Dodaj do ulubionych

Różnica programowa "0" a I klasa - jaka?

13.09.16, 15:26
Chodzi mi o ten rok szkolny.
Bo nijak się połapać nie mogę.

Zarówno zerówka jak i I klasa startują z tego samego poziomu- stara podstawa programowa (z zeszłego roku szkolnego) nie przewidywała nauki czytania i pisania,

Jak to teraz jest?
Czy pierwsza klasa ma "przyspieszony kurs?
Tak by, w jednak była różnica poziomu międzu przyszłoroczną klasą drugą a pierwszą?

Sa tu jakieś nauczycielki nauczania początkowego, które się orientują?

Tak łopatologicznie wytłumaczcie proszę smile
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 13.09.16, 15:53
      Nauka czytania jak najbardziej była przewidziana dla sześciolatków pozostawionych w przedszkolach . Wystarczy spojrzeć na podręczniki dla rocznego przygotowania przedszkolnego zatwierdzone przez MEN. Chyba każde wydawnictwo oferowało dwa podręczniki dla tej grupy wiekowej, to nauczyciel przedszkolny decydował który podręcznik wybierze, czy ten z nauką czytania czy ten bez nauki czytania. Nauczyciele stworzyli mit zakazu nauki czytania, takiego zakazu nigdy nie było,.
      • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 16:05
        Może dla sześciolatków.
        W zeszłym roku szkolnym przygotowanie przedszkolne, czyliż zerówka dotyczyła pięciolatków - nie piszę o odroczeniach(?)

W tej podstawie programowej ani słowa o czytaniu.. (obowiązywała w ostatnich dwóch latach)
        isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20140000803&type=2.
        • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 13:44
          Podstawa programowa jest stała od 8 lat , nowa wprowadzana przez PIS jeszcze nie weszła, i nie ma w niej ani słowa o zakazie nauki czytania.
          Spójrz na podręczniki dopuszczone przez MEN, większość wydawnictw, żeby nie powiedzieć każde miało po dwa zatwierdzone przez MEN podręczniki do rocznego przygotowania przedszkolnego, w jednym nauka czytania była w drugim nie. To nauczyciel decydował który podręcznik wybierze.
          Slogan o zakazie nauki czytania stworzyli nauczyciele przedszkolni i było to dla nich idealna sytuacja, nikt z rodziców nie wymagał od nich aby dziecko kończące przedszkole czytać umiało, a jeżeli się nauczyło to było tratowane jako super zasługa nauczyciela z którą niemalże po nogach należy go całować , a nie jego zasrany obowiązek. O wiele łatwiej było udawać zakaz i nie brać odpowiedzialności za to, że część dzieci nie nauczyło się czytać czyli jednym słowem zrzucić odpowiedzialność za porażkę na dziecko.
          • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 13:54
            zalinkowałam "starą" podstawę - masz racje. Nie mam tam zakazu nauki czytania.
            Ale też.... nie ma nic o tym, że dziecko po zrealizowaniu tego programu powinno czytać....
            • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 15:14
              "Ale też.... nie ma nic o tym, że dziecko po zrealizowaniu tego programu powinno czytać...

Dlatego napisałam, że mit zakazu czytania został stworzony przez nauczycieli przedszkolnych , którzy mogli uczyć czytać ale nie byli rozliczani z tego czy nauczyli czytać.
    • zolla78 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 13.09.16, 16:15
      Z tego się orientuję podstawa programowa dla tzw. zerówki (niezależnie czy były to 5 czy 6 latki) nie obejmowała nauki czytania. Sylabizowanie, zapoznawanie się z literami i cyframi tak. I to było też w podręcznikach.
      W chwili obecnej, tj. od obecnego roku szkolnego, już obejmuje. Rozporządzenie zmieniono jakoś w czerwcu.
      Podręczniki dla przeszłej i obecnej podstawy programowej rzeczywiście są niemal identyczne. Przynajmniej te które widzę u mojego dziecka. A robiło w zeszłym roku program zerówki w przedszkolu, a w tym robi też zerówkę, ale w szkole. Podręcznik ma tego samego wydawnictwa i są niemal identyczne, choć podobno właśnie już na innej podstawie programowej.
      • memphis90 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 15:09
        Nie wiem, jak podstawa, ale syn w zerówce przedszkolnej robił szlaczki, niby poznawał litery, uczył się liczyć chyba do 20 i rozkładał wyrazy na sylaby z klaskaniem. Córka w zerówce szkolnej uczyła się czytać i pisać- i rok szkolny klasa zakończyła z umiejętnością składania liter w wyraz. W pierwszej klasie uczyli się pisać węzełkowo i szlifowali czytanie do płynnego.
    • saszanasza Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 13.09.16, 16:57
      Dziewczyny, czyli o ile z moją dedukcją jest wszystko w porządku, to w jednym roku może być tak, że jeżeli PIS nie wprowadzi co najmniej rok wcześniej programu dla "zerowek" kompatybilnego z nową (wymyśloną przez PiS) podstawą programową, to do pierwszej klasy trafią 7 latki bez odpowiedniego przygotowania zerówkowego, ale z programem pierwszej klasy uwzględniającym wcześniejszą naukę pisania i czytania (tyle że tej nie będzie, a w najlepszym wypadku edukacja dzieci w tym zakresie będzie dobrą wolą przedszkola)
      • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 19:13
        Ja nie wiem, czy podstawa programowa w pierwszej klasie się zmieniła (chodzi o obecny rok szkolny)
        Bo program zerówki - owszem,
        I czy zmiana programowa obejmuje już wszystkie (naraz) roczniki? Czy obecne pierwszaki idą "starym" programem, czy nowym?
        Czy nowy program wchodzi stopniowo - począwszy od zerówki.
        Zgubiłam sie.

Od przyszłego roku - wszystkie pierwszaki pójdą do klasy po "nowej" zerówce.
        W tym roku - zarówno piersza klasa, jak i zerówka staruję z tego samego poziomu. (Nie piszę o tych, co powtarzaja pierwszą klasę (cokolwiek to oznaczasuspicious, ale w tym roku rodzice mogli zdecydować).
        • magdalenka79k Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 22:12
          Obecne pierwszaki idą starym bo w ich podstawie programowej przygotowania przedszkolnego nie było nauki czytania i pisania, nie ważne czy były w zerówce jako 5 czy 6-latki a teraz mają 6 czy 7 lat program dla pierwszej klasy jest bez zmian. W nowej podstawie programowej dla zerówki jest nauka czytania i pisania ale w dość okrojonym sensie tzn dziecko ma opanować czytanie prostych wyrazów. Dla tych dzieci, które za rok rozpoczną pierwszą klasę nie ma jeszcze podstawy programowej dla pierwszej klasy więc co w niej faktycznie będzie nie wiadomo i nie wiadomo jak to wpłynie na podręczniki.
          • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 22:18
            jedyne co wyczytałam na stronach MEN, to to, że w zerówce czytanie i przygotowanie do pisania..
            plus liczenie.

Zastanawia mnie kwestia różnic między przyszłoroczną pierwszą klasą i drugą. I czy ta druga klasa będzie miała zmieniony program?

Jakiś czeski film - nikt nic nie wie.....sad

Ciekawe do kiedy można bezproblemowo przepisać z zerówki do klasy pierwszej...(jeżeli chodzi o proram, nie o inne względy)
            • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 15:35
              Pis nie stworzył żadnej nowej podstawy programowej ani dla zerówki ani dla klasy pierwszej. Tak więc zarówno obecni pierwszoklasiści jak i zerówkowicze idą starą podstawą programową i korzystają ze starych podręczników. Nowa podstawa programowa ma być wprowadzona w roku szkolnym 2017/2018 , o ile oczywiście Pis ją przygotuje
              • saszanasza Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 16:21
                No właśnie i to mnie niepokoi. Czyli teoretycznie w roku 2017 pierwszaki dostaną książki z nowej podstawy programowej, które uwzględniają fakt, że jako "zerówkowicze" przerobili już pewne podstawy w zakresie czytania i pisania, tyle, że te "podstawy" w wersji "kompatybilnej" wejdą do zerówek również dopiero w 2017 roku. Jeżeli więc nie wprowadzą swojego programu "zerówkowego" co najmniej rok wcześniej, w roku 2017 do pierwszych klas mogą trafić 7 latki o różnym stopniu przygotowania. Niby tragedii nie ma, a jednak.....
                • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 18:54
                  Od tego roku zerówka realizuje program z czytaniem i przygotowaniem do pisania. Tak więc, wprowadzili ten program rok wcześniej.
                  • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 19:39
                    Nie wprowadzili, żadnego programu w tym roku. Zerówki pracują na podręcznikach które były na rynku od 8 lat. wejdź na stronę wydawnictwa podręcznika którym idzie twoje dziecko, spójrz na rok wydania, datę dopuszczenia i przestań w końcu opowiadać bzdury o nowej podstawie dla zerówkowiczów. Zerówkowicze idą starą podstawą i starymi podręcznikami.
                    • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 21:16
                      Aha.
                      Bzdury opowiadam, mówisz?
                      Rozumiem, że MEN również...
                      men.gov.pl/ministerstwo/informacje/rozporzadzenia-w-sprawie-podstawy-programowej-podpisane.html

Na dole zwróć uwagę na taki drobiazg: (klikniesz dotrzesz do roporządzenia)

Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół:

Rozporządzenie
                      Uzasadnienie
                      Załącznik nr 1
                      Załącznik nr 2

Na marginesie - zwykle do Ustaw stosuje się rozporządzenia. Czasami wystarczy znowelizować rozporządzenie. Niekoniecznie ustawę
                      • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 21:21
                        Załącznik 1 zyskał dodatkowy punkt, którego nie ma ani w Ustawie, ani w poprzednim rozporządzeniu.
                        • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 21:40
                          20 czerwca 2016 Zostało zmienione rozporządzenie , ale nie została stworzona nowa podstawa i nowe podręczniki . Naprawdę wierzysz w to ze w 2 miesiące ktoś napisał nowa podstawę , do której napisano nowe podręczniki i zdążono je wydrukować . MEN nie napisało jeszcze nowej podstawy ani dla zerówek ani dla klas pierwszych , nie zatwierdziło tez żadnych nowych podręczników bo niby do jak skoro nie ma nowej podstawy . Twoje dziecko uczy sie na podręczniku do starej podstawy programowej
      • szarsz Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 23:13
        > nie wprowadzi co najmniej rok wcześniej programu dla "zerowek" kompatybilnego z nową
        > (wymyśloną przez PiS) podstawą programową, to do pierwszej klasy trafią 7 latki bez
        > odpowiedniego przygotowania zerówkowego,

Oj, nie martw się, edukacja wczesnoszkolna będzie trwała cztery lata, nadrobią :\
    • mama303 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 13.09.16, 17:37
      no cóż "maluchy w pieluchy" smile niektóre to i ze trzy lata będą poznawac literki a program nauczania początkowego zostanie wydłuzony do 4 klasy. Państwo Elbanowscy tak to "sprytnie" wszystko obmyślili
      • princesswhitewolf Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 23:05
        no i co w tym zdroznego? powoli sie oswoja i bezstresowo...
        • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 15:41
          Oswoją z czym ? Chcesz powiedzieć, że twoje dziecko nie jest oswojone ze zdobywaniem wiedzy, to gdzie ty je trzymasz ? Wydłużenie edukacji wczesnoszkolnej oznacza obniżenie poziomu nauczania, uczniowie kończący ośmioletnią podstawówkę będą mieli tylko 4 lata nauczania przedmiotowego w obecnej chwili jet to 6 lat. Jednym słowem podstawa programowa znów zostanie okrojona. Dzięki Elbanowskim i takim jak ty za chwilę wyczynem będzie sama umiejętność czytania i podpisania się nie tylko za pomocą krzyżyka
    • mynia_pynia Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 13.09.16, 19:57
      Pewnie będzie tak ja kiedyś, że czytać będzie się już w semestrze zimowym 1 klasy. Syn w zerówce ma naukę czytania i chyba ostro już idą, bo odpalił swoje zabawki edukacyjne z cyferkami i literkami i powtarza po misiach wink aż nagrałam film, bo tak mnie to bawi. Na zabawkach napis od 6 miesięcy a tu mój 5 latek trenuje. Już nie wspomnę że biega z magnesowymi literkami i się co chwile pyta a co to za litera, więc mu mówię K jak kot, kwiatek, kupa, kask itp. ma wielką radochę a ja z nim.
    • aamarzena Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 13.09.16, 22:35
      "Objęcie dzieci sześcioletnich obowiązkowym rocznym przygotowaniem przedszkolnym postawiło wymóg uwzględnienia w podstawie programowej wychowania przedszkolnego umiejętności z zakresu czytania i przygotowania dzieci do nabywania umiejętności pisania, a także umiejętności matematycznych jako umiejętności niezbędnych do podjęcia nauki w szkole. Wiadomości i umiejętności zdobywane przez dzieci w edukacji przedszkolnej są bazą nauki w szkole podstawowej, zatem konieczna była zmiana podstawy programowej wychowania przedszkolnego polegająca na włączeniu do katalogu wymagań umiejętności czytania i liczenia. Znowelizowane rozporządzenie wskazuje, aby w przedszkolu starsze dzieci rozpoczęły naukę czytania i przygotowywały się do nauki pisania. Przyjęto bowiem, że nauka pisania jako umiejętność znacznie trudniejsza dla dziecka powinna być domeną edukacji szkolnej. Jednocześnie stosowne zwiększenie wymagań z zakresu umiejętności liczenia wprowadzono w obszarze Wspomaganie rozwoju intelektualnego dzieci wraz z edukacją matematyczną."
      men.gov.pl/ministerstwo/informacje/rozporzadzenia-w-sprawie-podstawy-programowej-podpisane.html
      Czyli czytanie bez pisania, ale z przygotowaniem do nauki pisania - wiec coś na kształt dawnej zerówki, czytanie plus szlaczki, szlaczki, szlaczki.
      • aamarzena Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 13.09.16, 22:37
        A I klasa leci "starym" programem, czyli nauka pisania tez. Od przyszłego roku będzie pewnie nowa podstawa programowa uwzględniająca umiejętności nabyte w zerowce.
    • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 14.09.16, 06:15
      Czyli - -

Wygląda na to, że od tego roku, dzieci maja dwa lata na zrealizowanie programu dotychczasowej pierwszej klasy - obecnie to zerówka i przyszła pierwsza klasa.

Te co poszły w tym roku do pierwszej klasy - mają na to rok.

W całym zgiełku z obecną reformą, jakoś cicho na temat programu. (nie wykluczam, że może mi ta sprawa jakoś umknęła, a była poruszana).
      Wydaje mi sie, że to nie jest zbyt dobre, przy takiej rewolucji..
      • paskudek1 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 08:40
        oczywiście, że nie jest dobre. NO ale ratowaliście maluchy, odraczaliście dzieciątka żeby stresu nie przeżyły i żeby im nie "zabrano" dzieciństwa. Bo jak wiadomo poznanie literek A B C D oraz umiejętność przeczytania ALA MA KOTA to od razu zabranie dzieciństwa i kazamaty.
        Chociaż i tak uważam (i raczej mam rację),że pi razy oko 90 % rodziców ma w du..pie czego i w jakim tempie uczone są ich dzieci w szkole. Szkoła ma zapewnić profesjonalną, jak najdłuższą opiekę dla dziecka. W dodatku, po wszelkich wątkach i dyskusjach dotyczących szkoły i nauczycieli stwierdzam, że społeczeństwo nasze uważa nauczycieli za kompletnie zbędnych. CO więcej - ludzie uważają chyba, że sami z siebie wszystko umieją, nauczyciele NICZEGO ich nie nauczyli, tak samo jak nie nauczają ich dzieci. Sam fakt, że usiądą z dzieckiem na 30-40 minut do odrabiania lekcji jest równoważny z nauczeniem latorośli WSZYSTKIEGO przez rodzica. No cóż, ja tam jednak uważam że to co umiem, zawdzięczam w dużej mierze szkole i NAUCZYCIELOM a fakt, że siadam z dzieckiem do lekcji nie oznacza, że mi sa JEGO nauczyciele do niczego nie potrzebni.
        • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 10:12
          oczywiście, że nie jest dobre. NO ale ratowaliście maluchy, odraczaliście dzieciątka żeby stresu nie przeżyły i żeby im nie "zabrano" dzieciństwa.

???

W czyim imieniu piszesz?
          Sędzia jakiś z ciebie?

Byli rodzice odraczający, ale wyoraź sobie, że byli i tacy, którzy nie odraczali. Których dzieci szły normalną, "programową" scieżką.

Jestem takim rodzicem, nie odraczającym i chciałabym,po prostu wiedzieć co i jak. A ty zaraz grzmisz...
      • szarsz Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 08:44
        No pewnie, że nie jest dobre i ja serio nie mam pojęcia, kto wymyślił, że edukacja wczesnoszkolna ma trwać tak naprawdę pięć lat!

Po co, dlaczego?

Mój syn szedł nową (już teraz starą) podstawą, w której nie było nauki pisania i czytania w zerowce, więc na całą wczesnoszkolną miał trzy lata. I to jest naprawdę wystarczające.
    • zolla78 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - jaka? 14.09.16, 13:51
      Wczytałam się jeszcze raz i jak rozumiem to:
      - w zeszłym roku podstawa programowa zerówki nie obejmowała nauczania czytania. Rzeczywiście nie było zakazu, ale ilość czasu na zajęcia dydaktyczne nie przewidywała nauki czytania, a gdyby to robić, to narażano się na zarzut nierealizowania podstawy dydaktycznej i przekraczania czasu na zajęcia tego rodzaju
      - od tego rok, od czerwca zmieniała się podstawa programowa i do zerówki wprowadzono czytanie i wstęp do pisania i liczenia - obowiązuje już w roku 2016/2017
      - natomiast zmieniona podstawa dla klas 1-3, przewidująca, że zerówka już uczy czytać, wchodzi od roku 2017/2018

Czyli w tym roku dzieci w zerówce uczą się tego co dzieci w I klasie mniej więcej.
      • kochamruskieileniwe Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 14:01
        i wiesz - ja też, jak się wczytywałam, to tak pi razy oko wyglądało.
        No dobra, w pierwszej klasie jest nauka pisania, czego nie ma w zerówce.

Jakoś nie mogę dojść do ładu w swoich myślach, jak to będzie w przyszłym roku - na zasadzie przyszłoroczne pierwszaki/przyszłoroczni drugoklasici..

Czy przyszłoroczne pierwszaki bedą uczyc sie pisać iii... co? powtarzać/doskonalić to co w zerówce?
        Dlatego pytam o ten program.
        • julita165 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 16:09
          Właśnie kilka dni temu miałam pogawędkę z właścicielką przedszkola na ten temat. Pokazywała książeczki dla 6-latków, jak dla mnie to regularna nauka pisania i czytania. W ćwicxzeniach są całe strony szlaczków z literkami ( typu rząd "t", rząd "u" itp ) Coś takiego pamiętam rzeczywiście z I klasy.
          • makurokurosek Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 16:13
            Naprawdę łatwiej wam uwierzyć w to, że w przeciągu 2 miesięcy powstały nowe podręczniki niż w to, że te podręczniki są już na rynku od 8 lat tylko nie każdy nauczyciel przedszkolny się na nie decydował.
            • julita165 Re: Różnica programowa "0" a I klasa - ja 14.09.16, 16:36
              Ale ja wcale nie twierdzę, że te podręczniki są od dwóch miesięy, pewnie były i wcześniej. Zresztą mam wrażenie, że w "moim" p-kolu zawsze uczono 6-latki, które nie poszly do szkoły czytać i pisać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka