Dodaj do ulubionych

Oszust na OLX

22.09.16, 07:48
niebezpiecznik.pl/post/kupujesz-na-olx-uwazaj-na-scam-na-allegro/
Ematki rozpoczęły już kupowanie prezentów na święta i szukanie okazji w necie. Przeklejam artykuł opisujący świeżego oszusta działającego na serwisie olx. Ofiary opisują go jako bardzo sympatycznego, pomocnego człowieka, który na tyle uśpił ich czujność, że nie miały żadnych podejrzeń klikając w podawane przez niego linki.
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Oszust na OLX 22.09.16, 07:57
      Ale cwaniaczek. I jaki elokwentny...
    • thank_you Re: Oszust na OLX 22.09.16, 08:01
      Od razu rzucił mi się w oczy zły adres, ale ja namiętnie kupuję przez Internet. wink W sumie to jeszcze nigdy nie zostałam oszukana, ale nie kupowałam też używanej elektroniki przez olx, gdybym jednak wpadła na ten pomysł, to zdecydowanie wolałabym odbiór osobisty. Pamiętam z forum wózkowego ile kobiet zostało oszukanych na okazje firmowych wózków, to dopiero plaga.
      • lauren6 Re: Oszust na OLX 22.09.16, 08:08
        Tutaj niby kupujący też są kumaci, słyszeli o oszustwach z podstawionym złyn linkiem, ale zostali skołowani przez bardzo miłego sprzedawcę.

Niestety jak się szuka okazji trzeba 5 razy przemyśleć ofertę i nie kierować się emocjami.
        • thank_you Re: Oszust na OLX 22.09.16, 08:46
          Dlatego zawsze mnie dziwiło, że ludzie kupowali ode mnie rzeczy na OLX nawet za kilkaset zł - z wpłatą na konto, bez żadnego potwierdzenia czy choćby kontaktu telefonicznego.
    • aya-breya Re: Oszust na OLX 22.09.16, 08:05
      O tym oszuście pisały dziewczyny na forum Zakupy, ten sam schemat działania, sprzedawał Thermomixa. Widać rzeczywiście policja guzik mu może zrobić skoro działa od wielu miesięcy i ciągle okrada ludzi.
      • lauren6 Re: Oszust na OLX 22.09.16, 08:09
        Nie koniecznie to ten sam człowiek. Metoda może być identyczna.
    • stowtotka Re: Oszust na OLX 13.10.16, 09:28
      Witam. Użytkownik podał nieistniejące dane adresowe. Urząd Gminy potwierdził, że przy podanym adresie nie ma żadnych domów (tak jak i w google maps) Martyna Sarek
      37 1160 2202 0000 0003 0928 0370 Piaski, Zbożowa 9 (powiat świdnicki) Użytkownik (Wiola, makanetka) nalegał na szybką wpłatę. Oczywiście po mojej decyzji, że odbiorę osobiście kontakt się urwał. Niestety użytkownik nadal ma aktywne aukcje na niemałe pieniądze (wózki Stokke Bugaboo, łóżeczka Chicco Next to me, krzesełka dla dzieci Stokke)
    • fifiriffi Re: Oszust na OLX 13.10.16, 09:45
      NIGDY nie biorę sie za kupowanie czegoś z OLX za kilkaset złoty z wpłatą na konto i z wysyłką. Aż tak mnie nie pogięło. Jak coś chce, szukam w takiej odległości, w której wiem,że będę mogła podjechać i odebrać osobiście. Nie przechodzę tez na żadne allegro, żeby "mieć pewność".
      • volta2 Re: Oszust na OLX 13.10.16, 11:51
        a ja całkiem często wyszukuję na olx i sama proszę o wysyłkę po przedpłacie na konto.
        czasem proponuję przejście na allegro a czasem nie.

i za każdym razem wyskakuje mi przy prośbie o podanie konta biały alarm, żeby tego nie robić itp.
        no ale na prawde nie chciało mi się jechac po łóżko od dawno nieprodukowanej serii gdzieś pod łódź. dostawczaka też nie mam, więc po co miałabym jechać?

jeszcze, tfu tfu, nic mnie nie ogralo na tym serwisie.
    • emi66666 Re: Oszust na OLX 15.12.16, 21:54
      UWAGA!!! Katarzyna Rzezak ul. Wyzwolenia56\9. 09-300 Żuromin. OSZUSTKA!!! Kupiłam u tej Pani piękna nową kurtkę za 130 zł, a dostalam uzywanego bubla mie wartego 20 zl. Ta Pani nić sobie z tego nie robi i nadal ogłasza się na olx!!!
    • okruszek_h Re: Oszust na OLX 15.12.16, 22:18
      Ostatnio znalazłam okazje! Spacerówka mutsy evo nowka sztuka z "modnej" kolekcji za 500zl. Możliwa wysyłka po przedpłacie na konto. Dwa zdjęcia wózka ze sklepu. pytam się pani czy możliwy jest zakup przez allegro, pani mów o ze nie. Konto swieże, grudniowe. Zgłosiłem do olx jako podejrzana transakcję. Oxl na drugi dzień wycofało jej aukcje.
      najlepiej , ze w sprzedawanych rzeczach miała jeszcze mutsy igo 2w1 za 1500zl i najprawdopodobniej ktoś to kupił.
      • naiwnakaska Re: Oszust na OLX 24.01.17, 22:55
        Ta oferta pojawiła się ponownie, jak i inna na którą dałam sie zrobić. Pani Marta Szymańska z Brennej sprzedawała również wózek Mutsy Igo 2w1 w świetnej cenie. Niestety jak się okazało po tygodniu telefon z zapchana skrzynka ( musiała sporo osób naciągnąć) a na maile nie odpowiada. Moja głupota kosztowała 300zł( zaliczka) . Mam nadzieję że ktoś kto również został oszukany przez tą osobę zgłosi to na policję by nikt więcej nie dał jej zarobić.
    • leyla76 Re: Oszust na OLX 16.12.16, 09:40
      Oszusci są wszędzie, trzeba naprawdę uważać. Ostatnio wystawiłam wózek dziecięcy na szwajcarskiej stronie typu olx. Zgłosiła sie babka, bardzo zainteresowana. Prosiła o dokładny opis wózka, w jakim stanie, dodatkowe zdjęcia. Przez trzy dni wymienialiśmy maile.ja sprzedaje rzeczy zaznaczając, ze odbiór tylko osobisty. Pani stwierdziła, ze jest teraz za granica i zorganizuje kogoś kto odbierze dla niej wózek, dokładnie firmę kurierska. Miała zapłacić przez paypal. W ostatnim e-mailu napisała ze wpłaciła na moje konto kasę za wózek plus dodatkowe 200frankow na pokrycie przesylki tylko, ze ja najpierw musze 200chf z własnej kieszeni wysłać poprzez Western union do siedziby kuriera uwaga adres gdzieś na Ukrainie, po tym moje pieniądze zostaną odblokowane na paypalu.
      Oczywiście dostałam emaila niby z paypal, ze została dokonana wpłata na moje konto ale oczywiście e-mail wylądował automatycznie w spamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka