Dodaj do ulubionych

jakie badania dla 40+?

09.11.16, 13:59
Nigdy nie miałam żadnego chopla na punkcie przesadnego dbania o zdrowie, ale w ostatnim roku udało mi się być na blisko 10 pogrzebach ludzi w wieku 40-60 lat, którzy zmarli na różne nowotwory. Chciałam z mężem zrobić sobie badania, żeby sprawdzić w jakiej kondycji jesteśmy, zwłaszcza, że mąż skarży się wciąż na wieczne zmęczenie i bóle kości. (Niestety, jak to facet, ból i ciągłe narzekanie na ten stan- to jedno, a zapisanie się do lekarza- to drugie). Laboratoria oferują szeroką gamę badań, że trudno zorientować się, co jest bardziej a co mniej istotne. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Wiem, że najprościej byłoby pójść do lekarza, ale lekarze wcale nie są tacy chętni do kierowania na badania.
Obserwuj wątek
    • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:03
      Morfologia i to powinno być badanie wyk co roku, kolanoskopia, test na obecność wirusa zoltaczki (poczytaj o ilości osób zarażonych przez 90 rokiem i konsekwencjach)
      • princesswhitewolf Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:26
        co to jest kolanoskopia? jakas nowatprska metoda badania kolan??? lol

jest kolposkopia ( i owszem regularnie powinna byc co roku wykonywana u kobiet) i kolonoskopia ale tego nie wykonuje sie bez powaznego powodu a najpierw bada sie kal. W UK po 60 roku zycia kazda osoba ma badany kal.
    • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:05
      W kwestii ostatniego akapitu - masz lekarza rodzinnego czy tylko tak mówisz bo słyszałaś ze odmawiają? JEŚLI to drugie to zapisz się na wiz i powiedz to co tu wyluszczylas
      • pavia Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:25
        Lekarz rodzinny ogranicza się tylko do podstawowej morfologii; na markery nowotworowe skierowania nie dał, bo na jego pytanie o nowotwory w rodzinie usłyszał odpowiedź, że odpukać w bliskiej rodzinie nikt nie miał.
        • wuika Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:30
          Ale to chociaż będziesz wiedziała, co badań. Do labu pójdziesz i dostaniesz suchy wykaz badań, który może Ci powiedzieć nic.
        • cosmetic.wipes Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:44
          Ale ty chciałaś badać wszystkie możliwe markery tak tylko dla własnego widzimiesię?

Diagnostyka ma ofertę pakietu badań profilaktycznych. Dobiera się go podając wiek, płeć i motywację.

www.pakiety.diag.pl/
        • jusytka Markery nowotworowe? 09.11.16, 15:59
          Nic nie dadzą, chyba że stadium zaawansowania nowotworem jest wysokie
        • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:26
          Ale markery raczej nie służą do wykrywania nowotworów.
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:09
            No właśnie, a autorka wątku właśnie nowotworów najbardziej się obawia.
        • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 16:10
          Nie chce cię martwić ale to że w bliskiej rodzinie nikt nie chorował nie musi oznaczać że nie jesteś obciążona W mojej bliskiej też nikt nie chorował rodzice rodzeństwo ia obciążona jestem bo chorowała tylko jedna babcia oraz najprawdopodobniej pradziadek i to może wystarczyć
    • berber_rock Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:15
      eeee .. a to nie lekarz powinien sie okreslic, jakie badania sa potrzebne w wieku 40+ w ramach tzw. annual check-up?

Tak sobie bedziesz wybierac jak z menu w restauracji? dziwne ...
      • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 16:17
        Niestety doświadczenie zmusiło mnie mieć ograniczone zaufanie do lekarzy Nie zawsze kierują się dobrem pacjenta Maja narzucone ograniczenia Są podatni na działania firm farmaceutycznych Maja czasem spore profity z tego tytułu Nie twierdzę że ignoruje ich zalecenia ale życie nauczyło mnie patrzeć im na ręce oraz sprawdzać Stąd pewnie ten wątek
    • wuika Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:27
      Ale czym innym może być niechęć lekarza do wystawienia skierowania, a czym innym jego wiedza, co powinno się zbadać, żeby się poczuć pewniej. Bo to pierwsze wynika z limitów i chorego systemu finansowania - taki lekarz może po prostu nie mieć funduszy, żeby każdego zaniepokojonego pracownika przebadać wszerz i wzdłuż. Ale co warto zbadać w przypadku konkretnego człowieka, to powinien podpowiedzieć. I nie będziecie się wtedy badać w ciemno.
      • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:10
        Dokładnie! Jak boli np ramię, lekarz powinien dać skierowanie na USG lub tomograf. Tymczasem daje tylko na RTG bo tak jest najtaniej, a to że takie badanie na ogół nie wykazuje przyczyny takiego bólu to już nieważne. Mają swoje limity i muszą się z nich rozliczać Niestety...
    • sirella Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:47
      W Polsce jest trochę tak, że nie dostajesz skierowań od lekarza w ramach profilaktyki a tylko w ramach leczenia lub szukania przyczyny choroby.
      Więc jeśli nic ci się nie dzieje a tylko masz ochotę by sobie to i owo sprawdzić to raczej musisz to sobie zrobić za własną kasę. Bo lekarz da skierowanie co najwyżej na morfologię, ekg i prześwietlenie płuc. Jeśli będziesz mieć przewlekłe problemy gastryczne to może dodatkowo dostaniesz na gastroskopię i kolonoskopię. Ale nie słyszałam by komukolwiek lekarz dał skierowanie na markery nowotworowe ot tak, z okazji że pacjentowi chorują jacyś znajomi i on się boi że też może.. To dośc drogie badania i pula z nfz jest trzymana dla faktycznie chorujących.
    • safety_valve Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 14:56
      25(OH)D
      przed nowotworami chroni poziom od 50ng/ml w górę, generalnie im więcej tym lepiej aż do 100ng/ml, potem już nie ma wzrostu korzyści.
      • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:21
        Jedna witamina nie jest w stanie nas ochronić niestety, bo czynników sprzyjających jest bardzo wiele, choćby selen.
    • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:05
      Sprawa nie jest prosta! Markery nowotworowe nic ci nie wykażą we wczesnym stadium choroby nowotworowej, kiedy szansa na wyleczenie jest jeszcze na ogół duża. Musisz zrobić rozeznanie co do obciążeń dziedzicznych. Jeśli w twojej rodzinie były przypadki nowotworów jelita grubego to konieczna będzie kolonoskopia co dwa-trzy lata, jesli raka piersi, to częściej je musisz badać na przemian USG i mammografia itd. Tak naprawdę tylko jedno badanie jest w stanie zbadać cię dokładnie pod kątem nowotworów we wczesnym stadium - to jest PET. Jednak urządzeń jest mało, są bardzo drogie i kolejki okrutne...
      • princesswhitewolf Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 22:01
        >Jeśli w twojej rodzinie były przypadki nowotworów jelita grubego to konieczna będzie kolonoskopia co dwa-trzy lata

a nie powinna zaczac od badania kalu? tak to sie robi na calym swiecie,
        • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 11:54
          Tylko pod jakim kątem? jaki zakres badania gdy
          guz jeszcze nie krwawi? Napisz co jest w zleceniu
          • princesswhitewolf Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 12:32
            nie wiem co jest w zleceniu bo nie mam 60 lat. Ale tu systematycznie kazdy po 60 rz ma kal badany
            • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 22:09
              Coś mylisz - czekać do 60 r.z żeby zbadać czy jest guz jelita? Guzy a wcześniej polipy wykrywane są obecnie u 40 latków. Badanie kału ma wiec inny cel u ludzi starszych, ta grupa bywa dotknięta przypadłościa nietrzymania stolca
              • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 12.11.16, 22:16
                Dokładnie tak
        • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 12:26
          Można owszem. Ale osoby z podwyższonym ryzykiem i tak powinny robić kolonoskopię co 3 - 5 lat. Uwierz mi, wiem co piszę. A kobiety dodatkowo są w takim przypadku obciążone nieznacznie podwyższonym ryzykiem nowotworu jajnika. I to też trzeba sprawdzać.
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:36
            Jak można wierzyć komuś kto pisze takie bzdury Akurat ja jestem obciążona i wiem co w poradni genetycznej napisano mi w zaleceniach właśnie kolonoskopię i nie co 5 lat bo nie miałoby to sensu tylko co dwa lata Żadnego badania kału w zaleceniach nie ma Choć faktycznie jeśli ktoś obciążony bada się co 5 lat a nie 2 to można się wtedy krwi w kale spodziewać co może oznaczać zaawansowane stadium choroby nowotworowej
            • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 14:40
              No patrz, a ja mam inne zalecenia. Dlaczego zakładasz, że wymyśliłam to sama?
              • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 15:58
                Nie zakładam tylko się dziwię Jeśli są faktycznie takie rozbieżności w zaleceniach to pewnie wiąże się to z kasą Im rzadziej zalecają tym mniej to kosztuje bo to nie jest tanie badanie Mój ojciec co dwa lata ma wycinane polipy Strach myśleć co by wyhodowal przez 5 lat
                • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 16:16
                  Bo jest coś takiego, jak polipowatość jelit i wtedy rzeczywiście trzeba to robić często, czasem wręcz wycina się fragment jelit. I pewnie dlatego są inne zalecenia. Ja miałam polipy wycinane raz, w wieku 30 lat i od tego czasu nic (i oby tak zostało), a to już kilkanaście lat.
                  • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 16:22
                    U mnie i ojca są identyczne zalecenia Ja polipow nigdy nie miałam A polipa może mieć każdy również taki bez polipowości jelit o ile coś takiego jest Pierwszy raz słyszę!
                    • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 16:38
                      Pewnie, że może. Tylko są tacy, którzy mają więcej i częściej.
        • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:26
          Osoby obciążone dziedziczenie nowotworem jelita grubego nie są u nas wysyłane na badanie kału bo po co? Jeśli wyjdzie krew to może ale nie musi oznaczać obecność nowotworu ale jeśli już to w zaawansowanym stadium kiedy na leczenie jest zwykle za późno Dlatego właśnie kolonoskopia jest tak wazna
    • zonda-m Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:26
      Może nie doceniasz swojego lekarza? Ja ostatnio bez żadnego otoczenia dostałam skierowanie na 19 badań od POZ. Po prostu powiedziałem że chcę przegląd po ciąży.
      Lekarz pierwszego kontaktu może dac skierowanie do poradni genetycznej, gdzie oszacuja ryzyko zachorowania.
      Badanie witD polecone w wątku też jest dobrym pomysłem, ale akurat POZ go chyba nie wypisze. U mnie kosztuje 50zl. CRP też warto. Mammografia/ usg przysługuje, do tego cytologia (tylko FACHOWO pobrana)
      • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:45
        Tez tak uważam w kwestii lekarza.
        Jeśli jest stan zapalny w organizmie to wskazane to podstawowe badanie morfologia OB. TAK wykrywany jest nowotwór który może rozwijać się latami a ludzie nie robią badań. LEKARZ ma rację kiedy odmawia skierowania na markery

Pavia a dlaczego nic nie mówisz o kolanoskopi? Chcesz sprawdziac tylko markery? A polip zanim stanie się nowotworem rośnie długo
        • czarnaryba78 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:04
          Ja miałam OB ponad 40, a lek.rodzinny skomentował, że "tak bywa". Także tego...
          Nie mam jeszcze lat 40+ wink ale badam regularnie morfologię, mocz i witaminę D.
          Chcę dodać do tego pakietu usg piersi i cytologię - regularnie, co roku.
        • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:15
          ana119 napisała
          Jeśli jest stan zapalny w organizmie to wskazane to podstawowe badanie morfologia OB. TAK wykrywany jest nowotwór który może rozwijać się latami

Oczywiście że morfologia i OB to podstawowe badania które każdy powinien zrobić, ale nie przesadzaj, pisząc ze zwykłe OB wykryje ci nowotwór we wczesnym stadium.... Niestety poziom OB podnosi się jak już jest za późno na cokolwiek...
          • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:38

Czytaj ze zrozumieniem. Badania to prewencja.
            • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 14:29
              Czytam Co daje taka prewencja w odniesieniu do chorób nowotworowych która nie jest w stanie nic wykryć w początkowym stadium choroby kiedy szanse na wyleczenie są zwykle jeszcze duże?
      • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:11
        Przysługuje darmowa cytologia ale co trzy lata! Śmiechu warte!
        • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:40
          Wg prof Dębskiego jest to dobry cykl badań
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:41
            To się badaj co 3 lata U mojej koleżanki zmiana przedrakowa została usunięta niemal ćwiczenia ostatniej chwili a pojawiła się w ciągu roku Poza tym cytologia która każdy rozsądny lekarz zaleca co roku wykrywa mnóstwo innych chorób ginekologicznych
    • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:39
      Mam z jakiejś gazetki. Nie przestrzegam, ale może wam się przyda:
      "40 lat-50 lat
      samobadanie piersi - raz w miesiącu
      przegląd stomatologiczny - raz na 6 miesięcy
      morfologia krwi - raz w roku
      badanie u internisty z pomiarem ciśnienia - raz w roku
      badanie ginekologiczne - raz w roku
      cytologia - przynajmniej raz na 3 lata
      badanie kału (na krew utajoną) - raz na 2 lata
      badanie okulistyczne - raz na 2 lata
      stężenie glukozy we krwi - po 45 r.ż. raz na 3 lata lipidogram - raz na 3-5 lat (kobiety z nadwagą, palące, obciążone rodzinnie chorobami układu krążenia, zespołem metabolicznym, cukrzycą - raz na rok)
      kolonoskopia - co 10 lat (jeśli w rodzinie był rak jelita grubego)
      usg piersi wg wskazań lekarza (częściej kobiety z grupy ryzyka - obciążone rodzinnie chorobami nowotworowymi piersi i narządów płciowych)."

Ja jeszcze od siebie dodam: zanim zrobicie mammografie, dowiedzcie się jakiego typu to jest badanie i jaka jest dawka promieniowania rtg. Teraz wchodzi nowa diagnostyka - termografia, pytajcie lekarza. USG też jest ok.
      • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 16:50
        Obecnie kolanoskopia dla każdego - to głos onkologia. Zachorowań jest cała masa
        • olewka100procent Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:12
          Kolonoskopia co 10 lat? Jak nowotwór zacznie się rozwijać 5 dni po badaniu to za 10 lat można mieć już niestety stadium dość zaawansowane. Co do badań, u mnie jedna przychodnia oferuje pakiety badań różnorakich. Dla seniorów/dzieci/ kobiet itd. Robiłam badania ostatnio pakiet rozszerzony , koszt 130 zł . Jakkbym poszła do lekarza to bym się nie poprosiła tylu badań. Sprawdź w swojej okolicy czy twoje przychodnie mają taką ofertę
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 22:03
            10 lat z tą chorobą już nie dozyje więc takie zalecenie nie ma sensu Pamiętajmy że im wcześniej nowotwór wykryty tym większe szanse na wyleczenie W przypadku jelita grubego najczęściej najpierw pojawiają się niegroźne polipy łatwe do usunięcia podczas kolonoskopii a dopiero potem rosną i zmieniają się w nowotwory które się powiększają i z czasem atakują cały organizm Wtedy na ratunek jest już na ogół za późno
            • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 07:15
              Nieprawdę piszesz nie z każdym nowotworem tak jest. Nowotwór prostaty na przykład. Mojego ojca chcieli leczyć radioterapią ale dowiedzieliśmy się że ten nowotwór się rozwija bardzo długo, często obraz nie zmienia się przez 10-15 lat. Ojciec miał 85 lat więc sie nie zgodził na terapię. Zmarł 8 lat pózniej na cos innego.
              Niektóre nowotwory rozwijają się bardzo wolno.
              • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 12:31
                Ale akurat nie rak jelita grubego. Prawdą jest, że z polipa nowotwòr robi się wolno, a czasem wcale, ale prewrncyjnie lepiej usuwać.
              • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 14:24
                Jak byś czytała ze zrozumieniem to byś wiedziała że pisałam o nowotworze jelita grubego a nie prostaty Rokowania co do różnych nowotworow faktycznie bywają różne
                • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 21:24
                  Z tobą nie rozmawiam. Dla mnie osoba która odpisuje na mój post "Ale bzdury!!!!" nie pisząc konkretnie dlaczego ekchm.. 'bzdury' - jest poniżej pewnego poziomu.
      • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:17
        kagrami napisała:

> Mam z jakiejś gazetki. Nie przestrzegam, ale może wam się przyda:
        > cytologia - przynajmniej raz na 3 lata
        > kolonoskopia - co 10 lat (jeśli w rodzinie był rak jelita grubego)

Ale bzdury!!!!
        • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:18
          A kolonoskopia to jest to co tak boli strasznie? Rurka w pupie? Nie miałam ale mówiono mi że mam unikać że to takie straszne jest! tO TO?
          • verdana Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:48
            Kolonoskopia jest badaniem inwazyjnym. Uważa się, ze nie należy jej robić zbyt często, jeśli nie ma obciążenia rakiem w rodzinie. Rzeczywiście, przy raku w rodzinie 10 lat to za dużo, ale bez obciążeń w sam raz.
            • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:56
              10 lat to nie jest w sam raz nawet dla osób nie obciążonych dziedziczenie Osoby obciążone mają to badane co dwa lata
              • princesswhitewolf Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 22:35
                w Uk co 2 lata kazdy czlowiek dostaje powyzej pewnego wieku list i instrukcje jak ma wyslac kal do badania. Nie wysylaja na kolposkopie bez powodu bo to jest badanie inwazyjne.

dziwie sie ze nie wymieniacie gastroskopii a wymieniacie kolonoskopie. to juz w gornym odcinku ukladu trawiennego nikt nie choruje czy co?
                Moze juz lepiej zrobic tomograf jesli tyle tych inwazyjnych badan ma byc naraz
                • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 22:45
                  Tomograf wcale obojętny dla zdrowia nie jest Nie wszyscy wiedzą jak potężna dawka promieniowania jest z nim związana a szczególnie wersja z kontrastem Bada się tomografem tylko jakiś organ lub cześć ciała a nie cały organizm a i tak wyniki sa często nie jednoznacznie jak w moim przypadku ... Gastroskopia czy kolonoskopia jest badaniem bardziej skutecznym w wykrywaniu wczesnego stadium nowotworów układu pokarmowego oraz badaniem bezpiecznym
                  • princesswhitewolf Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 23:07
                    nie ma dokladnieszych badan niz tomograf i rezonans magnetyczny. Na tomografie wszystko widac. Zaleta gastro i kolonoskopii jest wlasnie to ze nie ma napromieniowywania ( a takowe jest przy tomografii) oraz co wazne mozna zrobic biopsje konkretnego odcinka.
                    • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 02:48
                      Niestety nieprawda. Na tomografii nie wszystko widać. U mojego taty nie było widać małych guzkòw, znaleziono je w czasie operacji.
                      • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 07:19
                        U mojej cioci też, nie wykryła nawet kolonoskopia, dopiero jak ją otworzyli to wyglądało tak, jakby miała koralikami obsypane jelita- tak lekarz powiedział. Kolonoskopia, tomografia nic nie wykazały.
                        • princesswhitewolf Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 12:31
                          no ale napisalam "nie ma dokladniejszych"co nie oznacza ze sa idealne... aktualnie najdokladniejsze
              • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 02:52
                Nie co dwa, tylko co trzy do pięciu a nawet siedmiu. Akurat jestem obciążona i wiem. Termin koleknej po pierwszej kolonoskopii wyznacza się w oparciu o wynik poprzedniej i stopień oczyszczenia jelita do badania, istnienie/usunięcie polipów itp. A badanie nie boli, bo wykonuje się je w sedacji.
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 21:53
            A ja miałam i dementuje bzdury które słyszałaś Możesz poprosić o znieczulenie jak się boisz Kiedyś gorsze było dla mnie samo przygotowanie do badania fortransem ale teraz dzięki citraflet to już drobiazg Bardzo ważne jest to badanie szczególnie dla osób z obciążeniem dziedzicznym bo potrafi wychwycić nieprawidłowości w zarodku i je usunąć nie dopuszczając do powstania i rozwoju nowotworu który niestety jest dość częsty Chyba warto?
            • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 07:22
              Mój znajomy robił i powiedział, że lekarz robił bez znieczulenia bo tak jest bezpieczniej, wtedy wie, jak pacjent daje znać jeżeli boli bardzo to "skręca" rurką. Tak jak niektórzy dentyści z tego powodu znieczulają jak najpóźniej.

Tak tylko piszę, ja wzięłabym znieczulenie na bank.
              • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:47
                Ja też miałam zawsze bez znieczulenia bo musiałam wracać autem Badanie nie jest przyjemne ale bez przesady o wielkim bólu nie ma mowy Mogą o nim pisać tylko histeryczki które krzyczą zanim cokolwiek poczują Oczywiście że badanie powinno być zrobione przez dobrego lekarza i z dobrym sprzętem w warunkach szpitalnych Na monitorze wszystko widać
              • ana119 Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 18:12
                Badanie nie jest aż tak bolesne, ból mocny jest przez chwile i mija. Bolesne jest papowanie powietrza ale to przypomina ból brzucha który ja miewam dość często
    • larrisa Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 17:09
      Moja koleżanka była ogólnie zdrowa jak rydz, wsyposrtowana - wszystko zdrowe - serce, żołądek, nerki, kości, zęby itd., wyniki badania krwi "jak młody bóg" - tak jej lekarze mówili, a dostała raka piersi. W rodzinie nikt nie chorował.
      • evee1 Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 03:15
        Ale to chyba nie nowina, ze prowadzenie zdrowego zycia i uprawianie sportu nie chroni przed nowotworami?
        • kagrami Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 07:25

Zdrowy tryb życia i zdrowe żywienie chronią przed nowotworami. Nowotwory są dziedziczone, bo powielamy schematy trybu życia i żywienia naszych rodziców i dziadków.
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:53
            Niestety predyspozycje do nowotworu możemy dziedziczyć w genach Rzadko jest to skutek powielania złych nawyków bo sposób odżywiania u każdego pokolenia jest inny Faktem jest jednak że zdrowy styl życia oraz tzw zdrowsze odżywianie znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na raka w układzie pokarmowym.
            • zonda-m Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 04:05
              Nawet mając wrodzone predyspozycje do raka, w sporym stopniu możemy dzięki stylowo życia sprawić, że złe geny się nie uaktywnia i będziemy zdrowi.
              Styl życia ma większe lub mniejsze znaczenie w zależności od rodzaju raka, ale średnio przypisuje się mu ok 50% wpływu.
        • larrisa Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:52
          A sądzisz, że to dla mnie nowina? Nie, piszę w kontekście wątku, że nie ma takich badań, które wykryją wszystkie rodzaje nowotworów, nie da się zabezpieczyć w 100%, chyba że, jak ktoś pisał wcześniej PET. Piszę to dlatego, że niektórzy sądzą, iż super wyniki z różnych badań świadczą o ty, że są w 100% zdrowi. Po pierwsze tak nie jest, po drugie może doprowadzić do zlekceważenia innych objawów, no bo "przecież wyniki mam super".
          • isa_bella1 Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 16:43
            No tak PET tylko że wykonanie go raz na parę lat tak naprawdę niewiele daje...a kto się w ten sposób bada co roku?
            • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 19:02
              Zawsze jedna coś daje Raczej nikt się nie bada profilaktycznie co roku, bo to i drogie bardzo i mało dostępne (kolejki ogromne), ale w tej chwili raczej najbardziej użyteczne w profilaktyce chorób nowotworowych, jeśli chcemy się zbadać kompleksowo.
              • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 19:10
                Masz rację, tylko że PET prywatnie kosztuje ok. 4000 - 5000 PLN, a na NFZ dostać skierowanie niełatwo.
                • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 07:51
                  Na NFZ trzeba mieć konkretne wskazanie by miec szanse na skierowanie czyli np podejrzenie nowotworu no i swoje odstać w długiej kolejce Sama profilakryka to za mało a szkoda Niestety diagnostyka chorób nowotworowych u nas trwa zbyt długo przez te wielkie kolejki niemal wszędzie i trudny dostęp do specjalistów a szkoda bo czas odgrywa tu wielkie znaczenie Dlatego w naszym kraju umiera na nowotwory więcej ludzi niż na zachodzie
                  • milka_milka Re: jakie badania dla 40+? 11.11.16, 08:06
                    Zgadzam się, Profilaktyka leży, a przecież w sumie jest tańsza niż leczenie, nie mówiąc o tym, że wielu ludziom dobre programy profilaktyki mogłyby uratować życie. A sam pacjent, jeśli nie ma lekarza z głową, strzela na ślepo, robiąc różne badania, wcale nie zawsze te, które powinien.
      • safety_valve Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 07:36
        Szczerze mowiąc to ja w te zdrowe jak rydz, wysportowane jak młody bóg, nie wierzę. Musiał byc jakiś powód dlaczego organizm takiej jak młody bóg nie rozpoznał i nie zniszczył zmutowanych komórek
        • larrisa Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:48
          Z żadnych badań nic nie wynikało. Koleżanka na nic więcej nie chorowała, ba nadal nie choruje. Wyszła z tego raka, nadal pracuje i to sporo. Co ciekawe nawet przeziębiona praktycznie nie bywa. Lekarze twierdzą, że rak to bardzo skomplikowana choroba i tak do końca bardzo wiele o niej jeszcze nie wiadomo. Więc tak, można być zdrowym, mieć świetne wyniki, a mimo to zachorować na raka.
          • jusytka Re: jakie badania dla 40+? 10.11.16, 13:57
            To prawda niestety Można być zdrowym sprawnym mieć świetne wyniki i mieć rozwijający się nowotwór w sobie To bardzo podstepna choroba która wtedy kiedy szansa na wyleczenie jest duża nie daje zwykle żadnych objawów a jak się pojawią na leczenie jest często za późno
    • klubgogo Re: jakie badania dla 40+? 09.11.16, 18:13
      Odkąd urodziłam w wieku 32 lat dziecko, stale powtarzam z częstotliwością co rok:

usg piersi i cytologię, laboratoryjne: morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, profil nerkowy, glukoza, mocz

co 2 lata:
      usg narządu rodnego, usg brzucha, okulistyczne

Większość robię prywatnie, bo z taką częstotliwością nie jest to aż taki koszt, a model łaska lekarza, skierowanie, kolejka, badanie do karty, znowu lekarz po wynik zupełnie mi nie odpowiada.
    • jusytka Podsumowanie wątku 11.11.16, 09:12
      Zaangażowałam się w tym wątku bo temat jest mi bliski, a nieświadomość w tym temacie jest duża. Prawda jest taka, że nie jesteśmy w stanie zabezpieczyć się w 100%, ale ryzyko zmniejszyć możemy:
      - najważniejszy jest wywiad w rodzinie (kilka pokoleń najlepiej) jeśli był przypadek nowotworu np jelita grubego, to szczególnie skupić się na tym
      - zdrowy styl życia, aktywność fizyczna i zdrowsze jedzenie, unikanie chemii, zanieczyszczonego powietrza tam gdzie to możliwe Niektóre rzeczy są szczególnie rakotwórcze np AKRYLAMID występujący np w chipsach czy pleśń, dym z palonego plastiku itp
      - nasi lekarze odkryli związek pomiędzy niedoborem selenu a podatnością na choroby nowotworowe. Warto zbadać jego poziom i uzupełnić niedobór który występuje bardzo często, podobnie jak niedobór witaminy D
      - unikać słońca w nadmiarze, chronić przed nim skórę i przyglądać się wszelkim zmianom na skórze. W razie wątpliwości dobry dermatolog może oszacować ryzyko
      - Badania! Ja co roku robię: cytologię, badanie ginekologiczne, usg narządów wewnętrznych, badanie piersi USG oraz dodatkowo marker jajnika, morfologię krwi z rozmazem, badanie moczu, co dwa, trzy lata kolonoskopia (był przypadek w rodzinie raka jelita grubego) oraz rtg płuc.
      Autorka wątku słusznie zauważyła, że zachorowalność na nowotwory rośnie, więc zachęcam do profilaktyki bo warto!
      • ania.rene Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 12:25
        Bzdura z tym sloncem.
        Oczywiscie nie lezec godzinami ale ok pol godziny w poludnie wystawiac sie na slonce z odkrytymi ramionami zeby nalapac D3.
        • jusytka Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 15:02
          Czytaj ze zrozumieniem Napisałam by unikać słońca w nadmiarze a nie w ogóle!
      • princesswhitewolf Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 12:33
        niemalowanie pazurow i ust byle czym. w kosmetykach do paznokci jest masa rakotworczego dziadostwa.
        • jusytka Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 15:07
          Tak, również w środkach czystości różnego rodzaju których zwykle mnóstwo mamy w domu Niektóre możemy z powodzeniem zastąpić bezpiecznymi środkami które używały nasze babcie
          • princesswhitewolf Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 15:29
            prawda. Nie ma skuteczniejszych srodkow nic sodai ocet
            • ana119 Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 18:05
              Trwałe zrezygnowałam ze gotowych środków do czyszczenia na rzecz octu i ludwika, mikstura ze strony Mazusy: 2 miarki octu 1 ludwika, używam w butelce z pompka. Toaletę tez tym psikam
      • ana119 Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 12:51
        Możesz okrzyknac siebie ekspertka wątku ale dodam na podstawie wlasnych doswiadczen i rozmow z dobrymi lekarzami na temat nowotworów w rodzinie - trzeba robić tez mamografie piersi bez względu na wiek bo to jest inny obraz niż na usg, badanie równolegle. Osoby które mają w rodzinie zachorowania na nowotwór piersi powinny zgłosić się do poradni prewencyjnego badania piersi - poszukać w okolicy poradni w ramach NFZ. Jest strona w necie.
        Druga sprawa to badanie krwi tj morfologia, ob dają obraz stanu organizmu i nie zawsze to musi być nowotwór. Może być to zapalenie narządu o innym podłożu nie leczone jest uspiona bomba np zoltaczka o czym mozna poczytac. Jest cała masa ludzi którzy przechodzą na diety np bez cukru bez laktozy a nie badają przyczyn złego samopoczucia. W PL nie podchodzi się serio do badań okresowych
        • jusytka Re: Podsumowanie wątku 11.11.16, 15:30
          Masz rację warto robić usg i mammografię piersi naprzemiennie Ja robię usg co rok a mammografię co dwa lata
          Przyczyn złego samopoczucia może być mnóstwo np wiele różnych chorób, niedobory pierwiastków czy witamin brak ruchu stres i wiele innych Prewencyjnie warto zacząć regularnie uprawiać jakiś sport najlepiej na świeżym powietrzu w parku czy lesie Ja to łącze ze spotkaniami z przyjaciółmi Dla mnie to najlepsze panaceum na codzienne stresy Korzyść dla zdrowia i wyglądu Koniecznie zwracajcie też uwagę na to co jecie bo to baaaardzo ważne! Unikajcie chemii tam gdzie się da i wszystkiego co sztuczne i wysoko przetworzone Nauczcie się czytać etykiety zanim cokolwiek włożycie do koszyka! Współczesnego człowieka zabijają na ogół choroby cywilizacyjne, czyli nowotworowe i choroby serca Profilaktyka w obu przypadkach jest zbliżona! Niestety jesteśmy też odpowiedzialni za to by dobrych nawyków żywieniowych oraz zdriweho stylu zycia uczyć nasze dzieci Najlepiej dać im dobry przykład

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka