iizaa 30.09.04, 17:06 a że jestem totalnym beztalenciem, to ze strachem myślę co mi wyjdzie.Pierwsza partia właśnie sie piecze. O zgrozo co mnie podkusiło?? Zobaczymy jak wyjdą, jesli w ogóle hihihi. Pozdrawiam bułeczkowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelina Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 17:10 Hej,to jak Ci się upieką pyszniutkie-poproszę przepis.W rewanżu mogę podać recepturę na szarlotkę-cud,zawsze mi się udaje! Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine6 Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 17:13 Podziwiam Cie,serio.Ja mam dzisiaj taki dzien,ze reka mi sie nie chce ruszyc.Chyba poczatek jesiennej chandry. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_goda Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 17:24 To ja tez poprosze o przepis na buleczki i szarlotke. Moj maz uwielbia, a mnie nigdy nie wychodzi dobra )) Odpowiedz Link Zgłoś
iizaa Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 17:48 DZIEWCZYNY no jestem wielka upiekłam i sa cudowne. Upiekłam w prodizu bo nie mam piekarnika, wiec jakby któras z was tez w nim piekła to musi byuc wczesniej nagrzany i piecze sie koło 35 min. są super.Nawet blondyna dała sobie z nimi rade. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 17:55 Ok,zatem szarlotka powstaje tak: 1.Składniki: -pół torebki mąki krupczatki -kostka "Kasi" -2 żółtka -łyżeczka proszku do pieczenia(taka z "kopką") -około 1/4 torebki cukru pudru -1 torebka cukru waniliowego -około 1,30kg jabłek -cynamon -kaszka kukurydziana 2.Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(możesz dodać odrobinę wody- lepiej się miksuje);na blat wysyp mąkę,zarób ją lekko z "Kasią"(najlepiej miękką-lepiej się wyrabia),dorzuć proszek do pieczenia i dodaj utarte żółtka.Wyrób ciasto.Uformuj z niego dwie kulki-mniejszą i większą(większa to podstawa szarlotki,mniejszą utrzesz na tarce i posypiesz jabłka).Kulki włóż do lodówki. Teraz zajmij się jabłkami-obierz ze skórki i utrzyj na grubej tarce(na takie długie wióry),dosyp trochę cukru(jeśli jabłka kwaśne),dodaj cynamon(wedle gustu),całość zagęść kaszką kukurydzianą,ja daję mniej-więcej 1/6 torebki(żeby wyciekający w pieczeniu sok z jabłek nie zrobił zakalca. Wyjmij ciasto z lodówki.Większą kulkę rozłóż w tortownicy,połóż na niej jabłka.Mniejszą kulkę zetrzyj na tarce i posyp jabłka. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika.Piecz w temperaturze 180 stopni na grzałkach góra-dół przez 35 minut,potem przełącz na grzałkę dół-piecz 10 minut i następnie piecz na termoobiegu kolejne 10 minut. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
iizaa A to jest przepis 30.09.04, 17:48 Składniki: Ciasto (1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 1/4 l śmietanki lub mleka, 3-4 żółtka, 6 dag cukru, 5 dag masła, powidła), kruszonka (5 dag masła, 5 dag cukru pudru, 5 dag mąki, 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g). Sposób przyrządzenia: Ciasto: podgrzać mleko, zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże, posypać 1 łyżeczką cukru, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (10-15 minut). Przesiać mąkę do miski, utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę - dodać do mąki. Następnie wlać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto długo, żeby wbić jak największą ilość powietrza. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki wlewać powoli roztopione letnie masło i dalej wyrabiać. Przykryć miskę czystą ścierką (ew. folią spożywczą). Postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formować bułeczki (napełnione powidłami, czekoladą, wiśniami, jagodami itp.), posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką (sezamem, makiem itp.), układać na wysamrowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, zostawić do wyrośnięcia. Bułeczki piec, aż się zarumienią, w temp. 180° C. Kruszonka: wszystkie składniki do kruszonki dobrze połaczyć, tak by powstały grudki - kruszonka. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga30 Re: A to jest przepis 30.09.04, 17:56 Narobiłyście mi smaku! Składniki mam w domu więc idę piec. O wynikach poinformuję. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jaga30 Re: A to jest przepis 30.09.04, 17:58 A dodam jeszcze, że to również moja ulubiona mądrość życiowa. CO NAS NIE ZABIJE, TO NAS WZMOCNI! Odpowiedz Link Zgłoś
iizaa Re: No dobra, to jeszcze cos ode mnie CIASTO 30.09.04, 18:37 dla kulinarnej blondynki.Mi zawsze wychodzą zakalce, tylko ni z proszku PPP A to odkryłam robi sie ekspresowo,jest niskokaloryczne i ZAWSZE wychodzi Pisze: 2 szkl mąki pół kostki masła (margaryny) 1/2 szlk cukru 1/2 torebki proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyzeczki cynamonu owoce I teraz tak: mąka + cukier+ jajko + proszek = kruszonka.Tak merdacie w tym palcami podsypujac jeszcze mąką jakby się za bardzo kleiło. Ja mam tortownice 24 cm. Wysmarowana wysypana mąką na spód sypiemy kruszonkę (tak 1/2) układamy na to owoce np. sliweczki (miałam jeszcze jabłka i brzoskwinie), na to cukier waniliowy i cynamon a na to kruszonka. pieczemy az sie to z góry zrumieni, hmmm w prodizu koło godz. Najlepsze jest na drugi dzien.U mnie rzadko tego doczekuje. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Pychota Odpowiedz Link Zgłoś
aniacichy Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 22:16 ...iizaa i jak tam bułeczki udały się??? bo jestem ciekawa, moze jutro ja zrobię???... $:~} pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aste Re: Piekę bułeczki maślane 30.09.04, 22:37 to ja mam przepis dla blondynek i zapracowanych mam 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek oleju 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia owoce- pycha ze śliwkami piecze się ok 50 min w 180 stopniach. moja przyjaciółka robi to ciasto wrzucając wszystko oprócz owoców do miski, miksuje na gładka masę - potem wystarczy przelać do formy i położyć na wierzchu owoce jest naprawdę pyszne i szybkie w robieniu PS ponieważ jest to biszkopt nie wolno otwierać piekarnika przed upływem tych 50 minut bo opadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iizaa Re: Piekę bułeczki maślane - udane 30.09.04, 22:52 Juz ich nie ma PP. Jutro znowu pieke Odpowiedz Link Zgłoś