Dodaj do ulubionych

Półkolonia i problem

29.06.16, 16:36
Córka w jutrzejszym programie półkolonii ma zwiedzanie podziemi i schronu. Nie chce tam wejść. Mówiła o tym pani, która chyba sądzi, że ona tylko tak gada i jak już pójdą to wejdzie-no i zonk bo nie, nie wejdzie-przerobione w zeszłym roku-dostała paniki i ataku astmy-od tej pory nawet słyszeć nie chce.... Pani upiera się, że nie zostawi jej z inną grupą, no ja do pracy iść muszę więc może być zonk pod wejściem bo przecież na zewnątrz jej samej nie zostawi jak ona się zaprze a z kolei przez nią z cała grupą nie wróci chyba..... Myślicie, że wystarczy kartka że ma ją zostawić z inną grupą? żadne z nas z panią się nie będzie widziało...
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:41
      Napisz kartkę, przecież tam jakis pracownik będzie, ktoś chyba pilnuje wejścia i nie powinno byc problemu z poczekaniem na zewnątrz. Z inną grupą też mała może poczekać - nie rozumiem podejścia pani, przecież nie zmusi dziecka do zrobienia czegoś, czego ono się boi.
      • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:45
        Biuro gdzie załatwia się sprawy formalne jest całkiem gdzieś indziej, do podziemi schodzą o umówionej godiznie z przewodnikiem i nikogo wiecej tam z pracowników nie ma-to teren dworca kolejowego więc samej jej tam nie zostawią na bank-prosiła żeby mogła zostać z jakąś grupą która ma coś innego w planie w tym dniu ale pani się nie zgodziła-tyle, że wydaje mi się, że ona chyba po prostu zakłada, że na miejscu ją przekona jak będzie szła cała grupa...
        • verdana Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:48
          Niezależnie co zrobisz, nie posyłaj córki. I powiedz jej od razu, ze nie pójdzie. Przyjmij, ze zachorowała, weź ja do pracy, zostaw samą w domu. Wejście do podziemi dla kogoś, kto sie tego boi to koszmar. Skąd jesteś?
          • isa1001 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:51
            Podpisuję się pod postem verdany. Chyba lepiej, żeby siedziała w domu albo u ciebie w pracy pod biurkiem niż miała przeżywać koszmar, bo pani ją będzie na siłę ciągnęła do tego schronu.
            • lady-z-gaga Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:54
              Pani bez wyobraźni, bo w środku może mieć kłopot z przerażonym dzieckiem i nikogo do pomocy. Co wtedy zrobi, zawróci całą grupę?
          • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:52
            Ze Szczecina.
            • verdana Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 16:55
              Hm, za dalekosmile
              W każdym razie juz po przeczytaniu tego posta miałam duszności.
            • lokitty Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 21:19
              Niestety jestem na wakacjach, bo bym chętnie przyjechała i na czas tego schronu wzięła ją na ciacho na dworcu do asproda wink. Ale dziewczyny dobrze radzą, jeśli jest samodzielna i zniesie tyle godzin w domu, to niech lepiej nawet sama zostanie. Da radę? Albo do organizatora tej półkolonii zadzwoń i poproś? BTW, nasze dzieciaki na wycieczce szkolnej też niespecjalnie te podziemia polubiły, to chyba dla trochę starszych.
            • sanrio Re: Półkolonia i problem 01.07.16, 13:43
              może Jolka by pomogła? Serio piszę, miałam okazję przekonać się o jej chęci pomocy nawet na dużą odległość.
          • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 17:10
            Do pracy jej nie wezmę bo w środku dnia mam szkolenie...chyba rzeczywiście zostawię w domu chociaż ona też wcale nie chce siedzieć sama cały dzień, no ale pewnie będzie woalała niż zejsć do schronu..nie mam pojęcia o której ta wycieczka bo mogłaby pojechać później albo wrócić przed nią...no nic może mężowi uda się pojechać później do pracy i ją zawieźć rano żeby porozmawiać z panią ....
            • niktmadry Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 17:28
              Wiedziałaś o tych atrakcjach przed zapisaniem córki? Czy poinformowali w ostatniej chwili co będą robić?
              • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 19:53
                Zwiedzanie podziemi to generalnie nic nadzwyczajnego w trakcie półkolonii u nas w mieście i jest często jedną z atrakcji w programie. Tutaj gdzie jest młoda akurat nie ma żadnego programu podanego na stronie czy w gablocie i o schronach dowiedziałam się dzisiaj, że są jutro. Syn też idzie w poniedizałke ze swojej półkolonii no ale on luzik w tym względzie..
            • asmarabis Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 19:53
              ...chyba rzeczywiście zost
              > awię w domu chociaż ona też wcale nie chce siedzieć sama cały dzień, no ale pew
              > nie będzie woalała niż zejsć do schronu..nie mam pojęcia o której ta wycieczka
              > bo mogłaby pojechać później albo wrócić przed nią..

O LUUUUUDZZZZIEEEEE
              zeby dojsc do wniosku ze dziecko ma PO PROSTU zostac w domu musialas zalozyc watek na forum?
              To juz przestaje byc smieszne, przystopuj troche z takimi postami bo zaraz ktos z MOPSu zainterweniuje ze obce osoby na foum wychowuja twoje dzieci i obiora ci prawa rodzicielskie....
              • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 19:54
                O LUUUUDZZZIEEEEE, straaaasnzie się bojęęęęęsmile
                • lokitty Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 21:21
                  Twoja pdychofanka się odezwała wink.
                  • misterni Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 21:25
                    Właśnie chciałam się spytać, czy Słonko ma jakieś specjalne względy u Asmarabis wink
                    • asmarabis Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 22:16
                      Oczywiscie, wszystko zaczelo sie od watku w ktorym szpiegowala na fb kolege z pracy ze niby na zwolnieniu ? pojechal na wycieczke. Po miesiacu od tego zalozyla watek z zapytaniem o sobie czy moze jechac do spa bedac na zwolnieniu HahahahHaha czego chciec wiecej zeby sie zrekaksowac na forum smile
                      • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 07:16
                        wiesz w przeciwieństwie do ciebie większość osób na tym forum potrafi korzystać z wyszukiwarki i sobie sprawdzić jak byłosmile
                  • lokitty Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 21:31
                    *psychofanka.
                    Tym razem telefon usiłował mi poprawić na psychopatka, w sumie na jedno wychodzi.
                    • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 21:34
                      prawdasmile
    • fifiriffi Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 17:22
      no może ta kartka, że wymagasz! ,żeby dziecko nie wchodziło do schronu, a zostało z inną grupą.
    • aaa-aaa-pl Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 17:59
      Karteczka z informacją: " Nie wyrażam zgody...."I tyle.
      • memphis90 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 15:08
        Ale skoro "nie wyraża zgody" na zajęcia zaplanowane w ramach półkolonii, to organizator może nie przyjąć dziecka i tyle.
    • asia_i_p Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 18:01
      Zamiast "boi się wejść" napisz "cierpi na klaustrofobię". Na niektórych łacina i greka działają motywjąco. wink
    • agnieszka_kak Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 19:37
      Mowimy o tym schronie na dworcu w Szczecinie? Przeciez tam jest budka biletowa- tam mode poczekac. Nie jest to 10 metrow od wejscia do schronu, ale przeciez ta budka jest na tym samym dworcu, a nie kilometr ptzez las.
      • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 19:59
        a to nie wiem, jak ja byłam na zwiedzaniu nie było żadnej budki, tylko wszystko się załatwiało w biurze podróży poza dworcem i przychodziło pod schron na umówioną godzinę ale teraz może po remoncie dworca inaczej to wygląda ...to w sumie załatwiałoby sprawę jakby Pani isę uparła, że młoda ma iśc i koniec....no ale mąż już załatwił, że spóźni się do roboty i podjedzie z nią przed pracą porozmawiać z panią. W zeszłym roku byli w schronie z innej półkolonii i została z nią i jeszcze jedną dziewczynką jedna z opiekunek z półkolonii ale na grupę były dwie-tutaj w starszej grupie jest z nimi jedna pani...
        • asmarabis Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 20:11
          ku byli w schronie z innej półkolonii i została z nią
          > i jeszcze jedną dziewczynką jedna z opiekunek z półkolonii ale na grupę były d
          > wie-tutaj w starszej grupie jest z nimi jedna pani

W sumie nie dziwne ze dzicko ma traume, od malenkosci co roku do schronow prowadzane.....naprawde nie ma w tym miescie jakichs fajnych miejsc, ciagle piszesz ze ciagaja ich po jakis starych osrodkach za miastem a teraz te schrony, nie mozna dzieci zabrac do Berlina albo Tropical Island tylko im tak dziecinstwo obrzydzac ????????
          • aaa-aaa-pl Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 20:15
            Faktycznie -wielka atrakcja to zwiedzanie schronu smile
          • lokitty Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 21:23
            A co, ona te półkolonie organizuje, czy jak? Faktycznie, w kółko to samo w tych programach. Ale wyjazd do Berlina by znacząco podniósł koszty niestety.
          • memphis90 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 15:09
            Jasne, wyjazd do Berlina w ramach 6 czy 8-h półkolonii... uncertain Czemu nie na Rivierę francuską?
            • zona_glusia Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 17:17
              Nie wiem, czy wyjazd do Berlina powinien być w ramach półkolonii, które wg mnie powinny być raczej tanie i w związku z tym bardzo dostępne. Ale jednodniowe wycieczki do zoo w Berlinie w szczecińskich publicznych podstawówkach były bardzo popularne parę lat i raczej cenowo przystępne.
              • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 17:24
                Z Pałacu byli w zeszłym roku w tierparku w Ueckermunde . Wycieczki za granice wymagają dodatkowych formalności z tego co pamiętam i posiadania przez wszystkie dzieci dokumentów uprawniających do przekroczenia granicy i znacząco podnoszą cenę tak jak piszesz. W ramach półkolonii dofinansowanych przez miasto dzieci głownie poruszają się komunikacją miejską jednak. Młoda teraz jest nie na miejskich i wycieczki autokarem dwie zaplanowane ale nie do Berlina tylko do Trzebieży i Zalesia-ona załapie się na jedną-do Trzebiezy jutro bo jest tam tylko na tydzień ze wzgledu na wyjazd na oboz w neidizelę.
        • malwa51 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 03:11
          OT, ale - skonczyli juz ten remont szczecinskiego dworca czy dalej trzeba popylac kladka na perony? smile
          Maz niech bedzie stanowczy.
          • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 07:18
            skończyli niedawnosmile
          • lokitty Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 07:50
            Na czwórkę i tak dalej musisz popylać schodami.
            • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:03
              a od drugiej strony się jakoś sensowniej nie da?
              • lokitty Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:14
                Jak wyjedziesz windą, to musisz u góry przejść ulicą i normalnymi schodami w dół. To już lepiej od razu podjechać od Czarneckiego.
    • biala_ladecka Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 22:21
      Nie czaje, zapisujesz dziecko na polkolonie i nie wiesz jaki jest program? Tak tylko pytam, nie zlosliwie.
      • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 07:28
        taki jak na większości półkolonii-bo co ma niby być innego w tym samym mieście...tyle, ze na jednych wiem miesiąc wcześniej co w jaki dzień, na innych w pierwszym dniu się dowiaduję jak wygląda najbliższy tydzień a na jeszcze innych co dzieci będą robić jest ustalane z dnia na dzień w zależności od pogody-jakby było gorąco to głownie czas spędzaliby na kąpielisku, no ale nie jest i szukają zamienników......żeby zapisać dziecko na półkolonie u mnie w mieście trzeba było w niektórych miejscach stać kilka godzin od 5 rano, wiec wiesz generalnie się ciesze, ze na jakieś w ogóle chodzą mimo, że na ematce się dowiedziałam, że jak się nie mieszka na pustyni to załatwienie opieki na wakacje dla dzieci to pikuś...no cóż nie mieszkam na pustyni tylko w dużym mieście i jakoś jednak taki pikuś to nie jest..
        • lokitty Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 07:52
          Nasza poprzednia szkoła robi półkolonie taneczne. Raz młoda była, fajna sprawa, zero ciągania po tych samych muzeach i schronach, same zajęcia na powietrzu, taniec, zawody sportowe itp.
          • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:03
            Starsza idzie w sierpniu na kulinarno-plastyczne a młodszy na sportowe wiec też nie bedą po żadnych muzeach w darmowe dni popylać no ale cena z deka innawink Młodej na tych półkoloniach akurat bardzo się podoba i twierdzi, ze to najlepsze(poza pałacem-no ale wiadomo godziny w pałacu...) na jakich dotychczas była-mimo tego schronu dzisiajwink
            • lokitty Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:11
              A gdzie zapisałaś? BTW psm epbi w sierpniu półkolonie, dzieciaki grają na instrumentach, robią przedstawienie, podobno fajnie - my zawsze wyjeżdżamy wtedy, więc wierzę na słowo wink.
              • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:25
                Starsza do Fabryki Inspiracji-uwielbia zajęcia tam. Młodszy do Elite Sport...i 8 stówek za 5 dni...
                Teraz młodszy jest u siebie w szkole, strasza w salezjanach i 350 za te 5 dni-wiec róznica jest w cenie...
                Jeszcze odliczamydowakacji obskoczą na sportowo-518 za 4 dni
                • lokitty Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:37
                  No to psm ma za 200 zl 5 dni, ze śniadaniem i obiadem. Tyle, że trzeba szybko się zapisać, wbrew pozorom dużo tam dzieci z zewnątrz.
                  • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:46
                    a mają w ogóle w tym roku? bo zawsze były w wykazie miasta a teraz nie widziałam i ciekawe jaki termin bo bardzo sprytnie w tym roku jest, że wszystko prawie w jednym terminie...szukałam dla starszej na tydzień bo jedzie w niedziele na obóz...
                    • lokitty Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:54
                      Nie wiem, zawsze mieli, a nam nigdy nie udało się skorzystać, bo najczęściej jedziemy w sierpniu. Najlepiej do nich dzwonić i to dużo wcześniej wink.
        • biala_ladecka Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 13:59
          Sorry, troche sie dziwie. Znam temat z obu stron. Jak zglosili te polkolonie do kuratorium bez programu? Czary mary jakies wink
          • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 15:47
            Nie wiem jak zgłosili bo poza numerem zgłoszenia nic nie mam na ten temat, wiem jaką informację dostałam zaklepując miejsce dawno temu....nie wiem też co będą robić jutro bo tego sie dowiem jak wróci córka i mi powie..
            • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 16:10
              o przepraszam znalazłam jednak po numerze program który pewnie zgłoszono do kuratorium z takim dopiskiem - cóż słowa o podziemnych trasach na czwartek nie ma..:
              "W realizacji programu mogą nastąpić zmiany wynikające ze zmiennych warunków pogodowych lub przyczyn niezależnych od Organizatora"

DZIEŃ CZWARTY ? 30.06.2016 - czwartek
              9:30 ? II Śniadanie
              10:30-14:00 ? Zajęcia według programu poszczególnych grup:
              - Centrum wspinaczkowe Geko (2 grupy starsze)
              - Zajęcia w Cukierni (2 grupy)
              - Muzeum Techniki + Wystawa Eureka (2 grupy)
              - Sala Zabaw Madagaskar (2 grupy)
              - Wizyta w radiu i TV Szczecin, Jasne Błonia, Ciuchcia, minigolf ? (2 grupy)
              14:15 ? Obiad dla grup wcześniej przybyłych
              15:00 ? Obiad dla pozostałych
              15:30 ? Odbiór dzieci przez rodziców
              • asmarabis Re: Półkolonia i problem 01.07.16, 14:09
                Hahahaha
                Zajecia w cukierni?
                Myslalam ze w Europie jest epidemia otylosci I szkoly promuja zdrowy tryb zycia , coekawe ile kilo dzieci przecietnie przybieraja po tych koloniach hahahahah
                • lokitty Re: Półkolonia i problem 01.07.16, 15:21
                  Dziwią spotkałam się z kolonią w markecie nad morzem. Dzieci kupowały torby chipsów, batonów i wielkie butle coli. Nie potrzeba zajęć w cukierni tongue_out.
                  • asmarabis Re: Półkolonia i problem 01.07.16, 18:48
                    Ale dziwni ci rodzice, ze sie zgadzaja na przekarmienie dziecka na polkolonii....slonko wkleila jeden dzien - rozumiem wiec ze codziennie jest jakis punkt typu" zajecia w Mc Donalds", "zajecia w Biedronce przy regale z wafelkami"?????
                    Moze mi ktos wytlupaczyc PO CO takie rzeczy na polkoloniach- opieknouwie chca sobie pojesc za darmo slodyczy z pieniedzy rodzicow, innego wytlumaczniea nie widze ?????
                    • lokitty Re: Półkolonia i problem 01.07.16, 22:57
                      Kolonie a półkolonie to co innego wink.
                      Na kolonii opiekunowie robią, co chcą, bo rodzice niespecjalnie to skontrolują, dzieci też robią, co chcą tongue_out.
                      Co do zajęć w mcdonalds, nie wiem, pytaj tych, którzy zapisują dzieci na półkolonie big_grin.
    • tatrofanka Re: Półkolonia i problem 29.06.16, 23:03
      My mamy podobną sytuację. Syn na polkoloniach miał wyjście do parku linowego. Jedna z niewielu sytuacji w których nie ma dyskusji. Nie pójdzie.
      Tylko że u nas problemu nie było. Są dwie opiekunki. Jedna poszła z grupą i instruktorami. Druga została z synem na ławeczce -rysowali komiks.
    • 18lipcowa3 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 07:58
      Ja pie...ty to masz problemy ze szkoła, półkoloniami itp.
      Wiecznie cos.
      • slonko1335 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:05
        zawsze to lepiej niż mieć ze sobą tak jak tysmile
        • 18lipcowa3 Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 08:21
          No raczej.
        • wioskowy_glupek Re: Półkolonia i problem 30.06.16, 23:17
          100/100
    • slonko1335 rozwiązanie 30.06.16, 16:14
      Po interwencji taty okazało się że dziecko może na czas wyjścia dołączyć do innej grupy-myślę, że kartka do Pani też by wystarczyła ale jednak wolałam mieć pewność, że akcji nie bedzie...
      • lokitty Re: rozwiązanie 01.07.16, 15:23
        Ty, a co to za półkolonia jest, z takim dziwnym programem? Ze szkoły?
        • slonko1335 Re: rozwiązanie 01.07.16, 15:46
          Salezjanie. Czemu dziwny? całkiem podobny do tych na której do tej pory byli, tyle ze więcej wycieczek/wyjść jest.
          • lokitty Re: rozwiązanie 01.07.16, 16:06
            W tym sensie, że tak z programem kręcą wink.
            • slonko1335 Re: rozwiązanie 01.07.16, 16:18
              mnie generalnie to jakoś bardzo nie dziwi, bo moi obskoczyli tych półkolonii dość sporo i program dość często się zmieniał-głownie z uwagi na pogodę ale zdarzało się że w planie było wyjscie do Pleciugi i organizator dopiero później się dowiedział ,ze pleciuga ma akurat urlop i jest zamknięta, czy rozchorowała się pani z robótkowa która miała prowadzić zajęcia z robienia mydełek, itp... młoda dzisiaj w trzebieży rozwaliła nogę(stanęła na muszli małża i sobie dość głęboko rozcięła) a w niedzielę wyjazd na obóz - mam nadzieje, że się zagoi bo w góry nogi będą potrzebnewink...
              • lokitty Re: rozwiązanie 01.07.16, 16:46
                Oj. To życzę szybkiego gojenia smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka