Dodaj do ulubionych

potrzebna rada w sprawie lodówki

17.07.16, 12:00
Mam pytanie do uzytkowniczek lodówek side by side czyli takich dużych, dwudrzwiowych,dodatkowo wyposażonych w system door-to-door czyli szybki dostęp do części zawartości bez konieczności otwierania jej. Zastanawiam się nad lodówką LG, w których ten system ma jedną wadę moim zdaniem - półki do których jest szybki dostęp są mocno zabudowane od wewnątrz. Mąż oczywiście twierdzi że to nie problem, ja mam wątpliwości. I dlatego chciałbym wiedzieć czy wogóle warto mieć taki dostęp. Sprawdza się na codzień?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 13:19
      Nie wiem.
    • asmarabis Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 13:24
      Zaciekawilas mnie, dostep do waratsoci bez otwierania lodowki- chyba zyje w XIX wieku bo nie dosc ze nie mam takiej opcji to nie umiem sobie wyobrazic o co ci chodzi
      • petuniasta Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 13:28
        Chodzi o małe drzwiczki na drzwiach. Moja mama takie ma i trzyma tam mleko. Bez tego zabudowania to nie miałoby sensu bo reszta lodówki by się wychładzała przy otwieraniu a to chodzi o to żeby tego uniknąć. Dostęp od środka też nie jest problemem, podnosi się przykrywkę i tyle
        • asmarabis Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 13:30
          ale czmu maja sluzyc takie osobne drzwiczki na jeden produkt, nie kumam, ile razy dziennie to mleko wyciaga- taki problem otworzyc normalnie?
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 14:11
            asmarabis napisała:

> ale czmu maja sluzyc takie osobne drzwiczki na jeden produkt, nie kumam, ile ra
            > zy dziennie to mleko wyciaga- taki problem otworzyc normalnie?

Masz rację jest to rozwiązanie zupełnie bez sensu zarówno z użytkowego punktu widzenia jak i energetycznego.

Xsionnc
          • dorek3 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 14:11
            W lodówkach które oglądałam dostęp jest albo do jednej półki (wersja barek) albo do kilku plus dodatkowe półeczki na drzwiach. Rzekomo kilkadziesiąt %mniejsza strata ciepła. Ale dostęp od środka wcale nie taki łatwy bo półki mocno obudowane po bokach. Lodówki Samsunga mają to lepiej rozwiązane ale inne rzeczy mi nie pasują.
            • iwoniaw Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 20:42
              Rzekomo kilkadziesiąt %mniejsza
              > strata ciepła.

No akurat strata ciepła z wnętrza lodówki to powinna być zaleta, nie? big_grin (ok, ok - rozumiem, że chodzi o zbytnie nagrzewanie się wnętrza przy otwieraniu drzwi - wydaje mi się to nieprawdopodobne, w końcu kto stoi przed otwartą lodówką i kontempluje godzinami?)
              • evee1 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 00:45
                Tak, są tacy wink.
      • dorek3 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 14:13
        Skrót myślowy. Chodziło o częściowy dostęp bez otwierania całości.
    • cichadziewuszka Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 23:09
      A ile miejsca zabiera taka zabudowa? Czy warto płacić wiecej za lodówkę, w którą pomieścicie mniej towaru?
      • dorek3 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 10:46
        Pojemność takiej lodówki jest większa więc pomieści się też więcej. Zrezygnowaliśmy własnie z koncepcji odrębnej zamrażarki, bo wystarczy taka zintegrowana, która jest i tak dwukrotnie większa niż w standartowej lodówce.
    • mynia_pynia Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 17.07.16, 23:58
      Ogólnie odradzam takie lodówki sbs w polskiej wersji. Tam nic się nie mieści. Mam taką, w zamrażarce nic sebsownie nie da się upchnąć, np królika - łapy wystają chyba że w kulke zwiniesz, o gąsce zapomnij, jest za wąska. A w lodówce nie zmieścisz garnka z rosołem i obok pojemnika z makaronem!!! Ktoś kto to projektował to płakał ;P. Czekam kiedy szlak trafi to cudo, żeby kupić normalną wysoką lodówkę z zamrażalką na dole.
      • mandziola Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 00:27
        Co Ty gadasz.. mam sbs od jakichś 5 lat - jestem zachwycona nieustannie. Mieści mi się nawet brytfanka - duża - no fakt blacha z piekarnika się nie zmieści.. ale zanim miałam SBS też nie wstawiałam całej blachy do lodówki. Dla mnie SBS to hit. Ale ja kupuję w promocjach - zamrażam i mam w razie W. Trzy szufladki w zamrażarce to zbyt mało jak dla mnie. Co do dodatkowych dźwiczek itp - zrezygnowałam z tego. Po co? Wyjęcie mleka to 5 sekund - a za każdą dodatkowa atrakcje się płaci.
        • evee1 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 00:47
          A co to jest sbs?
          • dorek3 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 10:44
            side by side czyli w praktyce lodówka dwudrzwiowa czasami nazywana amerykańską smile

• landora Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 19.07.16, 05:00
            Lepiej spytaj, co to są dźwiczki...
        • mynia_pynia Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 19:12
          Ale to nic dziwnego, te lodówki są właśmoe takiego wymiaru, że zmieścisz blachę z piekarnika. To za wąsko. Normalne lodówki są sporo szersze.
      • dorek3 Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 10:47
        Królika i gęsi w całości nie mrożę wiec chyba problem mnie nie będzie dotyczył. Dlaczego masz problem z garnkiem i pudełkiem obok to nie wiem. Chyba że operujesz garnkami 10-litrowymi..
        • mynia_pynia Re: potrzebna rada w sprawie lodówki 18.07.16, 19:09
          Oglądnij fotki po internecie jak są zapakowane te lodówki i zamrażarniki - śmiech na sali. Skoeo gąski i królkiki nie obrazują sytuacji to podam może bardziej przaśny przykład. Na jednej półce zamrażarki nie włożysz 2 pojemników obok siebie lodów manhatan o pojemności 1l - w okrągłym opakowaniu - a rosół gotuje w standardowym garnku do rosołu 4-5l.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka