17.12.16, 15:46
Wysyła starszą osobę z rodziny na święta do szpitala? Właśnie przeczytałam, że z roku na rok coraz więcej seniorów ląduje na święta w szpitalu. Dla mnie to strasznie smutne. Ktoś się przyzna?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Kto z Was 17.12.16, 15:56
      > Ktoś się przyzna?

Chyba kpisz.
      • mamma_2012 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:13
        Ja się przyznam. My bierzemy do domu z domu opieki (jeżeli wyrazi zgodę). Niestety choroba jest tak nasilona, że w kilku ośrodkach nie chcieli Babci (za ciężka fizycznie, złośliwa, trudna), a to kiedyś była wspaniała, ciepła osoba.
        Jeżeli w przyszłym roku będzie gorzej to będzie problem, bo w rodzinie są male dzieci i ta bardzo chora babcia. Babcia przez kilkanaście minut kocha prawnuki (to prawda, bo to fantastyczna, silna osoba), ale dzieci nie są gotowe na teksty babci. Jeżeli w kolejnych latach babci się pogorszy to nie wiem co będzie. My płacimy za ośrodek i to teoretycznie ich problem, ale zabieramy, bo kochamy, tylko za rok co będzie nikt nie wiesad
      • agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:40
        Pewnie że kpię.
    • kaz_nodzieja Re: Kto z Was 17.12.16, 16:15
      Być może ja. Sytuacja zdrowotna nie jest najlepsza i nie wiem czy akurat w święta nie będzie konieczności hospitalizacji. Oczywiście załoga pogotowia "będzie wiedzieć lepiej" uncertain
    • andaba Re: Kto z Was 17.12.16, 16:21
      Z jednej strony smutne, ale z drugiej chory często nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest w szpitalu, w przeciwieństwie do młodszego pokolenia, które też potrzebuje czasem odpoczynku.
      • agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:39
        Ale czemu akurat w święta? Odpoczywać rodziny mogą w innym terminie. Czemu akurat na święta oddaje się starszych członków rodziny do szpitala? I nie chodzi mi o faktyczne pogorszenie stanu zdrowia, tylko o to, że staruszek co? Nie pasuje do choinki i zapachu pierniczków?
        • slonko1335 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:45
          Może chcą po prostu wyjechac albo odpocząc-opieka nad chorą osobą na co dzień nie jest lekka, łatwa i przyjemna... cóż u nas jest oddzial geraiotryczny, gdzie zwycajnie przyjmują czasowo starszych ludzi żeby opiekjąca się nimi rodzina mogła odetchnąc, wyjechac, iść na zabieg do szpitala, zrobić remont itd.
        • verdana Re: Kto z Was 17.12.16, 16:45
          Ciekawe, ze jeśli starszym ludziom załatwi sie całoroczny pobyt w Domu Opieki, a zabiera sie tylko na święta to jest się super opiekuńczym człowiekiem, który o mamusię/babcię/ dziadunia dba. Natomiast chęć spędzenia dwóch dni na odpoczynku z rodziną i 362 dni opiekując się starszą osobą to jest zwykłe barbarzyństwo.
          • agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:57
            Na odpoczynku z rodziną? Czyli staruszek traci status rodziny? No ematka jak zawsze napisze wprost co myśli! To tu więzi rodzinne to tylko mąż i dzieci 😃! Nawet wnuki ma się w odwłoku więc co tam staruszki.
            • andaba Re: Kto z Was 17.12.16, 17:07
              Jak mniemam nigdy nie opiekowałaś się żadnym staruszkiem, który:
              a) nie odróżnia dnia od nocy, niedzieli od poniedziałku, choinki od palmy i nocnika od szklanki
              b) wrzeszczy całymi dniami i nocami, spuszczony z oczu rozrywa pampersy, nigdy nie zgłasza potrzeb fizjologicznych, a 10-minutowa zwłoka w posprzątaniu zrobionej potrzeby skutkuje wysmarowaniem g... wszystkiego wokół.

W takich wypadkach krzywda dla staruszka żadna, bo do rodziny mówi i tak w zależności od humoru "proszę pani", "mamusiu" lub "ty suko", a dla rodziny ulga ogromna. Czemu w święta akurat? Bo na przykład w święta może pobyć z dziećmi i wnukami, na co normalnie dzieci i wnuki nie mają czasu.

• anka_z_lasu Re: Kto z Was 17.12.16, 17:38
                Ciekawe, że zazwyczaj ktoś, kto przeżył coś takiego jak opisuje Andaba na własnej skórze - nie wyrywa się z ocenianiem innych...
            • thea19 Re: Kto z Was 17.12.16, 18:13
              zmienialas kiedys babci pampersy? wydlubywalas jej kupe spod paznokci?
    • agrypina6 Re: Kto z Was 17.12.16, 16:45
      W artykule było też o tym, że rodzice zostawiają dzieci w szpitalu na sylwestra. Więc co tam pozbyć się staruszka na święta. Dla mnie obie sytuacje niewyobrażalne.
      • milka_milka Re: Kto z Was 17.12.16, 17:56
        Zajmowałaś się kiedyś taką osobą, jaką opisuje Andaba?
    • 18lipcowa3 Re: Kto z Was 17.12.16, 17:40
      Moja ciotka w tamtym roku zła była jak jej ojca wypisali przed świetami do domu.
      • kaz_nodzieja Re: Kto z Was 17.12.16, 17:51
        A zaoferowałaś pomoc ciotce (wcześniej) w opiece nad ojcem? Dziękuję, nie musisz odpowiadać.
        • 18lipcowa3 Re: Kto z Was 17.12.16, 19:49
          jaja sobie robisz?To nie mój ojciec.
    • sonrisa06 Re: Kto z Was 17.12.16, 17:44
      Tak, rzeczywiście tak jest. Pracuję w szpitalu i zwłaszcza na święta i w czasie wakacji mamy więcej pacjentów wózkowych i leżących. To nie jest zbieg okoliczności, bo co roku sytuacja się powtarza.
      • kaz_nodzieja Re: Kto z Was 17.12.16, 17:51
        A jaką pomoc państwo oferuje dla rodzin takich osób?
        • sonrisa06 Re: Kto z Was 17.12.16, 18:02
          To do mnie to pytanie? Jeśli tak, to nie mam pojęcia. Nie mam takiej osoby w rodzinie. Opisałam tylko moje obserwacje z pracy. Stwierdziłam fakt, że tak rzeczywiście jest.
    • przeciwcialo Re: Kto z Was 17.12.16, 19:39
      Koleżanka mówiła że interna i geriatria się zapycha... jak co roku.
    • bergamotka77 Re: Kto z Was 17.12.16, 19:47
      Smutne. I mówię to jako osoba ktora mieszkała w jednym domu z obloznie chora babcia przez kilka lat.
    • apfelstrudel Re: Kto z Was 18.12.16, 10:12
      A my bardzo chcielibyśmy, żeby teściowa wyszła ze szpitala, choćby na krótką przepustkę, ale lekarze się nie zgadzają. Jeszcze ze dwa miesiące szpitala przed nami. Taka karma sad. Ale zgadzam się z andabą - nie można oceniać, bo sytuacje bywają różne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka