Dodaj do ulubionych

Drugie śniadanie

06.11.16, 19:15
Co robicie z kanapkami, które wasze dziecko dostało na II śniadanie i przyniosło nietknięte do domu? Pytanie oczywiście do tych, które takowe kanapki progeniturze robią.

---
Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
Obserwuj wątek
    • ludborka Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 19:20
      Wręczam na podwieczorek tongue_out
    • mamaemmy Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 19:32
      Ma to zjesc na podwieczorek/kolacje .Inaczej nic nie dostanie. U nas sytuacja dość częsta niestety...
      jesli to kanapka z serem i wędliną reanimujemy ją i dajemy jako tosta..
    • yamilca197 Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 19:35
      Jeszcze sie nie zdarzylo zeby jedzenie (nie zawsze kanapki) bylo nietkniete, zazwyczaj wszystko jest zjedzone. Jesli czasem zje za malo to mamy rozmowe przypominajaca o tym jak wazne jest jedzenie. Czasem nie zjada wszystkiego bo za duzo rozmawia.
    • karotka_plus Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 19:55
      Do zjedzenia jako kolacja. Czasem tak jak była przygotowana a czasem do opiekacza daję.
      Taka ciekawostka - zje w domu obiad, kanapki nietknięte. Przychodzi, że głodny - mówię zjedz kanapki. A to on nie chce. Sytuacja powtarza się tak długo, aż nie zje.
      I - jako wyrodna matka - kiedyś, gdy dzień po dniu kanapki wracały nietknięte a on ich nie chciał jeść takie wczorajsze dałam mu na drugi dzień. Od tamtej pory niezjedzone przynosi rzadko.
      • kobalt_e Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 19:57
        I myślisz, że na pewno je zjada? wink
        • karotka_plus Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:30
          Hmmm czego oczy nie widzą tego sercu nie żal tongue_out
          U nas w domu nie wyrzuca się jedzenia, staramy się kupować i jeść rozsądnie bez marnowania.
      • panterarei Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 12:30
        Ta, bo wyrzuca po drodze do śmieci
    • vaikiria Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:01
      Zwykle konfiskuję i zjadam smile
    • antyideal Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:01
      Wyrzucam. Nie zjadł to nie zjadł, nie będę mu wciskać na kolację 12godzinnych kanapek.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:59
        Też bym tak robiła i też z tego samego względu uncertain TO już chyba lepiej nie szykować drugiego śniadania, skoro dziecko nie chce jeść, niż kazać mu jeść je na kolację.
        • panterarei Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 12:32
          Wreszcie jakieś normalne. Reszta widzę stosuje pruski dryl.
          • sundry Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 13:02
            Marnowanie jedzenia normalne?
            • sanrio Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 14:49
              marnowanie jedzenia nie jest normalne o ile ktoś to robi z premedytacją. Ale równie nienormalne jest dawanie do jedzenia kanapek z szynką, wędliną czy nabiałem, które były poza lodówką od iks godzin. Fuj, nigdy tego nie robię serio wolę wyrzucić.
          • ludborka Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 15:47
            Bo wszystko jest czarno białe?
            Poważnie podanie dziecku kanapki zrobionej o 10 na podwieczorek o 16 to pruski dryl? Kanapki, która przez te 6h była w torbie termicznej?
            Jestę potworę...
            • agniesia331 Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 20:13
              Dawałam serek w tubce,andruty,banana,jogurt do picia
            • panterarei Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 20:52
              No wiesz, któraś popisywala się, że synowi te kanapki oferowała na kolację jak nie chciał nie dostał nic innego, po czym te same spakowala na drugi dzień.. to sie chlopina nauczył wywalac żeby go matka głodem nie zamorzyla
            • mika_p Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 21:06
              > Poważnie podanie dziecku kanapki zrobionej o 10 na podwieczorek o 16

Podwieczorek jest po obiedzie. Jak obiad między tą 10 a tą 16, to ja się nie dziwię, że nie zjada, ja się raczej dziwię, że kanapke dostaje.

Btw, co to za szkoła, że zajęcia od 10:30 do 15:30 mniej więcej? Zerówka?
              • ludborka Re: Drugie śniadanie 08.11.16, 06:10
                Jakie to wszystko proste smile
                Zakładasz, że obiad zjada. Super. A teraz załóż, że obiadu nie zjada, bo 2 łyżek zupy obiady m nazwać nie można.
                W zerówkach, przynajmniej tych, które znam, wyżywienie jest pełne, więc problem 2. śniadań nie istnieje. U was jest inaczej?
    • joa66 Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:09
      Kanapki zjadał partner smile a ja przestałam robić kanapki do szkoły. Dawanie na kolację nie miało sensu - skoro 3-4 godzinne były "za stare" to tym bardziej 8-10 godzinne.
    • lola211 Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:13
      Poszlam po rozum do głowy i przestalam te kanapki dawac.
      • joanna_poz Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 09:32
        lola211 napisała:

> Poszlam po rozum do głowy i przestalam te kanapki dawac.
        >
        >
        ja tak samo.
    • jematkajakichmalo Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:17
      Na pewno nie wmuszam pod grozba, ze : " na drugi dzien nic nie dostanie". Ogladam w jakim sa stanie, ewentualnie "wymieniam" obklad (mloda je bez masla wiec ten chleb nie jest jakos rozmemlany) i sama zjadam.
      Jak widze, ze cos zostaje, to pytam czy jej obklad nie smakowa lczy po prostu dostaje za duzo i mam mniej szykowac.
    • lauren6 Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:19
      Wyrzucam. Miałabym karmić 10-12 godzinnymi kanapkami? Fuj.
    • lokitty Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:23
      Jak była dobra, to sama zjadam big_grin. Ostatnio córka zdążyła zjeść tylko jedną z takiego fajnego chleba z samych ziaren i orzechów, drugą zjadłam sama czym prędzej wink. Jak wygląda tak sobie, to karmimy szynką pierwszego napotkanego bezdomnego kota. Nie wciskam dziecku ok. 15-16 kanapek zrobionych po 7.
      • aankaa Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 21:52
        lokitty napisał(a):

> Jak wygląda tak sobie, to karmimy szynką pierwszego napotkanego bezdomne
        > go kota. Nie wciskam dziecku ok. 15-16 kanapek zrobionych po 7.

a bezbronnemu zwierzakowi wciskasz ?
        • lokitty Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 08:06
          Bezbronny zwierzak zazwyczaj wyjada gorsze rzeczy ze śmietników, wiesz?
          I nikt go nie zmusza wink.
    • eve-lynn Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 20:38
      Zależy co to było i w jakim stanie wraca. Ale nie znecam się nad dziećmi dając im stare jedzenie na grubo dzień. Zresztą - córka zaczęła przynosi pełne lunchówki z przedszkola i teraz ustalamy z nią co woli. Nie chce kanapek to dostaje jogurt, owoce, krewetki, chlebki ryzowe, makaron - I mniej tego jedzenia wraca. I do tego mniejsze ilości dostaje. Dziki temu i obiad zjada w domu.
    • duszyczka-ciemna Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 21:47
      Mąż chętnie zjadał kanapki, aż poszłam po rozum do głowy i od dawna córka je duże śniadanie a do plecaka wkładam jej np. banana, 2 mandarynki, małe pomidorki. Co prawda to też czasami wraca, ale częściej jest zjedzone. Do 13 czyli obiadu w świetlicy daje rade.
    • aurinko Re: Drugie śniadanie 06.11.16, 21:56
      Jak córka jeszcze kiedyś nosiła kanapki do szkoły i ich nie zjadala to najmłodszy w drodze z przedszkola zawsze konsumowal. Z 6-8 mcy temu córka przestała brać kanapki do szkoły i synek był bardzo rozczarowany, że już nie ma jedzenia z pudełka; )
    • mikams75 Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 00:42
      Moje dziecko nie jada kanapek, zazwyczaj ustalamy co bedzie brac do szkoly i zazwyczaj zjada. Jakby przynosila notorycznie niezjedzone kanapki to bym przestala dawac kanapki.
      Sama bedac dzieckiem nienawidzilam kanapek, utykalam po katach i do dzis nie wiem dlaczego jikt nie wpadl na to, zeby mi dac cos innego do szkoly.
    • koza_w_rajtuzach Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 06:53
      Wyrzucam.
    • drosetka Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 07:11
      nie daję kanapek do szkoły, bo wiecznie przynosił niezjedzone, zjada śniadanie w domu, o 12 ma obiad w szkole,. czasem rzucę mu jakąś przekąske do plecaka (jablko albo knoppers)i wodę ma w butelce.
    • z_lasu Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 07:52
      Ja już przestałam dawać. Jak dawałam to notorycznie przynosił (mimo, iż sam decydował o składzie) i zawsze był problem co z nimi zrobić, bo nikt ich nie chciał. Ja od dziecka nie cierpię przechowywanych kanapek, wolę sobie zabrać osobno chleb, osobno dodatki, więc specjalnie mnie to nie dziwiło. Teraz nosi do szkoły "suchary" (wafle ryżowe, pieczywo chrupkie itp.), jak przyniesie z powrotem to nie ma problemu, zabierze to samo następnego dnia. Do tego mleko albo jogurt i owoc, czasem suszone jabłka albo orzechy.
    • kanga_roo Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 08:30
      sama nie lubię kanapek, więc jeśli daję dzieciom kanapki, to uzgadniam z zainteresowanymi, z czym, poza tym daję zawsze coś oprócz kanapki (owoce, orzechy, krakersy, domowe ciasto, chałkę, popcorn, tortille), i nie robię problemu, jeśli kanapka wróci. a nasz pies jest wprost zachwycony smile
    • slonko1335 Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 08:42
      Wyrzucam. Jeśli kanapki wracają kilka dni z rzędu przestaję je robić. Jak mają jakiś okres częstszego jedzenia i znowu ich potrzebują to zgłaszają, że trzeba robić bo są głodni w szkole. Dzisiaj akurat córka zgłosiła żeby kanapek nie robić, syn nie je od dłuższego czasu, wiec kanapki mam jakiś czas z głowy.
    • princy-mincy Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 09:52
      U nas to sytuacje sporadyczne, ze corka czegos nie zje.
      Ale tez nie mam jakiegos cisnienia i nie ma pogadanek i daje jej tyle, ze ona jest w stanie zjesc wiekszosc. Nie chce jej stresowac, jak czegos nie zje, bo nie chce by ukrywala jedzenie.
      (ja zbieralam ochrzan i wywalalam albo chowalam kanapki).

Na poczatku pierwszej klasy dawalam jej np cala bulke, ale ona czesto mowila, ze to dla niej za duzo, czy moze byc pol. Faktycznie czesto tez wtedy przynosila niedojedzona bulke do domu.
      Zaczelam jej dawac wiec pol bulki, do tego zawsze ma jakis owoc oraz pokrojone w slupki warzywa albo pomidory koktajlowe. Zjada prawie zawsze calosc. W szkole je tez obiad.
      Mowie jej, zeby czestowala dzieci w swietlicy tym, co jej zostaje, jesli ona juz nie ma ochoty.
      Nie dalabym jej na kolacje kanapki z rana, po tylu godzinach to juz nieswieze.
    • ykke Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 10:18
      Czasem mąż zjada,czasem dziecismile, a jeśli jest coś niezjedzone i niewypite z piątku ,a przynoszą śniadaniowki dopiero w niedziele,to każę płacić karę za zmarnowane jedzenie 2-5zl. Niejadalne kanapki idą do karmnika, owoce z poprzedniego dnia do wyciskarki.
    • mynia_pynia Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 10:41
      Część rzeczy wyrzucam, część dzieć je w trakcie drogi powrotnej do domu. Syn ma 5 lat, często zapomina o zjedzeniu do końca kanapki. Czasam jak nie chce jrść to sama zjadam w drodze szkoła dom. Nie do zjedzenia są dla mnie wafle kukurydziane, które przestały być chrupkie. U nas w pojemniku syn nosi różne rzeczy: kanapka/naleśnik/tost, suszone/świeże owoce, ciastko/cukierek/mufina, rzadko jest wszystko zjedzone.
    • kropkacom Re: Drugie śniadanie 07.11.16, 11:30
      Wyrzucam i na kolejny dzień nie daję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka