me. xenophobic assholes whose futures won't be properly affected by their dumb ass decisions. my parents are always talking about me getting a good job and my own place, a flat or house and a car and a career, they expect me to do university courses and excel. i know not everyone who voted leave is racist, and im not saying that. however, i know plenty of people who have voted leave because they want mass deportation of slovak, kosovan and syrian people. how can people use this as their reason when their children's futures are at stake? also speaking as a transgender boy i was really looking forward to getting through my transition with the support of the nhs. i don't make enough money in my job to be able to properly save for top surgery or hormones. i live with dysphoria every fucking day and what could have been achieved in a couple of years might take 5, 10, 15 years if i fundraise and save (because the value of the pound is obviously going to go down - how much will surgeries and hormones cost by the time i can get them?) i have a ten year old sister. what kind of a state will the country be in by the time she is old enough to start making career decisions, looking at university, crafting her future? im truly scared for her and any children of britain. 52% of the country will live to regret this decision. or maybe they won't, because the majority of the people who voted for our future to be out of the EU won't even be there to see it. Odpowiedz Link Zgłoś
jakikato Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:23 na polskim forum, to wypadałoby pisać po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:06 Rosa, nikogo tu nie interesuja wypowiedzi jakichs bytow przekopiowane przez Ciebie z internetu. Chcesz sie wypowiedziec, to sie wypowiedz WLASNYMI SLOWAMI. Potrafisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:17 Coś mi to przypomina. U nas w większości tacy ludzie oddali głos na PiS. Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jablkowe Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:53 tak. Nie sądziłam, że do tego dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:30 Taaa... Ciekawe do ilu skoczy frank. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:32 4,18 aktualnie. Najbardziej tanieje funt, złoty na drugim miejscu, ale frank zyskuje nawet w stosunku do euro, na razie zwiewają z unijnych rynków - drożeje dolar i frank. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:46 Będzie szalało przez kilka dni. My tym razem mamy szczęście, bo płacimy ratę 15-go, mam jednak nadzieję, że się uspokoi przed 1-szym, bo dotyczy sporej liczby ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:32 Będzie ciekawie, gdy przeciwnicy rano wstaną i odkryją, o ile ich oszczędności stopniały. Funt leci na łeb. Jestem potwornie zawiedziona. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:44 O faktycznym wyjściu z UE zdecyduje parlament Wielkiej Brytanii. Referendum nie jest dla niego wiążące, choć to oczywiście silna wskazówka. Jak ostatecznie będzie nie wiadomo. Nie rozumiem głosujących za wyjściem, może poza jakimiś bogaczami, którzy w sytuacji wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii jeszcze zyskają na władzy. To absurdalne się rozdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:54 Eee, tam . Bogacze. Własciciel firmy w której pracuję jest milionerem, co roku na liście najbogatszych. Przed wejściem Polski, Litwy itd. firma miała potężne kłopoty ze znalezieniem pracowników. Po 2004 - wybierają i przebierają. Mimo tego, ze nie płacą dużo. I tak to wygląda - jemu pracownicy z Unii są na rękę, bo zawsze ich znajdzie płacąc im niewiele. Zwykle pracownicy - Brytyjczycy z jego firmy widzą minimalna pensję, słyszą wszechobecny język polski na ulicach, mają przepełnione szkoły i przychodnie. Jak myślisz, kogo winią za to? Ja zawsze mówię, ze jestem ciekawa jak przeciętny Polak reagowałby na taki najazd obcokrajowców? Nie wiem czy w Polsce się o tym wspomina, ale są szkoły gdzie większość dzieci w klasie to dzieci, których językiem pierwszym nie jest język angielski. Byłabyś zadowolona gdyby Twoje dziecko chodziło do klasy gdzie większość nie mówi po polsku ale np. po ukraińsku, arabsku lub w innych językach? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 06:57 No ja bym była, bo to praktycznie za darmo jeden język więcej. Ale zdaję sobie sprawę, że to jest podejście mniejszościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:26 asia_i_p napisała: > No ja bym była, bo to praktycznie za darmo jeden język więcej. Za darmo dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:34 asia_i_p napisała: > No ja bym była, bo to praktycznie za darmo jeden język więcej. Ale zdaję sobie > sprawę, że to jest podejście mniejszościowe. > Chyba sobie żartujesz. Te dzieci zwyczajnie obniżają poziom nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:38 Masz jakieś dowody na to zaniżanie, są jakieś badania? Bo ja słyszałam coś wręcz przeciwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:44 spanish_fly napisała: > Masz jakieś dowody na to zaniżanie, są jakieś badania? Bo ja słyszałam coś wręc > z przeciwnego. A pracowalas kiedys w szkole z takimi uczniami? Nie chodzi o jednostki a o spory procent? Te dzieci pochodza z roznych srodowisk, czesto z niewielkim potencjalmem, wiadomo ze w domu nikt im nie pomoze nie tylko z jezykiem ale generalnie z rozwojem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:45 A masz jakieś dowody z badań, że tak nie jest? Słyszenie o czymś to nie są badania. Ciekawe czy ktoś odważył się zbadać. Prawdopodobnie dużo zależy od stopnia opanowania języka przez uczniów imigranckich i czy przybywa z rejonu, gdzie normalnie chodził do szkoły czy szkoły nie było z powodu wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:07 jakw napisała: Prawdopodobnie dużo zależy od stopni > a opanowania języka przez uczniów imigranckich i czy przybywa z rejonu, gdzie n > ormalnie chodził do szkoły czy szkoły nie było z powodu wojny. > Mnie chodzi o dzieci, które kompletnie nie mówią po angielsku idąc do szkoły, a wsparcia w domu nie dostaną, bo rodzice też ni hi ni bye. Ja sama znam takie przypadki. Dziecko po 3-ech (!) latach pobytu w UK nie mówiło po angielsku idąc do szkoły. A dlaczego? Bo mamusia też ni hu hu. Dziecko do przedszkola, by sie jezyka nauczyło? "No co ty, nie pójdę do pracy, bo zasiłki stracę". Zadnych wyjść na spotkania mam z dziećmi, by chociaż minimalnie sie osłuchać. Efekt był taki, ze panie myślały, ze dziecko jest głuche, bo nie reagowało na polecenia w szkole. A rodzice? Postawa pt. "durne angielki, czepiaja się, przecież dziecko mówi po polsku!" Inny przykład - dziewczyna po kilku latach pobytu z angielskim na poziome słabiutkim, dziecko też, w szkole sobie nie radziło z tego powodu do tego stopnia, ze matka zdecydowała się na powrót do Polski. I takich dzieci jest całkiem sporo, nie tylko Polaków. Znam też Łotyszkę z podobnym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:50 No nie, w to nie uwierzę. Ja mieszkam w dk, gdzie język duński jest bardzi trudny, i tak moje dzieci w tym jedno z niedosłuchem opanowały język. I to z niedosłuchem miało zajęcia wspomagające, zdrowe gada jak duńczyk. Wszystkie dzieci które znam w przedziale 0-15 opanowały ten język. A angielski jest prosty, to kaszka z mleczkiem dla maluchów, dzieci nsturalnie nabywają język.nie pojmuje jak dziecko mogło sie go nie nauczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:10 spanish_fly napisała: Bo ja słyszałam coś wręc > z przeciwnego. Serio? Uważasz, ze w klasie w której jest 80% dzieci obcojęzycznych dziecko anglojęzyczne ma takie same szanse jak w klasie gdzie większość dzieci mówi jego językiem i nauczyciel nie musi im poświęcać ekstra uwagi? Podkreślam - 80%. Tak, są takie szkoły i klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:40 szpil1 napisała: > Chyba sobie żartujesz. Te dzieci zwyczajnie obniżają poziom nauczania. Nie jest to obnizanie poziomu nauczania bo nie oznacza to ze nauczyciele pracuja gorzej ale jest to utrudnienie i to spore. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:39 Nie ma nic za darmo. Za ucznia nie mówiącego po angielsku lub mówiącego źle bezpośrednio płacą pozostali uczniowie. Oraz pośrednio podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:14 spanish_fly napisała: > Imigranci to też podatnicy. A ci, którzy nie płacą podatków, mają zasiłki, a nie można ich wyrzucić, bo są z UE? I nie pisz mi proszę o Brytyjczykach na zasiłkach, bo to ich kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:18 No są i tacy. Rozumiem emocje tej części Brytyjczyków, która popiera wyjście z UE, ale czy to faktycznie spełni ich oczekiwania to się dopiero okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:11 Jasne, bo dzieci w wieku szkolnym, mówiące różnymi językami, radośnie uczą się nawzajem rodzimych języków. Gdzie to podpatrzyłaś? W serialu Przyjaźń to magia? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:13 Szpil1 - wszyscy moi przyjaciele, którzy mieszkają na wyspach mówią to samo. Brytyjczykom nie podoba się ten najazd. Tylko, że z drugiej strony w ramach 'wkurzone dziecko tupie nóżką' postanowili strzelić sobie w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:41 araceli napisała: > Szpil1 - wszyscy moi przyjaciele, którzy mieszkają na wyspach mówią to samo. B > rytyjczykom nie podoba się ten najazd. > No właśnie. Moi współpracownicy mówią: "Nie obraź się, nie chcemy być niegrzeczni, ale my mamy dość najazdu imigrantów". I o to zwykłym Brytyjczykom chodzi, bo to oni, przeciętni zjadacze chleba maja z tym największy kontakt. Nie elity polityczne, milionerzy, gwiazdy filmowe czy inne. Tamci się zamkna w swoich posiadłościach, maja prywatne, bardzo drogie szkoły, prywatną opieke medyczną i usta pełne frazesów. Moim zdaniem nie będzie w Polsce zrozumienia dla Brexitu, bo Polacy i Brytyjczycy maja zupełnie inny punkt siedzenia widzenia. Co jest całkowicie zrozumiałe. Oglądam właśnie polską telewizję wywiady z Polakami mieszkającymi w UK i śmieszą mnie ci, którzy narzekają, ze im nie pozwolono głosować. No ludzie, my tu jesteśmy ciągle gośćmi, ktoś kto nie ma obywatelstwa nie powinien się dziwić, ze nie ma pełni praw. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:45 moja przyjaciółka, która mieszka w Uk od lat powiedziała, że choćby mieszkała tam i 30 lat, nigdy nie będzie traktowana inaczej, jak "gość" a nawet człowiek drugiej kategorii. ma obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:55 jagienka75 napisała: > moja przyjaciółka, która mieszka w Uk od lat powiedziała, że choćby mieszkała t > am i 30 lat, nigdy nie będzie traktowana inaczej, jak "gość" a nawet człowiek d > rugiej kategorii. > ma obywatelstwo. Przez "gość" rozumiem kogoś kto nie ma obywatelstwa, a domaga się dokładnie takich samych praw. Wyobrażasz sobie sytuację, ze każdy kto akurat na terenie Polski przebywa może głosować? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:36 ale ona właśnie ma obywatelstwo. mimo wszystko nie będzie tam traktowana na równi z Anglikami, tylko jako ktoś gorszy. jeśli takie stwierdzenie pada z ust kogoś, kto mieszka w UK od lat, to chyba coś jest na rzeczy. na socjalu nie siedzi. pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:37 jagienka75 napisała: > ale ona właśnie ma obywatelstwo. mimo wszystko nie będzie tam traktowana na rów > ni z Anglikami, tylko jako ktoś gorszy. > jeśli takie stwierdzenie pada z ust kogoś, kto mieszka w UK od lat, to chyba co > ś jest na rzeczy. > na socjalu nie siedzi. pracuje. Jest, to ze ona ma problem z self confidence. To kim sie czuje i jak sie czuje zalezy od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:40 nie wiem, czy to dla niej problem, ale byłam zaskoczona, kiedy mi o tym powiedziała. to już było kawałek czasu temu, gdy nie było nawet pogłosek o tym, że UK kiedyś będzie chciała wyjść z UE. do PL raczej nie wróci. nie ma do czego. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:49 skoro tak sie czuje to chyba problem? jakbym ja sie czula gorsza od reszty swiata na podstawie swojego pochodzenia albo czegokolwiek innego to bylby to dla mnie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:26 No to jakieś kompleksy z niej wyłażą. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:11 Niekoniecznie. Zalezy w jakim srodowisku sie obraca. My dlugo nie czulismy sie gorsi czy inni, wrecz przeciwnie. Ale mieszkalismy w turystycznym miescie, duzo ludzi przyjezdnych, zupelnie inne postawy. Do czasu wyladowania na walijskiej totalnej prowincji. Oj dano nam odczuc, ze nas nie lubia . Jako Polka nie widze tutaj pelnej akceptacji, podobnie czuja sie Anglicy, inne nacje a nawet Walijczycy nie mowiacy po walijsku. Tak wiec punkt widzenia i w tej sprawie zalezy od miejsca siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:48 ja mam obywatelstwo, to moge sie dziwic szpili czy nie? jako ze bol brexit najbardziej odczuja szaracy ktorzy kupili propagande pt 'przywrocic kontrole'. city i financial services sobie poradza, bonusy pojda nawet w gore pewnie bo volatility zawsze predzej czy pozniej napedza rynek. midlands i noth west zostana z dokladnie ta sama iloscia emigrantow, slabym funtem i pewnie przynajmniej czasowo wiekszym bezrobociem. gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:21 araceli napisała: > Szpil1 - wszyscy moi przyjaciele, którzy mieszkają na wyspach mówią to samo. B > rytyjczykom nie podoba się ten najazd. Tylko, że z drugiej strony w ramach 'wku > rzone dziecko tupie nóżką' postanowili strzelić sobie w stopę. Masz przyjaciol-dezerterow? Ktorzy spi..dolili z Polski budowac potege innego panstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:36 black_halo napisała: > Masz przyjaciol-dezerterow? Ktorzy spi..dolili z Polski budowac potege innego p > anstwa? i nieudacznikow Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:32 black_halo napisała: > araceli napisała: > > > Szpil1 - wszyscy moi przyjaciele, którzy mieszkają na wyspach mówią to sa > mo. B > > rytyjczykom nie podoba się ten najazd. Tylko, że z drugiej strony w ramac > h 'wku > > rzone dziecko tupie nóżką' postanowili strzelić sobie w stopę. > > Masz przyjaciol-dezerterow? Ktorzy spi..dolili z Polski budowac potege innego p > anstwa? 100/100! Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:30 Ale czy wyjście z UE znacząco to zmieni? Większość ludzi, która już tam jest, tam zostanie. Poza tym Brytyjczycy przecież sami wyjeżdżają - podobno mnóstwo emerytów mieszka w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:33 spanish_fly napisała: > Ale czy wyjście z UE znacząco to zmieni? Większość ludzi, która już tam jest, t > am zostanie. Poza tym Brytyjczycy przecież sami wyjeżdżają - podobno mnóstwo em > erytów mieszka w Hiszpanii. Ale może więcej nie przyjedzie. A emeryci - moi znajomi z którymi dyskutowałam o Brexicie zupełnie o nich nie pamietają. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:45 Mówisz, że to wszystko przez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:59 zona_glusia napisał(a): > Mówisz, że to wszystko przez Polaków. To do mnie? Nie, nie mówię, że przez Polaków. Ja mówię, że kwestia imigracji to była jeden z decydujących czynników dla przeciętnego zjadacza chleba. A Polacy może rzeczywiście są często podawani jako przykład. Jakby nie było jest nas tu mnóstwo, a język polski jest obecnie drugim językiem w UK. Ja uważam, ze dużo jest winy EU. EU powinna zdecydowanie się zreformować. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:45 szpil1 napisała: Ja mówię, że kwestia imigracji to była jeden z decydujących czynników dla przeciętnego zjadacza chleba. Oczywiscie, bo tak to zostalo im przedstawione, wszystkie partie w ostatniej election mialy kwestie immigration jako najwiekszego problemu. To jest latwe do ogarniecia przez niewyksztalcona lub slabo wyksztalcona mase i oni za tym poszli. Z tym ze conservatives doszlo do wladzy to byla 'zasluga' Szkocji niestety bo ci glosowali na SNP i przez to labours starcili mnostwo glosow w Szkocji. Ciekawe co bedzie kielbasa wyborcza w nastepnej election. . Ja uważam, ze dużo jest winy EU, EU powinna zdecydowanie się zreformować. Zreformuje sie, napewno Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:38 Najma, czy Ty zapominasz już języka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:31 hłe, hłe, hłe ale głupi ci Brytowie, ale głupi Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:33 i nigel farage straci swoją tłustą posadkę w PE Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:37 tez sie nie spodziewalam. SAdzilam ze ponarzekac kazdy na UE moze ale ze wyjsc beda sie bali bo konsekwencje niepewne. ciekawe kto straci najwiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:48 Nie wiem, kto najwięcej, ale Polska straci dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:00 Polska może na Brexicie nawet zyskać, pod warunkiem, że do władzy dojdzie ktoś bardziej przewidywalny niż PIS i że nie będzie dalszego rozbicia UE. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:12 > Polska może na Brexicie nawet zyskać Szczególnie zyskują frankowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:21 Sama jestem frankowiczem, ale moje problemy i problemy wszystkich frankowiczów to jednak pikuś w skali całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:25 Nie zanosi się, że będzie rządził ktoś inny niż PiS. Przez następne 3 lata Ministrem Spraw Zagranicznych będzie Waszczykowski. Będzie rewizja budżetu unijnego, bo właśnie jego 12% zniknie. Myślę, że nie są w stanie nic zrobić dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:01 > Przez następne 3 lata Ministrem Spraw Zagranicznych będzie Waszczykowski. Waszczykowskiego zaraz "awansują" na europosła, bo jest najsłabszym ministrem tego rządu (choć ma ciężką konkurencję w postaci Błaszczykowskiego i Macierewicza). Na jego miejsce szykują Fotygę. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:22 lauren6 napisała: > Waszczykowskiego zaraz "awansują" na europosła, no nie wiem, nie wiem, czy ta pani, która weszła, po przejściu wojciechowskiego do TO, na miejsce waszczykowskiego jako europoseł zechce zrezygnować z europarlamentarnej tłustej pensyjki... Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:24 Trzy lata to jest nic. Brexit będzie trwał z 10 lat i wszystkie scenariusze są możliwe. Jeśli Wielka Brytania bardzo na tym straci to może nastąpić wręcz umocnienie UE i w Polsce też nastroje mogą się jeszcze odwrócić. Nie wiadomo co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:55 No na pewno zyskamy jak ci wszyscy "wybitni fachowcy" i "wąskie specjalistki" wrócą do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:05 No sorry, ale tego, że Polska jest najbezpieczniejszym krajem w Europie, nie zawdzięczamy ani naszej policji, ani brakowi potencjalnych przestępców. Taka prawda, że ten cały "kwiat" od dawna siedzi na europejskim socjalu. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:28 lauren6 napisała: > No sorry, ale tego, że Polska jest najbezpieczniejszym krajem w Europie Po czym tak trzepie?! Czy po prostu przyjęłaś za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:45 Jesteśmy drugim po Japonii najbezpieczniejszym krajem na świecie. Było o tym nie raz pisane na forum - naucz się korzystać z wyszukiwarki forumowej i sobie znajdź źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:49 Pod jakim względem? Wujek Gugiel twierdzi inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:57 sumire napisała: > Pod jakim względem? Wujek Gugiel twierdzi inaczej. Może trzęsień ziemi, albo zagrożeń wulkanem..... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:16 dyzurny_troll_forum napisała: > Może trzęsień ziemi, albo zagrożeń wulkanem..... Śmiej się ale to też ważne Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:18 araceli napisała: > dyzurny_troll_forum napisała: > > Może trzęsień ziemi, albo zagrożeń wulkanem..... > > Śmiej się ale to też ważne Nie śmieję się, podałem kategorie w których rzeczywiście Polska może być na czele tabeli... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:57 lauren6 napisała: > Jesteśmy drugim po Japonii najbezpieczniejszym krajem na świecie. Było o tym ni > e raz pisane na forum - Ato forum to jakaś wyrocznia? Raczej słaba... www.visionofhumanity.org/sites/default/files/Global%20Peace%20Index%20Report%202015_0.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:01 araceli napisała: > lauren6 napisała: > > Jesteśmy drugim po Japonii najbezpieczniejszym krajem na świecie. Było o > tym ni > > e raz pisane na forum - > > Ato forum to jakaś wyrocznia? Raczej słaba... Poland pomiędzy Bhutan a Netherlands... ciekawe sąsiedztwo... Co ciekawe kalifaty Dani, Szwecji czy Belgii a nawet kalifat Niemiec dużo bezpieczniejsze... może dlatego, że mają tam policję.... Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 07:51 forumologin napisała: > ciekawe kto straci najwiecej... Brytyjczycy. Jak Norwegia i Szwajcaria będą bulić za dostęp do wspólnego rynku tylko bez prawa głosu co do jego regulacji. Albo, po nowych wyborach zorganizują referendum odwołujące Brexit. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:16 Tez sie nie spodziewalam, pomimo ze tu mieszkam i wiem ze emerytalny elektorat mial glosowac za wyjsciem. Oczekiwalam minimalnej roznicy ale jednak za pozostaniem. Co dalej bedzie nie wiem, gdzies bylo o tym ze wynik referendum mial byc wiazacy. Ciekawe co zrobi ten elektorat kiedy sie okaze ze City sie zawinelo z londynu, ze duze firmy, ot chocby toyota czy honda przeniosa swoja produkcje gdzies do uni, a tu zostana tysiace ludzi bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:31 Ja odwrotnie. Mieszkając tutaj od kilkunastu lat spodziewałam sie właśnie takiego wyniku. To bardzo konserwatywne i klasowe społeczeństwo. Cameron siał wiatr, zbiera teraz burze. Za późno wystraszył się tego konia na którym wygrał wybory parlamentarne. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:55 damartyn napisał(a): Cameron siał wiatr, zbiera teraz burze. Za późno wystraszył się tego konia na którym wygrał wybory parlamentarne. Uwazam ze Cameron doskonale wiedzial co robi. Referendum to byl jego pomysl, on powoedzial ze bedzie bez wzgledu na wynik negocjacji w sprawie zasilkow dla nowych immigrantow. Prowadzil kmpanie za pozostaniem ale wcale pozostania nie chcial. Typowa polityka tutaj, mowie jedno robie co innego. Cameron juz dawno przebakiwal o kierowaniu sie ekonimicznie na swiat USA, Chiny, Indie i inne kraje a zeby miec mozliwosci trzeba sie uwolnic od unijnej legislacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:05 Uważam, że gdyby Cameron nie obiecał referendum to by konserwatyści nie wygrali wyborów. Przecież te całe anty UE nastroje nie zaczęły się pojawiać w ciągu kilku ostatnich miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:08 szpil1 napisała: > Uważam, że gdyby Cameron nie obiecał referendum to by konserwatyści nie wygrali > wyborów. Przecież te całe anty UE nastroje nie zaczęły się pojawiać w ciągu ki > lku ostatnich miesięcy. Nie wygraliby gdyby nie szkocka SNP ktora zabrala partii pracy sporo glosow. Wszystkie partie (liczace sie) uzywaly kielbasy wyborczej ktira miala w skladzie immigrants z tym ze Cameron forsowal to referendum i wcale nie ukrywal ze chodzi mu o zmiane powiazan gospodarczych i kierowanie sie na swiat jak nalisalam wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:17 Szkoda tylko ze jak na razie ten swiat w postaci inwestorow masowo wycofuje z UK ogrome pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:09 >>> Szkoda tylko ze jak na razie ten swiat w postaci inwestorow masowo wycofuje z UK ogrome pieniadze... Po to zeby je jutro z powrotem wprowadzic i zarobic na tym miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:55 szpil1 napisała: > Uważam, że gdyby Cameron nie obiecał referendum to by konserwatyści nie wygrali > wyborów. Przecież te całe anty UE nastroje nie zaczęły się pojawiać w ciągu ki > lku ostatnich miesięcy. Otóż, to. O tym koniu właśnie mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:13 najma78 napisała: > Uwazam ze Cameron doskonale wiedzial co robi. Referendum to byl jego pomysl, on > powoedzial ze bedzie bez wzgledu na wynik negocjacji w sprawie zasilkow dla no > wych immigrantow. Prowadzil kmpanie za pozostaniem ale wcale pozostania nie chc > ial. Jaaaasne, bo Cameron z całą świadomością podciął pod sobą gałąź władzy. Cyniczny polityk, któremu Brexit wisiał zawsze koło dupy i nigdy nie chciał wychodzić z EU, bo doskonale wiedział, że to porażka dla kraju. Blokował i szantażował Brukselę tylko w celu demonstrowania i umacniania swojej władzy. Teraz się przeliczył, bo Brexit oznacza także dla niego out. I ekonomicznie orientować to się oni mogą, ale na razie to Europa jest naważniejszym partnerem handlowym Brytyjczyków. W przypadku Brexitu stracą swój decydujący głos i sny o wielkim Empire się skończą. USA nie liczy się z bufonami tracącymi wpływy (co zarówno Obama jak i kandydat Trump Cameronowi jasno przekazał), a Chiny chcą na rynki europejskie. W pokerze trzeba wiedzieć, kiedy nie licytować zbyt wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonelato I to jest najtrafniejszy komenatrz do Brexitu. 24.06.16, 11:21 Mogę się tylko podpisać pod Twoją opinią. Trafnie, bez ogródek. Zgrywać kozaka to trzeba umiejętnie, bez narażania się na straty. Inna sprawa, że oni mogą kilka lat się bujać zanim naprawdę z Unii odejdą, w końcu ponad 48% Brytyjczyków chciało w niej pozostać. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:04 snakelilith napisała: USA nie liczy się z bufonami tracącymi wpływy (co zarówno Obama > jak i kandydat Trump Cameronowi jasno przekazał Bzdura, Trump jest jak najbardziej za Brexitem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:08 szpil1 napisała: > Bzdura, Trump jest jak najbardziej za Brexitem. Bo słaba, rozbita Europa jest mu na rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:15 szpil1 napisała: > Bzdura, Trump jest jak najbardziej za Brexitem. Nie rozśmieszaj mnie. Trump jest za wszystkim, co doprowadzi go do władzy. Pytanie tylko ile słowa i obietnice tego populisty są warte i co zrobi, gdy przyjdzie do konkretnych negocjacji. Przecież jego Europa w ogóle nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:13 Ale jednak mowi sie o tym, ze skoro jednak ostatnio glosno naklanial do pozostania, a ludzie go nie posluchali to powinien sie wycofac. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:23 No i wlasnie sie opowiedzial ze on nie bedzie przewodzil temu dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:26 Dosc ciekawa tez jest wypowiedz na temat tego ze nie bedzie zadnych zmian dla ludzi mieszkajacych w UK a spoza UK... W najblizszej przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:42 Przeczytałam tą dyskusję i to przecież wszystko jedno czy i kto się czego spodziewał. No ludzie... Ogólną konkluzję mam taką (odnośnie samego wyniku referendum) - na zdrowie. Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:46 Gdyby Unia dała np. na dzieci w biednych unijnych panstwach, nie byloby tylu wyjazdow. A kasę maja, Grecja sobie tylko lezy i krzyczy- wiecej. Merkel daje. Ale politykom tylko to w graj żeby bogaci się bogacili, plebs sobie jakoś poradzi z tym najazdem, a jak sobie nie poradzi, oskarzymy go o rasizm, wpedzimy w poczucie winy. Nie dziwię się temu wynikowi z punktu przecietnego Brytyjczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:50 Moment, moment... Aktualne wyniki to trochę ponda pięćdziesiąt procent. Oznacza to tyle, ze przeciętny Brytyjczyk nie myśli tak samo. Czemu więc się dziwić? Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:12 Przeciętny Szkot myśli inaczej - Szkocja nie chce wyjść z Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:57 UE jak i rząd nie ma innych pieniędzy niż te które odbierze. Na ogół średniakom. A nie dziwie że ludzie zarabiający powiedzmy 3 minimalne ale za ciężką pracę nie są zachwyceni gdy przedstawia się ich jako bogaczy, szczuje na nich i zabiera. To po co mają pracować po 60-70 godzin tygodniowo? Naprawdę bogaci zwieją, dla kapitału nie ma granic. Problemem jest właśnie pauperyzacja i zanik klasy średniej Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 08:53 Skończy się na tym, że osoby bez paszportu UK przeniosą się do Irlandii. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:11 3 mln osób bez paszportu UK do niespełna 4 milionowej Irlandii? Blondi? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:48 I do tego, co te 3 miliony będą w Irlandii robić? Wypasać owce? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:09 i w Europejskim Obszarze Gospodarczym także. Na 99,99%. Czyli będzie w Europie na zasadzie Norwegii, która należy do Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Schengen, a nie jest członkiem UE. A w zamian za to, nie będą musieli marnotrawić pieniędzy na pomysły makreli i żabojada i pozbędą się gorsetu różnych dziwnych uregulować unijnych. Czysty zysk z wyjścia i żadnych strat. Mądry naród. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:15 woman_in_love napisała: > i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie UK w Schengen? Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:17 A co przeszkadza teraz wejść? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Nie jest w Schengen 24.06.16, 09:18 Nie zostanie w Schengen, bo w nim nie jest. Na pewno nie po to wychodzi z UE, żeby płacić i przestrzegać prawa unijnego nie mając wpływu na jego tworzenie, bo w takiej sytuacji jest Norwegia. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:20 Od kiedy UK jest w Schengen? Coś przegapiłam ? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:20 Fajnie by było, gdybyś miała jakieś pojęcie o czym piszesz. Wielka Brytania nie jest w Schengen. A Norwegia duuużo płaci za swoją pozycję (a regulacje unijne przyjmuje i tak, nie mają za to wpływu na ich powstawanie). A te "dziwne regulacje" unijne to chyba z Daily Mail? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love sama się nie znasz, UK ma członkostwo częściowe 24.06.16, 13:01 i pewnie takie zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:32 Naprawde sadzisz ze unia sie na to zgodzi? Uk jest tylko rynkiem zbytu. Biorac pod uwage obecne nastroje w europie i narzucanie kazdemu krajowi uchodzcow, inne kraje tez maja juz swoje antyeu partie, ktore moga pociagnac do referendum i wyjscia z unii. Raczej spodziewam sie ze wielka brytania bedzie miala stanowic przyklad tego ze to zly ruch. Unia niczego Brytanii nie ulatwi, raczej odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 09:39 Też mi się wydaje, że WB zostanie srogo przeczołgana. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 11:45 Tak zapewne będzie, żeby nie zachęcić innych krajów. Tylko dlaczego ich premier chce zrezygnować? Przecież on był za wystąpieniem z Unii? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 13:04 był za pozostaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: i co z tego, że wyjdzie? w Schengen zostanie 24.06.16, 14:39 Nie byl za pozostaniem, gdyby byl nie byloby referendum Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:39 szok szok szok!!!! to jeł..py ci angole! nie wierzyłam że oni wyjdą z tej uni.... Teraz tylko pozostaje obserwować co dalej....i mieć nadzieje że to nie skończy się jakimś wielkim pier...ciem gosspodarki I szkoci zapewne wściekli są.... (( Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:49 Żle się stało. Ale co się stało to się nie odstanie. Teraz najważniejsze jest co dalej. Obawiam się, że lekarstwem na chorobę będzie hasło "jeszcze więcej tego samego". Zamiast refleksji co było tak naprawdę powodem decyzji Brytyjczyków i krytycznego spojrzenia przez tzw. brukselkę na samą siebie. Unia jest wspaniałym pomysłem ale poszła w niewłaściwą stronę. Moim zdaniem powinna wrócic do źródeł, do trzech podstawowych wolności, wycofać się z nadmiaru regulacji, ingerencji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 09:58 Jojczycie, a przecież o wyjściu z UE będzie decydować i tak parlament. Sądzę, że nie wyjdą z ue, za to ugrają sobie nieprzyjmowanie nowych imigrantów i inne pasujące im regulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:09 U kogo sobie ugrają? U Brukseli? Czytasz jakąś zagraniczną prasą, oprócz tej brytyjskiej? Nic sobie nie ugrają, bo cała kontynentalna Europa (a przynajmniej jej znacząca część) jest zgodna - to był jeden krok za daleko i out znaczy out. A brytyjscy politycy mogą się głosowaniem za zostaniem w EU tylko jeszcze bardziej skompromitować. Referendum to numer, którego Niemcy i Francuzi Brytyjczykom długo nie zapomną i na pewno nie będą teraz rozwijać przed nimi dywaników. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:25 Nie dziwię się, że nie darują. Są już kolejni, którzy chcą pójść śladem UK: fakty.interia.pl/raporty/raport-brytyjskie-referendum/aktualnosci/news-wilders-chce-referendum-w-sprawie-czlonkostwa-holandii-w-ue,nId,2224680 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:44 Mam wrażenie czy ty się podniecasz tym co grozi obecnie Europie i UE? W sumie to niesamowite, bo My Polacy zawdzięczamy UE naprawdę wiele. No chyba, że tkwię w błędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:11 Junecker jeszcze przed ogłoszeniem wyników powiedział, że nie będzie żadnych renegocjacji z UK. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:26 wyszło że Brytyjczycy nie są zbyt mądrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:32 Po tym jak Pis zwycięzył w Polsce to ja się w UK innego wyniku nie spodziewałam. Żałuje tylko, że nie pomyślałam o zarobieniu na giełdzie na tę okoliczność Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 10:39 Polski MSZ ubolewa, że Brytyjczycy zdecydowali jak zdecydowali i stwierdza: "Powinniśmy teraz działać, razem aby nie dopuścić do dalszych podziałów w UE." Ciekawa jestem jak postąpi Kaczyński. Polska na rozpadzie UE straci i to bardzo. Gdyby był rozsądnym człowiekiem powinien teraz stać się wielkim orędownikiem UE i robić co się dla odwrócenia antyunijnych nastrojów, do których się w dużym stopniu przyczynił. Ale może jest po prostu strasznym dziaduniem, który postanowił się zabawić u schyłku życia niezależnie od tego jakie koszty to przyniesie jego rodakom... Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:05 No cóż dziękujemy Pani Merkel za rozpieprzenie UE... teraz czekamy na rozpad WB i kolejne exity z UE... Brawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:10 a teraz opowiedz nam, co Merkel ma do tego, że Brytyjczycy postanowili otworzyć swój rynek pracy na pracowników z tzw. nowych krajów unii i (podobno) zostali nimi zalani? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:13 Wyłumacz mi proszę, co ma Merkel do Brexitu. Przecież wyjście UK z EU nie ma nic wspólnego z uchodźcami. Jeżeli Brytyjczycy mówią o ograniczeniu imigracji, to mają na myśli obywateli krajów wschodnieuropejskich, a nie muzułmanów głupku. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:24 >>> Wyłumacz mi proszę, co ma Merkel do Brexitu. Przecież wyjście UK z EU nie ma nic wspólnego z uchodźcami. Jeżeli Brytyjczycy mówią o ograniczeniu imigracji, to mają na myśli obywateli krajów wschodnieuropejskich, a nie muzułmanów głupku. W duzym uproszczeniu, bardzo wielu Brytyjczykow z przerazeniem przyjelo wiadomosc przyspieszenia akcesji Turcji do UE i bezwizowego ruchu dla Turkow w obrebie UE jeszcze przed akcesja. To wszystko obiecala Makrela w zamian za pomoc Turcji w obsludze pseudo-uchodzcow. Wielu politykow brytyjskich opowiadajacych sie za pozostaniem w Unii do konca przekonywalo, ze to nieprawda, ze absolutnie takich rozmow z Turcja nie ma, bla, bla, bla. Co jest oczywistym klamstwem bo o akcesji Turcji mowilo sie od dawna. Wielu ludzi uznalo, ze nie chce byc robionych w trabe i w dodatku oklamywanych. Po drugie, to Makrela rzucala sie najbardziej chcac zmuszac kraje czlonkowskie do przyjmowania pseudo-uchodzcow, nawet bez procedur weryfikacyjnych. I to Makrela wystosowala zaproszenie do pseudo-uchodzcow i wykreowala ten kryzys. Wbrew pozorom, wielu Brytyjczykow nie chce miec z ta radosna dzialanoscia nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:30 fakt, Turcja była mocno obecna w kampanii. Do tego stopnia, że doradca prezydenta Turcji uprzejmie poprosił, żeby ich nie używać jako pretekstu. Powoływał się też na stronę ambasady uk w Ankarze, gdzie oficjalnie UK była za...przyjęciem Turcji (pomocą w spełnieniu warunków) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:38 >>> Powoływał się też na stronę ambasady uk w Ankarze, gdzie oficjalnie UK była za...przyjęciem Turcji (pomocą w spełnieniu warunków) A w ostatnim Question Time, w srode przed referendum, nowy mer Londynu Khan sie zarzekal i przysiegal, ze zadna Turcja do UE nie wejdzie, ze nie ma absolutnie zadnych rozmow na ten temat, itp. No sorry, ale nawet mi, zwolenniczce UE takie wierutne klamstwa podniosly cisnienie i mialam ochote glosowac za wyjsciem. A Brytole zwyczajnie boja sie kilkudziesieciu milionow tureckich obywateli robiacych najazd na ich kraj w poszukiwaniu pracy i zasilkow. Tyle, ze udalo im sie po WIELOLETNICH negocjacjach uzyskac ograniczenie w dostepie do zasilkow dla nowo przyjezdnych. No sorry, ale UE stala sie niestety symbolem oporu mentalnego na kazdym polu, nawet tam, gdzie interesy panstwa sa zagrozone. Ja sie nie dziwie, ze Brytyjczycy powiedzieli basta. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:36 d.o.s.i.a napisała: Brytyjczycy przerażeni przed turecką inwazją? No, no, no, jak zwykle Brytyjczycy wiedzą więcej i lepiej od durnych kontynentalnych głupków. No i oczywiście, Brexit zmniejszy liczbę imigrantów muzłmańskiego pochodzenia, bo to było dla Brytyjczyków najważniejsze. Ha, ha, ha. Wybacz, ale pleciesz takie bzdury, że nawet odpowiadać na to mi się nie chce. Gdzie to wyczytałaś? W polskiej prawicowej prasie? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:40 Snakelilith, ogladalas chociaz JEDNA debate na ten temat? Bo, niestety ale to ty pleciesz glupoty. Turcja byla jednym z waznych argumentow zwolennikow wyjscia, czy Ci sie to podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:56 Tak, oglądałam i szczęka opadała mi ze zdziwienia, jak można wierzyć, że ludzie w to uwierzą. Ale można jak widać. Wielka Brytania zawsze była dziwna i nie ma się co dziwić. A symbolem mentalnego oporu to byli Brytyjczycy, a nie Bruksela. Niemcy już nawet przestali bawić się w dyplomatię i otwarcie mówil, że nie dadzą się więcej Brytyjczykom szantażować. Tyle extra praw i przywilejów jak UK nie miał w EU nikt. No to Cameron wymyślił sobie referendum, bo mu się epoki pomyliły, ale wielkie Empire ma znaczenie już tylko w głowach Brtyjczyków i nikt nie będzie się dziś przed brytyjską arogancją kłaniał. Ja byłam przeciwna Brexitowi, ale teraz myślę, że powinni wyjść jak najszybciej. Dla Europy to lepiej, bo będzie ciągnęła w jedną stronę i Brytyjczycy przestaną ją w końcu swoimi wiecznymi fochami osłabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:09 Bzdury gadasz. Po pierwsze Cameron nie wymyslil sobie referendum, tylko je na nim wymuszono. Obietnica referendum pozwolila mu wygrac wybory, gdyby nie to, wladza poszlaby w rece populistow. Wiec wyboru nie mial, po prostu zrobil to co wyborcy mu kazali - jak widac, mial racje, bo tego wyborcy CHCIELI. A nie ze sobie Cameron wymyslil. Wiec nie gadaj bzdur. Tyle ekstra praw i przywilejow mowisz? Oczywiscie, ale fakt, ze trzeba o nie walczyc latami, juz chyba wskazuje na powazny problem jaki ma UE, prawda? No to Brytyjczycy powiedzieli co o tym mysla - chca miec wiecej mozliwosci decydowania o tym co dla nich lepsze. >>> Dla Europy to lepiej, bo będzie ciągnęła w jedną stronę i Brytyjczycy przestaną ją w końcu swoimi wiecznymi fochami osłabiać. Wymuszanie reform to nie oslabianie tylko wzmacnianie. I to jest normalne i naturalne zjawisko. To marazm prowadzi do powaznych konsekwencji, vide kryzys uchodzczy, kryzys w Grecji. Dopoki Europa mowila "jednym glosem" kreowano problemy, radosnie i bezrozumnie. Zaczeto je rozwiazywac dopiero jak poszczegolne kraje zaczely protestowac i wylamywac sie z "jednego" glosu Makreli. I to jest DOBRE dla Unii. A w zasadzie BYLOBY gdyby nie dalszy osli upor Makreli, ktora nawet teraz nie widzi okazji do zadumy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:14 Biedny Cameron. Został zmuszony do referendum przez intrygi złej Makreli. I Brytyjczycy chcieli reform dla.... surprise, surprise.... dla Uni. LOL. Sorry, ale z politycznymi bajkopisarzami nie rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 17:48 A ja to uslyszalam os tzw zwyklych Anglikow. Jak kilka lat temu te same odoby pluly na tlumy Polakow na socjalu, teraz sa oburzeni na Merkel i uchodzcow. I wkurzeni, ze nie chca postlac dzieci do szkoly, ze jest przewaga somalijskich dzieci, nie mowiacych po angielsku. O Turcji nie wspominali. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:51 d.o.s.i.a napisała: > Wielu ludzi uznalo, ze nie chce byc robionych > w trabe i w dodatku oklamywanych. Ech, żeby jeszcze tak było. Przecież Nigel Farage, organizator Brexitu, przekonywał w kampanii, że 350 mln funtów, które płaci Wielka Brytania na Unię Europejską, po Brexicie zostanie przekazane na służbę zdrowia częściowo. Już się z tego wycofał. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:54 Już się z tego wycofał. skąd my to znamy... Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:13 'Wielu ludzi uznalo, ze nie chce byc robionych w trabe i w dodatku oklamywanych.' to znaczy ze wielu ludzi ma powazny problem z glowa bo glosowanie na klamstwa marki pan farage wskazuje na to ze jak najbardiej lubia byc robieni w trabe i to bez specjalnej finezji Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:14 >>> to znaczy ze wielu ludzi ma powazny problem z glowa bo glosowanie na klamstwa marki pan farage Ale argumenty za wyjsciem z UE to nie tylko argumenty pana faraga. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:01 A, i jeszcze jedna uwaga na temat winy Makreli w Brexicie. Zamiast teraz pokornie przyjac wole ludu brytyjskiego i pobic sie w piersi i powiedziec, tak, UE musi sie zreformowac bo widac nie wszystkim krajom podoba sie obecna polityka i starac sie chociaz troche rozbroic ta bombe to, nieeeee! zamiast tego mowi cos o twardym traktowaniu, zadnych negocjacji itp. No sorry, ale to znak dla innych krajow, ze sie nie licza, ze nawet podstawowa zasada DOBROWOLNOSCI bycia w UE jest ograniczana, nawet jesli jest tylko poprzez pasywna agresje. No sorry, ale tak nie moze byc! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:10 Boże jak ty naiwna jesteś, Niemcy dają forsę, Niemcy decydują. I dobrze, że trzymają stery w ręku, bo kto ma w Unii trzymać porządek? Politycy typu Kaczyński i Orban? Merkel ma się bić w pierś, by Putin zacierał ręce? A, że w Uni jest dobrowolność świadczy sam fakt referendum w UK. W ogóle bym się nie martwiła, gdyby małe, słabe ekonomiczne kraje idąc przykładem UK na Unię się pogniewały. Nie podoba się? To wypad. Niech radzą sobie same. Tyle tylko, że się nie odważą, bo przykład UK ich zniechęci. Brytyjczycy sporo stracą, ale jakoś przeżyją, inne kraje na taki eksperyment nie będą mogły sobie pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:16 zgadzam się. Nikt nikogo w Unii na siłę nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:18 >>> Nikt nikogo w Unii na siłę nie trzyma. Ale sprobuj z niej wyjsc... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:26 d.o.s.i.a napisała: > >>> Nikt nikogo w Unii na siłę nie trzyma. > > Ale sprobuj z niej wyjsc... Wydaje mi się, że UK właśnie wychodzi? Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:35 W Twoich wypowiedziach zastanawia mnie tylko jedno. Piszesz unia unia unia unia. Unia czyli kto ? W tym chyba właśnie tkwi źródło problemu. Unia czyli jednak caly czas stowarzyszenie państw, formalnie o równych prawach czy unia czyli niemcy relalizujące swoiją wolę poprzez urzędników niewiadomego pochodzenia z niewiadomego nadania o niejasnych kompetencjach i odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:46 A w czym ci przeszkadzają silne i bogate Niemcy? Przeszkadzają ci może te niemieckie miliardy, z których korzystają inne kraje? Uważsz, że inne kraje Uni przez Niemców tracą? Wiesz, co Niemcy z tymi pieniędzmi mogłyby u siebie zrobić? Co jeszcze ma zrobić ten kraj, by dogodzić króliczkom z wielkimi aspiracjami, ale nie potrafiącymi się samodzielnie utrzymać na wymaganym przez siebie poziomie? Tak, w Uni decydują przede wszystkim dwa kraje, Niemcy i Francja, bo są duże, silne i bogate. Takie jest życie. Na to jest jedna rada, trzeba stać się silnym i bogatym. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:56 Mnie silne i bogate NIemcy nie przeszkadzają w ogóle. Natomiast rzeczywiście przeszkadza mi forsowanie w Unii różnych rozwiązań w sposób nie wiadomo jaki, po co, przez kogo. A przede wszystkim ich treść. Np. taka sprawa tych zasiłków co to Brytyjczyków wkurzala niemiłosiernie. I ja ich rozumiem. Ja popieram wolny przepływ osób, niech sobie każdy jedzie pracować gdzie chce. Ale co do tego mają zasiłki ? Dlaczego to nie jest w gestii państw członkowskich ? Nie rozumiem co wspólnego z wolnym przepływem osób ma socjal ? Dlaczego każde państwo nie może samo decydować np. że zasiłki wypłaca po płaceniu x lat podatków albo tylko swoim obywatelom. W drugą stronę też to działa. Dlaczego jest tyle ograniczeń w mozliwościach samodzielnego kształtowania systemu podatkowego. Dlaczego jest ingerencja Unii w stawki VAT. Dlaczego forsuje się rózne kosztowne rozwiązania bez których gospodarki mogłyby rozwijać się szybciej. Co to ma wspólnego z wolnością przepływu kapitału ? Do tego to wystarcza brak ceł i swoboda prowadzenia działalności w dowolnie wybranym kraju Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:05 To, że Tobie to przeszkadza albo czegoś nie rozumiesz, nie znaczy jeszcze, że to są błędne decyzje. Akurat wspólny system podatkowy to coś dość oczywistego przy tak daleko posuniętej unii gospodarczej. >>>Dlaczego forsuje się rózne kosztowne rozwiązania bez których gospodarki mogłyby rozwijać się szybciej Dlatego, że rozwój gospodarki to nie jest pozytyw sam w sobie, szczególnie jeśli prowadzi do wyzysku, niszczenia środowiska naturalnego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:15 Gdyby te kwestie przeszkadzały tylko mnie to rzeczywiście nie byłby problem, one jednak przeszkadzają bardzo wielu ludziom. Oczywiście ja mogę nie mieć w różnych sprawach racji ale Merkel, Junker czy inny brukselski mędrek tez monopolu na rację nie mają a niestety, mimo widocznych porażek, z uporem maniaka odmawiają przyjęcia do wiadomości że coś im wychodzi nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:51 Ale nie masz ani cienia gwarancji, że Twoje alternatywne pomysły sprawdziłyby się lepiej, czyż nie? W Europie panuje dobrobyt i spokój jakiego ten region nie zaznał od setek lat, a marudy z powodu de facto drobiazgów chcą to zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:16 Problem polega na tym, że w referendach głosują także ci, którzy "czegoś nie rozumieją". Być może jednak coś zaniedbano. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:21 I jeszcze jedno. Wspólny system podatkowy ma sens ( a właściwie staje sie wówczas obojetny ) tylko wtedy kiedy dotyczy państw na podobnym poziomie rozwoju. Inaczej staje się kula u nogi regionów/krajów słabiej rozwiniętych. Ale zamiast mniej zabierać biurokratom pasuje zabrać żeby potem dawać z róznych funduszy spójnosci i innych i prezentować się w glorii wielkich darczyńców, przy okazji wymuszając posłuch szantażowaniem odebrania tego czy tamtego. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:53 Jakim szantażowaniem? Przecież możemy zdecydować o wyjściu z UE w każdej chwili, tak jak i Wielka Brytania. Rozumiem, że jesteś za? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:57 julita165 napisała: > I jeszcze jedno. Wspólny system podatkowy ma sens ( a właściwie staje sie wówcz > as obojetny ) tylko wtedy kiedy dotyczy państw na podobnym poziomie rozwoju. In > aczej staje się kula u nogi regionów/krajów słabiej rozwiniętych. Ale zamiast m > niej zabierać biurokratom pasuje zabrać żeby potem dawać z róznych funduszy spó > jnosci i innych i prezentować się w glorii wielkich darczyńców, przy okazji wym > uszając posłuch szantażowaniem odebrania tego czy tamtego. YYYYY... a ty rozumiesz, że Polska na 'wspólnym systemie' ZYSKUJE??? Bo może Ci się nie podobać 'gloria wielkich darczyńców' ale Polska więcej z UE dostaje niż wpłaca. Zdajesz sobie z tego sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:25 julita165 napisała: >Co to ma wspólnego z wolnością przepływu kapitału ? Do tego to wystarcza brak ceł i swoboda prowadzenia działalności w dowolnie wybranym kraju Unii. na początek spytaj wujka google o "kazus Cassis de Dijon"... I napisz, jakim cudem przebrnęłaś przez wydział prawa omijając prawo Unii Europejskiej. I chroń mnie boże przed takim prawnikiem, który nawet stosownych źródeł prawa znaleźć sobie nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:18 snakelilith napisała: Takie jest życie. Witam Nie. To nie jest życie, tylko polityka. Niemcy po wojnie były zadłużone na 200% PKB, czyli były bankrutem. Żeby mogły ruszyć z kopyta umorzono im 55% długu. Jednym z wierzycieli, który wyraził na to zgodę była Grecja Zabawne, prawda? Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:10 inguszetia_2006 napisała: > Nie. To nie jest życie, tylko polityka. Niemcy po wojnie były zadłużone na 200% > PKB, czyli były bankrutem. Żeby mogły ruszyć z kopyta umorzono im 55% długu. J > ednym z wierzycieli, który wyraził na to zgodę była Grecja Zabawne, prawda? Dlaczego zabawne? Negocjować warunki trzeba umieć, także w sytuacji gdy leży się na ziemi. Grecja wyraziła zgodę i dziś Niemcy się odwdzięczają pompując w ten kraj miliardy, które się Grekom właściwie nie należą. Nakłamali, nakradli, dobrze żyli przez lata nie płacąc podatków i teraz płaczą, że wredni Niemcy coś od nich chcą oprócz słońca i oliwy. Albo myślisz, że Grexit jest dobrym rozwiązaniem dla Greków i szansą na uzdrowienie greckiej gospodarki? Ale Niemcy nadają się jako dobry chłopak do bicia, tylko jakoś pomija się fakt, że jest to kraj, który zawsze cało wychodzi z kryzysowych sytuacji. Więc może nie wszystko robi tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:31 snake, Niemcy zarabiają na kryzysie w Grecji. Naprawdę nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:48 joa66 napisała: > snake, Niemcy zarabiają na kryzysie w Grecji. Naprawdę nie wiesz? Jasne, Niemcy zarabiają na wszystkim i wszystkich kantują. Dlatego wszyscy chcą robić interesy z tymi wrednymi Niemcami, a co niektórzy to nawet oszukiwali, by dobrowolnie oddać się w niemiecką niewolę. Tacy masochiści. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:53 Oczywiście, że jasne, że na kryzysie greckim zarabiają (ocenia się, że 100 miliardów euro). O innych rzeczach pisałaś Ty, więc nie będę ich komentować. www.bbc.com/news/world-europe-33845836 Zastanów się więc zanim napiszesz "Niemcy się odwdzięczają za pomoc.. ładując pieniądze" Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:53 snakelilith napisała: > Jasne, Niemcy zarabiają na wszystkim i wszystkich kantują. Dlatego wszyscy chcą > robić interesy z tymi wrednymi Niemcami, lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:04 >>>> Unia czyli jednak caly czas stowarzyszenie państw, formalnie o równych prawach czy unia czyli niemcy relalizujące swoiją wolę poprzez urzędników niewiadomego pochodzenia z niewiadomego nadania o niejasnych kompetencjach i odpowiedzialności. Otoz to! Obecnie Unia = Makrela. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:20 >No sorry, ale to znak dla innych krajow, ze sie nie licza, ze nawet podstawowa zasada >DOBROWOLNOSCI bycia w UE jest ograniczana, nawet jesli jest tylko poprzez pasywna agresje. >No sorry, ale tak nie moze byc! to wyobraź sobie, ze twój mąż pewnego dnia mówi, że chce odejść i rozwodu. Pakujesz mu walizke i dajesz buzi na pożegnanie? Czy twardo negocjujesz warunki dla siebie i waszych dzieci? Unia jak małżeństwo, ktos wziął na siebie jakąs odpowiedzialnośc, sa zobowiazania, to nie jest życie na kocią łape i bez żadnych zobowiazań. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:25 Unia to nie malzenstwo. W malzenstwie przysiegasz "do smierci". Unia to dobrowolna umowa stowarzyszeniowa. I obrazanie sie jest ciut nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:27 d.o.s.i.a napisała: > Unia to nie malzenstwo. W malzenstwie przysiegasz "do smierci". W cywilnym nie przysięgasz. I jak najbardziej można z niego wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:29 d.o.s.i.a napisała: > Unia to nie malzenstwo. W malzenstwie przysiegasz "do smierci". Chyba u muzułmanów. A nie, nawet u nich istnieją rozwody. Unia jest umową cywilną, a nie ślubowaniem przed ołtarzem. A w umowie cywilnej nie ma przysięgania do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:03 >>> Chyba u muzułmanów. A katolikow nie znasz jakichs? >>> A w umowie cywilnej nie ma przysięgania do śmierci. Przeciez dokladnie to napisalam!!! Ty czytasz pod czym sie podpisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:15 d.o.s.i.a napisała: > Przeciez dokladnie to napisalam!!! Ty czytasz pod czym sie podpisujesz? Ja czytam, ale ty zapominasz, co sama napisałaś. Zaprzeczyłaś bowiem, że Unia jest czymś w rodzaju małżeństwa, z przywilejami i obowiązkami. Twoim argumentem było, bo "małżeństwo to przysięga do śmierci". A guzik prawda, bo małżeństwo to zwykła umowa cywilna, dokładnie jak Unia. A to oznacza, że nie można się zmyć jak się nie podoba i nie liczyć się z konsekwencjami. Prawnymi, finansowymi, obyczajowymi i osobistymi, bo wypinającego się na formalny układ małżonka, żona ona do łóżka wpuszczać już nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:21 >>> Twoim argumentem było, bo "małżeństwo to przysięga do śmierci". I nadal ten argument podtrzymuje, bo o TAKIE malzenstwo mi chodzilo. A nie o cywilne. >>> A to oznacza, że nie można się zmyć jak się nie podoba i nie liczyć się z konsekwencjami. Otoz mozna. Bo umowa Unijna to GWARANTUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:31 Ależ gadasz głupoty. Niby jak ma nie być konsekwencji skoro UK chce opuścić UE. Ma wyjść i zachować prawo głosu w unijnych strukturach i wszystkie przywileje jakie mają członkowie UE? Przecież to są te konsekwencje właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:45 d.o.s.i.a napisała: > Unia to nie malzenstwo. W malzenstwie przysiegasz "do smierci". Unia to dobrowo > lna umowa stowarzyszeniowa. I obrazanie sie jest ciut nie na miejscu. Swoją drogą czy zwolennicy Brexitu będą równie szczęśliwi jak 'umowę stowarzyszeniową' wypowiedzą Szkocja i Irlandia Północna? Wtedy też 'obrażenie się będzie nie na miejscu'? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:25 d.o.s.i.a napisała: > zamiast tego mowi cos > o twardym traktowaniu, zadnych negocjacji itp. No sorry, ale to znak dla innych > krajow, ze sie nie licza, ze nawet podstawowa zasada DOBROWOLNOSCI bycia w UE > jest ograniczana, nawet jesli jest tylko poprzez pasywna agresje. No sorry, ale > tak nie moze byc! alez może i powinno tak być: niech Brytyjczycy wezma pełna odpowiedzialność za swoja decyzję. Nie chcą, to wolna wola! Jakie negocjacje? Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:29 Już mnie dośka wyręczyła, ciężko coś tłumaczyć osobie, która nie ogarnia rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:13 wioskowy_glupek napisała: > No cóż dziękujemy Pani Merkel za rozpieprzenie UE Merkel jest winna, że Brytole są gupi. Ciekawa teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:19 Kiedyś wszystko była "wina Tuska" , teraz wszystko jest "wina Merkel" Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:23 alsk9 napisała: > Kiedyś wszystko była "wina Tuska" , teraz wszystko jest "wina Merkel" Zaryzykowałbym stwierdzenie, że efektowny szczał brytoli w stopę jest na rękę zarówno Niemcom jak i Francji czy Beneluxowi, a w dalszej części całej kontynentalnej UE. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 13:55 nowaczek1 napisał: > Szczał, powiadasz? Tak szczał! Szczał jest wtedy, gdy próbujesz się odlać sikiem prostym a trafiasz w buty.... Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:38 Jeżeli nie dostrzegasz powiązań przyczynowo skutkowych to już nie moja wina Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:18 wioskowy_glupek napisała: > No cóż dziękujemy Pani Merkel za rozpieprzenie UE... teraz czekamy na rozpad WB > i kolejne exity z UE... Brawo ! Polakom podziękuj, odegrali spora rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:50 Ty Polką nie jesteś jak rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:43 wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała: > Ty Polką nie jesteś jak rozumiem? jestem i wstyd mi za Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 17:51 joa66 napisała: > każda okazja dobra, mama303 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:47 A konkretnie to z jakiego tytułu? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 17:54 wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała: > A konkretnie to z jakiego tytułu? a to z takiego, że siedzą tam na zasiłkach /oczywiscie nie wszyscy ale wielu/ mieszkają po kilkunaście osób w małych mieszkaniach, łobuzują i ogólnie Angole maja nas dość. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 19:19 lauren6 napisała: > Mi również jest wstyd - za ciebie. bo? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:50 Ty Polką nie jesteś jak rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:06 spanish_fly napisała: > Ale może jest po prostu strasznym dziaduniem, który postan > owił się zabawić u schyłku życia niezależnie od tego jakie koszty to przyniesie > jego rodakom... jest strasznym dziadem (pod każdym względem), który uważa (słusznie), że ciemnym ludem łatwiej się rządzi. A na ciemnym ludzie się jego władza opiera. Więc nie mam złudzeń, że poseł kaczyński będzie straszył unią i bredził chęci wyjścia Polski z Unii, a broszka et consortes będą oficjalnie walili frazesy, że ależ skąd, nie wyjdziemy i pisss-naród kocha Unię. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:57 Właśnie nastapił koniec unii, jaką znamy....a co jest najgorsze: GIGANTYCZNY znak zapytania, który zawisł teraz nad całą europą.... nikt nie potrafi przewidzieć, co będzie dalej I tylko uśmiechnięta gęba Putina wkurza jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 11:59 a tu Zandberg wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,20295670,zandberg-o-brexicie-zdecydowali-ci-ktorych-porzucono-w-latach.html#BoxNewsImg Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:06 joa66 napisała: > a tu Zandberg lewaki jak zawsze, trzeba było rozdawać więcej kasy (nie swojej) ... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:14 czytałeś artykuł? Do której jego części się odnosisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:19 joa66 napisała: > czytałeś artykuł? Do której jego części się odnosisz? --------------- Ich doświadczenie z kampanii na ulicach miast północnej Anglii czy w dawnych okręgach górniczych w Walii było gorzkie. Tam, gdzie życiowa stabilizacja skończyła się wraz z przemysłem, --------------- Wniosek jest oczywisty, albo trzeba było utrzymywać górnictwo i przemysł dotacjami, albo trzeba było te dotacje rozdać w celu utrzymania "życiowej stabilizacji" klasy robotniczej. Jakby nie patrzeć wniosek jest jeden UK wychodzi z UE, bo rozdawała za mało kasy potrzebującym oraz najbardziej potrzebującym. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:15 Szczerze, jak czytam o przytarciu nosa, pokazaniu środkowego palca to ręce mi opadają. Podobnie było przy ostatnich wyborach w Polsce. Naprawdę to nie obchodzą mnie przyczyny. Powinniśmy być już na tyle mądrzy w Europie aby sobie nie robić krzywdy w imię jakiś tam sprzeciwów. A tu ciągle okazuje się, ze prym wiodą wzburzone masy bezmyślnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:18 >>> A tu ciągle okazuje się, ze prym wiodą wzburzone masy bezmyślnych ludzi. Nie ciesze sie z wyniku referendum, ale nazywanie prawie 18 mln brytyjczykow bezmyslnymi ludzmi mi sie nie podoba. Wlasnie przeciwko takiej arogancji brytyjczycy zaglosowali wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:20 d.o.s.i.a napisała: > Nie ciesze sie z wyniku referendum, ale nazywanie prawie 18 mln brytyjczykow be > zmyslnymi ludzmi mi sie nie podoba. Wlasnie przeciwko takiej arogancji brytyjcz > ycy zaglosowali wczoraj. Jakby nie patrzeć ludzi, którzy na złość 'arogancji' strzelili sobie w stopę raczej trudno zaliczyć do rozumnych. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:24 >>> Jakby nie patrzeć ludzi, którzy na złość 'arogancji' strzelili sobie w stopę raczej trudno zaliczyć do rozumnych. Ale oni wcale nie uwazaja, ze strzelili sobie w stope. Uwazaja, ze wrecz przeciwnie. Skad w Tobie przekonanie, ze to TY jestes ta rozumna i masz patent na prawde? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:28 d.o.s.i.a napisała: > >>> Jakby nie patrzeć ludzi, którzy na złość 'arogancji' strzelili > sobie w stopę raczej trudno zaliczyć do rozumnych. > > Ale oni wcale nie uwazaja, ze strzelili sobie w stope. Tym bardziej nie świadczy to dobrze o ich rozumności. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:01 >>> Tym bardziej nie świadczy to dobrze o ich rozumności. Arogancja w pelnej krasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:31 d.o.s.i.a napisała: > Ale oni wcale nie uwazaja, ze strzelili sobie w stope. alez oczywiscie, że oni tak nie uważają, dlatego madrymi ich nazwać to eufemizm. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:35 mama303 napisała: > alez oczywiscie, że oni tak nie uważają, dlatego madrymi ich nazwać to eufemizm jeden, zdaje się, już się obudził: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,20296467,glosowal-za-brexitem-a-teraz-mowi-w-bbc-ze-jest-w-szoku-myslalem.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:49 wg OECD idiotki www.oecdbetterlifeindex.org/topics/safety/ Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:03 pl jest ponizej takich krajow jak francja czy norwegia, moze daj linka do danych ktore potwierdzaja twoja teze LOL Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:25 kliknij sobie na graf pt safety Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:33 właśnie tam Polska jest za Japonią na drugim miejscu. nie pomyliły Ci się strony? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:34 podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,19992429,raport-brytyjskiego-msz-polska-najbezpieczniejszym-krajem.html Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:20 d.o.s.i.a napisała: > Wlasnie przeciwko takiej arogancji brytyjczycy zaglosowali wczoraj. > taaaaaa To teraz życzymy, by to piwo, które sobie wczoraj uwarzyli, im smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:28 Oh oh, to też jest w pewnym stopniu arogancja. Ciekawe jakie przy okazji stworzyli masy sprzeciwu. Pewnie za kilka lat znowu ktoś pokaże środkowy palec. Lub raczej tak skomentuje jakieś wybory, czy referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:29 Angielska młodzież jest ostro wk..na. Już powstają inicjatywy przeciwko temu referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:14 >>> Właśnie nastapił koniec unii, jaką znamy... Moze unii potrzeba bylo takiego wake up call? Ja tam jestem dobrej mysli. Wstrzasy polityczne sluza gospodarce dlugoterminowo, bo czyszcza ja z patologii. Uczyli mnie tego na studiach juz 20 lat temu... I do tej pory jakos sie to sprawdzalo. Mysle, ze "wyjscie" UK z UE nastapi tylko na papierze. W realu nikomu nie zalezy zeby zmieniac umowy handlowe i karac sie wzajemnie gospodarczo. Znajda sie rozwiazania, zeby to wszystko jakos obejsc najmniejszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:22 d.o.s.i.a napisała: > Mysle, ze "wyjscie" UK z UE nastapi tylko na papierze. W realu nikomu nie zalez > y zeby zmieniac umowy handlowe i karac sie wzajemnie gospodarczo. Znajda sie ro > zwiazania, zeby to wszystko jakos obejsc najmniejszym kosztem. Myślisz, że to było nadzieją zwolenników Brexitu? To, że Niemcy jak zwykle spadną jak kot na cztery łapy i się ułożą, by stracić jak najmniej, to jest pewne. Zapewne nie będą aż tak bardzo karać Brytyjczyków za brak lojalności, pieniądz nie śmierdzi. Tylko co na tym niby zyskają Brytyjczycy? Przecież to nie oni będą decydować o regułach gry na europejskim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:30 snakelilith napisała: > Myślisz, że to było nadzieją zwolenników Brexitu? To, że Niemcy jak zwykle spad > ną jak kot na cztery łapy i się ułożą, Niemcy zyskują na wyjściu UK. Centrale wielkich pan europejskich koncernów ulokowane do tej pory w Londynie gdzieś się będą musiały przenieść na kontynent. Berlin, Hannover czy Frankfurt brzmi zachęcająco? I nagle się okaże, że jest również taniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:35 No i super. Powinno nas cieszyć, że największy forsodawca w Uni będzie miał tej forsy jeszcze więcej do rozdania. Tym bardziej, że forsy z UK już nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 14:37 Berlin, Hannover czy Frankfurt brzmi zachęcająco? to akurat jest rownie zyczeniowe myslenie jak kampania brexiterska. bycie w sensie headquarters poza unia dla wielkiego businessu bedzie mialo minimalne znaczenie, zwlaszcza dla rynkow finansowych ktore juz szykuja przedstawicielstwo londynu i city w teamie negocjacyjnym. to samo dotyczy szkocji i irlandii pn, wiec jesli szkocja rzeczywiscie sie odlaczy i zostanie w uni, to glowne siedziby przeniosa sie do edynburga a nie berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:02 princess_yo_yo napisała: > Berlin, Hannover czy Frankfurt brzmi zachęcająco? > > to akurat jest rownie zyczeniowe myslenie jak kampania brexiterska. bycie w sen > sie headquarters poza unia dla wielkiego businessu bedzie mialo minimalne znacz > enie, mogę nawet pójść dalej i napisać, że dla wielkiego bussinesu nie będzie to miało żadnego znaczenia, (nie)stety nie można tego samego powiedzieć o tych wszystkich Smithah, którzy w związku z przeniesieniem siedziby firmy poza GB stracą pracę. >zwlaszcza dla rynkow finansowych ktore juz szykuja przedstawicielstwo londynu i city w teamie negocjacyjnym. nie możemy się doczekać, żeby usłyszeć co mają do zaproponowania >wiec jesli szkocja rzeczywiscie sie odlaczy i zostanie w uni, to glowne siedziby pr > zeniosa sie do edynburga a nie berlina. o tak, dla Anglików to z pewnością będzie ogromne pocieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 12:31 snakelilith napisała: > d.o.s.i.a napisała: > > Mysle, ze "wyjscie" UK z UE nastapi tylko na papierze. W realu nikomu nie > zalez > > y zeby zmieniac umowy handlowe i karac sie wzajemnie gospodarczo. Znajda > sie ro > > zwiazania, zeby to wszystko jakos obejsc najmniejszym kosztem. > > Myślisz, że to było nadzieją zwolenników Brexitu? Ja myślę, że oni dokładnie tak rozumowali - że nic się nie zmieni tylko nie będą musieli słuchać UE. Bo przecież GB była potęgą i zawsze będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 15:34 Wywalą cię z tego kansilowskiego bloku z kababami i wtedy inaczej będziesz szczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jednak Brexit? 24.06.16, 16:16 Sama Rosa mieszkasz w kansilowskim bloku. Boisz sie, ze odetna cie od zasilkow i leczenia rodzinki za darmoche? Boj sie, boj. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Sikorski 24.06.16, 12:49 wyborcza.pl/1,75398,20296181,sikorski-to-co-sie-stalo-to-efekt-wieloletniego-procesu-szczucia.html#BoxGWImg Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Sikorski 24.06.16, 13:37 Oho, komuś nieźle peron odjechał. Dobrze, że tego pana już nie ma w polityce i rządzie, więc wypowiada swoje opinie jako zwykły obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Sikorski 24.06.16, 14:37 a jakby tak coś merytorycznie, lauren6? No, pokaż, że potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś