Dodaj do ulubionych

Ważny głos - adopcja

02.10.16, 12:52
Nie znalazłam na forum, więc linkuję, bo istotne:
www.chcemybycrodzicami.pl/precz-lapami-adopcji/
I po raz kolejny zgadzam się, że najgłośniej krzyczący często mają małe lub żadne pojęcie, o czym wykrzykują, jak proponują "rozwiązać problem".
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 13:15
      Mądry głos, ale nadal nie usprawiedliwia aborcji.
      • zona_mi Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 13:20
        Nie ma usprawiedliwiać.
        Pokazuje coś więcej, niż tylko: "urodzisz i oddasz komuś, kto pragnie dziecka i będzie różowo".
      • semihora Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 20:46
        kozica111 napisała:

> Mądry głos, ale nadal nie usprawiedliwia aborcji.

W świecie ludzi, którzy nie liczą się z uczuciami innych i chcą wszystkim narzucać swoje chore poglądy, z pewnością nie usprawiedliwia.
    • kawka74 Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 13:17
      Dla gamoni na świeczniku adopcja ma być usprawiedliwieniem dla odebrania niepłodnym możliwości spłodzenia dziecka i dla odebrania kobietom możliwości dokonania aborcji w razie konieczności - tak, jakby dziecko było towarem, który można taśmowo przekazywać z rąk do rąk bez względu na gotowość, na chęci i możliwości którejkolwiek ze stron. Adopcja nie jest transakcją, tylko trudnym procesem, ale tego to chyba trzeba doświadczyć albo zobaczyć z bliska, żeby zrozumieć.
      • zona_mi Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 13:21
        Tak.
    • livia.kalina Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 13:28
      W temacie odczarowywania adopcji polecam książkę mojej serdecznej koleżanki:
      Hanna Barełkowska "Będziesz moim wszystkim"

Każdemu, kto myśli, że adopcja to wzięcie bobaska na wychowanie, porównywalne z wychowywaniem własnego dziecka, serdecznie polecam.
    • asia_i_p Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 15:38
      Odkąd moja siostra została mamą przez adopcję, uważam, że wszyscy studenci prawa i politologii powinni mieć w czasie studiów praktyki w domu dziecka. Jako wolontariusze/ sprzątaczki/ pomoce kuchenne - pal diabli jak, ale niech zobaczą to na własne oczy, to od razu i prawa będą wydawać rozsądniejsze, o ile trafią do sejmu, a jeśli trafią do sądownictwa to może ręka potem zadrży, zanim podpiszą wyrok na dziecko, rezygnując po raz kolejny z odebrania praw rodzicielskich jakiejś matce biologicznej, której starania o kontakt polegają na kartce na Boże Narodzenie.
    • norge.noreg Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 16:39
      Dodajmy jeszcze to, że spora część prawactwa odnosi się - delikatnie mówiąc - bez entuzjazmu do prawnych regulacji mających na celu przeciwdziałanie biciu dzieci. Co oznacza, że matkę patolkę z ojcem nn i agresywnym konkubentem będzie jeszcze trudniej pozbawić praw rodzicielskich.
    • undoo Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 19:26
      Głos rozsądku. Adopcja nie jest dla każdego. I nie jest lekiem na niepłodność. Miałam okazję widzieć nieudaną adopcję i żadnemu dziecku takiego piekła nie życzę. Na pozór cudowna rodzina, dziś byliby zgłoszeni do stosownych służb, w latach 80. każdy klaskał uszami, że dzieciakowi się tak udało, bo ktoś ją adoptował.
    • zofijkamyjka Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 20:05
      jako mama adopcyjna bardzo sie zgadzam.
    • aya-breya Re: Ważny głos - adopcja 02.10.16, 21:07
      W pełni podpisuję się pod słowami pani Magdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka