09.11.16, 08:28
Różne rzeczy już widziałam na moich peryferiach Wawy ale nie... żurawia. Przed pół godziną widziałam żurawia! I do tego samego, nie w kluczu. Kątem oka zobaczyłam z okna sypialni coś dużego siadającego na sośnie . Czubek sosny aż przysiadł. Wychylam się z okna a tam na czubku siedzi żuraw i rozgląda się w padającym śniegu. Posiedział z 15 minut i odleciał na płd-zachód. Mam nadzieję, że to ptak ze Skandynawii one odlatują później, właśnie w listopadzie.
Obserwuj wątek
    • hallbera.jarlakappi Re: Żuraw?!? 09.11.16, 08:29
      a mogłaś upolować ...
      • heca7 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 08:37
        big_grin
        Kiedyś mi się do oczka wodnego wprowadziła kaczka z dwoma pisklętami. Odchowaliśmy i odleciały. Teściowa wspomniała o tym swojej sąsiadce, która stwierdziła- to głupio zrobili, trzeba było najpierw matkę zabić i zjeść - kaczęta wtedy same nie odlecą a potem te małe po kolei. Teściowa zdębiała wink
        W ogóle ja ciągle mam tu jakieś interakcje ze zwierzętami- kiedy indziej po dachu garażu chodziła para bażantów przyleciały chyba na dojrzałe winogrona. Innym razem w wędzarni zrobił sobie gniazdo jeż i był oburzony kiedy kazaliśmy mu się wyprowadzić wink Dzików, młodych piskląt, lisów i kun już nie zliczę.
        • hallbera.jarlakappi Re: Żuraw?!? 09.11.16, 08:43
          big_grin
      • gat45 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 08:38
        hallbera.jarlakappi napisała:

> a mogłaś upolować ...
        >

... i zawekować.
        Żurawina jest świetna do dziczyzny i do gęsiny.
        • lusitania2 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 09:39
          gat45 napisała:

> Żurawina jest świetna do dziczyzny i do gęsiny.

z żurawia zwłaszcza...
          • hallbera.jarlakappi Re: Żuraw?!? 09.11.16, 09:47
            no z zurawia najlepsza smile z czego ma być zurawina jeśli nie z zurawia ? z czapli ?
            • gat45 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 10:05
              hallbera.jarlakappi napisała:

> no z zurawia najlepsza smile z czego ma być zurawina jeśli nie z zurawia ? z czapl
              > i ?
              >

Najlepsza jest zdecydowanie z żurawia (żórawia ?) studziennego, ale one są pod ochroną.
              • heca7 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:34
                Przed II wojną pisownia prawidłowa to żóraw. Pamiętam bo jakiś pisarz skarżył się w biografii , że na egzaminie wstępnym do szkoły podstawowej(?) oblał właśnie z powodu napisania żuraw tak jak dziś to piszemy zamiast żóraw smile
                • gat45 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:43
                  A mnie chodzi po głowie (ale głowy nie dam), że kiedyś było rozróżnienie : przez "u" to był fruwający opierzony, a przez "ó" - skrzypiący przy studni. Albo na odwrót smile
                  • heca7 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:52
                    Tego już nie wiem ale być może?...
                  • baltycki Re: Żuraw?!? 12.11.16, 13:17
                    fruwający opierzony
                    WILK I ŻÓRAW
                    skrzypiący przy studni
                    Jak Wojtek wyciąga
                    Za studni żórawia,
        • bywalec.hoteli Re: Żuraw?!? 09.11.16, 09:46
          gat45 napisała:
          > Żurawina jest świetna do dziczyzny i do gęsiny.
          Szczęka opadła smile
    • kaz_nodzieja Re: Żuraw?!? 09.11.16, 10:14
      Ja często na Ruczaju widuję żurawie. I to kilka naraz. Nie tylko przysiadają na sośnie, ale jeszcze wyrywają je z korzeniami.
    • rulsanka Re: Żuraw?!? 09.11.16, 10:45
      Nie żuraw, a czapla. Żurawie odleciały. Poza tym nie siadają na drzewach, a czaple owszem.
      • hallbera.jarlakappi Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:37
        no jak tak to dobrze ze nie upolowala
        z czapli wychodzi kiepska żurawina
      • heca7 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:42
        Jesteś pewna ? Bo dałabym głowę , że ptak miał czerwoną czapeczkę. Z drugiej strony śnieg akurat mocno sypał. W każdym razie kiepskie miejsce postojowe sobie wybrał - sosny, sucho, żadnych łąk wink
        • hallbera.jarlakappi Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:44
          >że ptak miał czerwoną czapeczkę.

o urwa trump już swoich szpiegów do nas wysyla !!
          • heca7 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:52
            big_grin Czemu on zaglądał do mojej sypialni?!
            • cauliflowerpl Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:57
              Zurawia zapuszczal big_grin
          • cosmetic.wipes Re: Żuraw?!? 09.11.16, 13:55
            big_grin
        • rulsanka Re: Żuraw?!? 09.11.16, 11:54
          photo.bikestats.eu/zdjecie/487475/czapla-na-drzewie

Przy takim oświetleniu można się łatwo pomylić. Czaple lubią przelatywać z miejsca na miejsce.
        • ginger.ale Re: Żuraw?!? 09.11.16, 12:00
          Miał czapeczkę, bo śnieżek pruszy, a to nie ematkowe dziecko, żeby bez czapeczki po dworze latać.
          • ginger.ale Re: Żuraw?!? 09.11.16, 12:01
            A, że czerwoną to znak, że na żurawinę się jak najbardziej nadaje.
          • heca7 Re: Żuraw?!? 09.11.16, 15:13
            To był żuraw (tfu czapla) na skalę naszych możliwości! - że pojadę klasykiem.
            Pójdę sprawdzę czy mu się oczko nie urwało temu żórawiu wink
    • mallard Hecuniu, to pikuś! 09.11.16, 12:26
      Sensacją by było dopiero, gdyby w Warszawie był widziany ten Żuraw, który u nas nad Motławą stoi... wink

Pozdro! smile
      • gat45 Re: Hecuniu, to pikuś! 09.11.16, 12:39
        mallard napisał:

> Sensacją by było dopiero, gdyby w Warszawie był widziany ten Żuraw, który u nas
        > nad Motławą stoi... wink
        >

Tylko ciekawe, co na to by powiedziała sosna....
        • heca7 Re: Hecuniu, to pikuś! 09.11.16, 14:03
          Nic by nie powiedziała bo zginęłaby pod jego ciężarem wink
          • kim5 Re: Hecuniu, to pikuś! 10.11.16, 15:54
            Normalka w Warszawie. Żurawie, czaple, bieliki i cała ta dzikość!
            • gat45 Re: Hecuniu, to pikuś! 10.11.16, 16:25
              Bielik jak bielik, ale pod iglicą PKiN naprawdę gnieżdżą się sokoły wędrowne

1bec2ailes.forumparfait.com/les-nids-des-faucons-pelerins-en-pologne-vt824-45.html
    • ga-ti Re: Żuraw?!? 10.11.16, 16:17
      Żurawie wcześnie odlatują (i przylatują), w grupie raczej i na drzewie nigdy nie widziałam, a na moich Mazurach ich sporo. A i płochliwe są.
      • kim5 Re: Żuraw?!? 10.11.16, 16:40
        Może to była czapla siwa? Laicy często mylą te ptaki.
        • iwoniaw Re: Żuraw?!? 12.11.16, 13:25
          Laicy często mylą te ptaki.

Laicy?! Sugerujesz, że autorka wątku nie jest specjalistką - i to wąską - od żurawi?! Może jeszcze na ematce pisać nie może, co? wink
          • kim5 Re: Żuraw?!? 16.11.16, 10:42
            Laicy czyli ornitolodzy-amatorzy. Nie miałam złych intencji. Jestem ptasiarą od kilku lat i zdarzało mi się pomylić bielika z wroną siwą.
            • iwoniaw Re: Żuraw?!? 16.11.16, 11:12
              Nie chciałam Cię urazić, to miał być żart lokalny, ematkowy znaczy.
    • lady-z-gaga Re: Żuraw?!? 12.11.16, 11:58
      Taki piękny wątek, a ja do niego nie zajrzałam wczesniej uncertain myślałam, że to o Madzi Żuraw, a dość mam polityki...
      • heca7 Re: Żuraw?!? 12.11.16, 12:11
        big_grin Ja to chyba często takie wątki zakładam.

Parę lat temu, wiosną mój ojciec zabrał najmłodszego wnuka na spacer. Ledwo wyszyli od nas na sąsiednią uliczkę stali się świadkami dramatycznej walki o życie. Na środku uliczki wylądował z impetem gołąb a na niego opadł ...jastrząb. Wszystko wyglądało jak w filmach przyrodniczych a odbyło się parę metrów od zdumionych widzów. Syn się bardzo zmartwił, szkoda mu było gołębia bo jastrząb go dopadł niestety.
    • heca7 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 08:52
      Dokończę tą historię wink
      Dziś o tej samej godzinie podnoszę rolety w sypialni i widzę przy oczku wodnym , w ogródku mojego brata czaplę! Oczko małe , przykryte drobną siatką ze względu na polujące koty. W środku kolorowe karasie. Czapla (bo to rzeczywiście czapla) siedziała i próbowała coś upolować. Gdyby nie siatka brałaby rybki jak z półki w sklepie wink Usłyszała rolety i odleciała. Zastanawiam się czy w okolicy naprawdę nie ma lepszej miejscówki do polowania?! Trzeba w ogródkowym oczku łapać kolorowe rybki?!
      • triss_merigold6 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 08:57
        Zaadaptowała się.
        U mnie są bobry, normalne wypasione bobry, a latem koleżanka widziała w środku osiedla bociana czarnego. Tak sobie leciał nisko.
        • heca7 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:05
          A przecież bocian czarny jest bardzo płochliwy.
          • rulsanka Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:07
            Znikają jego siedliska, to ma do wyboru zginąć lub się ośmielić. Dziksze osobniki mają mniejsze szanse na udane lęgi, więc dobór ewolucyjny działa. Tylko nie zdąży raczej.
          • triss_merigold6 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:08
            Ten najwyraźniej nie był. Potem zresztą gdzieś w prasie pisali, że nad Wisłą zaobserwowano bociany czarne. I pomyśleć, że w głębokich Bieszczadach lokales pokazywał nam gniazdowiska bocianów czarnych jako ewenement pod ścisłą ochroną. tongue_out
      • rulsanka Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:05
        A u mnie coś wpierniczyło karasie i właśnie się zastanawiam co... Oczko jest spore i głębokie, ale ma też strefy bagienne i nie wiem, kotek jakiś zeżarł mi te ryby? Teraz jest zimno, ryby pływają powoli.
        • heca7 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:22
          Mnie też co jakiś czas znikają pojedyncze sztuki. Widzę bo są kolorowe i nagle ich nie ma. Podejrzewałam tak jak brat koty ale chyba to może być czapla wink Teraz moje chowają się pod roślinami i pływającymi liśćmi a u brata wszystko jak na patelni, tylko brać.
          Mieszkam na tym osiedlu od urodzenia i widzę te zmiany- kiedyś nigdy nie było tu dzików. Teraz są, strach chodzić ścieżką przez lasek bo na stałe przebywa tam stado z młodymi. Pojawiły się lisy. Nie można wystawić worków ze śmieciami na noc bo zostaną rozerwane.
          • triss_merigold6 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:29
            Nad Wisłą, po prawej stronie też, regularnie są łosie.
          • ga-ti Re: Żuraw?!? 01.12.16, 11:41
            Lisów to wszędzie pełno, bo myśliwi nie strzelają, bo to na mięso się nie nadaje, a futra przestały być modne. No to się mnożą i panoszą.
            U nas za to co noc dziki ryją 'pasy zieleni'.
            A u sąsiadki na stawiku co roku dzikie kaczki mają gniazdo, nawet pies im nie przeszkodził.
            Czaple to chyba sprytne są ("żuraw i czapla" wink ), więc co się będzie męczyć, jak u Was rybki w oczku jak na patelni wink
            • rulsanka Re: Żuraw?!? 01.12.16, 13:39
              Lisów jest pełno, gdyż są szczepione na wściekliznę, a to była główna przyczyna śmiertelności.
    • anika772 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 08:59
      Jakim prawem rozpoznałaś że to żuraw? czy naprawdę na wszystkim musisz się znać? Irytujesz tym rosę!
      wink
      • heca7 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:03
        Nie wiem czy ją irytuję bo nie widzę jej postów wink
        • kim5 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:11
          A skąd ma czapla wiedzieć, że to oczko, a nie staw?smile Rybki są, to się je łapiesmile
          • rulsanka Re: Żuraw?!? 01.12.16, 09:46
            A takie kolorowe lepiej widać smile
            • kim5 Re: Żuraw?!? 01.12.16, 10:34
              I odkarmionesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka