Dodaj do ulubionych

Ematka Dobra Rada

15.09.16, 11:06
Ematka rządzi, radzi i nigdy cię nie zdradzi, wiele razy pomagała mi uporządkować myśli i rozwiązać problem (w przypadku spraw codziennych - ze 100% skutecznością). Ale jak ktoś do ematki nie przywykł, to w oczy rzuci mu się:

- popełniłaś jakieś poważne błędy wychowawcze (już ich nie odpopełnię, co mam zrobić TERAZ, oprócz złożenia samokrytyki?)
- OMG, nigdy mi się to nie zdarzyło! (a jak się to ma do mojej sytuacji?)
- WSZYSTKIE 5-latki są słodkie (wszystkie = twoje rodzone dziecko i garstka jego przyjaciół), jak twoje nie jest słodkie, to coś z tobą nie tak (to już wiemy - a jakaś rada?).

I człowiek się dowiaduje, że jest i zawsze był beznadziejny i nie ma już dla niego ratunku... Czemu służy takie, nie wiem jak to określić, Schadenfreude? Podniesieniu swojego ego?
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:13
      Tez tego nie rozumiem. O ile z wyrozumialoscia czytam krytyke wobec osoby ktora po raz setny prosi o porade w tej samej sprawie albo zaciekle wzbrania sie przed wszelkimi radami mimo ze sie ich domagala, to zdumieniem napelnia mnie fala np zolci zalewajaca biedna i niewinna delikwentke ktora osmielila sie zalozyc watek pomocowy. Kurcze, czy to tak trudno po prostu nie odpisywac...
    • lauren6 Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:26
      To forum nie przestaje mnie zadziwiać, niestety w negatywnym słowa znaczeniu. Wątek z wczoraj: matka dziecka z podejrzeniem autyzmu przychodzi się wygadac. Już w pierwszej odpowiedzi idzie chamski personalny atak. I to ze strony forumki, która nie raz i nie dwa sama zakładała wątki o swoim dziecku, które nieprawidłowo się rozwija.

Nie rozumiem takiego podłego zachowania. Jesli to schadenfreude to na prawdę z ematką jest już bardzo słabo.
    • shell.erka Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:33
      I sobie sama odpowiedzialas wink
    • iwoniaw Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:36
      - popełniłaś jakieś poważne błędy wychowawcze (już ich nie odpopełnię, co mam z
      > robić TERAZ

No, tu jednak bym polemizowała - takie teksty przeważnie autorzy słyszą w przypadkach, w których nie tylko uporczywie trwają w tychże błędach (zamiast TERAZ je przynajmniej przystopować choćby na próbę), ale często w ogóle odmawiają uznania ich za błędy, natomiast krytykę konkretnych zachowań/postaw uznają za "personalny hejt zamiast porady".

- OMG, nigdy mi się to nie zdarzyło!

No, tu rzeczywiście lepiej może powstrzymać się od jakiegokolwiek komentarza, ale czasem problemy przedstawiane są tak zdumiewające, że ciężko się powstrzymać big_grin W sumie autor ma okazję, by poczuć, że jego problem jest doprawdy wyjątkowy i nic dziwnego, że musi szukać porady na forum, na którym zresztą nie każdy taką sytuację ogarnia w ogóle wink

I człowiek się dowiaduje, że jest i zawsze był beznadziejny i nie ma już dla ni
      > ego ratunku...

E no, ematki bywają wredne i nie zawsze ich pomysły na rozwiązanie sytuacji brzmią przekonująco, ale chyba nie widziałam wątku, w którym nikt by nie wskazywał przynajmniej kierunku, w którym należy się skierować po ratunek.
      • lauren6 Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:50
        > ale chyba nie widziałam wątku, w którym nikt by nie wskazywał przynajmniej kierunku, w którym należy się skierować po ratunek.

Tak np. słynna rada "spakuj mu walizki " jako uniwersalna recepta na każdy kryzys w rodzinie.
        • iwoniaw Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 12:06
          Nie ukrywam, że tę właśnie radę jako remedium na dowolnego kalibru konflikt z mężem miałam na myśli pisząc, że nie zawsze mnie to przekonuje big_grin
    • luska1982 Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:52
      ludzie się próbują dowartościować na różne sposoby, ale prawdą jest też to, że nikt nie powiedział, że jak się mówi coś publicznie, czy pisze na forum, to się w zamian usłyszy tylko miłe rzeczy... Drugim problemem jest nieustające "słodzenie" i koloryzowanie...........
      • iwoniaw A tego "problemu" to ja z kolei nie rozumiem 15.09.16, 12:09
        Drugim problemem jest nieustające "słodz
        > enie" i koloryzowanie

A jaki to jest dla ciebie konkretnie problem, że jakieś forumki sobie "słodzą" czy że ktoś nieco przejaskrawia, opisując dowolne wydarzenie? To chyba dobrze, że ludzie są dla siebie mili, jak również nie zaszkodzi, gdy widać w opisie, na co ktoś kładzie głównie nacisk w odbiorze świata?
    • afro.ninja Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 11:55
      Chyba Ematka Wredna Rada. Tu mnóstwo forumek przyznaje się do tego, że lubi wyłącznie swoje dzieci, nawet kolegów nie toleruje, a kotlety ma zawsze wyliczone! wink
    • fomica Re: Ematka Dobra Rada 15.09.16, 12:14
      Jest taka grupa forumek, które zawsze w taki sposób odpowiadają, bo tak, bo taki mają sposób komunikacji i ograniczenia wyobraźni (nie mieści im się w głowie że można inaczej niż one). Jest tez grupa która zawsze odpowiada kulturalnie, cos tam merytorycznego stara się wymyslic w nawet najbardziej absurdalnym wątku. I cała pośrednia reszta, która reaguje w zależności od nastroju.
      Mnie osobiście najbardziej wkurza p. 2 - to niemożliwe, nie ma tak głupich ludzi, to na pewno troll itp.; ematka o wąskim horyzoncie dziwuje się światu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka