Dodaj do ulubionych

Porada żywieniowa potrzebna

09.02.17, 14:36
Moja córka z powodu choroby musi być przez jakiś czas na diecie całkowicie wykluczającej cukier i potrawy z białej mąki. Z mąką sobie poradzę, bo mogę kupować pieczywo i makarony z mąki żytniej, w mojej piekarni są bułeczki z mąki kukurydzianej, mogę samą pięć chleb.
Wątpliwości mam co do cukru, bo nie chodzi tylko o biały, ale o każdy, niedozwoloną jest również fruktoza, może jeść jeden mały owoc dziennie. Wiem że są jakieś stewie i inne produkty do słodzenia, podpowiecie coś?
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 14:58
      Jeśli niedozwolony jest cukier, to w zasadzie musicie zrezygnować z większości gotowych produktów - warto poczytać składy, cukier potrafi być nie tylko np. w jogurtach, ale też i większości teoretycznie-nie-słodkich przekąsek (jak np. paluszki).
      W przypadku ochoty na słodycze - polecam ksylitol zamiast cukru. Nie poczujesz w zasadzie różnicy - oprócz różnicy w cenie oczywiściesmile)
    • izak31 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 15:05
      Ksylitol czyli cukier brzozowy.
      • alba27 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 15:10
        Etykiety czytam bardzo dokładnie, jogurty będę robić samą, najwyżej dodam orzechy. Poczytam o tym ksylitolu.
        • agata_abbott Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 15:23
          Ach, i jeszcze jedno - największe zdziwienie wywołała u mnie informacja, że w przypadku odstawienia glutenu trzeba np. uważać na suszone owoce - producenci większości z nich posypują je w celu lekkiego zwiększenia ich wagi. Tak więc np. suszona żurawina może zawierać śladowe ilości mąki pszennej. Pytanie - jak bardzo ortodoksyjna chcesz być w eliminowaniu poszczególnych produktów.
          • izak31 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 16:00
            Ja jestem na diecie bezglutenowej i wiedziałam o tym od początku. Kupno suszonych owoców na swieta to był hardkor.
    • leni6 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 15:55
      Masz wyeliminować biała make czy pszenna, bo to nie to samo. Mąka kukurydziana jest dobrym zamiennikiem jak chce się wyeliminować pszenica lub gluten, złym jeśli chodzi o jakieś cukrowe sprawy.
    • mikams75 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 16:23
      dowiedz sie dokladnie w piekarni o to pieczywo, bo ja jak sie wczytalam w sklad kupnego chleba zytniego to sie okazalo, ze maka zytnia to jakis tam tylko procent, reszta to maka pszenna.

Co do slodzenia - musisz sie dowiedziec co mozecie uzywac, bo moze ksylitol tez jest nieodpowiedni. Syrop z agawy swietnie zastepuje miod, ale te nie wiem czy mozecie uzywac.
    • 1matka-polka Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 17:09
      A co to za choroba, w której nie można jeść cukru i białej mąki? Celiakia z ciężką cukrzycą?
      • mgla_jedwabna Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 08:43
        Prawdopodobnie zwyczajna otyłość, przy której lekarz nakazał zamianę drożdżówek na chleb żytni z sałatą. Dzidzia pluje niesłodkim żarciem, a mamusia załamuje rączki.
        • 1matka-polka Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 08:48
          Napisała, że borelioza.
    • kawka74 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 17:13
      Ksylitol? Erytrytol? Musisz tylko sprawdzić, jak to się ma do choroby Twojej córki.
    • alba27 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 21:48
      Może sprecyzuję. Córka jest leczona na boleriozę. Pani doktor do której chodzimy kazała wyeliminować cukier pod każdą postacią i białą mąkę, wiēc zakładam, że kukurydzianą i żytnią może jeść. Nie wiem co orkiszową. ... skład chleba w mojej piekarni przeczytałam, jest z mąki żytniej bez dodatków. Krętka borelli bardzo lubi słodkie i białą mąkę dlatego dieta ma ją dodatkowo osłabić.
      Teraz tak zaczęłam się zastanawiać. Białą mąką = pszenna mąką?
      • kondolyza Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 21:56
        biala mąka czyli wysokoweglowodanowa to nie tylko pszenna ale tez ryzowa,kukurydziana(!), ziemniaczana!, wogole ziemniaki i frytki bo sie blyskawicznie trawią do cukru

polegaj na kaszach nie pszennych czyli gryczana,pęczak

unikaj ryzu

z pieczywa tylko zytni chleb na zakwasie,zadne bulki

dieta to podstawa warzywa+mieso,jajka,nabial kwasny bez dodatkow,podroby,wywary. owoce nieslodkie np jablka. zakaz suszonych. unikac winogron i bananow bo bardzo slodkie

do slodzenia tylko ksylitol,kupisz nawet w biedronce.

jak chce cos slodkiego to owsianka na wodzie z dodatkiem starteho jablka musi jej wystarczyc
        • barba50 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 22:36
          Jeżeli chodzi o dietę w kuracji antybiotykowej w trakcie leczenia boreliozy, bo o to chyba pytasz - generalnie chodzi o to by dieta nie powodowała grzybicy, do której generalnie prowadzi spożywanie cukru i ogólnie rzecz biorąc białej mąki. Jak córka jest leczona? Leczyłam boreliozę półtoraroczną kuracją antybiotykową, od dwóch lat jestem bezobjawowa, bo czy wyleczona to nie jest pewne. Poszukaj informacji na forach boreliozowych, jest ich sporo, tu na gazecie, na facebooku. Ja najwięcej informacji (i pomocy) zyskałam na Borelioza-forum.pl (moje wpisy też tam są).
          Skopiowałam podstawowe zasady diety:

Dieta w czasie długotrwałej antybiotykoterapii:

Produkty zabronione:

1. Wyroby piekarnicze - chleb biały (pszenny), bułki, chleb tostowy, paluszki, ciastka, ciasta, również wypieki dla diabetyków
          2. Mięso - mięso panierowane
          3. Ryby - ryby panierowane, ryby w puszkach
          4. Zupy - wszystkie zupy z puszki
          5. Nabiał - słodkie jogurty, maślanki, słodkie desery z mleka i twarożku, budynie, puddingi
          6. Warzywa - ograniczyć buraki, czerwoną paprykę, sok marchwiowy
          7. Przyprawy - ketchup, sos sojowy, sosy z cukrem
          8. Słodycze - cukier, miód, czekolada, cukierki, praliny, lody, słodycze dietetyczne, krem orzechowo-nugatowy
          9. Napoje - piwo, wino, likiery, lemoniady, słodzone napoje/kawa, herbata, cappuccino
          10. Produkty zbożowe - mąka pszenna, mieszanki piekarnicze mąk, makaron, ryż, musli z suszonymi owocami

Produkty zalecane:

1. Wyroby piekarnicze - chleb chrupki z pełnego ziarna np. Waza wieloziarnista żytnia, chleb żytni na zakwasie, chleb razowy z pełnego ziarna, pumpernikiel
          2. Wędliny - świeże wędliny, kiełbasy trwałe/salami/szynka
          3. Mięso - wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, dziczyzna, królik, jagnięcina
          4. Ryby - ryby morskie i słodkowodne wszelkiego rodzaju
          5. Owoce morza - ostrygi, małże, kraby, krewetki, homary, langusty.
          6. Zupy - czyste zupy
          7. Nabiał - jajka, jogurty, kwaśne mleko, ser - zwłaszcza kozi i mozarella
          8. Warzywa - wszelkie rodzaje, rośliny strączkowe - fasola, groch, soczewica, ziemniaki - gotowane, smażone, pieczone, placki ziemniaczane, frytki, kapusta
          9. Zioła i przyprawy - świeży imbir, szczypiorek, chrzan, rzeżuch jak najwięcej
          10. Słodycze - słodzik, cukier mlekowy - mleko
          11. Napoje - herbata zielona - niesfermentowana, kawa zbożowa, kawa, soki warzywne, woda mineralna
          12. Produkty zbożowe - płatki owsiane, żytnie, pszenne, jaglane, otręby, kasza i mąka z pełnego ziarna, ziarna zbóż
          13. Tłuszcze - wszystkie oleje roślinne, margaryna, smalec, masło
          14. Orzechy, nasiona - słonecznik, dynia, sezam, wszystkie rodzaje orzechów
          • alba27 Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 22:50
            Dziēkuję Wam. A brązowy ryż?
            Czyli skoro można płatki owsiane to mąkę opisaną röwnież?
            Dzisiaj zrobiłam jej na obiad żytni makaron z warzywami i parmezanem a na jutro krupnik.
            Wypisałam ją z obiadów szkolnych.
            Córka miała kleszcza latem. Po 10 tyg testy wyszły ujemnie, rumień pojawił się po 5 miesiącach i western blot dodatni.. Na razie ma antybiotyk unidox solurab, jakoś tak, przez 4 tygodnie, ale dopiero rozpoczynamy walkę.

• kondolyza Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 11:36
              brązowy ryz ok, pelnoziarnisty oczywiste.
              i mąka generalnie jak najmniej ale jesli juz chcesz uzywac to bierz taką z pełnego przemiału najlepiej mieloną raz czyli razową, wtedy będzie dłużej trawiona.
        • 1matka-polka Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 08:40
          "biala mąka czyli wysokoweglowodanowa to nie tylko pszenna ale tez ryzowa,kukurydziana(!), ziemniaczana!, wogole ziemniaki i frytki bo sie blyskawicznie trawią do cukru"
          Dokładnie, więc dieta wykluczająca tylko BIAŁĄ mąkę i cukier, ale można jeden owoc dziennie, to jakieś kuriozum. Alba27, czy twoja lekarka jest z nurtu ILADS? Czy w ogóle może jest jakąś bioenergoterapeutką albo homeopatką? Ja bym uciekała w podskokach.
      • danaide Re: Porada żywieniowa potrzebna 09.02.17, 23:55
        Gdzieś słyszałam, że bez białej mąki (a właściwie glutenu z białej mąki) to najwyżej podpłomyka można zrobić, sama żytnia nie urośnie, to co powoduje rośnięcie to m.in. gluten, dlatego dodaje się go nawet do białej mąki - polska ma słabą jego ilość itp. itd.

Zapewne gdybym miała dziecko na takiej ostrej diecie nauczyłabym się piec chleb. Chyba że ufasz piekarni. Inna sprawa, że jest coś takiego jak śladowe ilości: pochodzą z samego faktu przetwarzania w jednym zakładzie różnych produktów. Np. na jakiejś blasze pieczesz pszenny chleb a potem żytni, albo masz jedną łychę do ładowania pieczywa do pieca (np. bo się nie znam na procesach technologicznych).

Jest super portal dla eko matek, nie wiem czy znasz: dziecisawazne.pl Może tam znajdziesz odpowiedzi.
        • madzioreck Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 01:38
          danaide napisała:

> Gdzieś słyszałam, że bez białej mąki (a właściwie glutenu z białej mąki) to naj
          > wyżej podpłomyka można zrobić, sama żytnia nie urośnie, to co powoduje rośnięci
          > e to m.in. gluten, d

Na szczęście to nieprawda. Piekę chleb z kaszy gryczanej, bez dodatku żadnej mąki, bez glutenu, wyrasta bardzo ładnie.
        • sfornarina Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 01:43
          > Gdzieś słyszałam, że bez białej mąki (a właściwie glutenu z białej mąki) to najwyżej podpłomyka można zrobić,

Etamsmile

Od dawna piekę chleb żytni na zakwasie, zakwas też z mąki żytniej pełnoziarnistej i w życiu koło białej mąki nawet toto nie stało. Piękne chleby mi wychodzą smile
        • kondolyza Re: Porada żywieniowa potrzebna 10.02.17, 11:37
          takie ostre zalecenia co do blach itp sladowych ilosci są wazne jesli ktos ma np. celiakię, a nie wtedy gdy chodzi o zwalczenia/zapobieganie candidzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka