Dodaj do ulubionych

turystyczny zachwyt

• nangaparbat3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:18
      A w Polce - droga z Sanoka do Przemyśle, o ile jej nie wyprostowali.
      • joa66 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:22
        W Polsce -niezmiennie Bałtyk (po sezonie). Trudno mówić o jednej chwili zachwytu, bo jest ze mną prawie od urodzenia. Jednak w kategorii przyroda jest w moje światowej czołówce.
        • nangaparbat3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:58
          Bałtyk dyby byl odrobine cieplejszy, ale pachnie i faluje. Gdyby zechcial byc cieplejszy... Od lat marze o zimowych wakacjach nad Bałtykiem, żeby sie tak nawdychać, nawdychać, i nasluchać.
        • menodo Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 21:40
          Też lubię, ale przed sezonem, w Polsce - w Dębkach, ale najbardziej podoba mi się Bałtyk w okolicach Połągi i Kłajpedy na Litwie.
      • amarili Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:27
        Jak kręta była,tak została 😀jest piękna,to fakt😀
        • nangaparbat3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 21:00
          Rozmarzyłam się - tam w ogole jest pieknie. W Przemyslu nie bylam od kilkunastu lat, trzeba sie wybrać smile
    • julnick Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:53
      Jeszcze za mało świata zwiedziłam, ale moje zachwyty:
      - Madera w całości
      - Grecja w całości
      - Hiszpania kontynentalna
      - Kenia za safari
      - Tajlandia za jakość w stosunku do ceny
      - Londyn - no lubię to miasto
      - zamki Dolnego Śląska - fantastyczne
      - Góry Stołowe - piękne
      - Bieszczady - boskie
      Wracając do tytułu wątku - mój turystyczny zachwyt to: ogólnie pueblos blancos w Andaluzji i Segowia.
      • default Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 07:54
        julnick napisała:

> - Góry Stołowe - piękne

Polska część Gór Stołowych mnie rozczarowała, za to oszołomiły mnie i rzuciły na kolana Adrszpaskie Skały i Teplickie Skalne Miasto. Jeden z największych moich zachwytów turystycznych.
    • cauliflowerpl Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:55
      Flisz w okolicy baskijskiego miasteczka Zumaia. Poryczalam sie ze wzruszenia nad wielkoscia przyrody.
      2.bp.blogspot.com/-LH-H0OHGyHo/Tb1iEAgI90I/AAAAAAAAEWY/kCd35ax290Q/s1600/Zumaia+10.jpg

Bedzie tego wiecej, ale to jest numer jeden, a ze pisze z telefonu to sie nie rozpisuje. Moze jutro wink
      • cauliflowerpl Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:57
        A przede wszystkim zyje w nieustannym zachwycie regionem, w ktorym mieszkam - Navarra w polnocnej Hiszpanii.
        m.youtube.com/watch?v=dkvOgOxXV_8
        • gama2003 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:48
          Przepięknie. Nie dziwi mnie Twój zachyt.
    • fomica Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:04
      Jest dużo takich miejsca, zdecydowanie częściej miejsce mi się podoba niz nie podoba. Mój nr 1 to Taj Mahal, znany, zatłoczony, popularny, ale ta budowla wbiła mnie w ziemię. Coś przepięknego.

• asmarabis Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 21:24
        A ha bym wlasnie napisała ze taj mahal to nic specjalnego. No ładny domek ale moim zdaniem przereklamowany w środku - za murem- wszystko dokładnie co na pierwszym lepszym zdjęciu widac , a do tego cena za bilet wstępu skandaliczna

Mówili idź na wschód słońca tam, doświadczysz przepięknej gry świateł itp
        A gdzie tam kolor czy bez słońca czy z taki sam
    • maeve_binchy Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:15
      Jak ladowalam w Am Pd, Chile dokladniej, to mialam wrazenie, ze w poprzednim zyciu tam mieszkalam. A generalnie pd Chile i Argentyna - Ziemia Ognista, jezioro Titicaca, Atacama. W tym roku czeka nas Sri Lanka, ciekawa jestem, czy zrobi na mnie rownie duze wrazenie.
      • 71tosia Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 22:58
        a co zwiedzalas w Argentynie, pytam bo przemysliwam wyprawe. I jak tam sie podrozuje, z Buenos do Patagonii pieronsko daleko a chciabym zobaczyc takze Iguazú.
      • mysiulek08 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 23:43
        Perito Moreno zaliczone?
        Jak bylismy w prowincji Chubut, przy ktoryms przystanku na stacji benzynowej bardzo polecali nam plowysep Valdes, ale juz nie mielismy za wiele czasu.

Atacama ma miejsca, ktore w wciskaja w ziemie, a jak sie trafi desierto florido tez warte grzechu ale to bardziej 'przy okazji'.
    • przeciwcialo Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:19
      Zazdroszcze podrózy.
      ja zauroczona jestem Skandynawią .
    • hipinka Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:41
      Prowansja
      kocham miłością absolutną
    • malgosiek2 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 22:26
      Lindos, Ahlbeck i Jastarnia smile
      Za przeuroczy klimat.
    • mikams75 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 23:27
      Indie
      Mauritius
      Antelope kanion w usa (tylko ludzi za duzo)
      Arizona
      kilometrowe plaze w Brazylii
      • bi_scotti Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 05:20
        Mam dwie milosci, dwa miejsca, w ktorych moglabym retire bez bolu: Portugal & Newfoundland smile Najpewniej nie dokoncze zycia w zadnym z nich ale wracam tu i tam gdy jest taka mozliwosc i milosc rosnie. A jak to milosc, jest nielogiczna, slepa na grzechy i niedoskonalosci, wszystko wybacza tongue_out Cheers.
        • astomi25 Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 07:18
          Jest pare takich miejsc.
          Ale zauroczona jestem Rugia, ktora mam niemalze pod nosem wink
          Marzeniem moim i meza jest przeniesc sie tam na emeryturze. O ile dozyjemy wink
    • jusytka Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 08:57
      Kraj - to Włochy kompleksowo: krajobrazy, zabytki, jedzonko wina ludzie... To jest kraj do którego wracam najczęściej, ostatnio byłam w Dolomitach, najbardziej malowniczych górach jakie w życiu widziałam.
      Miasto - Jerozolima - niezwykłe miasto z niesamowitym klimatem, którego nie da sie opisać, trzeba tego samemu doświadczyć.
      Wyspa - Majorka - za cudowne plaże, piękne krajobrazy, malownicze górskie miasteczka, ale piękno Majorki najlepiej widać poza sezonem, kiedy nie ma tłumów...
      No i Austria na koniec - w żadnym innym kraju nie byłam tak dopieszczona jako turystka jak tam. Świetna informacja turystyczna, mapy i materiały o regionie przesyłają gratis do domu, absolutny raj dla narciarzy zimą i dla kolarzy latem. letnie karty rabatowe, które można kupić lub dostać całkiem gratis w wielu hotelach. Z takimi kartami nie trzeba wcale płacić za wyciągi, transport publiczny, baseny, miejsca rozrywki dla dzieci itp, no i bardzo przyjaźni ludzie, którzy sami się potrafią pytać, czy nie potrzebna jest pomoc, jak tylko wyciągniemy papierową mapę i pozdrawiają wszystkich na ulicy. Poza tym wszędzie jest porządek i jest czysto. Kraj wybitnie przyjazny dzieciom i rodzinom. Polecam!
    • cauliflowerpl Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 09:13
      Consuegra. Trafiona zupełnie przypadkiem podczas podróży, na wzgórzach zamajaczyły wiatraki, więc zjechaliśmy z trasy. Robią wrażenie.
      I Toledo. Spędziłam tam sobie samotny weekend i to było coś wspaniałego. Mimo tłumu turystów, było to miasto w którym czułam się tak leniwie jak nigdzie indziej. I niesamowicie bezpiecznie.
      Przylądek Trafalgar po sezonie.
      • menodo Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 10:04
        Byłam kiedyś w Toledo w Boże Ciało - coś niesamowitego. Na Trafalgarze spędziłam chyba najfajniejsze "nadmorskie" wakacje w swoim życiu - byliśmy w połowie czerwca smile
        • cauliflowerpl Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 10:12
          Ja w okolicach Trafalgaru byłam na przełomie października i listopada, woda była zimna, ale powietrze w sam raz. W ogóle urzekła mnie Andaluzja, ale właśnie po sezonie. Gdy zobaczyłam w TV miasteczko, w którym się zatrzymaliśmy, w reportażu nakręconym w szczycie sezonu, opadła mi szczęka. Ulubiona miejscówa młodocianych imprezowiczów, większość na plaży ze sprzętem grającym i "umcyk umcyk" dudniącym na maksa. Never!!!
          • menodo Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 10:49
            Fakt, dużo lokalsów z wielkimi lodówkami i bumboksami zjechało na weekend, ale w tygodniu mieliśmy dla siebie sporą zatoczkę , za 3 pokojowy domek z ogródkiem zapłaciliśmy chyba ze 300 euro (10 dni) - w sezonie turystycznym w życiu bym tam nie pojechała, bo ja się wtedy relaksuję w wyludnionej Warszawie i na hamaku pod własną lipą wink
      • aqua48 Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 11:12
        cauliflowerpl napisała:

> I Toledo. Spędziłam tam sobie samotny weekend i to było coś wspaniałego.

O tak, Toledo z zupełnie niesamowitą katedrą i tyloma miejscami w których można się zaszyć i odpoczywać słuchając śpiewu ptaków rano.
      • cauliflowerpl Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 12:36
        Swoją drogą Consuegra to chyba jedno z najbardziej retuszowanych na zdjęciach miejsc w Hiszpanii. Dźwig stojący od lat przy zamku pojawia się na jednym zdjęciu na jakieś 20 big_grin
    • nikki30 Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 09:32
      Bhutan, na drugim miejscu The Catlins w Nowej Zelandii
    • szarsz Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 09:41
      Kulinarnie - Włochy bez wątpienia. I to nawet nie za jedzenie, chociaż jedzenie to mistrzostwo, ale za dumę z jedzenia. Nigdzie indziej nie spotkałam tylu ludzi dumnych z tego, że przygotowują coś fantastycznego. Nawet w pizzerii na kempingu, typowym molochu, był jeden człowiek, na którego czekałam, bo u niego pizza to był prawdziwy majstersztyk, a jak ją podawał to czekał na porównywalny zachwyt, jak jego samego smile I drugi, parę kilometrów od hałasu turystycznego, który otwierał, jak przyszedł, a przychodził, jak mu się chciało... Ale dodatki na foccacci układał od suwmiarki. I wielu, wielu innych, biegających w poplamionej koszuli od gościa do gościa, namawiających na prawdziwe espresso czy lody.
    • antypomidorowa Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 10:05
      norweskie Lofoty - moja definicja raju
    • stacie_o Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 10:12
      To ja skromnie:
      Góry Stołowe
      Bałtyk łotewski
      Brno, pozdrawiam Kropkę...
      Bratysława.
      • menodo Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 10:54
        O, Brno smile
    • jusytka Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 12:04
      Dodam jeszcze, że w temacie najbardziej urokliwe miasteczko, stawiam na Mittenwald na Bawarii - bajka! W naszym kraju zachwycił mnie zamek w Malborku, Starówka w Krakowie i we Wrocławiu oraz ostatnio - Lublin.
      • kaz_nodzieja Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 12:14
        W Krakowie Kaczyński Mać! nie MA STARÓWKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • echtom Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 12:11
      Z wczesnych to widok Sztokholmu i Jałty od strony morza. Z ostatnich - Barcelona, miłość od pierwszego wejrzenia, która przyćmiła nawet Rzym (jeśli Rzym to Kaplica Sykstyńska, a z okolic - Tivoli: Willa Hadriana i Villa d'Este). Katedra św. Wita w Pradze. Odkrycie polskie - Roztocze, ze szczególnym wskazaniem na Krasnobród.
    • evee1 Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 12:52
      Kilka pięknych miejsc już widziałam, ale największe wrażenie wywarły na mnie dwa widoki - ogrom wieży Eiffla widzianej z bliska, i Uluru o zachodzie słońca (w pewnym momencie staje się ono jarzącą sie na czerwono górą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka