Dodaj do ulubionych

jechałybyście?

10.02.17, 08:44
16 latek wrócił wczoraj ze szkoły z temp 37.2 i bolącym gardłem. Dziś wyjazd na ferie ( góry, ale nie typowo na narty). Dziś od rana ma też 37.2 i jęczy że nie chce jechać. Nie chce bardziej z lenistwa widzę. Boi się zaryzykować no i kompa nie będzie i będzie musiał sie oszczędzać.Nie czuje się najlepiej i to widać. Ja uważam, że zmiana klimatu może w takiej sytuacji zdziałać cuda. Co robić?
Obserwuj wątek
    • yamilca197 Re: jechałybyście? 10.02.17, 08:48
      😁 napewno chodzi o 16-latka a nie 6-latka?
    • beata985 Re: jechałybyście? 10.02.17, 08:52
      odetnij w domu tv, komputer-ma leżeć w łóżku i spać, wypoczytać, ew. książkę czytać....wink
      to wyjazd rodzinny??
      czy obóz?? bo jak obóz to trochę szkoda jednak innych narażac.
      • mamma_2012 Re: jechałybyście? 10.02.17, 08:57
        Na co narażać? 16 latek z bólem gardła (37,2 to przecież nie gorączka) to zagrożenie epidemiologiczne? Niech przez pierwsze 3 dni dni unika kontaktu z językami koleżanek i nie pije z jednej butelki z kolegami, a nikt nie ucierpiwink
        • beata985 Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:37
          nie wiem na co??
          nie znam ani nie widzę tego dziecka, nie wiem czy to nie wstęp do czegoś gorszego.
    • mamma_2012 Re: jechałybyście? 10.02.17, 08:53
      Powiedz, że zmieniliście plany i jedziecie na Jamajkę, potem licz w ile sekund spakuje bagaże i zamelduje się przy drzwiachwink
    • kota_marcowa Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:02
      Dostałby tabletki do ssania na gardło i buziaczka od mamy na drogę smile
      • niu13 Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:07
        Ale on umiera i się leje przez ręce. Nie wiem jakim sposobem ruszyć go z łóżka bo się zaparł, jak muł.
        • beata985 Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:39
          typowy facet suspicious
          siłą nie ruszysz.
          zabierz tv i komp....nie ma zmiłuj, skoro taki chory to ma spac wypoczywać zdrowieć..smile
          • lauren6 Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:43
            > typowy facet
            Raczej typowy histeryk suspicious
        • lauren6 Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:41
          16 latek leje się przez ręce, bo ma 37,2? Jak ty go wychowałaś?!
          • heca7 Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:44
            To facet wink Jakby dostał okresy byłby przekonany , że umiera, ma raka i należy mu się renta tongue_out
            • niu13 Re: jechałybyście? 10.02.17, 10:07
              Tak. W chorobie to typowy facet. Niestety. Nie przyznaję się, że ja to uczyniłam😊
              • ginger.ale Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:46
                Jak wiadomo, organizm faceta nie walczy ze stanem podgoraczkowym, on walczy o życie. :]
                • lauren6 Re: jechałybyście? 10.02.17, 13:23
                  Stereotyp. Tak trudno przyznać się samej przed sobą, że ma się w domu ciamajdę?
                  • ginger.ale Re: jechałybyście? 10.02.17, 13:32
                    Chyba hipochondryka.
        • kota_marcowa Re: jechałybyście? 10.02.17, 10:20
          Mam nadzieję, że jednak nieletnie dziecko będzie się mnie słuchać i jak powiem, że jedzie, to jedzie. Zakładam, że wyjazd opłacony, a sam zainteresowany wcześniej wyrażał chęć, w takim przypadku jego fanaberie miałabym w nosie.
          Gdyby jednak się zaparł, zostałby poinformowany o konsekwencjach, czyli zero kompa i zero ekstrasów, bo pieniądze na wyjazd z nieba nie spadły.
    • mid.week Re: jechałybyście? 10.02.17, 09:53
      Teraz grasuje taki wirus. Temperatura w okolicy 37, okropny ból gardła, katar. Moja córka 2 tygodnie z tym w domu przesiedziała, na mnie tez przeszło. Moze nie lałam sie przez ręce ale nigdzie jezdzić bym nie chciała...
    • arwena_11 Re: jechałybyście? 10.02.17, 10:39
      Wiesz obecnie panuje koszmarna grypa czy grypopodobne świństwo. U dzieciaków objawia się albo temperaturą ok 37,-38, bólami mięśni, ogólnym osłabieniem i koszmarną chrypą ( moja córka tak przeszła ) lub 40 stopni gorączki i koszmarny kaszel.
      U dorosłych wysoka gorączka, kaszel schodzący na oskrzela i płuca, ogólna słabość ( jak przy zapaleniu płuc ) - moi rodzice właśnie po 3 tygodniach zaczynają wychodzić z tego choróbska.

Chyba bym nie puściła dzieciaka w takiej sytuacji, ale ja od wielu lat wykupuje ubezpieczenie "chorobowe" i w razie takiej sytuacji zwracają mi kasę.
      • zona_glusia Re: jechałybyście? 10.02.17, 11:46
        Głos rozsądku.
    • inguszetia_2006 Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:21
      Witam
      Odwołałam wczoraj rezerwację. Córka ma wysoką temperaturę i śpi. Nie nadaje się na narty, ani na nic innego. Jak wyzdrowieje szybko, to może skoczymy do Pragi albo Budapesztu. Dobry plan musi być elastycznywink
      Pzdr.
      Ing
    • kaz_nodzieja Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:26
      Zostawić w domu. To może być początek czegoś poważnego, a najlepiej jednak choruje się w domu. Chyba, że ten wyjazd to kara dla niego za jakieś jego okropne zachowanie to wtedy oczywiście zmuś do wyjazdu.
      • bergamotka77 Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:35
        Moi tez się w tym tygodniu źle czuli i 14 latek i 6 latek nie puscilam ich na ostatnie dni do szkoły a młody dostał inhalacje i jest duzo lepiej. Też ich bolało gardło i drapalo, starszy miał problem z zatokami. Jutro jedziemy na ferie bo się lepiej czują. Trudno mi ocenić Twojego syna moi raczej nie stymulują jak zgłaszają ze się się zł w czują zwykle tak jest. Zwłaszcza że wyjeżdżać lubią i woleliby ukryć złe samopoczucie zeby ich nie ominął wyjazd. Podejrzewam że syn został namowiony na wyjazd a teraz mu się nie chce ale wiesz skoro zapłaciliście za to, to o ile nie ma poważnej infekcji z gorączką itp. to niech jedzie...
        • bergamotka77 Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:36
          *symuluja
    • agata_abbott Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:49
      Z trzylatką bym pojechała, a co dopiero z szesnastolatkiemsmile
    • aguar Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:55
      Zostaw go w domu, skoro źle się czuje i nie chce jechać. Wyjazd, gdy się człowiek źle czuje, to żadna przyjemność. I pozaraża innych. Wiadomo, że nie umrą od tego ani nie odniosą trwałego uszczerbku na zdrowiu, ale wakacje będą mieli zepsute. Co innego dorosły - czasem się zmusza ze względu na resztę rodziny, ale młodemu bym odpuściła w takiej sytuacji.
    • mikams75 Re: jechałybyście? 10.02.17, 12:56
      powiedziec, ze ty jedziesz i zabierasz ze soba kompa i cala elektronile wlacznie z routerem do neta czy co tam macie.
      Albo mu obiecac, ze jedziecie i pierwsze dwa dni ma relaks w hotelu i moze lezec z kompem a pozniej konfiskujesz albo zostaje w domu bez elektroniki.
    • 71tosia Re: jechałybyście? 10.02.17, 13:20
      Jakk zostanie w domu to zapowiedz ze babcia bedzie codziennie wpadac sprawdzac czy mu lepiej, niech wiec nie liczy na imprezke z rownie chorymi kolegami.
    • solejrolia Re: jechałybyście? 10.02.17, 13:30
      Gdyby chodziło o mnie, to nie pojechałabym, bo mnie gupi katar zabija, ja po prostu umieram. Więc nie bardzo wyobrażam sobie z gorączką jechać gdziekolwiek.
      • mamma_2012 Re: jechałybyście? 10.02.17, 18:54
        37,2 to gorączka? Nawet niemowlakom nic się na taką temperaturę nie daje.
    • natalia.nat Re: jechałybyście? 10.02.17, 13:47
      Trudno powiedzieć. Może być tak, że za dwa dni będzie prawie zdrowy i bez gorączki. Ale może się tez wykluć poważniejsza choroba. I wtedy nie skorzysta z atrakcji na wyjeździe.
      • an.16 Re: jechałybyście? 10.02.17, 14:08
        Głos rozsądku. Po przecież może rozejść się "po kościach", a może to być początek czegoś poważniejszego. W zeszłym roku z grupy 4 os, 2 kolegów syna (15 lat) jechało na narty z gorączką. Autokarem jakieś 24 godz. do Francji. Jednemu przeszło "od razu", a drugi spędził podróż z wysika gorączka. Ale na miejscu wziął się w garść i jeździł. Przeszło. Ale oni CHCIELI. I to jest zasadnicza różnica.
        • zlababa35 Re: jechałybyście? 10.02.17, 22:55
          Moja mama też tak CHCIAŁA i pojechała na wycieczkę z temperaturą. Absolutnie nic forsownego, autokar, ot po prostu chłodno było. No i mamusia, która szczyci się tym, że ona nigdy nie choruje, nie kładzie się, bo ma taaaką siłę woli, dzwoni do mnie w 2 dni po powrocie z pulmonologii. Tydzień w szpitalu, kombinacja 3 antybiotyków dożylnie na ciężkie zapalenie płuc, skutki odczuwalne przez pół roku.
          Wiem, że co młody organizm, to młody organizm i to byłby o wiele rzadszy scenariusz. Ale nie wierzę w zwalczenie infekcji samym CHCENIEM wink.
        • aaa-aaa-pl Re: jechałybyście? 17.02.17, 17:47
          "Chceniem" nie zwalczy się wysokiej gorączki.Uprawianie sportu w takim stanie- skrajna nieodpowiedzialność.
    • ga-ti Re: jechałybyście? 10.02.17, 13:55
      A jest możliwość dowieźć go za 2 dni? Ja bym zostawiła w domu i obserwowała, co się z tego wykluje, wszelkie medykamenty włączyła, by choróbsko przegonić i jakby poprawa była to wywiozła na ferie.
      I pogadaj, o co chodzi, czy to tylko gorączka, czy dodatkowo jakiś leń lub inne cholerstwo się włączyło.
    • majenkir Re: jechałybyście? 10.02.17, 14:16
      niu13 napisał(a):
      > Nie chce bardziej z lenistwa widzę.

A ten wyjazd to obowiazkowy? za kare? Jezeli chlopak chce poleniuchowac w domu w dni wolne od szkoly, to po co wysylac go na oboz?
      • niu13 Re: jechałybyście? 10.02.17, 18:36
        Ale to nie obóz, tylko lajtowy tydzień z rodziną. Myślę że na obóz pojechałby z 40 stopniową temp z wielką radością😊
        • nangaparbat3 Re: jechałybyście? 10.02.17, 18:51
          A to zmienia postać rzeczy. w najgorszym razie bedzie zalegal w lozku, a gdyby bylo trzeba , zabierzecie go do lekarza. Problem: zarazi wszystkich.
          On najpewniej marzy , że wy pojedziecie, a on zostanie w wolnej chacie.
          Wniosek: za stary na ferie z rodzicami sad
          • beata985 Re: jechałybyście? 11.02.17, 12:01
            to samo myślę, po Waszym wyjeździe nastąpi cudowne ozdrowienie...big_grin
        • zlababa35 Re: jechałybyście? 10.02.17, 22:56
          Jak z rodziną, to jeźdźcie, pozwól mu na spędzanie czasu z takimi atrakcjami, jakie sam wybierze, ma być przyjemnie. A jakby co, to jesteś na miejscu, portfel masz, można nawet - tfu tfu - wezwać lekarza, leki jakieś kupić...
    • anorektycznazdzira Re: jechałybyście? 10.02.17, 18:54
      Mój syn 3 dni leżakował w chałupie z tego samego powodu. Nie posłałabym go w góry z takim gardłem, ale mój ma 11 latwink
      Co do 16latka, to się nie znam, jeśli nie chorowity i nie ma na tym wyjeździe biegać z plecakiem po zaspach to bym wysłała/zabrała.
      • verdana Re: jechałybyście? 11.02.17, 12:54
        Tylko Ty znasz swoje dziecko. I wiesz, czy jest rzeczywiście chory, czy po prostu zrobi wszystko, aby z Wami nie jechać, bo się nudzi. W tym drugim wypadku proponuję go zabrać, ale po raz ostatni.
    • liisa.valo Re: jechałybyście? 11.02.17, 13:00
      Ja bym zostawiła, ale zmień hasło do wifi smile
      • niu13 Re: jechałybyście? 17.02.17, 13:35
        Podsumowanie: opłaca się czasem zaryzykować.
        Zabraliśmy go, nie ściemniał: pierwsze 2 dni był naprawdę chory, ale tak napalony na narty, że zwlekał się na stok, wyszalał, wyjeździł, popijał gripexem i ozdrowiał. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w takich sytuacjach jest na dwoje babka wróżyła, ale stało się dobrze i wyjazd był bardzo udany
      • aaa-aaa-pl Re: jechałybyście? 17.02.17, 17:49
        Karać ( zmień haslo do wifi ) ponieważ dzieciak źle się czuje ( temperatura jednak jest !)- bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka