Dodaj do ulubionych

Zastrzelili go

15.07.16, 07:41
Tego zamachowca z Nicei.
Nie tylko jego, bo innych także. Zastanawiam się, jakby to było u nas, w PL, gdyby (tfu!) miało miejsce zdarzenie tego rodzaju- po jakim czasie od ataku byłby ktoś w stanie odpowiedzieć mu ogniem? Ofiar jest 80 sad i chodzi o to, żeby nie było 380, bo facet w tej ciężarówce przywiózł sobie dość uzbrojenia.
Nie chodzą u nas po ulicach uzbrojeni policjanci. Francuska policja tym się wyróżnia, że się nie certoli, a nasza tym, że jej nic nie wolno.
Jak myślicie, jaki czas reakcji i skuteczność w PL?
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 07:55
      Nie wiem, mam nadzieje, ze na SDM bedzie sporo tajniakow z bronia i uzbrojonych zolnierzy.
      • fifiriffi Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:31
        afro.ninja napisała:

> Nie wiem, mam nadzieje, ze na SDM bedzie sporo tajniakow z bronia i uzbrojonych
        > zolnierzy.

jesli policja i ochrona zapłaci żeby mogła tam być big_grin
      • milkymilk Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:44
        No tajniak z bronią kontra rozpędzony tir, rzeczywiście można się wykazać w takiej sytuacji.
        Ta metoda jest upiornie prosta i jak widać skuteczna. Nie potrzeba nawet zagranicznego terrorysty, wystarczy krajowy wariat w depresji, bez przygotowań, bez budowania siatki kontaktów, które mogą naprowadzić policję na trop, a powstrzymać takiego szaleńca może czołg lub snajper.
        • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:22
          Jak ten świr na Monciaku, który okazał się był chorym psychicznie z urojeniami?
        • milka_milka Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:59
          To nie był krajowy wariat, tylko pseudokrajpwy.
          • minor.revisions Re: Zastrzelili go 15.07.16, 20:52
            I co z tego, że pseudokrajowy? Zupełnie krajowy niemiecki wariat zabił dwa razy tylu ludzi, pakując się samolotem w górę.
            • milka_milka Re: Zastrzelili go 15.07.16, 21:23
              Taaak, rozumiem, że należysz do tych co to z otwartymi ramionami...
    • jolinka102 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:02
      Mysle, ze polskie sluzby bezpieczenstwa i policja nie sa przygotowane na wypadek terroru. Tym bardziej nalezy sie cieszyc, ze Polska nie lezy w waskim kregu zainteresowan terrorystow. Ogolnie raczej ciezko byc przygotowanym na tego typu wydarzenia, jednakze francuskie wojsko jest napewno lepiej wyszkolone do walki z terroryzmem.
      • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:31
        Za sprawą decyzji o wysłaniu polskich jednostek do wojny z ISIS Polska znalazła się w kręgu zainteresowań. Prędzej czy później pewnie się o tym boleśnie przekonamy.
        • araceli Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:36
          oqoq74 napisał(a):
          > Za sprawą decyzji o wysłaniu polskich jednostek do wojny z ISIS Polska znalazła
          > się w kręgu zainteresowań. Prędzej czy później pewnie się o tym boleśnie przek
          > onamy.

Dokładnie. Mamy WOJNĘ. Nie terroryzm - WOJNĘ.
          • kaz_nodzieja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:04
            I nadal chcesz przyjmować na teren Polski osoby, które biorą udział w tej wojnie. Chyba, że jednak ozdrowiałaś i wrócił Ci rozsądek, a nie myślenie po linii partyjnej?
            • dyzurny_troll_forum Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:20
              kaz_nodzieja napisał(a):

> I nadal chcesz przyjmować na teren Polski osoby, które biorą udział w tej wojni
              > e.

Jak mogą brać udział w wojnie skoro przed tą wojną uciekli?

Ja rozumiem, że bystrość umysłu ot nie jest cecha pożądana na prawej stronie, ale te podstawowe fakty to dobrze by było być wstanie połączyć....
      • cosmetic.wipes Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:53
        > Polska nie lezy w waskim kregu z
        > ainteresowan terrorystow.

"Dzięki" szaleńcowi Antkowi juz leży, niestety...
        • wheels.of.steel A to PełO wojsk na Bliski Wschódz nie wysyłało? 15.07.16, 12:52
          Popacz pani. Mamy zobowiązania wobec NATO, nie da się ich nie realizować.
      • jagienka75 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:26
        jolinka102 napisała:

> Mysle, ze polskie sluzby bezpieczenstwa i policja nie sa przygotowane na wypade
        > k terroru. Tym bardziej nalezy sie cieszyc, ze Polska nie lezy w waskim kregu z
        > ainteresowan terrorystow.

dzięki Macierewiczowi Polska już leży w kręgu ich zainteresowań, niestety.
    • milkymilk Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:28
      W samochodzie były atrapy broni, polska policja też nosi pistolety, a w trakcie stanu wyjątkowego, jaki obowiązuje we Francji, z pewnością byliby uzbrojeni po zęby.
      Co nie zmienia faktu, że absolutnie nie mam zaufania do ich umiejętności, a obecny burd..., znaczy bałagan w kraju nie poprawia sytuacji.
      • dyzurny_troll_forum Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:21
        milkymilk napisał(a):

> polska policja też nosi pistolety,

Tak niektóre wyprodukowane na przełomie lat '60 i '70....
        • ichi51e Re: Zastrzelili go 15.07.16, 13:23
          Byle dzialal to moze i byc jeszcze z zapasow z 44
    • lauren6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:33
      Jak sobie przypomnę filmik, na którym warszawska policja próbuje obezwladnic napastnika z nożem miotłą to nie jestem dobrej myśli uncertain
      • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:26
        Może nie chcieli strzelać, bo wokół byli ludzie, a kule - zupełnie inaczej niż na filmach - rykoszetują.
      • linulina Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:14
        i rowerem uncertain Dodajmy, leżącego napastnika z nożem (wypadł z 2 piętra) i kilku policjanów było bezradnych
        • owczarkini Re: Zastrzelili go 15.07.16, 11:37
          To nie było takie głupie. Facet był zdaje się naćpany jakimś syfem, pobudzony. Człowiek w takim amoku jest śmiertelnie niebezpieczny, działa nieracjonalnie, nie czuje bólu. Facet wymachiwał nożem, więc nie dało się do niego podejść. Pewnie bali się strzelać, bo przecież niby tylko leżał, prokurator by się przyczepił że nie byli bezpośrednio zagrożeni.
          I teraz: media pokazały to jako parodię a nikt nie zapytał, dlaczego gliniarz używa tego, co ma pod ręką zamiast użyć paralizatora ? Bo otóż nie ma paralizatora. Narkotestów, toneru, papieru do drukarki takoż nie.
          Chociaż nie przeczę, że zdarzają się i beznadziejne interwencje, np. panna która koledze z patrolu strzeliła gazem. Ale to też trzeba by zapytać, co jest do cholery nie tak ze szkoleniem.
    • owczarkini Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:45
      >Jak myślicie, jaki czas reakcji i skuteczność w PL?
      No, sprowadzenie brygady AT szkolonej do takich rzeczy to w zależności od miejsca od kilku minut do kilku godzin.
      Reakcja "zwykłego" policjanta (którego szefostwo nie wysyła na szkolenia strzeleckie bo ważniejsze są statystyki i nikt nie ma czasu na pierdoły) ma wyglądać w ściśle określony sposób. Trzeba ileśtam razy wezwać do zaprzestania naruszeń, oddać strzały ostrzegawcze... minuta ? dwie ?
      Obecnie bym doliczyła jeszcze kilka sekund na namysł, czy minister Błaszczak nie uzna, że strzelanie tak wprost do zamachowca nie jest niewspółmiernym do zagrożenia środkiem (jak w Gdańsku) i nie naśle BSW i prokuratury.
      Jednym słowem, czarno widzę.
      • owczarkini Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:52
        Sprecyzuję - Błaszczak uznał, że obezwładnienie zadymiary jest zbyt dolegliwym środkiem przymusu bezpośredniego jak na młodą, delikatną kobietkę. Bardzo ubolewam, że dziennikarz nie dopytał, jaki śpb byłby właściwy, bo z tego co wiem, obezwładnienie samymi chwytami jest tym "najsłabszym". Dalej są gaz, pałka, pies, tzw. gumowe kule. No ale ja nie jestem ministrem, więc może się nie znam.
        Policjanci bardzo uważnie śledzą takie sytuacje i doniesienia. Wnioski nasuwają się same sad
        • niu13 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:59
          Niestety nie znam treści nowelizacji ustawy antyterrorystycznej PIS, bo media skupiły się oczywiście tylko na negatywach jak inwigilacja telefonów i internetu, ale z tego co się orientuję, w polskim prawie nie ma nawet przepisu o strzałach snajpera!!
          Tzn. możemy sobie wystawić snajpera na dachu w czasie ważnej uroczystości czy imprezy, ale on w świetle prawa nie może STRZELIĆ do nikogo, nawet terrorysty. Tak było. Jak jest teraz- nie wiem, bo nasze kochane media nie potrafią już przekazywać obiektywnych informacji.
          Polska Ustawa o Policji zawiera 10 punktów tzw.przypadków użycia broni, amerykańska- CZTERY! Logiczny z tego wniosek, że polskiemu policjantowi po prostu nie opłaca się strzelać, bo z pierdla nie wyjdzie.
          • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:16
            A potrzebujesz mediów, żeby znaleźć stosowana ustawę i ją przeczytać?

• niu13 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:13
              Nie, tyle że akurat mogę nie mieć czasu/ ochoty/ dość inteligencji lub wykształcenia, żeby przekopywać się przez tekst ustawy. Natomiast jako obywatel mam prawo do rzetelnej informacji medialnej nt ważnych aktów prawnych wprowadzanych w moim kraju, a nie tylko do histerii pt.PIS jest zły bo każe rejestrować SIMy
              • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:17
                Owszem masz prawo do rzetelnej informacji, zawsze możesz je wyszukać sama.
                Ale też nie zapominajmy, że kwestia bezpieczeństwa państwa, to temat, w którym nadmierna jawność i informowanie o wszystkim, niekoniecznie to bezpieczeństwo poprawia.
          • iuscogens Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:23
            No o ile pamiętam to właśnie ta krytykowana ustawa wprowadza strzał snajpera.
          • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:28
            Ależ może strzelić, tak samo jak brygada AT ma prawo użyć wszystkich metod w bezpośrednim działaniu.
      • dyzurny_troll_forum Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:26
        owczarkini napisała:

> Obecnie bym doliczyła jeszcze kilka sekund na namysł, czy minister Błaszczak ni
        > e uzna, że strzelanie tak wprost do zamachowca nie jest niewspółmiernym do zagr
        > ożenia środkiem (jak w Gdańsku) i nie naśle BSW i prokuratury.

I jeszcze policjant musi chcieć. Raz zapytałem funkcjonariusza dlaczego nie reaguje na dziejące się w pobliżu ewidentne zło, które musiał widzieć. Otrzymałem odpowiedź: "nie widzi Pan, że jestem w trakcie interwencji."

Tak więc jak będzie jechała jakaś ciężarówka po bulwarze rozjeżdżając ludzi to polski policjant nadal będzie wypisywał mandat z picie piwka na ławce. Skończy jedną interwencję to sprawdzi czy kolesie na ławce obok przypadkiem nie palą trawy. A potem, ewentualnie, spojrzy o co chodzi z tą ciężarówką...
        • owczarkini Re: Zastrzelili go 15.07.16, 11:25
          Żarty żartami, ale od lat wiadomo, że organizacja policji w Polsce stoi na głowie. Rozdęty szczebel średni zajmujący się wewnętrzną biurokracją (tabelki, wykresy, prezentacje) oraz zbyt nieliczne, niedoinwestowane "doły', które się naciska na wyrabianie normy czyli statystyk. To nie jest tak, że oni mają radochę z wypisania mandatu za picie piwa, oni mają w cholerę niebezpiecznych, stresujących interwencji i jeszcze więcej pierdół, którymi się mają zajmować. A potem dostają opiernicz, że za małe wyniki i urlopu nie będzie.
          Szczęka mi opadła, jak nam dzielnicowy dostarczył kiedyś do firmy jakiś list z sądu. Od tego ma być policja ?? Że "stawiennictwo nieobowiązkowe" ??
          Mam w otoczeniu kilku policjantów i naprawdę wściec się można, jak się czasem posłucha o tych absurdach.
          Kolejne ekipy nic na lepsze nie zmieniły, a teraz Błaszczak dokłada do pieca. Co ciekawe, najrozsądniej o formacji mówi Kukiz (o którym mam bardzo krytyczne zdanie) - widać pije ze zwykłymi krawężnikami.
    • lusitania2 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 08:59
      anorektycznazdzira napisała:

> Jak myślicie, jaki czas reakcji i skuteczność w PL?

sądzę, że w podobnych okolicznościach: stanu wyjątkowego i okoliczności zbliżonych do masowej sylwestrowej imprezy, byłby podobny.
      • niu13 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:11
        Nie sądzę. W jednej chwili zrobiłby się pożar w burdelu- u nas służby ratunkowe nie mają nawet tej samej częstotliwości radiowej.
        • klerjeser Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:16
          niu13 napisał(a):

> Nie sądzę. W jednej chwili zrobiłby się pożar w burdelu- u nas służby ratunkowe
          > nie mają nawet tej samej częstotliwości radiowej.

Czyli nie odstajemy pod tym względem od innych krajów zachodnich smile
          • kaz_nodzieja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:56
            10/10
    • nenia1 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:18
      anorektycznazdzira napisała:

> Nie chodzą u nas po ulicach uzbrojeni policjanci. Francuska policja tym się wyr
      > óżnia, że się nie certoli, a nasza tym, że jej nic nie wolno.

Czyli co? Nie wiadomo jak by było, ale najlepiej od razu się podołować?
    • mid.week Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:20
      U nas odczytaja apel smolenski, na szybko zorganizują mszę a terrorysta tak zglupieje, ze będzie stał z rozdziawiona paszcza.
    • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:28
      Tego typu akcje są bardzo trudne do przewidzenia. I owszem, wszelkie duże zgromadzenia, imprezy, są, powinny być zabezpieczone. Tyle, że to jak szukanie igły w stogu siana.
      Ten zamachowiec, z tego co podają media, nie był związany z żadną terrorystyczną grupą. Był pod obserwacją, był przestępcą. Chyba, że coś nowego już ustalono.
      I podejrzewam, takich ataków, może być więcej, bo trudne do wytropienia.
      • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:36
        OMG, był młodym notowanym beżowym bez stałego zatrudnienia - tacy z automatu powinni być ściśle inwigilowani na okoliczność radykalizacji.
        • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:41
          Stuknij się w głowę. To jest niemożliwe, by wszystkich tak ściśle inwigilować.
          • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:47
            Brawo! Medal z brokuła dla tej pani.
            Niemożliwe jest inwigilowanie wszystkich ponieważ jest ich zbyt dużo.
            Wniosek: nie wolno dopuścić do sytuacji, w której w Polsce będzie ich zbyt dużo.
            • kropkacom Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:53
              Jest na to jakaś szansa? Nie ma, prawda? Przypominam, że niedawno tylko przez (nazwijmy to) przypadek nie doszło do zamachu w Polsce i to nie ISIS za tym stało.
            • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:55
              Z ISIS i innymi organizacjami terrorystycznymi sympatyzują też ludzie, którzy nie są imigrantami. Ja wiem jakie masz zdanie o tych imigrantach, bo szeroko o tym piszesz. I możesz dalej się łudzić, że jak rząd powie, nie przyjmiemy ich, to nic nam nie grozi i nikt do Polski się nie dostanie.

Równie dobrze, może się okazać, że facet zrobił to z zupełnie innych pobudek.
              • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:59
                Są potomkami imigrantów z Afryki czy innego Pakistanu/Afganistanu.

Nieliczni biali, którzy trafiają do ISIS, trafiają tam najczęściej z takich samych powodów, z jakich trafiali młodzi mężczyźni na Bałkany, w konflikt bałkański - żeby sobie postrzelać do żywych celów, zarobić na przemycie i wyżyć poza prawem.
                Pojedynczy to świeżo nawróceni. Tu należałoby inwigilować media społecznościowe pod kątem panienek odpowiadających na wiadomości od Mohamedów.
                • kaz_nodzieja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:01
                  I jeszcze tylko przypomnę, że Ci nieliczni Polacy których ustalono jako członków okazywali się najczęściej wieloletnimi emigrantami (z krajów oczywiście tolerancyjnych i otwartych na nowości) i w większości nie były to osoby mieszkające i żyjące w Polsce.
                  • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:05
                    Dokładnie.
                    Aczkolwiek są pojedynczy, którzy jadą na Bliski Wschód i walczą po obu stronach, bo zwyczajnie przyciąga ich krew. Identycznie jeździli werbowani na początku lat 90-tych w czasie wojen bałkańskich i potem do Kosowa. W d..ie mieli ideolo i polityczne racje stron, chcieli się wyżyć.
                  • kota_marcowa Re: Zastrzelili go 15.07.16, 11:30
                    Najczęściej do tego matka Polka a ojciec Abdullah.
                • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:05
                  Gdyby to wszystko było takie proste, to problem ataków terrorystycznych by nie istniał. A skoro istnieje, to jednak proste nie jest. I nie pisz już kolejnych bzdur, o nie wpuszczaniu imigrantów. Bo to się nie broni.
                  • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:07
                    Jak się nie obroni, jeśli się akurat broni, przynajmniej w Polsce? Wprawdzie w Warszawie niestety widzę coraz więcej arabsko wyglądających, ale atmosfera nie powinna ich zachęcać.
                    • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:14
                      Tak, na pewno Twoje krzywe spojrzenie na kogoś, wystarczająco go zniechęci.
                      A o tym, że granice nie stanowią przeszkód do nielegalnego przerzucania imigrantów nie czytałaś? Serio wierzysz, że granica i mówienie nie, przez nasz rząd, przed czymkolwiek nas uchroni?
                      • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:20
                        Kij z przerzucaniem. grunt, żeby nie chcieli u nas zostać. Oni nie wybuchają się na trasach przerzutowych tylko w krajach docelowych.
                        • obrus_w_paski Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:21
                          Czy stosowanie zaimka _sie_ z czasownikiem _wybuchac_ jest poprawne? Nigdy tego nie widziałam, wyglada idiotycznie, wiec wole sie upewnić
                          • joa66 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:23
                            podobny stopien poprawnosci jak orwellowskie "znikneli go" smile
                          • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:35
                            Identyczne słowotwórstwo jak w wypadku "został zniknięty".
                            • obrus_w_paski Re: Zastrzelili go 15.07.16, 13:13
                              ASorry, z racji mieszkania poza granicami PL od ponad dekady jestem wyczulona na wszelkie nowinki jezykowe, stad moja ciekawosc. Ale w okresleniu _zostal znikniety_ pic polega chyba na paradoksie polaczenia strony biernej,ktora sugeruje, ze ktos mial wplyw na ow znikniecie, ze slowem ?zniknal?, ktore oznacza, ze kogos nie ma i niewiadomo dlaczego, czyli nie ma pewnosci, ze stoja za tym osoby trzecie. Paradoks na miare PRL, desaparecidos w Argentynie czy wlasnie powiesci Kafki.
                              Natomiast na sytuacje, kiedy ktos podklada bombe i przez to podlozenie bomby zamierzenie ginie/ wybucha, jest juz okreslenie np _samobojczy atak bombowy_. Albo _ wysadzic sie w powietrze_. Nie ma tutaj, tyle o ile, paradoksu ani tym bardziej ironii. _wybuchac sie_ brzmi niby zabawnie, ale jednak idiotycznie i pretensjonalnie, mam nadzieje ze to nie jest jakas nagle popularna nowomowa.
                        • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:35
                          Nie da się przewidzieć zamachu planowanego przez pojedynczą osobę, nie związaną z żadną organizacją.
                          Wiara w to, że do nas nie przyjdą, jak tego nie będziemy chcieli i będziemy to utrudniali, to ułuda.
                          • wheels.of.steel Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:39
                            Więc utrudniajmy ich napływ jak tylko się da. Proste, czy nie?
                            • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:42
                              Ale nie ma znaczenia czy będziesz utrudniał, bo atak może przyjść z wewnątrz kraju. Świrów i ludzi zapatrzonych w różne dziwne organizacje nie brakuje. Część ataków była przecież przeprowadzona przez ludzi od lat, od urodzenia żyjących w Europie.
                              • wheels.of.steel Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:54
                                I mających przeważnie na imię Mohamed... "Beżowi" to potencjalnie niebezpieczne ładunki wybuchowe. Dlatego w Polsce nie są potrzebni.
                          • klerjeser Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:43
                            oqoq74 napisał(a):

> Nie da się przewidzieć zamachu planowanego przez pojedynczą osobę, nie związaną
                            > z żadną organizacją.
                            > Wiara w to, że do nas nie przyjdą, jak tego nie będziemy chcieli i będziemy to
                            > utrudniali, to ułuda.

Takie zamachy nie są dziełem samotnych świrów. Przypadek Breivika jest wyjątkiem w regule.
                            • oqoq74 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 13:01
                              Rozumiem, że twierdzenia oparte o osobiste doświadczenia w organizacji zamachów.
                          • kaz_nodzieja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 15:10
                            To ile "uchodźców" jest na Węgrzech którzy strzegą granicy jak źrenicy oka? Albo w Bułgarii?
                      • wheels.of.steel Więc bądźmy zamkniętą twierdzą 15.07.16, 12:37
                        Pilnujmy granic, jak tylko się da. W takich przypadkach ułamkowa skuteczność jest lepsza niż skuteczność zerowa. Więc bądźmy najbardziej nieprzyjaznym dla kolorowych muzułmanów miejscem pod słońcem.
                    • kaz_nodzieja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:33
                      Współczuję. U nas czysto. W miejscach typowo turystycznych można zobaczyć sporadycznie (od czasu do czasu), a na zwykłych osiedlach czyli tam gdzie nie ma turystów w ogóle.
                      Dwa lata temu widywałem jedną parę, Pani chyba Polka (w chuście), Pan śniady, ale to właśnie jedyny przykład (żyjących na stałe), zresztą chyba zniknęli bo dawno już ich nie widuję.
            • wheels.of.steel Triss jak zawsze celnie 15.07.16, 12:35
              100% pewności nigdy nie ma, ale wszelkie zagrożenia trzeba redukować do minimalnego poziomu jaki da się osiągnąć.
        • lokitty Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:45
          To chyba policjantów by im nie starczyło do tej inwigilacji.
        • chlodne_dlonie Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:48
          Jestem za inwigilacją, nawet dolegliwą, w takich przypadkach, ale jak miałoby to wg Ciebie zapobiec takiej sytuacji..?
          Oprócz prewencyjnego zamykania każdego 'młodego notowanego beżowego' (na jakiej podstawie..? ehh) nie widzę niestety sposobu by zapobiegać TAKIM aktom terroru.. Przecież oprócz posiadania (możliwości dostępu/kradzieży, whatever) takiej ciężarówki (a na mniejszą skalę jakiegokolwiek jeździdła wielkości przynajmniej samochodu osobowego..) właściwie nic więcej (technicznie, logistycznie) nie jest/było potrzebne..uncertain
          • chlodne_dlonie Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:49
            powyższe było do Triss - nie jestem pewna czy z drzewka widać jasno wink
    • lokitty Re: Zastrzelili go 15.07.16, 09:33
      Tam się strzela, żeby zabić, nawet, kiedy organizuje się obławę później, jak np. po ataku na Charlie Hebdo. U nas... zdziwiłabym się, gdyby w ogóle kogokolwiek złapali (i nie znaczy to, że ludzie są kiepscy, może za mało środków się przeznacza na policję, czy co?). Już nie mówię o załatwieniu gościa.
      BTW, zabijanie ich to i tak jak odcinanie głów hydrze, Europa długo nie pozbędzie się tej zarazy.
      W jakimś niedawnym wątku tutaj panie obśmiały kogoś, kto pytał chyba, czy bezpiecznie byłoby teraz jechać do Francji... Moja znajoma z córką mają plany na wyjazd do Paryża z Euodisneyem, mam nadzieję, że sobie podarują.
      • kaz_nodzieja Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:00
        I jeszcze osoby myślące inaczej usiłuje się zastraszyć i zamknąć im usta. W Niemczech wyrok więzienia w zawieszeniu i na grzywnę zostało skazane niemieckie małżeństwo, za utworzenie grupy na FB w stylu "Nie dla imigrantów". Sędzia nadmienił, że jeśli rzekoma mowa nienawiści się powtórzy to za drugim razem pójdą już oni do więzienia.
    • jowita771 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 10:02
      W takim wypadku tez by zastrzelili. I dobrze.
    • alsk9 A temu panu coś zrobili? Też go powinni zastrzelić 15.07.16, 11:10
      trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35612,16351018,Dramatyczne_sceny_w_Sopocie__Honda_wjechala_na_Monciak.html
    • ortolann Re: Zastrzelili go 15.07.16, 11:28
      Myślę, że znaczenie ma tu fakt, że jednak Francja wczoraj była w trakcie stanu wyjątkowego. A wtedy policji wolno więcej (nawet jeśli na co dzień i tak wiele im wolno). Domyślam się (i mam nadzieję), że w stanie wyjątkowym (którego mam nadzieję już nigdy więcej nie doświadczyć) również nasza policja miałaby większe uprawnienia. Pytanie teraz jednak: jak są przeszkoleni? Że wojsko wiedziałoby jak kogoś obezwładnić, to mam nadzieję, choć nie wiem jednak jak byłoby ze skutecznością takiej akcji w tłumie cywili. Ale pytanie: jak przeszkolona jest nasza policja i jakie ma zasoby? (ludzkie i materialne). Wszak pamiętamy, szokujące relacje z różnych imprez dla studentów: ktoś pomylił amunicję i zamiast gumowej ładował ostrą. Ktoś wprowadził tłum w panikę. Itd, itp.
      Mam nadzieję, że by działali, ale jest jednak wiele pytań i wiele wątpliwości.
      • alsk9 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 11:42
        z skutecznością policji mi się kojarzy fragment filmu Psy www.youtube.com/watch?v=RRf3AarzLeA od 35 minuty
        • klerjeser Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:45
          alsk9 napisała:

> z skutecznością policji mi się kojarzy fragment filmu Psy <a href="/browse.php/1FROtxHn/Y9e4xQWM/O4S1kKiM/wCrKYqJq/SImaYjab/Hal_2BFV/p7NfYL/b0/" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=RRf3AarzLeA</a> od 35 minuty

Mogłabyś jeszcze dać kilka klipów z westernów i Akademii Policyjnej big_grin
          • alsk9 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:51
            skupiamy się na naszym kraju smile w Hameryce niech się westernami bawią
    • zawsze-w-drodze Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:51
      Chacialabym jedynie paniom przypomnieć, że według większości uczestników ME organizacja tego wydarzenia we Francji była niemożliwym burdelem w porównaniu do ME w PL i na Ukrainie. To tak a'propos wspaniałej organizacji francuskich służb. Generalnie Francuzi w Suropie słyną z imponującej organizacji, porządku i systemu prawnego. Vide kontrolerzy lotów, metro i narodowy sport - strajki co weekend.
      • triss_merigold6 Re: Zastrzelili go 15.07.16, 12:54
        Oczywiście, tu komentarze zagranicznych (żeby nie było, że polskich i stronniczych) dziennikarzy były jednoznaczne - syf, bałagan, zero informacji, problemy z akredytacjami, przypadkowe i chaotyczne działania policji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka