Dodaj do ulubionych

W czym trzymacie Lego

19.01.17, 18:25
Szukam jakiegos dobrego systemu. Ktos ma jakies fajne rozwiazanie z ktorego on i dzieci sa zadowolone? Jak przechowujecie lego?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:28
      Nic oryginalnego, regał Trofas z pudłami różnej wielkości.
      • ichi51e Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:29
        Ech... w trofascie mam samochodziki i imho nie sprawdza sie... ale to rozwiazanie tez rozwazm uncertain
    • joa66 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:29
      Czas przeszły: ikeowskie plastikowe pudła na pościel. mieściły się pod łóżkiem i pod biurkiem (były podnóżkiem) . Mniej więcej takie:

www.ikea.com/pl/pl/images/products/gimse-pojemnik-na-posciel-bia-y__0261197_PE405353_S4.JPG

A ponieważ było płaskie, łatwo się szukało klocków.

• eve-lynn Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:29
      W pudełkach po kozakach. I jak się córka bawi to nie wsypuje na podłogę tylko połowę przesypuje do pokrywki. Mamy 3 pudełka. Dzięki temu nie ma potem zbierania z podłogi. Zabawa skończona to zamyka pudełka i odstawia na miejsce.
      • agni71 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:37
        Jak jest mało klocków i jeden budowniczy, to mozna sie tak bawić smile
        • eve-lynn Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 10:13
          klocków jest dużo i 2 budowniczych (ja i starsza) i jeden zjadacz (młodsza) - dajemy radę. Ale ja też długie kozaki kupuję i pudła są duże smile
          • agni71 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 10:33
            Uwierz mi, klocki, które zmieściły się w 3 pudełkach po butach (nawet po długich kozakach), i które można kontrolować wysypując do pokrywy pudełka, to nie jest mało, ale tez i nie bardzo dużo.
    • butch_cassidy Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:29
      U nas stoją złożone, dopóki córka się bawi danymi zestawami, a o potem lądują w pudle (takim plastikowym pojemniku z ikei) do ponownego składania wedle uznania, już wszystkie razem.
      Nam to odpowiada, choć raczej trudno nazwać to jakimkolwiek systemem big_grin
    • schiraz Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:30
      Zależy co komu potrzebne wink I ile tego Lego. Mnie bardzo podobają się takie szufladki w regale jak są w warsztatach ale ilość lego na to nie pozwala - nie starczyłoby tych szufladek. Dlatego u mnie są to dwa duże plastikowe pojemniki na kółkach z pokrywami, które wsuwamy pod łóżko. Są tam wymieszane wszystkie klocki. Osobno mamy tylko figurki, bo dzieci lubią mieć je pod ręką. Gotowe zestawy stoją na parapecie aż zostaną przebudowane tyle razy, że nie mają już nic wspólnego z pierwotnym kształtem, potem lądują w tych pudłach na kółkach.
    • gama2003 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:36
      U nas misz masz w kilku plastikowych skrzynkach. Ale kolega syna ma cudowny system pojemniczków ,, na gwoździe i śrubeczki,,, z przegródkami. I inne plastikowe, zamykane pudełeczka. Wszystko podpisane, posegregowane. Syn zazdrości, ale nie naśladuje wink.
      A szkoda, bo szybko można odszukać dziwaczne klocki i skupić się na pomyśle a nie przegrzebywaniu sterty klocków.
      Budują fajne rzeczy, z silniczkami, bajerami. O porządek aż się prosi.
    • mamma_2012 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:40
      W wielkiej szafie z ikei mamy w zasięgu dziecka kilka płaskich szuflad gdzie stoją zbudowane pojazdy. Na kolejnej półce stoją budowle za wysokie na szuflady (np. remiza, komisariat), w "bawialni" rozłożone są tory i pociągi. Klocki z kreatorów, ludziki i klocki od zestawów bez instrukcji są w dużym pudle.
    • kropkaa17 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 18:49
      Pojemniki okt z szufladkami ( wieksze elementy podzielone kolorami) i mniejsze organizery z przegrodkami ( w nich posegregowana drobnica np swiatelka).
      • kochamruskieileniwe Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:07
        o - syn też w tym trzyma. Zaletą jest - że można dokupować i stawiać na siebie - powiększając regał.
        Zaczynaliśmy od segregacji kolorami. Obecnie w obrębie kolory segregujemy na typy: płaskie, małe, inne. Podejrzewam, że za jakiś czas zawęzimy kryteria segregacji suspicious
        Osobne kategorie to, kola, szyby, drobiazgi, drobiazgi z nadrukiem, itp

Lubię te okty, bo nie jest za wielki i dosyć dobrze się szuka.
    • jusiakr Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 19:07
      My mamy osobne biurko do lego. Cały zestaw jest z ikei: blat, z jednej strony regał Kallax, z drugiej szafka z szufladami. Dodatkowo, pod biurkiem mamy druga szafkę z szufladami z ikei, na kółkach. Wszystkie klocki sa posegregowane kolorami: czarne, białe, czerwone, niebieskie, żółte, zielone, brązowe plus osobno ludziki z akcesoriami, koła od autek i części od mixelsow.
      • pitupitt Re: W czym trzymacie Lego 22.01.17, 11:24
        Moja kumpela poszła jeszcze dalej i mają osobny pokój, tzw. Legownię. Dla mnie level master, ale co kto woli
        • ichi51e Re: W czym trzymacie Lego 22.01.17, 11:40
          ja bym chciala legownie ale chyba na balkonie. na pewno to uwzglednie gdyby przyszlo do zmiany mieszkania big_grin
    • my_little_own Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 19:27
      ja kiedys w tesco kupiłam takie pojemniki
      zangra.com/en/p/lego-storage-box-4-red
    • tomanksa Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 20:27
      Syn ma 7 takich pojemników z pokrywkami www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60094072/#/80089239
      Pierwotne założenie było takie, żeby każdy kolor klocków był w osobnym pudełku, ale okazało się, że kolorów jest za dużo, dlatego też w niektórych pudełkach pomieszane są 2-3 kolory. Tak posegregowane klocki na pewno ułatwiają synowi znalezienie tego jedynego, akurat szukanego wink
      A pudła stoją sobie w kącie jeden na drugim i nie zabierają wiele miejsca.
      • ga-ti Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:24
        Też mamy takie pudełka i chyba 2 większe/głębsze, upakowane w 2 szafkach do tych pudełek.
        Wcześniej miał wielkie płaskie pudło na kółeczkach, schowane pod łóżkiem.
        Córka ma w szufladzie w szafie (mamy szafy dla dzieci robione z szafą 2 drzwiową i 3 dużymi szufladami pod szafą, w jednej są skarpetki i majtki, w dwóch pozostałych zabawki drobnica i klocki lego dziewczyńskie).
    • anika772 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 20:38
      W plastikowych kolorowych pudełkach z IKEA, wszystkie zestawy wymieszane.
    • jaulfa Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:29
      Zbudowane pojazdy, budowle na półkach, ludziki w pudełkach po bombonierkach, zestawy niekompletne w pudłach z przykrywką, takich jak w Tesco czy Ikei można kupić.
      A mimo to pełno pojedynczych klocków wala się wszędzie
    • kozica001 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:31
      U nas tylko dupko, wiec wszystko w wielkim pojemniku z Ikea
      • kozica001 Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:33
        Duplo smile
        • angeika89 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 22:04
          Sorki, ale aż się prosi smile
          U mnie też tylko Duplo Dupko big_grin
    • magata.d Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:42
      Kupiłam (i dokupuje) pudełka w obi, plastikowe. W każdym pudełku jest osobny zestaw. Pudełka są takie same, przeźroczyste i można je stawiać jedno na drugim. Kiedyś mąż z dzieckiem segregowali klocki z pomieszanych zestawów, od tamtej pory dziecko segreguje.
      • agni71 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 10:34
        Nie buduje dowolnych konstrukcji, biorąc klocki z różnych zestawów? Czy po zbudowaniu, z powrotem rozdziela na zestawy?
        • magata.d Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 18:31
          Ma pudełko klocków takich różnych, chyba kiedyś kupione jako klocki lego, jakiś może zestaw podstawowy w takim większym plastikowym pudełku i pewnie są tam klocki z tych pierwszych łatwych zestawów też zmieszane. Ale swoich ulubionych zestawów, pojazdów itp. Nie miesza, segreguje. Póki co.
    • emka_uk Re: W czym trzymacie Lego 19.01.17, 21:48
      Plastikowe pudełka różnej wielkości w zależności od wielkości zestawu klocków. Zamykane od góry z rączką w wieczku.
    • jkl13 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 09:07
      Trofast z ikei. Klocki podzielone kolorami, różne wielkości pudełek. Mieści się wszystko, a mają tych Lego naprawdę sporo. Zbudowane modele na półkach lub podłodze, w zależności od tego, czym aktualnie się bawią big_grin
    • fifiriffi Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 09:15
      LEGO DUPLO
      ikea trofast

LEGO LUDZIKI/BROŃ/DIAMENTY ITP
      www.aletofajne.pl/pl/p/ZESTAW-3-SZUFLADEK-A5-STAR-WARS-OKT-/3931

wszyyystkie pozostałe lego
      images2.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/2336/th300/okt-kids-pojemnik-star-wars-45374483.jpg

inne małe popierdółki
      www.aletofajne.pl/userdata/gfx/be67bdd62d71941b433b3cacdd8a2a51.jpg
    • mikams75 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 12:41
      najlepiej w duzych ale plaskich pudelkach - lepiej widac co sie ma i nie ma potrzeby wywalania calego pudla na podloge. W tym jednym duzym mozna miec rozne malutkie pudelka ulatwiajace segregacje np. ludziki i ich czesci, okna, drzwi, kolka.
      Mamy tez pojemniki z przegrodkami na srubki - idealne do przechowywania jakis specjalnych elementow. Raz sie poswiecilam i posortowalam z dzieckiem wszystko. Ale to juz przeszlosc wink
      Nie jest w tych pudelkach tak naprawde posortowane idealnie, ale w nich widac co sie ma i latwo jest znalezc szukany element. U nas byl placz i pol dnia szukania bo zginal np. malutki kranik a bez niego nie dalo sie dalej budowac uncertain
      • ichi51e Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 13:09
        Tez sie zastanawialam nad tymi srubkowymi ale pomysl upadl - imho sa za male a za glebokie to musi byc idealna wielkosc plaskie a sporawe najlepiej przezroczyste bo wtedy dobrze widze. Obecnie wydaje mi sie ze pudelka na zywnosc da sie jakos zaadopotowac uncertain ech niestety chyba bez testow sie nie obejdzie...
        Za to z cala odpowiedzialnoscia moge odradzic pudelka firmowe lego do klockow (w ksztalcie klockow) do klockow sie nie nadaja w zadnym zakresie w sumie sa do niczego (doslownie - wielkie a plytkie zawalaja maja jakies szpary w ktore klocki wpadaja) uncertain
        • mikams75 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 13:19
          ale te na srubki sa wlasnie plaskie, oczywiscie nie mozna napychac po dekiel, ale sa dobre do sortowania i sa tez przezroczyste, dobrze widac co jest w srodku.
          Pudelek od lego tez nie lubie, mamy takie od klockow (nie zestaw) i to dziadostwo jest gebokie i dziecko wywala calosc na podloge z tego, inaczej nic nie znajdzie.
          • mikams75 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 13:21
            a i te na srubki to jako dodatek na specjalne klocki. Klocki sa generalnie w jednym duzym plaskim pudle a w nim dodatkowo mniejsze pudelka np. na ludziki i te na srubki.
    • kondolyza Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 13:23
      lego duplo mamy w dużych plastikowych pudłach z ikei wymieszane wszystkie zestawy razem

ale ponieważ mamy już kilka zestawów lego city/frients to tych staramy się nie mieszać i trzymamy w zamykanych pastikowych pudełkach, takich kuchnennych, spożywczych, tylko tych największych.
    • ichi51e Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 14:36
      Jakim cudem to ma sie nadawac na lego???
      • mikams75 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 18:43
        no nie wiesz jak? wsadzasz calego dzieciaka pod te klapke i sie bawi i nie balagani. A na dodatek ten tandetny plastikowy grat z jedna poleczka nazwano szumnie biblioteczka.
        an_ika spamuje po raz kolejny tym sklepem.
    • zuleyka.z.talgaru Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 20:39
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00130129/ - w takich pudłach i pod łóżkiem. Mam dwa takie pudła wypełnione po brzegi + te zestawy które aktualnie są złożone wg instrukcji - na półkach.
      Nie są zbyt głębokie, więc dobrze się grzebie, wchodzą pod łóżko -ja jestem zadowolona.
    • angeika89 Re: W czym trzymacie Lego 20.01.17, 22:07
      Syn na razie ma tylko Lego duplo, więc wszystkie zestawy ma pomieszane i w takim pojemniku:
      www.aletofajne.pl/userdata/gfx/a65cb6739bad6faf3ee93b6df71277e1.jpg
    • edelstein Re: W czym trzymacie Lego 22.01.17, 11:51
      Po prostu w wielkim,plaskim pudle z ikei

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka