Dodaj do ulubionych

Chrwacja wakacje - ceny apartamentów

17.07.16, 13:02
Hej, jakie są aktualnie ceny wynajmu apartamentów 2 pok + kuchnia w Chorwacji nad morzem? Czy w związku z terroryzmem Chorwacja też podrożała? Kilka lat temu było nieco drożej niż w Polsce.
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 13:04
      Zawsze było drożej niż w Polsce.
      A weki już gotowe na wyjazd?
      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 13:13
        Wyżywienie kupuję na miejscu smile idea weków szczytna, jak się komuś chce i ma czas
    • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 14:24
      Zależy od miejscowości, wyposażenia, terminu i odległości od morza.
      Można i za 60-65 e wynająć. My dwie sypialnie i dzienny 5m od morza wynajelismy za 110/ 100 euro. W tym roku dwa miejsca więc dwie ceny wink
      Oba na Korculi. Druga polowa sierpnia. Tydzień w jednej kwaterze , tydzień w drugiej.
      Ale rezerwację robiliśmy we wrześniu 2015 wink
      Jest nas 5 osób. W tym troje dzieci.
      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 16:12
        Drogo, to jak we Włoszech lub drożej. Ze śniadaniem?
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 16:39
          bywalec.hoteli napisał:

> Drogo, to jak we Włoszech lub drożej. Ze śniadaniem?

Od 2013 - 2014 twierdzę, że Włochy są tańsze od Chorwacji.... Oferując jednocześnie dużo wyższą jakość....

Xsionnc
          • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 17:02
            Ale nie takie plaże jak my lubimy.
          • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 19:10
            A na czym polega ta wyższa jakość? W sierpniu byle bungalow typu bilo z dykty w villagio turistici np. na Gargano kosztuje tyle co wypasiony apartament w okolicach Omisa czy Rogoznicy.

• bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:13
              Włoska kuchnia jest lepsza niż prymitywna chorwacka. Podobało mi się w Chorwacji,ale kuchnia dupy nie urya. A kuchnia wloska - wiadomo smile
              • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:15
                bywalec.hoteli napisał:

> Włoska kuchnia jest lepsza niż prymitywna chorwacka.

Kuchnia, ludzie, wino, klimat... w Chorwacji obsługa to w większości takie same buce jak Grażyna ze smażalnie Karwi.
                • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:18
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> Kuchnia, ludzie, wino, klimat... w Chorwacji obsługa to w większości takie same
                  > buce jak Grażyna ze smażalnie Karwi.

Ahhhh i jeszcze zapomniałem o zamiłowaniu Chorwackich buców do jarania szlugów prawię wszędzie. Niby nie wolno, ale oni wiedzą lepiej!
                • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:21
                  Włosi są bardzo mili...uwielbiają też dzieci. Co do Chorwatów, to hmmm.....
                  • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 15:25
                    Z drugiej strony w Chorwacji szukałem noclegów na miejscu obchodząc domy i szukając napisów soba apartmani, we Włoszech jest to problem, bo oni rezerwują przez agencje. Ostatecznie udalo się - raz przez AirBnB a drugi raz przy pomocy pani listonosz w maleńkim miasteczku w Toskanii smile
              • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:18
                bywalec.hoteli napisał:

> Włoska kuchnia jest lepsza niż prymitywna chorwacka. Podobało mi się w Chorwacj
                > i,ale kuchnia dupy nie urya. A kuchnia wloska - wiadomo smile

"Lepszość" to kwestia gustu, zresztą kuchnia dalmacka ma bardzo silne powiązania z włoską z racji historycznych, a tak o w ogóle kuchnia nie jest u mnie na topie priorytetów wakacyjnych, do knajp zresztą nie chodzimy codziennie.
                • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:26
                  Ma tyle wspólnego, że jest wszędzie pizza i spaghetti z owocami morza? smile
                  • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:29
                    bywalec.hoteli napisał:

> Ma tyle wspólnego, że jest wszędzie pizza i spaghetti z owocami morza? smile

Te chorwackie placki to ciężko pizza nazwać... taka sama pizza jak z PizzaHut smile

Ale plejskavice czy plejskavice z serem to można zjeść, nawet lubię, ale nie codziennie. A i tego ich prosiaka z ognia. Ale prosiak to bardziej na północy, czyż nie?
                  • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:34
                    bywalec.hoteli napisał:

> Ma tyle wspólnego, że jest wszędzie pizza i spaghetti z owocami morza? smile

Trufle, ryby, pasta, ser, szynka, risotto nero, rozata, pasticada i wiele innych.

Widzę, że nie za bardzo jesteś obyty w chorwackich kulinariach smile

• bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 15:27
                      Każda włoska prowincja ma swoje własne specjały tego typu charakterystyczne dla niej i multum rodzajów, o których Chorwatom się nie śniło. A Chorwacja co ma z własnego? Cevapcici, plejskavica, tego typu rzeczy. Jest to smaczne, nie powiem, ale włosi, grecy i hiszpanie biją ich na głowę. Dla mnie kuchnia jest ważna na wakacjach.
        • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 17:04
          Bez. Za to mieszkać będziemy praktycznie na plaży. I tylko dla nas ona będzie wink
          • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:04
            Udanego urlopu!
          • agni71 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 23.08.16, 23:48
            heca, jesli jeszcze tu zaglądasz, podaj konkretne namiary - ja też potrzebuję dla 2 + 3. Chyba, że nie byliście jednak zadowoleni (zakładam, że juz po)?
      • bassino73 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:29
        Korcula droga, podobnie jak i Hvar, to luksusowe, ale i też piękne miejsce. Nie ma co porównywać np z pospolitymi plażami Bibione. A zatoki Chorwacji najlepiej zwiedzać z jachtu!
    • feliz_madre Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 16:11
      Mogę napisać zeszłoroczne. Za cały parter - 3 sypialnie + duży salon z kuchnią, 2 łazienki i ogromny taras płaciliśmy 110 ?. Mieszkaliśmy w 3 rodziny, w 9 osób. Ale znaleźliśmy na miejscu, bez wcześniejszej rezerwacji - jechaliśmy w ciemno.
      • diablica_a Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 20:40
        Witam ...a możesz podać namiary ?
      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:14
        To już taniej. To na jakieś wyspie?
    • lillylive Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 16:52
      Od 7lat urlop w Chorwacji co roku ceny lekko wzrastają zalezy od reginu bliskosc morza inne...w tym roku wyspa Hvar lipiec apartament 2pokoje kuchnia 4osoby 70euro bardzo odpowiednia cena
      • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 19:08
        W szczycie sezonu czyli od połowy lipca do ok. 25 sierpnia 80+ euro za apartament 2+2 z pełnym wyposażeniem, parkingiem i kliamtyzacją przty plaży w środkowej i połudoniwej Dalmacji.

Na wyspach np. Hvar czy Korcula może być i ponad 100 euro.
        • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 19:23
          Podobnie w samej Makarskiej- droga, głośna i zatłoczona.
          • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 19:45
            heca7 napisała:

> Podobnie w samej Makarskiej- droga, głośna i zatłoczona.
            >

Makarska w sezonie to miejsce wielbicieli klimatów z Władysławowa czy Mielna, no nie ma tylko parawanów wink

Ale już Pisak czy Marusici to miejsca gdzie można znaleźć kwaterę przy własnej zatoczce.

Ale Hvar to nr 1 smile

https://c8.staticflickr.com/1/607/21324363815_ac111e8a6b.jpg
            • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 20:41
              Dokładnie, Makarska to jak Władysławowo w sezonie. Tylko cieplejsza. Hvar przepiękny i dziki. No chyba, że mówimy o mieście Hvar. Też piękne ale tego tłoku bym długo nie zniosła. Mnóstwo młodzieży, wystylizowanej, pokaz mody i wielkich jachtów. Ze trzy lata temu hitem był jacht Romana Abramowicza.
            • lillylive Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 22:13
              Zaracesmile
              • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 22:21
                lillylive napisała:

> Zaracesmile

Bingo smile

Nasza łódź i nasza chałupa smile

https://c8.staticflickr.com/1/735/21324419695_9d5d5b4758.jpg
                • fifiriffi Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:34
                  daj namiar tongue_out
                  • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:56
                    Przecież jest w internecie po nazwie zatoki smile
                    www.booking.com/hotel/hr/apartment-a-8778-a-uvala-zarace-dubovica-hvar.pl.html
                    • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:07
                      www.toni-bak.hr/
                    • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:10
                      heca7 napisała:

> Przecież jest w internecie po nazwie zatoki smile
                      > www.booking.com/hotel/hr/apartment-a-8778-a-uvala-zarace-dubovica-hvar.pl.html
                      >

Ten kamienny dom ze zdjęcia nr 5, przy mniejszej zatoce.

Raj smile

• fifiriffi Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:08
                      heca7 napisała:

> Przecież jest w internecie po nazwie zatoki smile
                      > www.booking.com/hotel/hr/apartment-a-8778-a-uvala-zarace-dubovica-hvar.pl.html
                      >

o kurde, a to nie dojrzałam smile
                • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:16
                  To zdjęcie pokazuje o ile więcej słońca w Chorwacji niż nad zimnym Batykiem...
        • agamamaoli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 19:22
          Na Murterze placilismy w zeszłym roku 80 Eur za apartament 2 sypialnie i salon z kuchnią 80m2 Klima 100 m od plazy widok na wyspy Kornaty z tarasem.
    • bazia8 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 20:23
      Dlaczego bywalec hoteli pyta o apartamenty? Hotele wszystkie zabudowane, czy za drogo?
      • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 20:43
        W Chorwacji są hotele ale chyba większość osób wybiera tam apartamenty. A można znaleźć prawdziwe luksusy. Za to hotele bywają nierzadko skansenami byłego systemu.
        • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 20:54
          heca7 napisała:

> W Chorwacji są hotele ale chyba większość osób wybiera tam apartamenty. A można
          > znaleźć prawdziwe luksusy. Za to hotele bywają nierzadko skansenami byłego sys
          > temu.
          >

Już coraz rzadziej.

www.lemeridienlavsplit.com/
        • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 17.07.16, 22:26
          Przyznam, że fenomen popularności Chorwacji mnie zadziwia.. To nie tak, że nie doceniam tamtejszych widoków czy czystego (przeważnie) Adriatyku, bo doceniam wink, ale uważam, że chorwackiej ofercie noclegowej naprawdę daleko do hiszpańskiej, portugalskiej, a i włoskiej. Za to cenią się solidnie, czego dowodzi i ten wątek.

heca7 napisała:

> W Chorwacji są hotele ale chyba większość osób wybiera tam apartamenty. A można
          > znaleźć prawdziwe luksusy.

Hmm..luksusy pewnie też - jak wszędzie, ale ceny porażają..uncertain
          Przeglądając kilka miesięcy temu jedną z ichniejszych stron, z takimi nieco lepszymi standardem ofertami, znajdowałam co i rusz propozycje za (uwaga..) od 1200-1500 zł (w górę, ofkorz wink ) za noc/apartament! Przy czym były to przeważnie mieszkania 2 pokojowe z kuchniami bądź aneksami i łazienkami, żadne wille na wyłączność wink. Przyzwoite, i owszem, ale luksusowymi bym ich nie nazwała. I w mało której ofercie przy budynku znajdował się, choćby i skromny, basenik wink
          Jak dla mnie - drożyzna.
          Podobnie ceny w knajpach (nb, najdroższą wakacyjną kawę wypiłam w Dubrowniku - nawet w kafejce na dachu Centre Pompidou było taniej tongue_out), a i w sklepach nietanio, nawet owoce sezonowe i warzywa uncertain
          Mnie Chorwacja nie przekonuje niestety..

> Za to hotele bywają nierzadko skansenami byłego sys
          > temu.

Zgodzę się. Na Płw. Peljesac, koło Orebic'a jest/było (? dane na 2010) kilka takich 'starszydełek' - a noclegi tam wcale nietanie (byłam, pytałam).
          Miejmy nadzieję, że to się będzie zmieniać, bo inaczej słabo widzę ich konkurencyjność.
          • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 00:40
            Np. Czarnogóra jest w porównaniu do Chorwacji znacznie tańsza. Ale dalej, gorsze drogi i brudniej nieco.
            • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:20
              Wiem smile byłam jeszcze jako dziecko z rodzicami (w Jugosławii ofkorz wink ) i widoki, tudzież morskie uciechy wspominam wspaniale, hotel (lata 80-te..) zatarł mi się już w pamięci. Oprócz kotów, które dokarmiałam namiętnie jedzeniem z restauracyjnych posiłków..wink

..i w sumie może dlatego (wspomnienia, ach, wspomnienia..wink ) tak mocno przeżyłam zderzenie z chorwacką rzeczywistością lat dwutysięcznych tongue_out
              Ale nadal nie odmawiam tej krainie swoistego uroku, po prostu wybieram inne rejony i tam wakacjuję smile
          • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 08:44
            Jednak specyfika plaży w Cro jest inna niż we Włoszech. My organicznie tych plaż zamkniętych i zastawionych leżakami nie znosimy. Chcemy mieć możliwość wybrania i wyszukania pustej plaży, najlepiej dzikiej gdzie nie spotkamy więcej niż paru osób. Wtedy naprawdę odpoczywamy.
            Hotele nawet leżące przy samej plaży nie gwarantują, że akurat z mojego apartamentu będzie na nią widok. I nie będę musiała zasuwać po schodach, ścieżkach, mijać baseny, place zabaw aby do tej plaży hotelowej dojść. Plaża dla nas nie może być dalej od domu niż rzut kamieniem wink Tak miałam wielokrotnie w Cro (oprócz pierwszej miejscówki) , przez Grecję, Albanię , Hvar i teraz Korculę.
            Mamy możliwość pojechania w przyszłym roku na Sardynię - wynajęcie całego domu z widokiem na morze (niestety dalej) i mocno się zastanawiamy czy będzie nam to odpowiadało uncertain
            • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:14
              Tak, plaże chorwackie są inne niż te na północy Włoch - ja też wolę małe, pustawe, zatoczkowe, nawet kamieniste plaże od zastawionych leżakami piaszczystych, lecz tłocznych smile
              Ale sęk w tym, że w Chorwacji te niewielkie, urocze na zdjęciach lub od strony morza, plażyczki też bywają mocno oblegane, a do tego często-gęsto są nie kamieniste a betonowe..uncertain
              Za tym już nie przepadam.

Co do Włoch - północy też nie lubię (zwłaszcza tej od strony Adriatyku), za to im dalej na południe, robi się ciekawiej, a często i bardziej pusto. Toskańskie plaże, przynajmniej niektóre, zaczynają już spełniać moje kryteria wypoczynku smile A wyspy to już kompletnie inna bajka!

..Sardynię bardzo, bardzo polecam smile Spędziłam tam kilka lat temu jedne z bardziej pod względem wypoczynku udanych wakacji - tydzień na południu i tydzień na północy wyspy. Zjeździliśmy mnóstwo plaż, każda w sumie inna, na swój sposób unikalna - przeważnie piaszczyste, o zróżnicowanym rodzaju i kolorze (absolutnie przepiękne niektóre!), cudna woda, genialne warunki do snorkowania i nurkowania smile smile Polecam także rejs na Archipelag La Maddalena - bajka! Oczywiście samochód na miejscu, przy takim przynajmniej planie, jest niezbędny.
              • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:22
                chlodne_dlonie napisała:

>
                > Ale sęk w tym, że w Chorwacji te niewielkie, urocze na zdjęciach lub od strony
                > morza, plażyczki też bywają mocno oblegane, a do tego często-gęsto są nie kamie
                > niste a betonowe..uncertain
                >

Nasza mocno oblegana, betonowa plaża w połowie sierpnia smile

https://c7.staticflickr.com/6/5716/21314329702_5dd7e0b1eb.jpg
                • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:28
                  No to jest bardzo fajna miejscówka! Zdradzisz namiar..? Może być na priv wink
                  (chociaż możesz się nie obawiać inwazji, przynajmniej nie w moim wykonaniu wink - w tym sezonie postawiłam na niewielką grecką wyspę i bardzo sobie chwalę, także plażowo smile )
                  • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:34
                    chlodne_dlonie napisała:

> No to jest bardzo fajna miejscówka! Zdradzisz namiar..? Może być na priv wink
                    > (chociaż możesz się nie obawiać inwazji, przynajmniej nie w moim wykonaniu wink -
                    > w tym sezonie postawiłam na niewielką grecką wyspę i bardzo sobie chwalę, takż
                    > e plażowo smile )
                    >

Żadna tajemnica. To Mimice.

Niewielkie greckie wyspy rodzinnie mają to do siebie, że poza plażowaniem niewiele jest tam do roboty, a połączenia z lądem stałym nie są tak szybkie i bliskie jak w przypadku wysp chorwackich. Dla dwójki dorosłych może ok. ale dla rodziny w większymi dzieciakami to już średnia atrakcja. Zresztą logistyka dotarcia z Polska też zniechęca.
                    • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:27
                      klerjeser napisał(a):

> Niewielkie greckie wyspy rodzinnie mają to do siebie, że poza plażowaniem niewi
                      > ele jest tam do roboty,

Polemizowałabym - wszystko zależy zresztą jaką wyspę/rejon Grecji wybierasz.
                      Można niewielkie (na takiej np. byłam właśnie w czerwcu - Skopelos/Sporady, albo taka Kalymnos, mekka wspinaczy skałkowych smile ), można coś nieco większego (polecam choćby Kefalonię na M.Jońskim, mniej oblegana jeszcze wciąż niż sąsiednie Zakynthos, a nie mniej,imho, urokliwa) albo całkiem spore - Kreta (byłam dwukrotnie, raz wschód, raz zachód, a nie mam poczucia, że widziałam już wszystko wink i nie wykluczam powrotu w przyszłości) lub Rodos. Ewentualnie 'rajd' (promowywink ) albo i jachtem, jak kto woli smile po Cykladach.
                      Możliwości tyle, ile wysp greckich, czyli sporo tongue_out

>Dla dwójki dorosłych może ok. ale dla rodzi
                      > ny w większymi dzieciakami to już średnia atrakcja.

Zależy co kogo wakacyjnie kręci wink mojej nastolatce kombinacja wycieczki + plaża + basen + aktywności typu kajaki, 'banan' lub rejs statkiem z możliwością skakania do morza z pokładu póki co wystarczają do szczęścia wink Dyskoteki i ogólnie pojęty night life też można zresztą uskuteczniać, jeśli ktoś ma wolę tongue_out

> Zresztą logistyka dotarcia
                      > z Polska też zniechęca.

Samoloty latają - można z BP, sam lot wykupując, można w tanich liniach do Aten (choć nie wyłącznie, połączeń jest coraz więcej) i stamtąd promami - z maluchami ludzie realizują, w przypadku nastolatków już w ogóle kwestii nie widzę wink
                      Tylko trzeba chcieć.
                    • next_exit Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 24.08.16, 10:55
                      A jaka to dokładnie miejscówka w Mimice? Jesli to nie tajemnica?
              • heca7 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:27
                Żeby znaleźć taką plażyczkę a nawet nie jedną zaczynamy szukać kwatery już we wrześniu wink Studiujemy mapy i Google żeby nic nie przeoczyć.
                Na Hvarze np Medvidina. Tylko mało kto znosi takie odludzie.
                My zawsze przemieszczamy się samochodem więc z tym problemów nie będzie. Brałam pod uwagę Elbę ale mąż jakoś nie jest przekonany...
                • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:31
                  smile wygooglam - zawsze wychodzę z założenia, że lepiej wiedzieć niż nie..wink

Co do Elby nie doradzę, nie byłam, ale skoro macie możliwość spędzić jakiś czas na Sardynii, to ja bym się nie wahała. A jaka część wyspy?
                • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:43
                  Z plażyczkami mamy taki patent, że wypożyczamy łódź na parę dni i odwiedzamy co smakowitsze zatoczki, a ponieważ jeździmy zwykle ze znajomymi, więc kosztowo wychodzi to przyzwoicie. Do chorwackich zatoczek zjazd jest często dość trudny, albo trzeba zostawiać samochód na górze i schodzić kilkaset metrów piechotą. Naoglądaliśmy się poobrywanych lusterek i porysowanych karoserii na lśniących wypasionych terenówkach smile Są też miejsca w ogóle niedostępne od strony lądu...
      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 00:34
        Z małymi dziećmi wolę apartament od hotelu. W hotelu za nudno, za sztywno, za daleko do plaży i ogóle do dupy... Hotele generalnie nie są przyjaznym miejscem.
    • fifiriffi Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 09:31
      bywasz w hotelach i nie wiesz?

ja apartament, jakby to rzec metrów90 mam za 600euro, ale bukowałam już na początku stycznia.

I weki sie robią tongue_out
      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 10:12
        Za tydzieŃ? W hotelach bywam, ale nie lubię uncertain
        • bezo750 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 14:19
          Ja bym się bała w tym roku jechać w ciemno do Chorwacji. Kilka lat temu nie było problemów ze znalezieniem miejscówki, ale w zeszłym roku spotkaliśmy kilka par Polaków szukających noclegów. Kiedyś wzdłuż drogi pełno ogłoszeń o wolnych apartamentach a teraz nic, wszystko zajęte. A ceny... Masakra w Hiszpanii i we Włoszech wydaliśmy mniej
          • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 15:29
            A to niemiło. Ale w Hiszpanii i Włoszech będzie pewnie tez trudniej o nocleg? Z powodu zamachów
            • alfa36 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 16:42
              A jak szukacie apartamentów we Włoszech? W Chorwacji mam wprawę, w innych miejscach już nie. Jakieś strony? Fora?
              • sky.83 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 18:27
                We Włoszech przez agencje turystyczne lub szukać wolnych miejsc w internecie i jechać negocjować na miejscu.
                • sky.83 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 18:30
                  Powyższe oczywiście w przypadku przyjazdu w ciemno. Byłem w tym roku we Włoszech w ciemno, dojechaliśmy na miejsce w niedziele, więc wszystkie agencje turystyczne zamknięte,ale udało si namierzyć wolne miejsce tutaj: www.oasimaremma.it Było bardzo fajnie. Poza noclegami, ceny żywności (sklepy i restauracje) niższe niż w Chorwacji 4 lata temu.
                  • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 19:19
                    Czyli potwierdza się, że cenowo Chorwatom odbiło. Ile brali Włosi z Maremma za nocleg?
                    • sky.83 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 20:00
                      130E za domek 4+2 . W ośrodku basen i fajna restauracja, w cenie busik wożący chętnych na plażę.Do zwiedzania Toskanii fajna baza wypadowa - mała miejscowość Scarlino. Ludzie naprawdę przemili, ogólnie czułem się we Włoszech bardzo dobrze, tylko zwiedzanie miast w upały jest męczące - polecam robić to popołudniami i wieczorami.
                      • sky.83 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 20:03
                        A i jeszcze muszę dodać, że ogólnie Włosi mają super podejście do małych dzieci, wogóle tamte dzieciaki wydają się w większości takie wyluzowane i szczęśliwe.
                        • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 20:17
                          To zauważyłem ! Na każdym kroku ktoś we Włoszech zachwycał się naszą córeczką smile
                      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 20:18
                        Czyli koło 20 eur za osobę?
                        • sky.83 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 20:43
                          Tak, tylko trzeba pamietać, że w sierpniu ceny idą w górę - Włosi i Niemcy mają wtedy masowo urlop!
                          • kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 07:22
                            aha, "ośrodek" czyli typowa dla Włoch villagio turistici z bungalowami z tektury, zapchana milionem rodzin z uroczymi bambini big_grin
                            • sky.83 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 09:28
                              Akurat chciałbym w Chorwacji takie warunki jak tam. Byłem w obydwu krajach. Plusem Chorwacji są fajniejsze "dziksze"krajobrazy.
                              • kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 09:33
                                sky.83 napisał:

> Akurat chciałbym w Chorwacji takie warunki jak tam. Byłem w obydwu krajach. Plu
                                > sem Chorwacji są fajniejsze "dziksze"krajobrazy.\

warunki niczym się nie różnią od chorwackich, tylko ceny wyższe, a domki maleńkie

https://www.lidodelmare.com/lidodelmare/web/writable/testata/image_home/top-2.jpg

• kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 09:38
                                  https://www.siestacamping.it/img/clic/villaggio2.jpg

• dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 09:42
                                sky.83 napisał:

> Plusem Chorwacji są fajniejsze "dziksze"krajobrazy.

Rozwinięta niesamowicie linia brzegowa, co jest może plusem jak ktoś jeździ jachtem i jest mało zaawansowany.... Choć i w tym przypadku ja osobiście mówię: Cyklady smile

• kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:02

> sky.83 napisał:
                                  >
                                  > > Plusem Chorwacji są fajniejsze "dziksze"krajobrazy.
                                  >
                                  > Rozwinięta niesamowicie linia brzegowa, co jest może plusem jak ktoś jeździ jac
                                  > htem i jest mało zaawansowany.... Choć i w tym przypadku ja osobiście mówię: Cy
                                  > klady smile
                                  >
                                  >

oświeć, na czym polega twoje "zaawansowanie"?
                                  • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:03
                                    kolpik124 napisała:

> oświeć, na czym polega twoje "zaawansowanie"?

Oświecić to Cię powinni w szkole, teraz już jest na to za późno, dużo za późno...
                                    • kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:21
                                      jaaasne, panie szatodupap big_grin
    • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 18.07.16, 23:42
      Na Cro.pl przekonują, że jadąc w ciemno apartament 2 pok za 50 EUR: www.cro.pl/wyjazd-w-ciemno-czy-to-mozliwe-t17807-4935.html
      • fifiriffi Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:07
        moja znajoma co roku jeżdzi w ciemno. Jadą w kilka osób 2-3 rodziny i zawsze znajdują miejsca. W tym roku było tak samo.
      • depompadur Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:14
        Bardzo możliwe, że to prawda. W Cro wszystko co jest rezerwowane przez net jest droższe. Z niewielkimi wyjątkami.
      • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:16
        50 Euro za 2 pokoje z kuchnią/aneksem niedaleko morza i do tego jadąc w ciemno..?
        No no no..
        A w sumie, otwierając linka, znalazłam nawet wpis o - uwaga! - 30 Euro za dwie osoby..

Hmm..wychodzi, że ze mnie zawsze przepłacający frajer jest, bo ja pięć lat temu płaciłam 50 Euro/noc za dwa, co prawda, ale naprawdę nieduże pokoiki z aneksem kuchennym w rogu jednego z nich (wyposażony w 2 palnikową kuchenkę, bez piecyka i mikroweli, o zmywarce nie wspominając wink ). Bardzo nie narzekałam, ale po pierwsze ja z natury Polyanna jestem wink, po drugie widok z okien na zadbany ogródek gospodyni, z figowcem na wyciągnięcie ręki sporo rekompensował smile,a po trzecie gospodarze trafili się nam sympatyczni a dobra atmosfera zawsze dla mnie ważniejsza od marmurów w łazience jest wink
        Ale obiektywnie miejscówka była taka sobie, do morza (linii brzegowej) co prawda 20 m, ale już do pierwszej bardziej sensownej plaży (kamole + kawałek trawniko-ogrodu, dzikiego w typie wink ) nieco dalej, poza tym na obrzeżach miejscowości, więc z zakupami bez samochodu by kiepskawo było, itp., itd.

No i cena - 50 Euro/noc płaciłam rok wcześniej, w czerwcu co prawda, ale w drugiej połowie wink za dwupoziomowe i dwupokojowe, z osobnym kuchnio-salonem i dużą łazienką, piękne mieszkanko w Toskanii. Położone w kompleksie zaledwie 10 (!) podobnych apartamentów (od 1 do 4 sypialni w każdym), w dużym ogrodzie, z miejscem grillowym na skraju tegoż ogrodu, stołem do ping-ponga, niedużym, krytym basenikiem (czynnym w okresie październik-maj) oraz głównym, nowym basenem - 8 x 20 m (tak, tak, nie mogłam uwierzyć zanim na własne oczy się nie przekonałam smile ) z pięknie zagospodarowanym otoczeniem wokół. To były rzeczywiście wakacje marzeń pod wieloma względami smile smile
        ..i w tym zderzeniu niestety Chorwacja wypadła blado, bledziutko.. uncertain
        • kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:28
          chlodne_dlonie napisała:

> 50 Euro za 2 pokoje z kuchnią/aneksem niedaleko morza i do tego jadąc w ciemno.
          > .?
          > No no no..

cena jest nieprawdopodobna, zakładając, że dotyczy okresu lipiec/sierpień, apartament jest z parkingiem i wyposażeniem nowszym niż epoka Tito, a "blisko morza" nie sprowadza się do skał, na których trzeba dokonywać ekwilibrystyki chcąc wejść do wody

zresztą ważne jest też w jakim rejonie wybrzeża jest taka kwatera

> No i cena - 50 Euro/noc płaciłam rok wcześniej, w czerwcu co prawda, ale w drug
          > iej połowie wink za dwupoziomowe i dwupokojowe, z osobnym kuchnio-salonem i dużą
          > łazienką, piękne mieszkanko w Toskanii.

w sierpniu za to samo zapłaciłabys 100+ euro big_grin

Położone w kompleksie zaledwie 10 (!) p
          > odobnych apartamentów (od 1 do 4 sypialni w każdym), w dużym ogrodzie, z miejsc
          > em grillowym na skraju tegoż ogrodu, stołem do ping-ponga, niedużym, krytym bas
          > enikiem (czynnym w okresie październik-maj) oraz głównym, nowym basenem - 8 x 2
          > 0 m (tak, tak, nie mogłam uwierzyć zanim na własne oczy się nie przekonałam smile
          > ) z pięknie zagospodarowanym otoczeniem wokół. To były rzeczywiście wakacje mar
          > zeń pod wieloma względami smile smile
          > ..i w tym zderzeniu niestety Chorwacja wypadła blado, bledziutko.. uncertain
          >

Toskania z Chorwacją też wypada bledziutko, szczególnie basenik w porównaniu z Jadranem big_grin

• chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:57
            kolpik124 napisała:

> w sierpniu za to samo zapłaciłabys 100+ euro big_grin

W przybliżeniu, masz rację. Tyle, że sierpień w Toskanii (ani na Chorwacji..wink ) mnie nie interesuje - ani zwiedzanie w tłumach, ani przewracanie się na komendę na plaży tongue_out

> Toskania z Chorwacją też wypada bledziutko, szczególnie basenik w porównaniu z
            > Jadranem big_grin

Wieeeesz..de gustibus, jak zawsze smile
            Porównałam warunki ogólne, w tym lokalowe i 'bytowe' obu miejsc. Mieszkanko 'u Chorwata' nie miało się niestety nijak do apartamentu w Toskanii. Nijak, oprócz ceny tongue_out
            Basenik to był ten kryty wink, basen główny (dla raptem 10 apartamentów, przypomnę) wraz z pokaźnym terenem ogrodowo-rekreacyjnym, był porównywalny, o ile nie znacząco większy niż te w sporej ilości odwiedzonych przeze mnie hoteli 3* w Grecji, Hiszpanii czy nawet Turcji..
            'Nawet', bo w Turcji zazwyczaj baseny miewają przyzwoite wink

..a morze..? 50 km - trasę pokonaliśmy dwukrotnie, na dwie różne, piaszczyste plaże - ładne, częściowo zagospodarowane, z leżakami, częściowo -nie, gdzie można było rozłożyć własny parasol. I na tyle plażowania miałam właśnie ochoty - dwa dni, połączone z obiadem w knajpie a potem powrót nad 'mój' cudny basen i leżak big_grin
            Pozostałe 12 dni to wycieczki - w systemie zazwyczaj 1 na 1 - czyli dzień/pół dolce far niente nad basenem, dzień'popołudnie wyprawa po okolicy. A nadawała się do tego wybitnie, z racji położenia między Sieną a San Gimignano smile Dalsze wypady też uskuteczniliśmy, z Florencją włącznie. Bajka big_grin
            • depompadur Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:43
              Czy ja dobrze zrozumiałam? 20e za osobę na campingu we Włoszech, 50 km od morza porównujesz do campingu w Cro nad morzem?
        • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:36
          chlodne_dlonie napisała:

> No i cena - 50 Euro/noc płaciłam rok wcześniej, w czerwcu co prawda, ale w drug
          > iej połowie wink za dwupoziomowe i dwupokojowe, z osobnym kuchnio-salonem i dużą
          > łazienką, piękne mieszkanko w Toskanii. Położone w kompleksie zaledwie 10 (!) p
          > odobnych apartamentów (od 1 do 4 sypialni w każdym), w dużym ogrodzie, z miejsc
          > em grillowym na skraju tegoż ogrodu, stołem do ping-ponga, niedużym, krytym bas
          > enikiem (czynnym w okresie październik-maj) oraz głównym, nowym basenem - 8 x 2
          > 0 m (tak, tak, nie mogłam uwierzyć zanim na własne oczy się nie przekonałam smile
          > ) z pięknie zagospodarowanym otoczeniem wokół. To były rzeczywiście wakacje mar
          > zeń pod wieloma względami smile smile

Czy ja mogę nazwę/lokalizację poprosić? Sobie bym pojechał na kilka dni.....
          • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 10:57
            Używasz poczty gazetowej?
            • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:07
              chlodne_dlonie napisała:

> Używasz poczty gazetowej?

Oczywiście, że nie smile Musi być poczta? W takim razie versal@op.pl
              • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:14
                "mnie nie interesuje - ani zwiedzanie w tłumach, ani przewracanie się na komendę na plaży"

Czuć kolejna "elytę" turystyki masowej big_grin

Nie wiedziałam, że na komendę to tylko w sierpniu big_grin

Miejsce tajne, dla wybranych, że nie można wrzucić linka?
                • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:19
                  klerjeser napisał(a):

> Nie wiedziałam, że na komendę to tylko w sierpniu big_grin

Sierpień jest tradycyjnym wakacyjny miesiącem we Włoszech. A tam tradycja to rzecz święta. I jest naprawdę drogo i nieznośnie....
                • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:27
                  klerjeser napisał(a):

> Czuć kolejna "elytę" turystyki masowej big_grin

'Masową' (czyt. z BP wink ) uprawiam pod warunkiem, że lot+hotel wychodzi taniej niż samo-organizacja tongue_out

> Miejsce tajne, dla wybranych, że nie można wrzucić linka?

Ależ prosssssssszzzzzzzzz bardzo - San Dalmazio/Pomerance/IT

Chwytaj, podawaj dalej and..

..enjoy big_grin
                  • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:34
                    To ja ci wrzuce hasło Rogoznica Chorwacja big_grin
                    • depompadur Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:45
                      A ja podeprę Zivogosce camp Dole
                    • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:51
                      klerjeser napisał(a):

> To ja ci wrzuce hasło Rogoznica Chorwacja big_grin

Piękne! 1.5 metrowy skrawek czegoś między ohydnym murem a wodą:

www.google.cz/maps/place/Rogoznica,+Chorwacja/@43.528228,15.971351,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s-VtRlCTDlp2k%2FV1h8AyQ8ulI%2FAAAAAAAA9tQ%2FPbq-uY1-j_gEjsCJCHiCAbPt1idd8mI5gCLIB!2e4!3e12!6s%2F%2Flh6.googleusercontent.com%2F-VtRlCTDlp2k%2FV1h8AyQ8ulI%2FAAAAAAAA9tQ%2FPbq-uY1-j_gEjsCJCHiCAbPt1idd8mI5gCLIB%2Fs203-k-no%2F!7i1823!8i1020!4m5!3m4!1s0x1335177d6d16f06f:0xfed0811a6d909859!8m2!3d43.535286!4d15.966747!6m1!1e1?hl=pl
                      • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:58
                        Tak jest, ohyda big_grin

www.google.cz/maps/place/Rogoznica,+Chorwacja/@43.539667,15.960108,3a,75y,144h,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s39512272!2e1!3e10!6s%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fproxy%2F2VRj4YJHDXfwgcrGAskZr72WQ--kZF_vAn5hOzUALw6DY47k7Eqd5KSpNW-f3T2ejVqmJpU5voXCFzPyw_wz6KmiMD9J-w%3Dw203-h152!7i1280!8i960!4m5!3m4!1s0x1335177d6d16f06f:0xfed0811a6d909859!8m2!3d43.535286!4d15.966747!6m1!1e1?hl=pl
                        Ciężko polemizować, z kims, kto Chorawcję zna jedynie z opisów internetowych big_grin
                        • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:00
                          A tu mamy San Dalmazio smile))

https://imganuncios.mitula.net/vendita_coloniche_azienda_agricola_pisa_san_dalmazio_pomarance_20_vani_1300mq_9210055459023019008.jpg
                          • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:39
                            big_grin

Urządzamy konkurs na miejscowość wakacyjną bez ani jednego zaniedbanego budynku..?
                            Powodzenia w szukaniu tongue_out

Polecaną przez klerjeser chorwacką miejscówkę obejrzałam i dzięki Googlom zobaczyłam i ładną zatoczkę (plaża niestety ucięta, ale zakładam, że może to inna niż ta linkowana wcześniej..tongue_out), i ulicę z typowymi chorwackimi 'domkami', hmm..
                            Nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba wink

..mnie taki widok z okna baardzo odpowiadał.. smile
                            • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:42
                              widok no. uno..
                              • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:44
                                no. due
                                • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:48
                                  i ostatnie, bo jak lubię poznawać (także dzięki innym) nowe, piękne miejsca, tak nie zamierzam się wdawać w 'piaskownicowe' dyskusje nt wyższości X nad Y tongue_out

..pozdrawiam i życzę każdemu wakacji na jego miarę i wg upodobań big_grin
                        • dyzurny_troll_forum Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:02
                          klerjeser napisał(a):

> Ciężko polemizować, z kims, kto Chorawcję zna jedynie z opisów internetowych big_grin

Między 2012 a 2014 trzy, cztery tygodnie w roku tam "wypoczywałem". Obawiam się, że znam ją lepiej niż Ty...
                          • klerjeser Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 12:10

> klerjeser napisał(a):
                            >
                            > > Ciężko polemizować, z kims, kto Chorawcję zna jedynie z opisów internetow
                            > ych big_grin
                            >
                            > Między 2012 a 2014 trzy, cztery tygodnie w roku tam "wypoczywałem". Obawiam się
                            > , że znam ją lepiej niż Ty...

Cztery tygodnie big_grin

Pocierałeś na szczęście w w Splicie? big_grin
              • chlodne_dlonie Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 19.07.16, 11:20
                wink
                Poszło smile
    • wybolki Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 23.08.16, 16:16
      Jestem właśnie w Chorwacji zjeżdżam z Rijeki do Dubrownika zatrzymując się na kilka dni w co ładniejszych miejscach. Jedziemy z dzieciakami w bez namiarów i rezerwacji - "w ciemno". Ceny jak na razie za apartamenty /studio 4 osobowe - 50 euro. Najtańsze (ale nie polecam) za 35 euro.
      • bywalec.hoteli Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 23.08.16, 22:50
        Czyli tanio smile
        • kolpik124 Re: Chrwacja wakacje - ceny apartamentów 23.08.16, 23:39
          W takiej cenie raczej kilkaset metrów od plaży, albo za jadranką....

Studio ma to do siebie, że jedno pomieszczenie i wszyscy na kupie, kwestia gustu i preferencji....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka