Dodaj do ulubionych

Śmieciara

17.09.21, 09:27
No, jestem nią. Zerkam, zapuszczam żurawia i od czasu do czasu zgarniam znalezisko do domu, gdzie się czule zajmuję przywracaniem świetności.
To moja ostatnia zdobycz, napracowalam się solidnie, bo poprzedni właściciel upiększył obiekt gruba warstwą łososiowej emulsji. Nie wiem, czy fota daje pojęcie o skali, ale jest naprawdę solidnych rozmiarów, nie mówiąc już o masie.
Kocham moje znajdy. Dawajcie swoje.
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Śmieciara 17.09.21, 09:33
      Piękna! Masz pomysł do czego służyła? Karafka, wazon, ozdoba ?
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:43
        Wazon najpewniej. Średnica otworu jest na tyle duża, że mogłam swobodnie wcisnąć rękę i wymyć środek. Poza tym jest cholernie ciężki i bardzo stabilny, wbrew temu, co sugeruje forma.
        • wapaha Re: Śmieciara 17.09.21, 09:46
          Zajebisty

Moze na nenufary... 🙃
        • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 09:47
          To moze byc antyk - kiedys tak grubo sie dmuchalo. Jest podpisany? Na dnie powinien miec wyskrobany albo wycisniety znak, czasem malutki. Wez lupe.
        • kkalipso Re: Śmieciara 17.09.21, 21:06
          Mnie się trochę kojarzy z butlą do pędzenia winasmile
          • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 21:16
            kkalipso napisała:

> Mnie się trochę kojarzy z butlą do pędzenia winasmile
            >

Jest w tym coś! Gąsiory są bardzo piękne swoją drogą, koleżanka sobie przerobiła na lampę.
      • ludzikmichelin4245 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:53
        Ja tam myślę, że to doskonałe narzędzie zbrodni wink może ta łososiowa emalia to nie był przypadek 🤔
        • daniela34 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:12
          A potworia pewnie farbę jakimś rozpuszczalnikiem potraktowała i usunęła ślady...

A serio, wazon piękny. Zbrodnią to była ta emulsja, a okolicznością obciążającą - kolor łososiowy.
          • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:42
            Żeby to raz. Obiekt spędził tydzień na kwarantannie w piwnicy, obkładamy gazą z rozpuszczalnikiem, spłukiwany, skrobany, obkładany apiat'.
            • ludzikmichelin4245 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:07
              I tym sposobem śledczy nic nie znajdą, choćby sprowadzili tutaj najlepszych forensics z hameryki.
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:17
                > I tym sposobem śledczy nic nie znajdą, choćby sprowadzili tutaj najlepszych for
                > ensics z hameryki.

nic oprocz watku na ematce!
                ja tak mysle sobie, ze mecenas pirania juz tluste lapki zaciera ... tylko musi jakas wiarygodna ofiare znalezc ...
      • livia.kalina Re: Śmieciara 17.09.21, 14:11
        ja bym zrobiła las w słoiku.
    • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:35
      piekna znajda!

uwielbiam znajdy lub pseudo-znajdy za 1 euro na pchlich targach (mam cala kolekcje kieliszkow, talerzy miseczek i miseczuniek ...).
      zaraz nadrobie z fotkami.
      • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:46
        tutaj moje pol-smieciarkowe lowy (w zasadzie wszystko widoczne).
        pierwsza fotka specjalnie dla Potworii smile
        • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:48
          a to znalezione przy mojej regularnej scieze do biegania (biegam tam teraz jeszcze czesciej!).
          w ten dzien dolaczylam do biegu dzwiganie "ciezarow" ...
          • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:50
            Ale komoda czy ptaszek?
            • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:52
              komoda smile
              ptaszek z tkmaxx ...

PS jak juz popatrzylam na swoj post, to tez sobie zadalam to pytanie - o komode i ptaszka hehe
              • aqua48 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:09
                kura17 napisała:

> komoda smile

Już Cię widzę jak biegniesz z tą komodą smilesmile znaleziska piękne.
                • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:11
                  > Już Cię widzę jak biegniesz z tą komodą smilesmile znaleziska piękne.

haha, musze uczciwie przyznac (jak nie-ematka), zem kroczyla dostojnie z ta komoda big_grin
                  • aqua48 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:51
                    kura17 napisała:

> > Już Cię widzę jak biegniesz z tą komodą smilesmile znaleziska piękne.
                    >
                    > haha, musze uczciwie przyznac (jak nie-ematka), zem kroczyla dostojnie z ta kom
                    > oda big_grin

Mój mąż wraz z bratem lata temu wieźli duży stary fotel na działkę teścia (na jego wyraźne życzenie). Tramwajem. Ustawili fotel na tylnym pomoście i jedne z nich zasiadł sobie w nim wygodnie. Miny wchodzących ludzi bezcenne.
                    • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:54
                      haha, swietna historia z fotelem smile
                      nie byl na tyle duzy, zeby sie obaj zmiescili??
                      • aqua48 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:39
                        kura17 napisała:

> haha, swietna historia z fotelem smile
                        > nie byl na tyle duzy, zeby sie obaj zmiescili??

Obaj są duzi smile A fotel był mocno nadwyrężony.

• loginwieczniezajety Re: Śmieciara 17.09.21, 14:20
                      Tramwajem wiozłam kiedyś stół. Taki, jakiego się kiedyś używało w pralniach, wyciągnięty z piwnicy przez malarzy do malowania kamienicy i przejęty przeze mnie za flaszkę po skończeniu roboty.
          • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:51
            a to kolekcja moich krzesel-znajd w biurze
            • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:56
              Przez jakiś czas w polskim teatrze zestaw krzeseł był najmodniejszym trendem scenograficznymsmile
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:06
                > Przez jakiś czas w polskim teatrze zestaw krzeseł był najmodniejszym trendem
                > scenograficznymsmile

haha, ja po prostu kocham krzesla, wiec zbieram, gdzie moge.
                to drugie od prawej wygrzebalam w pracowym smietniku - a to oryginalny thonet!
                kaiser z innego zdjecia znaleziony w komorce 20 metrow pod ziemia - widac po mojej fabryce, ze gdzies w latach 60-tych ja urzadzano smile

PS oczywiscie "na codzien" krzesla tak grzecznie nie stoja, tylko czekaja na gosci (tylko na jednym trudno siedziec, musze je wreszcie naprawic)
                • aqua48 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:11
                  kura17 napisała:

> PS oczywiscie "na codzien" krzesla tak grzecznie nie stoja, tylko czekaja na go
                  > sci (tylko na jednym trudno siedziec, musze je wreszcie naprawic)

A dla kogo nie starczy krzeseł siada na koniku na biegunach smile
                  • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:12
                    > A dla kogo nie starczy krzeseł siada na koniku na biegunach smile

konika uzywam sama, jak potrzebuje "oczyscic mysli" lub wzywam "wewnetrznego geniusza" tongue_out
                    • gama2003 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:55
                      No i się potwierdza, żeś pokrewna dusza.

Co prawda ja w pracy ,, fizycznej,, musialabym wyłącznie na tym koniku siedzieć, wewnętrzny geniusz tylko tyle by tam zrozumiał.

Łupy cudowne, stanowczo w złym miejscu mieszkam, na moim śmietniku nigdy nic fajnego nie było 😢
                • picathartes Re: Śmieciara 17.09.21, 10:14
                  > to drugie od prawej wygrzebalam w pracowym smietniku - a to oryginalny thonet!

Super! Też kolekcjonujemy thonety, część to również znajdy. Mąż ma obsesję do tego stopnia, że jak jesteśmy w barze pełnym fajnych krzeseł, obraca je do góry nogami i szuka znaczka big_grin
                • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 10:53
                  Nie no, wiadomo, a potem idziesz do piwnicy, wyciągasz Stringa i wieszasz. big_grin Też chcę takie piwnice i śmietniki. big_grin
                  • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:55
                    stringa to akurat mam od tesciowej - juz na forum pokazywalam smile
                    • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 10:57
                      No pamietam, ale chyba nie powiesiłaś go od razu tylko przetrzymywałaś w nieludzkich warunkach. big_grin
                      • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:01
                        > No pamietam, ale chyba nie powiesiłaś go od razu tylko przetrzymywałaś w
                        > nieludzkich warunkach. big_grin

moja piwnica ma bardzo ludzkie warunki! tongue_out
                        jest sucha i w pelni ogrzewana i tutaj (polnocne niemcy) nazywa sie "hobbyraum", czyli pokoj do hobby - gdy tam porzadnie wysprztac, to mozna by tam mieszkac, nawet okna ma - male, bo male, ale ok.
                        moj maz ma tam mini-warsztant masterkowicza, hehe, nie narzeka - stringi tez byly dobrze zaopiekowane!
                        • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:05
                          W nieludzkich - czyli z dala od ludzkich spojrzeń. big_grin W życiu bym nie podejrzewała, że Twoja piwnica może wyglądać inaczej niż ją opisałaś. big_grin

Nowe mieszkanie ostringuję, taki mam plan. big_grin
                          • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:09
                            stringi sa genialne w swojej prostocie.
                            bylam kiedys (w sumie przez przypadek, bo utknelam w czasie burzy snieznej) na wystawie nowoczesnego desajnu w monachium - tam mieli meble "z epoki" zaaranzowane w roznych "pokojach" - jeden z najpiekniejszych to byl wlasnie taki caly ostringowany.

tylko "w epoce" to to byly "tanie meble dla mas", a teraz ceny powalaja!
                            obok tej wystawy desajnu byl sklep firmowy vitry - jak weszlam, to zaraz wyszlam, bo sie balam, ze mnie zaaresztuja za zbyt male nabozenstwo w ogladaniu mebli! chodzil za mna pracownic caly czas i "patrzyl na rece" ...

... a stingi w piwnicy to efekt mojego marazmu moralnego, niestety ...
                            wieki mi zajmuje zajecie sie czyms, co nie jest absolutnie konieczne <wzdycha>
                            • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:16
                              No drogie, drogie, a teraz jeszcze wszystko z 30% skoczyło.

Ta wystawa, o której napisałaś, to jakaś stała czy czasowa? Z chęcią bym się wybrała.

Mam gdzieś fantastyczną książkę o polskim designie, opisane sztuka po sztuce - krzesła, komody, stoły, biurka - no, wszystko. Cudo. smile
                              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:20
                                > Ta wystawa, o której napisałaś, to jakaś stała czy czasowa? Z chęcią bym się
                                > wybrała.

nie wiem, czy ta konkretna wystawa byla czasow (zapomnialam niestety), ale muzeum na pewno warto odwiedzic:

www.pinakothek-der-moderne.de/en/design/

> Mam gdzieś fantastyczną książkę o polskim designie, opisane sztuka po sztuce -
                                > krzesła, komody, stoły, biurka - no, wszystko. Cudo. smile

dawaj ta ksiazke smile
                                • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:22
                                  Pinakoteki znam i wielbię. smile Myślałam, że coś jeszcze wyczailas. big_grin

Kura, musiałabym jej poszukać, a ja leżę - jak mąż wróci, to go poproszę. smile
                                  • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:24
                                    Wiele ciekawych i nieoczywistych książek kupiłam w księgarni w Teatrze Nowym, teraz widzę, że są także w necie: klik

Tam też kupiłam ten egzemplarz o designie, zaraz może odszukam w sieci.
                              • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:35
                                Ta? Nieświetna w moim odczuciu, ale użyteczna.
                                • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:39
                                  Potworia, a polecisz cos swietnego? smile
                                  • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:52
                                    Wydany przez Wytwórnię "Ilustrowany elementarz polskiego dizajnu". "Polski new look" Ewy Banaś, tylko o szkle. Katalog kultowej wystawy "Szare w kolorze". Z bardziej przewrotnych: "Jak przestałem kochać dizajn" Wichy i "Wyroby" Olgi Drendy. No i tej samej autorki "Duchologia polska", opowieść o latach dziewięćdziesiątych z perspektywy wytworów kultury materialnej.
                                    • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:54
                                      Nie, to są takie typowe pozycje o polskim designie, polecane wszystkim na początek.

Ta moja książeczka to kieszonkowe wydanie, Kurdę, nie mogę tego znaleźć w necie a wstać też nie mogę. tongue_out
                                    • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:55
                                      Aaaa, przepraszam, myślałam, że pomagasz mi. big_grin big_grin big_grin
                                    • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:56
                                      potworia116 napisała:

> Wydany przez Wytwórnię "Ilustrowany elementarz polskiego dizajnu". "Polski new
                                      > look" Ewy Banaś, tylko o szkle. Katalog kultowej wystawy "Szare w kolorze". Z b
                                      > ardziej przewrotnych: "Jak przestałem kochać dizajn" Wichy i "Wyroby" Olgi Dren
                                      > dy. No i tej samej autorki "Duchologia polska", opowieść o latach dziewięćdzies
                                      > iątych z perspektywy wytworów kultury materialnej.

Errata: Barbara Banaś, nie Ewa.
                                      A w ogóle to polecam przejrzeć ofertę wydawnictwa Karakter, oni są najlepsi w dizajn.
                                    • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 12:00
                                      dzieki, Potworia.
                                      u mnie problem z wysylka "do niemca", rodzina na ogol sie wzbrania przed przywozeniem ciezarow wink
                                    • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 16:46
                                      Byłabym zapomniała: jedna z moich ulubionych książek o dizajnie, wracam regularnie od paru lat.
                                • thank_you Re: Śmieciara 17.09.21, 11:43
                                  Nieee, tamta była świetna z powodu wydania. smile Taka kieszonkowa wersja. Szukam!
            • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 10:02
              Krzesla tez super. Napatrzec sie mo moge.
            • januszekxxl Re: Śmieciara 17.09.21, 10:05
              kura17 napisała:
              > a to kolekcja moich krzesel-znajd w biurze
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/YbCShZLl4Oj6GZIoX.jpg

A kto w tym biurze używa na konika na biegunach?
            • picathartes Re: Śmieciara 17.09.21, 10:06
              Pierwsze i trzecie od lewej cudne.
              Mamy taką zbieraninę w domu, stare, nowe, artystyczne. Każde krzesło inne - nadaje to świetny klimat w przeciwieństwie do szablonowego zestawu stół i sześć identycznych krzeseł smile
            • babsee Re: Śmieciara 17.09.21, 10:47
              Tez mam Thoneta!z piwnicy znajomego smileposzałam z nim do piwnicy po karton a to cudo stało wciśnięte pod kartony. I od 5 lat jest tylko MOJ smileStoi koło łożka i służy za nocną szafkę smile Uwielbiam krzesła smile
            • majenkir Re: Śmieciara 17.09.21, 16:27
              Czy ja mam deja vu czy już kiedyś to zdjėcie z krzesłami wrzucałaś?
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 16:29
                > Czy ja mam deja vu czy już kiedyś to zdjėcie z krzesłami wrzucałaś?

mozliwe, ze wrzucalam - uwielbiam moje krzesla big_grin
                i nie mam za duzo zdjec z nimi ...
                • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 19:24
                  Ja pamietam plakat feministisze avant garde😎
                  • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:37
                    > Ja pamietam plakat feministisze avant garde😎

kupiony w muzealnym sklepiku (ulubione miejsce moje i siostry), w moim ukochanym muzeum w hamburgu - sztuki i sztuki uzytkowej (jak to po polsku ladnie nazwac?? po niemiecku kunst und gewerbe).

mam jeszcze inne wersje plakatu na pocztowkach - uwielbiam smile
            • annaboleyn Re: Śmieciara 19.09.21, 15:43
              kura17 napisała:

> a to kolekcja moich krzesel-znajd w biurze
              >
              >
              Jessu, jakie piękne!

• asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 09:59
            O rany, komoda! Tez myslalam ze ptaszek.
            Komode taszczylas? Silaczka znaczy big_grin
            • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:04
              > O rany, komoda! Tez myslalam ze ptaszek.
              > Komode taszczylas? Silaczka znaczy big_grin

haha, oczywiscie, ze taszczylam (nie jest AZ taka duza) - po 5 km biegu - w koncu jestem ematka!
              po przytaszczeniu pobieglam nastepne 16 (zeby jako pol-maraton sie liczylo), a po tym rozpalilam ognisko (bez uzycia komody!)
          • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:36
            kura17 napisała:

> a to znalezione przy mojej regularnej scieze do biegania (biegam tam teraz jesz
            > cze czesciej!).
            > w ten dzien dolaczylam do biegu dzwiganie "ciezarow" ...
            >
            >
            >
            przez ten wysiłek jest postokroć więcej warta smile
            ale ptaszek też śliczny smile
        • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:55
          Nabrałaś mnie, przez chwilę naprawdę myślałam, że masz bliźniaka 🙂. Zastawa urocza.
        • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 09:56
          to musi pochodzic z wyspy skarbow - wszystko sliczne.
          • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:59
            > to musi pochodzic z wyspy skarbow - wszystko sliczne.

moj maz mial inne zdanie, ale odkad znosi do domu gramofony i plyty, to zawarlismy w tej sprawie pokoj smile
    • babsee Re: Śmieciara 17.09.21, 09:36
      ohhh!!!piekny!!!!zazdraszczam okrutnie. Moim najwiekszym znaleziskiem jest lustro wielkie, ktore natentychmiast przerobilam i zawiesiłam na tarasie. NIe mam szczęscia jednak do żadnych kultowych Horbowych, szkła z Walbrzycha, foteli Liska itp.
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:48
        Obawiam się, że epoka znajdowania kolekcjonerskich egzemplarzy minęła jakieś 20 lat temu 😟.
        A lustro to jedna z moich top-zdobyczy. Prawdziwy kryształ 😊.
        • babsee Re: Śmieciara 17.09.21, 10:46
          W zyciu!jako zagorzała fanka portalu "Uwaga, śmiecarka jedzie" informuję, ze nie tak dalej jak wczoraj panie we Wrocławiu wystawila cały karton wazonów z czego dwa to były wspomniane Horbowy a 3 tygodnie temu ja pytałam pani z niedowierzaniem, czy naprawde chce oddac na smieci talerze i polmisek Asteroid.
          • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:51
            Ząbkowice, ja mam chcicę! Uwielbiam Asteroidy🙂.
    • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 09:45
      Cudna znajda.
      Ludzie potrafia wyrzucic na smietnik prawdziwe skarby, trzeba zawsze rzuc okiem.
      Ktos to cudo pewnie pomalowal z powodu potrzeby akcentu kolorystycznego, a potem przemalowal sciany wiec i wazon wylecial.
    • babsee Re: Śmieciara 17.09.21, 09:45
      Przepraszam, przypomnialo mi się, ze zabrałam ze śmieci cudne drewniane krzesło z wybita datą pod spodem 1918 rok i mało nie pękłam z dumy a moj mąż pzytargal trzecie już akwarium do domu, zabrane ze śmieci( takie ladne, z pokrywą i całym osprzetem)
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:49
        Zdję-cie, zję-cie!
      • januszekxxl Re: Śmieciara 17.09.21, 10:01
        babsee napisała:
        moj mąż pzytargal
        > trzecie już akwarium do domu, zabrane ze śmieci( takie ladne, z pokrywą i cały
        > m osprzetem)
        >

Takie akwaria ze śmietnika mogą być po chorobie ryb. Trzeba wiedzieć jak je odkazić razem z całym osprzętem, który niekoniecznie jest sprawny.
        • babsee Re: Śmieciara 17.09.21, 10:42
          Dziękuję za rady., Mąż akwarysta od 35 lat, wiec akwarium odkażone, juz stoi napełnione wodą, coby sie woda odstała. nie , te wszystkie akwaria są stad, że jest bardzo dziwne przekonanie, że przy rybkach nie ma roboty-po prostu sypie sie raz dziennie pokarm i one mają sie swietnie, rośliny rosną a glonów nigdy nie ma smile A po 4-6 miesiącach okazuje się, że akwarium to full pracy ktora wcale nie musi zakończyć się sukcesem.
          Miałam: rybki, chomiki, papugi, zeberki, swinki morskie, koty, psa i śmiem twierzdić, ze najmniej pracy i zaangażowania wymaga kot.
    • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 09:58
      o, i jeszcze znalazlam fotke moich trzech znajd w pracy - dwa lustra oraz lampa (oryginalny kaiser!)
      zdjecie bylo dla kogos, kto mi sprezentowal zaparzacz do herbaty w ksztalcie robota wink
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:00
        Takie śmietniki to tylko na zgniłym Zachodzie 🙂.
        • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:08
          phi, nic zgnilego w moich smietnikach nie ma!

gdzie znalazlam lampe wlasnie napisalam powyzej - 20 metrow pod ziemia, w komorce kolo akceleratora ...
        • ludzikmichelin4245 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:09
          potworia116 napisała:

> Takie śmietniki to tylko na zgniłym Zachodzie 🙂.

O przepraszam, jeszcze jakieś 3 lata temu można było się udać na całkiem skuteczny szaber po nowohuckich śmietnikach smile
          • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:45
            A to pewnie obiekty eksmitiwane w ramach egzorcyzmowania bolszewickich biesów. Cóżeś wzięła pod swój dach, nieszczęsna? (Bez zdjęcia się nie liczy.)
            • ludzikmichelin4245 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:06
              Kryształową popielniczkę! Ale schowana, wyciągam tylko dla gości smile
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:10
                > Kryształową popielniczkę! Ale schowana, wyciągam tylko dla gości smile

wlasnie mi przypomnialyscie, ze mialam pojechac do malego sklepiku-rupieciarni po krysztalowa mise (na owoce sie nada), za 1 euro byla na wystawie w weekend (sklep wtedy zamkniety, niestety)
              • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:37
                ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Kryształową popielniczkę! Ale schowana, wyciągam tylko dla gości smile

"Czy popiół tylko zostanie i zamęt...?"

Uważałabymwink
    • kosmos_pierzasty Re: Śmieciara 17.09.21, 10:16
      Świetna znajda!
      Nic takiego niestety nie znalazłam na śmietniku. A o zakupach założyłam całkiem niedawno podobny wątek, bo po kilku latach wreszcie ustaliłam, jaką to paterę z Murano kupiłam w składzie rzeczy używanych z Zachodu.
    • paulownia88 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:49
      Nie mam znajd, bo nie lubię przedmiotów, jestem minimalistką i używam tylko tego, co mi potrzebne. Za to moja mamunia ma podobną do autorki wątku pasję - lata po śmietnikach i wygrzebuje graty. Raz nawet jakiś fotel zataszczyła do mieszkania przy pomocy dozorcy - w fotelu były pluskwy, z którymi walczyła przez rok.
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:53
        Istotnie, meble z tapicerką to zawsze ryzyko. Warto mieć zaprzyjaźniony zakład.
        • zurekgirl Re: Śmieciara 20.09.21, 15:27
          Nie tylko z tapicerka! Kocham smieci, przytargalam sobie piekny drewniany stolik nocny, przemalowalam, dobralam nowe galki do szuflad. Cud miod wyszedl. Po dwoch miesiacach cos mnie zaczelo kasac nocami. Po trzech zorientowalam sie, ze gniazdo pluskiew bylo w nozce szafki...ale juz sie zdazyly zagoscic wszedzie w okolicy. Radze ogladac kazdy mebel przed zgarnieciem do domu. I zgooglowac jak wygladaja slady pluskiew. Ja przed ta akcja nie mialam pojecia co to pluskwa, znaczy wiedzialam ze robaczek.
      • a23a23 Re: Śmieciara 17.09.21, 14:19
        paulownia88 napisała:

> Raz nawet jakiś fotel zataszczyła do mieszk
        > ania przy pomocy dozorcy - w fotelu były pluskwy, z którymi walczyła przez rok.

Jesteś córką Penny? wink
        • kk345 Re: Śmieciara 19.09.21, 14:32
          Penny miała chyba szczura w fotelu 🙂
    • atenette Re: Śmieciara 17.09.21, 10:51
      haha chyba kiedyś dostałam taki sam. Też był czymś pokryty (już nie pamiętam koloru) i też to zdarłam, więc chyba tak były sprzedawane smile
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 10:53
        Masz go jeszcze? Pamiętasz czyj to wyrób?
        • atenette Re: Śmieciara 17.09.21, 10:57
          Gdzieś go chyba mam, ale nie pamiętam gdzie. Nie wiem też czyj to wyrób. Dostałam go kupę lat temu z okazji ślubu. Do tego był taki wielki talerz/patera chyba.
      • ajaksiowa Re: Śmieciara 17.09.21, 10:59
        Gratöw nie ściągam ze względu na ew robactwo,inne cudowności które można umyć w każdym miejscu-zdarza mi się
      • bei Re: Śmieciara 18.09.21, 17:57
        Emulsja dobrze schodzi w zmywarce, naprawdę! Wkładamy tylko naczynie do oczyszczenia, wrzucamy ze dwie tabletki, i nastawiamy nawyzszą temperaturę.
    • reinadelafiesta Re: Śmieciara 17.09.21, 11:37
      Moje najwspanialsze znalezisko, które komuś się znudziło, przestało być potrzebne i zostało wyrzucone. Zgarnęłam, doczyściłam i służy już wiernie kilka lat.
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:39
        😍. Ślicznotka. Albo ślicznotek.
        • reinadelafiesta Re: Śmieciara 17.09.21, 11:42
          Chłopiecsmile
          • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:43
            ale mine na fotce to ma odpowiednia dla tych, co go wyrzucili!
            ja tam w oczach srodkowy palec widze wink
        • ajaksiowa Re: Śmieciara 17.09.21, 11:42
          Wow!!!😃😃😃
      • aqua48 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:43
        Cudowne znalezisko!
      • cudko1 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:48
        reinadelafiesta napisała:

> Moje najwspanialsze znalezisko, które komuś się znudziło, przestało być potrzeb
        > ne i zostało wyrzucone. Zgarnęłam, doczyściłam i służy już wiernie kilka lat.
        >

reinadelafiesta przebilas wszystko w tym watku smile

nie zeby cos brakowalo innym znaleziskom wink (kolekcja kieliszkow kury super smile

ja znalazlam tylko krzeslo smile nawet watek popelnilam brac czy nie... wiec wzielam, a teraz znalazlam drugie takie samo
        • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 11:51
          > wiec wzielam, a teraz znalazlam drugie takie samo

Gratki. To jak w dowcipie o ucieszonym gosciu co to musztardowke przygarnal: - O, bedzie szosta!
          • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 12:02
            > To jak w dowcipie o ucieszonym gosciu co to musztardowke przygarnal: -
            > O, bedzie szosta!

u nas chyba z tuzin sluzy za szklanki - bardzo ladny, prosty dizajn tongue_out
            • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 12:29
              > bardzo ladny, prosty dizajn tongue_out

I po co ten jezor, ja jestem fanka musztardowek big_grin
              Sloik po ktorejs nutelli tez wdzieczny byl w formie.
              Kiedys flakony perfum Niny Ricci byly tak ekskluzywne, ze dzis te stare ze skrzydlami ida na aukcjach za duze pieniadze. Mnie sie marzy taki sam los dla musztardowek ....
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 12:32
                mialam "w mlodosci" te perfumy w tym flakonie!
                na niemieckich pchlich targach spokojnie mozna znalezc musztardowki na sprzedaz ... wprawdzie ceny umiarkowane, ale moze targujac sie "w gore" zaczeloby sie nowy trend, hehe ...
                • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 12:59
                  > mialam "w mlodosci" te perfumy w tym flakonie!

I pozbylas sie flakonu? Im starsze tym cenniejsze tongue_out (jezor zamierzony)

> na niemieckich pchlich targach spokojnie mozna znalezc musztardowki na sprzedaz

na szwedzkich tez mam ich pod dostatkiem, ale poluje sie na te najstarsze niegdys (nadal tez) sprzedawane w aptekach z "recznie" robiona musztarda. Bylo to tradycyjnie na swieta BN celebrowanie musztardy roku gdzies tak od 1920 roku. Te najstarsze opakowania sa rarytasem na pchlich targach.

Tu przyklad jednej z najnowszych:
                  https://xperhotelsandtable.files.wordpress.com/2017/12/lp6gkbtkecd7sbrfvg9i.jpg?w=474
                  • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 19:32
                    Ja bym chciala o musztardach- jakie sa w Szwecji? I w Niemczech?
                    • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:39
                      > Ja bym chciala o musztardach- jakie sa w Szwecji? I w Niemczech?

u nas najlepsza jest sarepska z polskiej kolekcji w supermarketach tongue_out
                      no i dijon (z kuleczkami i bez) z aldiego - ale ona pojawia sie raz w roku i nigdy nie wiem, kiedy. jak juz jest, to wykupuje pol asortymentu oraz - nie zartuje - jem ta musztarde (bez ziarenek) lyzeczka, co najmniej pol sloika na raz - nie wiem, co tam dodaja, ale jestem potem pol dnia na haju!!!
                      • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 20:06
                        Ja tez jem lyzeczka, musztarda jest podstawowym prawem czlowieka

Ale ta dijonska oryginalna to lyzeczka sie nie da, czyli albo ty kurczaku jestes jaka diablico, albo aldi sprzedaje przystosowane do niemieckich podniebien (waham sie😛)
                        • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 20:32
                          jejku, no ostra jest jak czort, ale spokojnie wyjadam ...
                          niemcy moga kantowac, zgadzam sie - przyjade do Ciebie na degustacje prawdziwej ...
                          • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 20:38
                            Zlamiesz mi serce jesli nie przyjedziesz.

Co do musztardy dijonskiej, to babcia mojego faceta robila mu na kaszel kataplazmy z tej musztardy, stary wogole nie hipochondryk a mowi ze palilo jak cholera 🤣 (choc moze to te kataplazmy go ustrzegly przed meskim hipochondryctwem)
                            • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 20:53
                              > Zlamiesz mi serce jesli nie przyjedziesz.

za serce sie trzymajac przysiegam - przyjade przy pierwszym wyjezdzie do cernu!!!

> Co do musztardy dijonskiej, to babcia mojego faceta robila mu na kaszel
                              > kataplazmy z tej musztardy, stary wogole nie hipochondryk a mowi ze palilo
                              > jak cholera 🤣 (choc moze to te kataplazmy go ustrzegly przed meskim
                              > hipochondryctwem)

no to musi byc, ze niemcy oszukuja! takich atrakcji nie ma.
                              chetnie sprobuje, choc za nie jestem zbyt "ostra" tongue_out

w sprawie kataplazmow - mloda doktorantka bedac pojechalam na "szkole fizyczna" do st. andrews w szkocji (ahahah) - tam gdzie sie william i kate spotkali! cos mi zaszkodzila i mialam z gardlem straszne problemy. poznana tam armenska fizyczka doradzila posmarowanie gardla miodem i obwiazanie szalikiem - co szkodzi sprobowac?? to plus "whiskeu tasting" zlikwidowaly moj bol gardla momentalnie!
                              • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 21:06
                                Miut tzn polen pszczeli to naturalny antybiotyk, a Armenia to « nasza » fchancuska milosc - mysle, ze gdybym byla zdolna fizyczka postapilabym jak ty😛
                                Ale jako straumatyzowane domowymi metodami leczenia dorosle dziecko matki « zaloz kapcie », wole jakies chemikalia lyknac tudziez czopek na bol gardla :p

Ja mialam pszczoly na dachu i dalej robie miod z sasiadka- swietne zajecie, kontakt z pszczolami i wogole; a w miodowym entuzjazmie kupilam w Pirenejach szampon z tamtejszego miodu i NAPRAWDE NIE POLECAM, robi z wlosow cos strasznego🤣
                          • snakelilith Re: Śmieciara 17.09.21, 23:07
                            kura17 napisała:

> jejku, no ostra jest jak czort, ale spokojnie wyjadam ...
                            > niemcy moga kantowac, zgadzam sie - przyjade do Ciebie na degustacje prawdzi
                            > wej
                            ...

Kura, Niemcy mają düsseldorfską, ta jest tradycyjna i kultowa, dijon dostępna w Niemczech może się schować. Oryginalna jako Löwensenf, w różnych kategoriach ostrości. Prowadzi także Aldi jako markę własnę (mittel i scharf) ale nie dam sobie ręki uciąć czy tylko w regionalnych marketach, ja Düsseldorf mam pod nosem.
                        • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:24
                          boogiecat napisała:

> Ja tez jem lyzeczka, musztarda jest podstawowym prawem czlowieka
                          >
                          > Ale ta dijonska oryginalna to lyzeczka sie nie da, czyli albo ty kurczaku jeste
                          > s jaka diablico, albo aldi sprzedaje przystosowane do niemieckich podniebien (w
                          > aham sie😛)

o ! smile - jak miło smile
                          zawsze w domu, na wyjeździe, muszę mieć musztardę, wiele razy bywało też, że miałam w domu 3-4 rodzaje jednocześnie smile
                          musztardówki ze dwie tez mam-tu ledwie kilkuletnia ( po niemieckiej musztardzie) i pokazywana już kiedyś na forum filiżaneczka z porcelany i czajniczek do zaparzania herbaty ( z bazarku)
                          • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 11:46
                            Ale solidna musztardowka, widze automatycznie kielbase na wodzie😎

My tez zawsze mamy w lodowce po kilka rodzajow🙂
      • purchawka2020 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:49
        Piękny! Ja za takiego dałam 800 zł.
      • ludzikmichelin4245 Re: Śmieciara 17.09.21, 11:54
        A czy znalezisko robi dużo Hałasa? smile
        • reinadelafiesta Re: Śmieciara 17.09.21, 12:01
          Powiedzmy, że absolutnie nie boję się, żeby ktoś wszedł niepostrzeżenie do domusmile Objął nieruchomość ( i okolicę) w posiadanie i teraz on tu rządzi.
          • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 12:08
            reinadelafiesta napisała:

> Powiedzmy, że absolutnie nie boję się, żeby ktoś wszedł niepostrzeżenie do domu
            > smile Objął nieruchomość ( i okolicę) w posiadanie i teraz on tu rządzi.
            >

A penetruje wszystkie dziury?
            • reinadelafiesta Re: Śmieciara 17.09.21, 12:31
              To jest pies z charakterem, robi to, na co akurat ma ochotę. Zresztą, widać to po jego minie na zdjęciu. A poważnie - jest grzeczny, czysty, nigdy niczego nie zniszczył. Nie wiem, jak i dlaczego ktoś mógł go tak potraktować i wyrzucić do lasu. W każdym razie moje znalezisko jest fantastyczne i cieszę się, że nam się taki pies trafił. Dziękuję Wszystkim za słowa uznania, przekażę zainteresowanemusmile
              • milkazoreo77 Re: Śmieciara 17.09.21, 14:49
                Ludzie to urwy..
                Moja koleżanka ma kotkę, tricolorke, która znalazła w śmietniku w worku na śmieci...
                Więc po ludziach to się wszystkiego spodziewać można
              • primula.alpicola Re: Śmieciara 18.09.21, 17:00
                reinadelafiesta, czy znalazłaś go w lesie zeszłej zimy, przywiązanego do drzewa? Bo możliwe, że Cię kojarzęsmile
                • primula.alpicola Re: Śmieciara 18.09.21, 19:17
                  Doczytałam, że masz go już kilka latsmile
                • reinadelafiesta Re: Śmieciara 19.09.21, 13:32
                  Przepraszam dopiero teraz zauważyłam pytanie. Mam go od ok. trzech lat, znaleziony w lesie, w październiku, gdzie według okolicznych mieszkańców błąkał się od dwóch tygodni. Miał wtedy ok.9 miesięcy. Coś mi się wydaje, że jakiś nietrafiony prezent komunijny.
                  • primula.alpicola Re: Śmieciara 19.09.21, 13:46
                    Los Ci wynagrodzismile
                    Ten, o którym pisałam, podobny nieco, został przywiązany do drzewa w zimowy dzień, i nawet nie blisko drogi, tylko wgłąb lasu. Znalazła go pani, która lubi łazić off road, i uratowała.
                    Tym sqrwysynon, którzy robią zwierzętom takie rzeczy, życzę wszystkiego najgorszego.
      • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 14:50
        To jest znalezisko pierwsza klasa!
      • dvdva Re: Śmieciara 17.09.21, 16:18
        Najpiekniejsze znalezisko w calym watku
        • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 19:34
          Pelna zgoda (i jedyne, ktorego zazdroszcze😛)
      • primula.alpicola Re: Śmieciara 18.09.21, 16:57
        Przesłodki! Mam podobne "znalezisko"smile
      • zurekgirl Re: Śmieciara 20.09.21, 15:28
        Ooo, ja mam kota ze smieci, czarnego, tez chyba sie przestal podobac i szczesliwie trafil w moj gust i moment.
    • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 14:23
      Właśnie minęłam to, ale się chyba nie skuszę 😅
      • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 15:02
        Kuszace! Ta biala plama to wyzarte czy kwiatek? Troche jak kuzyn Chagall´a big_grin
        • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 15:16
          i tam chyba swojski bocian jest! bierz, Maszkaronie big_grin
          • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 15:57
            Jak bocian to : URATOWANI!
            big_grin
            Ktos juz jej bociana sprzatnal sprzed nosa.
            • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 18:08
              Ja wam powiem, że to wyglądało na bardzo stare i nawet chciałam się przyjrzeć podpisowi ale jakiś facet się na mnie dziwnie gapił z okna, poczułam się trochę jak w ukrytej kamerze 😅
              • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 18:43
                > trochę jak w ukrytej kamerze 😅

Nawet jesli, to wyszlabys na znawce sztuki. Wyjdz z psem jeszcze raz big_grin
                • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 18:46
                  Wieczorne spacery to czas oddechu dla męża, nie mogę mu tego odebrać wink
                  • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 18:49
                    Nakieruj go, moze z obrazem wroci big_grin
                    • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 18:53
                      Oj nie, on ma uraz po tatusiu który lubi różne śmieci do domu zwlekać i prędzej by padł trupem niż przytargał jakąś wystawkę :p nawet na widok pchlego targu ma panikę w oczach :p
                      • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 19:03
                        No to masz pecha, do jutra dzielo nie poczeka.
                        Nastepnym razem badz bardziej zdecydowana, to dobra cnota.
                      • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 19:36
                        O to jak ja😀
                        Mnie to wyzej wyglada na karton od piccy 😛
                        • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 19:37
                          A gdzie tam, to na płótnie malowane i przytwierdzone do jakiejś płyty :p
                          • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 09:07
                            Bylas juz dzis na spacerze? Lec i sprawdz, mowie ci big_grin
                            • mashcaron Re: Śmieciara 18.09.21, 09:17
                              Nie byłam, chłop był bo młoda z gorączką 🙄 rok szkolny się zaczął, psia jego mać...
                              • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 09:37
                                No to klops.
                                Nie pada chociaż?
                                • mashcaron Re: Śmieciara 18.09.21, 09:38
                                  Nie, ładny, słoneczny dzień :p
                                  • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 09:45
                                    No to idź na spacer, musisz się przewietrzyć. 😎
                                    • mashcaron Re: Śmieciara 18.09.21, 09:53
                                      Muszę poczekać aż chłop wróci bo pojechał oglądać dom 200km od nas :p
              • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 20:00
                A to troche jak moja corka, ktora- jak siedzialysmy na drodze nad tymi starymi gazetami i przechodzili ludzie- obmyslala co odpowie, gdy ktos nas zaczepi 🤣
    • loginwieczniezajety Re: Śmieciara 17.09.21, 14:34
      Na śmietniku za granicą znalazłam kiedyś szklaną misę (szkło rozchodziło się niczym promienie słoneczne) i kandydata na męża, który też się przyglądał zawartości śmietnika i szybko się oświadczył. Misę zabrałam, ale zostawiłam w hostelu, kandydata porzuciłam już przy śmietniku.

Polskie śmietniki to najczęściej obraz nędzy i rozpaczy. Ludzie wyrzucają gabaryty obok normalnych śmietników, a ja się zastanawiam ile jeszcze lat będą lądowały tam zdezelowane wersalki i niedobitki po regałach Kowalskiego. A jeśli ktoś reflektuje na szafki czy łóżka szpitalne to widziałam ostatnio niezły bajzel na terenie szpitala MSWiA.
    • ingryd Re: Śmieciara 17.09.21, 18:53
      Takie dziś znalazłam rano pod drzwiami roboty, pomyślałam, duże, ale może gdzieś upchnę w domu, zabiorę wracając
    • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 18:59
      Piękny ten Twój dzbanek! Ja pisałam już kiedyś, że kolekcjonuje stare kafelki/płytki. To moje ostatnie zdobycze- kupione w sklepie ze starociami, żaden nie kosztował więcej niż $1
      • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:02
        I jeszcze mam to- stary żyrandol, ocalony z sali balowej.
        • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:06
          Obłędny! No, ale do takich gadżetów trzeba mieć metraże i kubaturę.
          Kiedy się dwa lata temu rozkładalam w obecnym mieszkaniu, czułam się na tych sześćdziesięciu metrach panią na włościach. A teraz, pofolgowawszy śmieciarskiej naturze, coraz częściej myślę nad poszerzeniem lebensraumu.
          • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:40
            Metraż, metrażem, ale robi się stresująco, kiedy myśle o przeprowadzkach. Mój chłop kolekcjonuje sztukę (obrazy, grafiki, rzeźby), żeby wywieźć cześć z Polski musiałam się starać o zgodę Konserwatora Zabytków i wynająć kontener, teraz jest tego 3 razy tyle i znowu będziemy się gimnastykować z przewiezieniem tego majdanu z powrotem do Europy.
          • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:40
            potworia116 napisała:

> Obłędny! No, ale do takich gadżetów trzeba mieć metraże i kubaturę.
            > Kiedy się dwa lata temu rozkładalam w obecnym mieszkaniu, czułam się na tych sz
            > eśćdziesięciu metrach panią na włościach. A teraz, pofolgowawszy śmieciarskiej
            > naturze, coraz częściej myślę nad poszerzeniem lebensraumu.

Oh, jak cię rozumiem ! U mnie to obecnie bardziej przypomina graciarnię, nie widac urody tych wszystkich śmieciocudów. Sporo pochowanych jest w piwnicy , w której co jakis czas upycham coś co oczyma wyobraźni widze w nowym domu
            Teraz też mam małe już mieszkanie ( 64m2) ale docelowo bedzie ok 130 m2 do wykorzystania big_grin ( plus taki samzaadaptowany strych big_grin )
        • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 19:11
          > ocalony z sali balowej.

A co, palilo sie?
          Znakomity!
          • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:28
            Nie, sala znajdowała się w budynku przeznaczonym do rozbiórki, uratowaliśmy wielkie przesuwane drzwi i ten żyrandol.
            • aqua48 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:43
              Przypominała mi się opowieść Bogusława Kaczyńskiego jak to skądś uratował kryształowy żyrandol pałacowy i powiesił go w swoim mieszkaniu w bloku. Żyrandol wyjątkowej urody i cieszył oczy nowego właściciela tak, że nie przeszkadzało mu iż z powodu rozmiarów oraz niskiego sufitu musiał ozdobę salonu obchodzić dookoła smile
        • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:31
          nienawidze Cie za ten zyrandol!!!
          ja juz mezowi zapowiedzialam, ze jak dzieci sie wyprowadza, to ja zamieszkam w jednej ze starych kamienic hamburga - bo tam sufity to i 5 metrow maja - i pierwsze, co sobie kupie, to krysztalowy zyrandol!!!
          mieszkalismy w takim mieszkaniu jakies 5 lat "przed dziecmi", ale bylo za male na rodzine.
          zyrandol oczywiscie byl - w kuchni (nie nasz), no i stiuki wszedzie na sufitach - boskie!
          • kk345 Re: Śmieciara 18.09.21, 17:38
            Stiuki są płaskie, masz pewnie na myśli sztukaterie? Mam, wysokie sufity też, ale kryształowych żyrandoli brak, międzywojnie u mnie wisi. A w ogóle pamiętam Cię i Twoje kąty z forum WM, jakiś żaglowiec chyba na regale stał? 🙂
            • kura17 Re: Śmieciara 18.09.21, 17:57
              > Stiuki są płaskie, masz pewnie na myśli sztukaterie?

kurcze, nie wiem (przepraszam), nie rozrozniam.
              mam na mysli takie rzeczy, jak na zdjeciach ponizej, tylko oczywiscie mniej "wystawne" - i na suficie i laczeniu sufitu ze sciana.

> Mam, wysokie sufity też, ale kryształowych żyrandoli brak, międzywojnie u mnie wisi.

tez musi byc fajowo - opis piekny!

> A w ogóle pamiętam Cię i Twoje kąty z forum WM, jakiś żaglowiec chyba na regale stał? 🙂

haha, rzeczywiscie stal! swietna masz pamiec! nawet stoi nadal, ale teraz tam jest straszny bajzel (na tym regale) i musimy zaglowcowi znalezc inne miejsce ... maz zbiera gramofony, stare wzmacniacze i radia i tak sie u nas od nich zaroilo, ze zabraly miejsce zaglowcowi tongue_out razem wygladaja fatalnie, od miesiaca (nowy nabytek) mnie to meczy i musze wreszcie zmienic ...
              • kk345 Re: Śmieciara 18.09.21, 18:10
                Sztukaterie, wystające gipsowe, na których zbiera się kurz. Mam w każdym pokoju inny wzór kwiatowy (plus jeden z kłosów żyta), z 1904 roku. Kiedyś nawet wrzucałam fotki na WM konsultując kolory przed przeprowadzką 🙂 A grupy śmieciarkowe kocham, są kopalnią cudowności, np wzbogaciły mnie o spora kolekcję kryształów, łapiących światło na parapetach... Kiedyś na śmieciarce pojawiła się nawet figurka byka-pikasiaka ale nie zdążyłam uświadomić właścicielki o wartości, poszła natychmiast. Ludzie perełki wyrzucają...
            • asia.sthm Re: Śmieciara 19.09.21, 11:00
              Tu coś wyraźnie nie wyszło.
              Znalezione w internecie.
              • srubokretka Re: Śmieciara 20.09.21, 15:32
                Wyszlo, ale bokiem big_grin
      • asia.sthm Re: Śmieciara 17.09.21, 19:09
        O i swieta lucje masz, ten musi byc szwedzki. Wyjmujesz go 13 grudnia?

Cala kolekcja bardzo fajna - zaczne teraz ogladac kafelki na pchlich targach.
        • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:26
          Cała kolekcja, to 10 lat zbierania kafelków gdzie się da. Żebranie po ludziach, włażenie na pustostany z dłutem i młotkiem, setki garażowych wyprzedaży, proszenie artystów zajmujących się ceramiką o zrobienie TEGO kafla, polowanie na ebayu itd. Dla dobrego kafla poświęcę wszystko😀 Ten ze św. Lucja, dopiero niedawno kupiłam, ale w grudniu będzie robił za podstawkę.
          • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:29
            Magdalena, bede dla Ciebie szukac kafli na niemieckich pchlich targach - o wdziecznej nazwie flohmarkt big_grin

przekaze w krakowie tongue_out
            • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:35
              Nie ma prezentu z którego mogłabym się bardziej ucieszyć kuro😘😘
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:40
                > Nie ma prezentu z którego mogłabym się bardziej ucieszyć kuro😘😘

... a za zyrandol sie wymienisz? ...
                • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:47
                  A wiesz, że pewnie tak...Na pewno weźmiemy go ze sobą do Europy, ale nie ma szans, aby skomponował się z naszym nowym domem i stylem. Zgadajmy się za 5 lat!
                  • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 19:49
                    tylko ja go potrzebuje w hamburgu smile
                    zapraszam!!! kiss

PS jest piekny, naprawde
                    • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 19:53
                      W Europie odległości, to nie są odległości. Osobiście Ci dostarczę ten żyrandol 😄
                      • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:13
                        Żyrandol....eh..jak można zostawić takie coś w budynku..ja w ogóle nie czaję takiego lekkiego podejścia ludzi do posiadanych przedmiotów. No ok , nie chce to nie- niech puści w drugi obieg, wystawi chociaż na smietnik, ktoś weźmie ale zostawić na zmarnowanie ? Magda-zapisze ci się w niebie dobry uczynek !
                        Ja mam takie cosie - wydaje mi się, że to moga być elementy płytek, okute z miejscem na powieszenie. Wygląda jak witraż ale są gładkie z drugiej strony

p.s. miałam kilka lat-może 3 ?- byłam u babci na wsi. Bawiłam się na podwórku, karmiłam kurczaki. Kurczaki były w takim drewnianym niby ogrodzeniu zrobionym po prostu z ościeży wielkich drzwi. Futryny położono na ziemi i kurczaki miały ogrodzenie duże gdzieś 2x2 i wysokie na ok 20-30 cm -nie dawały rady przeskoczyć. I w trakcie zabawy zauważyłam z boku tychże ( teraz jak myśle o tym to bezsensu) ale było tam solidne piękne wymyślnie ukształtowane ( jak winorośl) okucie na wkładkę z kluczem ( a moze dziadek dorobił częśc "ogrodzenia" z kawałka drzwi ?) I to chyba wtedy narodziła się we mnie śmieciara
                        • magdallenac Re: Śmieciara 19.09.21, 15:07
                          Tak te słońca, to chyba szkło witrażowe- bardzo fajne! Teraz jak tak rozglądam się po domu, to widzę, że mamy więcej takich elementów, którym daliśmy drugie życie. Może później zrobię zdjęcia, bo na razie nie chce mi się z łóżka wychodzić wink
                          • wapaha Re: Śmieciara 20.09.21, 19:03
                            magdallenac napisała:

> Tak te słońca, to chyba szkło witrażowe- bardzo fajne! Teraz jak tak rozglądam
                            > się po domu, to widzę, że mamy więcej takich elementów, którym daliśmy drugie ż
                            > ycie. Może później zrobię zdjęcia, bo na razie nie chce mi się z łóżka wychodzi
                            > ć wink

heh, ja co trochę trafiam na jakieś cudo, juz nie będę spamować fotkami wink
                            ale np. jako schowek na klucze itp mam staaaaare żelazko na duszę
            • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 19:57
              Też mogę zerknąć, ludzie u mnie masę dziwności na pchlich targach sprzedają:p tyle, że mi do Krakowa nie po drodze, musiałabym pocztą do hameryki słać:p albo wyślę do kury i kura przywiezie do Kraka :p
              • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 20:03
                Mashcaron ja mam tez adres krakowski! 😘
                • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 20:05
                  A to ok, jak coś się trafi to dam znać ☺️
              • mashcaron Re: Śmieciara 17.09.21, 20:07
                mashcaron napisała:

> hameryki

A tak w ogóle, to coś dawno Hamerykanki nie widziałam .. nie zjadły jej te wilki aby? suspicious
              • kura17 Re: Śmieciara 17.09.21, 20:30
                > albo wyślę do kury i kura przywiezie do Kraka :p

nie slij, tylko po prostu przyjedz do mnie!!
                przeciez to rzyt beretem - zapraszam serdecznie smile
                • mashcaron Re: Śmieciara 18.09.21, 09:01
                  A wiesz kurko żeby się chcemy przeprowadzić bliżej granicy ? wink Chłop jest właśnie w okolicach Maastricht oglądać dom. Ja utknęłam w domu bo oczywiście, jak to zawsze bywa kiedy człowiek ma jakieś plany, młoda dostała w nocy gorączki 🙄
                • aqua48 Re: Śmieciara 18.09.21, 15:09
                  kura17 napisała:

> przeciez to rzyt beretem - zapraszam serdecznie smile

Sorry, przeczytałam rzyg beretem i zaczęłam się zastanawiać smilesmile
                  • kura17 Re: Śmieciara 18.09.21, 17:02
                    > > przeciez to rzyt beretem - zapraszam serdecznie smile
                    >
                    > Sorry, przeczytałam rzyg beretem i zaczęłam się zastanawiać smilesmile

aaa ... nie ma to, jak paskudna literowka zabic sens smile
                    ... choc jakbym beret zjadla, to pewnie bym nim rzygala ... zwlaszcza takim z antenka!
                    • aqua48 Re: Śmieciara 19.09.21, 23:33
                      kura17 napisała:

> aaa ... nie ma to, jak paskudna literowka zabic sens smile
                      > ... choc jakbym beret zjadla, to pewnie bym nim rzygala ... zwlaszcza takim z a
                      > ntenka!

Ee tam literówka fajna ci wyszła smile Lubię nadawać nowy sens starym schematom językowym. Rzyg beretem wchodzi do mojego słownika smile
      • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 20:24
        Kupione! Mialo byc znalezione- masz wypad ze smieciar Magda😛

I ja mam kafle- dwa; i bardzo je lubie: jeden podarowala mi bliska dziewczyna i przedstawia mnie sama😎 a drugi przywiozlam z Portugali i sluzy za podstawke na gorace naczynia
        • magdallenac Re: Śmieciara 17.09.21, 20:42
          Prosz…Własnoręcznie przeze mnie skuty😀
          • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 08:38
            Obłędny ten skuty ptaszek, to jest wprost mistrzostwo formy.
            Ja mam narazie dwa kafle. Pierwszy bardzo stary, już przerobiony na podstawke, ma nóżki i ołowianà ramkę.
            • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 08:41
              Poesek się przekręcił wiercipięta. Poprawiamy.
              • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 08:46
                A tu mój na święta- grudniowy motyw. Robi za podstawkę.
                • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 14:58
                  Pies jest genialny- chętnie odkupię, albo wywal go, a ja pójdę i znajdę 😉 Posiadam kilka kafli w stylu tego z aniołem.
                  • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 16:11
                    > Pies jest genialny- chętnie odkupię, albo wywal go, a ja pójdę i znajdę 😉

Jak bedziesz przejazdem w Sztokholmie to tak ci go dobrze podrzuce, ze az sie zdziwisz jaki to bedzie rekordowy zbieg okolicznosci. big_grin
                    Puscic go w tak dobre rece nie bedzie mi zal ani troche.
                    • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 16:19
                      Twój pies miałby u mnie jak w niebie, już nigdy nie musiałby pracować, jako podstawka pod gorące napoje.
                      • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 16:39
                        Po takich deklaracjach to juz do ciebie chce.
                        Jesli podasz adres to ci go wysle i pragnieniom stanie sie zadosc. big_grin
                        Mam @ gazetowego.
                        • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 19:38
                          Odezwę się na priv!
                          • asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 20:08
                            Oki
                            Daj znac kiedy, gdyz na gazetowa zagladam bardzo sporadycznie, nie awizuje mi sie w telefonie.
                            • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 20:13
                              Dam znać, nie mogę się z telefonu zalogować, bo zapomniałam hasła.
          • boogiecat Re: Śmieciara 18.09.21, 09:05
            Tak, dobry lup! Gdzie go skulas?
          • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 14:55
            Stary, rozwalający się dom, przeznaczony do rozbiórki- był cały rząd tych kafelków, skułam tylko jeden.
      • potworia116 Re: Śmieciara 18.09.21, 11:54
        Nie kolekcjonuję, ale jeden przygarnęłam - reprint klasycznego holenderskiego wzoru. Dorzucam do ematkowego show-case.
        • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 14:57
          Nie mam ani jednego holenderskiego kafla, a kiedy widzę jakieś kafle, których nie mam podnosi mi się ciśnienie, więc może już nic nie wklejajcie😄
          • aqua48 Re: Śmieciara 18.09.21, 15:11
            Ja mam dwa holenderskie. Wyglądają jak autentyczne, w domu są od..nie wiem jakiego czasu. Nie wklejam coby nie drażnić..
            • magdallenac Re: Śmieciara 18.09.21, 15:24
              No dobra wklej, bo teraz mnie będzie dręczyć, że ich nie widziałam. Trzeba było w ogóle nie pisać😉 Może jakaś wymianka aqua? Powiedz mi o czym marzysz!
              • aqua48 Re: Śmieciara 18.09.21, 15:36
                magdallenac napisała:

> No dobra wklej, bo teraz mnie będzie dręczyć, że ich nie widziałam. Trzeba było
                > w ogóle nie pisać😉 Może jakaś wymianka aqua? Powiedz mi o czym marzysz!

Przepraszam Cie, nie wymienię bo to pamiątka z mojego domu rodzinnego, którego już nie ma..I świetnie mi kolorystycznie pasują do pomarańczowej ściany w kuchni. A marzę owszem mosiężnym posrebrzanym dzbanku z dzióbkiem koniecznie na czterech łapach smile
              • kura17 Re: Śmieciara 18.09.21, 16:59
                > Może jakaś wymianka aqua? Powiedz mi o czym marzysz!

Magdalena, wlasnie mi sie przypomnialo, ze w naszej wynajmowanej kuchni posypaly sie kafle i moglabym Ci jeden oddac (za darmo!). piekne niemieckie kafelki z lat 50-60tych ... takie obrzydliwe jasne w jakies niezidentyfikowane blade maziaje big_grin jak ja ich nienawidze!
      • wapaha Re: Śmieciara 18.09.21, 20:49
        magdallenac napisała:

> Piękny ten Twój dzbanek! Ja pisałam już kiedyś, że kolekcjonuje stare kafelki/p
        > łytki. To moje ostatnie zdobycze- kupione w sklepie ze starociami, żaden nie ko
        > sztował więcej niż $1

Magda, a jak stare ?
        Ja mam takie :

• magdallenac Re: Śmieciara 19.09.21, 15:14
          Wiek płytek nie jest kryterium, nie wiem czemu napisałam stare... Muszę poczuć to "coś" Dawniej kupowałam i brałam jak leci, teraz ze względu na to, że kolekcja się powiększa, biorę tylko te wyjątkowe, albo takie z historią. Może kiedyś zrobię specjalny wpis o moich kaflach, bo niektóre są rzeczywiście niesamowite. Ty widzę, że masz płytki w kuchni, ja miłośniczka kafli mam je tylko w jednej łazience wink Moje płytki "kolekcjonerskie" są przyklejone (ale tak, aby można je łatwo ściągnąć) na ścianie w kuchni.
      • cudko1 Re: Śmieciara 20.09.21, 10:13
        magdallenac napisała:

> Piękny ten Twój dzbanek! Ja pisałam już kiedyś, że kolekcjonuje stare kafelki/p
        > łytki. To moje ostatnie zdobycze- kupione w sklepie ze starociami, żaden nie ko
        > sztował więcej niż $1

chyba znalazlam nowe hobby suspicious

tylko nigdy nie wpadla mi w oko zadna stara plytka sad ale zaczne sie rozgladac wink
    • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 19:53
      Potworia, pragne zauwazyc i jednoczesnie pogratulowac, ze zalozylas watek ktory przekroczyl 10 wpisow😘

Ja przedmiotow nie znosze i nieznosze 😛, do tego stopnia ze wywalilam taki stary kuchenny odziedziczony stol, bo szpetny, a rok pozniej znalazlam taki sam na drugim koncu kraju na pchlim targu, przez ktory przejsc musialam zeby dostac sie do baru, wystawiony za jakas okragla sumke (zrobilam z przejecia zdjecie, zeby sie uczyc na bledach).
      No ktos musi sie pozbywac, zeby znalezc mogl ktos.

natomiast jakies dwa tygodnie temu biegalam sobie po wsi z dzieckiem i wpadlysmy na niesamowite znalezisko - podroz w czasie: kupa gazet z lata 1964, wypadnieta spod dachu opuszczonego domu, osiadla na kwiecie rozy pnacej sie po scianach
      Siadlysmy na asfalcie i czytalysmy przez pol godziny, wzielam jedna na pamiatke, a moja smieciarska corcia wlozyla u siebie w pokoju za witryne
      • potworia116 Re: Śmieciara 17.09.21, 21:01
        Dziękuję, aż mi się w głowie kręci od tego sukcesu. Wprawdzie część wpisów napisałam sama, liczy się?
        Do domów nie zabieram, ale opłakuję: stare, starannie zapisane zeszyty, roczniki gazet, haftowane, wykrochmalone obrusy i serwetki, złożone w czułą kosteczkę, przyborniki do szycia, teczki wypełnione wyciętymi przepisami, tekturowe walizki, dobre jakościowo pantofle, najwyraźniej "do kościoła", zawinięte w bibułkę i schowane w oryginalnym pudełku, pudełka pełne listów "kochany dziadziusiu" i pocztówek "droga Walu", stareńkie ozdoby choinkowe, angielskie egzemplarze Guliwera z słówkami delikatnie, ołówkiem wynotowanymi na marginesach. Takie.
        To pokolenie, które właśnie odchodzi, miało specyficzną relację z przedmiotami, pełną szacunku, naznaczoną niedoborem, brakiem, skromnością. Te przedmioty, obiektywnie o znikomej wartości, mają niezwykłą emocjonalną aurę.
        • boogiecat Re: Śmieciara 17.09.21, 21:36
          Mam tendencje do zbierania wiekszosci z tego co wymienilas, ze porzucasz😀 no oprocz tekstyliow i ozdob- czyli glownie papier

Zeszyt mojego faceta wygrzebany z piwnicy dziadkow przy sprzataniu domu po ich smierci- w ktorym wklejal wycinki z gazet i dopisywal smieszne komentarze- to jedno z moich trofeow.
          À inné to cala kolekcja starego wydania Bylo sobie zycie z likwidowanej biblioteki, z dzieciecymi zapiskami o bakteriach.
          • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 13:40
            boogiecat napisała:

> Mam tendencje do zbierania wiekszosci z tego co wymienilas, ze porzucasz😀 no o
            > procz tekstyliow i ozdob- czyli glownie papier

Ja mam swoje pamiętniki i zeszyty, gdzie mam nawet pamiętnik mojej mamy ( taki, w który wpisywali sie znajomi, wklejali swoje zdjęcie, kaligrafia, rysunki- coś pięknego _

>
            > Zeszyt mojego faceta wygrzebany z piwnicy dziadkow przy sprzataniu domu po ich
            > smierci- w ktorym wklejal wycinki z gazet i dopisywal smieszne komentarze- to j
            > edno z moich trofeow.

Ja zbieram-ale to już jako celowe rodzinne pamiątki : ubrania-nie wszystkie ale np. moja szatka z chrztu św, męża spodnie dresowe z łatami ( z 1984 r wink ), pierwsze bodziaki potomstwa ale też spódnica teściowej z czasów gdy miała 60cm w talii ( chciała ją wyrzucic!) i dziadkowa toga sędziowska z lat chyba 70tych.
            No i -i to tez jest dla mnie wazne i chronię bardzo- mój pierwszy talerz ,z cudownymi dziennymi rysunkami i pierwszy talerz i kubek męża z niby kaczorem donaldem ( polski bez licencji tongue_out )

> À inné to cala kolekcja starego wydania Bylo sobie zycie z likwidowanej bibliot
            > eki, z dzieciecymi zapiskami o bakteriach.

Mam prawie wszystkie, odkupione za kilka zł od żulka który wygrzebał je ze śmieci x lat temu...
            Z książkwych hitów - mam książkę Darwina o pochodzenia cżłowieka chyba z 1898 r (szacunkowo ustaliłam datę bo nie ma, jest nazwa drukarni i miejsce )
        • arielta Re: Śmieciara 18.09.21, 19:12
          Potworia,

Przepiękny wpis. Trafiłaś w sedno, jeśli chodzi u ludzi, przedmioty, czas i przemijanie.
          • arielta Re: Śmieciara 18.09.21, 19:18
            O tę wypowiedź mi chodziło:
            Do domów nie zabieram, ale opłakuję: stare, starannie zapisane zeszyty, roczniki gazet, haftowane, wykrochmalone obrusy i serwetki, złożone w czułą kosteczkę, przyborniki do szycia, teczki wypełnione wyciętymi przepisami, tekturowe walizki, dobre jakościowo pantofle, najwyraźniej "do kościoła", zawinięte w bibułkę i schowane w oryginalnym pudełku, pudełka pełne listów "kochany dziadziusiu" i pocztówek "droga Walu", stareńkie ozdoby choinkowe, angielskie egzemplarze Guliwera z słówkami delikatnie, ołówkiem wynotowanymi na marginesach. Takie.
            To pokolenie, które właśnie odchodzi, miało specyficzną relację z przedmiotami, pełną szacunku, naznaczoną niedoborem, brakiem, skromnością. Te przedmioty, obiektywnie o znikomej wartości, mają niezwykłą emocjonalną aurę.
          • potworia116 Re: Śmieciara 18.09.21, 19:18
            arielta napisała:

> Potworia,
            >
            > Przepiękny wpis. Trafiłaś w sedno, jeśli chodzi u ludzi, przedmioty, czas i prz
            > emijanie.
            Miło to słyszeć 😊.
          • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 13:46
            arielta napisała:

> Potworia,
            >
            > Przepiękny wpis. Trafiłaś w sedno, jeśli chodzi u ludzi, przedmioty, czas i prz
            > emijanie.

Prysznic po treningu i kolejny wazny dla mnie przedmiot ( w łazience)
            Świeczka, którą dostałam od wtedy jeszcze niemęża na pierwsze święta. Cenna, bardzo rzadko zapalana i tylko na chwilkę, wosk z dodatkiem miodu, wyrób ręczny, zobaczcie na te detale, wywijasy.
            Dla mnie to jakby było wczoraj a to już dwie dekady
            Czas przemija, ale nie dla przedmiotów..
    • kkalipso Re: Śmieciara 17.09.21, 21:03
      Rewelacja ta Twoja zdobycz i fajny wątek. Ja sobie nie przypominam nic takiego, raz jedyny mąż przytargał kołyskę dla lalek dla córki. Jak nową, dziwne to było bo kilka dni wcześniej mówiłam że przydałby się taka dzieckusmile
    • mallard Re: Śmieciara 18.09.21, 09:39
      potworia116 napisała:

> Dawajcie swoje.

• asia.sthm Re: Śmieciara 18.09.21, 09:48
        Tam może być jakaś nadzwyczajna śrubka. Rzuć okiem Mallard. 😁
    • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 10:38
      W końcu znalazłam chwilę by cyknąć część swoich śmieci
      Niestety, lubię śmieci
      Niestety, bo nie mam na nie miejsca w aktualnym mieszkaniu
      Niestety, bo wymagają dopieszczenia, innego ustawienia, doczyszczenia - ja nie mam czasu
      Niestety, bo z każdym jestem jakoś związana i z każdym wiąże się jakaś historia
      Poza śmieciami typu "durnostojki" ( lubię świece i świeczniki, mam kilkanaście pewnie, spora część skarbów jest-znowu niestety-w piwnicy)
      Lubimy też śmieci z natury - zbieramy kamienie,bursztyny,muszle i muszelki. Zbieramy tez-tu trochę creepy -kości.. tongue_out

• potworia116 Re: Śmieciara 19.09.21, 10:44
        wapaha napisała:

> W końcu znalazłam chwilę by cyknąć część swoich śmieci
        > Niestety, lubię śmieci
        > Niestety, bo nie mam na nie miejsca w aktualnym mieszkaniu
        > Niestety, bo wymagają dopieszczenia, innego ustawienia, doczyszczenia - ja nie
        > mam czasu
        > Niestety, bo z każdym jestem jakoś związana i z każdym wiąże się jakaś historia
        >
        > Poza śmieciami typu "durnostojki" ( lubię świece i świeczniki, mam kilkanaście
        > pewnie, spora część skarbów jest-znowu niestety-w piwnicy)
        > Lubimy też śmieci z natury - zbieramy kamienie,bursztyny,muszle i muszelki. Zbi
        > eramy tez-tu trochę creepy -kości.. tongue_out
        >

Czacha wymiata! Absolutnie rozumiem fascynację.
        Kamienie też zbieram, zarówno polne jak i półszlachetne, ale to temat na osobny wąteksmile
        • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 10:49
          Dawaj, chętnie się wpiszę - ja mam taki "zwyczaj" , że z każdego miejsca w którym jestem, a z którym wiażą się jakieś emocje, przywozę jakiś kamyk. Tym sposobem poza kamykami z różnych miast, krajów mam np. kamyk z granicy z Shengen -historyczny moment !, mam kamyk z Auschwitz, mam kamyk w trakcie krzyża

Co do kości - mamy może niepełny - ale niezły szkielet ( złożony z kości różnych zwierząt ) - mamy kręgi, miednicę, kości udowe
          • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 11:32
            wapaha napisała:

> ja mam taki "zwyczaj" , że z każdego miejsca w któr
            > ym jestem, a z którym wiażą się jakieś emocje, przywozę jakiś kamyk.

Moja corka (wypychajaca wszystkie kieszenie kamykami i muszlami) z kolezankami podczas wakacji z radoscia doniosly mi, ze w sklepie mozna kupic za 5e kamien z nadrukowana nazwa miejscowosci😅

Ja lubie ten moment kiedy wyciagam jakis jej dawno nieuzywany plaszczyk i znajduje te jej skarby
            • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:34
              boogiecat napisała:
              kamyk.
              >
              > Moja corka (wypychajaca wszystkie kieszenie kamykami i muszlami) z kolezankami
              > podczas wakacji z radoscia doniosly mi, ze w sklepie mozna kupic za 5e kamien z
              > nadrukowana nazwa miejscowosci😅
              E, kupiony się nie liczy
              Aczkolwiek będę hołubić wisiorek z bursztynu, który zrobił mi syn w muzeum bursztynu ( wybrał , sam obrobił, oszlifował w czasie warsztatów, pan pomógł wygładzić, oczyścić i zrobił oczko na rzemyk )

> Ja lubie ten moment kiedy wyciagam jakis jej dawno nieuzywany plaszczyk i znajd
              > uje te jej skarby

smile
              • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 11:53
                Wiadomo, ze sie nie liczy😛 (one doniosly z radoscia w sensie rozsmieszenia/szydery, bo to byl najzwyklejszy kamien😅)
                • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:56
                  Mądre dziewczynki wink
        • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 10:59
          Potworia, paczaj na to wink
          Wymyśliliśmy sobie, że ( będziemy się budowac) będziemy mieli na działce płot/ogrodzenie/ściezki itd- właśnie z kamieni. Więc aktualnie zbieramy kamienie ...Wczoraj dwukrotnie przerzuciliśmy z tonę wink - .Mamy też już stół tongue_out - mam nadzieję że przetrwa zanim skończymy całość ale jesli nie, to w tym klimacie będę chciała mieć kącik wypoczynku w ogrodzie - z drewna ( palety , szpule itd )

• asia.sthm Re: Śmieciara 19.09.21, 11:24
            Oj, piekny projekt, ale tych kamieni dopiero skromna garstka, a dzialka po horyzont.
            • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:29
              to prawda, nie uda nam się zrobić muru suchego wokół całej działki- częściowo będa drzewa, częściowo drewno ale kamienie też ( kojarzysz murek z filmu Skazany na Shawshank ? -urzekł nas ) -podobają nam sie równiez murki w Chorwacji ( od lat przywozimy po trochę kamieni, żeby chociaż skrawek Cro u nas był) -ale w naszym klimacie raczej taki murek by się nie utrzymał
              • asia.sthm Re: Śmieciara 19.09.21, 11:45
                O, ploty z kamieni to ja dobrze znam w naturze, ale Szwecja na skalach stoi, wystarczy z wlasnej dzialki pozbierac i plot jest wink
                Na Gotland mozesz nie ruszjac sie z miejsca wieze zbudowac - turysci wlasnie taj sie bawia.
                https://imengine2.lrf.infomaker.io/?uuid=378a12fe-b393-4a30-aac7-47650a5a3965&type=preview&source=&function=cropresize&width=630&height=434&q=80&x=40&y=0&crop_w=1760&crop_h=1257&z=2.0954598370197903&name=stentorn-jpg

https://turistse.imgix.net/app/uploads/2019/03/scandinav-12zo-high.jpg?fm=jpg&auto=format&w=800&h=600&fit=crop&crop=faces,center
                • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:47
                  < siedzę i wzdycham>

wink
                • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 11:55
                  We Francji tego zabroniono, szkodliwe
                  • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:56
                    dlaczego ?
                    • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 12:10
                      Ponoc niszczy naturalna rownowage krajobrazu- caly ekosystem dostaje po lbie zaczynajac od erozji, chroniacej wybrzeze roslinnosci, ptactwa znoszacego jaja w kamieniach; w gorach to tez czasami kwestia bezpieczenstwa bo zbierane kamienie maja swoja geologiczna rôle w utrzymywaniu stabilnosci terenu itp

Te cairny rosna setkami na plazach, w gorach (tu poczatkowo ich rola bylo znakowanie szlakow) i jak zwykle nieproporcjonalnosc tworzy problem; z tego co widzialam w wielu mjscach to czesto jest tablica zabraniajaca (1500e mandatu), a turystow sie prosi choc o wyburzanie po zbudowaniu.

(zero zwiazku z twoim murkiem😛)
                      • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 13:32
                        boogiecat napisała:

> Ponoc niszczy naturalna rownowage krajobrazu- caly ekosystem dostaje po lbie za
                        > czynajac od erozji, chroniacej wybrzeze roslinnosci, ptactwa znoszacego jaja w
                        > kamieniach; w gorach to tez czasami kwestia bezpieczenstwa bo zbierane kamienie
                        > maja swoja geologiczna rôle w utrzymywaniu stabilnosci terenu itp
                        >
                        > Te cairny rosna setkami na plazach, w gorach (tu poczatkowo ich rola bylo znako
                        > wanie szlakow) i jak zwykle nieproporcjonalnosc tworzy problem; z tego co widzi
                        > alam w wielu mjscach to czesto jest tablica zabraniajaca (1500e mandatu), a tu
                        > rystow sie prosi choc o wyburzanie po zbudowaniu.
                        >
                        > (zero zwiazku z twoim murkiem😛)

Faktycznie, coś w tym może być, zwłaszcza jeśli to coś bardzo popularnego i powszechnie stosowanego
                        My mamy kamienie z pól-wykopane przy okazji budowy domu ( od innych ludzi) więc ich brak mam nadzieję, nie zaburza ekosystemu i stabilności gleby
                  • asia.sthm Re: Śmieciara 19.09.21, 12:04
                    boogiecat napisała:

> We Francji tego zabroniono, szkodliwe

Na Gotland tez, to jest niekorzystne dla natury. Ale chociaz nie wywoza tych kamieni z wyspy.
                    Na turystow nie ma sposobow.
                    • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 12:13
                      Nie no, niektorzy umieja czytac 😛
                      Moja mala chciala z ojcem budowac i kiedys zauwazylismy, ze w miejscu w ktorym bylo ich pelno wszystko zostalo zburzone, popatrzylismy poszukalismy i z bulem dudy zrezygnowala😅
          • potworia116 Re: Śmieciara 19.09.21, 11:45
            Paczam i zazdraszczam. Mam kawałek ziemi na Warmii, budowa domku ze sfery planów odsunęła się w sferę fantazji, ale podsunęłaś mi myśl, że chociaż kawałek murku mogę sobie ustawić z kamieni.
            Stół też zacny🙂.
            • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:47
              Od czegoś trzeba zacząć !
              Zanim ogarniemy papierologię i zaczniemy budowę też minie trochę czasu ale tak- właśnie chociaż ten murek, i stół wink - zwozimy palety i chłopaki będą robić "kanapy" wink
              • boogiecat Re: Śmieciara 19.09.21, 11:56
                Niech wam szybko mija, ladne plany macie 🙂
                • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:59
                  kiss dziękuję
                  ( i walczę z tym potwornym lichem w tyle głowy , które mówi ze coś sie zjebie tongue_out )
                • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 16:50
                  boogiecat napisała:

> Niech wam szybko mija, ladne plany macie 🙂

A po obiadku z ogniska czas na deser🙃
                  W "WC" spotkałam takiego jegomościa
              • asia.sthm Re: Śmieciara 19.09.21, 11:59
                > Od czegoś trzeba zacząć !

Moze na poczatek obudowa furtki, a potem bokami po kawalku. Maraton tez od pierwszego kroku sie zaczyna.

https://www.bungemuseet.se/wp-content/uploads/2016/12/DSC_5403-845x446.jpg
                • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 13:33
                  smile dokładnie
                  pomalutku aż do skutku smile
      • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 10:45
        o, jadłam śniadanie i mój wzrok padł na to cudo-dosłownie wyciągnięte ze śmietnika - służy za wieszak do kluczy , kiedyś na pierścionki i bransoletki ( teraz ich mam za dużo tongue_out ). Kamyk - z Bieszczadów z dziurką-urzekł mnie-musiałam go zawiesić by cieszył oko wink

• magdallenac Re: Śmieciara 19.09.21, 15:18
        Super świeczniki! Też mam kilka, bardzo starych. I kamienie, też z dzieckiem zbieramy smile
    • solejrolia Re: Śmieciara 19.09.21, 11:04
      Nie mam nic typowo ze śmietnika. ALE STAROCI MAM MNÓSTWO.
      pamiątki po rodzinie, albo coś dostałam od kogoś, bo wiedział, że mnie się przyda, że lubię takie rzeczy;
      no i czasem coś celowo kupuję. W każdym kącie mieszkania mam coś fajnego i starego, uratowanego od śmietnika.
      I generalnie fascynuję się takimi rzeczami, (jeżdżę na wystawy, pozapisywałam się chyba na wszystkie możliwe grupy na FB itp) ,
      i uważam, że to wielka sztuka otaczać się przedmiotami z duszą, a jednocześnie nie zrobić sobie w mieszkaniu graciarni.
      • solejrolia Re: Śmieciara 19.09.21, 12:21
        No dobra,
        mam zdjęcie czegoś co ostatnio, dosłownie kilka dni temu, postanowiłam uratować przed śmietnikiem.

Proszę państwa oto moja szafa na buty.
        To znaczy będzie stać u mnie w mieszkaniu, w korytarzu, jak mi ją odnowią w lakierni proszkowo.
        ☺️☺️☺️
        • asia.sthm Re: Śmieciara 19.09.21, 13:02
          Brawo.👏
          Uratowałaś i będziesz mieć ekskluzywny mebel.
          • solejrolia Re: Śmieciara 19.09.21, 13:20
            Nawet nie wiem skąd jest, ani jakie jest pochodzenie. Ale stało toto w garażu od wieluuuu lat, nagle wylądowało przed garażem ... okazało się, że pojedzie na PSZOK.
            CO?! o nieeee, mowy nie ma, myślałam, myślałam, i wymyśliłam zastosowanie.
            A że faktycznie z butami nie mieszczę się, zwłaszcza takimi jak kozaki, kalosze, czy inne traperki, a nie mam za dużo butów, a za mało miejsca na przechowywanie, no to- tadam- znalazłam zastosowanie- szafa na moje buty!
            Z tydzień już negocjuję z chłopem, kiedy zawieziemy grata na renowację, bo że zawieziemy to pewne.
            W między czasie ustaliłam z lakiernią, że będzie czarny lakier z lekką strukturą. (namawiał mnie na błysk, ale nie, nie pasuje mi do całości koncepcji mieszkania) .

Jak już stanie u mnie w mieszkaniu na miejscu docelowym, to ponownie zrobię zdjęcie smile
            • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 13:34
              solejrolia napisała:

> Nawet nie wiem skąd jest, ani jakie jest pochodzenie. Ale stało toto w garażu o
              > d wieluuuu lat, nagle wylądowało przed garażem ... okazało się, że pojedzie n
              > a PSZOK.

>
              > Jak już stanie u mnie w mieszkaniu na miejscu docelowym, to ponownie zrobię zdj
              > ęcie smile
              >

Szalona smile
              Pewnie szafka z jakiejś szatni robotniczo-budowlanej smile
              • solejrolia Re: Śmieciara 19.09.21, 13:46
                Tak, prawdopodobnie z szatni smile
                a i tak od wieluuu lat szafa stała u nas w garażu- mąż trzymał jakieś tam pierdoły . Zainteresowałam się nią w momencie, gdy chciał się jej pozbyć definitywnie,
                a na to nie zgadzam się. smile
                • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 13:47
                  solejrolia napisała:

> Tak, prawdopodobnie z szatni smile
                  > a i tak od wieluuu lat szafa stała u nas w garażu- mąż trzymał jakieś tam pierd
                  > oły . Zainteresowałam się nią w momencie, gdy chciał się jej pozbyć definitywni
                  > e,
                  > a na to nie zgadzam się. smile
                  >
                  Słusznie smile
        • potworia116 Re: Śmieciara 19.09.21, 13:18
          Cool. Osobiście idę bardziej w stronę staroświecczyzny albo modernistycznej klasyki, ale industrial bardzo cenię.
          • solejrolia Re: Śmieciara 19.09.21, 13:42
            Jak do tej pory nie mam nic z industrial !
            za to sporo klasyki i prl, i lata 50-te, w połączeniu ze współczesnością, nutą skandynawską,
            i wyszedł taki tam eklektyzm wink Przy czym bardzo pilnuję niezagracania wnętrz, i żeby nie wyszło tego zbieractwo wink
    • hiacynta.bukiet123 Re: Śmieciara 19.09.21, 11:44
      Trafiłam kiedyś w Czechach na akcję "drugie życie przedmiotów" czy coś w tym rodzaju. Należało stare, niepotrzebne już naczynia zapakować estetycznie w przezroczystą folię i wystawić w jednym z wyznaczonych miejsc, a kto chciał, ten brał. Wzięliśmy stamtąd filiżanki do kawy i szklanki do piwa. Szklanki już się wytłukły, a filiżanki mamy do dziś. smile
    • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 11:55
      I jeszcze dopiszę-bo poruszyłaś czułą strunę ( dzięki za ten wątek, w świecie w którym już z wszystkiego się tak łatwo rezygnuje, wyrzuca i wymienia na nowe kiss )
      Mam medale, odznaczenia i dyplomy mojego dziadka z czasów 2wś. Sa dla mnie bardzo ważne - "wyszarpane" w spadku ( zrezygnowalam z cżęsci domu i ziemi )- przechowuję je, wyciągam czasami by pokazac potomstwu. Jak już będziemy w nowym domu zajmę się nimi porządnie - zrobię z nich piękne tablo, oprawię- żeby każdy mógł podziwiać
    • srubokretka Re: Śmieciara 19.09.21, 15:42
      Uwielbiam smietniki, strychy, pchle targi.
      Talerz smietnikowy, reszta za przyslowiowa zlotowke. Sukieneczka gliniana. Niestety wieszaczek ulamany, ale nie rzuca sie mocno w oczy.
      Kilkanscie lat temu chodzilam sobie na smietnikowe zakupy. Bardzo malo wydalam na moje pierwsze dziecko. Ludzie w przeddzien zabierania smieci wystawili :wozek, bujaczek, krzeselko do karmienia....Kiedys rowery 2 przyciagnelam. Wszystkie rzeczy jak nowe. Ludzie naprawde maja za duzo rzeczy i pieniedzy. Tydzien temu oferowano mi zyrandol z prawdziwymi gorskimi krysztalami, ale mialabym go sama zdemontowac. Niestety niewykonalne 😔
      • wapaha Re: Śmieciara 19.09.21, 16:56
        Mam talerz z takim motywem ale w kolorystyce granatowo srebrnej. Gdzieś skitralam żeby potomstwo nie zbiło 😉
        • srubokretka Re: Śmieciara 20.09.21, 15:28
          Ten ma tylko obwodke srebrna. Wolalabym granat, bo czarnego nie lubie. Ktos mi na wesele dal caly zestaw do kawy czarny z motywem greckim. Tez gdzies przepadl w ktorejs szafie na kilkanascie lat. Chyba go puszcze dalej.
    • mashcaron Re: Śmieciara 20.09.21, 09:31
      Dziś minęłam takie :p
      • potworia116 Re: Śmieciara 20.09.21, 09:41
        Wow, gdybym tylko miała kamienny taras w starym domu z piaskowca z łupkowym dachem i okiennicami - nie wahałbym się.
        • mashcaron Re: Śmieciara 20.09.21, 09:44
          No cóż, ja też nie mam starego domu z piaskowca z łupkowym dachem i kamiennym tarasem, że o okiennicach nie wspomnę:p
      • asia.sthm Re: Śmieciara 20.09.21, 10:47
        Rzuca sie w oczy wyrzutek.
        W bardzo fajnym miejscu mieszkasz. To Hiszpania, tak?
        Kamienny taras teraz poszukiwany.
        • mashcaron Re: Śmieciara 20.09.21, 10:53
          Ja? Hiszpania? A skąd :p Holandia :p
          • asia.sthm Re: Śmieciara 20.09.21, 11:56
            Sorry, jakos to wazonisko naprowadzilo mnie na Hiszpanie.
            Tak czy siak, zwyczaj wyrzucania Holandia ma dobry - ladnie postawic na rogu i samo zniknie big_grin
            • mashcaron Re: Śmieciara 20.09.21, 11:59
              Wiesz, tu jest taki mix kulturowy że ciężko stwierdzić kto się tego cudu pozbył:p
      • wapaha Re: Śmieciara 20.09.21, 19:06
        mashcaron napisała:

> Dziś minęłam takie :p

dzbanek jest pomalowany farbą ?
        • mashcaron Re: Śmieciara 20.09.21, 19:11
          Chyba tak, tak mi się wydaje.
          • wapaha Re: Śmieciara 20.09.21, 19:17
            chyba ktoś go skrzywdził w takim razie
            pod tą warstwą musi byc piekny
    • magdamajak Re: Śmieciara 20.09.21, 15:04
      Taką półkę ostatnio przyniosłam, muszę się kontrolować, bo przeprowadzka niebawem.
      • asia.sthm Re: Śmieciara 20.09.21, 15:13
        To znakomity regalik, czy cus. Bardzo dobra zdobycz, tez bym zaopiekowala.
        • potworia116 Re: Śmieciara 20.09.21, 15:34
          Ja tez. Zwłaszcza, że roślin doniczkowych przybywa u mnie jeszcze szybciej niż znajd.
          Jest też fikus, który przynalezy do obu zbiorów, będąc ocaleńcem spod śmietnika.
          • asia.sthm Re: Śmieciara 20.09.21, 15:41
            Fikusa to moja kolezanka uratowala z pracowego smietnika, samochod odrapala na parkingowym slupku bo jej fikus widocznosc utrudnil, ale do domu dowiozla. Fikus ow chcial zaanektowac jej caly salon wiec zostal silnie przyciety, ale na niego nie ma mocnych. Rosnie jakby byl glownym lokatorem.
            • potworia116 Re: Śmieciara 20.09.21, 15:50
              To mój beniaminek chyba jeszcze nie wyszedł z traumy, bo odbija bardzo powoli i oszczędnie.
      • asia.sthm Re: Śmieciara 20.09.21, 15:18
        Tak apropos twojego zdjecia moja tesciowa ratuje rosliny ze sklepowego smietnika, chociazby odnozke odskubie. Sklep wywala jesli cokolwiek nie wyglada wystarczajaco atrakcyjnie na sprzedaz.
        Rosliny jej sie odwdzieczaja, rosna jak glupie.
        • magdamajak Re: Śmieciara 21.09.21, 20:30
          A to świetna metoda na darmowe kwiatki, dzięki za tip! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka