Dodaj do ulubionych

co to jest sprawiedliwość

18.07.16, 11:17
według was oczywiście?
każdemu tyle samo czy każdemu wg. potrzeb?

moim zdaniem: każdemu tyle samo / po równo.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:19
      Sprawiedliwe jest to że wszyscy umrzemy.
      Poza tym nie ma sprawiedliwości na świecie.
      • eve-lynn Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:23
        Nawet to nie jest sprawiedliwe, jedni umra wczesniej - inni pozniej, pomysl tez o warunkach umierania (np. bolu, opiece)
        • triss_merigold6 Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:33
          Jest bodajże 6 podstawowych definicji idei sprawiedliwości (w odniesieniu do podziału dóbr i zasobów).
          Każdemu po równo to rewolucja Czerwonych Khmerów i maoistowskie warianty komunizmu, więc sorry, ale nie bardzo mnie przekonuje.
          IMO byt określa świadomość więc definiowanie sprawiedliwości zależy od punktu siedzenia.
    • dyzurny_troll_forum Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:36
      eve-lynn napisała:

> moim zdaniem: każdemu tyle samo / po równo.

żeby każdy maiła tyle samo to komuś trzeba zabrać siłą. Zabieranie siłą to Twoim zdaniem sprawiedliwość?
      • eve-lynn Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:45
        a zabieranie komus sila, zeby kazdy mial wg. potrzeb to jest sprawiedliwosc (juz upraszczajac - ktos zainwestowal czas i wlasne pieniadze w nauke, teraz mu sie to oplaca, ma dobra prace i utrzymuje dzieciaki, i jemu sie zabiera, zeby dofinansowac np. przedszkole, basen czy co tam dzieciakom kogos, kto swoj czas przebalowal a teraz klepie biede... no ale dzieci potrzebuja...)
        • triss_merigold6 Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 12:00
          O czym Ty bredzisz?
          • dyzurny_troll_forum Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 12:04
            triss_merigold6 napisała:

> O czym Ty bredzisz?

Chodzi jej o to, że zabieranie siłą, żeby każdy miał po równo jest bardziej sprawiedliwe od zabierania siłą, żeby zaspokajać potrzeby.

Innymi słowy: 500 gram chleba+ 500 gram ziemniaków dla każdego na twarz dziennie dobrze, 500 gram chleba + 500 gram ziemniaków+ pomidor dziennie dla matki karmiącej źle.

Takie tam komunistyczne hyperbole myślowe....
        • antychreza Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 12:07
          A to przepraszam, jak chcesz inaczej osiągnąć stan "po równo". To ja już wolę żeby zabrali mi trochę żeby komuś tam dołożyć do czegoś, niż żeby zabrali mi prawdopodobnie prawie wszystko, bo mam mieć tyle samo, ile wszyscy. Bo po równo do ostre równianie w dół. Historia uczy, że do poziomu ubóstwa.
    • antychreza Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:44
      No i co, jak mam 5 jabłek, na które zapitalam ucząc się pół życia a potem ciężko pracując, a durna Gosia, której nie chciało się uczyć, do matury też nie podeszła bo w sumie w 6 miesiącu była tylko 1 jabłko, to zabierzesz mi 2 żeby dać Gosi żebyśmy miały obie po 3 jabłka? To jest sprawiedliwość wg. ciebie? To ja dziękuję, postoję.
      Sprawiedliwie to jest tyle, ile ktoś sobie wypracuje. Z poprawką na jednostki, które nie mogą pracować np. z powodu choroby.
      • triss_merigold6 Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 11:45
        Czyli odwołujesz się do definicji "każdemu wedle zasług" z korektą osłonową.
    • ertyla Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 12:11
      moim zdaniem nie ma czegoś takiego
      zawsze ktoś będzie miał poczucie niesprawiedliwosci
      choćby nie wiem jak się nagimnastykować , zeby wszystko rozsądnie podzielić
    • fomica Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 12:29
      Ani jedno ani drugie. A raczej - i jedo i drugie, zaleznie od kontekstu i tła. Po równo to można tam, gdzie były identyczne szanse i sytuacja wyjściowa. Tam, gdzie już od pieluch start i możliwości były gorsze, dawanie "tyle samo i po równo" jest ponurym żartem.
    • triismegistos Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 12:34
      eve-lynn napisała:
      >
      > moim zdaniem: każdemu tyle samo / po równo.

Masz dwójkę dzieci, jedno z nich nie widzi. Czy jeśli oba dzieciaczki dostaną na gwiazdkę po książce z obrazkami to będzie sprawiedliwie?
      • antychreza Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 13:17
        Nie, raczej temu widzącemu wydłubiemy oczka. Wtedy dopiero będzie po równo.
        Przepraszam, wizja po równo powoduje u mnie agresję.
    • jdylag75 Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 13:10
      Sprawiedliwie to wg potrzeb. Niemożliwe do zrealizowania, bo oprócz obiektywnego/ mierzalnego zaspokojenia potrzeb jest jeszcze poczucie zaspokojenia bądź niezaspokojenia potrzeb. Z tym poczuciem jest ciężko.
    • jablkowe Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 14:22
      już byli tacy, co próbowali każdemu po równo. pomijam, że szybko się okazało, że nawet wtedy są równi i równiejsi. a jak się skończyło, każdy wie
    • paloma_blauwinder Re: co to jest sprawiedliwość 18.07.16, 14:55
      Osobiście jestem zwolenniczką rawlsowskiej teorii sprawiedliwości.
      Jak kogoś interesuje: pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_sprawiedliwo%C5%9Bci_Rawlsa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka