05.10.16, 16:02
Zauważyliście ostatnio karierę togo słowa?
Towarzystwo antychoice odmienia to słowo teraz przez wszystkie przypadki.
Ale jakby sie nad tym głębiej zastanowić to czy wiedzą o czym mówią?

Bo przecież eugenika to za wiki
(...) selektywne rozmnażanie zwierząt (w tym ludzi), aby ulepszać gatunki z pokolenia na pokolenie, szczególnie jeśli chodzi o cechy dziedziczone. W ciągu następnych lat Galton poprawił swoją definicję, aby uwzględnić specyfikę eugeniki pozytywnej, zachęcającej do częstszego reprodukowania się najlepszych osobników oraz eugeniki negatywnej, zniechęcającej do reprodukcji osobników mniej wartościowych (...)

No i jak to się ma do kwestii aborcji chorych i uszkodzonych płodów.
Powiedzcie mi jakie szansę na przeniesienie dalej swoich genów ma dziecko z zespołem Downa? Jakie ma dziecko bez czaszki, nerek i w innych ciężkich przypadkach.
Bo zdaje się że nawet jeśli kobieta zostanie zmuszona do urodzenia takiego dziecka to i tak jego genom nic tego. Statystycznie takie dziecko ma dosyć znikome szansę na poniesienie sztafety pokoleń dalej.

To może tym którzy tak chętnie wycierają usta określeniem aborcja eugeniczna należy zaproponować by temu NAPRAWDĘ i REALNIE przeciwdziałali.
Przecież pewnie mają swoje dzieci i nic nie stoi na przeszkodzie by ich córki i synowie wiązali się z osobami chorymi na Zespół Downa, bądź na inne choroby . Tylko w ten sposób będą aktywnie przeciwdziałać eugenicznemu (i całkiem naturalnemu w ogólnym rozrachunku) działaniu społeczeństwa i dobru w pary.

To jak chłopcy i dziewczęta z antychoice - dzięki poświęceniu do nieba. Bądźcie dla nas przekładem...

PS, To też pięknie rozwiążę kwestie opieki nad dorosłymi niepełnosprawnymi po śmierci ich rodziców. Zajmą się nimi ich nowe żony i mężowie którzy całym sercem są przeciw "eugenice"...
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Eugenika. 05.10.16, 16:09
      KK zapewne na samo słowo eugenika robi w gacie, bo przeraża ich fakt, że coraz trudniej wytłumaczyć owieczkom bożym, że tylko Bóg jest dawcą życia, skończył się monopol na wciskanie ludziom bajek.
    • tryggia Re: Eugenika. 05.10.16, 16:22
      Ok, ja rozumiem - masz fazę ideologiczną, ale dlaczego ona ciebie ogłupiła?
      Czytasz Wikipedię, piczytaj więc coś jeszcze o eugenice w Europie i USA w pierwszej połowie XXw.
      Naprawdę, kwestia przekazywania genów to był pikuś.
      Ja wiem, że w dyskusji nie powinno się nawiązywać do Hitlera, ale tu - po prostu chodzi do-klad-nie o to samo. I wtedy i teraz eliminacja chorych, niepełnosprawnych była dowodem nowoczesnego myślenia.
      To ja już wolę być zacofana.
      • livia.kalina Re: Eugenika. 05.10.16, 16:26
        >I wtedy i teraz eliminacja chorych, niepełnosprawnych była dowodem nowoczesnego myślenia.
        >To ja już wolę być zacofana.
        Dodajmy uczciwie, że Żydów, Romów, czarnych, homoseksualistów i Świadków Jechowy w pakiecie.

Obecnie "nowoczesny" ONR krzyczy na swoich demonstracjach "A na drzewach zamiast liści będą wisieć syjoniści" a prokuratura nie dopatruje się znamion przestępstwa.
        • tryggia Re: Eugenika. 05.10.16, 16:28
          I bardzo niedobrze, że się nie dopatruje.
          • aankaa Re: Eugenika. 05.10.16, 18:43
            bo na czele stoi minister, który wraz z drugim nie widzą niczego złego w powstaniu formacji, eufemistycznie, nazywanej OTK...
            wyobrażacie sobie te bojówki jeśli partia rządząca okrzepnie (wszak dopiero od roku się pasie) ?
            • memphis90 Re: Eugenika. 06.10.16, 19:18
              Te bojówki zamienią się zaraz w prywatną armię Macierewicza. Opłacaną z naszych podatków, uzbrojoną i bezkarną.
        • kaz_nodzieja Re: Eugenika. 05.10.16, 17:23
          Dopóki nie planują faktycznego mordu faktycznie co komu do tego. Czy zgłaszasz do prokuratury wielu tutejszych postów "zabiję teściową"...? Nie, bo dobrze wiesz, że taka osoba wcale nie ma takich planów. Tak samo ONR-owcy. Wiele można im zarzucić, ale nie to, że organizują zamachy na Żydów.
      • beataj1 Re: Eugenika. 05.10.16, 16:29
        Ale przecież to cały czas dotyczy osobistych decyzji rodziców a nie odgórnych programów.
        I zapewniam Cię że każdy rodzic podejmuje decyzję o posiadaniu dziecka jednak w jakimś oparciu o eugenikę.
        Sama wybierasz na ojca faceta z lepszymi cechami /genami od innych. Nie dajesz szansy na pomnożenie swoich genów z Twoja macicą najgorszemu lujowi w okolicy. Jednak robisz odsiew tych którzy się nie nadają. Dlaczego? Przecież bóg kocha wszystkich tak samo?

Eugenika w ujęciu biologiczno społecznym dzieje się każdego dnia, w każdej chwili. I nie mówie tu o programach narzuconych przez rządy bo przecież nikt tego nie planuje. Zdaje się że możliwość przerwania ciąży z uwagi na uszkodzenie płodu nie oznacza takiego obowiązku. Możesz takie dziecko urodzić. Możesz też liczyć na to że znajdzie się dla niego partner seksualny by Twoje chore dziecko poniosło swoje geny dalej. To jest realne przeciwstawnie eugenice w ujęciu biologicznym. A nie zmuszanie do rodzenia dzieci które i tak nie mają szans na dalszy rozród.
      • saszanasza Re: Eugenika. 05.10.16, 16:33
        tryggia napisała:

> Ok, ja rozumiem - masz fazę ideologiczną, ale dlaczego ona ciebie ogłupiła?
        > Czytasz Wikipedię, piczytaj więc coś jeszcze o eugenice w Europie i USA w pierw
        > szej połowie XXw.
        > Naprawdę, kwestia przekazywania genów to był pikuś.
        > Ja wiem, że w dyskusji nie powinno się nawiązywać do Hitlera, ale tu - po prost
        > u chodzi do-klad-nie o to samo. I wtedy i teraz eliminacja chorych, niepełnospr
        > awnych była dowodem nowoczesnego myślenia.
        > To ja już wolę być zacofana.

Co ty piszesz...za Hitlera, Niemki miały zakazaną aborcję pod karą śmierci. Eugenika wprowadzona była dla "gorszego sortu"
        >
      • fragile_f Re: Eugenika. 05.10.16, 16:34
        Powiedz mi w takim razie - jakie jest REALNY minus tego, że na świecie będzie się rodzić mniej osób niepełnosprawnych w stopniu ciężkim?
        • kaz_nodzieja Re: Eugenika. 05.10.16, 17:25
          Nie zarobią fizjoterapeuci, mniej zarobią lekarze, rehabilitanci, producenci różnych sprzętów dla takich osób. Z drugiej strony więcej zarobią same matki, nie mając takiej kuli u nogi normalnie będą pracować zawodowo.
          • saszanasza Re: Eugenika. 05.10.16, 17:30
            Ja w ogóle nie rozumiem, o co chodzi z tą eugeniką. Nikt nie chce przecież "produkować" super ludzi. Aborcja w kilku konkretnych sytuacjach nie ma nic wspólnego z eliminacją jednostek słabych i chorych. Wojna teoretycznie to też "eugenika": silniejszy eliminuje slabszego/bardziej zaawansowany technologicznie trgo mniej zaawansowanego.
            • kaz_nodzieja Re: Eugenika. 05.10.16, 17:35
              Przyjmowanie pracowników do pracy też eugenika. Wygrywają najlepsi (lub ci co umieją przedstawić się jako najlepsi).
          • fragile_f Re: Eugenika. 05.10.16, 17:47
            Ale za to zarobią nauczyciele szkół wyższych, własciciele szkól jazdy, producenci nart, własciciele szkoł nurkowania i fotografowie ślubni.
      • miss_fahrenheit Re: Eugenika. 05.10.16, 17:35
        Masz rację. Sama wyjdę na ulicę głośno protestować, jeśli komuś wpadnie do głowy zmuszać kogokolwiek do aborcji. Na razie jednakowoż chcą zmuszać do rodzenia.
      • cosmetic.wipes Re: Eugenika. 05.10.16, 17:50
        Poważnie wolisz być zacofana?
        I gdybyś wiedziała, że oboje z mężem jesteś nosicielami "lewych" genów, dzięki połączeniu których wasze dzieci będa chorować na na przykład ceroidolipofuscynozę, to radośnie byś się rozmnażała?
    • mama303 Re: Eugenika. 05.10.16, 17:31
      ludzie tak naprawdę wycierając sobie gębę tym słowem nie rozumieją jego sensu podobnie zresztą jak słowa gender smile
      Czy matka nie decydując się na urodzenie chorego dziecka robi to dla poprawienia gatunku ludzkiego? no ludzie!
      Eugenika to byłaby gdy zakazywano systemowo rodzenia dzieci chorych!
      • maj18-98 Re: Eugenika. 05.10.16, 17:45
        Zakazywano nie, ale w pracy mam do czynienia z dziećmi niepłnosprawnymi i rzeczywiscie jest tak , ze osoby upośedzone mają mnóstwo dzieci również upośledzonych. Matka rodzi kilkoro dzieci, każde z wadą. Chętnie widziałabym działania edukacyjne, a nawet rozwiązania typu sterylizacja w takich przypadkach ale...wiadomo.
        Sama eugenika nie jest czymś złym ale jest drogą do ogromnych nadużyć. Pewnie dlatego budzi taki sprzeciw. To słowo jest źle interpretowane, podobnie jak eutanazja. Eutanazja to przede wszsytkim wybór a traktuje się ją jako pozbywanie się chorych i niepełnosprawnych.
        Sterylizacja, spirale, skuteczna antykoncepcja dla osób upośledzonych, tak!
        • mama303 Re: Eugenika. 05.10.16, 18:15
          maj18-98 napisała:

> Zakazywano nie, ale w pracy mam do czynienia z dziećmi niepłnosprawnymi i rzecz
          > ywiscie jest tak , ze osoby upośedzone mają mnóstwo dzieci również upośledzonyc
          > h. Matka rodzi kilkoro dzieci, każde z wadą. Chętnie widziałabym działania eduk
          > acyjne, a nawet rozwiązania typu sterylizacja w takich przypadkach ale...wiadom
          > o.

ale chyba motywacją nie byłaby w takim przypadku chęc poprawy gatunku ludzkiego.
      • indeed4 A Franciszek - ukochany papież lewicy 05.10.16, 18:03
        rozumie, co znaczy gender, czy nie?

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-papiez-franciszek-ostro-o-gender-kolonizacje-ideologiczne,nId,2284261

• mama303 Re: A Franciszek - ukochany papież lewicy 05.10.16, 18:18
          wygląda na to, że kompletnie nie rozumie. Gender to nie jest wybieranie sobie płci tongue_out
    • paloma_blauwinder Re: Eugenika. 05.10.16, 17:39
      Cytat za Wikipedią (wystarczy przeczytać w tym samym haśle trochę dalej): "W zakres eugeniki wchodzą m.in. poradnictwo genetyczne i świadome rodzicielstwo."
      Niedawną karierę to raczej zrobiły negatywne skojarzenia z terminem "eugenika", bo sam wyraz początkowo miał wydźwięk nawet nie neutralny, a wręcz pozytywny.
      • beataj1 Re: Eugenika. 05.10.16, 17:43
        Czytałam dalej ale obawiałam się że dodanie tej informacji już w ogóle wprowadzi chaos w niektórych głowach. Przecież eugenika może być tylko zła. Bez wyjątku.
        • maj18-98 Re: Eugenika. 05.10.16, 17:49
          Eugenika to przede wszystkim świadomy wybór. rezygnacja lub ograniczanie rozmnazania sie osób upośledzonych bądź obciżonych wadami. Ale wypaczono tę ideę i teraz eugenika kojarzy się z eksterminacją,
    • cosmetic.wipes Re: Eugenika. 05.10.16, 17:46
      Zauważyłam. Wiele słów ostatnio zmieniło definicję: dziecko, eugenika, poległ...
      • kaz_nodzieja Re: Eugenika. 05.10.16, 18:07
        big_grin
      • mama303 Re: Eugenika. 05.10.16, 18:24
        smile smile
    • indeed4 W innym wątku pytasz 05.10.16, 17:57
      co jest złego w przymusowej sterylizacji - doczytałaś już o tym w wiki?

"Także w Polsce na początku XX w. eugenika znalazła wielu zwolenników, a jej propagatorami był m.in. Oskar Bielawski. W 1922 r. powstało Polskie Towarzystwo Eugeniczne, które w latach 30. liczyło ok. 10 tys. członków, w tym wielu lekarzy i naukowców. Jego twórcą był Leon Wernic – lekarz i działacz społeczny, inicjator powołania Ministerstwa Zdrowia Publicznego. Współtwórcą oraz prezesem Towarzystwa Eugenicznego był Leon Drożyński[15]. Innymi osobami, które należąc do ruchu eugenicznego pełnili funkcje ministerialne, byli: Witold Chodźko, Tomasz Janiszewski, Stefan Kramsztyk, Edward Loth.

Polscy eugenicy w latach 1934–1938 próbowali przeforsować ustawy wprowadzające przymusową sterylizację, m.in. alkoholików i epileptyków. Niektórzy z nich, np. Karol Stojanowski, wiązali poglądy eugeniczne z rasistowskimi, pisząc, m.in. że „kwestia żydowska w Polsce należy do centralnych zagadnień eugeniki polskiej” oraz że „asymilacja Żydów jest ze względów eugenicznych niepożądaną. Muszą oni bądź to wyemigrować, bądź to ograniczywszy swój przyrost naturalny, po prostu wymrzeć”. Mimo doświadczeń z czasów hitleryzmu nie wszyscy polscy eugenicy zmienili po wojnie poglądy, a w 1947 r. reaktywowano nawet Polskie Towarzystwo Eugeniczne, którego działalność zamarła w latach 50"

pl.wikipedia.org/wiki/Eugenika

• beataj1 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:01
        A czy gdziekolwiek pisałam o przymusie?
        Na razie jedyna stroną, która chce stosować przymus są antychoicowcy.
      • cosmetic.wipes Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:02
        Cały czas orbitujesz poza rozumem. NIKT nie proponuje wprowadzić przymusowych aborcji.

Czy nieumiejętność argumentacji jest charakterystyczną cechą dla wszystkich prolajfów? Bo mam wrażenie, że ten moduł, który u normalnych ludzi odpowiada za prawidłowe rozumowanie, macie zastąpiony obszarem, dzięki któremu słyszycie krzyk mordowanych zarodków.
        • indeed4 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:10
          Wielka szkoda! "Przymusowe aborcje" ponoć były w PRL-u, postępowe nowoczesne Polki masowo robiły sobie wówczas "przymusowe" skrobanki - ech, to były czasy....
          • cosmetic.wipes Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:12
            Co ty pier...isz? Matka chciała się wyskrobać i uszkodzili ci mózg?
            • indeed4 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:18
              No co ty, nie wiedziałaś?! Rekordowa ilość skrobanek za komuny to wszystko "z przymusu".

Buahahaha....
              • cosmetic.wipes Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:31
                Jednostka chorobowa która cię dręczy ma oznaczenie F73.
          • beataj1 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:13
            No ale to już tylko twoja fantazja. My za to nie odpowiadamy.
          • fragile_f Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:21
            Źródło? Jakiekolwiek?
            • indeed4 Tu masz źródło 05.10.16, 18:24
              "W 2011 roku w Polsce wykonano 669 aborcji. Oficjalnie. Dla porównania, w 1997 roku, kiedy przez rok obowiązywała zliberalizowana ustawa, takich zabiegów było już blisko 4 tysiące. W PRL było ich nawet pół miliona rocznie"

Tego chcecie - tak? Powrotu do komuny i PRL?
              • cosmetic.wipes Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:28
                No mówię, że nie masz pojęcia o argumentacji i wyciąganiu wniosków.

A teraz odrób zadanie porządnie i podaj dane dotyczące wszystkich aborcji (nie tylko legalnych), wez poprawkę na przyrost naturalny i poziom antykoncepcji, a jak już to wszytko wyliczysz, to puknij się w pusty łeb i przyznaj, że masz IQ taboretu.
              • mama303 Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:30
                w PRL to kobiety najczesciej nie chciały dzieci/albo aż tylu dzieci/, była bida i brak srodków antykoncepcyjnych
              • beataj1 Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:32
                Chcemy wolności wyboru. Tak po prostu.
                • indeed4 Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:39
                  "Moja macica, mój wybór" - tak? A kiedy dziecko się urodzi, powiesz "to moje dziecko, zrobię z nim co chcę, jeśli mi się spodoba, to nie poślę go do szkoły i wszyscy mogą mi skoczyć"?
                  • beataj1 Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:42
                    Ależ oczywiście że można nie posłać dziecka do szkoły. To się nazywa ratowanie maluchów.
                  • anilka Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:54
                    albo nauczanie domowe, nie ma przymusu posyłania dziecka do szkoły
                    • indeed4 Re: Tu masz źródło 06.10.16, 14:27
                      > nie ma przymusu posyłania dziecka do szkoły

Nie ma nałożonego i egzekwowanego przez państwo obowiązku szkolnego? Hm...
                      • cosmetic.wipes Re: Tu masz źródło 06.10.16, 14:29
                        Obowiązek szkolny nie polega na posyłaniu dziecka do szkoły, gdyz ten obowiazek mozna realizować poprzez nauczanie domowe.

Proszę już któryś raz - chcesz dyskutować, to przygotuj się merytorycznie.
                        • indeed4 Re: Tu masz źródło 06.10.16, 14:52
                          Ale jak to tak, żeby państwo nakładało na wolne, postępowe mamy jakieś obowiązki?! To ich macica, ich dziecko i mogą robić z nim co chcą!

Dżizas, niektórym jak widać trzeba kawę na ławę, inaczej nie załapią big_grin
                          • cosmetic.wipes Re: Tu masz źródło 06.10.16, 14:58
                            > To ich macica, ich dziecko i mogą robić z nim co chcą!

Dzieci, które podlegaja obowiązkowi szkolnemu znajdują sie poza macicą od dobrych kilku lat, więc kolejny "argument" z doopy.
                            • mama303 Re: Tu masz źródło 06.10.16, 15:01
                              cosmetic.wipes napisała:

> Dzieci, które podlegaja obowiązkowi szkolnemu znajdują sie poza macicą od dobry
                              > ch kilku lat

nie zauważyła chyba....
              • fragile_f Re: Tu masz źródło 05.10.16, 18:47
                To nie jest żadne źródło, tylko kawalek tekstu przeklejony skadstam. Wklej mi proszę zródło mówiące o tym, że te poł miliona aborcji rocznie było wynikiem PRZYMUSU.

BTW moja osobista przyjaciólka miała aborcje z 10 lat temu, nie jest wliczona do tych statystyk. O podziemiu aborcyjnym nie słyszałas? Ze w Polsce wykonuje sie kilkaset tysiecy nielegalnych aborcji rocznie?
                • aankaa Re: Tu masz źródło 05.10.16, 19:00
                  jakim "podziemiu" ??? wystarczy pójść do prywatnego gabinetu (we wcześniejszych latach do "spółdzielni medyków..." i za (stosunkowo niewielkie) pieniądze usunąć niechcianą ciążę. Wątpię czy te zabiegi były zgłaszane do oficjalnych statystyk
                  ===
                  "...nie jest wliczona do tych statystyk..."
                  myślisz, że Chazan wysyłał do GUSu zestawienia ? big_grin
                  • fragile_f Re: Tu masz źródło 05.10.16, 19:04
                    >myślisz, że Chazan wysyłał do GUSu zestawienia ?

Ta, stemplował sobie aniołki na brzegu stołu, jak piloci podczas WWII.
          • mama303 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:26
            indeed4 napisał:

> Wielka szkoda! "Przymusowe aborcje" ponoć były w PRL-u, postępowe nowoczesne Po
            > lki masowo robiły sobie wówczas "przymusowe" skrobanki - ech, to były czasy....

nie słyszałam o przymusowych aborcjach w PRLu.
            • indeed4 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:33
              Serio?! wink Niestety, nie wynaleziono jeszcze czcionki "sarkazm", sorry.
              • aankaa Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:54
                niektóre panie tak są zaaferowane (żeby nie było - przemokłam w poniedziałkowe popołudnie, "tymi rencami i nogami" będę walczyć przynajmniej o zachowanie dotychczasowej ustawy), że ironii/sarkazmu nie dostrzegają wink
                • fragile_f Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 18:56
                  ""W 2011 roku w Polsce wykonano 669 aborcji. Oficjalnie. Dla porównania, w 1997 roku, kiedy przez rok obowiązywała zliberalizowana ustawa, takich zabiegów było już blisko 4 tysiące. W PRL było ich nawet pół miliona rocznie"

Tego chcecie - tak? Powrotu do komuny i PRL?"

To też był sarkazm?
                  • aankaa Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 19:04
                    w PRL, w prywatnych gabinetach, panie raczej ciąż nie prowadziły...
                    • fragile_f Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 19:13
                      Chyba nie rozumiem, co chciałaś przez to powiedzieć.
                • indeed4 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 19:05
                  > tymi rencami i nogami" będę walczyć przynajmniej o zachowanie dotychczasowej ustawy

A ktoś chciał ją zmienić? wink Chyba nie Kaczor, który głosował za odesłaniem do komisji obu konkurencyjnych projektów, a swego czasu mawiał "ZCHN to najprostsza droga do dechrystianizacji Polski". Dajecie się podpuszczać opozycji jak dzieci, choć wystarczyłoby sobie przypomnieć, dlaczego z PiS odszedł M. Jurek.

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/207939,marek-jurek-odszedl-z-pis.html

• paszczakowna1 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 19:51
                    Tak, tak. A jak ładnie Lech Kaczyński mówił o Trybunale Konstytucyjnym...

> Dajecie się podpuszczać opozycji jak dzieci,

Nie rozumiesz, pijane dziecko we mgle, dzięki komu PiS wszedł do Sejmu? Kto agitował po kościołach? Twój rozumek ogarnia, że kiedyś na przykład było coś takiego jak LPR, a teraz nie ma?
                    • indeed4 Re: W innym wątku pytasz 06.10.16, 14:56
                      Aha, czyli PiS to LPR? Wszystko jasne...
              • mama303 Re: W innym wątku pytasz 05.10.16, 19:45
                indeed4 napisał:

> Serio?! wink Niestety, nie wynaleziono jeszcze czcionki "sarkazm", sorry.

może i nie do końca zrozumiałam Twój wysublimowany sarkazm ale określ sie i daj jakieś źródła do tych przymusowych aborcji w PRL
                • indeed4 Re: W innym wątku pytasz 06.10.16, 14:57
                  > może i nie do końca zrozumiałam Twój wysublimowany sarkazm

Wybacz, ale chyba nie jestem w stanie ci pomóc big_grin
                  • mama303 Re: W innym wątku pytasz 06.10.16, 15:05
                    indeed4 napisał:

> Wybacz, ale chyba nie jestem w stanie ci pomóc

może sobie chociaż pomóż wink
    • sylwiastka Re: Eugenika. 05.10.16, 18:08
      Eugenika to taka troche przyspieszona ewolucja. Zwierzeta, w tym ludzie, dobieraja partnerow seksualnych aby tworzyc zmianne genetycznie potomstwo, ale silne, lepsze.

Aborcja chorych plodow to wybor rodzicow, a nie nakaz genetykow czy lekarzy. I jest to jedna z oznak postepu medycyny. Coraz wiecej chorob mozna leczyc, jednak w przypadku niektorych jest to niemozliwe. Coraz lepsza diagnostyka umozliwia wykrycie choroby lub wady rozwojowej i aborcje chorego plodu.
      • indeed4 Poczytaj sobie 05.10.16, 18:16
        będziesz wiedziała czym jest eugenika, tylko ostrzegam - nie daj się zwieść bełkotowi w rodzaju: "Współcześnie jest to bardziej neutralny ideowo system poglądów zakładający możliwość doskonalenia cech dziedzicznych człowieka, którego celem jest tworzenie warunków pozwalających na rozwój dodatnich cech dziedzicznych i ograniczenie cech ujemnych".

pl.wikipedia.org/wiki/Eugenika

• sylwiastka Re: Poczytaj sobie 05.10.16, 18:23
          no i? Eugenika sama w sobie jest neutralna dopoki nie przymusza sie ludzi do rozmnazania sie wylacznie w oparciu o powielanie konkretnych cech.
          Metody selekcji stosuje sie od dawna w medycynie. Nie tylko w przypadku aborcji ale takze IVF. W niektorych krajach rodzicie, nosiciele mutacji odpowiedzanych za ciezkie choroby genetyczne, moga poprosic o wybranie i wszczepienie tylko zdrowych zarodkow, wlasnie po to aby nie miec chorych dzieci.
          • indeed4 Re: Poczytaj sobie 05.10.16, 18:32
            Eugenika współcześnie.

Chociaż eugenika została powszechnie potępiona w chwili jej ostatecznego stoczenia się w czasie Holokaustu, jej idee trwają we współczesnej kulturze pod innymi nazwami. Wkrótce po drugiej wojnie wielu eugeników w Stanach Zjednoczonych zdało sobie sprawę, że eugenika gwałtownie traci swoją popularność i ukuło termin „kryptoeugenika” do opisania tego, co powinno być uczynione: ukrycia eugeniki. Wielu wybitnych eugeników w powojennym świecie zostało szanowanymi antropologami, biologami i genetykami, jak Robert Yerkes w USA czy Otmar von Verschuer w Niemczech. Kalifornijski eugenik Paul Popenoe oraz związana z ruchem eugenicznym Margaret Sanger zostali założycielami poradni świadomego macierzyństwa lub klinik aborcyjnych.

• beataj1 Re: Poczytaj sobie 05.10.16, 18:43
              No i jak to się ma do aktualnej sytuacji? Nijak.
            • indeed4 Re: Poczytaj sobie 05.10.16, 18:45
              (za wiki)

PS. Zmykam, narka.
              • mama303 Re: Poczytaj sobie 05.10.16, 19:48
                indeed4 napisał:

> PS. Zmykam, narka.

no i fajnie
                • indeed4 Re: Poczytaj sobie 06.10.16, 14:25
                  smile

Niezbyt wygodny wąteczek, co?
                  • mama303 Re: Poczytaj sobie 06.10.16, 14:36
                    indeed4 napisał:

> Niezbyt wygodny wąteczek, co?

a co to znaczy wygoda wąteczku? Osobiście wchodzę na wątki, które mnie interesują i na których coś się dzieje.
                    • indeed4 Re: Poczytaj sobie 06.10.16, 14:55
                      No cóż - ten jak widzę dla wyzwolonych mam jakby mało interesujący...
                      • mama303 Re: Poczytaj sobie 06.10.16, 15:00
                        indeed4 napisał:

> No cóż - ten jak widzę dla wyzwolonych mam jakby mało interesujący...

staraj się dalej!

• aankaa Re: Eugenika. 05.10.16, 18:40
      cytując

W połowie lat 30. Heinrich Himmler utworzył Lebensborn. Celem organizacji Źródło Życia było m.in. stworzenie miejsc, w których mogłaby się "odnowić krew niemiecka" i gdzie miała być "hodowana nordycka rasa nadludzi". By znaleźć się w takim ośrodku trzeba było przejść skrupulatną selekcję. Po kilku miesiącach idealne dzieci przekazywano bezdzietnym rodzinom członków SS. Na terenie III Rzeszy i okupowanej Europy zaczęły powstawać domy Lebensborn. Jak w swojej książce "Lebensborn, czyli Źródło Życia" pisze Roman Hrabar "złe języki nazywały je fabrykami dzieci szefa SS, Heinricha Himmlera". Jeszcze gorsze języki były bardziej dosadne i nazywały ośrodki "farmami rozpłodowymi". To właśnie w takich domach esesmani i starannie wyselekcjonowane młode Niemki współżyli, by stworzyć idealnych, blondwłosych Germanów. Rasę nadludzi, (www.tvn24.pl)
    • wuika Re: Eugenika. 05.10.16, 19:14
      Dlatego od kilku dni nie mam skrupułów i nie nazywam ładnie oszołomów. Popierasz oszołomski projekt ustawy, który doprowadzi do śmierci kobiet = jesteś mordercą i deal with it suspicious
    • srubokretka Re: Eugenika. 05.10.16, 19:25
      >Bo przecież eugenika to za wiki
      >crying...) selektywne rozmnażanie zwierząt (w tym ludzi), aby ulepszać gatunki z pokolenia na pokolenie, >szczególnie jeśli chodzi o cechy dziedziczone.

Rzeczywiscie malo pasujace okreslenie. Bardziej pasuje autoeugenika lub autoeksterminacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka