koronka2012 08.08.16, 17:52 Mam pytanie - czy ceny, które się pokazują na Amazonie są ostateczne (poza ew. kosztami przesyłki), czy doliczają jeszcze jakieś podatki etc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szeera Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:04 Zależy. Jeśli wysyłka na terenie USA to czasem dojdzie podatek. Jeśli do Europy to może dojść cło i podatek już na granicy. To dotyczy amerykańskiego amazonu. Europejskich nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Amazon - ceny 08.08.16, 19:02 Jak z usa to koszt ktory ci pokazuje ma juz wszystkie cla podatki wliczone tzn jest tam zabezpieczona suma na rozliczenie ich. Jesli ostatecznie okaze sie mniejsza dokonuja korekty i czesc ci wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 19:32 Nie bardzo rozumiem o jakie (czyje) rozliczenie podatków chodzi? a jak potrącą to w jakim terminie dokonują zwrotu? A nie wiesz, czy np. w Kanadzie jest tak samo? generalnie kombinuję żeby ktoś mi coś kupić i przywieźć przy okazji, zakup mogę zrealizować w różnych krajach przy pomocy różnych osób, a koszty wychodzą różnie, raz - ze względu na promocje a po drugie - ze względu na kursy walut. Sama nigdy nie korzystalam z Amazona i nie wiem czy coś mnie nie zaskoczy na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Amazon - ceny 08.08.16, 20:12 www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/?nodeId=201117970 Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:06 na niemieckim dochodzi tylko przesyłka, brytyjski chyba tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:51 Ok, czyli generalnie w przypadku wysyłki w obrębie tego samego kraju podawane ceny to ceny "do zakupu", z VATem itp ale bez ewentualnych kosztów dostawy. Nie wiecie może czy da się zamówić z wysyłką do hotelu czy trzeba mieć adres "stacjonarny"? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Amazon - ceny 08.08.16, 18:59 Da się. Zamawiałam z niemieckiego amazona na ardes hotelu w Austrii. Bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 20:00 zerknęłam na ostatnie zamówienie z amazon w UK ( transport do PL) towar wg cennika 17.94 wysyłka 4, 91 VAT 1, 83 w sumie 24,68 Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: Amazon - ceny 08.08.16, 22:32 Zależy na którym Amazon. W ramach UE nie ma żadnych dodatkowych podatków - wolny przepływ towarów (UK jest wciąż w UE). Jeżel kupujesz poza UE zależy od towaru - za książki i płyty nigdy nie zapłaciłam więcej, ale wiem że za elektronikę i agd często dochodzi cło. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 22:36 Popatrz, a ja płaciłam VAT (patrz post wyżej) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Amazon - ceny 08.08.16, 22:41 spojrzałam też na zamówienie z francuskiego amazona - dołączyli VAT. Za to na innym, brytyjskiem VATu nie ma. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Amazon - ceny 08.08.16, 23:08 joa66 napisała: > spojrzałam też na zamówienie z francuskiego amazona - dołączyli VAT. Za to na i > nnym, brytyjskiem VATu nie ma. > > ??? Płaci się różnicę między stawkami VAT na dany towar w różnych krajach UE. Może ona występować lub nie w zależności od tego co i skąd się kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Amazon - ceny 08.08.16, 23:11 No nie wiem. Zamawiam przez Amazon masę rzeczy, i nigdy nie płaciłam nic ponad cenę towaru plus ew. przesyłkę. A towary szły do mnie z USA, Niemiec, Chin, Korei... To jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś