zofijkamyjka 27.07.16, 19:15 jak je pielęgnować, żeby sie nie puszyły? Ma ktos jakiś dobry patent? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zofijkamyjka Re: suche karbowane włosy 27.07.16, 23:16 konsta-is-me napisała: > Jak to karbowane? takie ni to skręcone ni proste. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 27.07.16, 23:33 Nie probowalas zadnej odzywki ?? Kup Bielendy z keratyna, albo olej lnniany na suche wlosy. Ew.serum z silikonem. Albo suszarka z dyfuzorem, powinny sie skrecic. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 07:49 mycie: OMO, czyli odżywka, spłukujesz, szampon, spłukujesz, odżywka/maska, trzymasz trochę (jak najdłużej) na głowie, spłukujesz. suszenie: ręcznik nie frotte, lekko odgniatasz włosy z wody, nakładasz odżywkę bez spłukiwania, rozczesujesz grzebieniem z grubymi zębami lub palcami. układanie: ugniatasz od dołu ku górze. nakładasz żel (najlepiej) lub inny stylizator bez alkoholu w składzie też ugniatając. zostawiasz w spokoju do wysuszenia, kiedy suche lekko ugniatając pozbywasz się efektu "mokrej włoszki". opcjonalnie suszysz suszarką z dyfuzorem pasmo po paśmie, ciepłym ale nie gorącym powietrzem, na niskich "obrotach". generalnie nie żałuj włosom odżywek i masek, i wystrzegaj się alkoholu w składzie produktów do pielęgnacji. i nie rozczesuj suchych włosów. never ever. poczytaj sobie więcej tu: kokardka-mysi.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 08:23 mam takie same włosy, i mase z nimi kłopotu może nie są suche, bo w dotyku lepsze niz kiedyś, ale puszą sie niemilosiernie - czyli moje jednak suche? nie wiem. stosując kosmetyki dla włosów suchych miałam wciąz jakby nieumyte, brudne włosy, więc wróciłam do kosmetyków dla normalnych. nie znoszę tych swoich włosów, nie umiem fryzury dobrać, albo fryzjerzy nie chcą słuchać - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 09:38 A próbowałaś potraktować je keratyną? U mnie nieco pomogło. Idealnie wprawdzie nie jest, ale nie mam już na głowie totalnego siana. A jak jeszcze prostownicy użyję, to już jest fajnie. Przed keratyną nawet prostownica nie dawała rady. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 15:50 Ale nie wiadomo jakie autorka ma wlosy -suche, sztywne grube? Krecone? Falowane? A jak wygladaja gdy nie sa napuszone? Czy moze "normalne" i wystarczy podkrecic skret wtedy. Niektore rady beda wiec od czapy, bo nie wiemy o jaki rodzaj wlosow chodzi. A moze tak suche ze ciezko ten srket uzyskac i stad szopa. Na moje dziala tylko prostowanie keratynowe (sama robie w domu) Ale jak mam grube , krecone i skrajnie suche. Bez oleju na sucho sie nie ruszam z domu Z kolei przy cienszych wlosach bedzie wielki strak po oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 17:29 mam włosy suche i bardzo gęste, lekko kręcone, raczej falujące, matowe. Co zrobić żeby skręt wzmocnić i żeby błyszczały? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 21:28 Napisalam wyzej-odzywka z keratyna Bielendy. Aktualnie lepszej nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: suche karbowane włosy 28.07.16, 21:32 konsta-is-me napisała: > Napisalam wyzej-odzywka z keratyna Bielendy. > Aktualnie lepszej nie znam. stosowałam już różne odżywki z keratyną z marnym efektem, Bielendy jeszcze nie wiec spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 03.08.16, 13:36 Mi pomagają kosmetyki Alfaparf. Też sama robię keratynowe prostowanie. Włosy mam suche, falujące i fatalnie reagujące na większą wilgotność powietrza. Takie typowe "siano na głowie". Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 19:47 a-k-k napisała: > Mi pomagają kosmetyki Alfaparf. Też sama robię keratynowe prostowanie. Włosy ma > m suche, falujące i fatalnie reagujące na większą wilgotność powietrza. Takie t > ypowe "siano na głowie". wolałabym iśc w kierunku ładnego skrętu, niż prostowania... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 21:08 ja mam wlosy do szyi, w cud wystopniowane przez wizję pani fryzjerki zupełnie niezgodną z moją, do tego grzywkę - nie da się w takiej długości wygladać dobrze, szczególnie jak się jest niskim i ma za duzo kg a do tego częśc moich włosów jest zupełnie prosta tylko te na górze mocno sie kręcą, pod spodem j włosy są podatne, ale bez skrętu. i to już w ogóle wygląda dziwacznie, na górze baran, na dole strąki. jedyne, co teraz mogę, to prostować włosy i czekać aż odrosną na tyle, żeby coś z nich lepszego wykombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 08:50 Przy włosach pofalowanych i mocno puszących się, ten skręt jest bardzo trudny do zrealizowania, a na dodatek nietrwały. Ja tam wolę gładkie Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 09:11 pamiętaj, że kręcone potrzebują dużo odżywki. maski (zostawiane na dłużej na głowie) czy odżywki na 5 min i oprócz tego odżywki bez spłukiwania. do odświeżenia fryzury na sucho też używam odżywki zresztą (odżywka do włosów suchych i zniszczonych Awokado i masło karité - uwielbiam) a poza tym żel bez alkoholu. dużo żelu. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: suche karbowane włosy 03.08.16, 14:33 masz na myśli prostowanie w salonie? nie, nie myslałam o tym zupełnie kiedyś prostownica dawała radę, ale teraz już niestety nie, i jedyne, co jestem w stanie osiągnąc, to brak loczków w każdą stronę, ale idealnej gładzi niestety nie mam, mimo wysokiej temperatury i dobrych produktów ochronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 09:29 Można i w salonie, ale ja robię samodzielnie. Kupuję gotowy zestaw z instrukcją, pacyfikuję kogoś z rodziny i działam . Też tak miałam, że sama prostownica + dobry kosmetyk nie dawały rady. Teraz jest o niebo lepiej. Krótko po keratynowym prostowaniu nawet sama suszarka + naciąganie na szczotce dają całkiem przyjemnie efekty. Jakiś miesiąc, dwa po, używam dodatkowo prostownicy i środka chroniącego przed wysoką temperaturą. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 12:30 a możesz polecić jakiś zestaw? spróbuję, co mi szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 15:00 Na razie przetestowałam Alfaparf - gotowy zestaw do keratynowego prostowania (www.hairstore.pl/alfaparf-lisse-design-express-ekspresowy-zestaw-do-keratynowego-prostowania-wlosow-p7588.html - strona przykładowa, można znaleźć taniej) . Później używam szamponu i odżywki i normalnie suszę. Jak efekt suszenia powoli przestaje mi odpowiadać, stosuję spray termoochronny (chyba najlepszy na jaki trafiłam). Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 15:01 I jak już suszarka nie daje zadowalającego efektu, to po tym spray'u biorę się za prostownicę Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 18:17 Spray tez alfaparfu? Nie obkleja wlosow? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 18:22 Tzn chodzi mi o to czy wlosy po kilku uzyciach nie sa jakby pokryte tym Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 08:54 No właśnie nie są. Są po prostu gładkie. A po umyciu nie ma po nim śladu. Przetestowałam wcześniej sporo podobnych kosmetyków - z Welli, Joanny, Nivea, innych kupowanych w salonach fryzjerskich - większość z nich powodowała sklejanie się włosów i przyklejanie ich do prostownicy. Ten spray Alfaparf jest, póki co, jedynym, który mnie nie rozczarował. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 09:00 mozna to gdzieś stacjonarnie kupić, czy trzeba netem? Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 13:29 Stacjonarnie nie próbowałam. Zazwyczaj przeszukuję internet i wybieram najtańszy sklep Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 12:33 Jakie ma silikony? Wlasnie dlatego nie uzywam , bo boje sie silikony, ale obejrze ten. Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 13:30 A tego nie wiem. Przyznam się szczerze, że się specjalnie nie zagłębiam w skład produktów. Dla mnie ważne jest, że działa Odpowiedz Link Zgłoś
morwa23 Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 18:30 Mam ten sam problem , fryzjerka powiedziała mi zeby włosy rozcEsywac tylko na mokro a potem tylko palcami bez grzebienia , no i na dodatek jeszcze mam farbowane a wiec koszmar , Ja stosuje: - olejuje włosy - maska : KALLOS MASKA MLECZNA cream latte - maska : MACADAMIA Deep repair masque - szampon z Mydlnica lekarskiej - szampon z siemienia lnianego Erboristica semi di lino To sie u mnie sprawdza , ale dalej szukam bo po dłuższym stosowaniu włosy przyzwyczajają sie i potrzebują zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 04.08.16, 21:36 Uwielbiam te rady o rozczesywaniu planami na sucho. Mniej wiecej to tak jakby wbic palce w zywoplot,(no, bez kolcow) i rozczesywac. Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 08:57 Taaak, już sobie wyobrażam rozczesywanie moich włosów palcami.... Pewnie prędzej połamałabym palce niż rozczesała to, co mam na łepetynie Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 09:05 ale jakie rozczesywanie, na sucho się nie rozczesuje kręconych włosów! ja zresztą grzebieniem czy szczotką nie rozczesuję wcale, tylko palcami, w czasie mycia i po nałożeniu odżywki bez spłukiwania. nauczyłam się stąd: kokardka-mysi.blogspot.com/2012/11/fale-krok-po-kroku-instruktaz.html Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 12:29 No, i co ile myjesz wlosy? Wlosy krecone sie KURZA. No KURZ sie Zbiera, nie sa tluste, za to jesli rozczesywac po 2 dniach masz kleby bialego KURZU, galazki...zuczek czasem sie trafil itp. Takie to rady "kreconowlosych", ktorzy maja co najwyzej falowane, z podbitym skretem. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 13:32 co drugi dzień, czasem wytrzymają do trzech dni. mam 2c/3a i kłębów kurzu u siebie nie zauważyłam. podobnie jak u kolegi, który ma zdecydowanie 3 c. obstawiam, że Twoje kłęby kurzu to resztki preparatów do stylizacji. a gałązki i żuczki, cóż, trzeba pokochać. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 14:07 Nie uzywam do stylizacji, oprocz oleju lnianego i to jest taki suchy kurz. No takie mam wlosy, co robic. Nie pamietam jaki typ, bo to sie zmienia zaleznie od pielegnacji. Ale rozczesywac palcami odpada -wlosy sie lamia wtedy, tylko tangle freezer albo wlosiana szczotka. I boje sie ze po 3 dniach byloby ciezko juz rozczesac- z doswiadczenie wiem. No ale jak moowie-ja mam mocno krecone, sztywne, grube itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 14:25 tyle, że tym rozczesywaniem na sucho im właśnie robisz kuku, myślę. z tego, co wiem, kolega od mocnego skrętu nie rozczesuje wcale (przecież miałby afro jak Jackson's Five) , a ja robię to tylko na mokro i z odżywką. ja mam trochę może przesunięte teraz na punkcie włosów, ale to dlatego, że widzę, jak kolosalną różnicę robi pielęgnacja. i żałuję, że nie wiedziałam tego już dawno; jakoś sobie radziłam, ale teraz jest zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 15:20 Nie, probowalam wszystkiego, rowniez tego nie czesania na sucho. Po 2 dniach bede miala cos w rodzaju dreda, na tyle glowy, od spania. I tak codziennie lyzka oleju idzie na sucho, plus dobra szczotka i to jest optymalne dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 15:23 no to zawsze jest metoda prób i błędów. moje po oleju są obrzydliwe, na przykład. to samo po niektórych odżywkach. a do spania tylko koczek na czubku Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 13:33 Rany...wyobraziłam sobie te kłęby kurzu... Moje włosy są falowane, więc żuków i innych śmieci nie zbierają Odpowiedz Link Zgłoś
a-k-k Re: suche karbowane włosy 05.08.16, 13:34 Ja miałam na myśli rozczesywanie na mokro - nie doprecyzowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
morwa23 Re: suche karbowane włosy 10.08.16, 22:13 I jeszcze : -szampon Organic anti age -maska Organic anti age Odpowiedz Link Zgłoś