Dodaj do ulubionych

Zaczynam mieć cicha nadzieję

04.01.17, 16:30
że Duda jednak nie podpisze tej ustawy o deformie:

wyborcza.pl/10,82983,21203704,pulapka-na-pis-znp-chce-referendum-w-sprawie-reformy-edukacji.html
Chyba się wystraszyli. I mają czego. Jeśli przy referendum współpracowałyby Razem i PO (a na to wygląda), inne partie opozycyjne i KOD też by dołączyły i PiS miałby się czego bać...
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 16:32
      A jeśli podpisze - nic jeszcze straconego. Strajk nauczycielski, ze 2 mln podpisów pod wnioskiem o referendum (tyle by trzeba, żeby bylo wrażenie, ale to jest realne, jeśli zaangażuje się cala opozycja i ZNP) i jedziemy...
      • scher [...] 04.01.17, 16:52
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • raczek47 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 17:11
          Po wprowadzeniu reformy szkoła bardzo długo nie będzie normalna,bo nauczyciele zamiast uczyć bēdą pröbować ogarniać ten wywołany przez PIS burdel.
          Nie rozumiesz tego? Naprawdę? Od września nie bēdzie nauki w ogóle, będą tylko pozory.Ale to właśnie jest bardzo po pisowsku-byle na pokaz ładnie wyglądało,A w środku może być nas...e po wrębki.
          A tak poza tym,chodziłeś do gimnazjum,że nazywasz je parszywym?Wielu ludzi tak wspomina podstawówki.
          Poza tym protest nie jest wyłącznie przeciwko likwidacji gimnazjów. Ta popieprzona reforma jest wieloskładowo szkodliwa,ale żeby to zauważyć trzeba mieć mózg a nie beton w głowie.
          • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 17:19
            raczek47 napisała:

> Poza tym protest nie jest wyłącznie przeciwko likwidacji gimnazjów. Ta popieprz
            > ona reforma jest wieloskładowo szkodliwa

Zamieniam się w słuch.
            • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 17:40
              O już rząd nie ma się wsłuchiwać w głos obywateli? Obywatele mówią, łapy precz od edukacji, nie ufamy wam.
              • tiszantul Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 02:51
                > Obywatele mówią, łapy precz od edukacji, nie ufamy wam.

I dlatego wybrali PiS, któremu nie ufają i który w kampanii obiecywał likwidację gimnazjów.

Przy okazji zastanówcie się nad swoją narracją o tym, jak to was ogromnie popierają ludzie, którzy nie chodzą na wybory.
                • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:31
                  Przyjmijmy, że liczy się zdanie tylko tych, którzy poszli na wybory. 63 procent powiedziało, oddając głos na inne partie, że nie życzy sobie pisu u władzy.
                  • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:56
                    mamma_2012 napisała:

> Przyjmijmy, że liczy się zdanie tylko tych, którzy poszli na wybory. 63 procent
                    > powiedziało, oddając głos na inne partie, że nie życzy sobie pisu u władzy.

I nawet ta słowna manipulacja nie wystarczy wam do przejęcia władzy. Wystarcza natomiast do uruchamiania zielonych ludzików i prowadzenia dywersyjnych działań w wojnie hybrydowej przeciwko Polsce. Co z uporem czynicie.
                    • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 10:11
                      rządźcie sobie tylko róbcie to z głową!
                      Nie wywracajcie wszystkiego do góry nogami!
                • spanish_fly Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 09:44
                  PIS obiecywał też pomóc frankowiczom. Jak na razie pomógł tyle, że kurs CHF jest wyższy o kilkanaście groszy. Obiecywali kwotę wolną od podatku dla wszystkich w wysokości 6 czy 8 tys. Obiecywał pomóc polskim sklepikarzom. Obiecywał, że żadna kopalnia nie zostanie zamknięta. Obiecywał, że nie będzie uwłaszczania się na publicznym majątku a tymczasem wsadza swoich Misiewiczów gdzie się da i sponsoruje Rydzyka. Itd.
                  • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 10:00
                    Powoli to do ludzi dociera. Ładnie było to widać w badaniach, gdzie pomimo rozdania miliardów ludzie nie nabrali zadowolenia z życia, a przecież gospodarka przez większą część roku siłą rozpędu jeszcze się kręciła.
            • raczek47 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 18:23
              Tobie nie warto nic tłumaczyć. Szkoda mojego czasu.
            • asia_i_p Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:21
              Rozwala edukację obecnym szóstoklasistom. Dla nich jeszcze nie ma podstaw programowych, nie wiem, czy w ogóle są przewidziane, czy też wydawnictwa mają tak na oko odjąć to, co zrealizowali w klasach 4-6 od tego, co mają zrealizować w klasach 4-8 według nowych podstaw - czyli praktycznie stworzyć same nowe podstawy. Nie ma nowej siatki szkół - ma być w marcu.

Powtórzę to, co powtarzam od miesięcy i co staje się z tygodnia na tydzień coraz większym problemem - mam córkę w szóstej klasie, nie wiem, kto od września będzie ją uczył, gdzie i czego. Podręczników nie ma. Do pierwszego września zostało 8 miesięcy.
              • paskudek1 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:41
                asia ale to samo dotyczy zdaje się obecnych 5 klas. O ile pamiętam w piątej klasie wg nowej podstawy ma wejść biologia, chemia, fizyka, geografia. KIEDY obecni piąto i szóstoklasiści mają się nauczyć tego czego wg szanownych reformatołów powinni???? NO ale kto by się tam duperelami przejmował prawda?
              • ra-sowa Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:43
                klasy 4 i 5 są w tej samej sytuacji, też do 6 mają się uczyć wg starej podstawy, a w 7 i 8 wg tego czegoś nowego. I w ten sposób ominą spore kawałki programu.
                Ma nie być podstawy przejściowej.
                • paskudek1 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:47
                  nie "ma nie być" tylko zwyczajnie NIE MA. A nie ma bo nie miał jej kto napisać, o ile w ogóle któremukolwiek z reformatołów przyszło do głowy aby coś takiego tworzyć. O podręcznikach dla tych dzieciaków można zapomnieć, albo będą stare podręczniki gimnazjalne z nowymi okładkami albo nie będzie NIC. NIKT nie jest w stanie przygotować podręczników w pół roku. No ale gogologi, shery i inne elki będą piały jak to jest wspaniale i jaki KOD jest głupi
                  • 1elka26 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 22:00
                    Przypomnę, że likwidacja gimnazjum i powrót do systemu 8+4 była w programie wyborczym PIS. Zdaje sobie sprawę , że dla "obronców demokracji" jest to dziwne, że mozna realizować zlozone obietnice wyborcze, i że jest to nowe i dziwne zjawisko, zwłaszcza dla kodziarzy ktorzy chcą żeby było, tak jak było.
                    Ale tak już nie będzie - i pora przyjąć ten fakt do wiadomości.
                    • gama2003 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 22:16
                      W programie wyborczym było sporo fajnych rzeczy. 500+ dla każdego dziecka, leki darmowe dla emerytow, podniesienie kwoty wolnej od podatku - z podanym atrakcyjnym dla wabionych wyborców pułapem. I kilka innych kiełbasek wyborczych, których nie ma i nie będzie......
                    • ra-sowa Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 22:17
                      a nie można wprowadzić tak ważnej reformy od klasy pierwszej, tak by był czas wszystko przygotować?
                      Czy pis chce by było tak jak było i to jak najszybciej?
                      Dlaczego nie rozłoży tego w czasie, przecież głosy krytyczne odnoszą się do fatalnego przygotowania?
                      Ano dlatego, że teraz możemy przegłosować co nam się zachce, dlatego, że tak będzie trudniej to odkręcić, dlatego, że mamy najmądrzejszych specjalistów i nie musimy się liczyć z innymi. A w ogóle to tak nam się podoba.
                    • raczek47 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 00:15
                      ale nie było mowy o zrobieniu jej w niecały rok.
                      Im się wydaje,że są bogami-jak bogowie dokonają cudu, bo tu naprawdę cudu trzeba by było, by się to kupy trzymało.
                      • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 00:31
                        raczek47 napisała:

> ale nie było mowy o zrobieniu jej w niecały rok.

A kiedy? Przed wyborami, kiedy rozpętacie srylion swoich histerii?
                        • kai_30 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 01:13
                          Reformę można by rozpocząć od 2017 roku, ale obejmując nią klasy pierwsze SP. I już, problem z głowy. Ewentualnie, z ciut większą ekwilibrystyką, klasy czwarte. Wtedy do stworzenia "na już" byłaby podstawa dla klas IV-VIII, owszem, ale od razu spójna i w całości, nie byłoby burdelu z rocznikami przejściowymi, z którymi nie wiadomo, co zrobić, z przenoszeniem klas III i VI SP do budynków gimnazjów (!!!), byłby czas na napisanie podręczników i przygotowanie szkół na spokojnie i z głową. Nie trzeba by tworzyć pierdyliarda przepisów dodatkowych obowiązujących w okresie przejściowym. W najbardziej stresującej opcji (czyli od 2017 klasy IV) powstałaby część podstawy, tylko dla tego jednego rocznika, który miałby objąć reforma.

Naprawdę tego nie widzisz, scher? Naprawdę jest Ci wszystko jedno, jakie będą skutki tego bałaganu?
                          • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:04
                            kai_30 napisała:

> Naprawdę tego nie widzisz, scher?

A był rozważany proponowany przez Ciebie wariant? Bo nie śledziłem. Dlaczego nie został przyjęty?
                            • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 10:07
                              ten wariant nie był rozważany. Od samego początku PIS chciał stawiać wszystko do góry nogami.
                              Szczerze mówic ja nawet liczyłam, że oni cos dobrego zrobią w edukacji bo jest sporo do zrobienia ale teraz wiem że nie mają kompletnie koncepcji.
                              • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 11:16
                                kozauwoza napisała:

> ten wariant nie był rozważany.

To nie rozumiem, mam za małą wiedzę na temat tych planów. W tym roku mnie to jeszcze nie będzie dotyczyć, w przyszłym też nie, więc nie interesowałem się aż tak szczegółowo. Jeżeli to prawda i jeżeli można to było przełożyć o rok, to nie wiem, czemu chcą tak na siłę od września.
                                • spanish_fly Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 11:27
                                  A wiesz kiedy są wybory samorządowe?
                                • szarsz Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 12:01
                                  > nie wiem, czemu chcą tak na siłę.
                                  > od września.

Bo trzeba zmienić na gwałt całą podstawę programowa. Zmienić historię, zmienić biologię, zmienić język polski. Wprowadzić elementy kultu religijnego wszędzie tam, gdzie ich jeszcze nie ma. Uczyć o zamachu smoleńskim (btw co tam z teoryjka zamachową?). Zmniejszyć liczbę godzin z przedmiotów ścisłych.

Nie obchodzi Cię to, że twoje dziecko bedzie dwukrotnie na historii uczone tego samego, bo program starej szóstej i nowej siódmej klasy pokrywają się? Nie obchodzi cię, że zostawiono stary, zly gimnazjalny program fizyki, zmieniając program matematyki tak, by nie dało się tej fizyki nauczyć? Ot tak, wszystko mozna spartolic kosztem własnego dziecka, a idiota będzie stał i wrzeszczal, jakie to gimnazja są złe. No to będziemy mieli jeszcze gorzej.
                                  • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 13:05
                                    szarsz napisała:

> Zmienić historię, zmienić biologię, zmienić język polski. Wprowadzić elementy kultu
                                    > religijnego wszędzie tam, gdzie ich jeszcze nie ma. Uczyć o zamachu smoleńskim

Jak chcesz pogadać poważnie, to nie w ten sposób.
                                    • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 13:28
                                      Ale taki jest prawdziwy cel reformy. Potrzebny jest pretekst do zmian.
                                      Będzie zmiana podręczników, indoktrynacja na każdym kroku, utrudnienie zdobycia wykształcenia, które dawało szansę dobrze funkcjonować poza Polską. Tak się kształtuje przyszły elektorat.
                                      • spanish_fly Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 13:30
                                        Nie zapominaj też o potrzebnie utytłaniu samorządów w konsekwencjach tej reformy.
                                    • kai_30 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 13:29
                                      scher, ja chcę pogadać na poważnie.

Zadałeś bardzo dobre pytanie - dlaczego ten wariant nie był rozważany? Dlaczego wprowadzają tę reformę na wariata, bez kompletnie żadnego przygotowania? Może jako zwolennik tej partii będziesz umiał odpowiedzieć na to pytanie, bo ja niestety nie potrafię. Nie widzę w tym żadnego sensu, i ciśnie mi się na usta jedna odpowiedź: "bo mogą". Bo nie interesuje ich, jakim to się odbędzie kosztem, byle wyszło na ich.

Co do osobistego zainteresowania - mnie to w zasadzie nie dotyczy. Mój najstarszy syn zdaje w tym roku maturę, średni zaczął technikum, a najmłodszy jest w drugiej klasie SP, więc tylko jego reforma dotknie, i to za parę lat. Ale mimo to uważam, że tego pomysłu z wywróceniem wszystkiego do góry nogami w takim pośpiechu nie da się obronić.
                                      • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 16:25
                                        kai_30 napisała:

> "bo mogą".

Mam trochę inną teorię na ten temat, ale muszę ją jeszcze przemyśleć, skoro chcesz uczciwie dyskutować.
                                        • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 16:32
                                          scher napisał:

> Mam trochę inną teorię na ten temat, ale muszę ją jeszcze przemyśleć, skoro chc
                                          > esz uczciwie dyskutować.

wiesz, MEN jeszcze ani razu tego nie uzasadnił poważnie dlaczego to ma być robione w takim tempie.
                                        • kai_30 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 20:33
                                          Czekam na Twoją teorię zatem, scher. Tylko pamiętaj, że pytanie brzmi "dlaczego", a nie "po co". To jest akurat dość jasne.
                                    • szarsz Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 13:56
                                      > Jak chcesz pogadać poważnie, to nie
                                      > w ten sposób.

Kuźwa, Scher, nie moja wina, że twoi idole jaja sobie robią z poważnej sprawy. Poczytaj sobie może nową podstawę programową, co?
                                    • ra-sowa Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 15:53
                                      a przeczytałeś podstawy programowe, że twierdzisz, że ten sposób rozmowy jest zły?
                                      Ja przeczytałam, jest tam dokładnie to, szarsz napisała
                                      • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 16:26
                                        ra-sowa napisała:

> Ja przeczytałam, jest tam dokładnie to, szarsz napisała

Nie żartuj, to nie może być prawda. Który przedmiot masz na myśli?
                                • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 16:28
                                  scher napisał:

> To nie rozumiem, mam za małą wiedzę na temat tych planów. W tym roku mnie to je
                                  > szcze nie będzie dotyczyć, w przyszłym też nie, więc nie interesowałem się aż t
                                  > ak szczegółowo. Jeżeli to prawda i jeżeli można to było przełożyć o rok, to nie
                                  > wiem, czemu chcą tak na siłę od września.

no uparli sie jak osły. Zalewska nikogo nie słucha, te jej konsultacje społeczne to jest pic na wodę. Ja bym sie nawet nie czepiała, że te gimnazja chca likwidować /chociaz osobiscie uważam, że to nie potrzebne/ taki mieli plan i go realizują. Najbardziej wkurza mnie jak oni chcą to zrobić.... tak byle jak sie nie da.
      • scher Zielone ludziki z KOD-u 05.01.17, 00:37
        paszczakowna1 napisała:

> i jedziemy...

Zielone ludziki z KOD-u, bo teraz taki macie pseudonim operacyjny, co?
      • tiszantul Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 02:24
        paszczakowna1 napisała:

> A jeśli podpisze - nic jeszcze straconego. Strajk nauczycielski, ze 2 mln podpi
        > sów pod wnioskiem o referendum (tyle by trzeba, żeby bylo wrażenie, ale to jest
        > realne, jeśli zaangażuje się cala opozycja i ZNP) i jedziemy...

już w zeszłym roku obiecywaliście, że wyprowadzicie milion ludzi na ulicę. Daj se spokój z tym gawędziarstwem. Przecież ewentualne referendum i tak padnie z braku frekwencji, nie macie najmniejszych szans chociażby zbliżyć się do wymaganej frekwencji 50%. Kuriozalnie wypada porównanie potężnych planów, jakie snujecie na forach internetowych i nędzy w realu. I ten zawodowy entuzjazm aktywistek porywający jak produkt z korporacyjnego skryptu.

"jeśli zaangażuje się cala opozycja" - Petru i Kijowski też się mogą zaangażować, czy dla dobra sprawy mają się trzymać z daleka? A Komorowski i Mazguła?
        • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:07
          tiszantul napisała:

> już w zeszłym roku obiecywaliście, że wyprowadzicie milion ludzi na ulicę. Daj
          > se spokój z tym gawędziarstwem.

Ale hybrydowe zamieszki będą robić. Przecież tylko o to im chodzi. O stworzenie wrażenia, że dzieje się źle, że jest zamęt, że ciągle nie ma spokoju. Przecież oni są zadaniowani przez obce służby...
          • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:27
            Ci obcy agenci to jednak cwani. Jedni zadaniują rząd, a jacyś inni inni opozycję. Którzy rząd to wiadomo, ale opozycję?
            • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:30
              Jaka jest twoja teoria? Kto zadaniuje rząd? Kto opozycję?
              • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:34
                Opozycji nikt, a rząd ci, którym na rękę jest sprowadzenie Polski do parteru.
                • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:52
                  mamma_2012 napisała:

> Opozycji nikt, a rząd ci, którym na rękę jest sprowadzenie Polski do parteru.

Opozycja jest założona, wciąż finansowana i zadaniowana przez stronnictwa: ruskie i pruskie. Rząd jest rządem dzięki stronnictwu amerykańskiemu, ale Amerykanie grają brzydko i szantażują rząd jednoczesną współpracą ze Starymi Kiejkutami (tu zgadzam się z diagnozą Stanisława Michalkiewicza).

Z tych trzech stronnictw ja osobiście uważam, że najbardziej korzystna obecnie dla interesów Polski jest współpraca ze stronnictwem amerykańskim. Ameryka nigdy nie miała wobec nas pretensji terytorialnych, nie chciała też nam terytorium zniszczyć ani nie zabijała Polaków.

Rosja i Niemcy to państwa zdradzieckie. Zawsze były, są i będą. Dlatego wszystkich, co z nimi przeciw Polsce grają, uważam za zdrajców.
                  • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:57
                    Uważam twoją teorię za zupełnie pozbawioną sensu.
        • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:21
          Na razie wygląda na to, że w marcu wpadnie do Warszawy kilku oszukanych górników. Zegar już tyka, kasa się skończyła.
        • szarsz Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 09:03
          > wyprowadzicie milion ludzi na ulicę

Slynny milionowy marsz poparcia dla rządu? Trochę przecież nie wyszedł.
          • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 09:50
            Nie wyszedł, bo przywieźli o 3 zera za mało. Zdarza sięwink
    • dzika41 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 16:37
      Przyłączę się do Ciebie z tą nadzieją 😉
      • paszczakowna1 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 17:03
        Schetyna oficjalnie oświadczył, że PO będzie wspierać wniosek o referendum. Razem współpracuje z ZNP już od jakiegoś czasu. W momencie gdy nad jedna rzeczą pracują PO i Razem, zaczyna się robić ciekawie...
    • andaba Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 18:57
      A zdajecie sobie sprawę, że referendum byśmy przegrali?
      Albo byłaby za niska frekwencja?

Niestety, reformą edukacji jara się mnóstwo ludzi, którzy z edukacją mieli do czynienia dawno temu, a wtedy byli piękni i młodzi, więc i ośmioklasowa podstawówka była cudna. A jest to elektorat zawzięty, czynny i obowiązkowy.

Już lepiej niech podpisuje od razu, będzie można psioczyć, a jak w referendum przepadnie to będzie woda na ich młyn.
      A że przepadnie z powodu braku chętnych do ruszenia zada w ogóle, a w szczególe po stronie przeciwników reformy to pewne.
      Zauważcie, że wielu ludzi się już pogodziło, nawet tych, co byli przeciw - i co znowu wszystko na głowie i do gimnazjum?
      Biedne dzieciaki.
      • paloma_blauwinder Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 19:40
        którzy z edukacją mieli do czynienia dawno temu, a wtedy byli piękni i młodzi, więc i ośmioklasowa podstawówka była cudna.

Z moich rozmów z tymi ludźmi wynika, że oprócz przywrócenia starych, dobrych czasów cieszy ich jeszcze jedno - elitaryzm, który jest jasno deklarowany przez PIS jako pozytywna wartość. Uważają, że ich kochane wnuki na tym skorzystają, kosztem dzieci z mniej dbających środowisk (bo PIS-owiec widzi świat jako grę o sumie zerowej, skorzystać można tylko tyle, ile się komuś zabierze).

A Duda podpisze. Nie sądzę, żeby w pierwszej kadencji (z nadzieją na drugą i w obawie przed nieuchronnym TS) cokolwiek zawetował.
        • szarsz Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 19:50
          Zawetuje, jak mu każą, a jak mu nie każą, to nie zawetuje.
          • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:41
            szarsz napisała:

> Zawetuje, jak mu każą, a jak mu nie każą, to nie zawetuje.
            oczywiście, może jeszcze odsuwac w szasie, prosic o opinie, ekspertyzy, zgłosic do TK itp. czyli tzw, ruchy pozorne aby zyskac na czasie.
            • szarsz Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:55
              Jeśli to nastąpi, to z pewnością nie z jego inicjatywy i będzie swiadczyło o niezłym zamieszaniu koncepcyjnym. Ja się ucieszę podwójnie.
              • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:10
                szarsz napisała:

> Jeśli to nastąpi, to z pewnością nie z jego inicjatywy
                to oczywiste
      • paszczakowna1 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:36
        >A zdajecie sobie sprawę, że referendum byśmy przegrali?

Najpierw, to trzeba by podpisy zebrać. A referendum byśmy nie przegrali, kwestia pytań i mobilizacji.

>Już lepiej niech podpisuje od razu, będzie można psioczyć

Mnie na 'psioczeniu' nie zależy, tylko na wynikach.
        • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:39
          paszczakowna1 napisała:

> Mnie na 'psioczeniu' nie zależy, tylko na wynikach.

Tobie zależy tylko na zadymie i podpalaniu Polski. Czepiacie się każdego pretekstu, jak tonący brzytwy.

Gimnazja to szkoły tragiczne i im szybciej odejdą do lamusa, tym lepiej dla polskich dzieci.
          • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:46
            scher napisał:

> Gimnazja to szkoły tragiczne i im szybciej odejdą do lamusa, tym lepiej dla pol
            > skich dzieci.
            przestań opowiadać wyświechtane frazesy. Sa poprostu szkoły dobre i złe /nauczyciele dobrzy i źli/ niezależnie od tego czy to gimnazjum czy SP. Zamiast wywalać wszystko do góry nogami należałoby zadbac o jakośc nauczania, dokształcenie nauczycieli, wyposażać szkoły itd.
          • szarsz Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:56
            > Gimnazja to szkoły tragiczne

Blablabla, a konkret gdzie?
          • paloma_blauwinder Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:13
            Gimnazja to szkoły tragiczne

Widać, że bardzo się interesujesz tematem i potrafisz skrytykować rzeczowo i konstruktywnie. Niech zgadnę - dzieci wyrosły, wnuki jeszcze nie dorosły?
            • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 00:18
              paloma_blauwinder napisał(a):

> Gimnazja to szkoły tragiczne
              > Widać, że bardzo się interesujesz tematem i potrafisz skrytykować rzeczowo
              > i konstruktywnie. Niech zgadnę - dzieci wyrosły

Niestety. Jak ten tchórz, co miał być niezłomny, a boi się kodomitów chyba, to zawetuje, to kolejne moje dziecko będzie skazane na gimnazjum.
              • mamma_2012 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:18
                Tchórz zrobi co każą. Jeżeli nie podpisze to wyłącznie dlatego, że mu tak kazano z jakiś przyczyn. Jeżeli będziesz mieć jakieś żale to adresuj skargi na Żoliborz.
                Ale byłoby miło gdybyś poczuł się oszukany, a dzieciom w Polsce wyszłoby na zdrowie. Także trzymam kciuki.
              • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 21:42
                scher napisał:

> Niestety. Jak ten tchórz, co miał być niezłomny, a boi się kodomitów chyba, to
                > zawetuje, to kolejne moje dziecko będzie skazane na gimnazjum.

masz dziecko w gimnazjum?
          • twarz2 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 08:53
            scher napisał:

> Gimnazja to szkoły tragiczne i im szybciej odejdą do lamusa, tym lepiej dla pol
            > skich dzieci.
            Tragiczne to jest to, ze ludzie nie mający dzieci w podstawówce w klasach 4-6 wiedza najlepiej co jest dobre dla moich dzieci. W moim otoczeniu tylko teściowa jest za - argument: "ja chodziłam i było dobrze". Rozmawiałam w szkole - klasy dwujęzycznej nie będzie, za to będzie system dwuzmianowy w nagrodę, bo inaczej nie da się upchnąć wszystkich klas. Nie ma podręczników, podstawa programowa napisana na kolanie przez "pseudomondrych"..Lepiej Ci dzięki tej dobrej zmianie scher? Cieszy Cię, że moje dzieci mają i będą miały przesrane do końca edukacji? Zapłacę za dodatkowe lekcje z języków, ścisłych przedmiotów ich sama nauczę, a Ty zapluj sie tymi swoimi pustymi hasłami.
    • paskudek1 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 19:10
      obawiam się że podpisze swoim zwyczajem o 3 nad ranem z niedzieli na poniedziałek. Bo podobno czas ma właśnie do 9 stycznia. Albo mu na stok podrzucą, podpisze między jednym a drugim zjazdem.
      • ra-sowa Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 19:27
        też jestem pewna, że podpisze. On sam nie zdecyduje, to akurat pewne, a pis wszem i wobec ogłasza wprowadzenie tego bubla.
    • przeciwcialo Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:29
      PAD sie bawi pewnie na nartach, zapowidaja mrozy. Wpadnie do stlicy, podpisze i spyli na narty.
      PIS na w dudzie dzieci i ich edukacje.
    • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 20:37
      po zapoznaniu sie z założeniami i szczegółami tej pseudoreformy zawsze byłam pewna że to jest gwóźdź do trumny PIS. Więc może lepiej żeby próbowali toto wdrażać.
      • nathasha Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 22:02
        Wiec niech dlugopis podpisuje jak najszybciej. I obys miala racje...
    • 1elka26 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:26
      Żenada - wystraszyli się? kogo?
      Zbierajcie podpisy. Po zebraniu podpisów PIS powinien zrobić to samo co zrobiła Platforma - kupić porzadna niszczarkę i wszystkie podpisy zmielić. Może wtedy coś w koncu do was dotrze.
      I zapamiętajcie slowa najwiekszego demokraty wśród "obrońców demokracji":
      "Wygrajcie wybory, to też będziecie mogli wszystko przegłosować”
      • gama2003 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:34
        Na złość opozycji puszczą bubel, skrzywdzą dzieci, już nawet nie reformą - ale jej chorym tempem, dla uczniów roczników eksperymentalnych zgotują zamieszanie, już za pół roku. Byle ich było na wierzchu. Tylko w d....ę dostanę nie tylko dzieci opozycji. Ale kto by się tam wcześniej zastanawiał. Jakoś to będzie...
        • ra-sowa Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:44
          a co to ich obchodzi, byle tylko mogli sobie przegłosować, bo wybory wygrali
      • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:50
        1elka26 napisał(a):

> "Wygrajcie wybory, to też będziecie mogli wszystko przegłosować”
        a widzisz ja bym nawet chciała żeby PIS ten bubel przepychał bo to gwóźdź do ich trumny. Dziecka mojego ten największy bałagan nie dotknie. Ale jednak dzieci /innych/ szkoda. Nie żal Ci dzieciaków?
    • asia_i_p Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 21:31
      Z jednej strony mam też nadzieję.

Z drugiej strony obawiam się, że to takie perfidne zagranie. Jesteśmy zespołem liceum-gimnazjum. Zastanawiamy się nad stworzeniem klas 7 i 8. Na ubieganie się o pozwolenie na stworzenie nowej szkoły mam czas do marca. Jeżeli złożymy je według starych przepisów, prawdopodobnie w momencie, kiedy będą rozpatrywane, stare przepisy nie będą już działać. A przecież nie złożymy według nowych przepisów, dopóki one nie obowiązują. Szach mat.
      • turzyca Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 22:57
        Jestem dziwnie spokojna, ze ten drobiazg im umknal.
      • scher Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 00:13
        asia_i_p napisała:

> Jeżeli złożymy je według starych przepisów, prawdopodobnie w momencie, kiedy będą
        > rozpatrywane, stare przepisy nie będą już działać.

Liczy się stan z daty złożenia wniosku, nie panikujcie.
        • gama2003 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 00:28
          Tylko w terminie składania tego wniosku nie ma podstaw prawnych do zakładania klas 7-8, zamiast istniejacego gimnazjum. Prawo zadziała do tyłu ?
          W sumie.....czemu nie ?
          • kozauwoza Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 21:44
            gama2003 napisała:

> Tylko w terminie składania tego wniosku nie ma podstaw prawnych do zakładania k
            > las 7-8, zamiast istniejacego gimnazjum. Prawo zadziała do tyłu ?
            > W sumie.....czemu nie ?

farsa!
    • nathasha Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 22:04
      W zwiazku z ta partia i jej pierwszym fukcjonariuszem nie mam zadnej nadziei na samodzielne myslenie. Nie podpisze li i jedynie jesli kaczynski albo KK mu nakaze.
    • maurra Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 04.01.17, 23:24
      też takową wciąż mam
      jeśli cud się stanie i plan rozwalenia edukacji pier...nie bo dudopis nie podpisze, to chyba na msze dam

moja szostoklasistka po staremu miałaby do wyboru fajne gimnazjum dwujęzyczne, sportowe i "zwykłe" w sąsiedniej gminie.
      Dzięki temu mogłaby ominąć szerokim łukiem beznadziejne gimnazjum rejonowe, co bylo naszym celem edukacyjnym nr 1 na najbliższe 3 lata

tymczasem MEN zamierza ją urzędowo zmusić ją do pójścia do tego beznadziejnego gimnazjum rejonowego przemalowanego 7 i 8 klasę podstawówki, w którym zapewne uczyć będą nauczyciele gimnazjalni, skoro zalewska obiecała że nauczyciele pracy nie stracą

zero wyboru, pilnowanie rejonizacji, równanie w dół
    • tiszantul Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 02:37
      > Chyba się wystraszyli. I mają czego. Jeśli przy referendum współpracowałyby Raz
      > em i PO (a na to wygląda), inne partie opozycyjne i KOD też by dołączyły i PiS
      > miałby się czego bać...

Ależ ten pis niezwykle bojaźliwy w opowieściach opozycyjnych politruków. Szczególnie partii Razem i KOD-u by się wystraszyli. Jeśli tak wygląda u was kontakt z realem, to pis ma drugą kadencję w kieszeni.

Może pamiętacie opowieści o potędze kandydata Komorowskiego? paszczakówna pracuje właśnie na odcinku rozpowszechniania tego rodzaju narracji.
      • iwles Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 08:13

wiesz, jeżeli władza nie chce słuchać głosu swojego narodu, nie chce słuchać różnych ekspertów, nie chce sluchać środowiska, a ZZ Solidarność ma w d.... nauczycieli, którzy stracą pracę, nie broni ich, to naprawdę jedynym wyjściem są działania mające wywołać strach, skoro wywołanie refleksji i zastanowienia się spływa po rządzących jak po kaczce (nomen omen).
    • mum2004 Re: Zaczynam mieć cicha nadzieję 05.01.17, 07:58
      Podpisze na 100 procent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka