Dodaj do ulubionych

Narty, buty HELP!!!

03.02.17, 23:33
Do tych co jeżdżą na nartach. Muszę kupić buty i narty. A mam wysokie podbicie i szeroką łydkę. Nawet już mam upatrzone buty, Atomic, w łydce bardzo regulowane, trochę obawiam się o to, że przy bucie na nodze przez jakieś 10 min na lewej stopie trochę ciśnie z boku. Ale chyba się ma szansę rozchodzić, skoro prawy but nie ciśnie??? Zwykle czuje różnice w wymiarach stopy lewy i prawej, ale niweluje się z czasem. Czy z narciarskimi butami też tak jest?? I te Atomiki mają flex 90, a ja to jeżdżę tak że co chwilą hamuje lub wytracam prędkość bo nie lubię szybko jeździć. Jak muszę to potrafię ale nie lubię. To mój 4 sezon narciarski. I zastanawiam się czy but 90 flex to jednak nie zasztywny. No i narty proponują mi do tego określone jako dla narciarzy dobrze jeżdżących i średnio zaawansowanych. Kurcze. Jeździłam do tej pory tylko na Kotelnica. Jak muszę to czerwona trasa zjadę, ale wolę nie robić tego. Czy to nie będę narty i buty na wyrost. Same narty to Atomic Cloud 9. Podobno z tych sztywniejszych.
Jak to jest. Lepiej kupić łepsze narty i buty i dobić treningiem do ich mozliowosci. Czy to będzie mordęga, jeżeli okaże się brakuje mi jednak jeszcze techniki i umiejętności dla takich nart lub butów? Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • agiq Re: Narty, buty HELP!!! 04.02.17, 08:12
      Moim zdaniem za twarde. Mój mąż jeździ dobrze i ma taką twardość a i tak mówi ze po 5-6 godzinach na stoku nogi bardziej bolą niż jak miał bardziej miękkie. I zawsze rozpina jadąc gondola. Dla Ciebie powinny wystarczyc 65-70. A kwestia czy lewy sie dopasuje to raczej tak . I nie zrób błędu biorąc za duże jak się przymierza zawsze się ma ochotę wziąć za duże. Skorzystaj z miarki stopy w sklepie. Dla mnie nie ma lepszych butów nad salomony łydek też mam grubą ale podbicie stopy normalne.
      • agiq Re: Narty, buty HELP!!! 04.02.17, 08:16
        A narty mam Atomic Cloud 8 i są super, 9 też powinny być ok. smile
    • b-b1 Re: Narty, buty HELP!!! 04.02.17, 08:21
      Narty będą na pewno ok. Wymienialiśmy w tym roku jednej z córek i fachowiec dobrał właśnie Atomic Cloud 9 mając do wyboru kilkadziesiąt innych. Wiedział dokładnie, że jeździ średnio, tylko kilka razy w roku w sezonie i teraz była przerwa 3 letnia. Od razu bez problemu sobie poradziła i jest bardzo zadowolona. Buty ma dobrane takie:
      www.blue-tomato.com/pl-PL/product/Atomic-Hawx+Prime+80+W+2017-302776633-black+white/?cr=PLN&_$ja=tsid:46445&adword=Google%2FPL%2FPRODUKTERWEITERUNG%2FAtomic%2F302776633&gclid=CjwKEAiA8dDEBRDf19yI97eO0UsSJAAY_yCSVnneIdOxhdHp_cULTjJIwOBqUlGCaZED-K9HtuJ47BoCoiPw_wcB
    • julit.a Re: Narty, buty HELP!!! 04.02.17, 08:28
      Kup buty w miejscu gdzie jest możliwość dopasowania ich "na ciepło".
      Masz wtedy 100% pewności, że oba buty będą dopasowane smile
    • albertynaa Re: Narty, buty HELP!!! 04.02.17, 08:42
      Buty narviarskie się do Ciebie nie dopasują, o ile coś gniecie to buty do wymiany.
      Nie bierz pod uwagi firmy ani jej cud- opisów, tylko subiektywny komfort.
    • dziewczyna_z_plazy Re: Narty, buty HELP!!! 04.02.17, 10:16
      Buty flex 65-70 są dla początkujących, kupiłabym 80. Jak cisną to nie ma zmiłuj, bo wkładka owszem, trochę się wygniecie, ale nie o 1 rozmiar. Buty mają poprostu pasować, więc w sklepie trzeba mierzyć, zapinać klamry, uginać nogi w kolanach i wybrać te, które mają najwięcej wspólnego z wygodą, a nie te które poleca sprzedawca. Narty OK, ale są lepsze dla średniozaawansowanych w stronę progresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka