Dodaj do ulubionych

Amazon - ceny

08.08.16, 17:52
Mam pytanie - czy ceny, które się pokazują na Amazonie są ostateczne (poza ew. kosztami przesyłki), czy doliczają jeszcze jakieś podatki etc?
Obserwuj wątek
    • szeera Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:04
      Zależy. Jeśli wysyłka na terenie USA to czasem dojdzie podatek. Jeśli do Europy to może dojść cło i podatek już na granicy. To dotyczy amerykańskiego amazonu. Europejskich nie znam.
      • ichi51e Re: Amazon - ceny 08.08.16, 19:02
        Jak z usa to koszt ktory ci pokazuje ma juz wszystkie cla podatki wliczone tzn jest tam zabezpieczona suma na rozliczenie ich. Jesli ostatecznie okaze sie mniejsza dokonuja korekty i czesc ci wraca.
        • koronka2012 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 19:32
          Nie bardzo rozumiem o jakie (czyje) rozliczenie podatków chodzi? a jak potrącą to w jakim terminie dokonują zwrotu? A nie wiesz, czy np. w Kanadzie jest tak samo?

generalnie kombinuję żeby ktoś mi coś kupić i przywieźć przy okazji, zakup mogę zrealizować w różnych krajach przy pomocy różnych osób, a koszty wychodzą różnie, raz - ze względu na promocje a po drugie - ze względu na kursy walut.
          Sama nigdy nie korzystalam z Amazona i nie wiem czy coś mnie nie zaskoczy na koniec.
          • ichi51e Re: Amazon - ceny 08.08.16, 20:12
            www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/?nodeId=201117970
    • malowanka06 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:06
      na niemieckim dochodzi tylko przesyłka, brytyjski chyba tak samo
    • koronka2012 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:51
      Ok, czyli generalnie w przypadku wysyłki w obrębie tego samego kraju podawane ceny to ceny "do zakupu", z VATem itp ale bez ewentualnych kosztów dostawy.

Nie wiecie może czy da się zamówić z wysyłką do hotelu czy trzeba mieć adres "stacjonarny"?
      • milka_milka Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:59
        Da się. Zamawiałam z niemieckiego amazona na ardes hotelu w Austrii. Bez problemu.
    • joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 20:00
      zerknęłam na ostatnie zamówienie z amazon w UK ( transport do PL)

towar wg cennika 17.94
      wysyłka 4, 91
      VAT 1, 83

w sumie 24,68
    • valtho Re: Amazon - ceny 08.08.16, 22:32
      Zależy na którym Amazon. W ramach UE nie ma żadnych dodatkowych podatków - wolny przepływ towarów (UK jest wciąż w UE). Jeżel kupujesz poza UE zależy od towaru - za książki i płyty nigdy nie zapłaciłam więcej, ale wiem że za elektronikę i agd często dochodzi cło.
      • joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 22:36
        Popatrz, a ja płaciłam VAT (patrz post wyżej)
        • joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 22:41
          spojrzałam też na zamówienie z francuskiego amazona - dołączyli VAT. Za to na innym, brytyjskiem VATu nie ma.

???
          • araceli Re: Amazon - ceny 08.08.16, 23:08
            joa66 napisała:
            > spojrzałam też na zamówienie z francuskiego amazona - dołączyli VAT. Za to na i
            > nnym, brytyjskiem VATu nie ma.
            >
            > ???

Płaci się różnicę między stawkami VAT na dany towar w różnych krajach UE. Może ona występować lub nie w zależności od tego co i skąd się kupuje.
            • joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 23:10
              I to by tłumaczyło te różnice.
            • peonka Re: Amazon - ceny 08.08.16, 23:11
              No nie wiem. Zamawiam przez Amazon masę rzeczy, i nigdy nie płaciłam nic ponad cenę towaru plus ew. przesyłkę. A towary szły do mnie z USA, Niemiec, Chin, Korei... To jak to jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka