Dodaj do ulubionych

Politycznie

21.12.16, 13:09
Ludziska, niech mnie ktoś tak łopatologicznie wytłumaczy, co to się w Polsce dzieje i jak to się rozwinie. Polskich mediów się czytać nie da, tok fm za granicą zablokowali dawno temu i jakoś wyleciałam z obiegu. Mniej więcej wiem tyle, że pissiory są znów u władzy i burdel i dyktaturę robią.

(Kto na nich głosował, niech się nawet nie przyznaje, bo wredna małpa jestem i bez skrupułów od razu na czarną listę wrzucam.)

Są szanse, że ten (tfu)rząd padnie przed kolejnymi wyborami? Jakie są nastroje? Wiem, że na forum bojowo, ale jak to realnie wygląda?
Dadzą się przestraszyć tak jak za poprzedniej kadencji? Czy kaczka jak już złapała władzę, to nie wypuści, póki siłą się ich nie obali?
Czy następne wybory mają szansę być demokratyczne?

Ja wiem, że to wszystko to wróżenie z fusów, ale jak Wam się ta cała sytuacja widzi?

Osobiście boję się, że Trump + Putin - NATO = Putin może wejść do Polski "zaprowadzić porządek", jak to już wielokrotnie Rosja robiła. NATO bez Ameryki moc ma zerową. W kontekście Brexitu można zapomnieć, że Brytyjczycy pójdą się bić za Polskę - w obecnej atmosferze tym prędzej Polaków z UK z powrotem do Polski pogonią, a jeszczekto wie, co z Unią będzie.
To takie przewidywania mocno na wyrost, ale czasy i władze zmieniają się dramatycznie szybko i robi się coraz poważniej.
Moim zdaniem pisiorów powinno się obalić czym prędzej, zanim Putin złapie wiatr w żagle. Ech.
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Politycznie 21.12.16, 13:17
      widzi się tak, że co ma być, to będzie.
      Ogólnie jestem optymistką, prezessimus młodszy nie będzie, a wataha wilków w jego partii tylko czeka, by rzucić się sobie do gardeł. A gdzie dwóch się bije...
      • sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 13:26
        > Ogólnie jestem optymistką, prezessimus młodszy nie będzie, a wataha wilków w jego partii tylko czeka, by rzucić się sobie do gardeł. A gdzie dwóch się bije...

Tylko trzeba się pospieszyć. Bo się skończy, jak Pomarańczowa Rewolucja na Ukrainie...
        • lusitania2 Re: Politycznie 21.12.16, 14:05
          sfornarina napisał(a):

> Tylko trzeba się pospieszyć.
          Bo się skończy, jak Pomarańczowa Rewolucja na Ukra
          > inie...
          >

przeciwnie, trzeba trzymać nerwy na wodzy i spokojnie czekać, aż członkowie piss-partii & ziobrzej przystawki sami się ze sobą rozprawią.
          To nie ma być rozgrywka pis - (aktualna) opozycja, tylko wewnątrzpisie czystki.

• sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 14:08
            Myślisz, że sami pozbawią się wladzy w imię wewnętrznych rozgrywek? Widzisz, to mi całkiem umknęło, bo aż tak wiadomości nie śledzę. Myślałam, że jedno z drugim mocno się trzymają i sobie wzajemnie w tyłki wchodzą wink
    • twarz2 Re: Politycznie 21.12.16, 13:18
      Dzieje się źle, bardzo źle. Mamy dyktaturę, a ludzie są potwornie zmanipulowani przez partie rządzącą i nie ogarniają całości zmian jakie zachodzą. Widzą to, co PIS chce żeby zobaczyli.
      • sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 13:23
        > Dzieje się źle, bardzo źle. Mamy dyktaturę, a ludzie są potwornie zmanipulowani przez partie rządzącą i nie ogarniają całości zmian jakie zachodzą. Widzą to, co PIS chce żeby zobaczyli.

Że nie ogarniają, to z przerażeniem zauważyłam tutaj na forum. Kilka nicków, które od wielu wielu lat (jeszcze sprzed czasów sfornarinysmile ) miałam za bardzo rozgarnięte i mądre, stanęło może nie tyle w obronie pisu, co bardzo się zdziwiło, że ludzie tak agresywnie reagują, bo "przecież nic się nie dzieje i manifestanci zachowują się nie fair". Szok.
    • anika772 Re: Politycznie 21.12.16, 14:28
      Takie pytania zadajesz, że najstarsi górale Ci nie odpowiedzą. Jest dynamicznie, i śmiesznie, ale nie wesoło.
      Nie wiem co się będzie działo w ciągu 2017 roku, ale następnego budżetu nie uchwalą. Rozwiążą parlament i będą przyspieszone wybory.
      • sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 14:34
        > Takie pytania zadajesz, że najstarsi górale Ci nie odpowiedzą.

To ja wiem. Pytam o nastroje - myślisz, że ludzie się postawią i będą tak demonstrować, aż odniesie to skutek, czy też (jak niestety część znajomych w Polsce) schowają głowy w piasek i nie będą się nadstawiać, bo jakoś to będzie?

Mnie głupio i wstyd, że się nie nadstawiam, ale spoza granicy trochę ciężko. Głosować pójdę, przynajmniej tyle.
        • nenia1 Re: Politycznie 21.12.16, 14:52
          Raczej nie. Przynajmniej na razie. Ludzie się raczej nie postawią. Jak nie będziesz czytała wypowiedzi w internecie i śledziła mediów to na razie w codziennym życiu dla większości nie dzieje się nic tak drastycznego, żeby ludzie wyszli na ulice. PIS ma stale wysokie poparcie, wielu ludzi uważa, że "ktoś się wreszcie zajął zwykłymi ludźmi" jest 500+, płaca minimalna od stycznia idzie w górę, są silnie akcentowane wartości katolickie dla części Polaków ważne.
          • mdro Re: Politycznie 21.12.16, 18:36
            A na ulicach słyszy się rozmowy o polityce i nie są to wypowiedzi popierające PiS. Ba, zauważyłam - przynajmniej w Warszawie - że ludzie z góry zakładają, że ich rozmówca (mało albo wcale im nieznany) też PiS-u nie popiera...
            • nenia1 Re: Politycznie 21.12.16, 18:41
              Duże miasto. PiS nie ma poparcie w dużych miastach, ale Polska nie składa się tylko z dużym miast.
    • nathasha Re: Politycznie 21.12.16, 14:42
      Best case scenario: kaczynski umrze, albo mocno zachoruje, pis sie rzuci sobie do gardel, przeocza wybory i sie zorientuja dopiero po ze przegrali.
      Worst case scenario: kaczynski zyje dlugo, pis falszuje wybory, doprowadza gospodarczo panstw na skraj, rosja zajmuje ukraine, a poniewaz trump, brexit, w niemczech skrajna prawica a we francji fillon to szykuje sie do wejscia do Polski. Nie musze dodawac ze Polakow uchodzcow nikt nie bedzie chcial
      • sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 14:44
        > Worst case scenario:

Czyli myślisz tak jak ja... uncertain
        • nathasha Re: Politycznie 21.12.16, 14:50
          Ja jestem w ogole pesymistka wiec realistycznie zakladam wojne. Tez mieszkam za granica i biore pod uwage ze w razie gdyby to sie realizowalo natychmiast cala rodzine sciagam do siebie. Putin moze jeszcze oczywiscie inaczej przejac kontrole nad krajem niz poprzez okupacje ale on raczej wyglada na takiego ktory lubi jednak silowe rozwiazania. Wiec jak syria mu sie znudzi to potrenuje swoje wojska na europie
          • anika772 Re: Politycznie 21.12.16, 14:55
            Putin nie ma pieniędzy na wojny.
            • nathasha Re: Politycznie 21.12.16, 15:11
              Putin ma pieniadze na wszystko co sobie wymysli
              • sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 18:13
                Obawiam się, że ma, szczególnie, że z Chinami wielką umowę na ropę podpisał. A jak teraz będą z Ameryką się kolegować, to wszystkie sankcje pójdą na księżyc i kasa do Rosji zacznie płynąć.
            • iziula1 Re: Politycznie 21.12.16, 18:29
              anika772 napisała:

> Putin nie ma pieniędzy na wojny.

Wojna to kasa. Na nią zawsze są środki. Jego lud będzie umierał z głodu i chorób ale wg słów wodza to winny jest zły zachód dlatego człowiek rosyjski będzie szedł na wojnę.
              A wejść do Polski pod pozorem zaprowadzenia pokoju i porządku....To już chyba bylło,no nie.
              Najpierw Ukraina a potem my.
          • sfornarina Re: Politycznie 21.12.16, 18:14
            > Ja jestem w ogole pesymistka wiec realistycznie zakladam wojne. Tez mieszkam za granica i biore pod uwage ze w razie gdyby to sie realizowalo natychmiast cala rodzine sciagam do siebie.

Z tego powodu przeprowadzamy się do Szwajcarii. Domy mają bunkry wink No i Szwajcarii nie ma po co atakować.
            • nathasha Re: Politycznie 21.12.16, 18:28
              smile i normalniej tez jest
    • nathasha Re: Politycznie 21.12.16, 14:51
      Uderz w stol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka