Dodaj do ulubionych

Głupie pytanie

13.07.16, 21:45
Dlaczego w Europie praktycznie nie ma groźnych dla człowieka zwierząt? Jadowitych pająków, krokodyli, skorpionów, węży, tygrysów itd.? Nigdy ich nie było, bo taki klimat, czy wybiliśmy? Pytam, bo kocham Europę za to i jestem ciekawa, dlaczego tylko Europa ma taki luksus.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:50
      Aż się zaciekawiłam.

Gigantycznych robali nie mamy, bo takie to chyba tylko w klimacie ciepłym i wilgotnym.

Niekoniecznie wybiliśmy - krokodyle poszły sobie same, to znaczy jakieś tam prakrokodyle w Europie występowały ileś milionów lat temu. Właśnie się dowiedziałam z Wiki.

Węże groźne dla człowieka mamy jak najbardziej.
      • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:59
        E, ile tych węży, nie zdarzyło mi się spotkać nikogo, kto zostałby ugryziony przez żmiję ani słyszeć o nikim takim wśród znajomych znajomych.
        • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:05
          a.va napisała:

> E, ile tych węży, nie zdarzyło mi się spotkać nikogo, kto zostałby ugryziony pr
          > zez żmiję ani słyszeć o nikim takim wśród znajomych znajomych.

Mnie też.

Zdarzyło mi się natomiast, jako małolacie w górach, zetknąć ze zjawiskiem utrupiania żmij leżących na drodze człowieka.

Może dlatego nikogo nie ugryzły.
        • edelstein Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:16
          A ja znam takich co zostali ugryzieni.
        • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:30
          Moją nianię ukasila żmija. Ale to bylo prawie sto lat temu.
    • 18lipcowa3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:51
      duzo takich zwierząt ze wzgledu na klimat zwyczajnie
    • triss_merigold6 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:52
      Wilki wybiliśmy (i zmniejszyła się powierzchnia lasów), a resztę załatwił klimat.
      • nesira Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:55
        Wilki? Na poludniu biegaja ostatnio calymi watahami. Zimą pod osiedla podchodza i owce zagryzaja - okolice Nowego Sacza. Takze tego...
        • triss_merigold6 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:58
          Bez przesady, to nie są watahy jak w XVII w. a na Podhalu chłopi zawsze będą marudzić, że im wilki coś zagryzły, żeby wyłudzić odszkodowania.
          • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:00
            Ale taki klimat jak u nas, jest też na innych kontynentach i tam są tarantule itd. Czy się mylę?
            • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:08
              a.va napisała:

> Ale taki klimat jak u nas, jest też na innych kontynentach i tam są tarantule i
              > td. Czy się mylę?

To znaczy jaki?

Wklepałam w gugla "klimaty Ziemi" i wychodzi mi, że podobny do naszego ma tylko część Ameryki Północnej.

Co do tarantuli - znów Wiki - żyje u nas. Zaraz będziesz miała pretensje, że niewiele osobników i że nie spotkałaś nikogo ugryzionego. tongue_out
              • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:13
                Umiarkowany. Też dla pewności wklepałam i wyszło mi, że jest w Ameryce Płn i w połowie Azji. I po odrobince w Ameryce Południowej, Australii i Afryce, ale to tak mało, że w sumie bez znaczenia.
                Jezus kochany, to w Polsce są tarantule?! I po cholerę ja zakładałam ten wątek, nigdy w życiu już spokojnie nie zasnę.
                • nickbezznaczenia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:15
                  Śpij spokojnie. Z punktu widzenia człowieka nie są groźne w pojedynkę.
                  • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:19
                    Co to znaczy? Że mają jad, który jest za słaby i musiałoby stado człowieka pogryźć?
                    • nickbezznaczenia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:21
                      Dokładnie tak.

• sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:23
                        tarantule w Polsce... już nigdy nie pójdę spać z otwartymi drzwiami balkonu..
                        • nickbezznaczenia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:25
                          Nie bądź taka nerwowa. Długo żyję na tym świeciei żadnej nie spotkałam, a parę pająków w domu mnie odwiedziło.
                          • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:33
                            co ja przeżyłam jak na balkonie krzyżak zamieszkał...
                        • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:33
                          Weź kota. U mnie nikt nie przezyje, chyba że zlapię przed kotem i wyniosę. nawet tarantula bylaby bez szans.
                          • nickbezznaczenia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:34
                            Chyba, że to jest kot samiec, niezwykle leniwy.
                            • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:35
                              Skąd wiesz? wlasnie sie martwilam, że nie napisalam, ze musi byc kotka, bo samce sie lenią.
                              • nickbezznaczenia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:36
                                Bo miałam Koty i Kocicesmile
                              • beata985 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:49
                                nangaparbat3 napisała:

> Skąd wiesz? wlasnie sie martwilam, że nie napisalam, ze musi byc kotka, bo samc
                                > e sie lenią.

tia...właśnie moja kotka zniesmaczyła się na widok latającej jej koło nosa m uchy....musiałam wziąć klapkę i sama zapolować, za to samiec przytszyczył kolejną mysz i zabawę sobie z nią urządził...suspicious
                                >
                        • taki-sobie-nick Jakiego znowu balkonu? 13.07.16, 22:37
                          Ja miewam pająki, zwykłe, paręnaście metrów nad ziemią.

Nocowałam w namiotach, w stodołach, w domku campingowym i nic mnie nie ugryzło, tak że tego, nie histeryzuj.
                          • sirella Re: Jakiego znowu balkonu? 13.07.16, 22:39
                            o, korce, skorki, czy jak się to nazywa- mogą do ucha wejść jak śpisz w takiej stodole... i obłęd gwarantowany!
                            • taki-sobie-nick Re: Jakiego znowu balkonu? 13.07.16, 22:44
                              sirella napisała:

> o, korce, skorki, czy jak się to nazywa- mogą do ucha wejść jak śpisz w takiej
                              > stodole... i obłęd gwarantowany!

A idźta z tymi ludowymi wyobrażeniami. A cóż by miały tam robić?

Dzikie zwierzęta naprawdę nie pragną kontaktu z człowiekiem. tongue_out
                              • sirella Re: Jakiego znowu balkonu? 13.07.16, 22:46
                                one nie pragną, ale jak człowiek się na żywca wpycha na ich teren.. wink

• taki-sobie-nick Re: Jakiego znowu balkonu? 13.07.16, 22:52
                                  sirella napisała:

> one nie pragną, ale jak człowiek się na żywca wpycha na ich teren.. wink
                                  >
                                  To omijają.

Tak czy owak, ich teren nie jest w ludzkim uchu.
                                  • sirella Re: Jakiego znowu balkonu? 13.07.16, 22:54
                                    to mnie pocieszyłaś smile
                                  • ewa_mama_jasia Re: Jakiego znowu balkonu? 14.07.16, 10:22
                                    Widać ten, który wszedł mojemu kuzynowi do ucha, nie wiedział, ze to nie jego teren. Skończyło się na izbie przyjęć. Fakt, że to było ze 30 lat temu. Może teraz skorki sa mądrzejsze.
                      • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:25
                        Dzięki. Co prawda mam arachnofobię, więc spokojnie wystarczy jedna, żeby mnie przerazić, ale to zawsze jakieś pocieszenie.
        • nickbezznaczenia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:59
          Groźnych dla człowieka jest napisane we wpisie założycielskim.
          nesira:wilki
          • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:34
            A misie?
            Locha z mlodymi?
    • zona_glusia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:53
      Węże jakieś są, choćby w Polsce żmija zygzakowata. Tarantula nie jest przypadkiem jadowita?
      Podobno w starożytnej Grecji były lwy, póki lasy cedrowe nie zostały wycięte.
      Może trochę klimat, może wybiliśmy, bo Europa to mały kontynent i gęsto zaludniony.
    • mamameg Re: Głupie pytanie 13.07.16, 21:58
      Klimat umiarkowany. Wiekszosc niebezpiecznych dla czlowieka zwierzat zyje jednak w cieplym klimacie.
    • mondovi Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:01
      Gęstość zaludnienia i klimat?
    • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:07
      Piszecie, że klimat, ale klimat umiarkowany jest nie tylko w Europie. W Ameryce na naszych szerokościach chyba są jadowite węże i pająki, nie mówiąc o Azji i południowej Australii. Czy się mylę?
      • a.nancy Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:27
        plus izolacja. jak masz duży kontynent, to mogą przyleźć z regionów cieplejszych.
        a, dużych gadów nie ma bo potrzebują wysokich temperatur i wilgotności żeby inkubować jaja. stąd nawet jak u nas coś nawieje z terrarium i przetrwa zimę, to i tak się nie rozmnoży.
        • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:45
          O, dzięki, to pocieszające. A pająk, który nawieje z terrarium, przeżyje?
          • yoma Re: Głupie pytanie 14.07.16, 11:35
            Co wy z tymi pająkami, u licha?
          • a.nancy Re: Głupie pytanie 14.07.16, 11:35
            nie za długo.
    • gulcia77 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:09
      Są niedźwiedzie. Bardzo niebezpieczne. W Polsce występują też jadowite pająki, choć nie zabijają. Wilki, niegdyś tury. Trochę tego było/jest smile
    • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:16
      a gdzie mają mieszkać? nawet salamandry na wymarciu a co dopiero jakieś większe osobniki...
      a żmije mam na działce jakbyś chciała..
      • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:19
        a! przypomniałam sobie - było kiedyś że w jakimś jeziorze w Polsce piranie były... ktoś likwidował domową hodowlę.. na tej samej zasadzie różne jadowite gady czasem biegają po Polsce wink
      • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:22
        Dziękuję, nie skorzystam smile Nie przerażały mnie za bardzo, dopóki nie wyczytałam, że gniazdo żmij to nie jest wymysł z bajek, tylko naprawdę takie coś istnieje i w związku z tym nie należy włazić w lesie do malowniczych dolinek. Nie potrzebuję dodawać, że wcześniej milion razy wbiegałam do różnych dolinek, więc mnie odrobinę zmroziło.
        • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:27
          przypomniałam sobie! pszczoły , osy, szerszenie... wszystko w Polsce jest, w grupie działając mogą zamordować wink
          • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:40
            Kiedys wlazlam w gniazdo os. Oblepiły mnie, najbardziej nieprzyjemne było, ze pchały sie do oczu. Nie pamietam, czy zostalam użądlona - to dziwne, ale po prostu nie pamietam. Za to powiek, ktorych nie mozna otworzyć, po lażą po nich osy, nie zapomne chyba nigdy. Brrr....
            • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:45
              nangaparbat3 napisała:

> Kiedys wlazlam w gniazdo os.

Gdzie?

Myślałam, że one (gniazda os) zawsze wiszą.
              • gama2003 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:49
                Też wlazłam, było w ściółce w lesie.
                Mnie niestety dziady pokąsały, szczęściem nie byłam uczulone.
              • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:50
                a skąd, bardzo często mają w ziemi, u mnie na podwórku były w korzeniach po ściętym drzewie, pod pniem była dziura którą zasiedliły.
              • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 23:03
                Łąka na Roztoczu albo w Bieszczadach.
            • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:47
              Brrr, koszmar. Kiedyś oglądałam jakiś film (fabularny), w którym dwie dziewczynki biegną po łące, wpadają w gniazdo os i giną od ukąszeń. Długo potem miałam uraz do łąk.
              • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:52
                jako dziewczyna tak sobie biegałam boso po łące, jednego lata chyba z 6 razy nadepnęłam osę/pszczołę i mnie ugryzły. ale zawsze pojedynczo, nie wyobrażam sobie masowego ataku. brr
              • nangaparbat3 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 23:06
                jestem alergiczka, zawsze mam silne odczyny po ukaszeniu czy użądleniu, ale kiedys połknelam ose, ktora użądlila mnie w podniebienie, i zyję. Wydaje mi się, że jad pszczoł jes bardziej niebezpieczny.
        • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:31
          a.va napisała:

> Dziękuję, nie skorzystam smile Nie przerażały mnie za bardzo, dopóki nie wyczytała
          > m, że gniazdo żmij to nie jest wymysł z bajek, tylko naprawdę takie coś istniej
          > e i w związku z tym nie należy włazić w lesie do malowniczych dolinek. Nie potr
          > zebuję dodawać, że wcześniej milion razy wbiegałam do różnych dolinek, więc mni
          > e odrobinę zmroziło.

Jakich kurde dolinek??? Może jakiś precyzyjny opis?

Bo mnie z kolei kładziono do głowy, że żmija lubi ciepło i suchą pogodę.
          • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:35
            lubi nasłonecznione miejsca, jakieś sterty kamieni, drewna, powalone pnie drzew, łączkę też.
          • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:38
            Czytałam, że gniazda mają w zagłębieniach terenu, pod liśćmi, więc z zewnątrz nie widać, że pod liśćmi są żmije.
            • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:39
              a.va napisała:

> Czytałam, że gniazda mają w zagłębieniach terenu, pod liśćmi, więc z zewnątrz n
              > ie widać, że pod liśćmi są żmije.

A w tym gnieździe to co? G...arze same? Żmija nie opiekuje się młodymi.

• a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:49
                No gó...arze. Ale takie podrośnięte to chyba też mało przyjazne?
                • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:51
                  a.va napisała:

> No gó...arze. Ale takie podrośnięte to chyba też mało przyjazne?

ale może mniej jadowite, bo małe tongue_out
              • a.nancy Re: Głupie pytanie 14.07.16, 11:48
                Niekoniecznie. Żmije lubią zimować w grupach, takie gniazdo pod liśćmi to może być właśnie to.
        • gama2003 Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:33
          Żmije widziałam wielokrotnie. I to o dziwo nad morzem. Podobno jest ich tam klęska urodzaju od kilku lat. W Polsce też są szerszenie, widok jednej sztuki mnie już przeraża.
          O pająkach nie rozmawiam....
          • shell.erka Re: Głupie pytanie 14.07.16, 11:04
            U nas w gminie ostrzegają w tym roku, że jest plaga żmij. Uczuliłam dzieciaki, żeby uważały gdzie siadają i chodzą. Sama ostrożnie idę przez trawniki z psem, a ogródka nie tykam.
    • conena Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:51
      Z groźnych to mamy kleszcze i niemieckie koty, te co do namiotów się pchają.
      • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 22:56
        conena napisała:

> Z groźnych to mamy kleszcze i niemieckie koty, te co do namiotów się pchają.
        >
        ?
        • a.va Re: Głupie pytanie 13.07.16, 23:00
          Heh, był tu zeszłego lata wątek o niemieckim wściekłym kocie, który napastował forumkę, nie pamiętam, czyj, może ktoś ci go znajdzie.
          • taki-sobie-nick Re: Głupie pytanie 13.07.16, 23:03
            a.va napisała:

> Heh, był tu zeszłego lata wątek o niemieckim wściekłym kocie, który napastował
            > forumkę, nie pamiętam, czyj, może ktoś ci go znajdzie.

A, już myślałam, że to jakaś metafora oznaczająca gościa zza zachodniej granicy. tongue_out

Spotkałam się kiedyś z ogłoszeniem na campingu "Szukam kogoś, kto zawiezie kota do Regensburga". Konieczność powrotu kota do tego miasta nie została wyjaśniona. tongue_out Ale to było znacznie dawniej.
            • sirella Re: Głupie pytanie 13.07.16, 23:10
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,158878996,158878996,taki_problem_mam_wscieklizna_choroba_.html#p158879944big_grin
    • mynia_pynia Re: Głupie pytanie 13.07.16, 23:10
      Europa jest gęsto zaludniona, jest mase mieścin, wiosek w bliskiej odległości, wyjątkiem są kraje północy i rosja. Zwierzęta żyjące stadnie, poza obszarami chronionymi nie mogą utworzyć dużych grup groźnych dla człowieka, bo brak im terenów łowieckich. Misie w bieszczadach czy tatrach są tak przyzwyczajone do ludzi, że prędzej zginą z rąk człowieka niż same zabiją. Jest za zimno na różne groźne gady, żmije są groźne i u mojej babci - region Babiej Góry owszem ukąsiły nie jednego człowieka, ale najwięcej ofiar jest wśród psów - co roku czyjś pies we wdizdycha od ugryzienia albo jest ratowany surowicą przez weta. Reszta groźnych ssaków np z rodziny kotowatych nawet nie zawraca sobie tyłka człowiekiem. U nad w pl. najgroźniejsze są dziki, bo ich jest dużo i jak mają młode to są agresywne a dzik ma taką konstrukcje szczenki że ucina i miażdży kończyny i można się wykrwawić. W wodach za zimno na piranie, rekiny meduzy parzące, węże.
      • wheels.of.steel W Europie nie ma groźnych kotowatych 13.07.16, 23:47
        Ryś i żbik to gatunki dla człowieka niegroźne.
        • ania_2000 moze nie grozne ale upierdliwe 14.07.16, 02:15
          w PL moze nie ma bezposredniego zagrozenia smiercia nagla poprzez zjedzenie przez tygrysa/lwa/krokodyla
          ale

te wszystkie muchy, owady, komary, kleszcze z bolerioza - karaluchy zycia na pewno nie umilaja.

• wheels.of.steel I te kleszcze to realne zagrożenie 14.07.16, 11:09
            Bardziej niebezpieczne i prawdopodobne, niż spotkanie się w Azji z tygrysem syberyjskim.
    • viridiana73 Re: Głupie pytanie 14.07.16, 08:42
      Nie tylko Europa. Na Antarktydzie też jest bardzo przyjemnie, a już pingwinki to podobno są przemiłe.
    • mamusia1999 Re: Głupie pytanie 14.07.16, 10:07
      znajoma wychowana na płd. Francji miała od dziecka nawyk sprawdzania butów przed założeniem. i potrafiła sama sobie zastrzyk z surowicy zrobić, zapas był zawsze w lodówce. węże. 40 lat temu.
      ale i tak jak każde dziecko biegała po ogrodzie na bosaka, turlała się po trawie etc.
      w butach znajdowali, ukąszenia w rodzinie pamięta jedno.
      na Korsyce jest bodajże jedna paskudna meduza, która pośrednio może doprowadzić nawet do śmierci. oparzenie bowiem może wywołać atak paniki, co w wodzie jest b. niebezpieczne. prawdopodobnie miałam z nią do czynienia, strach i dezorientacja były zupełnie niewspółmierne do bólu, mąż mnie popchnął w stronę mielizny i musiał wywlekać z wody po kolana, bo jakoś sama nie wpadłam na to żeby wstać. dalej Korsykę uwielbiam, tylko kąpiemy się parami a na dłuższe pływackie wycieczki zabieramy pamelki na smyczy.
      • a.va Re: Głupie pytanie 14.07.16, 10:45
        Co to są pamelki?
        We Włoszech podobno są skorpiony, nie wiem, czy to prawda, nigdy nie byłam.
        • beata985 Re: Głupie pytanie 14.07.16, 10:53
          pewnie to
          https://www.banzaj.pl/pictures/kultura/film/Filmy/Sloneczny_patrol/pamela_anderson_sloneczny_patrol_6.jpg
          • a.va Re: Głupie pytanie 14.07.16, 10:56
            Aaaa, no jasne smile
    • elle-hivernale Re: Głupie pytanie 14.07.16, 12:26
      Bo bóg tak chciał big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka