29.06.16, 08:50
Czy w ogóle można powstrzymać ludzi, którzy sami decydują się na śmierć po to, by przekonać innych do swoich "wartości "?
Czuję taką przerażającą niemoc....
Obserwuj wątek
    • shell.erka Re: Istambuł 29.06.16, 08:54
      Ja czuję niemoc jak pomyślę, że trzy parki moich znajomych wzdygaly ramionami na pytania, czy to napewno dobry pomysł lecieć tam z dziećmi uncertain
      • dyzurny_troll_forum Re: Istambuł 29.06.16, 09:23
        shell.erka napisała:

> Ja czuję niemoc jak pomyślę, że trzy parki moich znajomych wzdygaly ramionami n
        > a pytania, czy to napewno dobry pomysł lecieć tam z dziećmi uncertain

A zły? 10 ludzi to dalej dużo mniej niż ginie codziennie rozpędzonych samobójców w drodze nad polskie morze....
        • lauren6 Re: Istambuł 29.06.16, 10:05
          Do reszty oczadziałeś. Nie wiem jak można porównać zamach terrorystyczny, z dziesiatkami czy setkami ofiar do wypadku samochodowego. Widać niektorym strach tyłek ściska, a bilety do Turcji już dawno kupione na forst minute.
          • dyzurny_troll_forum Re: Istambuł 29.06.16, 10:09
            lauren6 napisała:

> Do reszty oczadziałeś. Nie wiem jak można porównać zamach terrorystyczny, z dzi
            > esiatkami czy setkami ofiar do wypadku samochodowego.

Tysiącami od razu, co sobie będziesz żałowała, dużo lepiej brzmi. I jaki strach w oczach.... A może nawet milionami ofiar!

Nie porównuję wydarzeń a jedynie prawdopodobieństwo zginięcia w wyniku zdarzenia. I jestem zdania, że dużo większa szansa jest zginąć w samochodzie jadąc nad polskie morze niż w zamachu terrorystycznym w Turcji.

Szanse przeżycia zaistniałych zdarzeń tego typu też oceniałbym jako wyższe dla Turcji ze względu na dużo lepszą opiekę medyczną. Zwłaszcza w Istambule.
    • miliwati Re: Istambuł 29.06.16, 08:59
      annpierle napisała:

> Czy w ogóle można powstrzymać ludzi, którzy sami decydują się na śmierć po to,
      > by przekonać innych do swoich "wartości "?
      > Czuję taką przerażającą niemoc....

Pewnie można, ale raczej nie z pomnikiem Małego Powstańca za plecami.
      • annpierle Re: Istambuł 29.06.16, 09:03
        Nie rozumiem?
        • miliwati Re: Istambuł 29.06.16, 09:04
          annpierle napisała:

> Nie rozumiem?

No właśnie.
          • annpierle Re: Istambuł 29.06.16, 09:07
            Czy mogłabyś wyjaśniać swoją myśl? Jaki związek z powstancem?
            • miliwati [...] 29.06.16, 09:10
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • annpierle Re: Istambuł 29.06.16, 09:13
                Myślisz o powstancu warszawskim?
                • miliwati Re: Istambuł 29.06.16, 09:17
                  annpierle napisała:

> Myślisz o powstancu warszawskim?

A jest jakiś inny Mały Powstaniec?
                • annpierle Re: Istambuł 29.06.16, 09:20
                  nie mam czasu czekac na odpowiedz, wiec zareaguje bez potwierdzenia.
                  Jesli tak, to ja widze roznice miedzy tymi, ktorzy walcza z okupantem a tymi, ktorzy strzelaja do przypadkowych ludzi, ktorzy mieli nieszczescie byc w niewlasciwym miejscu w niewlasciwym momencie.
                  Zamachy nie sa o wolnosc (terytorialna czy wyznaniowa) lecz po to, by narzucic swoje poglady.
                  Ponadto, w kwestii merytorycznej: pomnik, moim zdaniem, nie ma na celu promowania czegokolwiek lecz komemoracje. Nie projektuje na przyszlosc, lecz uznaje wartosc akcji przeszlosci.
    • jablkowe Re: Istambuł 29.06.16, 09:38
      jedyna metoda powstrzymania jest długofalowa sad edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja. Oświecanie i przez to ograniczanie wpływów religii. Zapewnienie odpowiedniego poziomu życia, bo człowiek sfrustrowany jest dużo bardziej podatny na zionięcie nienawiścią...
    • iziula1 Re: Istambuł 29.06.16, 10:15
      Tu nawet nie chodzi o wartości czy religię. To wszystko tylko sztandary a pod nimi kryje się chęć władzy i pieniądze.
      Intensywność zamachów w Turcji czy Tunezji czy też w Egipcie ma doprowadzić do izolacji tych rejonów. Nie będzie turystów, nie będzie napływu pieniędzy z zachodu. Kraj popadnie w biedę - to tylko pomoże zdobyć władzę nad kolejnym teren, nad kolejnymi "duszami" przez organizacje radykalne.
      Ci co popełniają samobójstwa na targach, dworcach, lotniskach wierzą w walkę ze ze zgniłym zachodem, wierzą w życie wieczne. Ale ci co ich wysyłają walczą o władzę .

Współczuje ofiarom i ich rodzinom. To są zwykli ludzie, którzy chcą podróżować, normalnie żyć, zwiedzać, pracować, korzystać z transportu lotniczego itp.
      Współczuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka