Dodaj do ulubionych

Dziwne Święta :)

24.12.16, 18:59
Przed godziną wróciłam z wczesnej cateringowej Wigilii u średniej córki - właściwa będzie w drugie Święto przed południem, bo jutro późnym wieczorem dojeżdża młodzież ze Śląska smile Tak więc jeszcze trochę poogarniam przedświątecznie przed pasterką, a jutro dorobię na świeżo parę wigilijnych potraw wink Komuś jeszcze się Święta poprzestawiały?
Obserwuj wątek
    • paknaopak Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:10
      Ja drugi rok nie mam wigilii. Rok temu było smutno, teraz jest nawet nieźle. Rano byłam w pracy, potem poszłam do kina. Teraz okopałam się w łóżku z książką, kompem i pyszną herbatą. Jutro biorę się za pieczenie smakołyków, a drugi dzień świąt spędzę u przyjaciół smile
      • miss_fahrenheit Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 23:02
        Najlepszy, według mnie, sposób na święta smile
      • monikaszszsz Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 00:14
        a dlaczego nie masz wigilii? czy masz rodzicow/jakas dalsza rodzine??
        • paknaopak Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 00:57
          Mam. Ale nie miałam ochoty na spędzanie z nimi świąt.
      • blue_meerkat Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 10:25
        My mielismy wigilie symboliczna, 15 min, potem pogadalismy, byly paszteciki, pierniczki, barszcz nie wyszedl wiec niezjedzony 😂, czerwone wino. Dzisiaj prezenty, dzieciaki na nogach od 5 rano, gramy, w prognozie sztorm. fajnie wyszlo. Po raz pierwszy z poczuciem ze wole swoje, male swieta z osobami ktore lubie niz z tzw szersza rodzina, z ktora moge spotkac sie przy innej okazji.
    • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:20
      no niektorym ludziom potrzebne jest "smutno mi" wiec odmawiaja bycia na wigilii u kogokolwiek...
      ja nie rozumiem mentalnosci meczennika ale widac tepa jestem.
      • paknaopak Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:23
        Może to bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje?
        • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:33
          no toz ci mowie ze jestem tepa bo nie rozumiem dlaczego ludzie nie widza innych opcji. A poza tym to "smutno mi" daje wielu ludziom mozliwosc "lizana swoich ran" i sie lepiej z tym czuja.
          • paknaopak Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:37
            Ktoś może woleć ten swój smutek, bo jest prawdziwy, a nie silenie się na sztuczne uprzejmości z rodziną, która w rzeczywistości wcale nie jest bliska.
            • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:47
              na emigracji zdarzylo mi sie zaliczyc wiele wigilii w towarzystwie ale bynajmniej nie z rodzina. Da sie.
              • yamilca197 Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 20:00
                Ale po co? Jesli ktos woli z ksiazka popijajac herbate to musi byc smutny? Musi na sile na wigilie,bo ma byc z kims?
      • peonka Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 00:28
        Ale paknaopak napisała, że jest jej nieźle, to chyba dobrze?
        Niestety różne bywają wigilie i święta, i czasem najlepsi przyjaciele na nic się nie zdadzą. Mojego znajomego wczoraj zostawiła żona, odeszła do kogoś innego z dwójką dzieci. Zapraszalam go na świeta do nas szczerze i serdecznie, ale w sumie nie dziwię się, że nie skorzystal z zaproszenia. Czasem trzeba przeżyć swój bol samemu.
    • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:28
      no wiec moje swieta sa dziwne bo wigilia jest typowo polska jesli chodzi o oplatek i co jemyi dzis tylko prezenty dostaje dziecior Ze Skarpety Takie drobiazgi. Babcia gada po polsku do ojca mojego dziecka a ten jej odpowiada po angielsku nie wiem ile kto co rozumie z tego ale gadaja.... Dziecior lat 4 troche im tlumaczy jak slysze....A jutro bedzie typowo angielski dzien zaczynajac rano od prezentow a pozniej z indykiem, pieczonymi ziemniakami, marchewkami pasternakiem i tymi obrzydlymi brukselkami. Na deser wlasnorecznie robiony Christmas Pudding i mince pies. Beda tez ciagnac Christmas Crakers i nosic dumnie korony. W 2 swieto bedzie limoncello, yule log, stollen i taki misz masz roznych tradycji swiatecznych jesli chodzi o zarcie no i angielski gammon ktorego juz mocze...
      • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:28
        https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTGRTEhe8qDKw-UQYl0zeUcRt11rl0axoDZwm8HZ1RCqusk4UxU
        • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:30
          https://www.essentially-england.com/images/xchristmas_dinner.jpg.pagespeed.ic.utqGAjWsph.jpg
          • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:31
            https://c8.alamy.com/comp/BX1TDK/ireland-christmas-fare-christmas-pudding-mince-pies-BX1TDK.jpg
            • echtom Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:36
              Ten Christmas pudding to u Was wege czy z jakimś mięsnym dodatkiem?
              • princesswhitewolf Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:46
                Pod okresleniem Christmas Pudding w UK zawsze kryje sie deser. Choc oczywiscie samo slowo Pudding oznaczac moze tez nieslodkie rzeczy w innym kontekscie.

Christmas Pudding to dziadostwo nie z tej ziemi slodkie to i ulepiaste ze gdyby nie tradycja nikt tego by nie przelknal. WIec ja robie sama z mniejsza iloscia cukru. Tradycyjnie robi sie toto w pazdzierniku i potem zlewa duza iloscia brandy. Maka, loj czy smalec ( ja uzywam warzywny suet), bakalia wszelakie no i brazowy cukier czy demerara. Zlewaja to duza iloscia brandy. Ja uzylam tylko ciut Amaretto.
                • yamilca197 Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 20:03
                  Nie wszyscy lubia i jedza. Chyba nie przesadze ale wszyscy moi znajomi tzw Anglicy nie jedza bo nie lubia.
                • monstroteratum.furiosum Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 00:58
                  Ja tam Christmas Pudding bardzo lubie smile Mince pies i brukselke zreszta tez. Dlatego tez mam Wigilie po polsku, a jutro bedzie po angielsku, tylko indyka zamienilam na ges bo smaczniejsza smile
                  • yamilca197 Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 07:36
                    Ja Christmas pudding nie lubie, mince pies sa ok ale moge sie obyc bez nich, a brukselke lubie i jadam ja nie tylko na swieta.
                    Polskiej wigili jak robi wiekszosc Polakow nie robie, bo wlasciwie jedyne co z tego lubie to pierogi z kapusta i grzybami - robie je czasem ale rzadko bo nie lubie lepiec. Dzieci i tak wola ruskie. Kupne jako alternatywa - nie,nie i jeszcze raz nie bo sa nieciekawej jakosci i niesmaczne (te z polskich sklepow) a te robione przez kogos - nie mam zaufania. Poza tym pierogow akurat w wigilie nie musze jesc.
    • cauliflowerpl Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 19:39
      Generalnie zawsze mi się przestawiają.
      Zacznijmy od tego, że było 14 stopni i wśród wiejskich pól pachniało wiosną a przez chwilę - nie wiem dlaczego - gów... znaczy się nawozem. Pod koniec grudnia. Muszę się w lokalnym rolnictwie podszkolić.
      Że od 16-go jestem na urlopie i ogólnie nie wiem, jaki jest dzień tygodnia.
      I że wczoraj była impreza, więc miałam lekkiego kaca. Wskazywałoby to na niedzielę, ale - pudło.
      Bary pełne ludzi, więc czekam na przyjaciółkę i dołączę.
    • peonka Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 20:05
      Mnie się poprzestawiało i wcale nie tak, jak chciałam. Jutro wyjeżdżamy samochodem daleko daleko... A mama dojedzie do nas po świetach. Wszędzie w tv mówią, że nieważne jedzenie i porządki, tylko żeby przy stole nikogo nie zabrakło, a u nas brakuje jednej z najważniejszych osób.. I co robić?
      • a.va Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:36
        Czyżby ktoś umarł?
        • peonka Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 23:11
          Mój tata umarł rok temu. To drugie święta bez niego, ale pierwsze w domu, i jesteśmy z mężem w trakcie przeprowadzki z zagranicy do jeszcze innego kraju. Jest ciężko, stresująco, i bardzo chciałabym móc tacie o wielu rzeczach opowiedzieć. Byłam dziś na cmentarzu i wciąż nie mogę zrozumieć, gdzie jest mój tata..
    • ankanka3 Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 20:27
      U mnie trochę dziwnie, bo pół wigilii biegałam za rocznym synem. W międzyczasie sprzątnęli mi talerz, właściwego posiłku prawie w ogóle nie miałam jak zjeść. Teraz mały zasypia a ja jestem wykończona i nieludzko głodna smile ale zaraz c.d. już na spokojnie. Choć stół już zastawiony na słodko to chyba się upomnę o karpia wink
    • zlotonaiwnych Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 21:00
      Siedzę z winkiem przy kominku, za oknem mazurski las i lśniąca tafla jeziora, dziec ogląda Królowa Śniegu, mąż jeszcze w Warszawie na Wigilii u rodziny, dojedzie jutro. Nie byłam oczywiście nigdzie w gościach , nic nie gotowałam, przez cały dzień graliśmy w planszówki, spacerowalismy, zajrzelismy do stadniny i na obiad. Jest cisza, spokój, jak mały pójdzie spać wyciagne parafiniarke , która kupiłam we wrześniu i nie miałam czasu użyć . super
    • rosapulchra-0 Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 21:41
      U nas też dziwne. Ciche takie i puste. Wszystkie dzieci wyjachały do Polski, kolacja wigilijna w trzy dorosłe. przysypiające osoby. Teraz film i milutkie spanie.
    • premeda Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 21:41
      Do wczoraj pracowałam na drugą zmianę, więc wracałam do domu o 22-iej. Nie wszystkie okna mam umyte i ogólnie dom posprzątany w połowie, skończę po świętach, więc na nowy rok będzie. Piętnaście minut temu skończyłam ubierać choinkę, bo musiałam zaczekać na dziecia brata. Choinka na czubku ma ino zaplątane światełka, bo nie mam niczego co by się na górę nadawało. Czekam na męża, aż wróci od swojej rodziny, ja nie pojechałam bo jestem chora i mój nos przypomina nos Rudolfa 😢 Wigilię zaliczyłam u swoich rodziców, dobrze że mam ich za płotem 😀
      • echtom Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 21:48
        Ja niestety będę kończyć porządki jutro (!), bo w poniedziałek mam gości. Młoda miała dziś sprzątać, nawet wzięła wolne w tym celu. Rano tylko wyskoczyła dokupić prezenty i złożyć życzenia koleżankom w pracy - użaliła się, że mają tyle roboty, i została do 14, żeby im pomóc wink
        • thaures Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:22
          Dziwne, bo bez siostry z rodziną- wczoraj w drodze do nas zepsuł im się samochód, naprawia po świętach... Dobrze, że stało się to jeszcze w ich kraju.
    • sonia-3 Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:25
      Tak myślę, że magiczne święta były, jak byłam dzieckiem. Pamiętam zapach pasty bhp do podłóg i to oczekiwanie na prezenty. Dziś, siedzę zrąbana jak koń, urobiona po pachy. Kręgosłup pęka, bo od wczoraj stoję w kuchni , szykuję i sprzątam na zmainę. I mam już dość. Taka to magia świąt.
      • kok.10 Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 10:35
        Nie ogarniam takiego zachowania... Ktoś Cię do tego zmusza ?
    • butch_cassidy Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:28
      Jedynym dziwnym dziś akcentem było zachowanie teściowej tongue_out
      Najpierw tuż po 18 (w środku wieczerzy) zadzwoniła na tel mojej mamy (my wyciszyliśmy) z pretensjami, że syna jeszcze u niej nie ma.
      Potem wieczorem przekonywała ponoć męża, żeby zostali z córką u niej na noc i na jutro.
      Cóż... dziwne... smile
      (Oczywiście wrócili do domu)
    • redheadfreaq Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:35
      Może nie dziwne, a inne - pierwszy raz w życiu jestem na Wigilii gdzie indziej, niż u matki, konkretnie - u teściów. Jest bardzo miło, ciepło i zupełnie bez spiny.
    • edelstein Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:46
      Dzieci chore,z jednym trzeba bedzie pewnie na ostry dyzur jechac.
      • butch_cassidy Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 22:50
        Zatem zdrowia dla dzieci!
        • edelstein Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 23:03
          Dziekuje.
      • black.emma Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 01:14
        Zdrówka dzieciom!
    • magic.marker Re: Dziwne Święta :) 24.12.16, 23:17
      A to już Święta? suspicious
      Mnie się kot poważnie rozłożył i od środy pół dnia spędzam w samochodzie i lecznicy.
      Konkubent u swojej mamy, która ma zapalenie płuc.
      Wigilę poznałam po wściekle mrugających diodach na choince sąsiada za płotem. Całe szczęście, że wywiesza te lampki 24, a nie 1 grudnia.
    • kagrami Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 00:02
      Ja też mialam nietypową Wigilię choć przyjemną. Nie pokłóciłam się z mężem ( odkąd pamiętam, kłóciliśmy się w Wigilię..), po naszej skromnej ale miłej wieczerzy mąż z dziećmi pojechał do swoich rodziców a ja się.. wyspałam. Spałam kilka godzin i śnił mi się dom rodzinny a tak mam jak naprawdę głęboko śpię.. Niczego nie potrzebowałam bardziej w tej chwili po ostatnich niezwykle wyczerpujących 2 tygodniach, więc jestem bardzo zadowolona. No i ten śnieg za oknem big_grin
    • yuka12 Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 00:40
      Generalnie Wigilie mielismy dzisiaj, ale prezenty kupilismy dopiero wczoraj. Dzisiaj wiec gotowalam i pieklam, a jutro i pojutrze pan domu pracuje i generalnie wlasciwe BN spedze z dziecmi. Ale co tam! Bratki mi kwitna w wielkiej donicy w ogrodzie, irysy posadzone 2 tygodnie temu juz kielkuja, a forsycja ma juz tak grube paki, ze tez lada tydzien zakwitnie.
      No i nasz wigilijny stol zdobia kwitnace narcyzy.
      Reasumujac bardziej sie czuje, jakbym obchodzila Wielkanoc niz Boze Narodzenie smile.
    • kosheen4 Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 02:07
      Trochę dziwnie, bo pierwszy raz we własnym domu w charakterze gospodarza i ojca prowadzącego big_grin
      • zona_mi kosheen4 - OT 29.12.16, 17:28
        Zajrzysz na gazetową?
    • chocolate_cake Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 10:43
      Święta inne niż przez ostatnich 25 lat. Były kiedyś tak 2-3 fajne ale w tym roku naprawdę spokój i luz . Teściową w końcu po 20 latach córka zaprosiła do siebie.
      Na wigilię przyszli moi rodzice a dzisiaj idziemy do nich na obiad. Jest luz smile
      Cudownie smile
    • baltycki Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 12:59
      Dziwne, bo z corka w mieszkaniu eks bez eks smile
      Przestawione, bo dzisiaj w szpitalu podziele sie oplatkiem z eks.
    • echtom Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 13:31
      Dla mnie już totalnie dziwne, bo wychodzi na to, że pierwszy dzień spędzę niemal w całości na sprzątaniu. W grudniu mam zawsze nawał zleceń i te 2 dni tuż przed Świętami, które mi zostają na zrobienie wszystkiego, z wiekiem stają się coraz krótsze uncertain Pocieszam się, że nie jestem sama - właśnie rozmawiałam z teściową, która też kończy porządki, jej sąsiadka podobnie.
      • premeda Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 14:39
        Znam więcej takich co się z porządkami nie wyrobiła 😉
        • premeda Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 14:40
          Nie wyrobiły, grrrrr ten tablet 😈
        • echtom Re: Dziwne Święta :) 25.12.16, 14:50
          Nie ma to jak grupa wsparcia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka