annpierle 29.06.16, 08:50 Czy w ogóle można powstrzymać ludzi, którzy sami decydują się na śmierć po to, by przekonać innych do swoich "wartości "? Czuję taką przerażającą niemoc.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shell.erka Re: Istambuł 29.06.16, 08:54 Ja czuję niemoc jak pomyślę, że trzy parki moich znajomych wzdygaly ramionami na pytania, czy to napewno dobry pomysł lecieć tam z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Istambuł 29.06.16, 09:23 shell.erka napisała: > Ja czuję niemoc jak pomyślę, że trzy parki moich znajomych wzdygaly ramionami n > a pytania, czy to napewno dobry pomysł lecieć tam z dziećmi A zły? 10 ludzi to dalej dużo mniej niż ginie codziennie rozpędzonych samobójców w drodze nad polskie morze.... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Istambuł 29.06.16, 10:05 Do reszty oczadziałeś. Nie wiem jak można porównać zamach terrorystyczny, z dziesiatkami czy setkami ofiar do wypadku samochodowego. Widać niektorym strach tyłek ściska, a bilety do Turcji już dawno kupione na forst minute. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Istambuł 29.06.16, 10:09 lauren6 napisała: > Do reszty oczadziałeś. Nie wiem jak można porównać zamach terrorystyczny, z dzi > esiatkami czy setkami ofiar do wypadku samochodowego. Tysiącami od razu, co sobie będziesz żałowała, dużo lepiej brzmi. I jaki strach w oczach.... A może nawet milionami ofiar! Nie porównuję wydarzeń a jedynie prawdopodobieństwo zginięcia w wyniku zdarzenia. I jestem zdania, że dużo większa szansa jest zginąć w samochodzie jadąc nad polskie morze niż w zamachu terrorystycznym w Turcji. Szanse przeżycia zaistniałych zdarzeń tego typu też oceniałbym jako wyższe dla Turcji ze względu na dużo lepszą opiekę medyczną. Zwłaszcza w Istambule. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Istambuł 29.06.16, 08:59 annpierle napisała: > Czy w ogóle można powstrzymać ludzi, którzy sami decydują się na śmierć po to, > by przekonać innych do swoich "wartości "? > Czuję taką przerażającą niemoc.... Pewnie można, ale raczej nie z pomnikiem Małego Powstańca za plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Istambuł 29.06.16, 09:04 annpierle napisała: > Nie rozumiem? No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Istambuł 29.06.16, 09:07 Czy mogłabyś wyjaśniać swoją myśl? Jaki związek z powstancem? Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati [...] 29.06.16, 09:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Istambuł 29.06.16, 09:17 annpierle napisała: > Myślisz o powstancu warszawskim? A jest jakiś inny Mały Powstaniec? Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Istambuł 29.06.16, 09:20 nie mam czasu czekac na odpowiedz, wiec zareaguje bez potwierdzenia. Jesli tak, to ja widze roznice miedzy tymi, ktorzy walcza z okupantem a tymi, ktorzy strzelaja do przypadkowych ludzi, ktorzy mieli nieszczescie byc w niewlasciwym miejscu w niewlasciwym momencie. Zamachy nie sa o wolnosc (terytorialna czy wyznaniowa) lecz po to, by narzucic swoje poglady. Ponadto, w kwestii merytorycznej: pomnik, moim zdaniem, nie ma na celu promowania czegokolwiek lecz komemoracje. Nie projektuje na przyszlosc, lecz uznaje wartosc akcji przeszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jablkowe Re: Istambuł 29.06.16, 09:38 jedyna metoda powstrzymania jest długofalowa edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja. Oświecanie i przez to ograniczanie wpływów religii. Zapewnienie odpowiedniego poziomu życia, bo człowiek sfrustrowany jest dużo bardziej podatny na zionięcie nienawiścią... Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Istambuł 29.06.16, 10:15 Tu nawet nie chodzi o wartości czy religię. To wszystko tylko sztandary a pod nimi kryje się chęć władzy i pieniądze. Intensywność zamachów w Turcji czy Tunezji czy też w Egipcie ma doprowadzić do izolacji tych rejonów. Nie będzie turystów, nie będzie napływu pieniędzy z zachodu. Kraj popadnie w biedę - to tylko pomoże zdobyć władzę nad kolejnym teren, nad kolejnymi "duszami" przez organizacje radykalne. Ci co popełniają samobójstwa na targach, dworcach, lotniskach wierzą w walkę ze ze zgniłym zachodem, wierzą w życie wieczne. Ale ci co ich wysyłają walczą o władzę . Współczuje ofiarom i ich rodzinom. To są zwykli ludzie, którzy chcą podróżować, normalnie żyć, zwiedzać, pracować, korzystać z transportu lotniczego itp. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś