Dodaj do ulubionych

Gdańszczanki - SKM

11.07.16, 10:57
Pytanko do gdańszczanek czy raczej mieszkanek Trójmiasta. Jadę SKMem dajmy na to z Gdańska do Sopotu. Po drodze powiedzmy wysiadam na spacer w parku w Oliwie. Czy można kupić bilet - Gdańsk-Sopot i wysiąść po drodze i na ten sam bilet pojechać dalej do Sopotu? Czy muszę kupić dwa bilety - Gdańsk-Oliwa i Oliwa-Sopot?
A drugie pytanie na trochę inny temat - Europejskie Centrum Solidarności to jest na terenie stoczni?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:00
      o biletach nie mam pojęcia, ale jak wysiądziesz przy parku w Oliwie to idź na pierogi do Mandu big_grin
      • chocolate_cake Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:03
        Nie byłam co prawda ale mój syn poleca te pierogi smile
        • little_fish Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:04
          są naprawdę pyszne i wybór ogromny, żałuję że mam do Gdańska tak daleko sad
          • phantomka Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:24
            Naprawde nie rozumiem zachwytu nad nimi. Gorszych pierogow dawno nie jadlam. Jeszcze 2 lata temu byly znosne, ostatnio wzielismy 5 rodzajow i zadne nie byly naprawde smaczne.
            • little_fish Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:37
              nie wiem jakie były dwa lata temu - jadłam w tym roku i bardzo mi smakowały. Bardziej gotowane, tradycyjne niż pieczone (te były dla mnie trochę za suche)
      • kadfael Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:04
        A dzięki za te pierogi! Zajrzę!
    • chocolate_cake Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:02
      Pamiętam tylko że do ECS można wysiąść na stacji Gdańsk Stocznia albo Gdańsk Główny bo droga na pieszo taka sama - kilka minut dosłownie. A Z SKM nie pomogę bo praktycznie nie korzystam, jeździ syn ale teraz nie ma go w domu i nie zapytam
      • kadfael Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:05
        Chcę iść, bo podobno otworzyli tam właśnie jakąś piękną wystawę bursztynu
        • chocolate_cake Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:06
          Byłam dwa razy na wystawie stałej i naprawdę warto
    • mary_lu Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:10
      Ostatnio kupowałam bilet na skm w automacie i był tam wtedy napis, że bilet jest ważny na najbliższy pociąg (automat biletowy od razu "kasuje" bilet), więc to raczej wyklucza długą przerwę w podróźy. Nic więcej nie wiem, bo to był mój jedyny przejazd w ciągu ostatnich 2 lat...
      • kadfael Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:17
        No właśnie ja też SKM-em jeździłam ostatnio kilka lat temu, więc nie wiem.
    • echtom Regulamin SKM 11.07.16, 11:37
      10. Przerwy w podróży na podstawie biletu jednorazowego nie są dozwolone. Za przerwę w podróży nie jest uważane przesiadanie się do najbliższego pociągu jadącego w kierunku stacji
      przeznaczenia, jeżeli pociąg, którym rozpoczęto podróż nie dojeżdża do tej stacji/przystanku,
      kończy bieg z powodu awarii, zaniku napięcia w sieci itp.

Jeśli zamierzasz dużo jeździć i się przesiadać, poszukaj w necie cen biletu dobowego i metropolitalnego i przelicz, czy się opłaca. Nie jestem na bieżąco, bo mam kartę miejską na autobus i tramwaj, a SKM jeżdzę kilka razy w roku z punktu do punktu.
      • kadfael Re: Regulamin SKM 11.07.16, 12:47
        O dzięki to dobry pomysł. Mam zamiar chwilowo porzucić samochód na urlopie w Trójmieście i jeździć kolejką .
    • esme83 Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:44
      Wydaje mi się, że nie można. Bilet z automatu jest ważny tylko na najbliższy przejazd. W kasie z kolei można kupić bilety na zapas (tam gdzie są kasy), ale wtedy trzeba pamiętać o skasowaniu.
    • mamati3 Re: Gdańszczanki - SKM 11.07.16, 11:49
      Musisz kupić 2 bilety, sprawdź dobowe, mogą się bardziej opłacać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka