Dodaj do ulubionych

Którą pracę wybrać

18.08.16, 17:30
Potrzebuję spojrzenia z boku.
Otrzymałam oferty pracy z 2 firm.
Firma nr 1: budżetówka, umowa na 3 miesiące, potem umowa na czas nieokreślony. Wynagrodzenie na rękę 10% wyższe niż w mojej obecnej pracy. Do tego standardowe dodatki dla pracowników budżetówki: 13-stki, wczasy pod gruszą, prywatna opieka medyczna, szkolenia itd. Praca dość ciekawa, bardziej rozwijająca kompetencje miękkie.
Firma nr 2: umowa o pracę na czas określony z firmą pośrednikiem, praca u klienta w korporacji. Umowa będzie przedłużana dalej raczej na czas określony. Wynagrodzenie 20% wyższe niż w firmie nr 1, dużo wyższe niż w obecnej firmie. Żadnych dodatków typu opieka medyczna. Praca na mniej samodzielnym stanowisku, bardziej rozwijająca umiejętności twarde.
Dojazd do obu miejsc porównywalny, godziny pracy również.

Którą pracę wybrałybyście będąc mamą rocznego dziecka?
Obserwuj wątek
    • ada16 Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 17:35
      zalezy co jest dla ciebie wazniejsze - stabilizacja i spokoj, czy walka i wyzwanie
      • fuksja23 Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 17:55
        Na tym etapie - stabilizacja i spokojny rozwój, bez walki i siedzenia po godzinach. Nigdy nie pracowałam w budżetówce, wydaje mi się, że to spokojniejsza opcja. Nie jest powiedziane, że mniej rozwojowa. Na pewno będzie więcej spotkań z ludźmi.
        • 3-mamuska Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 17:58
          Przy małym dziecku tylko 1 opcja.
          Zreszta przemieniają dodatki za pierwsza opcja.
          I umowa na czas nieokreślony.
    • szarsz Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 18:09
      Wszystko przemawia za pracą nr 1 - 20% wynagrodzenia w firmie nr 2 swobodnie wyrównają dodatki z firmy nr 1. Jeśli nie chcesz pracy nr 1, to znaczy, że coś dodatkowego przemawia przeciwko niej. Co?
      • fuksja23 Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 18:16
        Po doliczeniu 13-stki, dodatków ta różnica w wynagrodzeniach faktycznie maleje. Tyle, że te 20% to są konkretne pieniądze, które się dostaje co miesiąc do ręki, a nie obiecana za ileś miesięcy trzynasta pensja.
        Głównie chodzi o pieniądze oraz to, że nigdy nie pracowałam w budżetówce i nie wiem jak w praktyce wygląda tam rozwój pracownika, szkolenia itd.
        Mąż powiedział, żebym wybierała to, co mi serce podpowiada. Czyli wiele nie pomógł wink
        • mynia_pynia Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 23:53
          Pracuje w samorządzie, po dodaniu trzynastek, wczasòw pod gruszą, forsy na dzień samorządowca, kasy na święta i premi raz w roku wychodzi mi około 500-600 zł wyższa pensja miesięczna, a u nas premia to np 800 zł, wczasy 300, bony 300, czyli bida ale i tak podnosi to dużo.
          • mynia_pynia Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 23:55
            Ja bym wybrała 2-pracę, pod warunkiem że forsa jest naprawde konkretna a nie rozbijamy się o 300zł.
        • biala_ladecka Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 13:31
          Kiedy zaczynałam pracę w budżetówce, trzynastka i inne dodatki rekompensowały niższe niż rynkowe w mojej branży wynagrodzenie. Po kilku latach z tych dodatków niewiele zostało. Trzynastki nie mam już od trzech lat. Pozostałe bonusy jakoś ciągną pensję do przodu ale tendencja jest spadkowa, rozglądam się za nową pracą. Czego mi będzie brakować: długich urlopów latem i na zimowe ferie, wolne okresy świąteczne i okołoświąteczne, żadnych dyskusji o zasadności L4. Zdaję sobie sprawę, że takie cuda, to nie wszędzie. Przemyśl, co jest dla ciebie w tej chwili istotniejsze.
          • kiddy Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 14:42
            U nas trzynastki zostały, chociaż co roku są zakusy na ich obcięcie i decyzje o przyznaniu zapadają w ostatniej chwili. Nagrody, premie - owszem są, ale w szczątkowej wysokości, bony zabrano już dawno. Aha, została chyba grusza. Wszystko zebrane do kupy jest ułamkiem tego, co kiedyś rekompensowało niskie pensje, naprawdę ułamkiem, bo co roku patrzę na PIT-cie, ile zarobiłam, porównuję z poprzednim rokiem i niestety różnice są bardzo duże.
            • biala_ladecka Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 14:52
              Otóż to. Od lat patrząc na pity zagryzam zęby, pocieszając się, że w zamian za to w miarę beztrosko odchowałam potomkinię. Teraz potomkini zaczyna mieć własne życie i coraz większe potrzeby materialne, dla mnie to czas na zmiany.
    • eulalia_bardzo_przecietna Re: Którą pracę wybrać 18.08.16, 18:16
      Do momentu kiedy przeyczytałam ostatnie zdanie tylko nr 2, ale jak masz roczne dziecko, to tylko 1.
    • konsta-is-me Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 00:37
      Pierwsza.
    • panna.w.paski Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 03:39
      Wydaje mi się, że pierwsza. Poza tym, że jak mówisz stanowisko jest samodzielne i ciekawe, zwrócę uwagę na kilka plusów"twardych". Umowa na czas nieokreślony daje Ci większą stabilizację w obecnej sytuacji - jej wypowiedzenie ze strony pracodawcy musi być uzasadniony, a po 6 mcach pracy wynosi 1 miesiąc (w przeciwieństwie do umowy na czas określony, której okres wypowiedzenia wynosi zawsze 2 tygodnie). Dodatkowo, przemyśl wybór w kontekście obecnej sytuacji (mogą pojawić się zwolnienia na dziecko) i decyzji o dalszym powiększaniu rodziny (przy umowie na czas nieokreślony jesteś chroniona). Benefity w pierwszej pracy mogą być całkiem atrakcyjnym zastrzykiem finansowym - wczasy pod gruszą to kilkaset złotych, a pakiet opieki medycznej dla męża i dziecka też może się opłacić finansowo. Niestety nie mam doświadczenia w pracy w budżetówce, ale wydaje mi się, że jednak nadgodziny i zabieranie pracy do domu mogą się pojawiać stosunkowo rzadziej, niż w korporacji. Powodzenia w wyborze smile
      • panna.w.paski Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 03:40
        Korekta: jej wypowiedzenie ze strony pracodawcy musi być uzasadnione, a okres wypowiedzenia po 6 m-cach pracy wynosi 1 miesiąc.
      • pade Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 13:02
        terminy wypowiedzeń umów na czas określony właśnie się zmieniły
    • aagnes Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 08:04
      Praca nr jeden zdecydowanie.
    • nickbezznaczenia Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 08:07
      Prywatna opieka medyczna w budżetówce
      Coś nowego.
      • kiddy Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 09:31
        Nic nowego, są pakiety we w miarę sensownych cenach, które sama opłacasz. Wychodzi taniej niż ubezpieczenie indywidualne.
        • nickbezznaczenia Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 20:13
          Pracuję w budżetówce od wielu lat i dla mnie to coś nowego.
    • kiddy Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 09:30
      Fuksja, jako pracownik budżetówki doradzę ci jedno. Dowiedz się starannie, najlepiej od pracowników, czy na pewno stałe godziny pracy są stałe, czy przypadkiem normą nie są nadgodziny, oczywiście bezpłatne. Od paru miesięcy w dużych urzędach znacznie się pogorszyło pod tym względem. Ja mam taką robotę, że nadgodziny nie robią na mnie wrażenia, ale już gmeranie przy możliwości ich odbioru czy zapłaty za nie doprowadza mnie do szału. I nie myśl, że jak budżetówka, to PiP, kodeks pracy itd. To tak nie działa.
      • gris_gris Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 10:04
        No wlasnie. Nie wiem, skąd to powszechne przekonanie na forum, ze budżetówka to same zalety, żadnych nadgodzin, spokojna praca. Zawsze mnie to dziwiło bo fakty sa zupełnie inne.
        • mynia_pynia Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 10:58
          Ponieważ wpowiadające się ty ematki nie pracują w budżetówce. U mnie np w ciągu 5 lat na kilku stanowiskach zmieniali się pracownicy oo 3-8 razy. A koleżanka która wróciła z macierzyńskiego na dzień dobry została tak zajebana - inaczej się nie da, robotą, że po 2 tygodniach złożyła wniosek o skrócenie czasu pracy, bo nikt jej nie chciał pomóc i myślała że tak kogoś zatrudnią...o naiwności, dalej miała to samo do obrobienia, po kolejnym miesiącu złożyła wniosek o wychowawczy. Na jej stanowisko przyjęto 2 osoby wink, czyli stworzono nowy etat.
          • ola_dom Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 20:55
            mynia_pynia napisała:

> Ponieważ wpowiadające się ty ematki nie pracują w budżetówce.

Ale np. ich bliscy pracują.
            Nieraz mój facet opowiada, jak to się "ciężko" narobił danego dnia. A jego koleżanki.... nie nadążały plotek wymieniać.
            W żadnym razie nie twierdzę, że wszyscy i wszędzie w budżetówkach nic nie robią. Moja mama jakiś czas pracowała w budżetówce i wprawdzie nadgodzin nie musiała mieć, ale pracy miała sporo. Wy piszecie, że nadgodziny to nic wyjątkowego.
            Więc chyba nie da się pod tym względem jednoznacznie zdefiniować budżetówki.

Ja na przykład niby pracuję w korporacji - ale ona kompletnie nie jest korporacyjna. Nadgodzin - nigdy, przerwa na kawę, fajka, forum - bez problemu. Urlop - kiedy zapragnę. I tak dalej. A przecież korporacje też mają swoją "definicję".

Tak więc warto konkretnie podpytać o warunki W TEJ konkretnej firmie - bo to ma wielki sens.
    • jehanette Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 10:13
      Wybrałabym nr 1 w ciemno.
    • feel_good_inc Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 11:19
      > Firma nr 2: umowa o pracę na czas określony z firmą pośrednikiem, praca u klienta w korporacji.

Istotnie, niezwykle kuszące big_grin
      • 3-mamuska Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 16:56
        > Firma nr 2: umowa o pracę na czas określony z firmą pośrednikiem, praca u klienta w korporacji.

Istotnie, niezwykle kuszące big_gri

No wlasnie ten argument jest najbardziej odpychajacy.
    • lubiewisnie Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 11:25
      Pracuje w sluzbie zdrowia. Ma m spokoj. Za to kolezanka pracuje w sadzie referent i mowi ze spieprz... z tej roboty, bo nie wie w co rece wlozyc coraz wiecej dodaja roboty i wiecej. Takze zalezy co i jakie stanowisko
      • whitney85 Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 12:25
        Zgadza się, sądy są najgorsze, ucieklam po dwóch miesiącach. Natomiast przeszłam również do budzetowki, za lepszą kasę, fajni ludzie i zero problemów ze zwolnieniami na chorujace dzieci. Trzeba dobrze trafić.
    • naomi19 Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 11:34
      1
    • pade Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 13:00
      Pierwszą.
    • jablkowe Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 13:04
      1
    • drinkit Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 15:02
      pierwsza
    • beverly1985 Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 15:43
      Bralabym pierwsza. Prywatna opieka nedyczna to cos, co dostajesz co miesiac, inne bonusy rowniez raz na jakis czas.
    • forumologin Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 17:31
      Serio sie zastanawiasz? Przeciez opcja 2 to same minusy!
      • fuksja23 Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 18:01
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Opcja 2 to nie są same minusy. To są jednak konkretnie wyższe zarobki oraz ciekawa, wymagająca praca. Da mi doświadczenie, które będzie bardzo dobrze wyglądało w CV, ale jednocześnie będę musiała dużo nadrobić, żeby sprawdzić się w tej pracy. Pośrednik nie oferuje żadnych szkoleń oznacza to siedzenie nad książkami po pracy.

Kiedyś bez mrugnięcia okiem poszłabym za wyzwaniami i wyższą pensją. Dzisiaj po prostu się obawiam, że nie będę mieć czasu dla dziecka.

Niby już wybrałam pracę nr 1, a tym z nr 2 podziękowałam. Mimo to ciągle do mnie wydzwaniają i kuszą, robiąc wodę z mózgu.
    • marzeka1 Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 18:45
      Przy małym dziecku- tylko opcja nr 1. Bo obok pieniędzy ważne jest też poczucie bezpieczeństwa.
    • araceli Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 18:47
      fuksja23 napisała:
      > Którą pracę wybrałybyście będąc mamą rocznego dziecka?

Znacie choć jednego faceta, który zapytałby 'którą pracę wybrać będąc tatą rocznego dziecka'? Smutne jest to, że kobieta nawet nie zostając z dzieckiem w domu rezygnuje z rozwoju zawodowego... bo jest mamą uncertain
    • taki-sobie-nick Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 21:34
      Ja bym wybrała pierwszą niezależnie od wszystkiego. Korpo bleeeee.
    • saszanasza Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 21:39
      opcja 1 zdecydowanie
    • triss_merigold6 Re: Którą pracę wybrać 19.08.16, 21:40
      Pierwszą, oczywiście.
      Oferta nr 2 ma głównie minusy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka