Dodaj do ulubionych

Olej kokosowy

25.09.16, 11:54
Kupilam pierwszy raz marketowy olej kokosowy w słoiku.
I pytanie....gdzie go przechowywać ? ze w ciemnym miejscu i szczelnie zamknięty to wiem ale szafka ? lodowka ?
Pisze na nim w temp 5-15 stopni.
W lodowce mam stopni 2
W domu więcej niż 15
Wiec ? mysle ze może te 3 stopnie mniej w lodowce nie powinny być jakies zdradliwe dla niego ? chyba lepiej to niż szafka....
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Olej kokosowy 25.09.16, 12:04
      Ja przechowuję w szafce, nic mu się nie dzieje, a z lodówy jest twardy i ciężko się go nabiera.
    • beata985 Re: Olej kokosowy 25.09.16, 12:20
      nawet nie wiedziałam, że tak powinno sięgo przechowywać, u mnie leży normalnie w kuchni, latem zamienił konsystencję na płynną...no trudno, najwyżej stracił właściwości....uncertain
      • konsta-is-me Re: Olej kokosowy 25.09.16, 13:24
        Ale cudujecie, normalnie mozna przechowywac w szafce lub lodowce.
        Zadnych wlasciwosci nie traci.
        To tylko olej z kokosa.
        • bbuziaczekk Re: Olej kokosowy 25.09.16, 13:26
          A gdzie ty przechowujesz ?
          • konsta-is-me Re: Olej kokosowy 25.09.16, 13:31
            W kuchni w szafce.
            Uzywam do gotowania lub nacierania ciala w lecie czasem (olej kokosowy chlodzi).
            Do wlosow nie.
            • yvona73pol Re: Olej kokosowy 25.09.16, 13:43
              Jak trzymalam w lodowce to musialam rzezbic nozem dlugo, zeby cokolwiek udlubac na patelnie, wiec teraz szafka. Nawet w upaly.
        • kk345 Re: Olej kokosowy 25.09.16, 15:57
          >Ale cudujecie
          Kto cuduje? Przecież wszystkie chórem odpowiadają, ze u nich stoi w szafce/na wierzchu...
    • lola211 Re: Olej kokosowy 25.09.16, 16:38
      Stoi na blacie i robi za barometr.
      Jak jest cieplo to jest płynny, jak chlodniej ma stala konsystencje.
      Po tym oceniam jak sie w danym dniu ubracwink.
      • bbuziaczekk Re: Olej kokosowy 25.09.16, 18:03
        Heh tez dobre!
        A co z teoria ze powinien stać w ciemnym miejscu ? big_grin
      • redheadfreaq Re: Olej kokosowy 25.09.16, 18:08
        https://pics.onsizzle.com/you-know-summer-is-over-when-your-coconut-oil-is-3662677.png
        • princesswhitewolf Re: Olej kokosowy 02.06.17, 22:43
          no to u mnie w domu nigdy lata nie ma. Stoi caly rok jako cialo stale
        • cauliflowerpl Re: Olej kokosowy 03.06.17, 08:53
          U mnie się raz upłynnił i wylałam pół słoika do zlewu, bo nie zajarzyłam, że to olej. Ex go używał, ja nie, myślałam, że mu się skończył i wlał wody do słoika.
          To była największa kwota, jaką puściłam w kanał.
    • crea.tura Re: Olej kokosowy 25.09.16, 18:59
      Przechowuję w szafce w kuchni. Dla tłuszczy zabójcza nie jest temperatura pokojowa, nawet ponad 20 stopniowa, ale promienie słoneczne. Także przechowuj w ciemnym miejscu i będzie ok smile
    • saszanasza Re: Olej kokosowy 10.12.16, 13:23
      A w sklepie gdzie był przechowywanywink?
    • berber_rock Re: Olej kokosowy 02.04.17, 18:39
      Tez kupilam, ale w butelce - zawracanie gitary z tym rozpuszczaniem i przekladaniem do sloika za kazdym razem, jak kupuje. Nie mogliby tego od razu w sloiki pakowac?
      • hallbera.jarlakappi Re: Olej kokosowy 02.04.17, 19:08
        to było kupic w słoiku
        • berber_rock Re: Olej kokosowy 02.04.17, 20:35
          kiedy nie ma. W lokalnym sklepiku pan ma tylko butelkowany. Przypuszczam ze importuje od siebie z kraju.
          • araceli Re: Olej kokosowy 02.06.17, 21:57
            berber_rock napisał(a):
            > kiedy nie ma. W lokalnym sklepiku pan ma tylko butelkowany. Przypuszczam ze
            > importuje od siebie z kraju.

Bo 'u niego w kraju' zapewne temperatury są takie, że olej zawsze jest płynny big_grin
    • zuleyka.z.talgaru Re: Olej kokosowy 02.04.17, 19:42
      Kupuj olej kokosowy tylko tłoczony na zimno, z małej olejarni i nie ma takich cyrków smile trzymam w szafce i jest ok.
    • muchy_w_nosie Re: Olej kokosowy 02.04.17, 21:51
      Mnie po kokosowym brzuch boli dlatego używam do cielska ;P. Mam ekosreko tłoczony na zimno, przy 20 st robi się przyjemniej konsystencji powyżej 25 się rozpuszcza - nie lubię go w ciekłym stanie. Trzymam w łazience w ciemnym zakątku ale nie w mroku.
    • butch_cassidy Re: Olej kokosowy 02.06.17, 16:03
      Trzymam w lodówce. Bez problemu nakładam - nożem.
    • cair.en Re: Olej kokosowy 02.06.17, 21:50
      Olej kokosowy to pancerny olej - można go przechowywać latami i nie będzie się psuł. Zwłaszcza rafinowany. Możesz spokojnie przechowywać go w kuchni - nie musi stać w lodówce. W temperaturze 20-paru stopni będzie płynny ale nie będzie to miało wpływu na jego przydatność to spożycia czy smarowania się. Jak temperatura się obniży, to z powrotem stężeje. Na nierafinowany uważałabym bardziej - lepsze ciemne miejsce. Też nie powinno mu się nic stać - ale lepiej dmuchać na zimnesmile
      Jak wstawisz do lodówki, to stężeje na kamień i ciężko będzie go wydobyć ze słoika - nawet nożem.

Włosy i skórę głowy nim posmaruj - jest fantastyczną odżywkąsmile Choć nie każde włosy się z nim lubiąsmile
      • memphis90 Re: Olej kokosowy 03.06.17, 12:01
        Z włosami i skórą trzeba uważać - może powodować powstawanie zaskórników, a z porowatych włosów lubi zrobić siano. Ja uwielbiam kokosowe kosmetyki i zapach kokosa, ale czysty olej u mnie się nie sprawdził, niestety.
        • cair.en Re: Olej kokosowy 03.06.17, 12:32
          Masz racjęsmile ale jeśli człowiek nie spróbuje - to się nie dowie jak na niego działa.
          Ja mam bardzo porowate, jasne, kręcone włosy, a olej kokosowy uwielbiają - taki paradokssmile
    • lodomeria Re: Olej kokosowy 02.06.17, 22:51
      Toć olej na blacie jest konieczny do odczucia jesiennego spleenu: dzień, w którym staje się białawy a potem twardnieje, to nieuchronny koniec lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka