Dodaj do ulubionych

odchudzam się - jakie obiady

27.06.16, 10:16
Cześć, odchudzam się Ematko. Mam dietetyka od tego, w ciągu 8 miesięcy zeszło już 20kg, mam rozpisane jadłospisy na każdy dzień.
Dzisiaj sobie zdałam sprawę, że mam przesyt, nie zjem już ani razu pewnych trzech dań obiadowych, bo mi się przejadły. A mój dietetyk akurat od dzisiaj na miesięcznym urlopie! Muszę, więc sobie poradzić sama.
Problem polega na tym, że jem tylko mięso z indyka, steki z wołowiny i ryby. Do tego indyka dwa razy w tygodniu mam dodatek w postaci: papryka smażona z cukinią, raz takie na sucho, raz w potem podlane koncentratem i podane w formie sosu. Dzisiaj rano nastąpił przełom w mózgu, nie przełknę już tej cukinii z papryką ani razu. Czym można je zastąpić? Wiem, że raz po prostu usmażę bakłażana. Ale jakie jeszcze warzywa można podsmażyć do takiej potrawki? (jeśli przychodzi Wam na myśl potrawka z marchewką, selerem, pietruszką - to taką już mam w rozkładzie jazdy).

Czy możesz mi podpowiedzieć E-matko, jakie masz pomysły na danie, które obejmuje głównie mięso z kurczaka i indyka we wszelkiej postaci?

Obserwuj wątek
    • duveen Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 10:21
      cebulka, brokuł, kalafior, kalarepa, pyszny jest ogórek w potrawce, marchew, seler naciowy, soczewica...
    • itka-julitka Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 10:28
      Może z innej beczki, bo nie kurczak ani nie indyk, ale ryby jesz, więc mam nadzieje, ze danie Ci przypasuje.

Zupa krem z kalarepy i wedzonym łososiem. Składniki to bulion warzywny, ziemniaki i kalerepa (kalarepy dwa razy wiecej niz ziemniaków). Warzywa kroisz i zalewasz bulionem (bulion ma wystawać ponad warzywa nie wiecej niż 1 cm - wtedy smiatana czy inny zagestnik nie jest potrzebny). Gotujesz do miekkosci, przyprawiasz, mozesz dolac troszkę oliwy jesli chcesz, potem robisz gęsty krem przy uzyciu blendera. Wlewasz na talerz, dodajesz na wierzch kilka kawałków wędzonego łososia polanego wczęsniej cytryną, dodajesz wedle uznania co tam jeszcze chcesz (moga byc kiełki słonecznika, ugotowane wcześniej głowki szparagów, kawałek tosta z chleba razowego pokrojonego w kostkę, itp).

Zupa jest gesta i bardzo pozywna, spokojnie mozna się nia najeść. Wydaje mi się też, że małokaloryczna - ale oceń sama, odchudzasz się od kilku miesiecy więc wiesz lepiej smile
      • nigolla Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:00
        Nie znałam takiej, dziękuję. Na początku myślałam, że kalarepa = ziemniak (jeśli chodzi o węglowodany, a te mam znacząco obniżone), ale widzę, że nieee, dużo dużo mniej ma smile
    • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 10:55
      Mozesz inaczej- podsmazyc mieso w ziolach i podac z warzywami na parze lub surówka.Albo fasolka szparagowa.Nie musi byc to forma potrawki.

Kupuje filety piersi indyka, kroje w paski.Na patelnie na łyzeczke masła klarowanego pokrojona cebulka,nastepnie paski miesa, pieczarki i zioła.Albo obsypuję przyprawa meksykanska i robie w pomidorach(lub indyjska,łyzka jogurtu,cebulka).Podaje z warzywami na parze- brokuł,kalafior, marchewka.Albo mrozonkę chińska plus przyprawy orientalne.Generalnie- podstawa sa przyprawy i do tego dobieram rodzaj warzyw.
      Wczoraj robilam zupe z pulpecikami- cebula, marchew, seler,pietruszka- na tym gotowalam wywar.Ze zmielonego miesa indyka zrobilam pulpeciki(mieso plus przyprawy:kozieradka, papryka słodka, lubczyk, duzo natki pietruszki, zabek czosnku- bardzo ładnie sie lepią bez zadnych jajek czy bułki tartej).Do wywaru włozylam pulpeciki, po kwadransie wyjełam, dorzucilam fasolke szparagowa i groszek cukrowy.Podawalam posypana koperkiem.Lekka, pyszna zupa.
      Takie pulpeciki bede robic tez do drugiego dania- w sosie pomidorowym albo w pieczarkach.
      Tortille mozesz?
      • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 11:07
        I jeszcze gołabki -masz mieso, kapuste i np. kasze w jednym posilku.Moga byc tez gołabki z samego miesa z pieczarkami np. jesli obiad niskoweglowodanowy miałby byc.
    • mid.week Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 11:13
      Z mielonego indyka możesz robić pulpety, koltelty mielone, albo nadziac na patyczki i ugrillować.
      Mozesz nafaszerować papryki i zapiec w sosie, np z pomidorów
      Albo roladę z jajkiem/warzywami w środku
      Masę miesną możesz roznie doprawiać i wrzucać do niej rozmiate dodatko zeby nie bylo nudno. Mielony ze szpinakiem smakuje już inaczej niż pulpet z wkrojoną do miesa papryką i cebulką.
      • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 13:31
        Ale mielone zakladaja smazenie z wieksza iloscia oleju plus wymagaja dodatkow, by sie trzymały, typu bułka, jajka,co podnosi kalorycznosc, a nie o to chodzi.
        • mid.week Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 13:44
          Nie dodaje bułki do mielonych. I nie trzeba ich smażyć na dużej ilości tłuszczu.
          • morgen_stern Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 13:54
            Ja pulpetów z indyka w ogóle nie smażyłam, od razu gotowałam w sosie.
            • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:03
              Pulpety owszem, ale nie kotlety.
              • triismegistos Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:23
                Kotlety można ulepić z samego mięsa i upiec w piekarniku. Albo usmażyć na ledwie posmarowanej olejem patelni.
                • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:54
                  Mozna, ale one sa wówczas suche.
                  Mozna zawinac w folie i do piekarnika, ale wychodza uduszone i srednio porywaja smakowo.
                  Najlepiej faktycznie dusic w sosie.
                  • triismegistos Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:56
                    Raz mi wyszły suche. Jak przepiekłam.
                    • triismegistos Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:56
                      Ale faktycznie, zawsze można udusić w sosie, albo ugotować na parze.
                    • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:14
                      Biorac pod uwage, ze samo mieso ma byc chude- najlepiej piers- nie ma bata, by były soczyste.
                      • klamkas Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:20
                        Soczystości (szczególnie drobiowym) spokojnie można dodać za pomocą warzyw - mięso mieszasz ze startą cukinią/marchewką/pietruszką/selerem (jednym z nich albo wszystko po trochę).
          • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:02
            To co dajesz oprócz przypraw?
            Co do ilosci tłuszczu-nie da sie ich usmazyc na 1 łyzeczce tłuszczu,a tyle przewiduja z reguły dietetyczne przepisy.
            • mid.week Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:55
              Co chcę. Zawsze cebulkę bo lubię. Ugotowane warzywa z rosołu, paprykę, cukinię, ogórek kiszony...co mam w lodówce. Czasem kaszę jaglaną, gryczaną lub inną.
              Da się na przyzwoitej patelni jak najbardziej. Można też je wsadzić do piekarnik i opiec.
              • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 15:00
                Mam super patelnię i wiem, ze smacznie sie nie dasmile.
                • mid.week Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 15:06
                  a ja mam przeciętną i wiem, że się da wink
                  • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 15:35
                    To zapodaj prosze przepis na takie smaczne kotlety smazone na łyzeczce masła,zeby sie nie rozwalały i nie były suche.
                    • mid.week Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:03
                      Mięso, przyprawy, wybrane z wymienionych powyżej dodatków w ilości preferowanej przez konsumenta, mała łyżka masła klarowanego i voila. Nie ma za co wink
                    • pade Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:00
                      Trzeba dodać lodowatą wodę gazowaną do mięsa.
                      • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:15
                        To jest mysl.Plus starte warzywa.
        • d.o.s.i.a Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 13:53
          No to je ugotuj na wodzie jako pulpety.
          • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:04
            I to bedzie smaczne? Mielone ze szpinakiem gotowane w wodzie?
            • morgen_stern Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:26
              Jak robiłam moje pulpety to dobrze przyprawiałam i gotowałam od razu w sosie pomidorowo - paprykowym. Były delikatne, pyszne.
              • d.o.s.i.a Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 15:48
                Dokladnie tak. Nie w wodzie, tylko od razu w sosie.
                • lola211 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:46
                  A konkretnie jaki sos? Pomidorowy byt intensywny do szpinaku.
                  • mikams75 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:38
                    ja wlasnie lubie sos z pomidorow i szpinaku. Do tego czosnek, cebulka, na koniec dodac dymk albo koperek.
        • nigolla Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:02
          Mam w rozpisce mielone, buła nieee, ale z cebulką i jajkiem i smażone na maśle klarowanym smile Plus druga wersja to puplety gotowane na parze, do nich sos z przecieru.
          • morgen_stern Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:59
            A próbowałaś pieczone w piekarniku?
      • nigolla Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:01
        Pulpety i mielone mam w rozpisce właśnie smile Rolada zbyt skomplikowana dla mnie big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 11:16
      Zrob klopsa z pieczarkami w srodku z sosem paprykowo-pomidorowym (z passaty).
    • kura17 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 14:38
      moze zmien przyprawy tez, zeby bylo cos ciekawszego?

z indyka mozesz sprobowac zrobic curry z mlekiem kokosowym (nieduzo wystarczy, zeby nadac smak).
      ja robie takie: male kawalki indyka (smazone/gotowane) przygotowac.
      na patelni rozgrzac odrobine oleju (ja mam taki w spray'u), dodac lyzke pasty curry (tak ostra, jak lubisz), podgrzac. dodac mleko kokosowe (ja mieszam pol-na-pol z woda kokosowa, zmniejsza kalorie, hehe). i do tego dodac jakies warzywa - fasolka szparagowa, marchewka, groszek cukrowy, swietne sa pedy bambusa (takie ze sloika), ja jeszcze daje pokrojone pomidorki koktajlowe. mozesz sypnac troche soczewicy, albo dodac ciecierzyce/fasole.
      na koniec wrzucasz mieso i gotowe.
      wersja deluxe zawiera lyzke masla orzechowego (bez cukru) - pycha!
      • triismegistos Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:24
        Mleko kokosowe chyba nie jest przesadnie dietetyczne tongue_out
    • nabucho1 Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 15:31
      Mnie najbardziej smakuje sałatka z kurczakiem. Ostry kurczak i miks sałat, papryk, koktajlowe pomidory, szczypior do posypania. Lubię też kurczaka w limonce. Jest kruchy, robię go na patelni gilowej. Ogólnie jem mało mięsa, nadrabiam koktajlami z blue nature, nabiałem, ale moja rodzinka uwielbia kurczaka. Robię też ostre naleśnik z maki owsianej i z kurczakiem i warzywami, zwijam i są tortille.
      • faustine Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:16
        Dietując jadłam musakę z mięsa mielonego indyczego z bakłażanem ( uprzednio pokrojonym w plastry i zgrilowanym) . Do przesmażonego mięsa dodaj (oprócz pomidorów oczywiście) , koniecznie cynamon - daje świetny smak , a na wierzch ( przed zapiekaniem) zmiksowane jajko z jogurtem naturalnym i solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Mi smakowało smile Raz zrobiłam też dietetyczny beszamel z serka wiejskiego i jogurtu, doprawionego gałką - ( podpatrzone w TV) - rewelacja.
    • panna.w.paski Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:16
      A może szaszłyki mięsno-warzywne? U mnie jutro na obiad souvlaki: www.chillibite.pl/2013/08/wysmienite-greckie-souvlaki.html
      Można zrobić też z wołowiny lub z drobiu, upiec w piekarniku jeśli nie masz grilla i też powinny być ok smile
      Poza tym może pójdź w faszerowanie warzyw, np. bakłażana, papryki albo cukinii mielonym mięsem i/lub warzywami. Można porobić różne kombinacje (sos pomidorowy z ziołami prowansalskimi lub na modłę bliskowschodnią - z cynamonem, goździkami, kuminem) i bez smażenia.
    • triismegistos Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 16:26
      A może nie zmieniaj warzyw tylko sposób przerządzenia? Może ten indyk z cukinią posmakuje inaczej, jak go usmażysz z imbirem, chili i sosem ostrygowym np?
    • jematkajakichmalo Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:22
      Na poczatek troche skrytykuje wink
      Jak dla mnie to troche sredni ten dietetyk, ze Ci gotowce pod nos podstawia. Tak mozna robic na samym poczatku, zeby pokazac jak jadlospis powinien wygladac, przez miesiac, no max 2. Teraz sama widzisz najlepiej - jego nie ma a Ty panika bo nie wiesz co do jedzenia zrobic, a tamto Ci juz uszami wychodzi wink
      Tez sie odchudzam, 3 mce za mna, na minusie 10 kg. Tez jestem pod kontrola dietetyczki i gotowy jadlospis mialam przez pierwszy tydzien diety... Potem dostalam listy produktow, ilosc ktora dziennie musze zjesc i sama kombinuje dania i jem to, na co akurat mam ochote.
      Moze podrzuc mu ten pomysl? Przeciez nie bedzisz pod jego kontrola do konca zycia i Ci jadlospisow ukladac nie bedzie? wink Zobaczysz dieta bedzie o wiele przyjemniejsza, a efekt utraty kg taki sam.

A teraz co do Twojego pytania to oprocz wolowiny, indyka (jesz tylko to bo lubisz czy tak Ci powiedziano?) polecam np. krolika, jagniecinke, inny drob (takze np. kaczke!). Co do warzyw to ja gotuje zazwyczaj mieszanki warzywne (zima gotowce, latem wiadomo swieze). Wlasciwie ich nie gotuje tylko dusze w odrobinie masla ziolowego, albo czosnkowego. Czasami robie jakies sosy (ale ich niczym nie zageszczam).
      Co do samych warzyw to mozesz wziac wszystko: marchewke, kalafior, brokuly, fasolke, szparagi...

Smacznego i dalszych sukcesow w odchudzaniu!
    • jusiakr Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 17:30
      Pizze z kalafiora zrob smile
      Albo burrito bowl - salata, fasola, kurczak marynowany w meksykanskich przyprawach, pomidory, cebula, jalape?o plus troche sera i awocado
    • huexido Re: odchudzam się - jakie obiady 27.06.16, 23:00
      Zupa gołąbkowa, genialna w swej prostocie, szybka i dietetyczna - moje ostatnie odkrycie. Mięso mielone, cebulka, kasza lub ryż, kapusta szatkowana młoda i passata pomidorowa i przyprawy. Przepis znajdź w necie, ale jak lubisz smak gołąbków to zupa gołąbkowa będzie Ci smakować, a robi się błyskawicznie i prawie smile samo.
    • kremka2014 Re: odchudzam się - jakie obiady 28.06.16, 10:40
      Pieczony skropiony oliwa seler lub kalafior z czosnkiem jako dodatek do mięsa. Brokuły na parze z sosem jigurtowo-czosnkowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka