Dodaj do ulubionych

ratunku - wstawanie - hymn

01.07.16, 13:06
Byliśmy u znajomych na meczu. Początek meczu, piłkarze śpiewają hymn, znajomi każą nam wstawać, że hymn, że SZACUNEK.
Siedzę dalej na kanapie i pije wino, mąż też...
Czy to jest normalne, że się wstaje do hymnu przed telewizorem i zmusza innych...?
Czy to może dalsza część dobrej zmiany?
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:09
      Nie mieszaj do tego polityki. Tak, są ludzie, dla których hymn jest bardzo ważny, nawet jeśli grany jest przed meczem, czy innymi wydarzeniami i słuchają go stojąc, z szacunku. Tak, po prostu.
      • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:21
        we własnym domu? wstawac przy hymnie słyszanym w radio albo w TV? no bez przesady smile jak ktoś chce, to może przed telewizorem wstawać, klękać, zdejmować czapkę - bo zobaczył na ekranie coś, co chce czcić, ale nakłanianie innych ludzi do takiego zachowania to parodia szacunku
        • oqoq74 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:27
          Moim zdaniem, nie parodia. Znam takie rodziny. Wczoraj, przed meczem, też wstaliśmy, było kilkanaście osób i nikt się z tego nie nabijał, wszyscy wstali.
          Nie uważam, że to jest coś co trzeba potępiać. Chcesz to wstaniesz, nie chcesz to nie. Robisz jak czujesz. Ja bym nikogo nie namawiała. Ale jak byłabym w towarzystwie, gdzie ludzie wstają, to też bym wstała.
          • pamel-a1000 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:52
            ja się absolutnie nie nabijałam
          • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:03
            no więc ja bym pewnie też wstała, widząc, że inni czują się tak bardzo uroczyście przy swoich chipsach wink
            jednak dla mnie hymn słyszany na żywo (czyli podczas uczestnictwa w jakiejś uroczystości) to nie samo, co słyszany z telewizora
            tak samo, jak katolik, ktory na widok krzyża albo obrazu na ekranie nie pada na kolana przed odbiornikiem, czy komputerem i nie żegna się, bo jest tylko widzem, a nie uczestnikiem tego wydarzenia
        • wtop.ek Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:28
          lady-z-gaga napisała:

> we własnym domu? wstawac przy hymnie słyszanym w radio albo w TV? no bez przes
          > ady smile jak ktoś chce, to może przed telewizorem wstawać, klękać, zdejmować cza
          > pkę - bo zobaczył na ekranie coś, co chce czcić, ale nakłanianie innych ludzi d
          > o takiego zachowania to parodia szacunku

miałem kiedyś okazję uczestniczyć w oglądaniu Superbowl w USA, wszyscy przed telewizorem wstali podczas hymnu i nie były to bynajmniej rednecki z deep bible belt...

fakt, nakłanianie jest bez sensu, z pewna klasą, szacunkiem trzeba się urodzić, a patriotyzmu nauczyć...
          • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:37
            niech zgadnę - uczestniczyłeś w miejscu publicznym, typu pub? wspolne oglądanie to coś w rodzaju zgromadzenia publicznego, a więc nie to samo, co własna kanapa w domu
            • wtop.ek Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:39
              lady-z-gaga napisała:

> niech zgadnę - uczestniczyłeś w miejscu publicznym, typu pub? wspolne oglądanie
              > to coś w rodzaju zgromadzenia publicznego, a więc nie to samo, co własna kanap
              > a w domu

nie, prywatny dom, było z 15 osób...
            • pamel-a1000 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:40
              na kanapie, znajomi, akurat wracali z kuchni kiedy piłkarze śpiewali hymn, a ja już siedziałam na kanapie
          • miliwati Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:47
            wtop.ek napisał(a):

> miałem kiedyś okazję uczestniczyć w oglądaniu Superbowl w USA, wszyscy przed te
            > lewizorem wstali podczas hymnu i nie były to bynajmniej rednecki z deep bible b
            > elt...

Amerykanin pozostaje redneckiem niezależnie od tego, gdzie mieszka.

> fakt, nakłanianie jest bez sensu, z pewna klasą, szacunkiem trzeba się urodzić,
            > a patriotyzmu nauczyć...

No właśnie. Tymczasem nasze polskie rednecki umieją tylko jak małpy podskakiwać, bo kopacze hymn śpiewają, a o patriotyzmie nie mają pojęcia.
    • sayyida Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:13
      Dla niektórych jest to ważne. My np. wstajemy w godzinę "W", nawet jeśli akurat trwa grill ze znajomymi.
      • pamel-a1000 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:16
        rozumiem, że jest ważne, ale nie lubię jak ktoś mi rozkazuje co mam robic
        • fifiriffi Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:19
          pamel-a1000 napisała:

> rozumiem, że jest ważne, ale nie lubię jak ktoś mi rozkazuje co mam robic

to zmień znajomych jak ci rozkazują suspicious
      • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:57
        nie widzę żadnej analogii
    • beata985 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:15
      tak, niektórzy to wielcy patrioci....
      https://bi.gazeta.pl/im/5d/4b/13/z20231261Q,Polscy-kibice-podczas-hymnu-na-Euro-2016.jpg
    • peonka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:17
      Ja tam patriotką nie jestem, ale hymn mnie wzrusza, chyba przez pamięć o tych, którzy dla niej zginęli. Jeśli znajomi poprosiliby mnie o wstanie, to bym wstała. Nie bez powodu już w szkole jest uroczyste odspiewanie hymnu na stojąco.
      A Ty czemu nie wstałas, jeśli można spytać?
      • peonka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:17
        *dla niej = dla Polski
    • fifiriffi Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:18
      Czy to może dalsza część dobrej zmiany?

yyyy, twoja "dobra zmiana" gdzies poszła sie... bujać.
      Tak, ja wstaję, wczoraj na strefie kibica wstali wszyscy.Normalnym ludziom nie trzeba tego mówić.

Zreszta dla kibiców(prawdziwych) to ważny moment, więc... Nie ma sie czemu tak dziwować
      • wioskowy_glupek Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 22:46
        Ty w ogóle rozumiesz o czym jest temat ? O spotkaniu w prywatnym domu a nie o strefie kibica.
    • nowi-jka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:19
      to po prostu wprowadzenie do emocji sportowych
    • sayyida Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:19
      Ja zwiedzając meczet przykrywam włosy, zdejmuję buty i nie pcham się wejściem dla mężczyzn. Na stadionie stoję, kiedy odgrywany jest hymn dowolnego państwa.
      Możesz powiedzieć "bez przesady, to tylko TV", i narazić się (albo i nie) na foch znajomych. Jak Cię zmuszali? Za kark i do góry?
    • cauliflowerpl Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:20
      Mnie z kolei hymn nie wzrusza, grałam kiedyś w orkiestrze dętej i odegrałam hymn tyle razy, że mi chyba spowszechniał.
      Ale wczoraj przyłapał mnie siedzącą na podłodze i się podniosłam. Nie to, że na baczność z ręką na sercu, ale jednak po turecku na podłodze jakoś tak... no nie na miejscu się czułam.
    • miliwati Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:20
      pamel-a1000 napisała:

> Byliśmy u znajomych na meczu. Początek meczu, piłkarze śpiewają hymn, znajomi k
      > ażą nam wstawać, że hymn, że SZACUNEK.
      > Siedzę dalej na kanapie i pije wino, mąż też...
      > Czy to jest normalne, że się wstaje do hymnu przed telewizorem i zmusza innych.

To jest głupie, a wy zachowaliście się jak buraki.
    • edelstein Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:21
      Zawsze sie wstawalo gdy grano hymn.Patole nie wstaja,bo ich nie mial kto nauczyc.
    • nightdream Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:21
      Jak ktoś chce to niech wstaje, ja bym nie wstała.
      Dla mnie patriotyzm jest jak religia- nie interesują mnie czyjeś poglądy w tym temacie ale proszę mi nic nie narzucać.
      • wtop.ek Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:31
        nightdream napisała:

> Jak ktoś chce to niech wstaje, ja bym nie wstała.
        > Dla mnie patriotyzm jest jak religia- nie interesują mnie czyjeś poglądy w tym
        > temacie ale proszę mi nic nie narzucać.

wobec tego przyjmij też że innych tez nie interesują twoje poglądy na określone tematy, a narzucanie norm społecznych i dobrego wychowania olej kiedy kupisz sobie bezludna wyspę big_grin

• nightdream Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 21:20
          Nawet jeśli ktoś do mnie przychodzi w gości i reprezentuje inne poglądy niż ja to do niczego go zmuszać nie będę. Mam na szczęście normalnych znajomychvi nawzajem szanujemy swoje poglądy więc nie potrzebuje bezludnej wyspysmile
    • mynia_pynia Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:22
      Na terenach publicznych zatrzymuje się i stoje, np. gdy byłam na wrocławskim rynku w święto wojska polskiego, przechodziłam tylko i się zatrzymałam na czas hymnu. Przed tv w domu nie, ale jakby inni wstali to ja też.
    • inguszetia_2006 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:41
      Witam
      Po co napisałaś "ratunku"? Wstawanie do hymnu zagraża twojemu życiu i/lub zdrowiu?;-P
      Pzdr.
      Ing
      • pamel-a1000 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 13:57
        zagraża demokracji kanapowej....
    • naomi19 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:08
      Ale w podstawowce nie nauczono cie, ze sie w pewnych momentach wstaje? Moze to brak w edukacji?
      • pamel-a1000 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:15
        uczono różnych rzeczy, że partia socjalistyczna jest najlepsza, że kapitalizm to samo zło, że sex tylko po ślubie, że antykoncepcja to grzech i innych,
        ale, że przed telewizorem trzeba stac na bacznośc to nie, więc masz racje braki w edukacji są...

• oqoq74 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:19
          Ale po co atakujesz. Dla niektórych granicą jest telewizor, dla innych ten telewizor czy radio jest łącznikiem z uroczystością, wydarzeniem i nie stanowią przeszkody, by do hymnu podejść tak, jakby się było tam na miejscu.
          • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:26
            a to nie Naomi zaatakowała? wink czy może każda z nas ma co innego na ekranie? wink
            • miliwati Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:34
              lady-z-gaga napisała:

> a to nie Naomi zaatakowała? wink czy może każda z nas ma co innego na ekranie? wink

Oczywiście że Naomi. Tylko że ona z słusznych pozycji, więc to się nie liczy suspicious
              • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:37
                wiem, patriota ma prawo w mordę lać, ma się rozumieć - w celach wychowawczych....wink znamy to przecież wink
            • oqoq74 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:36
              Dobra, obie napisały głupio. Lepiej?
              • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:46
                tak smile o sprawiedliwość mi chodziło smile
          • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:53
            >Dla niektórych granicą jest telewizor, dla innych ten telewizor czy radio jest łącznikiem z uroczystością, wydarzeniem i nie stanowią przeszkody, by do hymnu podejść tak, jakby się było tam na miejscu.

Bardzo dobrze ujęte. Dokładnie o to mi idzie. Telewizor może być granicą, albo nie. Grupa oglądająca wydarzenie wspolne może umownie uznać, że tej granicy nie ma. Wtedy grupa czuje się wspołuczestnikiem wydarzenia, ze wszystkimi konsekwencjami, a więc i wstawaniem podczas hymnu smile
            Jak liczna to ma być grupa i w jakim miejscu wypada tak uznać, a w jakim nie - nie warto się kłócić. Natomiast krytykowanie wszystkich, ktorzy nie wstają, jakie ma miejsce w tym wątku, to przesada. Ministranta tez należy skrytykowac, że nie przyklęka przed telewizorem? albo żołnierza, bo nie salutuje?
            • oqoq74 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:18
              Ja nikogo nie krytykuję. Napisałam wyżej, robisz jak czujesz i tyle.
        • arwena_11 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 23:04
          i tych wszystkich rzeczy na raz uczono? Bo sex po ślubie i partia socjalistyczna mi się mocno gryzie.
    • misterni Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:16
      Doprawdy kazali wam? Jak to wyglądało dokładnie?
    • thank_you Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:20
      Zawsze stoje, gdy grają hymn Polski - wstawałam juz i w kawiarni i u znajomych. To wzruszajace - mysle wtedy o tych, którzy polegli, abym mogła go słuchać w wolnym kraju, nie bacząc na niewygodę jaką są 3 minuty stania.
    • marianna72 Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 14:37
      w moim domu dziecinstwa zawsze sie wstawalo. Ja tego nie robie ale kiedy graja hymn mowie dzieciom zeby sie na chwile uciszyly bo jest hymn dla mnie to szczegolny moment.
    • biala_ladecka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:03
      Cóż, u nas też wczoraj wszyscy wstali, co więcej odśpiewali hymn na głos, co jeszcze więcej nawet przebywający w tym samym pomieszczeniu niemieccy kibice wstali aby okazać szacunek naszym symbolom narodowym.
      Nie odpowiedziałaś na pytanie, a mnie to też bardzo frapuje, jak konkretnie cię zmuszono do tego wstania, przecież piszesz, że siedziałaś dalej.
      • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:07
        miałas w domu niemieckich kibiców?
        • biala_ladecka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:16
          A napisałam, że w domu?
          • miliwati Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:19
            biala_ladecka napisała:

> A napisałam, że w domu?

Wątek jest zasadniczo o wstawaniu z kanapy w domu.
          • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:20
            Tak. Autorka opisuje sytuację z prywatnego mieszkania, a Ty odpowiadasz na jej post pisząc "U NAS TEŻ..."
            • biala_ladecka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:59
              Jestem na campingu, ktoś wyniósł telewizor, ktoś postawił krzesełko. Zeszło się kilka osób. Czym to się różni od sąsiedzkiej nasiadówki w chipsami?
              I nijak to się ma do mojej konkluzji, że jak ktoś chce, to wie jak się zachować vide niemieccy kibice, którym NIKT nic by nie zarzucił, gdyby w tym momencie siedzieli. Ba, nikt nic by nie zarzucił Polakom, gdyby w tym momencie siedzieli, a nadymka autorki wskazuje, że swoim uporem wygenerowała sobie klasyczny problem z d..y.
              • lady-z-gaga Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 16:06
                dla mnie klasyczną nadymką jest raczej to:

"Początek meczu, piłkarze śpiewają hymn,znajomi każą nam wstawać, że hymn, że SZACUNEK."
                • biala_ladecka Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 16:16
                  Po pierwsze, dam sobie ręce poobcinać, że znajomi rzucili coś bardziej w stylu: O grają hymn, może wstańmy. Chyba, że faktycznie wierzysz, że ktoś ją za włosy wytargał, żeby wstała.
                  Po drugie, jest taka stara reguła: nasz dom, nasze zasady. Następnym razem, autorka zamiast latać ze skargą na ematkę, niech siedzi u siebie w domu i może sobie słuchać tego hymnu nawet wisząc głową w dół.
    • ruscello Re: ratunku - wstawanie - hymn 01.07.16, 15:36
      Nikogo bym nie zmuszała do wstawania, ale nie wyobrażam sobie w tym momencie picia wina czy jedzenia chipsów. To w moim odczuciu już brak kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka