Dodaj do ulubionych

pytanie turystyczne: Wroclaw

24.06.16, 14:58
Wiem - bo tak mowicie - ze Wroclam jest piekny. Nigdy nie bylam (poza dworcem kolejowym, przejazdem, sto lat temu).
Postanowilam zatem zabrac rodzine na trzy dni do Wroclawia.
Moje pytanie: gdzie szukac zakwaterowania? (w sensie: w jakiej dzielnicy?)
Co zobaczyc przede wszystkim?
Dziekuje z gory za Wasze wskazowki!
Obserwuj wątek
    • annpierle Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 14:59
      dodam, ze rodzina dorosla (albo prawie).
    • miliwati Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 15:05
      Hostel Cinamon jest w porządku.
    • pratel12 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 15:10
      green hostel jest jest ok . jest w pobliżu Hali Stulecia, zoo i pergoli i ma bardzo dobre połączenie z centrum. No i jeszcze w hostel (hotel?) Rezydent na Zaciszu, dzielnica spokojna zielona i też dobrze skomunikowana z resztą miasta
    • tol8 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 15:31
      Dzielnice: Krzyki, Stare Miasto, Śródmieście.
      Co zobaczyć: Sky Tower, Hala Stulecia+iglica+pergola, zoo, ogród japoński, Ostrów Tumski, Katedra, kościoły, rynek, pl. Solny, ratusz, Muzeum Narodowe, mosty, Polinka, rejs statkiem, deptak na Oławskiej, Panorama Racławicka
      • beverlyja90210 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 15:45
        ja dorzuce mostek pokutnic, dla mnie wrażeie lepsze niż sky tower i na Rynku, Hotel Ibis
      • miliwati Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 15:55
        tol8 napisała:

> Dzielnice: Krzyki, Stare Miasto, Śródmieście.
        > Co zobaczyć: Sky Tower, Hala Stulecia+iglica+pergola, zoo, ogród japoński, Ostr
        > ów Tumski, Katedra, kościoły, rynek, pl. Solny, ratusz, Muzeum Narodowe, mosty,
        > Polinka, rejs statkiem, deptak na Oławskiej, Panorama Racławicka

Sky Tower widać z każdego miejsca, więc nie problem zobaczyć wink Czegoś takiego jak "Hala Stulecia" we Wrocławiu nie ma, natomiast polecam Halę Ludową suspicious Oławska jak Oławska, ulica jak każda inna. Muzeów dużo, Narodowe po prawdzie jak Narodowe, Panorama też raczej na wycieczki szkolne, ale Muzeum Poczty tuż obok tych dwóch może być ciekawe. Albo Arsenał.
        Można też podskoczyć tuż obok do Środy Śląskiej zobaczyć muzeum skarbu średzkiego, albo na drugą stronę do Kotowic na wieżę widokową. Na Ślężę można wejść z Sobótki albo Tąpadeł, też niedaleko. Dla wyjątkowych hardcore'ów w Mirosławicach tunel powietrzny właśnie uruchamiają, ewentualnie w Szymanowie na lotnisku canopy piloting spadochroniarzy jak najniżej i najszybciej w tym tygodniu.
        • annpierle Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 16:14
          dziekuje za pomysly, mam nadzieje na jeszcze smile
          • konwalka Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 16:36
            byłam we Wrocławiu po dość długiej przerwie
            jakis koszmar
            w porównaniu z tym, cp mialam zapisane w pamięci- ruina
            dzielnica, w której mieszka moja babcia, jest zaniedbana i opuszczona, a zawsze uchodzila za piękną i zieloną
            oczywiscie sa nowe budyneczki, centrum pewnie odpicowane, ale któż z nas nie ma lśniącego salonu w domu, nespa...
            Wystarczy jednak komunikacja miejską przejechac sie z lotniska do cetrum
            Naprawdę jest źle
            • sylwiam_m Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 16:48
              Jako urodzona wrocławianka powiem ci tak - pierdzielisz.

A wracając do tematu to obok Hali Targowej startują stateczki w stronę Zoo. Fajnie popatrzeć na W-w od strony wody.
            • miliwati Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 16:56
              konwalka napisała:

> byłam we Wrocławiu po dość długiej przerwie
              > jakis koszmar

Bo i pod mikstackimi rządami w wielu aspektach koszmar, ale raczej dla stałych mieszkańców.

> w porównaniu z tym, cp mialam zapisane w pamięci- ruina
              > dzielnica, w której mieszka moja babcia, jest zaniedbana i opuszczona, a zawsze
              > uchodzila za piękną i zieloną

A któraż to taka?

> oczywiscie sa nowe budyneczki, centrum pewnie odpicowane, ale któż z nas nie ma
              > lśniącego salonu w domu, nespa...
              > Wystarczy jednak komunikacja miejską przejechac sie z lotniska do cetrum
              > Naprawdę jest źle

Yyyy... Graniczna szeroka, porządna. Po drodze oczywiście tereny lotniska z jednej strony, a dość puste pola z drugiej, no ale to przecież peryferie. Po drodze obwodnica autostradowa, potem Strzegomska też poszerzona już dawno aż po obwodnicę z kolei śródmiejską. W tym miejscu blokowiska Nowego Dworu, no wyglądają jak blokowiska, nic pięknego, ale też żaden koszmar. Potem istotnie wąski kawałek aż do Świebodzkiego przez tereny przemysłowe - PaFaWag i inne Archimedesy, no to wygląda jak wygląda, ale też jak ma wyglądać fabryka? Świebodzki w dobrym stanie, Podwale z fosą po lewej też w porządku, potem kawałek Świdnickiej z Pedetem i Placem Kościuszki - centrum Wrocławia, kamienice, nap*erdolili świateł i przejść, ale to problem stałych mieszkańców, turysta wytrzyma. No i sama Kościuszki - znowu kamienice, jak to w Breslau. Gdzie Ty tam tragedię po drodze 406 widzisz?
              • konwalka Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 17:04
                ale czilaut, laski, ok?
                to jest moja opinia, rzucona swiezym okiem
                umilowanie małej ojczyzny jest chwalebne, ale nie oznacza jednczesnie, ze odmienne zdanie nt danego miejsca jest od razu pierdzieleniem
                po prostu- ja zauwazylam, ze wroclaw, ktory pamietam i ten widziany teraz, bardzo sie roznią
                na niekorzysc tego ostatniego
                i tyle
                bez nerwowego uzasadniania ze szczególami topograficzno-fabrycznymi
                • sylwiam_m Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 17:27
                  A ja ci powiem i tak, że pierdzielisz. Wrocław zmienił się na lepsze i to nie tylko rynek. Nadodrze, Trójkąt Bermudzki i jeszcze inne dzielnice w których głównie mieszkała patologia są teraz nie do poznania. Miasto remontuje jedną kamienicę za drugą, podwyższa czynsze, podłącza do CO i wywala za nie płacenie. Dzielnice odzyskują dawną świetność. Tego z okien samochodu nie zobaczysz. Pracze Odrzańskie, Maślice są też rewitalizowane i rozbudowywane z głową. Ja już nie mieszkam we Wro. od 10 lat ale widzę za każdym razem zmiany na lepsze.
                  • konwalka Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 17:31
                    dobrze, zmienił się na lepsze i nie odniosłam innego wrazenia.
                    • lola211 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 17:42
                      Po prostu masz sentyment do dawnych lat.To moze tłumaczyc twoje wrazenie.
                      Wrocław sie bardzo rozwinął i wypiękniał.
                    • sylwiam_m Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 17:45
                      Być może pamięć spłatała ci figla. Wieś mojej babci była dla mnie rajem, a dom prawie pałacem bo spędzałam tam najfajniejsze wakacje. Teraz jak przejeżdżam przez te strony to niestety tego raju już nie widzę.
                    • pade Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 25.06.16, 00:09
                      Konwalka, w szoku jestem sad
                      Nawet dramatyczne Nadodrze wypiękniało tak, że miejscami nie wiedziałam, gdzie jestem.
                      Gdzie ten dramat widziałaś, napisz proszęsmile

ps. fakt, mamy kilka architektonicznych "perełek", od których mnie zęby bolą i oczy, jak na nie patrzę, ale ogólnie jest coraz ładniej
            • nangaparbat3 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 20:41
              To nie tak. Kiedys wszystkie dzielnice wyglądaly źle, dramatycznie źle, teraz niektóre. Trudno takie duże miasto odpicować cale za jednym zamachem, nawet w 20 lat. Natomiast te "złe" dzielnice na tle odnowionych wyglądają jeszcze gorzej, niż kiedy cale miasto bylo beznadziejnie zapuszczone.
        • zona_mi Hala Stulecia 24.06.16, 19:16
          > Czegoś takiego jak "Hala Stulecia" we Wrocławiu nie ma, natomiast polecam Halę Ludową suspicious

Czyżby?
          halastulecia.pl/
          Panorama niekoniecznie na wycieczki, ja najczęściej oglądałam właśnie indywidualnie, syn - wówczas dziesięcioletni - był zachwycony.

Ciekawe - ale lepiej z przewodnikiem (albo umów się ze mną wink - Muzeum Poczty, Pałac Królewski też świetny.

W okolicach Rynku - wspomniany pałac, Teatr Lalek z fontanną przed nim, tuż obok Park Staromiejski, Wzgórze Partyzantów nad fosą.
          Koniecznie Ostrów Tumski - najstarsza i piękna dzielnica Wrocławia, w pobliżu Wyspa Słodowa i Bielarska. Na Ostrowie może uda się Wam spotkać stylowego latarnika - codziennie wieczorem zapala (podobno) 200 latarni.

Właściwie ja sobie nie wyobrażam nacieszyć się Wrocławiem w trzy dni, ale powodzenia smile
        • asia06 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 19:29
          Jest Hala Stulecia (zwana kiedyś Halą Ludową)
          • beverlyja90210 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 20:28
            Przyjeżdża babcia męża o chce koniecznie iść na cmentarz żołnierzy wyklętych,to musi zobaczyć koniecznie
            • beverlyja90210 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 20:31
              Gdzie to jest dziewczyny babcia mówi ze widziała piękny na jakimś wzniesieniu obok plynie rzeka...z jakima pomnikiem wysoko

• ja.babcia Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 23:45
                To co opisujesz to chyba pętla na Oporowie, ale to nie jest cmentarz Żołnierzy Wyklętych, tylko cmentarz żołnierzy poległych w II wojnie światowej.
        • tol8 Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 24.06.16, 21:01
          ???
          Nie ma Hali Stulecia???
          Od kilku lat Ludowa jest Stulecia...
    • jan.kran Re: pytanie turystyczne: Wroclaw 25.06.16, 03:01
      blogi.wroclaw.pl/rozwoj/kilka-slow-o-renowacji-wroclawskich-zabytkow/
      www.wroclaw.pl/remonty-budynkow-wroclaw-odnowione-kamienice

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka