agrypina6 17.12.16, 15:46 Wysyła starszą osobę z rodziny na święta do szpitala? Właśnie przeczytałam, że z roku na rok coraz więcej seniorów ląduje na święta w szpitalu. Dla mnie to strasznie smutne. Ktoś się przyzna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamma_2012 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:13 Ja się przyznam. My bierzemy do domu z domu opieki (jeżeli wyrazi zgodę). Niestety choroba jest tak nasilona, że w kilku ośrodkach nie chcieli Babci (za ciężka fizycznie, złośliwa, trudna), a to kiedyś była wspaniała, ciepła osoba. Jeżeli w przyszłym roku będzie gorzej to będzie problem, bo w rodzinie są male dzieci i ta bardzo chora babcia. Babcia przez kilkanaście minut kocha prawnuki (to prawda, bo to fantastyczna, silna osoba), ale dzieci nie są gotowe na teksty babci. Jeżeli w kolejnych latach babci się pogorszy to nie wiem co będzie. My płacimy za ośrodek i to teoretycznie ich problem, ale zabieramy, bo kochamy, tylko za rok co będzie nikt nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kto z Was 17.12.16, 16:15 Być może ja. Sytuacja zdrowotna nie jest najlepsza i nie wiem czy akurat w święta nie będzie konieczności hospitalizacji. Oczywiście załoga pogotowia "będzie wiedzieć lepiej" Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Kto z Was 17.12.16, 16:21 Z jednej strony smutne, ale z drugiej chory często nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest w szpitalu, w przeciwieństwie do młodszego pokolenia, które też potrzebuje czasem odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:39 Ale czemu akurat w święta? Odpoczywać rodziny mogą w innym terminie. Czemu akurat na święta oddaje się starszych członków rodziny do szpitala? I nie chodzi mi o faktyczne pogorszenie stanu zdrowia, tylko o to, że staruszek co? Nie pasuje do choinki i zapachu pierniczków? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:45 Może chcą po prostu wyjechac albo odpocząc-opieka nad chorą osobą na co dzień nie jest lekka, łatwa i przyjemna... cóż u nas jest oddzial geraiotryczny, gdzie zwycajnie przyjmują czasowo starszych ludzi żeby opiekjąca się nimi rodzina mogła odetchnąc, wyjechac, iść na zabieg do szpitala, zrobić remont itd. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Kto z Was 17.12.16, 16:45 Ciekawe, ze jeśli starszym ludziom załatwi sie całoroczny pobyt w Domu Opieki, a zabiera sie tylko na święta to jest się super opiekuńczym człowiekiem, który o mamusię/babcię/ dziadunia dba. Natomiast chęć spędzenia dwóch dni na odpoczynku z rodziną i 362 dni opiekując się starszą osobą to jest zwykłe barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:57 Na odpoczynku z rodziną? Czyli staruszek traci status rodziny? No ematka jak zawsze napisze wprost co myśli! To tu więzi rodzinne to tylko mąż i dzieci 😃! Nawet wnuki ma się w odwłoku więc co tam staruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Kto z Was 17.12.16, 17:07 Jak mniemam nigdy nie opiekowałaś się żadnym staruszkiem, który: a) nie odróżnia dnia od nocy, niedzieli od poniedziałku, choinki od palmy i nocnika od szklanki b) wrzeszczy całymi dniami i nocami, spuszczony z oczu rozrywa pampersy, nigdy nie zgłasza potrzeb fizjologicznych, a 10-minutowa zwłoka w posprzątaniu zrobionej potrzeby skutkuje wysmarowaniem g... wszystkiego wokół. W takich wypadkach krzywda dla staruszka żadna, bo do rodziny mówi i tak w zależności od humoru "proszę pani", "mamusiu" lub "ty suko", a dla rodziny ulga ogromna. Czemu w święta akurat? Bo na przykład w święta może pobyć z dziećmi i wnukami, na co normalnie dzieci i wnuki nie mają czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Kto z Was 17.12.16, 17:38 Ciekawe, że zazwyczaj ktoś, kto przeżył coś takiego jak opisuje Andaba na własnej skórze - nie wyrywa się z ocenianiem innych... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kto z Was 17.12.16, 18:13 zmienialas kiedys babci pampersy? wydlubywalas jej kupe spod paznokci? Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:45 W artykule było też o tym, że rodzice zostawiają dzieci w szpitalu na sylwestra. Więc co tam pozbyć się staruszka na święta. Dla mnie obie sytuacje niewyobrażalne. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Kto z Was 17.12.16, 17:56 Zajmowałaś się kiedyś taką osobą, jaką opisuje Andaba? Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Kto z Was 17.12.16, 17:40 Moja ciotka w tamtym roku zła była jak jej ojca wypisali przed świetami do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kto z Was 17.12.16, 17:51 A zaoferowałaś pomoc ciotce (wcześniej) w opiece nad ojcem? Dziękuję, nie musisz odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Kto z Was 17.12.16, 17:44 Tak, rzeczywiście tak jest. Pracuję w szpitalu i zwłaszcza na święta i w czasie wakacji mamy więcej pacjentów wózkowych i leżących. To nie jest zbieg okoliczności, bo co roku sytuacja się powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kto z Was 17.12.16, 17:51 A jaką pomoc państwo oferuje dla rodzin takich osób? Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Kto z Was 17.12.16, 18:02 To do mnie to pytanie? Jeśli tak, to nie mam pojęcia. Nie mam takiej osoby w rodzinie. Opisałam tylko moje obserwacje z pracy. Stwierdziłam fakt, że tak rzeczywiście jest. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kto z Was 17.12.16, 19:39 Koleżanka mówiła że interna i geriatria się zapycha... jak co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Kto z Was 17.12.16, 19:47 Smutne. I mówię to jako osoba ktora mieszkała w jednym domu z obloznie chora babcia przez kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
apfelstrudel Re: Kto z Was 18.12.16, 10:12 A my bardzo chcielibyśmy, żeby teściowa wyszła ze szpitala, choćby na krótką przepustkę, ale lekarze się nie zgadzają. Jeszcze ze dwa miesiące szpitala przed nami. Taka karma . Ale zgadzam się z andabą - nie można oceniać, bo sytuacje bywają różne. Odpowiedz Link Zgłoś