Dodaj do ulubionych

Cygana powieszą

29.01.17, 14:44
kujawsko-pomorskie.onet.pl/rmf-fm-prokuratura-w-trybie-pilnym-wzywa-na-przesluchania-ws-wypadku-pod-toruniem/eg61r0 jaja jak berety...
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: Cygana powieszą 29.01.17, 14:59
      Czyli jednak spiseg?

BTW to takie słodkie, że Scher specjalnie zmienił nicka w poprzednim wątku big_grin
      • livia.kalina Re: Cygana powieszą 29.01.17, 16:48
        Ja zmieniłam nie dlatego, że chciałam kogoś oszukiwać tylko ze względu na stalkera. Zakładam, że jak inni to robią to tez mają swoje powody. Proszę uszanujmy to.
        • spanish_fly Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:15
          Niektórzy muszą zmieniać, bo sami są stalkerami albo trollami po prostu i dostają bana. Prędzej taki przypadek miał miejsce.
          • nathasha Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:25
            zwlaszcza ze scher to chyba lubi stalking. i nawet sie nie wyparl pod nowym nickiem
        • asia-loi Re: Cygana powieszą 29.01.17, 21:03
          livia.kalina napisał(a):

> Ja zmieniłam nie dlatego, że chciałam kogoś oszukiwać tylko ze względu na stalkera.

Na jaki zmieniłaś? Pod jakim nickiem jeszcze występujesz tu?
          • livia.kalina Re: Cygana powieszą 29.01.17, 21:13
            Nigdy nie używałam jednocześnie dwóch czy więcej nicków.
      • asia-loi Re: Cygana powieszą 29.01.17, 21:02
        fragile_f napisała:
        >
        > BTW to takie słodkie, że Scher specjalnie zmienił nicka w poprzednim wątku big_grin

To jakiego nicka używa teraz scher? Nie wiem o jaki wątek chodzi, jeżeli ten o Macierewiczu, to tylko na początku brałam w nim udział.
        • fragile_f Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:23
          super_hetero_dyna nie przypomina Ci kogoś?
      • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 12:24
        fragile_f napisała:

> BTW to takie słodkie, że Scher specjalnie zmienił nicka w poprzednim wątku big_grin

Scher nigdy nie zmienia nicka. W żaden wątek dotyczący z Macierewiczem w tytule nawet nie wchodziłem. Sprawa jest dęta, nie ma po co.

W ten wątek też bym nie wszedł, gdyby nie mylący tytuł.
        • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 13:55
          "Scher nigdy nie zmienia nicka. W żaden wątek dotyczący z Macierewiczem w tytule nawet nie wchodziłem" https://emojipedia-us.s3.amazonaws.com/cache/f4/f1/f4f102bbc176444bfeebf87977076a3f.png
    • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 16:12
      Nie wiem czy jaja. Jakoś nie jestem ubawiona. Tak samo nie jestem ubawiona zarzutami wobec uczestników manifestacji.
      • tiszantul Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:01
        > Nie wiem czy jaja. Jakoś nie jestem ubawiona. Tak samo nie jestem ubawiona zarz
        > utami wobec uczestników manifestacji.

w przypadku paszczakówny zawsze warto wyjaśnić, że zarzuty nie są za udział w manifestacji, tylko za konkretne naruszenia prawa. Nie podoba Ci się polskie prawo, to je zmień. Jak Ci się paszczakówna podobało aresztowanie 240 amerykańskich kodziarzy w dniu inauguracji Trumpa? Nie planujecie zaprotestować w obronie amerykańskiej demokracji? Przecież Ameryka Was bardzo potrzebuje. Zafundujcie Kijowskiemu z małżonką tłumaczką bilety, pobyt, fundusz reprezentacyjny i niech jadą.
        • livia.kalina Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:19
          >podobało aresztowanie 240 amerykańskich kodziarzy w dniu inauguracji Trumpa?
          Mnie się najbardziej podobały komentarze wielbicieli "człowieka wolności" pod materiałem tvrepublika z bicia demonstrantów. Jasno wskazywały, że wielbiciele "człowieka wolności" bardzo tęsknią za swoimi złotymi latami w ZOMO.
        • nathasha Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:26
          ooo, a jakie to naruszenie prawa nastapilo w zwiazku z manifestacja? bo wiesz - prawo do manifestacji to jest fundamentalne prawo czlowieka wiec wiesz, hierarchia inna. tzn wiem ze nie wiesz, i i tak sobie po proznicy gadam.
        • mamma_2012 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 21:04
          Naszykowałaś juz pieniądze na odszkodowania dla manifestantów, czy jak typowy suweren podatków nie płacisz?
        • iziula1 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 21:11

240 kodziarzy? W USA? Przecież mówicie że nas jest garstka?
          Coś narracja się wam rozjeżdża.
    • minor.revisions Re: Cygana powieszą 29.01.17, 16:30
      Ale że jak warunki pogodowe? Nie ma przypadkiem takiego przepisu że prędkość jazdy należy do owych warunków dostosować?
      • morekac Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:04
        >Ale że jak warunki pogodowe? Nie ma przypadkiem takiego przepisu że prędkość jazdy należy do owych warunków dostosować?

To warunki pogodowe mają się dostosować do władz państwowych, zaraz uchwalą w sejmie nowy kodeks drogowy , z mocą wsteczną. Prezydent już podpisał. wink
        • cosmetic.wipes Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:45
          big_grin
        • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 17:08
          "Prezydent już podpisał. wink"
          I pomodlil!
          https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16387083_400508626960025_7481102286510816744_n.png?oh=0c8ec12fc8a42fb16f3dd499d31cf0c6&oe=591A58B0
    • iziula1 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 16:40
      W obecnej sytuacji należy się cieszyć ze wzywają a nie wyprowadzają w kajdankach ofiary wypadku tongue_out
      Jak to było: najpierw ze to niemożliwe,potem nie pozwolimy, następnie "czy naprawdę to zrobią" a teraz pytamy "to od kiedy? ".
      Jesteśmy w czarnej du...Pie a poparcie PIS stabilne i o czym to świadczy ? Nie zasługujemy na demokrację i wolność o którą tak walczyliśmy. Jest mi z tym cholernie źle sad
      • nathasha Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:31
        "poparcie PIS stabilne i o czym to świadczy ? " Siemoniak slusznie zauwazyl ze tym poparciem nie trzeba sie tak przerazac - po roku rzadow kiedy PiS dal prawie wszystkim to co chcieli poparcie maja na takim samym poziomie. mnie tez to zalamuje - zalamuje mnie to ze realnie mysle o tym ze juz do Polski nie wroce, ze tyle fajnego mozna zrobic dla kraju a po prostu sie brzydze tym co sie teraz dzieje. No ale coz - trzeba pracowac u podstaw, rozmawiac, przekonywac, moze to cos da.
        • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 00:28
          Mnie raczej martwi to jojczenie, ze opozycja taka i owaka - idealne kupowanie ściem PiS. A wydawałoby się, że wystarczy spokojnie i obiektywnie spojrzeć, że jakość polityków opozycji jest kilka rzędów wielkości lepsza niż polityków PiS.
          • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 07:12
            Ja mysle ze ludzie jojcza ale jak przyjdzie do glosowania to jednak juz tak jojczyc nie beda i na glosowanie tez pojda. PO zawsze w opozycji byla malo wyrazista, nawet z Tuskiem a w 2007 wladze udalo sie przejad. Nowoczesna musi dojrzec ale ma potencjal. PSL z Kosiniakiem robi sie fajna rozsadna partia, Razem i lewica musza najpierw odzyskac czy zyskac zaufanie wyborcow - mnostwo pracy u podstaw. Mnie b przeraza korwin i ten debil, przepraszam nie umiem inaczej, kukiz - jka slysze ze ludzie nadal chca na nich glosowac to mam ochote bic po nerach.
            • anorektycznazdzira Re: Cygana powieszą 30.01.17, 07:18
              Korwin ma właściwie zawsze jakiś nieistotny procencik, jest coraz starszy i moim zdaniem już się nie liczy.
              Kukiz- odarł ze złudzeń swoich wyborców, coś na pewno dostanie, ale szału już nie będzie.

Natomiast ja widzę inny problem: moim zdaniem wygra znowu pis, ale tym razem będzie to rząd mniejszościowy. A jest skłócony ze wszystkimi i będzie jeszcze bardziej. Koalicja więc żadna nie powstanie, albo taka jak z Samoobroną. Jatki i totalny bałagan, realnie nikt nie będzie pracował przez kolejnych kilka lat. Upadnie toto i może dopiero wtedy porozmawiamy o konkretach uncertain
            • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:51
              Na 'wyrazistości' opozycji partyjnej mi nie zależy - brak 'wyrazistości' raczej przyciagnie wyborców. Wyraziści to możemy być my (w sensie opozycji ulicznej), bo nam na przejęciu władzy nie zależy. A PiS niech sie wścieka, wygłupia, bluzga, nasyła na nas policję i prokuraturę, spycha, usuwa siłą - to mamy wliczone w koszta. smile Tylko niech partie opozycyjne umieją to wykorzystać, współpracują z nami, oferują sensowne programy i pracują w terenie.

Korwin i Kukiz powinni polec w wyborach samorządowych. Poparcie dla Kukiza też mnie przeraża (Korwin się skończył, nawet kuce się z niego śmieją) - ale widzisz, on jest charyzmatyczny.
              • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 14:04
                "Na 'wyrazistości' opozycji partyjnej mi nie zależy - brak 'wyrazistości' raczej przyciagnie wyborców. Wyraziści to możemy być my (w sensie opozycji ulicznej), bo nam na przejęciu władzy nie zależy. A PiS niech sie wścieka, wygłupia, bluzga, nasyła na nas policję i prokuraturę, spycha, usuwa siłą" to mnie fascynuje - z jednej strony ciagle informacje ze to "grupka wichrzycieli" ale dziala jakie wytoczyli wcale nie swiadcza o tym ze jestescie tacy niewazni. gdybys wiedziala jak w pewnej instytucji was nienawidza, naprawde powod do dumy smile
                "Poparcie dla Kukiza też mnie przeraża (Korwin się skończył, nawet kuce się z niego śmieją) - ale widzisz, on jest charyzmatyczny." no wlasnie - bo on bedzie z pis na pewno wspolpracowal, juz do widzielismy, a jest takim sku...wysynem ze szkoda gadac.
    • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 29.01.17, 17:35
      Nie słyszałaś nigdy o przesłuchaniu pokrzywdzonego w charakterze świadka? Wezwanie do prokuratury kojarzy Ci się tylko ze statusem podejrzanego? To w wyniku jakichś osobistych doświadczeń?
      • mamma_2012 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 17:52
        A ty póki ci się rządowa kolumna na własnej dudzie nie zatrzyma powodując bolesne szkody to murem będziesz stał za miłościwie ci panującymi?
        • nathasha Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:27
          eeee, nawet jak sie zatrzyma to scher bedzie zachwycony spotkaniem z PANEM MINISTREM, namaszczonym przez ojca tadeusza.
          • mamma_2012 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:32
            Duda staranowana przez członka rządu to męczeńska duda.Twarzą w twarz z biskupem smoleńskim to obrazek z jego marzeń sennych i jego zdaniem pewnie warto poświęcić nie tylko samochód ale i zdrowie.
      • sumire Re: Cygana powieszą 29.01.17, 18:54
        O, troll, który objawił się po wypadku Antoniego, znów w akcji. Było się w tej kolumnie czy jak?...
      • iziula1 Re: Cygana powieszą 29.01.17, 21:28
        super_hetero_dyna napisał(a):

> Nie słyszałaś nigdy o przesłuchaniu pokrzywdzonego w charakterze świadka? Wezwa
        > nie do prokuratury kojarzy Ci się tylko ze statusem podejrzanego? To w wyniku j
        > akichś osobistych doświadczeń?

Czyli ofiary wypadków, poszkodowani zwyczajowo są WZYWANI W TRYBIE PILNYM bez względu na stan zdrowia, do prokuratury?
      • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 00:24
        Ja słyszałam o publikowaniu wizerunków na stronie policji w sieci w związku z bliże nie sprecyzowanym "naruszeniem praworządności", następnie przesłuchiwaniu zgłaszajacych się w charakterze świadków, następnie stawiania im zarzutów ściganych z oskarżenia prywatnego.

Tak samo słyszałam o "prywatneej wizycie na grobie brata" magicznie zmieniającej sie w "czynności urzędowe" by mozna było postawić demonstrantom blokującym wzjad samochodu (normalny, pokojowy sposób demonstracji w demokratycznym kraju) zarzuty.

Ale nie wątpie, że ciebie robienie w ekspresowym tempie z Polski putinowskiej Rosji wprawia w ekstatyczny zachwyt. Prawdziwy Polak wszak o niczym innym nie marzy, jak bycie wziętym za mordę. (Zbiednienie i wejście w obręb wpływów rosyjskich gratis).
        • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 07:46
          A o kłopotach, jakie spotkały sadownika. który ośmielił się zadać premieru Tusku pytanie "jak żyć?" słyszałaś? Czy dziś policja robi komuś taki wjazd na chatę, jaki zrobiła właścicielowi strony antykomor.pl?
          Bardzo dobrze, że policja ściga chuliganerię i publikuje w tym celu wizerunki. Kto rozrabia w publicznym miejscu, musi być przygotowany na to, że publiczność jego twarzyczkę sobie obejrzy. Każdy, kto oglądał opublikowane wizerunki w mediach, mógł być przecież na miejscu i zobaczyć na żywo, nieprawdaż? To nie są zdjęcia z prywatnego melanżu.
          Polska była putinowska wtedy, kiedy zdrajca i folksdojcz Tusk, zwany premierem, bratał się z Putinem i oddawał mu całe śledztwo w sprawie lotu do Smoleńska. Kiedy za rządów Tuska SKW zawierało tajną umowę o współpracy z putinowską FSB.
          A teraz putinowska agentura grzmi na emamie o "putinowskiej Polsce"? Czy to nie zabawne?
          • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:07
            > Czy dziś policja robi komuś taki wjazd na chatę,

Jozef Pinior. Jerzy Wójcik.
            • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:31
              Józef Pinior nie jest internetowym krytykiem władzy, ani autorem niewygodnych pytań, tylko pospolitym łapownikiem, a korupcja w Polsce jest przestępstwem. A Jerzy Wójcik? Chodzi Ci o Jerzego Wójcika - biegłego sądowego, oskarżonego o wyłudzenia i posiadanie bez zezwolenia broni palnej i amunicji?
              www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/kardiolog-zatrzymany-byl-bieglym-ws-smierci-ojca-zbigniewa-ziobry,681029.html
              • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:38
                > pospolitym łapownikiem,

O, no coś Ty? Postawiono mu zarzuty? Udowodniono mu coś? Rzuć no linkiem.

> Chodzi Ci o Jerzego Wójcika

A coś nowszego, niż zatęchły nius sprzed 4 miesięcy. Jak się sprawa rozwinęła, przypomnij nam tu?
                • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:54
                  Tak, postawiono mu zarzuty.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21044499,cba-zatrzymalo-9-osob-w-zwiazku-z-podejrzeniem-platnej-protekcji.html
                  Jak się rozwinęła sprawa kardiologa, Jerzego W.? Prokuratura postawiła mu zarzuty wyłudzenia 370 tys.zł. i poświadczenia nieprawdy, za co grozi do 10 lat więzienia.
                  www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zarzut-dla-bieglego-za-opinie-ws-ojca-ziobry,697626.html
                  • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:02
                    > Tak, postawiono mu zarzuty.

I właśnie dlatego zwolniono go trzy dni później.

> Prokuratura postawiła mu zarzuty wyłudzenia 370 tys.zł.

Z twojego linka: "Oskarżycielem prywatnym jest wdowa, Krystyna Kornicka-Ziobro. Właśnie w tej sprawie złożone zostało zażalenie na postanowienie dotyczące przyznanej wysokości kosztów opinii."
                    • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:35
                      Niestety, zwolniono. Co przecież nie oznacza, że zarzuty zostały wycofane, a jedynie że będzie odpowiadał za korupcję z wolnej stopy. Niestety, sądy nie oczyściły się po 1989 roku z ubeckiej agentury i dlatego wciąż pełno w nich takich "sędziów" jak W. Łączewski.
                      • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:40
                        Zwolniono, bo szczęśliwie, jeszcze nie jest standardem SPOSÓB, w jaki Pinior został zatrzymany.
                        No chyba że będziesz miał pecha i nawet nie ty, ale któryś z Twoich kumpli, zetknie się zawodowo z twoim ulubieńcem. To wtedy spodziewaj się wizyty - o szóstej rano, tak po ubecku.
                        • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 12:32
                          A w jaki sposób Piniora aresztowano i w czym on odbiega od standardów?
                          I w ogóle co ma sprawa oskarżonego o poważne przestępstwo Piniora z represjami rządu folksdojcza Tuska w stosunku do osób, które przestępstw nie popełniły?
                          • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 12:35

> I w ogóle co ma sprawa oskarżonego o poważne przestępstwo Piniora z represjami
                            > rządu folksdojcza Tuska w stosunku do osób, które przestępstw nie popełniły?

Nie tylko Tuska. Za akcję "Widelec" odpowiadał chyba Schetyna.
                            • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 12:39
                              O, gada sam ze sobą smile
                              • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 17:01
                                haha, to samo pomyslalam smile
          • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:09
            > bratał się z Putinem i oddawał mu całe
            > śledztwo w sprawie lotu do Smoleńska.

No, popatrz popatrz, nie zauważyłam jakoś, żeby nowy lepszy rząd wrak ściągnął, zamach udowodnił. Bal na trumnach trwa w najlepsze.
            • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:52
              >No, popatrz popatrz, nie zauważyłam jakoś, żeby nowy lepszy rząd wrak ściągnął, zamach udowodnił. Bal na trumnach trwa w najlepsze.

10 miesięcy "pracy" "komisji":

* Badań wraku: 0 (słownie zero).
              * Dowodów na fałszywość jakiejkolwiek tezy prawdziwej komisji: 0 (słownie zero).
              * Spójnych hipotez: 0 (słownie zero).
              * Relacji z prac komisji: 0 (słownie zero).
              * Ostatni raport (zawierający wyłącznie pustką paplaninę): trzy miesiące temu.
              * Koszt pracy "komisji": 1,5 mln zł.

Do tej pory pomyślnie udało im sie chyba dopiero przeczytać raport komisji Millera. Albo i nie.

Ale cóż - wyznawców nic nie przekona. Ciekawe tylko, że sie nie awanturują i nie wyzywają nowej "komisji" i rządu który nie sprowadził wraku od zdrajców. Ale to typowe dwójmyślenie.
            • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:37
              Nieściągnięcie wraku do tej pory przez nowy rząd nic nie zmienia w sprawie zdrajcy Tuska. Ani w sprawie putinowskich agentów a przynajmniej pożytecznych idiotów (a raczej idiotek) na emamie.
              Nawet gdyby nie było żadnego zamachu, działania rządu Tuska wyczerpują znamiona przestępstwa pt. zdrada dyplomatyczna (art. 129 KK)
              • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:40
                "Nawet gdyby nie było żadnego zamachu"

hohohohoho. Nooooo gratuluję! Lepiej późno niż wcale.
                • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:59
                  Co lepiej późno niż wcale? Szkoła nie nauczyła Cię czytania ze zrozumieniem?
                • mamma_2012 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:09
                  Przecież on w innym wątku stwierdził, że jego prywatne śledztwo smoleńskie wykazało, że był zamach i ma na to dowodybig_grin
                  Myślę, że powinien wystąpić o ochronę BORu
                • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 11:44
                  >"Nawet gdyby nie było żadnego zamachu"

To nowa 'prawda czasu'. Nie było zamachu, bo coraz bardziej kochamy dobrego cara Putina, który nas po bratersku przygarnie i uchroni przed tą złą, złą Unią. Jeszcze nam tylko o tym nie wypada mówić zbyt głośno.
              • mamma_2012 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:59
                W rankingu pożytecznych idiotów na forum jesteś w ścisłej czołówce.
                Jak zaczną represjonować Tuska to może końcu świat doceni powagę kryzysu w Polsce.
          • morekac Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:19
            >Bardzo dobrze, że policja ściga chuliganerię i publikuje w tym celu wizerunki.

Gdy córka pisowskiej radnej z Gdańska lżyła policję, to zaraz okazało się, że policja była nadgorliwa...
          • morekac Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:23
            >A o kłopotach, jakie spotkały sadownika. który ośmielił się zadać premieru Tusku pytanie "jak żyć?" słyszałaś? Czy dziś policja robi komuś taki wjazd na chatę, jaki zrobiła właścicielowi strony antykomor.pl?

Z tego, co pamiętam, sadownik twierdził potem, że PiS go wystawił do wiatru, a strona antykomor się zamknęła
            "AntyKomor.pl zamknięty
            Szanowni Użytkownicy, fani AntyKomor.pl, mam dla Was komunikat – na znak protestu przeciwko polityce PiS, blog AntyKomor.pl zostanie bezterminowo zamknięty. Głównym powodem podjęcia takich a nie innych działań jest chęć zaprotestowania w ten sposób przeciwko totalitarnym zapędom partii, którą jeszcze jakiś czas temu uznawałem za jedyną racjonalną alternatywę dla Polski i Polaków. Próby cenzury internetu […]"
            Apdejtuj się, Scher.
          • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 08:36
            Ach, scher. Donoszenie, wyzywanie pokojowych demontrantów od chuligarerii, usprawiedliwianie wysuwania wyssanych z palca zarzutów wobec niech, i oczywiście jak zwykle lżenie i obrzydliwe wyzwiska. Szybkie osuwanie się w coraz większą gnojówkę moralną. A ludzie patrzą. Czytają. Widzą.
            • super_hetero_dyna Re: Cygana powieszą 30.01.17, 09:48
              Pokojowych demonstrantów? Nie bądź śmieszna. To zwykła chuliganeria. Banda ubeckich zadymiarzy. Pokojowi demonstranci nie atakują samochodów, nie usiłują blokować wjazdu czy wyjazdu z Sejmu.
              • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:03
                > Pokojowi demonstranci nie atakują samochodów,

Za to pokojowi (ups, wojenni) ministrowie są atakowani przez stojące samochody.
              • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:38
                Stanie, siedzenie bądź leżenie na jezdni nie jest aktem agresji ani chuliganerią. Mieści się w zakresie pokojowych demonstracji. Blokowanie instytucji publicznych także, co jest potwierdzone wyrokami trybunałów międzynarodowych, a także sądów polskich (wyrok w sprawie blokowania Sejmu przez Solidarność - znacznie bardziej brutalnego, gdziee dochodziło też do aktów przemocy).

Wyzywanie siedzących na jezdni (na ogół młodych) ludzi od 'ubeckich zadymiarzy' świadczy wyłącznie o kondycji umysłowej i moralnej wyzywającego.
              • iwles Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:47

> Banda ubeckich zadymiarzy.

ohohoho, skąd ty taki dobrze poinformowany, prześwietliłeś każdego uczestnika? A założyłeś im już teczki ? big_grin
                • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:53
                  > skąd ty taki dobrze poinformowany

własne śledztwo przeprowadził i doszedł do wniosków. Ha.
                • paszczakowna1 Re: Cygana powieszą 30.01.17, 10:53
                  Ani chybi juz nie trzecie, ale czwarte pokolenie UB. Żaliły mi się chłopaki ze Stowarzyszenia Libertariańskiego (autorzy tego cmentarzyka pod Sejmem): "Zamieścili nasze zdjęcia na tych pisowskich portalach, chyba widać, ile my mamy lat, a w komentarzach pod artykułami nic tylko ubecy i ubecy." big_grin
                • livia.kalina Re: Cygana powieszą 30.01.17, 11:57
                  Pan ubek Kazimierz, szara eminencja w MON, który się chwali, że miał wpływ na ustawę dezubekizacyjną w taki sposób, że mu ubeckiej emerytury nie obcieli - jakoś nie przeszkadza ale pokojowi demonsytranci to już na pewno ubecy.To sscenariusz jakiegoś kabaretu?
            • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 12:29
              paszczakowna1 napisała:

> Ach, scher.

Gorzej ci?
              • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 17:02
                wymysl jeszcze innego nicka
                • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 20:53
                  Czy ty naprawdę nie widzisz, że od dawna ci w ogóle nie odpisuję? Za głupia nawet jesteś, żeby to dostrzec?
                  • maslova Re: Cygana powieszą 01.02.17, 23:25
                    No jak nie odpisujesz, jak odpisujesz tongue_out
    • anorektycznazdzira Re: Cygana powieszą 29.01.17, 19:00
      2. i 3. by przełknięto,
      natomiast te 2 mln które włożyły do koperty protest przeciwko peowskiemu skokowi na OFE (taki protest, jak się dało, czyli o zatrzymaniu resztki ochłapów w OFE)- głosowało na .Nowoczesną.
      Polecam kalkulatorwink liczby wysłanych deklaracji "zostaję w OFE" i liczba głosów na .N właściwie się pokrywają smile
    • woman_in_love kryptogej Maciarewicz mianował tego prokuratora 30.01.17, 10:44
      który bada sprawę karambolu
      natemat.pl/200389,macierewicz-mianowal-prokuratorow-zandarmerii-wojskowej-teraz-jeden-z-nich-bedzie-badal-sprawe-karambolu-na-a1

https://oi64.tinypic.com/6dwgzq.jpgf
    • iwles Re: Cygana powieszą 30.01.17, 11:22

No wiesz!
      Trzeba wyjaśnić, skąd tam tak szybko znalazła się laweta, pewnie czekała za rogiem, bo kierowca był wcześniej poinformowany, że na tych światłach coś się szykuje.
      Więcej dowodów na zamach potrzebujesz ?
    • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 12:41
      > co oznacza zwrot "gdyby nawet"?

Oznacza początek zmiany frontu i wycofywanie się rakiem. Kolejnym krokiem będzie: co za idioci podejrzewali zamach, przecież od początku było wiadomo, że żadnego zamachu nie było.
      • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 13:13
        szarsz napisała:

> Oznacza początek zmiany frontu i wycofywanie się rakiem. Kolejnym krokiem będzie:
        > co za idioci podejrzewali zamach, przecież od początku było wiadomo, że żadnego zamachu
        > nie było.

To wasze metody.
        • iwles Re: Cygana powieszą 30.01.17, 13:43

naprawdę?
          naprawdę doczekam takich czasów, kiedy Macierewicz publicznie do mikrofonu powie:
          "w Smoleńsku nie było zamachu. Wiemy to na 100%." ? big_grin
        • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 14:11
          > co za idioci podejrzewali zamach, przecież od początku było wiadomo, że żadnego zamachu
          > nie było.

"To wasze metody."
          No nasze metody to od poczatku mowienie ze zamach to bzdura i trzymanie sie faktow oraz, uwaga, praw fizyki - no tacy jestesmy ze nie lubimy naciagac rzeczywistosci do teorii.
          • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 14:21
            nathasha napisała:

> "To wasze metody."
            > No nasze metody to od poczatku mowienie ze zamach to bzdura i trzymanie sie faktow

Wasze fakty zostały ustalone SMS-em rozsyłanym zaraz po katastrofie. Nie rozumiem, po co w ogóle markowaliście śledztwo, skoro wszystko było z góry ustalone.
            • iwles Re: Cygana powieszą 30.01.17, 14:45

za to wasze śledztwo nie jest wcale a wcale markowane big_grin
              Jakieś nowe ustalenia?
              Jakieś nowe FAKTY ? (mówię fakty a nie przypuszczenia?
              Ile kasy na waszą komisję już wydano ? Przejrzyste rozliczenie poproszę !
              • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 16:30
                iwles napisała:

> Jakieś nowe ustalenia?

Wnioski mają być na koniec pracy komisji, nie na początku ani w trakcie.
                • szarsz Re: Cygana powieszą 30.01.17, 16:53
                  > Wnioski

Wnioski wyciąga się na podstawie nowych ustaleń. Gdzie one są?
                  • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 17:00
                    Antek sie zajal rozwalaniem armii i poznawaniem nowych chlopcow to mu czasu na te komisje zabraklo.
                  • morekac Re: Cygana powieszą 30.01.17, 17:01
                    Jeszcze kopią i trochę im to zajmie.
                • iwles Re: Cygana powieszą 30.01.17, 17:18

ja nie pytam o wnioski, ale o nowe FAKTY.
                  • scher Re: Cygana powieszą 30.01.17, 20:55
                    iwles napisała:

> ja nie pytam o wnioski, ale o nowe FAKTY.

Boli cię, że przy tej komisji nie krążą SMS-y z ustalonymi przyczynami katastrofy?
                    • livia.kalina Re: Cygana powieszą 30.01.17, 23:17
                      Wypowiem się w imieniu nas wszystkich: boli nas, że za nasze pieniądze, niebagatelne bo ciężkie miliony, komisja po wielu miesiącach "pracy" nie ma żadnych ustaleń. Innymi słowy- gdyby nie było komisji, stan wiedzy byłby dokładnie taki sam a nasz budżet bogatszy o kilka milionów.
                      • scher Re: Cygana powieszą 31.01.17, 23:57
                        livia.kalina napisał(a):

> komisja po wielu miesiącach "pracy" nie ma żadnych ustaleń.

Ma. Wykryto kolejny przypadek zamiany ciał w grobach. To oznacza, że komisja panów Millera i Laska nic nie wyjaśniła, dlatego należało powołać nową. I niech pracuje; prawdę mamy prawo poznać.
                        • bzdziagwa.a Re: Cygana powieszą 01.02.17, 00:13
                          a jak zamiana zwłok ma się do zamachu???
                          • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 00:16
                            bzdziagwa.a napisała:

> a jak zamiana zwłok ma się do zamachu???

Ja nic o zamachu nie pisałem. Pisałem, że komisja jest potrzebna, bo poprzednia wnioski miała ustalone z góry przez kacapów.
                            • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 09:27
                              >Ja nic o zamachu nie pisałem.

O, serio?

scher 29.11.15, 18:59
                              Na obecnym etapie badań, uwzględniając wszystkie dotychczasowe ustalenia odnośnie miejsc charakterystycznych odkształceń przełomów konstrukcji i poszycia burt i dachu oraz detali wewnętrznej powierzchni burt i elementów tapicerki, można wysnuć hipotezę, iż przyczyną rozpadu tej części kadłuba było ogromne ciśnienie wywołane falą uderzeniową pochodzącą z przestrzeni znajdującej się pomiędzy zewnętrznym i wewnętrznym poszyciem przedziału pasażerskiego TU-154M, zlokalizowanym w okolicach panelu grzewczego przypodłogowego oraz ponad linią okien, w okolicach magistrali klimatyzacyjnej.

scher 21.11.15, 13:21
                              Ta wyśmiewana przez ciebie "teza parówkowa" pozwala jednoznacznie naukowo wykazać, że skoro kadłub Tupolewa pękł wzdłuż (a to właśnie widać na zdjęciach), mogło to nastąpić tylko na skutek wybuchu i rozpadu samolotu w powietrzu, nie na skutek zgniecenia powstałego w wyniku zderzenia z ziemią.
                              • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 11:26
                                No i?
                        • morekac Re: Cygana powieszą 01.02.17, 00:39
                          No dobra - czy ma to jakiś wpływ na potwierdzenie bądź zaprzeczenie tezy o zamachu bądź przyczynach wypadku? Bo stawiam, że żaden. Widzę natomiast bezpośredni związek pomiędzy jak najdłuższym czasem prowadzenia dochodzenia a czasem, w jakim szanowna komisja będzie pobierać wynagrodzenie. Przekopią wszystko i zrobią wszystko, by jak najpóźniej wydać jakąkolwiek opinię. Potem będą czekali na wrak. Potem na ekspertyzę, jeśli się doczekają. Potem na kolejną ekspertyzę...
                          • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 08:40
                            morekac napisała:

> związek pomiędzy jak najdłuższym czasem prowadzenia dochodzenia a czasem,
                            > w jakim szanowna komisja będzie pobierać wynagrodzenie.

Wystarczyły wybory, a już teorie spiskowe stały się ok - jeśli oczywiście snują je towarzysze partyjni. Taka marksistowska dialektyka.
                            • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 09:28
                              Matematyka nie potrzebuje spiskowych teorii. Jest prosta i boleśnie logiczna. Boleśnie dla zwolenników teorii parówkowych.
                              • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 11:32
                                szarsz napisała:

> Matematyka nie potrzebuje spiskowych teorii. Jest prosta i boleśnie logiczna.

Pewnie dlatego ustalenia komisji Millera/Laska były sprzeczne z prawami fizyki. U kacapów fizyka podlega wykładni na gruncie marksistowskiej dialektyki.
                                • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 11:33
                                  > były sprzeczne z prawami fizyki.

Z którymi prawami fizyki?
                                  • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 12:01
                                    szarsz napisała:

> > były sprzeczne z prawami fizyki.
                                    > Z którymi prawami fizyki?

Fizyki też macie dwie? Fizykę oraz fizykę marksistowską? W sumie czemu się dziwię?
                                    • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 12:06
                                      pitutkasz, żeby na pytanie nie odpowiedzieć.
                                    • iwles Re: Cygana powieszą 01.02.17, 12:14
                                      Scher,
                                      a które prawo fizyki pozwala na przykładanie wniosków z doświadczeń zrobionych z parówkami, do katastrof lotniczych ?
                                      Ja takiej fizyki nie znam, nie uczyli mnie tego w szkole. W twojej uczyli?
                                      Powiedz, z jakiego podręcznika się uczyłeś ?
                                      • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 14:55
                                        iwles napisała:

> Ja takiej fizyki nie znam, nie uczyli mnie tego w szkole.

Bo ciebie uczyli fizyki marksistowskiej. W fizyce marksistowskiej są przykłady słuszne i przykłady niesłuszne. Co więcej niesłuszne przykłady i niesłuszne analogie (parówki) można stosować, ale w słusznej sprawie - i w słusznej gaziecie.

Parówki i parostatki
                                        Gotowane parówki pękają zawsze wzdłuż, a nie wszerz. Dlatego że mają kształt walca, a naprężenie działające w ściance wzdłuż osi walca jest dwukrotnie mniejsze od działającego stycznie do obwodu. Tak samo pękały kotły pierwszych parostatków na Missisipi.

W fizyce marksistowskiej gotowane parówki mogą być doskonałym przykładem wyjaśniającym pękanie kotłów pierwszych parostatków, ale nie mogą być przykładem pękania kadłuba samolotu. Bo w całym postępowym świecie wiadomo, że pierwszy przykład służy temu, aby uczeni radzieccy potrafili wyjaśniać ludowi pracującemu miast i wsi zasady budowy socjalistycznego świata, drugi zaś przykład jest objawem tego, jak to reakcjoniści usiłują sypać piasek w tryby budowniczym ludowej demokracji.
                                        • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 15:51
                                          A na wzorach to jak to będzie? Momenty scinajace jak się rozkładają w walcu (parowka), rurze jednostronnie otwartej i zamkniętej? Która teoria ciała stałego opisuje oddziaływania wewnątrz parówki, a która w metalach i dlaczego nie da się zastosować tych samych parametrów i stalych oddziaływania? Jak absorbuje energię organiczne ciało stałe a jak metaliczne? Jak uwzględnić efekt skali? Ile energii w jakim czasie absorbuje gotowana parowka, a ile uwalnia się podczas zderzenia samolotu z ziemią? Jak policzyć siłę, z jaką samolot uderzył w ziemię i jakie ciśnienie wówczas powstało?

Odpowiedz przynajmniej na dwa ostatnie pytania, to moooze będziemy mogli porozmawiać.
                                          • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 16:56
                                            Najpierw powiedz, czemu pękająca parówka może być analogią do opisania zjawiska pękających kotłów na statkach.
                                            • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 17:20
                                              Postawiłeś tezę, to ja udowodnij. Nie zapomnij tylko pokazać analogii między procesami zachodzącymi w równowadze termodynamicznej a nieliniowymi. Którego rzedu to nieliniowosc i dlaczego akurat taka?

Ach, czekaj, do tego trzeba mieć pojęcie o termodynamice i relaksacji energii...
                                              • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 18:10
                                                Czemu pękająca parówka może być analogią do opisania zjawiska pękających kotłów na statkach?
                                                • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 18:24
                                                  No właśnie, czekam. Dlaczego uważasz, że może?
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 21:42
                                                    szarsz napisała:

> No właśnie, czekam. Dlaczego uważasz, że może?

To raczej autor linkowanego artykułu w GW tak uważał.
                                                  • szarsz Re: Cygana powieszą 01.02.17, 22:07
                                                    A ty co uważasz?
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 00:17
                                                    szarsz napisała:

> A ty co uważasz?

Że są parówki słuszne i parówki niesłuszne. Wyborcza jak zwykle wierna marksistowskiej dialektyce.
                                                  • szarsz Re: Cygana powieszą 02.02.17, 08:04
                                                    Rozumiem. Wstydzisz się przyznać do braku wiedzy. To mogłoby się nawet chwalić, gdyby zmotywowalo cie do wzięcia do ręki książki do fizyki. Ale że nie, to pozostaje tylko nieudolna proba przykrycia niewiedzy topornymi hasłami.
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 09:53
                                                    szarsz napisała:

> Rozumiem. Wstydzisz się przyznać do braku wiedzy.

To prawda, słabo się czuję w naukach opartych na dialektyce marksistowskiej.
                                                    Wciąż nie wyjaśniłeś, czemu Wyborcza ilustruje zjawisko pękających kotłów na statkach gotowanymi parówkami. Czy to jest przykład dobrze wyjaśniający zjawisko, czy Wyborcza drwi sobie ze swoich czytelników?

A jeśli drwi, to co zrobiłeś w tej sprawie? Kiedy i jak protestowałeś?
                                                  • szarsz Re: Cygana powieszą 02.02.17, 10:15
                                                    > dialektyce marksistowskiej.

poonanizuj się tym słowem jeszcze tysiąc razy, będzie ci lepiej. I nie, nie chodzi o dialektykę marksistowską, ale podstawowe braki w wykształceniu. Zasadę zachowania pędu, twierdzenie o pracy i energii, formy energii itp. Scheruś, jesteś zwyczajnie niedouczony.
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 10:30
                                                    szarsz napisała:

> > dialektyce marksistowskiej.
                                                    > poonanizuj się tym słowem jeszcze tysiąc razy, będzie ci lepiej.

Wyraźnie chcesz coś przykryć, chcesz przykryć niewygodną dla ciebie prawdę. Bo albo autor artykułu w Wyborczej jest niedouczony i trzeba by go zarechotać, albo pękająca w gotowaniu parówka może służyć za ilustrację zjawiska pękania kotłów na statkach. Tertium non datur.

Jeżeli nie napiszesz wyraźnie, za którą alternatywą się opowiadasz, uznam, że przegrałeś dyskusję - przynajmniej w jej warstwie merytorycznej.
                                                  • szarsz Re: Cygana powieszą 02.02.17, 11:18
                                                    > albo (...), albo

A ty, bidoku, nie wiesz, i odpowiedzi szukasz na forum, którym gardzisz?

> uznam, że przegrałeś dyskusję

To zupełnie nieistotne, bo mnie wystarcza, czego dowiodłeś tutaj: nie masz najbledszego pojęcia o fizyce. Jesteś ignorantem. Nie wiesz nawet, które z użytych przeze mnie pojęć mają sens, a które były użyte zupełnie bez związku ze sprawą. Z lubością wypowiadasz się o sprawach, o których nie masz najbledszego pojęcia, rzucając na oślep obelgami.

eot.
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 11:37
                                                    szarsz napisała:

> eot.

Albo autor artykułu w Wyborczej jest niedouczony i trzeba by go zarechotać, albo pękająca w gotowaniu parówka może służyć za ilustrację zjawiska pękania kotłów na statkach. Tertium non datur.

Kreujesz się na znawcę fizyki, ale nie potrafiłeś jednoznacznie wskazać, która z tych dwu wykluczających się alternatyw jest prawdziwa. Przegrałeś dyskusję.
                                                  • fragile_f Re: Cygana powieszą 02.02.17, 11:58
                                                    Scher, ale wiesz że od samego napisania "Przegrałeś dyskusję." jej nie wygrałeś? Przeczytałam całość i jednoznacznie wychodzi na to, że jesteś ignorantem bez podstawowej znajomości zjawisk fizycznych.
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 12:27
                                                    fragile_f napisała:

> Przeczytałam całość i jednoznacznie wychodzi na to, że jesteś ignorantem bez
                                                    > podstawowej znajomości zjawisk fizycznych.

Albo autor artykułu w Wyborczej jest niedouczony i trzeba by go zarechotać, albo pękająca w gotowaniu parówka może służyć za ilustrację zjawiska pękania kotłów na statkach. Tertium non datur.

Którą alternatywę wybierasz?
                                        • iwles Re: Cygana powieszą 02.02.17, 08:21

Czyli Macierewicz i jego trupa od prowadzenia śledztwa, opierają się na "fizyce marksistowskiej"?
                                          Ładnie z Twoje strony, że tak otwarcie o tym piszesz big_grin
                                          • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 09:46
                                            iwles napisała:

> Czyli Macierewicz i jego trupa od prowadzenia śledztwa, opierają się na "fizyce
                                            > marksistowskiej"?

Z czego to wywnioskowałaś? Zacytuj wypowiedź, którą tak spuentowałaś.
                                            • iwles Re: Cygana powieszą 02.02.17, 09:50

bo jestem sporo młodsza od Macierewicza i członków jego trupy, a skoro mnie uczyli takiej fizyki, to jego i jego specjalistów tym bardziej big_grin
                                              • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 10:05
                                                iwles napisała:

> bo jestem sporo młodsza od Macierewicza i członków jego trupy, a skoro mnie uczyli takiej
                                                > fizyki, to jego i jego specjalistów tym bardziej big_grin

Wróćmy do początku, bo widzę zgubiłaś się w dygresjach.

Napisałaś:
                                                "które prawo fizyki pozwala na przykładanie wniosków z doświadczeń zrobionych z parówkami, do katastrof lotniczych? Ja takiej fizyki nie znam, nie uczyli mnie tego w szkole"

Ja ci zacytowałem, jak to Wyborcza zjawisko pękających kotłów na parostatkach zilustrowała przykładem pękającej podczas gotowania parówki. To jakiej fizyki uczy swoich czytelników Wyborcza?
                                                • szarsz Re: Cygana powieszą 02.02.17, 10:11
                                                  Biedactwo nie zorientowało się, że wyborcza nie jest podręcznikiem do fizyki?
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 10:25
                                                    szarsz napisała:

> Biedactwo nie zorientowało się, że wyborcza nie jest podręcznikiem do fizyki?

Ale z autora artykułu w Wyborczej, ćwoku, toś nie rechotał, co?
                                                  • szarsz Re: Cygana powieszą 02.02.17, 11:19
                                                    Bardzo proszę moderację o pozostawienie tego posta. Niech wisi i wystawia świadectwo.
                                                  • scher Re: Cygana powieszą 02.02.17, 11:33
                                                    szarsz napisała:

> Bardzo proszę moderację o pozostawienie tego posta. Niech wisi i wystawia świadectwo.

Ty zacząłeś. Ja nie nadstawiam drugiego policzka.
                            • morekac Re: Cygana powieszą 01.02.17, 11:06
                              Jakie teorie spiskowe? Czysta kalkulacja finansowa - im dłużej komisja pracuje, tym więcej kasy zarobią jej członkowie. wink
                              Piwo co postawię, jeśli prace komisji skończą się jakimiś ustaleniami.
                              • scher Re: Cygana powieszą 01.02.17, 11:30
                                morekac napisała:

> Jakie teorie spiskowe?

Że komisja powstała wyłącznie po to, aby jej członkowie mogli zarobić.

> Czysta kalkulacja finansowa - im dłużej komisja pracuje,
                                > tym więcej kasy zarobią jej członkowie. wink

Po to ich wybrałem, żeby pracowali. Poprzednia komisja miała wnioski z góry ustalone przez kacapów; jej wiarygodność była zerowa.

> Piwo co postawię, jeśli prace komisji skończą się jakimiś ustaleniami.

Przecież to pewne, że się skończą ustaleniami.
                                • morekac Re: Cygana powieszą 01.02.17, 17:35
                                  >Że komisja powstała wyłącznie po to, aby jej członkowie mogli zarobić

Powołujący komisję nie to mieli na celu, owszem.
                                  Zobaczymy, czy ustalą cokolwiek czy będą grali w zielone czy też złote.
            • nathasha Re: Cygana powieszą 30.01.17, 16:59
              a masz tego smsa? albo dowod na niego? kto go wyslal? Jarek do Antka - zawijaj sie chlopie ze smolenska?
    • livia.kalina Któż będzie badał kolizję Macierewicza??? 30.01.17, 17:19
      Ano prokurator, który dostał nominację z rąk Macierewicza. Pewnie po to, żeby zapewnić bezstronność:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21310019,karambol-pod-toruniem-bada-prokurator-mianowany-przez.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka